31 Oktober 2014

12 Tips Memilih Pengasuh Anak

Tengok berita papar kisah penderaan anak-anak oleh pengasuh, kata hati saya; "oh kejamnya". Baca status perkongsian rakan-rakan di Facebook; sekali dengan video papar pengasuh mengasari anak-anak di pusat asuhan, pusat jagaan .. sekali lagi hati saya berkata ..."oh kejamnya". Bila jadi begini, kasihan ibu bapa; apa yang berlaku buat mereka takut dan risau untuk hantar anak-anak ke pusat jagaan atau asuhan kanak-kanak. Ibu bapa risau nak hantar ke rumah pengasuh yang dibayar sehingga beratus ringgit sebulan.

Isu dan perkara ini saya nampak macam menjadi-jadi sahaja. Makin banyak kes, makin banyak pendedahan dibuat.

Dek kerana itu, saya mahu kongsikan pengetahuan dan pengalaman saya sebagai bapa dalam memilih pengasuh dan tempat asuhan didikan anak-anak. Anak-anak saya ketiga-tiganya dihantar ke rumah pengasuh di awal usia; semenjak mereka berumur belum pun setahun.
Tips Memilih Pengasuh Anak

Ia benda biasa bagi ibu bapa yang bekerja. Nak tak nak, kena hantar anak-anak ke pengasuh. Nak minta tolong ibu bapa yang tinggal di kampung, macam tak adil pula, dah la mereka besarkan kita, la ni nak suruh mereka pula jaga anak-anak kita. Dari satu sudut ada positifnya, tetapi dari satu sudut lain .. kenalah kasihan pada mereka.

Ibu saya, awal2 angkat tangan bagitahu tak sedia nak jaga cucu-cucu apatah lagi umur kecil lagi. Katanya dah tak berapa nak reti jaga budak-budak kecil ni, apatah lagi bayi. Saya pun ok je walhal ibu saya pernah menjadi pembantu KEMAS semasa di kampung. Ramai budak-budak kampung anggap mak saya sebagai mak mereka, sebab makan minum semasa mereka belajar di KEMAS adalah hasil tangan emak saya .. hoho...

11 Tips Memilih Pengasuh Anak

Apa yang saya nak kongsi dengan anda? Ia mengenai tips dan panduan untuk memilih pengasuh anak-anak. Ini merupakan pengalaman saya dan isteri, terpulang nak ikut atau tidak.

  1. Pilih pengasuh yang ada latar belakang yang baik. Caranya, bertanyalah dan lakukan 'interview' anda sendiri.
  2. Cari pengasuh yang menjaga sholat dengan betul. Bab ni anda kena pandai-pandai sendiri. Macam saya, saya akan lihat samada pengasuh atau pasangannya selalu pergi ke surau atau tidak.
  3. Cari rumah pengasuh dekat dan hampir dengan surau atau masjid.
  4. Cari pengasuh yang tiada anak kecil.
  5. Dapatkan pengasuh yang ada anak-anak berjaya - contohnya anak belajar sekolah agama, jadi tahfiz, masuk IPT, jadi best student dan sebagainya.
  6. Dapatkan pendapat dari mereka yang pernah hantar anak ke rumah pengasuh tersebut. Dan lihat anak-anak mereka ini - adakah ok atau tidak setelah hantar ke rumah pengasuh itu.
  7. Jika rumah pengasuh ada anak-anak lain, cuba perhatikan anak-anak ini. Lihat fizikal mereka. Cuba sembang dan tanya-tanya anak-anak tersebut. Anak-anak sukar nak bohong. 
  8. Lihat persekitaran dalaman rumah pengasuh. Ada bilik khas dan khusus untuk anak-anak adalah lebih bagus.
  9. Lihat juga apa yang disediakan untuk anak-anak; macam makanan, macam permainan, benda-benda untuk belajar. Selalu yang serius nak jaga anak-anak akan ada keperluan ini.
  10. Adakan komunikasi berkesan antara anda sebagai ibu bapa dengan pengasuh, bina persahabatan; bukan anggap mereka seperti orang gaji yang anda bayar semata nak jaga anak anda sahaja.
  11. Untuk rumah pengasuh atau asuhan, lihat juga pekerja yang ada di situ. Pilih yang berdaftar.
  12. Elakan dapatkan pengasuh yang jaga ramai anak-anak. Macam saya, untuk baby, hanya satu untuk seorang pengasuh. Rumah asuhan, jangan lebih dari 15 daripada 3 orang pekerja.

Ok, itu sedikit sebanyak tips daripada saya untuk cara memilih pengasuh anak atau mencari tempat asuhan anak-anak.

Ibu Bapa Perlu Lebih Prihatin

Sebagai ibu bapa, kita mestilah nak terbaik buat anak-anak. Sayangi anak kerana mereka anugerah Allah S.W.T yang tidak ternilai. Untuk itu, kita kena usaha berikan yang terbaik. Mungkin ada tips itu agak berat buat ibu bapa nak buat, tetapi ia adalah jalan terbaik agar kita tidak sesal kemudian hari.
Tips Memilih Pengasuh Anak

Ada fikir macam leceh je nak siasat-siasat, nak ambil tahu latar belakang pengasuh, tetapi jika dah jadi kes pengasuh dera anak-anak ... haa ... jangan nak disalah sahaja pada orang lain, walhal awal-awal lagi kita macam ambil hal ini sebagai acuh tak acuh. Ada yang tengok pada harga dan bayaran semata, janji anak ada orang jaga, dan kita boleh pergi kerja.

Jika anda ada benda lain nak kongsikan, jangan lupa tinggalkan komen. Saya hargai input, in Sha Allah, pengunjung lain juga akan membaca komen-komen anda.

Nah .. posing anak saya yang nombor dua .. Zikri masa nak promosikan bisnes lama saya .. hoho ... nampak cam ganas, tapi Zikri pernah kata pada saya ... "Abah .. ni dalam hati ada taman ..."
Tips Memilih Pengasuh Anak

House Husband Macam Aku Adalah Pondan?

Saya blogger suri rumah, kerja dari rumah, buat kerja di rumah. Saya blogger sepenuh masa, buat dan bina blog kerana minat, dan pada masa yang sama saya menjana pendapatan daripada blog. Saya tak mahu cerita kisah buat duit dengan blog atau tips buat duit online. Apa yang nak saya cerita ialah mengenai diri saya sebagai house husband. Ada yang kata house husband macam saya adalah pondan.

Saya suka dan setuju dengan entri ditulis oleh blogger +Shark Kay, anda boleh baca entri berkaitan dengan apa yang akan diulas ini iaitu Surirumah Lelaki Pondan.
House Husband Macam Aku Adalah Pondan

House Husband Macam Aku Adalah Pondan

Ia berkaitan dengan satu artikel diterbitkan menerusi Sinar Harian yang bertajuk Lelaki Buat Kerja Rumah Bukan Pondan.

  • Pondankah jika seorang lelaki tahu memasak dan mengemas rumah?
  • Pondankah jika seorang lelaki menyapu sampai dan mengemop lantai?
  • Pondankah jika seorang lelaki mengasuh anak-anak?

Ok. Saya tanya .. berapa ramai lelaki yang sanggup buat begitu? Berapa ramai lelaki yang sanggup buat kerja-kerja surirumah ini? Tak ramai ... memang tak ramai.

Orang yang suka kata lelaki buat kerja rumah adalah pondan adalah mereka yang tidak tahu menjadi seorang ketua keluarga serba boleh. Ingat perkataan ini - Ketua.

Lelaki Adalah Ketua

Sebagai ketua, sebagai lelaki anda patut serba boleh, iaitu boleh melakukan sesuatu yang orang anda tanggung boleh buat.

Lihat sahaja kes dalam pejabat. Boss itu ketua. Agak-agak kenapa dia jadi ketua? Sebab yang selalu ialah kerana dia lebih baik buat kerja yang orang lain buat. Lebih baik. Lebih pandai. Lebih bijak. Lebih berani.

Sebagai lelaki, sebagai khalifah, sebagai ketua, anda patut serba boleh termasuklah menjadi seorang house husband, sebagai lelaki yang boleh buat kerja, bukan takat kerja lelaki, juga kerja yang dibuat oleh wanita.

Kenapa wanita sekarang berjaya? Sebab mereka ini berani masuk bidang kerja yang selama ini lelaki dominasi. Kenapa wanita sekarang banyak masuk IPT? Sebab mereka mahu bersaing dengan lelaki, mahu jadi dominan ...

