Langkau ke kandungan utama

Bila Kereta 7 Tahun Kena Servis

Inilah akibat bila kereta tidak dijaga dengan baik. Sekali nak rosak, memang kopak dibuatnya. Kereta Viva 850 yang sudah berusia 7 tahun akhirnya kena buat servis dan repair yang makan duit...hoho.

Teringat kata-kata wife saya.

"Abang .. cuba abang check Viva tu, lain macam je bunyinya" kata wife saya.
"Ishh ok je, biasa je ni .. " kata saya.
"Kan bunyi bising tu ... kalau ayang bawak, mesti bunyi kuat  ..." kata wife saya lagi.
"Ala, biasalah .. kereta dah lama, ni mungkin sebab minyak enjin ni belum tukar lagi.." saya ulas.
"Ke ezos dia problem, bocor kot bang .. nanti jadi macam kereta dulu tu ... ezos tertanggal tengah jalan ..." mengimbas peristiwa kereta lama saya yang terjatuh kepala ekzos di tengah jalan sehingga buatkan bunyi kereta macam kereta berkuasa turbo ... haha.

Perbualan itu tidak menjadikan apa-apa kepada kereta Viva 850cc. Dan pada satu hari .....

Bila Kereta 7 Tahun Kena Servis

Bila Kereta Viva 7 Tahun Kena Servis
Wife saya telefon. Ketika itu saya berada di Hospital Parit Buntar untuk membuat pemeriksaan tahap gula dan kolesterol dalam darah.

"Abang .. nak dengar citer lawak tak?" kata wife saya dalam telefon.
"Apa dia?" tanya saya.
"Tadi masa hantar Maira ke sekolah, kereta tak boleh start ..." kata wife saya sambil tergelak kecil.
"Uhh .. kenapa tak leh start? bateri kong ke?" tanya saya.
"Ntah .. pulas kunci tak jadi apa-apa ...nasib baik dah sampai sekolah hantar Maira, bila ayang reverse kereta, tetiba mati enjin, nak start balik dah tak boleh..." terang wife saya.
"Nasib baik ada G yang hantar anak dia .. bolehlah tumpang ke opis .." sambung wife saya lagi.

Pada fikiran saya ketika itu, mungkin sebab bateri kereta dah kong. Tapi bila ingat-ingat balik, rasanya baru tukar bateri kering tu.

Nak tahu tips penjagaan kereta tak? Nah - Tips dan Rahsia Kereta Lama Seakan Baru.

"Hmmm masa pulas kunci, benda-benda lain menyala tak?" tanya saya.
"Ntah, tak perasan lak, rasanya menyala ..." kata wife saya menjawab pertanyaan.
"Takpe .. nanti kita pergi tengok lepas abang sudah abis check darah" kata saya.

Lalu, saya pun pergilah dengan isteri nak lihat 'kesihatan' kereta Viva yang ditinggalkan depan sekolah tadika Islam anak saya.

Sekali saya pulas .. ehhh .. boleh pulak start enjin kereta ni. ... haha .. isteri saya tergelak-gelak tengok magis yang saya lakukan.

"Ehh macamana abang boleh start kereta lak? Tadi ayang buat tak boleh pun ... " kata wife saya sedikit terkejut dengan kehebatan saya menghidupkan enjin kereta.
"Hmm ni nak kena servis dah ni ... jom bawak Viva ni gi servis dulu ..." kata saya.

Saya pun pandulah dengan penuh berhemah dan tiba di bengkel kereta. Isteri saya pula follow dari belakang dengan kereta lain.

Untie workshop tu tanya apa masalah .. saya pun suruh wife cerita A sampai L ... pastu untie tu kata dia akan suruh mekanik check.

Nah. Ekzos bocor kena ganti. Pedal break. Tayar dah tak elok. Itu ini .. lalalalalala macam-macam mekanik tu kata kena repair. Jadi, dah alang-alang kena buat, maka saya dan wife instruct la apa yang perlu dilakukan, dapatkan rekemen mekanik tu apa yang perlu diganti untuk tujuan keselamatan.

Perghh beratus kauuuu ....
Bil Bila Kereta 7 Tahun Kena Servis
Harga servis kereta viva 850cc
Nasib baik adik ipar ada yang kerja mekanik, jadi counter-attack balik harga barang dengan segala macam butiran dalam bil. Semuanya normal. Bukan kena tipu dengan bengkel punya cerita.

Alhamdulillah. Kejadian ini setidak-tidaknya telah membolehkan kereta Viva tu dapat ekzos baru dan tukar beberapa benda yang sudah dimamah usia. Nasib baik rosak depan sekolah anak saya tu, kalau kat highway? Kalau rosak ntah mana-mana ... mau kena tapau dengan mekanik 'jalanan' dan workshop kaki tipu. Penting ooo kena ambil tahu pasal kereta ni dan cara nak menjaganya agar kelihatan sentiasa ok ... dan baru .. hoho..

