Langkau ke kandungan utama

Perutusan Khas Najib Razak Mengenai Ekonomi Malaysia 20 Januari 2015

Perutusan khas daripada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak mengenai ekonomi Malaysia disampaikan pada 20 Januari 2015. Perutusan khas - Perkembangan Ekonomi Semasa dan Kedudukan Kewangan Negara 2015 ini adalah untuk memberitahu dan menjelaskan mengenai keadaan ekonomi dan kedudukan kewangan Malaysia, terutama setelah kejatuhan harga minyak dunia, dan perkembangan nilai matawang ringgit semasa.

Perutusan Khas Najib Razak Mengenai Ekonomi Malaysia 20 Januari 2015

Perutusan Khas Najib Razak Mengenai Ekonomi Malaysia 20 Januari 2015
Perutusan khas Datuk Seri Najib Tun Razak telah disampaikan di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC). Ia mengandungi beberapa langkah kerajaan untuk menanggani masalah ekonomi semasa termasuk mengenai dasar pelancongan, pelaburan dalam negara, pelaburan luar negara, penggunaan bahan, barangan dan perkhidmatan tempatan dalam perolehan Kerajaan dan beberapa perkara lain yang menyentuh kesejahteraan rakyat umumnya.

Tindakan Kerajaan Pulih Kawasan Banjir Besar Terjejas Teruk

Turut dinyatakan ialah mengenai tindakan kerajaan dalam memulihkan kembali keadaan kawasan-kawasan yang terlibat dengan banjir besar Disember 2014. Sebanyak RM18 juta disediakan untuk pulihkan kemudahan-kemudahan awam seperti hospital, jalanraya sekolah dan jambatan.

Beberapa kemudahan meringankan beban mereka yang terlibat dengan banjir besar turut diumumkan termasuklan kadar faedah pinjaman yang diturunkan, bantuan kewangan menerusi TEKUN, dan beberapa agensi lain terutama melibatkan bank-bank tempatan.

Bajet 2015 Dikurangkan

Manakala, program PLKN 2015 turut dimansuhkan seketika yang membolehkan kerajaan berjimat RM400 juta. Penjimatan bajet kerajaan turut melibatkan pemerolehan aset-aset seperti barangan pejabat, kenderaan dan sebagainya - yang tidak penting juga dilakukan untuk berikan penjimatan sebanyak RM300 juta.

Untuk lebih faham, saya syorkan anda baca teks ucapan penuh perutusan khas Datuk Seri Najib Tun Razak - Perdana Menteri Malaysia mengenai ekonomi Malaysia 20 Januari 2015 dibawah.

Teks Ucapan Penuh Perkembangan Ekonomi Semasa dan Kedudukan Kewangan Negara 2015
Dah baca post berikut:

advertisement


Komen Pembaca ...

 1. Kesian negara kita ni, macam-macam berlaku tahun lepas yang menyumbang kepada perkembangan ekonomi yang kurang memberangsangkan. Allah maha mengetahui

  BalasPadam
  Balasan
  1. Buat masa ini, semua orang perlu saling kerjasama, dan bukan tikam dari belakang ...

   Padam
 2. Moga-moga penambah baikan dan bukannya penampal kesalahan dan kesilapan..

  BalasPadam
 3. semoga dpt tampung sedikit masalah kewangan kita...

  BalasPadam
  Balasan
  1. Doakan yang terbaik dan berusahalah untuk sama-sama bantu.

   Padam
 4. Doa tahun 2015 tahun yang lebih baik untuk Malaysia.

  BalasPadam
 5. Keperluan dan kepentingan semestinya pada bantuan pd mangsa banjir, kebanyakkan sangat perlu dibantu.

  BalasPadam
 6. Semoga cepat la fasa inflasi ni pergi, susah sikit la nak bangun tahun 2015 ni dengan ekonomi yang tak stabil..tapi semuanya kena bersyukur

  BalasPadam
 7. Harap2 Malaysia dlm keadaan yg lebih baiklah ditahun 2015 ni... aamiin...

  BalasPadam

Catat Ulasan

Terima kasih kerana sudi tinggalkan komen. Komen anda adalah tanggungjawab anda. Jika anda dapati ada mana-mana link tidak berfungsi di dalam blog ini, sila beritahu saya ye.