Tapi ada lelaki (dan juga wanita) yang beranggapan bahawa house husband macam saya ini pondan. Lelaki buat kerja rumah adalah pondan! Uhh sempitnya pemikiran. Ini pemikiran yang sengaja nak menyekat kelebihan lelaki, walhal seorang lelaki boleh buat hampir semua kerja (kecuali beranak).

Saya tidak setuju dengan kenyaataan house husband adalah pondan; lelaki buat kerja rumah pondan, surirumah lelaki pondan.

Mengapa bila perempuan boleh buat kerja lelaki dianggap hebat? Tidak pula pada lelaki?

Bagaimana dengan anda?

Antara komen saya terima ...
"hubby sya pernh jadi house husband dr 2007 hingga 2011..4 tahun jga ank dr umur 2 bulan smpi 4 tahun.sendri.jgn ckp mereka pondan.dan jgn ingt house husbnd x da income.dulu hubby smbl dia jga ank dia jual kereta komisen dia dpt lbh kurang gji sya.bila kita pernah melalui saat ini pastinya house husbnd adalh seorg suami yg terbaek " - Suzyanna Yap



Crome Cerewet Mudah Detected Malware

Pelayar internet Crome cerewet benar beberapa hari ini. Banyak link atau url yang jadi mangsa kecerewetan Crome. Sebelum ini saya ada ceritakan mengenai laman web Bit.ly dan mana-mana pautan yang gunakan Bit.ly terkena serangan Malware. Notifikasi serangan dan ancaman Malware ini bagaimanapun hanya keluar jika menggunakan pelayar Crome.

Dek kerana itu, saya mula gunakan sistem kependekan URL yang lain. Ada banyak lagi laman web yang sediakan servis ini. Saya ada ceritakan menerusi entri ini - 5 Pilihan Pendekkan URL atau Permanlink

Crome Cerewet Mudah Detected Malware

Crome memang cerewet. Adakala ia detect malware jika ada salah satu pautan atau link dalam blog yang disahkan dijangkiti malware. Sekiranya wujud link atau pautan yang dijangkiti malware, satu notifikasi memberitahu pengunjung laman bahawa ada ancaman malware akan muncul di pelayar Crome.

Contohnya apa yang telah berlaku kepada blog saya.
Crome Cerewet Mudah Detected Malware
Paparan di atas muncul jika saya gunakan pelayar Crome, tetapi bila buka menggunakan Firefox, tiada apa-apa yang berlaku, malah entri blog boleh dibuka seperti biasa, seperti ditunjukkan di bawah ini.

Pssst .. cuba lihat address bar pelayar internet kedua-dua ini - sama kan? Iaitu mengenai tajuk Peraturan Cermin Gelap serta Larangan Guna Lampu HID
Crome Cerewet Mudah Detected Malware
Ok. Bila terjadi perkara ini kepada blog anda, misalannya pada masa akan datang. Apa yang perlu anda buat ialah buang pautan yang dinyatakan bermasalah itu. Macam di paparan di atas, ada disebut dan dinyatakan dalam paparan, URL Clkrev.com mempunyai masalah malware; jadi buka blog anda terutama bahagian HTML dan widget blog .. cari URL tersebut dan buang.

Selalunya jika terdapat di widget, buang sahaja widget tersebut.

Jangan risau mengenai widget. Setelah beberapa hari, seandainya perlu anda boleh masukkan balik URL atau wudget tersebut; terutama setelah disahkan malware sudah tidak wujud lagi menerusi pautan dan widget berkenaan.

Sebelum ini ada yang kata widget dari Busuk ada masalah malware; jadi saya pun buang dan kini saya pasang balik (anda tidak nampak widget itu sebab ia hidden) ... ok je tak ada masalah.

Jadi, seandainya anda menggunakan Crome untuk melayari internet, dan bila masuk blog anda ada notifikasi malware, baca notifikasi tersebut dengan teliti. Dapatkan URL atau link yang bermasalah malware dan buang serta-merta. In Sha Allah, masalah akan selesai.

Malware juga mudah direkodkan oleh Bing Webmaster Tools. Saya sendiri gunakannya untuk pantau blog ini. Menerusi Bing Webmaster Tools, seandainya blog anda dikesan ada agen penyebaran malware, ia akan email anda dan beritahu. Dari situ, anda boleh login ke Webmaster Tools dan periksa, dan lakukan pembersihan yang sepatutnya.

Semoga bermanfaat.

Peniaga Online Wajib Daftar SSM?

Peniaga online wajib daftarkan perniagaan dengan Suruhajaya Syarikat Malaysia (SSM). Peraturan ini telah mula dikuatkuasakan mulai Oktober 2014. Sudah ada satu jawatankuasa pemantau yang akan memantau perniagaan online ini. Perniagaan online ini termasuklah menerusi blog atau laman web, Facebook dan Instagram. Mana-mana perniagaan online wajib paparkan maklumat syarikat dan pendaftaran syarikat serta perniagaan.

Mana-mana peniaga online di Facebook, Instagram mahupun blog yang tidak mematuhi peraturan ini akan dikenakan tindakan penalti sehingga RM5,000 di bawah Akta Syarikat 1965 Seksyen 121(1)(b).

Sejajar dengan itu, mana-mana peniaga online perlu dan wajib meletakkan info pendaftaran perniagaan mereka di blog, Facebook dan juga Instagram. Ini termasuklah nama syarikat, perniagaan dan nombor pendaftaran SSM.
Peniaga Online Wajib Daftar SSM

Persoalan Berkaitan Perniagaan Online

Merujuk laman web SSM dalam ruangan F.A.Q:
  • Setiap perniagaan sepenuh masa yang dijalankan oleh individu secara atas talian bagi tujuan mendapatkan keuntungan perlu berdaftar dengan SSM di bawah Akta Pendaftaran Perniagaan 1956.
  • Kegagalan mendaftarkan perniagaan boleh mengakibatkan seseorang individu didenda tidak melebihi RM50,000 atau penjara maksima 2 tahun atau kedua-duanya.
  • Sesuatu perniagaan atas talian yang tidak berdaftar tidak akan dapat dibantu oleh mana-mana agensi penguatkuasaan sekiranya terdapat sebarang masalah melibatkan undang-undang kerana perjalanan perniagaan itu sendiri adalah sesuatu yang tidak sah disisi undang-undang.

Kelebihan Buat Perniagaan Online Daftar SSM

Apa kelebihannya jika perniagaan atas talian atau online didaftarkan dengan SSM?
  • Perniagaan tersebut telah menjadi sebuah entiti yang sah.
  • Keyakinan pengguna untuk berurusan dengan sesebuah perniagaan adalah lebih tinggi.
  • Membantu memudahkan pengguna membuat verifikasi maklumat perniagaan.
  • Pihak kerajaan dapat menyalurkan bantuan yang berkaitan dengan pembangunan komuniti dan prospek perniagaan.

Ada perniagaan online yang letakkan nombor pendaftaran perniagaan meragukan. Untuk itu, anda boleh buat semakan menerusi E-Info SSM. Boleh lihat langkah-langkah yang telah saya kongsikan di sini - Cara Semak Nombor Pendaftaran Perniagaan SSM

Bagaimana Buat Duit Online Menerusi Affiliate?

Bagi mereka yang buat duit online menerusi sistem affiliate, anda tidak tertakluk kepada syarat ini tetapi tidak kepada penyedia produk affiliate. Penyedia produk perlu daftar kerana ia merupakan perniagaan yang dilakukannya. Affiliate disifatkan sebagai satu bentuk 'bisnes online' yang bukan dijalankan sepenuh masa.

Jual Produk MLM?

Begitu juga halnya dengan perniagaan seperti menjual produk MLM. Sebagai agen, diperlukan untuk sertakan nama syarikat MLM anda sertai, nombor pendaftarannya serta id agen anda.

Saya akan update beberapa info terkini jika ada mengenai bisnes atau perniagaan online ini apabila saya berhubungan dengan pihak SSM dalam jangkamasa terdekat.

Benda ini jadi satu keperluan dan diwajibkan apabila GST akan dikuat-kuasa pada 2015. Dan terdapat isu bahawa blogger dan peniaga online patut daftar GST, walhal dalam pemahaman saya yang masih lagi kurang ilmu mengenai GST, peraturan GST hanya melibatkan perniagaan yang ada turn-over atau pendapatan lebih daripada RM500,000 setahun.

