Langkau ke kandungan utama

How To Be Real Estate Negotiator in Malaysia?

How To Be Real Estate Negotiator in Malaysia? Bagaimana nak menjadi seorang perunding hartanah di Malaysia? Hmm .. gara-gara entri Cara Nak Menjadi Ejen Hartanah, saya pernah menerima email bertanyakan mengenai how to become a Real Estate Negotiator. Bukan sekali dah, dah banyak kali.

Oleh kerana ada masanya saya berkongsikan peluang buat duit menerusi pelaburan hartanah ini, maka kali ini saya nak kongsikan sedikit pegetahuan saya mengenai cara nak menjadi seorang perunding hartanah yang berjaya di Malaysia.
How To Be Real Estate Negotiator in Malaysia?

How To Be Real Estate Negotiator in Malaysia?

Jujurnya saya bukanlah seorang yang telah berjaya di dalam bidang ini, tetapi saya mempunyai rakan-rakan yang sudah pun menunjukkan hasil dalam bidang ini, termasuklah seorang wanita bernama Iffah Zaimi. Iffah Zaimi telahpun berkongsi rahsia kejayaannya dan memberikan segala tips berkaitan ejen hartanah menerusi ebook Rahsia Ejen Hartanah.

Kalau anda sudah pernah menghadiri seminar berkaitan hartanah contohnya Seminar Hartanah Murah Berbaloi, maka sudah tentu anda nampak akan peluang sangat cerah dalam bidang real estate ini di Malaysia.

Setengah orang anggap, untuk menjadi seorang ejen hartanah perlu mendaftar untuk dapatkan lesen. Tetapi sebenarnya ia tidak pun diwajibkan. Namun begitu, untuk memperoleh kredibiliti tertentu, adalah disarankan untuk menjadi seorang real estate negotiator, anda perlu mencari agensi yang sesuai untuk kerjaya ini.

Itulah sebabnya kerjaya real estate negotiator ini boleh dilakukan secara sambilan dan sampingan sahaja, sebab tak perlu ada lesen dan tidak wajib untuk daftar sebagai ejen hartanah.

Yang perlu ada lesen adalah agensi hartanah dan bukannya sebagai seorang ejen hartanah atau real estate negotiator. Agensi hartanah perlu mendapatkan lesen dengan mendaftar dengan Lembaga Penilai Pentaksir dan Ejensi Harta Tanah Malaysia (http://www.lppeh.gov.my).

Contohnya, anda boleh jual rumah jiran sebelah dengan harga anda tetapkan tanpa perlu pun daftar dengan mana-mana agensi hartanah di Malaysia, asalkan anda bawa bakal pembeli tersebut kepada jiran anda (pemilik hartanah); itu dah kira boleh dah ... tapi kalau anda berdaftar dengan agensi tertentu, anda boleh jual rumah atau hartanah yang sudah ada dalam senarai agensi termasuklah taman-taman perumahan, bangunan, lot hotel, lot pangsapuri, dan macam-macam lagilah.

Lagipun anda akan nampak profesional, dan punyai agensi yang akan backup sebarang rundingan mengenai hartanah yang mahu dijual.
Panduan dan tips untuk menjadi seorang perunding hartanah berjaya

Cara Untuk Menjadi Seorang Real Estate Negotiator Yang Profesional di Malaysia

Cara untuk menjadi seorang real estate negotiator adalah sama seperti anda nak minta kerja yang lain.
  1. Kenalpasti agensi hartanah yang berlesen berdekatan dengan anda.
  2. Hubungi agensi hartanah untuk membuat permohonan pendaftaran sebagai seorang real estate negotiator.
  3. Hantarkan resume atau kelayakan yang perlu bersandarkan kriteria yang ditetapkan oleh agensi hartanah berlesen.
  4. Temuduga oleh agensi hartanah.
  5. Berjaya temuduga dan anda boleh mula menjadi seorang real estate negotiator di bawah agensi terbabit.

Selalunya agensi hartanah punyai kehendak dan keperluan mereka sendiri. Bab tu anda kena selidiki sendiri. Ada agensi yang mahukan real estate negotiator yang telah punyai pengalaman dan bidang jual beli hartanah - ini termasuklah anda menjual tanah ayah atau opah anda (jika adalah), atau jual lot tanah banglo orang kampung anda.

Ada juga agensi hartanah yang mahukan calon yang ada karisma, kacak macam Abang Ensem atau ada yang mahukan individu yang punyai latar belakang network yang bagus. Kepetahan bercakap juga antara kriteria yang penting untuk menjadi seorang real estate negotiator ini. Mulut mesti manis.

Tips Berjaya Seorang Ejen Hartanah

Salah satu tips yang perlu anda ketahui untuk menjadi seorang real estate negotiator yang berjaya ialah anda perlu mempunyai ramai kenalan di dalam bidang yang sama, malah anda sudah ada listing sendiri nama-nama mereka yang berminat untuk membuat pelaburan dalam bidang hartanah. Ia penting supaya anda sudah boleh approach untuk dapatkan jualan.

