Kadar Baru Cukai Pendapatan Taksiran 2015 LHDN

Kadar baru cukai pendapatan bagi tahun taksiran 2015 oleh LHDN. Berikut adalah kadar cukai pendapatan individu terbaru yang dikeluarkan oleh pihak LHDN bagi tahun taksiran 2015. Kadar cukai pendapatan kali ini adalah berdasarkan kepada gaji bulanan individu pembayar cukai.

Pihak Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) telah mengurangkan kadar cukai pendapatan selaras dengan pengumuman Perdana Menteri di dalam Bajet 2015 di mana individu berpendapatan RM5000 ke bawah tidak dikenakan cukai pendapatan.
Kadar Baru Cukai Pendapatan Taksiran 2015 LHDN

Berikut adalah jadual kadar cukai pendapatan baru taksiran 2015 berdasarkan kepada pendapatan bulanan.

Kadar Baru Cukai Pendapatan Taksiran 2015 LHDN

Banjaran Pendapatan Bercukai
Pengiraan (RM)
Kadar %
Cukai(RM)
0 - 2500
2,500 pertama
0
0
2,501 - 5,000
2,500 berikutnya
0
0
5,001 - 10,000
5,000 pertama
5,000 berikutnya

1
0
50
10,001 - 20,000
10,000 pertama
10,000 berikutnya

1
50
100
20,001 - 35,000
20,000 pertama
15,000 berikutnya

5
150
750
35,001 - 50,000
35,000 pertama
15,000 berikunya

10
900
1,500
50,001 - 70,000
50,000 pertama
20,000 berikutnya

16
2,400
3,200
70,001 - 100,000
70,000 pertama
30,000 berikutnya

21
5,600
6,300
100,001 - 150,000
100,000 pertama
50,000 berikutnya

24
11,900
12,000
150,001 - 250,001
150,000 pertama
100,000 berikutnya

24
23,900
24,000
250,001 - 400,000
250,000 pertama
150,000 berikutnya

24.5
47,900
36,750
Lebih 400,000
400,000 pertama
setiap ringgit berikutnya

25
84,650
..........

Patutlah wife saya check penyata gaji kakitangan awam 2015 nampak macam pelik je, rupanya LHDN dah kurangkan pemotongan selaras dengan kadar cukai baru taksiran tahun ni. Bermakna, ada lebihan pendapatanlah untuk tahun 2015 untuk pembayar-pembayar cukai pendapatan tahun sebelum ini.

Alhamdulillah.

{ 11 comments.. read them below or add one }

encikarman encikarman January 26, 2015
terbaik nih... gaji ciput tak yah nak tgk pun takpe
Farah Waheda Wahid Farah Waheda Wahid January 26, 2015
hi hi hi, tiba-tiba teringat nak kena kemaskini file... hu hu hu...
Sentiasa Panas Sentiasa Panas January 26, 2015
SP sebelum ni dah klena potongan cukai walhal belum layak lagi..huhu
Huda Luna Huda Luna January 26, 2015
office skrg masih potong padahal gaji bukan range tu
Nadri Mohd Nadri Mohd January 26, 2015
Tak sabar rasanya nak htr borang income tax pakai e-filing..hrp2 blh byk dpt refund
Nadri Mohd Nadri Mohd January 26, 2015
Mgkn org HR tak aware dgn guideline baru LHDN
weschairs weschairs January 27, 2015
Harap Harap kekal begitu
Hafiz Mohd Hafiz Mohd January 29, 2015
Tapi still kene declare kan bro hh?
FaRReLL FaRReLL March 02, 2016
Berapa kadar gaji yg dikenakan cukai bagi tahun taksiran 2014?
Hasrul Hassan Hasrul Hassan March 04, 2016
Saya fikir elok saudara rujuk kepada pihak LHDN sendiri.

Terima kasih kerana sudi tinggalkan komen. Komen anda adalah tanggungjawab anda. Jika anda dapati ada mana-mana link tidak berfungsi di dalam blog ini, sila beritahu saya ye.

Untuk peluang pengiklanan, sila email saya menerusi ruangan 'Contact'. Terima kasih.