Langkau ke kandungan utama
Tunjukkan catatan dari Oktober, 2014

12 Tips Memilih Pengasuh Anak

Tengok berita papar kisah penderaan anak-anak oleh pengasuh, kata hati saya; "oh kejamnya". Baca status perkongsian rakan-rakan di Facebook; sekali dengan video papar pengasuh mengasari anak-anak di pusat asuhan, pusat jagaan .. sekali lagi hati saya berkata ..."oh kejamnya". Bila jadi begini, kasihan ibu bapa; apa yang berlaku buat mereka takut dan risau untuk hantar anak-anak ke pusat jagaan atau asuhan kanak-kanak. Ibu bapa risau nak hantar ke rumah pengasuh yang dibayar sehingga beratus ringgit sebulan.

Isu dan perkara ini saya nampak macam menjadi-jadi sahaja. Makin banyak kes, makin banyak pendedahan dibuat.

Dek kerana itu, saya mahu kongsikan pengetahuan dan pengalaman saya sebagai bapa dalam memilih pengasuh dan tempat asuhan didikan anak-anak. Anak-anak saya ketiga-tiganya dihantar ke rumah pengasuh di awal usia; semenjak mereka berumur belum pun setahun.

Ia benda biasa bagi ibu bapa yang bekerja. Nak tak nak, kena hantar anak-anak ke pengasuh. Nak minta …

House Husband Macam Aku Adalah Pondan?

Saya blogger suri rumah, kerja dari rumah, buat kerja di rumah. Saya blogger sepenuh masa, buat dan bina blog kerana minat, dan pada masa yang sama saya menjana pendapatan daripada blog. Saya tak mahu cerita kisah buat duit dengan blog atau tips buat duit online. Apa yang nak saya cerita ialah mengenai diri saya sebagai house husband. Ada yang kata house husband macam saya adalah pondan.

Saya suka dan setuju dengan entri ditulis oleh blogger +Shark Kay, anda boleh baca entri berkaitan dengan apa yang akan diulas ini iaitu Surirumah Lelaki Pondan.
House Husband Macam Aku Adalah Pondan Ia berkaitan dengan satu artikel diterbitkan menerusi Sinar Harian yang bertajuk Lelaki Buat Kerja Rumah Bukan Pondan.

Pondankah jika seorang lelaki tahu memasak dan mengemas rumah?Pondankah jika seorang lelaki menyapu sampai dan mengemop lantai?Pondankah jika seorang lelaki mengasuh anak-anak?
Ok. Saya tanya .. berapa ramai lelaki yang sanggup buat begitu? Berapa ramai lelaki yang sanggup buat kerja-kerja…

Crome Cerewet Mudah Detected Malware

Pelayar internet Crome cerewet benar beberapa hari ini. Banyak link atau url yang jadi mangsa kecerewetan Crome. Sebelum ini saya ada ceritakan mengenai laman web Bit.ly dan mana-mana pautan yang gunakan Bit.ly terkena serangan Malware. Notifikasi serangan dan ancaman Malware ini bagaimanapun hanya keluar jika menggunakan pelayar Crome.

Dek kerana itu, saya mula gunakan sistem kependekan URL yang lain. Ada banyak lagi laman web yang sediakan servis ini. Saya ada ceritakan menerusi entri ini - 5 Pilihan Pendekkan URL atau Permanlink
Crome Cerewet Mudah Detected Malware Crome memang cerewet. Adakala ia detect malware jika ada salah satu pautan atau link dalam blog yang disahkan dijangkiti malware. Sekiranya wujud link atau pautan yang dijangkiti malware, satu notifikasi memberitahu pengunjung laman bahawa ada ancaman malware akan muncul di pelayar Crome.

Contohnya apa yang telah berlaku kepada blog saya.
Paparan di atas muncul jika saya gunakan pelayar Crome, tetapi bila buka menggunaka…

Peniaga Online Wajib Daftar SSM?