Bagi memastikan anda berjaya, saya syorkan anda hadiri mana-mana seminar bidang hartanah, dan bina network sendiri. Paling penting ialah kenali mereka yang top dalam bidang ini dan dapatkan panduan daripada mereka, seperti ebook Rahsia Ejen Hartanah.

Buku hartanah adalah antara bahan sampingan yang boleh bantu anda tingkatkan skill dan pengetahuan untuk menjadi seorang real estate negotiator yang berjaya.

advertisement


Komen Pembaca ...

  1. kena ada skill baru boleh berjaya jadi ejen hartanah nie

    BalasPadam
  2. Siapa nak jadi seorang agen hartanah ..? boleh dapatkan panduan serta tips yang disediakan dalam ebook tu ... :) lengkap.

    BalasPadam

Catat Ulasan

Terima kasih kerana sudi tinggalkan komen. Komen anda adalah tanggungjawab anda. Jika anda dapati ada mana-mana link tidak berfungsi di dalam blog ini, sila beritahu saya ye.

Untuk peluang pengiklanan, sila email saya menerusi ruangan 'Contact Me'. Terima kasih.

Popular

6 Doktor Kacak Malaysia Yang Membuatkan Anda Mahu Check-up Hari-Hari di Hospital

6 Doktor Kacak Malaysia Yang Membuatkan Anda Mahu Check-up Hari-Hari di Hospital. Pekerjaan doktor dianggap mulia dan banyak menyumbang dalam masyarakat hari ni. Mereka terpaksa belajar lebih kurang 5 hingga 6 tahun untuk mendapatkan ‘title’ doktor tersebut dan kebanyakan mereka dianggap tak da ‘life’ dan sangat ‘nerd’.

Tapi tahukah anda bahawa ada juga dikalangan mereka yang yang sangat handsome dan menarik hingga membuatkan anda hari-hari nak buat check up kat hospital. Jom kita kenali 6 doktor kacak di Malaysia.
6 Doktor Kacak Malaysia Yang Membuatkan Anda Mahu Check-up Hari-Hari di Hospital 1- Dr Syed Ahmad Murthada

Beliau merupakan model utama untuk jubah furby and sugar dan sangat aktif ke gym.  Walaupun doktor kerjanya sangat sibuk untuk merawat dan melayani pesakit, mereka juga ada kehidupan sendiri. Sibuk-sibuk pun sempat ke Gym tu ... hoho. Jangan cakap doktor tak da life ye. Dan pada saya, memang haruslah seorang doktor menjadi contoh kepada orang lain, nampak sihat, sasa,…

Telinga Berdesing Bawa Petanda

Pernah merasa telinga berdesing tak? Ia kadangkala berlaku tanpa diduga, tanpa ikut masa. Secara tiba-tiba .... ntah disebabkan apa, terasa telinga akan berdesing. Sesetengah akan mengaitkannya dengan sejenis penyakit dinamakan Tinnitus.

Walaubagaimanapun, orang lama-lama dalam masyarakat Melayu, ada telahan sendiri mengenai telinga berdesing ini. Mereka mengaitkan dengan kejadian-kejadian yang bakal berlaku dek kerana berdesingnya telinga. Orang tua lama-lama mengaitkan masa dan bahagian telinga yang mana terkena desingan ini, berikut saya kongsikan sedikit info dan pengetahuan mengenai telinga berdesing ini.
Telinga Berdesing Bawa Petanda Telinga Berdesing Bawa Petanda Sesuatu Kejadian Bakal Berlaku Jika Telinga Kanan Berdesing Jam 06:00 - 07:00 pagi - mendapat khabar burukJam 07:00 - 08:00 pagi - akan difitnah oleh orangJam 08:00 - 09:00 pagi - akan membuat rencana pergi jauh sendirian atau bersama orang lainJam 09:00 - 10:00 pagi - bermakna akan ada berita yang kurang menyenangka…

Cara Padam Akaun Facebook

Tentu ada yang nak tahu cara nak padam akaun Facebook, terutama bila si dara dah jadi isteri orang, dan si suami pula melarang si isteri untuk gunakan Facebook. Malah, ada yang mahu tutup akaun Facebook sebab mahu elak perkara tidak baik berlaku, atau terus berlaku. Saya tahu sebab pernah bertanya kepada saya.

Jadi entri kali ini saya nak kongsikan cara-cara nak memadam (delete) akaun sosial Facebook. In Sha Allah, ia akan beroleh manfaat pada mereka yang mungkin nak tahu cara nak padam akaun Facebook; khas dan khusus untuk akaun peribadi.

Oh ya, mungkin ada yang tidak tahu, anda boleh mempunyai banyak akaun Facebook, asalkan alamat email dan juga no telefon bimbit anda berbeza bagi setiap akaun. Jadi, kemungkinan ada pengguna yang punyai lebih dari satu akaun, dan mahu padam akaun Facebook yang lain boleh juga ikuti panduan ini.
Cara-Cara Padam Akaun FacebookLangkah pertama ialah anda perlu login ke akaun Facebook yang mahu dipadamkan.Langkah kedua, bila dah login, terus klik pautan …