Implementation of GST may only affect the small-businesses like the night market operators if their annual turnover exceeds the prescribed threshold which require them to be registered under GST.

Maka, rakan-rakan blogger harap tak gelabah sangat mengenai isu GST dikenakan kepada blogger ni sebab agak mustahillah nak capai sehingga RM500,000 setahun tu .. ke ada ehhh? hohoho ... :P

30 Oktober 2014

4 Langkah Semak Pendaftaran SSM Perniagaan Online

Dalam sebuah entri advertorial saya, adalah pembaca meninggalkan komen, katanya syarikat yang saya promosikan itu tak daftar SSM, walaupun nyata di laman web syarikat tu dah ada nombor pendaftaran SSM. Jadi, saya pun nak semaklah pendaftaran SSM perniagaan syarikat tu yang jual produk secara online. Memang sah ada daftar, jadi saya pun nafikanlah bahawa apa dikatakan pembaca itu adalah silap.

Dek kerana itu, menjadi satu pertanyaan kepada diri saya, bagaimanakah pembaca itu semak nombor pendaftaran SSM syarikat tersebut yang membuat perniagaan online? Mungkin kesilapannya menggunakan sumber dan cara yang tidak berapa betul.

Cara Semak Pendaftaran SSM Perniagaan

Maka, saya ambil inisiatif ini untuk memberitahu bagaimana cara nak semak nombor pendaftaran SSM perniagaan secara online.
E-info SSM Semak Online Pendaftaran Perniagaan
Adalah penting untuk sesebuah perniagaan itu berdaftar dengan SSM atau Suruhanjaya Syarikat Malaysia, walaupun ia hanya menjalankan perniagaan secara online. Ini adalah kerana mana-mana perniagaan termasuklah perniagaan online tertakluk di dalam Akta Syarikat 1965 (AS 1965). Lagipun, dengan adanya pendaftaran SSM ini, perniagaan kita ada kredibiliti dan bakal pelanggan pun ada keyakinan nak beli produk, sebab ia satu perniagaan sah berdaftar.

Penting bukan sahaja kepada perniagaan itu, tetapi penting juga untuk melindungi pengguna (pelanggan). Dan kerana itu, jika anda blogger, ada bisnes dan jual produk serta servis secara online di blog atau ada blogniaga, daftarlah dengan SSM ini. Ia juga merupakan salah satu tips perniagaan online - blogshop yang saya pernah kongsikan di entri ini - 7 Tips Blogniaga Menerima Pengunjung

Ok. Itu untuk blogger yang ada blog niaga atau blog shop ... dengan kata lain ada bisnes online. Sekarang, untuk bakal pelanggan, pembeli, yang suka shopping online, yang suka beli belah di facebook, di blog, di instagram .. nak semak pendaftaran SSM sesuatu perniagaan, bolehlah ikuti langkah-langkah di bawah ini.

Bagaimana Buat Semakan Pendaftaran SSM Perniagaan Secara Online

Langkah Pertama

Buka laman web ini - https://www.ssm-einfo.my. Memandangkan ia sebuah laman web secure https; saya sangat syorkan anda buka menggunakan Crome atau Internet Explorer. Setakat entri ini ditulis, apabila saya buka guna Firefox, ia ada masalah nak loading. 

Jika dah daftar sebelum ini, masukkan username dan password. Jika belum atau tak pasti, klik bahagian bawah tu .. Register e-Account. Pendaftaran percuma.
Semak Online Pendaftaran SSM Perniagaan Online
Ruang pendaftaran adalah seperti di atas. Isikan username nak digunakan, dan juga password. Isikan image verification yang dipaparkan. Ia case sensitive, jika huruf besar, maka gunakan huruf besar.

Kemudian, klik terma syarat tu, dan klik Submit. Selang beberapa minit, semak email anda. Anda akan dapat satu pemberitahuan mengenai pendaftaran anda - ada username serta password.
Cara Semak Online Pendaftaran SSM Perniagaan Online

Langkah Kedua

Apabila selamat daftar. Anda kembali ke laman web SSM e-Info tadi. Login menggunakan username dan password anda. Sekali lagi, image verification masukkan dengan betul. Klik submit.

Langkah Ketiga

Setelah anda klik butang submit tadi, anda akan diberikan paparan seperti di bawah ini. Pilih Search seperti ditunjukkan.
Cara Semak Online Pendaftaran SSM Perniagaan Online

Langkah Keempat

Anda kini sudah boleh semakan pendaftaran SSM mana-mana perniagaan samada online atau offline. Ada dua cara, samada menggunakan nombor pendaftaran syarikat tersebut atau menggunakan nama perniagaan. Anda harus tahu, nama syarikat adalah tidak sama dengan nama perniagaan. Ada syarikat yang boleh ada dua perniagaan. - dengan nama lain-lain. Jadi jangan keliru.
Bagaimana nak semak pendaftaran SSM perniagaan secara online
Hasil carian akan ditunjukkan di bawah kolum tersedia di bawah carian tadi seperti ditunjukkan dalam paparan di atas.

Selesai.

Harapnya dengan perkongsian ini, dapatlah anda sebagai pengguna, sebagai kaki shopping online periksa dan menyemak nombor pendaftaran SSM sesebuah syarikat atau perniagaan online dengan mudah.

Sebelum ini ada satu aplikasi tu dalam Google Play, tetapi saya lupa. Tak tahu samada masih ada atau boleh digunakan lagi untuk buat semakan seperti di atas.

Semoga bermanfaat. In Sha Allah.

29 Oktober 2014

Peraturan Cermin Gelap Serta Larangan Guna Lampu HID Strobe Light

Sila periksa kenderaan anda. Adakah ia mematuhi peraturan pemasangan cermin gelap dan juga plet pendaftaran kenderaan bermotor? Kalau tidak, anda harus waspada kerana Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) akan melakukan operasi besar-besaran mulai 1 November 2014 ini. Ia sebuah operasi khas untuk kuat kuasa 3 peraturan utama iaitu peraturan pemasangan cermin gelap, peraturan saiz plet pendaftaran kenderaan bermotor dan juga larangan penggunaan lampu HID dan Strobe Light.

Dalam blog post ini, saya akan kongsikan perkara-perkara penting mengenai peraturan JPJ ini. Harapnya dengan cara ini, akan lebih ramai alert benda ni, dan dapat elakkan diri daripada kena saman oleh JPJ dalam operasi khas tersebut.

Peraturan Cermin Gelap serta Larangan Penggunaan Lampu HID dan Strobe Light

Peraturan Cermin Gelap Larangan Lampu HID
 Jika kena saman, berapa anda perlu bayar? Baca kenyataan di bawah ini.

Ketua Pengarah JPJ dalam satu kenyataan memberitahu, operasi bersepadu itu akan dijalankan bersama Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) bagi mengesan pengguna kenderaan yang melanggar kesalahan berkenaan. Beliau berkata, bagi tiga kesalahan berkenaan, pengguna yang dikesan akan diberi saman dan notis larangan serta merta.

Saman dan notis larangan itu dikenakan di bawah Kaedah 94 Kaedah-Kaedah Kenderaan Motor (Pembuatan dan Penggunaan) 1959 dimana kompaun bermula dari RM70 hingga RM100 jika dibayar dalam tempoh dua minggu. Manakala, jika kompaun berkenaan tidak dibayar dalam tempoh dua minggu maka, kompaun berkenaan akan meningkat antara maksimum RM200 hingga RM250 selepas sebulan tidak dibayar. - Berita Harian

Ok, sekarang saya akan kongsikan mengenai peraturan cermin gelap yang telah dikeluarkan oleh pihak JPJ. Pihak JPJ memberikan tempoh sehingga Mei tahun 2015 untuk semua pemilik dan pemunya kenderaan patuhi peraturan cermin gelap ini.

Peraturan cermin gelap JPJ adalah berkaitan dengan kadar ketelusan cahaya pada cermin. Kadar ketelusan cahaya ini berbeza mengikut kedudukan cermin tersebut.

Peraturan Mengenai Penggunaan Cermin Gelap Kenderaan

Peraturan Cermin Gelap dan Larangan Penggunaan Lampu HID JPJ
Manakala pihak JPJ mengambil langkah untuk melarang sebarang penggunaan lampu Strobe Light dan HID pada semua jenis kenderaan. JPJ mengatakan bahawa pengunaan lampu-lampu jenis ini adalah merbahaya kepada keselamatan pengguna jalanraya yang lain.