Peniaga online wajib daftarkan perniagaan dengan Suruhajaya Syarikat Malaysia (SSM). Peraturan ini telah mula dikuatkuasakan mulai Oktober 2014. Sudah ada satu jawatankuasa pemantau yang akan memantau perniagaan online ini. Perniagaan online ini termasuklah menerusi blog atau laman web, Facebook dan Instagram. Mana-mana perniagaan online wajib paparkan maklumat syarikat dan pendaftaran syarikat serta perniagaan.

Mana-mana peniaga online di Facebook, Instagram mahupun blog yang tidak mematuhi peraturan ini akan dikenakan tindakan penalti sehingga RM5,000 di bawah Akta Syarikat 1965 Seksyen 121(1)(b).

Sejajar dengan itu, mana-mana peniaga online perlu dan wajib meletakkan info pendaftaran perniagaan mereka di blog, Facebook dan juga Instagram. Ini termasuklah nama syarikat, perniagaan dan nombor pendaftaran SSM.

Persoalan Berkaitan Perniagaan Online Merujuk laman web SSM dalam ruangan F.A.Q:
Setiap perniagaan sepenuh masa yang dijalankan oleh individu secara atas talian bagi tujuan men…

4 Langkah Semak Pendaftaran SSM Perniagaan Online

Dalam sebuah entri advertorial saya, adalah pembaca meninggalkan komen, katanya syarikat yang saya promosikan itu tak daftar SSM, walaupun nyata di laman web syarikat tu dah ada nombor pendaftaran SSM. Jadi, saya pun nak semaklah pendaftaran SSM perniagaan syarikat tu yang jual produk secara online. Memang sah ada daftar, jadi saya pun nafikanlah bahawa apa dikatakan pembaca itu adalah silap.

Dek kerana itu, menjadi satu pertanyaan kepada diri saya, bagaimanakah pembaca itu semak nombor pendaftaran SSM syarikat tersebut yang membuat perniagaan online? Mungkin kesilapannya menggunakan sumber dan cara yang tidak berapa betul.
Cara Semak Pendaftaran SSM Perniagaan Maka, saya ambil inisiatif ini untuk memberitahu bagaimana cara nak semak nombor pendaftaran SSM perniagaan secara online.
Adalah penting untuk sesebuah perniagaan itu berdaftar dengan SSM atau Suruhanjaya Syarikat Malaysia, walaupun ia hanya menjalankan perniagaan secara online. Ini adalah kerana mana-mana perniagaan termasukl…

Peraturan Cermin Gelap Serta Larangan Guna Lampu HID Strobe Light

Sila periksa kenderaan anda. Adakah ia mematuhi peraturan pemasangan cermin gelap dan juga plet pendaftaran kenderaan bermotor? Kalau tidak, anda harus waspada kerana Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) akan melakukan operasi besar-besaran mulai 1 November 2014 ini. Ia sebuah operasi khas untuk kuat kuasa 3 peraturan utama iaitu peraturan pemasangan cermin gelap, peraturan saiz plet pendaftaran kenderaan bermotor dan juga larangan penggunaan lampu HID dan Strobe Light.

Dalam blog post ini, saya akan kongsikan perkara-perkara penting mengenai peraturan JPJ ini. Harapnya dengan cara ini, akan lebih ramai alert benda ni, dan dapat elakkan diri daripada kena saman oleh JPJ dalam operasi khas tersebut.
Peraturan Cermin Gelap serta Larangan Penggunaan Lampu HID dan Strobe Light  Jika kena saman, berapa anda perlu bayar? Baca kenyataan di bawah ini.

Ketua Pengarah JPJ dalam satu kenyataan memberitahu, operasi bersepadu itu akan dijalankan bersama Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Suruhanjaya P…

Peraturan Nombor Plet Kenderaan JPJ 2014

Wordless Wednesday Peraturan Nombor Plet Pendaftaran Kenderaan JPJ 2014 - Setiap hari rabu semua blogger menerbitkan satu entri gambar tanpa meletakkan apa-apa keterangan untuk menjelaskan gambar tersebut. Terpulang pada pengunjung untuk buat intreprestasi dan komen mengenainya. Gambar yang hebat boleh menerangkan segalanya.
Peraturan Nombor Plet Pendaftaran Kenderaan JPJ 2014
p.s: JPJ akan memulakan operasi besar-besaran untuk kuat-kuasa peraturan saiz nombor plat pendaftaran kenderaan motor 2014 ini mulai 1 November 2014.

