Langkau ke kandungan utama

Masalodeh

Nama makanan ni Masalodeh. Pernah makan tak? Dulu, saya tak tahu pun nama kuih tradisional masyarakat India nie.

Serius dulu siap yek yek lagi (dalam hati) bila ada yang hulur. Tapi sekarang, Masalodeh antara kuih yang saya gemar.

Masalodeh. Terfikir dari mana la dapat nama kuih macam tu. Adakah asal dari perkataan Masala dan pembuat kuih berseluar londeh? Atau dari perkataan Lodeh?

Semasa menulis entri ini, capaian saya terhad untuk buat research. Jadi, mungkin anda boleh berkongsi sesuatu di ruangan komen.

Masalodeh diperbuat kacang dal atau parpu. Ada cili kering, ada garam ada tepung. Resepi penuh saya tak tahu.

Bagi saya, Masalodeh kalau garing pedas adalah terbaik.

Komen

  1. real sebutan masala vaadai..
    tepung cikit jaa.. tabur cikit utk bagi melekat..

    BalasPadam
  2. nad suka yang ade cili kering..

    BalasPadam
  3. Dulu kerap jugak buat masalodeh @ vaadai ni untuk abah... dia suka sangat... :) Bro hasrul nak try buat, Google saje... haha

    BalasPadam
  4. Masalodeh memang dah terkenal sangat di penang

    BalasPadam
  5. vadei...salu panggil gitu..hiihi

    BalasPadam
  6. ingat lagi ni makanan feveret budak-budak opis

    BalasPadam

Catat Ulasan

Terima kasih kerana sudi tinggalkan komen. Komen anda adalah tanggungjawab anda. Jika anda dapati ada mana-mana link tidak berfungsi di dalam blog ini, sila beritahu saya ye.

Untuk peluang pengiklanan, sila email saya menerusi ruangan 'Contact Me'. Terima kasih.