Hoho .. dah kira masalah besar ni buat mereka yang suka cantikkan kenderaan. Sebab memang dah jadi trend sekarang ni ramai yang 'mekap' kereta guna lampu jenis ini. Bila saya ternampak kereta yang pakai lampu jenis ni, terus teringat rancangan TV yang popular di tahun 1980am iaitu Knight Rider.
Peraturan Cermin Gelap dan Larangan Penggunaan Lampu HID JPJ
Pihak JPJ juga telah mengeluarkan peraturan untuk penggunaan plet kenderaan. Nombor pendaftaran kereta yang dipasang pada kenderaan mestilah mengikut spesifikasi yang dibenarkan. Untuk merujuk saiz plet nombor kenderaan bermotor, anda boleh rujuk entri ini - Peraturan Pemasangan Plet Pendaftaran Nombor Kenderaan Bermotor JPJ 2014

Saya harapkan ramai pembaca dan pengunjung alert benda ni memandangkan ia merupakan satu kesalahan. Dah dah lagi ... operasi 1 november 2014 adalah operasi besar-besaran. Tak mustahil akan ada yang kena saman. Nanti abis pula duit bonus akhir tahun angkara nak bayar saman dan kompaun ini.

Sumber: Laman Web JPJ Malaysia

Semoga bermanfaat. Kongsikan menggunakan FB Like Share dan juga Google+. Ada twitter? Klik butang tweet.

Peraturan Nombor Plet Kenderaan JPJ 2014

Wordless Wednesday Peraturan Nombor Plet Pendaftaran Kenderaan JPJ 2014 - Setiap hari rabu semua blogger menerbitkan satu entri gambar tanpa meletakkan apa-apa keterangan untuk menjelaskan gambar tersebut. Terpulang pada pengunjung untuk buat intreprestasi dan komen mengenainya. Gambar yang hebat boleh menerangkan segalanya.

Peraturan Nombor Plet Pendaftaran Kenderaan JPJ 2014

Peraturan Nombor Plet Kenderaan JPJ 2014
Peraturan Nombor Plet Pendaftaran Kenderaan JPJ 2014
Klik untuk gambar dan imej lebih besar - Peraturan Nombor Plat Daftar Kenderaan

p.s: JPJ akan memulakan operasi besar-besaran untuk kuat-kuasa peraturan saiz nombor plat pendaftaran kenderaan motor 2014 ini mulai 1 November 2014.

Tips Buat Duit Online

Saya nak kongsikan tips buat duit online hari ini. Saya kerap dihujani pertanyaan tentang bagaimana cara nak buat duit online ni. Kalau ikutkan, ada lebih 10-20 tips saya dah berikan mengenai cara nak buat duit online ni. Tapi tak mengapa, selagi ada bertanya, selagi itu saya akan terus menjawab menerusi blog ini.

Saya cuma nak berikan satu tips je. Tips ni adalah paling berkesan. Bukan itu sahaja, ia akan buat orang fikir ... bila sebut pasal produk ni, mereka akan nampak anda. Mereka akan nampak produk yang anda jual. Mereka tahu anda menjual produk itu di dalam blog. Mereka sedar produk itu boleh dibeli di Facebook dan Instagram milik anda.
Tips cara buat duit secara online

Buat Duit Online Menerusi Blog, Facebook dan Instagram

Benda yang beginilah yang anda harus buat, iaitu bila mereka sebut mengenai satu-satu produk, mereka akan ingat akan anda, diri anda, blog anda, instagram kepunyaan anda, facebook peribadi anda, fanpage jual produk tersebut yang anda kendalikan.

Jadi, bagaimana nak buat mereka akan ingat sebegitu terhadap anda, terhadap apa yang anda jual?

Tips Buat Duit Online

Tips buat duit online dari saya ini mudah - jual hanya satu produk khusus.

Dah.

Anda usaha hanya jual satu produk khusus. Ini bermakna, segala usaha anda hanyalah untuk mempromosikan produk khusus itu. Biar orang mudah ingat.

Anda jual produk khusus itu di blog, anda perkenalkan produk khusus itu di Instagram, anda promosikan produk khusus itu di Facebook. Bila sana sini hanya nampak gandingan anda - produk; maka senang untuk orang lain ingat.

Jadinya, apabila tergerak hati mereka untuk membeli, mereka akan ingat anda; walaupun ia dipromosikan oleh orang lain!

Anda kena bina jenama diri anda bersandarkan produk yang anda jual online.

Ini teknik asas, banyak perniagaan berjaya dengan teknik ini.

Apabila telah berkembang, anda boleh jual online produk lain yang ada sangkut-paut dengan produk utama anda tadi.

Contoh Gunakan Tips Ini

Sebagai contoh. Anda jual Jeruk Mempelam Asamboi secara online, anda boleh jual juga bahan-bahan untuk buat jeruk tersebut. Bukan semua orang ada citarasa yang sama. Ada yang mahu buat sendiri tetapi nak dapat bekalan mempelam macam susah. Jadi, tawarkan kepada yang berminat.

Tips buat duit online - Cara betul nak tingkatkan jualan bisnes menerusi Instagram (klik)

Lagi satu contoh. Anda jual vitamin yang bagus untuk kesihatan dari syarikat A, ambil satu produk khusus seperti vitamin untuk kuruskan badan. Fokus produk tersebut. Bina kredibiliti, dapatkan pelanggan setia. Dapatkan kepercayaan mereka. Bila orang dah tahu bahawa anda seorang pengedar produk itu daripada syarikat A, mereka mungkin akan bertanya produk lain pula sebab kepercayaan itu telah dibina. Mereka tahu anda telah berikan sesuatu yang terbaik menerusi produk yang satu itu .. dan mereka akan percaya, anda juga akan melakukan perkara serupa untuk produk yang lain.

Ok. Lagi satu contoh. Anda ada beberapa homestay di beberapa tempat. Anda fokuskan dulu pada satu homestay tersebut. Misalnya Homestay di Tawau. Bina kredibiliti anda sebagai seorang pengusaha yang bagus. Bila dah ada perhubungan yang baik, anda promosikan pula homestay anda yang lain. Jadi, mereka tidak akan teragak-agak lagi, kerana mereka telah ada testimoni sendiri bahawa anda seorang usahawan homestay yang bagus. Mungkin juga anda boleh tawarkan kereta sewa yang murah-murah untuk pelanggan sedia ada.

Fokus pada satu produk - ini tips buat online daripada saya. Dah fokus, sudah ada pelanggan, baru anda promosikan pada produk susulan yang lain.

Manfaatkan.

Univilla Homestay - Homestay Bajet dan Selesa di Tawau Sabah

Mencari Homestay di Tawau, Sabah? Homestay yang berbaloi dengan bajet? Sekiranya anda merancang untuk bercuti-cuti sekitar Tawau, Sabah; maka bolehlah anda jadikan Univilla Homestay sebagai pilihan pertama untuk penginapan yang selesa pada kadar sewa yang sesuai dengan bajet. Univilla Homestay menawarkan sebuah rumah penginapan yang luas serta lengkap kemudahan.

Homestay yang terletak di Taman Uni Villa, Tawau Sabah ini menawarkan tiga (3) bilik berhawa dingin yang memberikan keselesaan yang cukup. Univilla Homestay ialah rumah teres yang cukup luas dijadikan homestay sesuai dengan bajet adalah pilihan untuk mereka yang mahu bercuti bersama keluarga.

Univilla Homestay Bajet Selesa Tawau Sabah

Univilla Homestay Bajet Selesa Tawau Sabah
Univilla Homestay boleh memuatkan sehingga 20 orang dewasa!

Berpatutan dengan harga yang ditawarkan, Univilla Homestay Tawau memberikan segala kemudahan yang lengkap untuk sebuah penginapan percutian yang telah dirancang rapi. Ada dapur cukup luas lengkap dengan kelengkapan untuk memasak - termasuklah dapur gas, periuk nasi, microwave, peti ais dan sebagainya.