Tips Buat Duit Online

Saya nak kongsikan tips buat duit online hari ini. Saya kerap dihujani pertanyaan tentang bagaimana cara nak buat duit online ni. Kalau ikutkan, ada lebih 10-20 tips saya dah berikan mengenai cara nak buat duit online ni. Tapi tak mengapa, selagi ada bertanya, selagi itu saya akan terus menjawab menerusi blog ini.

Saya cuma nak berikan satu tips je. Tips ni adalah paling berkesan. Bukan itu sahaja, ia akan buat orang fikir ... bila sebut pasal produk ni, mereka akan nampak anda. Mereka akan nampak produk yang anda jual. Mereka tahu anda menjual produk itu di dalam blog. Mereka sedar produk itu boleh dibeli di Facebook dan Instagram milik anda.
Buat Duit Online Menerusi Blog, Facebook dan Instagram Benda yang beginilah yang anda harus buat, iaitu bila mereka sebut mengenai satu-satu produk, mereka akan ingat akan anda, diri anda, blog anda, instagram kepunyaan anda, facebook peribadi anda, fanpage jual produk tersebut yang anda kendalikan.

Jadi, bagaimana nak buat mereka akan ingat seb…

Univilla Homestay - Homestay Bajet dan Selesa di Tawau Sabah

Mencari Homestay di Tawau, Sabah? Homestay yang berbaloi dengan bajet? Sekiranya anda merancang untuk bercuti-cuti sekitar Tawau, Sabah; maka bolehlah anda jadikan Univilla Homestay sebagai pilihan pertama untuk penginapan yang selesa pada kadar sewa yang sesuai dengan bajet. Univilla Homestay menawarkan sebuah rumah penginapan yang luas serta lengkap kemudahan.

Homestay yang terletak di Taman Uni Villa, Tawau Sabah ini menawarkan tiga (3) bilik berhawa dingin yang memberikan keselesaan yang cukup. Univilla Homestay ialah rumah teres yang cukup luas dijadikan homestay sesuai dengan bajet adalah pilihan untuk mereka yang mahu bercuti bersama keluarga.
Univilla Homestay Bajet Selesa Tawau Sabah Univilla Homestay boleh memuatkan sehingga 20 orang dewasa!

Berpatutan dengan harga yang ditawarkan, Univilla Homestay Tawau memberikan segala kemudahan yang lengkap untuk sebuah penginapan percutian yang telah dirancang rapi. Ada dapur cukup luas lengkap dengan kelengkapan untuk memasak - terma…

Resepi Lala Tumis Halia Berlada

Bukan niat nak jadi blogger masakan, tetapi sekadar nak kongsi kisah House Husband saya yang ntah apa-apa. Sesekali ubah selera pembaca blog tak mengapa ye tak? Jemu juga nak baca kisah tips blogging ni setiap hari. Kali ini, saya nak kongsikan resepi rekaan saya sendiri ...hoho .. resepi Lala Tumis Halia Berlada.

Jika tengok dan baca nama resepi, anda sudah boleh agak apa bahan-bahan utama yang akan saya gunakan. Resepi cukup mudah bagi saya. Sebabnya bahan utama iaitu Lala, tak perlu nak susah payah nak sembelih, nak siang, nak bersihkan. Beli terus dari pasar, basuh goncang-goncang, kacau-kacau .. siap dah boleh masak.
Tapi sebab dah jadi tabiat, kalau nak masak benda yang bercengkerang, saya akan biar dalam bekas berair selama 10-20 minit. Sebabnya nak hilang masin air laut ... uhh kononnnn. :P

