Semak Status Terima BR1M 2015

Dah semak status terima BR1M 2015? Saya difahamkan semakan untuk permohonan dan penerimaan BR1M atau Bantuan Rakyat 1Malaysia 2015 sudah boleh dilakukan mulai 1 Januari, dan saya difahamkan bahawa penerimaan wang BR1M akan mula diterima kepada yang layak mulai 15 Januari 2015.

Emak saya antara penerima BR1M terdahulu. Saya baru sahaja buat kemaskini BR1M untuk 2015 secara online pada Disember 2014 hari tu. Sebelum ini, emak saya terima duit BR1M menerusi baucer. Emak saya dikira layak kerana dikategorikan sebagai ibu tunggal.
Semak Status Terima BR1M 2015

Semak Status Terima BR1M 2015

Semakan status terima BR1M 2015 ini boleh dilakukan menerusi 4 cara. Bagi yang mahu mengetahui status penerimaan BR1M 2015, bolehlah cuba semak samada nama anda disenaraikan sebagai lulus atau tidak.

Semakan Secara Online

Anda boleh menyemak status terima BR1M 2015 secara online di laman web LHDN atau e-BR1M di pautan berikut - Semakan Status Penerimaan Bantuan Rakyat 1Malaysia. Hanya masukkan nombor kad pengenalan anda, dan status permohonan dan terima BR1M akan dipaparkan.

Semakan Menerusi Telefon

Semakan boleh juga dilakukan dengan menelefon talian hotline yang telah disediakan - Talian Hotline BR1M 2015 - 1-800-88-2716 bermula pada pukul 9 pagi sehingga 5 petang.

Semakan Menerusi Email

Semakan penerimaan BR1M 2015 juga boleh dilakukan menerusi email br1m@treasury.gov.my. Anda perlu menyatakan nama penuh anda dan nombor kad pengenalan untuk membuat semakan cepat dan pantas.

Kerja kosong untuk diisikan lepasan SPM dan Graduan - Kerja Sampingan Di Rumah, Kekosongan Segera
 

Semakan  Di Kaunter Khidmat Pelanggan LHDN

Anda juga boleh membuat semakan status permohonan BR1M 2015 menerusi mana-mana kaunter pertanyaan atau khidmat pelanggan di pejabat-pejabat cawangan LHDN yang berdekatan dengan anda.

Buat mereka yang telah berjaya lulus dan akan menerima pemberian wang BR1M 2015, satu surat pemberitahuan akan dihantar kepada mereka yang layak. Jika anda dapati tidak layak atau permohonan ditolak, anda masih ada masa lagi untuk membuat rayuan. Tambahan lagi, permohonan dan kemaskini boleh dilakukan sehingga 31 Januari 2015.

Dah dapat duit BR1M, gunakan sebaiknya. Nilai dan jumlah tidak penting, tetapi cara kita manfaatkanya itu yang perlu kita utamakan. :)

Kepada yang tidak berjaya di dalam permohonan BR1M 2015, anda boleh mengemukakan rayuan. Rujuk - Cara Membuat Rayuan Permohonan BR1M 2015.

Untuk penerima-penerima BR1M 2015 yang mempunyai masalah berkaitan dengan penerimaan dan pembayaran, anda boleh rujuk panduan berikut - Panduan BR1M 2015 - 28 Persoalan dan Masalah Berkaitan BR1M


Semoga bermanfaat.

{ 7 comments.. read them below or add one }

Sally Yatiey Sally Yatiey January 12, 2015
Dah semak, masih dalam proses katanya.
Siti Zawiyah Rahmat Siti Zawiyah Rahmat January 15, 2015
Memang nak kena cek untuk ayah ni.. thanks for this good info :-)
HASRUL HASSAN HASRUL HASSAN January 15, 2015
Kebanyakkan akan berada dalam proses
ashwyn saini ashwyn saini January 16, 2015
Masih dalam process maksud kena tunggu lagi or talk dapat?
HASRUL HASSAN HASRUL HASSAN January 16, 2015
Masih dalam proses makna kena tunggu. Nak cepat, boleh je telefon.
Halimhariz Halim Halimhariz Halim January 17, 2015
Status diterima tapi sampai harini cek do ATM takde lagi..

Terima kasih kerana sudi tinggalkan komen. Komen anda adalah tanggungjawab anda. Jika anda dapati ada mana-mana link tidak berfungsi di dalam blog ini, sila beritahu saya ye.

Untuk peluang pengiklanan, sila email saya menerusi ruangan 'Contact'. Terima kasih.