Serba Serbi Kemudahan Terbaik Univilla Homestay

Dengan kemudahan dan kelengkapan yang memuaskan di Univilla Homestay ini, ia sangat sesuai untuk mereka yang mahukan:

  • Percutian di Tawau bersama keluarga besar dengan bajet ekonomi.
  • Percutian yang panjang memandangkan banyak kawasan menarik sekitar Tawau.
  • Keselesaan untuk rombongan perkahwinan.
  • Keselesaan untuk penginapan yang berbaloi dengan harga. 
  • Kemudahan lengkap dalam sebuah homestay.
  • Homestay yang ada bilik hawa dingin.
  • Homestay yang punyai ruang tamu yang luas.
  • Homestay yang menyedikan kemudahan dapur untuk memasak.
  • Homestay dengan parking yang luas - muat sehingga 3 buah kereta
  • Ada Astro ... :)
Servis Kereta Sewa Univilla Homestay Tawau Sabah

Dan paling menarik, Univilla Homestay di Tawau ini ada kemudahan sewa kenderaan pandu sendiri! Ini bermakna, anda boleh dapat dua servis hanya dari satu pakej penginapan. Pasti harga ditawarkan cukup berbaloi kerana selalunya harga pakej sebegini lebih jimat.

Tempat Menarik Sekitar Tawau, Sabah

Bolehlah dapatkan servis penginapan di Univilla Homestay jika anda ingin melancong ke Tawau. Antara tempat menarik yang ada di Tawau Sabah ialah:
  • Taman Rekreasi Air Panas Tawau.
  • Taman Rekreasi Sungai Balong - terdapatnya Bongkah Berapi atau Batu Bersusun.
  • Maliau Bassin atau Lost World of Sabah
  • Hutan Simpan Gemok atau Bukit Gemok - terdapatnya Titian Silara untuk pemandangan menakjubkan bandar Tawau.
  • Muzium Koko Teck Guan
  • Taman Bukit Tawau
Bukit Tawau - hasrulhassan.com
Bongkah Batu Bersusun Volkanik Sungai Balong Tawau Sabah

Makanan Popular di Tawau Sabah

Antara makanan yang popular dan agak jarang ditemui di tempat lain yang ada di Tawau:
  • Nasi Bambong
  • Nasi Kuning
  • Nasi Gondrong
  • Nasi Goreng Lalap
  • Berobbok
  • Martabak Jawa
  • Amplang
Oh ya, anda boleh nikmati makanan dan hidangan masakan laut yang segar murah-murah di Tawau sebab Tawau dekat dengan laut. Ia juga menjadi bandar persinggahan untuk destinasi pelancongan antarabangsa yang lain, khususnya Pulau Sipadan yang amat terkenal dengan kecantikan pantai dan kawasan perairannya.

Jika mahu maklumat lanjut mengenai Univilla Homestay, anda boleh rujuk maklumat di bawah ini:

Hubungi:
Univilla Homestay Tawau - 0138804974
www.univillahomestay.com


p.s: Pastikan anda sebut nama blog ini ketika tempahan .. mana tahu ada diskaun menarik untuk anda ... :)

28 Oktober 2014

Resepi Lala Tumis Halia Berlada

Bukan niat nak jadi blogger masakan, tetapi sekadar nak kongsi kisah House Husband saya yang ntah apa-apa. Sesekali ubah selera pembaca blog tak mengapa ye tak? Jemu juga nak baca kisah tips blogging ni setiap hari. Kali ini, saya nak kongsikan resepi rekaan saya sendiri ...hoho .. resepi Lala Tumis Halia Berlada.

Jika tengok dan baca nama resepi, anda sudah boleh agak apa bahan-bahan utama yang akan saya gunakan. Resepi cukup mudah bagi saya. Sebabnya bahan utama iaitu Lala, tak perlu nak susah payah nak sembelih, nak siang, nak bersihkan. Beli terus dari pasar, basuh goncang-goncang, kacau-kacau .. siap dah boleh masak.
Resepi Lala Tumis Halia Berlada
Tapi sebab dah jadi tabiat, kalau nak masak benda yang bercengkerang, saya akan biar dalam bekas berair selama 10-20 minit. Sebabnya nak hilang masin air laut ... uhh kononnnn. :P

Sebagai househusband, bila terasa nak memasak, saya akan pergi ke pasar. Selalunya kalau dah ke pasar, akan macam-macamlah saya bawak balik. Hoho .. semangat lo.
Resepi Lala Tumis Halia Berlada

Resepi Lala Tumis Halia Berlada

Ok, berbalik pada resepi tadi. Cara memasak Lala tumis halia berlada style saya mudah je. Seperti biasa, amalan campak-campak bahan digunapakai untuk menunjukkan betapa profesionalnya saya .. hahahahaha .... awas, aksi saya ini tidak boleh ditiru oleh anak dara, kerana ia akan menghilangkan keayuan.

Bahan-Bahan Mentah

  • Sekilo Lala segar bugar
  • Sejari halia yang dipotong panjang-panjang
  • Cabai masak
  • Cili api - lagi pedas lagi bagus
  • Bawang besar
  • Bawang putih
  • Serai yang dititik
  • Sos tiram
Pertama sekali anda perlu kisar bahan-bahan seperti bawang besar, bawang putih, cabai masak dan cili api. Tapi kalau ikut saya, lebih mencabar guna lesung batu. Cara tradisional yang ada magis untuk memberikan rasa lebih sedap pada masakan bertumis. Tumbuk atau kisar separa halus, kalau halus sangat nanti tak nampak pula kehadiran cabai masak dan cili api.
Resepi Lala Tumis Halia Berlada
Panaskan dua sudu minyak masak. Bila dah nampak minyak panas, tumiskan bahan-bahan yang telah dikisar atau ditumbuk tadi. Tumiskan ia sampai naik bau dan bawang bertukar warna kuning emas.

Masukkan serai dan halia yang dipotong, dan kemudian sos tiram. Lepas tu, baru masukkan Lala tadi. Gaul segala bahan yang ada dalam kuali tu sampai sebati. Masak sehinga lala tu menguap  .... kiranya dah terbukalah mulut dia. Nak cepat masak, tutup kuali.

Dalam kes saya kali ini, sos tiram tak ada dalam simpanan. Yang ada hanyalah kicap mee dan kicap lemak manis Jalen. Jadi, tukarkan sos tiram tadi dengan kicap mee atau kicap lemak manis ini, cuma tak masukkan semasa tumis. Masukkan selepas Lala tu dah menguap ... :)
Resepi Lala Tumis Halia Berlada

Tips Tambahan Resepi Lala Tumis Halia Berlada

  • Jika nak masak kering, Lala kena toskan dan buang airnya. Jangan masukkan air ke dalam masakan. Lala sendiri akan keluarkan air semasa menumis.
  • Jika nak elak masak Lala busuk (yang ada lumpur), rebus dulu Lala dalam 10-15 minit. Mana Lala yang terbuka dan nampak lumpur tu bolehlah diasingkan.

Ok. Siap dah resepi mudah dari saya, resepi Lala Tumis Halia Berlada. Saya masak kering je .. ada kuah tapi sikit.
Resepi Lala Tumis Halia Berlada - hasrulhassan.com
Ketiga-tiga anak saya berikan 4 setengah bintang dari 5 bintang untuk masakan ini.

Inilah masakan mudah dari saya. Siapa-siapa pun boleh mencuba. In Sha Allah, masakan ini sedap buat seisi keluarga.

Penangan Trafik 20K Dari Dapur Tanpa Sempadan

Saya hanya mampu ucap terima kasih kepada Che Mat Gebu atau Adnan Ibrahim, pemilik blog Dapur Tanpa Sempadan. Nyata, blog Che Mat (CM) satu blog berpengaruh yang boleh berikan impak sangat positif buat blog kecil macam saya. Inilah penangan trafik dari sebuah blog masakan dan resepi, yang bagi saya terbaik di Malaysia!

Tidak dinafikan, tarikan yang ada dalam blog Dapur Tanpa Sempadan milik CM telah membolehkan blog saya yang tidak seberapa ini menumpang trafik. Setiap kali saya buat entri mengenai masakan atau resepi, maka akan mencanak-canaklah trafik diberikan menerusi blog CM ini.

Saya bertuah sebab diberi kesempatan oleh Che Mat, membolehkan blog saya diberi tempat di dalam bloglist Dapur Tanpa Sempadan. Dek kerana kelebihan ini, saya cuba memancing trafik dari situ dengan sesekali buat entri mengenai resepi dan masakan.

Penangan Trafik 20K dari Blog Dapur Tanpa Sempadan

Penangan Trafik Blog Dapur Tanpa Sempadan

Pengunjung dan pembaca setia blog CM pasti akan nampak entri resepi saya yang baru diterbitkan. Dan dari situ, trafik mengalir buat mereka yang mahu tahu apakah bentuk resepi yang saya persembahkan, al maklumlah bukan ramai blogger lelaki househusband macam saya yang suka kongsi resepi, apatah lagi dari sebuah blog panduan blogger ... yang banyak paparkan entri pasal SEO blogspot, mengenai tips blogging dan cerita dunia blog Malaysia.