Sebagai househusband, bila terasa nak memasak, saya akan pergi ke pasar. Selalunya kalau dah ke pasar, akan macam-macamlah saya bawak balik. Hoho .. semangat lo.
Resepi Lala Tumis Halia Ber…

Penangan Trafik 20K Dari Dapur Tanpa Sempadan

Saya hanya mampu ucap terima kasih kepada Che Mat Gebu atau Adnan Ibrahim, pemilik blog Dapur Tanpa Sempadan. Nyata, blog Che Mat (CM) satu blog berpengaruh yang boleh berikan impak sangat positif buat blog kecil macam saya. Inilah penangan trafik dari sebuah blog masakan dan resepi, yang bagi saya terbaik di Malaysia!

Tidak dinafikan, tarikan yang ada dalam blog Dapur Tanpa Sempadan milik CM telah membolehkan blog saya yang tidak seberapa ini menumpang trafik. Setiap kali saya buat entri mengenai masakan atau resepi, maka akan mencanak-canaklah trafik diberikan menerusi blog CM ini.

Saya bertuah sebab diberi kesempatan oleh Che Mat, membolehkan blog saya diberi tempat di dalam bloglist Dapur Tanpa Sempadan. Dek kerana kelebihan ini, saya cuba memancing trafik dari situ dengan sesekali buat entri mengenai resepi dan masakan.
Penangan Trafik 20K dari Blog Dapur Tanpa Sempadan
Pengunjung dan pembaca setia blog CM pasti akan nampak entri resepi saya yang baru diterbitkan. Dan dari situ,…

Bantu Sekolah Lama Dengan Sertai Alumni

Orang berbudi kita berbahasa, orang memberi kita merasa. Ingat-ingat jasa sekolah dan guru-guru lama. Jika anda ada rasa mahu membalas jasa guru-guru dan sekolah, sertailah Alumni. Banyak yang boleh dilakukan oleh sebuah Alumni sekolah jika ahli-ahlinya aktif dan sedia hulurkan bantuan. Tak percaya? Lihatlah bagaimana sekolah-sekolah persendirian Cina, mereka ada Alumni yang cukup kuat sehingga mereka tak bergantung sangat pun dengan kerajaan.

Saya terpanggil nak tulis entri ini kerana ramai antara kita bagai sudah melupakan. Saya bersyukur kerana diberikan kesempatan untuk menjadi ahli Alumni Sekolah Menengah Sains Teluk Intan (SEMESTI). Ada sentuhan peribadi atas penubuhan Alumni ini. Saya merupakan antara batch SEMESTI yang awal menggerakkan penubuhannya.
Bantu Sekolah Lama Dengan Sertai Alumni

Alumni ni bagus jika ahli-ahlinya tahu apa maksud dan tujuan ditubuhkan. Ia menjadi semakin bagus bila ahli-ahlinya yang merupakan bekas-bekas pelajar berganding bahu membantu kemajuan dan …

ABC Balak Inn Parit Buntar

Jika cuaca panas, dapat layan ABC atau Ais Batu Campur Balak Inn Parit Buntar memang best. Saya kalau ada kesempatan memang akan mencari ABC di restoran Balak Inn yang dibuka selepas jam 12 tghari ni.

ABC Balak Inn asalnya ialah ABC Bamboo Inn. Kira restoren ni sudah naik taraf dari sebuah restoren yang berdinding buluh menjadi restoran bercirikan kayu balak. Kayu balak di sana sini, meja .. dinding, pagar, kerusi ... semua ada konsep kayu balak. Bila masuk restoran yang terbuka ini, ada rasa keselesaan yang susah saya nak gambarkan.
ABC Balak Inn Parit Buntar
Malang sekali saya tak dapat nak sertakan gambar restoran ini. Mungkin lain kali saya akan cuba dapatkan gambar untuk tatapan semua, terutama mereka yang mai Parit Buntar untuk beli belah di Pasar Kemboja.

Ya, restoran ni dekat je dengan lokasi Pasar Kemboja Original yang amat popular seantero Malaysia.

