How To Be Real Estate Negotiator in Malaysia?

How To Be Real Estate Negotiator in Malaysia? Bagaimana nak menjadi seorang perunding hartanah di Malaysia? Hmm .. gara-gara entri Cara Nak Menjadi Ejen Hartanah, saya pernah menerima email bertanyakan mengenai how to become a Real Estate Negotiator. Bukan sekali dah, dah banyak kali.

Oleh kerana ada masanya saya berkongsikan peluang buat duit menerusi pelaburan hartanah ini, maka kali ini saya nak kongsikan sedikit pegetahuan saya mengenai cara nak menjadi seorang perunding hartanah yang berjaya di Malaysia.
How To Be Real Estate Negotiator in Malaysia?

How To Be Real Estate Negotiator in Malaysia?

Jujurnya saya bukanlah seorang yang telah berjaya di dalam bidang ini, tetapi saya mempunyai rakan-rakan yang sudah pun menunjukkan hasil dalam bidang ini, termasuklah seorang wanita bernama Iffah Zaimi. Iffah Zaimi telahpun berkongsi rahsia kejayaannya dan memberikan segala tips berkaitan ejen hartanah menerusi ebook Rahsia Ejen Hartanah.

Kalau anda sudah pernah menghadiri seminar berkaitan hartanah contohnya Seminar Hartanah Murah Berbaloi, maka sudah tentu anda nampak akan peluang sangat cerah dalam bidang real estate ini di Malaysia.

Setengah orang anggap, untuk menjadi seorang ejen hartanah perlu mendaftar untuk dapatkan lesen. Tetapi sebenarnya ia tidak pun diwajibkan. Namun begitu, untuk memperoleh kredibiliti tertentu, adalah disarankan untuk menjadi seorang real estate negotiator, anda perlu mencari agensi yang sesuai untuk kerjaya ini.

Itulah sebabnya kerjaya real estate negotiator ini boleh dilakukan secara sambilan dan sampingan sahaja, sebab tak perlu ada lesen dan tidak wajib untuk daftar sebagai ejen hartanah.

Yang perlu ada lesen adalah agensi hartanah dan bukannya sebagai seorang ejen hartanah atau real estate negotiator. Agensi hartanah perlu mendapatkan lesen dengan mendaftar dengan Lembaga Penilai Pentaksir dan Ejensi Harta Tanah Malaysia (http://www.lppeh.gov.my).

Contohnya, anda boleh jual rumah jiran sebelah dengan harga anda tetapkan tanpa perlu pun daftar dengan mana-mana agensi hartanah di Malaysia, asalkan anda bawa bakal pembeli tersebut kepada jiran anda (pemilik hartanah); itu dah kira boleh dah ... tapi kalau anda berdaftar dengan agensi tertentu, anda boleh jual rumah atau hartanah yang sudah ada dalam senarai agensi termasuklah taman-taman perumahan, bangunan, lot hotel, lot pangsapuri, dan macam-macam lagilah.

Lagipun anda akan nampak profesional, dan punyai agensi yang akan backup sebarang rundingan mengenai hartanah yang mahu dijual.
Panduan dan tips untuk menjadi seorang perunding hartanah berjaya

Cara Untuk Menjadi Seorang Real Estate Negotiator Yang Profesional di Malaysia

Cara untuk menjadi seorang real estate negotiator adalah sama seperti anda nak minta kerja yang lain.
  1. Kenalpasti agensi hartanah yang berlesen berdekatan dengan anda.
  2. Hubungi agensi hartanah untuk membuat permohonan pendaftaran sebagai seorang real estate negotiator.
  3. Hantarkan resume atau kelayakan yang perlu bersandarkan kriteria yang ditetapkan oleh agensi hartanah berlesen.
  4. Temuduga oleh agensi hartanah.
  5. Berjaya temuduga dan anda boleh mula menjadi seorang real estate negotiator di bawah agensi terbabit.

Selalunya agensi hartanah punyai kehendak dan keperluan mereka sendiri. Bab tu anda kena selidiki sendiri. Ada agensi yang mahukan real estate negotiator yang telah punyai pengalaman dan bidang jual beli hartanah - ini termasuklah anda menjual tanah ayah atau opah anda (jika adalah), atau jual lot tanah banglo orang kampung anda.

Ada juga agensi hartanah yang mahukan calon yang ada karisma, kacak macam Abang Ensem atau ada yang mahukan individu yang punyai latar belakang network yang bagus. Kepetahan bercakap juga antara kriteria yang penting untuk menjadi seorang real estate negotiator ini. Mulut mesti manis.

Tips Berjaya Seorang Ejen Hartanah

Salah satu tips yang perlu anda ketahui untuk menjadi seorang real estate negotiator yang berjaya ialah anda perlu mempunyai ramai kenalan di dalam bidang yang sama, malah anda sudah ada listing sendiri nama-nama mereka yang berminat untuk membuat pelaburan dalam bidang hartanah. Ia penting supaya anda sudah boleh approach untuk dapatkan jualan.

Bagi memastikan anda berjaya, saya syorkan anda hadiri mana-mana seminar bidang hartanah, dan bina network sendiri. Paling penting ialah kenali mereka yang top dalam bidang ini dan dapatkan panduan daripada mereka, seperti ebook Rahsia Ejen Hartanah.

Buku hartanah adalah antara bahan sampingan yang boleh bantu anda tingkatkan skill dan pengetahuan untuk menjadi seorang real estate negotiator yang berjaya.

2 comments.. read them below or add one

blogger lelaki blogger lelaki January 13, 2015
kena ada skill baru boleh berjaya jadi ejen hartanah nie
hasrulhassan hasrulhassan January 14, 2015
Siapa nak jadi seorang agen hartanah ..? boleh dapatkan panduan serta tips yang disediakan dalam ebook tu ... :) lengkap.

Terima kasih kerana sudi tinggalkan komen. Komen anda adalah tanggungjawab anda. Jika anda dapati ada mana-mana link tidak berfungsi di dalam blog ini, sila beritahu saya ye.

Untuk peluang pengiklanan, sila email saya menerusi ruangan 'Contact'. Terima kasih.