Masalodeh

Nama makanan ni Masalodeh. Pernah makan tak? Dulu, saya tak tahu pun nama kuih tradisional masyarakat India nie.

Serius dulu siap yek yek lagi (dalam hati) bila ada yang hulur. Tapi sekarang, Masalodeh antara kuih yang saya gemar.

Masalodeh. Terfikir dari mana la dapat nama kuih macam tu. Adakah asal dari perkataan Masala dan pembuat kuih berseluar londeh? Atau dari perkataan Lodeh?

Semasa menulis entri ini, capaian saya terhad untuk buat research. Jadi, mungkin anda boleh berkongsi sesuatu di ruangan komen.

Masalodeh diperbuat kacang dal atau parpu. Ada cili kering, ada garam ada tepung. Resepi penuh saya tak tahu.

Bagi saya, Masalodeh kalau garing pedas adalah terbaik.

{ 9 comments.. read them below or add one }

Iyqa Gani Iyqa Gani January 27, 2015
real sebutan masala vaadai..
tepung cikit jaa.. tabur cikit utk bagi melekat..
Nadia Johari Nadia Johari January 27, 2015
nad suka yang ade cili kering..
TunSha Ayunie TunSha Ayunie January 27, 2015
Dulu kerap jugak buat masalodeh @ vaadai ni untuk abah... dia suka sangat... :) Bro hasrul nak try buat, Google saje... haha
aRz MoHa aRz MoHa January 28, 2015
Masalodeh memang dah terkenal sangat di penang
RiN nOku RiN nOku January 28, 2015
vadei...salu panggil gitu..hiihi
Wan Fatihanum Wan Rusli Wan Fatihanum Wan Rusli January 29, 2015
ingat lagi ni makanan feveret budak-budak opis

Terima kasih kerana sudi tinggalkan komen. Komen anda adalah tanggungjawab anda. Jika anda dapati ada mana-mana link tidak berfungsi di dalam blog ini, sila beritahu saya ye.

Untuk peluang pengiklanan, sila email saya menerusi ruangan 'Contact'. Terima kasih.