Dapat Kenal Blogger Kaum Hawa

Dari blog CM, saya dapat kenal beberapa blogger kaum ibu, dan beberapa blogger anak dara yang suka memasak .. hoho .... sekaligus menerusi blog saya ini, dapatlah bantu mereka dalam duni blog Malaysia.

Pernah baca entri ini - Identiti Mat Gebu Terbongkar!

Penangan trafik blog Dapur Tanpa Sempadan memang hebat. Trafik mencurah sehingga berjaya berada top dalam senarai sumber trafik blog ini (kategori sepanjang zaman).Yelah, lagipun blog CM bukan sedikit trafiknya, sangat kencang sehingga kini dah cecah lebih 45 juta ! Perghh .. ko ada?

Tak pernah menjangkakan bahawa sebahagian besar trafik yang hadir adalah dari seorang blogger yang tidak pernah lagi bertemu, apatah lagi bersembang santai, dari sebuah blog masakan yang di luar niche setara dengan blog ini.

Dan kerana itu, saya bersyukur Allah S.W.T telah menggerakkan hati Che Mat Gebu aka Adnan Ibrahim yang nyata bukan seorang yang lelaki yang biasa-biasa, tetapi lelaki yang luar biasa! Luar biasa kerana anda sukar nak jumpa lelaki gebu yang pandai dan bijak dalam masakan, yang pandai ambil hati orang tua, yang pandai pergi pasar, yang tahu selok belok dapur ... dan yang ada blog popular macam Che Mat .....

Saya pasti anda akan angguk dan setuju!

Blog Popular Tanpa Perlu Dedah Identiti dan Wajah!

Dan yang buat saya tambah kagum dengan CM ialah .. tanpa dedah identiti, tanpa dedah wajah .. blognya dah banyak kali masuk majalah .... dan bukan majalah sebarangan pulak tu! Tahniah CM, anda memang seorang blogger yang patut disegani ... hebat hebat.
Trafik 20K dari Dapur Tanpa Sempadan
p.s: Bila orang tanya pasal resepi, saya pasti akan sebut nama blog CM, malah isteri saya kalau nak rujuk resepi, akan minta saya untuk cari dalam blog CM. Saya sendiri pun masak gunapakai blog CM. Dan kawan saya yang sebelum ini pernah tinggal di oversea pun akan rujuk blog CM untuk lepaskan rindu pada masakan Malaysia.

Bantu Sekolah Lama Dengan Sertai Alumni

Orang berbudi kita berbahasa, orang memberi kita merasa. Ingat-ingat jasa sekolah dan guru-guru lama. Jika anda ada rasa mahu membalas jasa guru-guru dan sekolah, sertailah Alumni. Banyak yang boleh dilakukan oleh sebuah Alumni sekolah jika ahli-ahlinya aktif dan sedia hulurkan bantuan. Tak percaya? Lihatlah bagaimana sekolah-sekolah persendirian Cina, mereka ada Alumni yang cukup kuat sehingga mereka tak bergantung sangat pun dengan kerajaan.

Saya terpanggil nak tulis entri ini kerana ramai antara kita bagai sudah melupakan. Saya bersyukur kerana diberikan kesempatan untuk menjadi ahli Alumni Sekolah Menengah Sains Teluk Intan (SEMESTI). Ada sentuhan peribadi atas penubuhan Alumni ini. Saya merupakan antara batch SEMESTI yang awal menggerakkan penubuhannya.

Bantu Sekolah Lama Dengan Sertai Alumni

Alumni SEMESTI


Alumni ni bagus jika ahli-ahlinya tahu apa maksud dan tujuan ditubuhkan. Ia menjadi semakin bagus bila ahli-ahlinya yang merupakan bekas-bekas pelajar berganding bahu membantu kemajuan dan kecemerlangan sekolah.

Saya batch ke enam SEMESTI dan merupakan ahli Alumni seumur hidup ASTI - Alumni Sekolah Menengah Sains Teluk Intan. Saya bersekolah di SEMESTI dari tahun 1989 sehinggalah tamat SPM pada tahun 1993. Saya kemudian diterima memasuki program Matrikulasi Sains USM di Sekolah Menengah Sains Tun Azlan Shah (SERATAS) Taiping, Perak.
Alumni SEMESTI

Ikatan dan nilai sentimental saya dengan SEMESTI memang kuat. Di sinilah saya bertemu jodoh dengan isteri saya sekarang. Di sinilah juga saya pertama kali hadapi 3 peristiwa histeria, yang turut melibatkan rakan-rakan sekelas. Tiga kali, semasa di tingkatan 1 (1989), tingkatan 3 (1991) dan kemudian tingkatan 5 (1993). Agak kebetulan, semua berlaku di tahun ganjil. Dan setiap satunya ada ceritanya tersendiri. Jika nak tahu kisah ini, nanti tinggalkan komen ... "Saya Nak Tahu" ehhh .. hehhee.. :P

Alumni Bantu Tingkatkan Kecemerlangan Pelajar

Ok, berbalik kisah mengenai Alumni tadi. Alumni adalah salah satu cara untuk bekas-bekas pelajar, seperti saya dan anda untuk memberi khidmat, membantu generasi kini untuk peroleh kejayaan masa depan. Bukan itu sahaja, ia merupakan satu komuniti besar yang membabitkan bekas-bekas pelajar, dan juga pelajar-pelajar sekolah berkenaan.

Banyak manfaat bila dah bergabung di dalam satu komuniti. Bayangkan network yang ada di dalam komuniti seperti Alumni ini. Dan bayangkan bagaimana sebuah komuniti yang ada ahli lebih dari seribu dapat membantu untuk menjayakan sebuah sekolah.
ASTI - Alumni Sekolah Menengah Sains Teluk Intan

Lagipun, tugas guru sekarang amat mencabar. Tak seperti dahulu. Tambah-tambah dengan peel dan tingkah laku pelajar sekolah sekarang yang dah banyak terdedah dengan dunia tanpa sempadan.

Dengan kepakaran yang kita ada, dengan pengetahuan dan pengalamana sekarang, sebagai ahli Alumni, benda-benda ini boleh menjadi satu sumbangan besar kepada kebaikan sekolah. Pelajar-pelajar sekarang perlu mengetahui realiti kehidupan sebenar. Mereka perlu tahu bahawa persaingan untuk berjaya semakin tinggi, dan mereka perlu diberikan 'laluan', cara dan sebagainya untuk mencapai apa yang mereka cita-citakan.

Alumni Support Team PIBG Sekolah

Alumni juga bukan sekadar itu.

Saya lebih suka anggap ia sebagai satu support team yang diluar skop sekolah. Yelah, memandangkan sekolah juga ada PIBG sendiri.

Alumni boleh sumbang dana tertentu. Bukan semua sekolah mudah dapat peruntukan. Malah ada sekolah yang perlu berjimat cermat. Nak buat program itu ini untuk kecemerlangan pelajar pun banyak yang tersekat dan tergendala. Percayalah, PIBG menolong tetapi bantuan yang dapat disalurkan pun amat terhad.

Jadi, Alumni boleh jadi sumber kedua, boleh jadi penyumbang dari segi masa, tenaga, pengalaman, pengetahuan, kepakaran mahupun kewangan.

Bayangkan jika ahli Alumni segerak sehati sejiwa nak bantu sekolah lama, perghhh .... memang akan banyaklah sekolah terbaik di Malaysia ni muncul ... yang tidak mengharapkan sangat bantuan dari kerajaan.

Dah jadi Alumni belum? Jika belum, carilah saluran untuk anda daftarkan diri.

27 Oktober 2014

ABC Balak Inn Parit Buntar

Jika cuaca panas, dapat layan ABC atau Ais Batu Campur Balak Inn Parit Buntar memang best. Saya kalau ada kesempatan memang akan mencari ABC di restoran Balak Inn yang dibuka selepas jam 12 tghari ni.

ABC Balak Inn asalnya ialah ABC Bamboo Inn. Kira restoren ni sudah naik taraf dari sebuah restoren yang berdinding buluh menjadi restoran bercirikan kayu balak. Kayu balak di sana sini, meja .. dinding, pagar, kerusi ... semua ada konsep kayu balak. Bila masuk restoran yang terbuka ini, ada rasa keselesaan yang susah saya nak gambarkan.