Dah baca post berikut:

advertisement


Komen Pembaca ...

  1. kalau bab servis ni husband mak jemah mmg particular..dia lah yang selalu pantau masa servis, insyaAllah tak pernah miss servis kereta

    BalasPadam
  2. nak jaga kereta orang kata kena jaga servisnya kan..tp bab servis MJ memang zero hehee

    BalasPadam

Catat Ulasan

Terima kasih kerana sudi tinggalkan komen. Komen anda adalah tanggungjawab anda. Jika anda dapati ada mana-mana link tidak berfungsi di dalam blog ini, sila beritahu saya ye.

Untuk peluang pengiklanan, sila email saya menerusi ruangan 'Contact Me'. Terima kasih.

Popular

Bahaya Makan Ikan Haruan Untuk Ibu Bersalin Caesarean

Terkejut. Saya selama ini ingat bahawa ikan haruan ini, baik ikan segar mahupun pati ikan haruan beri kesan terbaik untuk penyembuhan luka. Hmm rupanya, kesan positif penyembuhan tersebut adalah bergantung dengan metabolisma dan keadaan tubuh seseorang. Saya baru dapat tahu bahawa bahaya makan ikan haruan ini terutama untuk ibu/isteri yang bersalin secara pembedahan caesarean.

Serius, Saya betul-betul tak tahu, malah ketika isteri saya dalam minggu akhir untuk melahirkan anda .. saya dah belikan satu set pati ikan haruan berharga RM39. Isteri saya pula dah carikan bekalan ikan haruan segar menerusi rakan-rakan pejabatnya.
Bahaya Makan Ikan Haruan Untuk Ibu Pantang Bersalin Secara Bedah Caesarean Sebelum ini, isteri saya bersalin secara normal. Memang ketika dalam pantang bersalin, isteri saya akan makan ikan haruan dan juga pati ikan haruan. Ikan haruan memang dikenali mempunyai nilai kebaikan untuk penyembuhan luka. Semua orang tahu akan perkara ini.

Malah, makan ikan haruan telah me…

Lubuk Tudung dan Telekung Harga Murah

Cari lubuk tudung dan telekung dengan harga murah? Aha .. kalau anda seorang peniaga untuk pakaian wanita terutama menjual tudung dan telekung .. anda tentu mahu pergi ke tempat yang akan saya nyatakan nanti.

Ia adalah tempat di mana anda boleh dapat pelbagai jenis pakaian wanita dari tudung, telekung, skarf, blouse, jubah, seluar serta kain ela. Yang menariknya ialah, ada di antaranya adalah dari jenama-jenama terkenal tapi dengan harga yang mampu buat anda memborong sampai sepuluh hingga dua puluh helai dengan senyuman manis.
Lubuk Tudung dan Telekung Harga Murah Lubuk yang saya maksudkan ialah Pasar Kemboja Parit Buntar. Ia merupakan tempat setempat yang menjual pakaian wanita dengan harga murah dan berpatutan. Pasar Kemboja ini unik kerana ia terletak di dua sempadan negeri iaitu Perak dan Pulau Pinang.

Jika anda ke sini, anda tentu terkejut apabila mendapati ada peniaga-peniaga ini datangnya dari seluruh Malaysia. Malah ada yang datang dari kawasan beli-belah terkenal tatkala Ram…

Bagaimana Cara Nak Jadi Jutawan Dengan Produk Sendiri?

Siapa yang tak teringin nak jadi jutawan kan? Sejak saya menjadi seorang blogger sepenuh masa sejak 2010 ni, saya dah nampak ramai rakan-rakan saya yang jadi jutawan. Dulu, mereka sama-sama tulis blog, tapi kini sudah berbisnes dengan produk sendiri. Awalnya untung sikit .. tapi sekarang, dah boleh dianggap sebagai jutawan.

Susah ke nak jadi jutawan ni? Ok ... mari kita semak dulu apa maksud jutawan ni. Jutawan bermaksud seseorang yang mempunyai wang atau harta yang bernilai berjuta-juta ringgit. Kalau anda ada wang atau harta lebih dari juta - ada billion, anda tetap dipanggil jutawan. Dalam bahasa Malaysia, tiada perkataan khusus untuk seseorang yang miliki wang atau harta berbillion ringgit.  Bagaimana Cara Nak Jadi Jutawan? Sekarang anda dah tahu apa maksud jutawan. Jadi, jika anda nak jadi jutawan .. misi anda mestilah untuk mempunyai dan memiliki wang atau harga lebih dari sejuta ringgit. Capai je harta bernilai juta, maka dah boleh dapat title jutawan (dari segi istilah).

Tak a…