Perutusan Khas Najib Razak Mengenai Ekonomi Malaysia 20 Januari 2015


Perutusan khas daripada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak mengenai ekonomi Malaysia disampaikan pada 20 Januari 2015. Perutusan khas - Perkembangan Ekonomi Semasa dan Kedudukan Kewangan Negara 2015 ini adalah untuk memberitahu dan menjelaskan mengenai keadaan ekonomi dan kedudukan kewangan Malaysia, terutama setelah kejatuhan harga minyak dunia, dan perkembangan nilai matawang ringgit semasa.

Perutusan Khas Najib Razak Mengenai Ekonomi Malaysia 20 Januari 2015

Perutusan Khas Najib Razak Mengenai Ekonomi Malaysia 20 Januari 2015
Perutusan khas Datuk Seri Najib Tun Razak telah disampaikan di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC). Ia mengandungi beberapa langkah kerajaan untuk menanggani masalah ekonomi semasa termasuk mengenai dasar pelancongan, pelaburan dalam negara, pelaburan luar negara, penggunaan bahan, barangan dan perkhidmatan tempatan dalam perolehan Kerajaan dan beberapa perkara lain yang menyentuh kesejahteraan rakyat umumnya.

Tindakan Kerajaan Pulih Kawasan Banjir Besar Terjejas Teruk

Turut dinyatakan ialah mengenai tindakan kerajaan dalam memulihkan kembali keadaan kawasan-kawasan yang terlibat dengan banjir besar Disember 2014. Sebanyak RM18 juta disediakan untuk pulihkan kemudahan-kemudahan awam seperti hospital, jalanraya sekolah dan jambatan.

Beberapa kemudahan meringankan beban mereka yang terlibat dengan banjir besar turut diumumkan termasuklan kadar faedah pinjaman yang diturunkan, bantuan kewangan menerusi TEKUN, dan beberapa agensi lain terutama melibatkan bank-bank tempatan.

Bajet 2015 Dikurangkan

Manakala, program PLKN 2015 turut dimansuhkan seketika yang membolehkan kerajaan berjimat RM400 juta. Penjimatan bajet kerajaan turut melibatkan pemerolehan aset-aset seperti barangan pejabat, kenderaan dan sebagainya - yang tidak penting juga dilakukan untuk berikan penjimatan sebanyak RM300 juta.

Untuk lebih faham, saya syorkan anda baca teks ucapan penuh perutusan khas Datuk Seri Najib Tun Razak - Perdana Menteri Malaysia mengenai ekonomi Malaysia 20 Januari 2015 dibawah.

Teks Ucapan Penuh Perkembangan Ekonomi Semasa dan Kedudukan Kewangan Negara 2015{ 9 comments.. read them below or add one }

Ibu Zarith Ibu Zarith January 20, 2015
Kesian negara kita ni, macam-macam berlaku tahun lepas yang menyumbang kepada perkembangan ekonomi yang kurang memberangsangkan. Allah maha mengetahui
Sentiasa Panas Sentiasa Panas January 20, 2015
Moga-moga penambah baikan dan bukannya penampal kesalahan dan kesilapan..
Eny Abdullah Eny Abdullah January 20, 2015
semoga dpt tampung sedikit masalah kewangan kita...
HASRUL HASSAN HASRUL HASSAN January 20, 2015
Buat masa ini, semua orang perlu saling kerjasama, dan bukan tikam dari belakang ...
HASRUL HASSAN HASRUL HASSAN January 20, 2015
Doakan yang terbaik dan berusahalah untuk sama-sama bantu.
Muhammad Khairuddin Lim Muhammad Khairuddin Lim January 20, 2015
Doa tahun 2015 tahun yang lebih baik untuk Malaysia.
Denaihati Denaihati January 20, 2015
Keperluan dan kepentingan semestinya pada bantuan pd mangsa banjir, kebanyakkan sangat perlu dibantu.
Noriza MiracleVitamins Noriza MiracleVitamins January 20, 2015
Semoga cepat la fasa inflasi ni pergi, susah sikit la nak bangun tahun 2015 ni dengan ekonomi yang tak stabil..tapi semuanya kena bersyukur
Khir Khalid Khir Khalid January 21, 2015
Harap2 Malaysia dlm keadaan yg lebih baiklah ditahun 2015 ni... aamiin...

Terima kasih kerana sudi tinggalkan komen. Komen anda adalah tanggungjawab anda. Jika anda dapati ada mana-mana link tidak berfungsi di dalam blog ini, sila beritahu saya ye.

Untuk peluang pengiklanan, sila email saya menerusi ruangan 'Contact Me'. Terima kasih.