Restoran Balak Inn ada macam-macam makanan lain yang best, tapi yang sering saya singgah ialah sebab nak dapatkan kuih muih tra…

AgenAffiliate.com Masukkan Duit Income Blog Lagi ...

Alhamdulillah, tak sangka tahun 2014 banyak juga komisen AgenAffiliate.com yang masuk ke dalam tabungan. Walaupun nilai komisen tidaklah banyak mana, tetapi siapa nak bagi ye tak? Bagi saya, ia berbaloilah juga sebab boleh dianggap jana income dengan blog tanpa perlu nak menjual pun.

Apa yang perlu dibuat ialah pastikan blog ada trafik, ada pengunjung, lepas tu buat entri mengenai apa yang dinamakan AgenAffiliate dan produk-produk yang boleh dijana komisen.
AgenAffiliate.com Masukkan Duit Income Blog Lagi ...
Saya dah banyak berikan tips serta panduan buat duit online menerusi affiliate ni. Nak dikatakan pakar, itu mungkin tidaklah, saya boleh dikategorikan seorang newbie juga. Almaklumlah, komisen affiliate pun mula masuk ke akaun bank bila saya beli satu produk ebook ni. Yang ini pun saya dah beritahu banyak kali dah apakah produk tu, cuma mungkin ramai yang pandang sebelah mata je... yelah apalah sangat komisen RM2.00, komisen RM15.00, komisen 20 sen ... komisen RM25.

Daftar Percu…

Kalendar Takwim 1436 Hijrah 2015 Miladiah

1436 Hijrah tahun baru umat Islam. Salam Maal Hijrah 1436H bagi pembaca dan pengunjung beragama Islam. Berlalu lagi satu tahun yang penuh dengan dugaan besar bagi umat Islam akhir zaman. Dah macam-macam dilalui oleh seluruh pelusok umat Islam di mana-mana.

Ya, umat Islam akhir zaman diuji pelbagai perkara; tanda Allah S.W.T sayang umat ini, dan sedang menguji untuk melihat bagaimana umat Muhammad S.A.W zaman ini menghadapi segala ujian. Sesungguhnya ujian itu tidak diberikan seandainya umat tidak dapat menanganinya.

In Sha Allah, saya nak kongsikan kalendar atau takwim 1436 Hijrah yang baru, merangkumi tahun Miladiah 2014 dan 2015. Awal Muharram 1436H telah jatuh pada 25 Oktober 2014M. Awal Muharram adalah permulaan tahun hijrah bagi umat Islam.
Kalendar atau Takwim 1436 Hijrah 2015 Miladiah
Kalendar atau takwim Hijrah 1436 ini telah dikeluarkan oleh pihak Jakim, dan anda sebenarnya boleh muat-turun versi PDF di pautan di bawah:

[+] http://www.islam.gov.my/sites/default/files/bahagian…

Resepi Jeruk Mangga AsamBoi Menjadi Fenomena

Resepi jeruk mangga. Adakah ini bermakna makanan ini bukan lagi hanya untuk ibu-ibu mengandung yang mengidam Jeruk Mangga? Saya tengok bertalu-talu kisah jeruk mangga ini muncul di timeline Facebook dan juga Instagram. Kat Twitter pun ada gak muncul kadangkala. Ramai juga yang sedang mencari dan mencuba resepi jeruk mangga ni.

Saya sebenarnya pun suka makan jeruk. Sesekali, saya dan isteri akan pergi dapatkan jeruk kat kedai Jeruk Madu Pak Ali. Hmm .. al fatihah buat Pak Ali. Tak boleh makan selalu jeruk ni, sebab dia berasid, tak elok untuk kesihatan perut. Kalau makan sekadar nak hilang gian dan mengidam, ok la kot. Alah .. la ni bukan kira dah ngidam ke tak .... semua pakat bantai makan .. benda sedap ... hoho siapa yang tidak suka, lelaki pompuan sama je ..