ABC Balak Inn Parit Buntar

ABC Balak Inn Parit Buntar

Malang sekali saya tak dapat nak sertakan gambar restoran ini. Mungkin lain kali saya akan cuba dapatkan gambar untuk tatapan semua, terutama mereka yang mai Parit Buntar untuk beli belah di Pasar Kemboja.

Ya, restoran ni dekat je dengan lokasi Pasar Kemboja Original yang amat popular seantero Malaysia.

Restoran Balak Inn ada macam-macam makanan lain yang best, tapi yang sering saya singgah ialah sebab nak dapatkan kuih muih tradisional yang dijual di situ. Kuih muih dijual mulai jam 1:00 petang sehingga 5:00 petang. Kadangkala ia laris sehinggakan jam 3:00 petang pun dah abis.

ABC Balak Inn adalah salah satu tarikan di sini. Ada gerai tepi Balak Inn yang jual ABC ni. Dulu awek yang jaga gerai tu, tapi sekarang dah orang lain. Namun, kesedapan ABC Balak Inn masih lagi kekal dengan meriahnya 'inti' nya.
ABC Balak Inn Parit Buntar

Saya jarang makan diluar. Jadi, selalunya saya akan bungkus.

Kebetulan anak saya Maira nak makan ABC, jadi sempatlah saya sajikan ABC Balak Inn Parit Buntar ini untuk tatapan anda semua. Fuh ... warna pun sudah menarik perhatian, tak gitu?

Memang sedap. Kalau datang ke Parit Buntar, bolehlah mencuba ABC ni di restoran Balak Inn, yang terletak berdekatan Hospital Parit Buntar dan juga Pasar Kemboja.
Sedapnya ABC Balak Inn Parit Buntar

AgenAffiliate.com Masukkan Duit Income Blog Lagi ...

Alhamdulillah, tak sangka tahun 2014 banyak juga komisen AgenAffiliate.com yang masuk ke dalam tabungan. Walaupun nilai komisen tidaklah banyak mana, tetapi siapa nak bagi ye tak? Bagi saya, ia berbaloilah juga sebab boleh dianggap jana income dengan blog tanpa perlu nak menjual pun.

Apa yang perlu dibuat ialah pastikan blog ada trafik, ada pengunjung, lepas tu buat entri mengenai apa yang dinamakan AgenAffiliate dan produk-produk yang boleh dijana komisen.

AgenAffiliate.com Masukkan Duit Income Blog Lagi ...

Buat duit online dengan blog

Saya dah banyak berikan tips serta panduan buat duit online menerusi affiliate ni. Nak dikatakan pakar, itu mungkin tidaklah, saya boleh dikategorikan seorang newbie juga. Almaklumlah, komisen affiliate pun mula masuk ke akaun bank bila saya beli satu produk ebook ni. Yang ini pun saya dah beritahu banyak kali dah apakah produk tu, cuma mungkin ramai yang pandang sebelah mata je... yelah apalah sangat komisen RM2.00, komisen RM15.00, komisen 20 sen ... komisen RM25.

Daftar Percuma sebagai AgenAffiliate.com - Saya Nak Jana Income Blog Dengan AgenAffiliate! (klik)

Ramai yang mahu kejar kekayaan, ramai yang mahu dapat income ribu-ribu dalam masa singkat.

Apa yang boleh saya katakan pada mereka ini, jika adalah jalan singkat nak kaya, tak ramailah yang merungut kenaikan harga minyak 20 sen, sebab mereka tahu mereka leh jadi kaya hampir sekelip mata. Tak gitu?

Ramai nak buat duit online tetapi tak mahu dapatkan ilmu. Ada ilmu percuma pun dibuat tak bersungguh, apatah lagi ilmu yang perlu dibayar.

Komisen-Komisen Produk AgenAffiliate.com 2014

Buat duit online dengan blog

Saya mungkin agak beruntung sebab sebelum saya memulakan promosi affiliate, saya dah banyak beli ebook dan cuba macam-macam kaedah sejak 2009. Dah cuba tapi tak hasilkan apa-apa. Kecewa memang kecewa, tetapi dalam kekecewaan saya tu, ada orang yang berjaya dan membuktikan bahawa affiliate memang boleh buat duit online.

Jadi, saya belajarlah dari mereka yang dah berjaya ini. Walau kadangkala rasa berat nak keluarkan RM50, RM100, RM200 untuk dapatkan rujukan dan rahsia kejayaan ini. Bila kita tak lokek dengan harta dunia, maka ilmu yang dicari jadi mudah nak amal. Bila dah amal, dah buat, dah praktik .... hasilnya pun mula diterima. Agak lambat juga bagi saya, tetapi ia berbaloi.

Berbaloi? Berbaloi sebab ia macam saya buat kerja sekali tetapi incomenya masuk berkali-kali. Tempek banner dalam blog pun boleh jana income affiliate, tetapi kena buat macam teknik kembar yang saya ceritakan itulah. Tak boleh buat satu teknik, sebab diibaratkan anda mahu menjerat pelanduk, mana boleh pasang satu perangkap dengan satu umpan .. ye tak?

Seni dan Teknik Buat Duit Dengan Affiliate

Bab buat duit online ni ada banyak seninya, kalau ada yang nak mencuba seni buat duit affiliate ni, bolehlah baca ebook Buat Duit Dengan Affiliate - Teknik SEO Merah Jambu. Teknik ini bukan main reka-reka suka-suka untuk songlap duit anda, tetapi proven ... nak percaya atau tidak, si penulis ebook ni dah jadi speaker buat duit dengan affiliate. Dia merupakan penggemar Cendol di Banting.

Dia hari-hari masyukkkk ....

Sekarang, apa yang dia buat untuk berjaya buat duit online dengan affiliate, dia dah ebookkan untuk anda baca, faham, buat, praktik dan seterusnya jana income online sendiri.

Dia dah bagi peluang, agak rugilah kalau anda nak lepaskan. Ye tak?

Kalendar Takwim 1436 Hijrah 2015 Miladiah

1436 Hijrah tahun baru umat Islam. Salam Maal Hijrah 1436H bagi pembaca dan pengunjung beragama Islam. Berlalu lagi satu tahun yang penuh dengan dugaan besar bagi umat Islam akhir zaman. Dah macam-macam dilalui oleh seluruh pelusok umat Islam di mana-mana.

Ya, umat Islam akhir zaman diuji pelbagai perkara; tanda Allah S.W.T sayang umat ini, dan sedang menguji untuk melihat bagaimana umat Muhammad S.A.W zaman ini menghadapi segala ujian. Sesungguhnya ujian itu tidak diberikan seandainya umat tidak dapat menanganinya.

In Sha Allah, saya nak kongsikan kalendar atau takwim 1436 Hijrah yang baru, merangkumi tahun Miladiah 2014 dan 2015. Awal Muharram 1436H telah jatuh pada 25 Oktober 2014M. Awal Muharram adalah permulaan tahun hijrah bagi umat Islam.

Kalendar atau Takwim 1436 Hijrah 2015 Miladiah


Kalendar Takwim 1436 Hijrah 2015 Miladiah
Kalendar atau takwim Hijrah 1436 ini telah dikeluarkan oleh pihak Jakim, dan anda sebenarnya boleh muat-turun versi PDF di pautan di bawah:

[+] http://www.islam.gov.my/sites/default/files/bahagian/penyelidikan/takwim_2015.pdf

Jika nak rujuk takwim lama, yang berbaki pada tahun 2015, boleh muat turung di bawah ini:

[+] http://www.islam.gov.my/sites/default/files/bahagian/ppi/takwim_2014.pdf

Dan berikut pula adalah tarikh-tarikh penting Islam pada tahun 2015 Miladiah.
Tarikh Penting Islam tahun 2015 - 1436H/1437H
Semoga ia dapat dimanfaatkan bersama. Boleh juga rujuk kalendar dan kalendar atau takwim persekolahan 2015 untuk para ibu bapa rancang percutian tahun 2015.

Resepi Jeruk Mangga AsamBoi Menjadi Fenomena

Resepi jeruk mangga. Adakah ini bermakna makanan ini bukan lagi hanya untuk ibu-ibu mengandung yang mengidam Jeruk Mangga? Saya tengok bertalu-talu kisah jeruk mangga ini muncul di timeline Facebook dan juga Instagram. Kat Twitter pun ada gak muncul kadangkala. Ramai juga yang sedang mencari dan mencuba resepi jeruk mangga ni.