Untuk peluang pengiklanan, sila email saya menerusi ruangan 'Contact Me'. Terima kasih.

Popular

Lubuk Tudung dan Telekung Harga Murah

Cari lubuk tudung dan telekung dengan harga murah? Aha .. kalau anda seorang peniaga untuk pakaian wanita terutama menjual tudung dan telekung .. anda tentu mahu pergi ke tempat yang akan saya nyatakan nanti.

Ia adalah tempat di mana anda boleh dapat pelbagai jenis pakaian wanita dari tudung, telekung, skarf, blouse, jubah, seluar serta kain ela. Yang menariknya ialah, ada di antaranya adalah dari jenama-jenama terkenal tapi dengan harga yang mampu buat anda memborong sampai sepuluh hingga dua puluh helai dengan senyuman manis.
Lubuk Tudung dan Telekung Harga Murah Lubuk yang saya maksudkan ialah Pasar Kemboja Parit Buntar. Ia merupakan tempat setempat yang menjual pakaian wanita dengan harga murah dan berpatutan. Pasar Kemboja ini unik kerana ia terletak di dua sempadan negeri iaitu Perak dan Pulau Pinang.

Jika anda ke sini, anda tentu terkejut apabila mendapati ada peniaga-peniaga ini datangnya dari seluruh Malaysia. Malah ada yang datang dari kawasan beli-belah terkenal tatkala Ram…

Bahaya Makan Ikan Haruan Untuk Ibu Bersalin Caesarean

Terkejut. Saya selama ini ingat bahawa ikan haruan ini, baik ikan segar mahupun pati ikan haruan beri kesan terbaik untuk penyembuhan luka. Hmm rupanya, kesan positif penyembuhan tersebut adalah bergantung dengan metabolisma dan keadaan tubuh seseorang. Saya baru dapat tahu bahawa bahaya makan ikan haruan ini terutama untuk ibu/isteri yang bersalin secara pembedahan caesarean.

Serius, Saya betul-betul tak tahu, malah ketika isteri saya dalam minggu akhir untuk melahirkan anda .. saya dah belikan satu set pati ikan haruan berharga RM39. Isteri saya pula dah carikan bekalan ikan haruan segar menerusi rakan-rakan pejabatnya.
Bahaya Makan Ikan Haruan Untuk Ibu Pantang Bersalin Secara Bedah Caesarean Sebelum ini, isteri saya bersalin secara normal. Memang ketika dalam pantang bersalin, isteri saya akan makan ikan haruan dan juga pati ikan haruan. Ikan haruan memang dikenali mempunyai nilai kebaikan untuk penyembuhan luka. Semua orang tahu akan perkara ini.

Malah, makan ikan haruan telah me…

Bawa 'Pelancong' Dari Singapura Shopping Pasar Kemboja - Rezeki Sebagai Tour Guide

Rezeki Allah S.W.T ini boleh hadir dari banyak sumber. Kadang tak terfikir pun. Alhamdulillah, baru-baru ini saya ditakdirkan Allah S.W.T untuk kenal sebuah keluarga dari Singapura yang datang ke Parit Buntar untuk urusan pernikahan anak lelaki mereka. Alang dah datang untuk hadiri majlis, maka mereka ambil peluang untuk 'melancong' dan ketahui tempat menarik di Parit Buntar.

Saya memang tidak sangka. Bermula dengan sebuah pertanyaan menerusi email, sehinggalah kami bertemu dan menjadi mesra.
Bawa 'Pelancong' Dari Singapura Shopping di Pasar Kemboja Semuanya disebabkan oleh blog post atau entri blog ini yang menjadi bacaan dan rujukan mereka. Disebabkan tulisan saya mengenai Pasar Kemboja di Parit Buntar, saya telah dihubungi oleh salah seorang ahli keluarga dari Singapura ini, mahukan bantuan saya dalam bentuk servis berbayar untuk bawa mereka bershopping di Pasar Kemboja.

Dan nak dijadikan cerita pula, perkahwinan anak mereka adalah dengan salah seorang anak bekas ra…