Resepi nak buat jeruk mangga ni tak susah pun. Cuma yang mungkin nak jadi masalah ialah bekalan Mangga tu, atau juga dikenali sebagai Mempelam, atau juga disebut sebagai buah Pauh. Ada yang membezakan setiap jenis dan nama ni .…

Teknik Penyamaran Buat Duit Affiliate

Satu teknik yang ramai dah guna sejak bertahun lamanya. Ia adalah teknik penyamaran, sangat sinonim jika nak buat duit online menerusi affiliate. Ramai yang buat duit online menggunakan blog, dan media sosial lain akan gunakan teknik penyamaran ini. Apa yang saya maksudkan dengan teknik penyamaran?

Teknik penyamaran yang saya maksudkan ialah pemilihan username yang boleh meransang pembelian. Benda ni saya tak perasan sangat, tapi kalau nak jana income dengan affiliate, kena pilih username yang bersesuaian.
Teknik Penyamaran Buat Duit Affiliate Ada dua teknik penyamaran buat duit affiliate yang saya nampak.

Pertama - gunakan nama awek ... hoho ... contohnya username ayucun, ilashantek, gadisayu .. yang ni boleh guna untuk produk-produk affiliate berkaitan kecantikan, berkaitan kesihatan ....

Kedua - gunakan username yang ada kaitan dengan produk tersebut. Ini boleh berikan kepercayaan kepada orang yang akan klik kepada pautan affiliate kita.

Contoh macam di bawah ini.

Nak promosi produk …

Hadiahkan Emak Penyapu Elektrik Lazada Malaysia

Emak saya cukup teruja dapat penyapu elektrik yang dibelikan menerusi Lazada Malaysia. Seronok dia. Sebenarnya mak saya dah tertarik dengan penyapu elektrik yang dah saya beli sebelum ini, juga menerusi Lazada Malaysia. Saya ada ceritakan sebelum ini di entri ini - Beli Penyapu Elektrik dan Dapat Komisen Lazada

Mulanya, mak saya ingatkan saya belikan dia sebuah mop steam. Tetapi bila saya fikir agak sukar emak saya nak kendalikan mop tersebut, jadi saya dalam diam main tukar jadi penyapu elektrik. Berbeza dengan jenis yang saya beli untuk kegunaan di rumah, penyapu elektrik yang saya belikan untuk emak adalah jenis penyapu petak, dan bukan tiga segi. Fungsi tetap sama, dan cara pengendalian juga serupa. Jadi, tiada masalah buat emak saya nak gunakan.
Hadiahkan Emak Penyapu Elektrik Lazada Malaysia Saya belikan Cordless Swivel Sweeper .. hoho .. nama canggih tu .. 

Kalau ada masalah pun takat bagaimana nak charge bateri penyapu elektrik ini. Tapi, in Sha Allah, tutorial dan demo ring…

Ulat Beluncas Pokok Bunga Kemboja Cina

Sebelum ini saya ada ceritakan mengenai kecantikan Pokok Bunga Kemboja Cina yang ada pelbagai warna. Pokok ini boleh ditanam di halaman rumah walaupun getahnya beracun dan boleh mendatangkan mudarat kesihatan jika getahnya termakan.

Pokok bunga ini juga dianggap sebagai pembawa tuah bagi sesetengah orang terutama bagi kaum Cina yang banyak menjadikan pokok ini sebagai pokok hiasan tanaman bonzai. Jika anda tengok kat rumah jiran berbangsa Cina pasti akan ada pokok ini. Saya dah pun ceritakan bagaimana nak tanam pokok ini, dan ada kongsikan teknik untuk menjadikan ia sebuah pokok bonzai yang cantik.
Ramai yang suka jadikan pokok ini sebagai pokok bonzai sebab ia mempunyai akar dan batang yang mudah dibentuk selain ada bunga yang cantik. Ia juga boleh dikacukkan untuk hasilkan sepohon pokok bonzai dari dua anak pokok berbeza. Jika kena cara, nilainya amat tinggi terutama jika pandai nak bentukkan ia menjadi sepohon pokok bonzai yang berciri unik.
Ulat Beluncas Musuh Pokok Bunga Kemboja …