Saya sebenarnya pun suka makan jeruk. Sesekali, saya dan isteri akan pergi dapatkan jeruk kat kedai Jeruk Madu Pak Ali. Hmm .. al fatihah buat Pak Ali. Tak boleh makan selalu jeruk ni, sebab dia berasid, tak elok untuk kesihatan perut. Kalau makan sekadar nak hilang gian dan mengidam, ok la kot. Alah .. la ni bukan kira dah ngidam ke tak .... semua pakat bantai makan .. benda sedap ... hoho siapa yang tidak suka, lelaki pompuan sama je ..

Resepi nak buat jeruk mangga ni tak susah pun. Cuma yang mungkin nak jadi masalah ialah bekalan Mangga tu, atau juga dikenali sebagai Mempelam, atau juga disebut sebagai buah Pauh. Ada yang membezakan setiap jenis dan nama ni .. tapi bagi saya ... semuanya sama je ketika ia masih muda, rasanya tetap masam, walaupun ada jenis yang ada rasa kelat sedikit.

Jeruk Mangga Asamboi Menjadi Fenomena

Resepi Jeruk Mangga Asamboi Menjadi Fenomena

Bila bekalan Mangga atau buah Pauh ni susah nak dapat, maka akan hadirlah mereka yang bijak ambil peluang untuk pasarkan produk ini. Untuk mereka yang benar-benar nak merasa, nak makan, yang dok mengidam jeruk Mangga, pasti cara paling mudah nak dapat ialah dengan membelinya dari mereka yang menjual.

Ok.

Katakan anda tidak ada masalah dari segi bekalan buah Mangga atau Mempelam atau Pauh ini; bolehlah cuba untuk buat sendiri. Kata orang, buat sendiri jeruk ini lebih puas hati, boleh adjust untuk kena dengan citarasa sendiri.

Resepi Mudah Membuat Jeruk Mangga Asam Boi

Tak susah pun nak buat jeruk Mangga sendiri. Seperti awal yang saya katakan tadi, perkara utama ialah Mangga, tak ada Mangga, maka takkan adalah jeruk Mangga sendiri.. hoho ...

Untuk buat jeruk Mangga, bahan-bahan berikut diperlukan:
Mangga atau Mempelam atau Buah Pauh

Mangga atau Mempelam atau buah Pauh muda. Nak lagi syok yang dianggap kirau atau hampir nak masak. Sebabnya? Tak adalah keras sangat nak makan nanti. Tapi ada yang kata, elok yang muda belia, sebab bila jadi jeruk, dia akan jadi lembut. Ok .. itu terpulang pada citarasa, sebab itu buat sendiri lebih afdal kalau tekak ni susah nak terima citarasa orang lain... ye tak?

Asam Boi. Yang ini anda boleh dapati dengan mudahnya di kedai-kedai. Fenomena jeruk Mangga terkini kena letak Asam Boi, kata mereka lebih asyik ... hoho ...

Gula. Bahan penting untuk menjadikan Mangga tadi bertukar menjadi jeruk. Kuantitinya banyak, saya boleh katakan ia mestilah lebih dua kali ganda daripada bahan utama Mangga itu tadi. Jika ada Mangga dalam 3 bijik, paling kurang gula nak kena ada 9 sudu besar gula.

Garam. Ada yang letak, ada yang tak letak. Bagi saya elok letak sedikit sebagai penambah perisa. Ia bergantung dengan Asam Boi tadi, kalau letak Asam Boi banyak, maka garam ni boleh dianggap tak perlu pun, sebab Asam Boi ada rasa manis, masin gitu ... :)

Dan bahan yang dianggap cukup penting untuk jadikan jeruk Mangga kick .. ialah cili api. Cili Api mestilah dari jenis berapi-api pedasnya. Banyak atau sedikit terpulang kepada anda. Kalau mahu lebih pedas, maka letakkanlah banyak ... segengam pun tak mengapa.

Teknik Menggaul Kena Betul

Caranya ... mula masukkan Mangga muda tadi ke dalam bekas dan masukkan gula. Gaul sehingga sebati. Oh ya, jangan lupa potong kecil-kecil buah Mangga tadi, saiz potongan penting supaya ia senang mudah nak dijerukkan. Jika besar sangat, nanti tak rasa sebatian campuran nanti. Jadi, saya syorkan ia dipotong kecil, tetapi tidak terlalu kecil. Pastikan juga sebelum dicampur dan digaul, Mangga tidak terlalu berair atau basah.

Bila dah gaul Mangga dengan gula sehingga sebati, barulah dimasukkan Asam Boi. Anda akan lihat, campuran sebati Mangga, gula dan Asam Boi akan keluarkan sedikit cecair. Jadi, tak perlu tambah air.

Kemudian, masukkan sedikit garam jika perlu. Bab ni anda kena rasa sedikit. Kalau macam tak ada kelainan 3 rasa, barulah masukkan garam.

Lepas tu, masukkan bahan terakhir iaitu cili api. Potong cili api ini kecil-kecil, lagi halus lebih baik. Sebabnya mudah untuk bahan-bahan itu bergaul mesra dan rasa pedas itu terserap dalam sebatian tadi. Gaul dan gaul .. dan gaul ... sampai nampak semua dah sekata rata.

Masukkan dalam bekas bertutup.

Siap.

Masukkan sebatian atau campuran jeruk Mangga ini ke dalam peti ais. Biarkan selama 4-5 jam. Lebih sejuk, lebih sedap ... baru anda akan terasa kemanisan gula, keserasian rasa Asam Boi, dan pedasnya cili api tadi.

Mungkin entri ni tak berapa nak jelas sangat mengenai resepi jeruk Mangga Asamboi yang tengah menjadi fenomena ni, kalau nak tengok cara-cara siap dengan gambar detail boleh rujuk di sini - Resepi Jeruk Mangga Asamboi perghhh tengok gambar pun dah leleh air liur ..

Ok. Selamat mencuba Resepi Jeruk Mangga Asamboi ini.

Kredit gambar: Denai.my

Teknik Penyamaran Buat Duit Affiliate

Satu teknik yang ramai dah guna sejak bertahun lamanya. Ia adalah teknik penyamaran, sangat sinonim jika nak buat duit online menerusi affiliate. Ramai yang buat duit online menggunakan blog, dan media sosial lain akan gunakan teknik penyamaran ini. Apa yang saya maksudkan dengan teknik penyamaran?

Teknik penyamaran yang saya maksudkan ialah pemilihan username yang boleh meransang pembelian. Benda ni saya tak perasan sangat, tapi kalau nak jana income dengan affiliate, kena pilih username yang bersesuaian.

Teknik Penyamaran Buat Duit Affiliate

Ada dua teknik penyamaran buat duit affiliate yang saya nampak.

Pertama - gunakan nama awek ... hoho ... contohnya username ayucun, ilashantek, gadisayu .. yang ni boleh guna untuk produk-produk affiliate berkaitan kecantikan, berkaitan kesihatan ....

Kedua - gunakan username yang ada kaitan dengan produk tersebut. Ini boleh berikan kepercayaan kepada orang yang akan klik kepada pautan affiliate kita.

Contoh macam di bawah ini.

Nak promosi produk affiliate Kuih Raya katakan. Kalau guna nama awek .... laku keras ni sbb selalunya link affiliate akan nampak seperti ini - http://www.rahsiakuihraya.com/hop.php?ref=LelaJelita

Tu sekadar contoh.

Macam contoh di bawah ini, dua produk affiliate berbeza tapi saya gunakan nama user name sama. Lihat hasil berbeza.

Teknik Penyamaran Buat Duit Affiliate Teknik Penyamaran Buat Duit Affiliate
Tahukah anda bahawa produk affiliate yang pertama tu adalah berkaitan dengan blog. Jadi, mudah untuk saya menjual dan menerima komisen jika nak dibandingkan dengan produk affilitae yang kedua.

Saya memang sengaja tak nak paparkan id affiliate yang lain, sebab kalau saya tunjuk ... hoho .. nanti ada yang marah, lagipun buat apa saya nak promosi link orang lain ye tak .. hehehee... (walaupun tak tahu apa benda produk yang dipromosikan ..:P:)

Affiliate pertama, dengan menggunakan user name yang merujuk kepada blog saya hasrulhassan.com; ramai sudah yang tahu memang blog saya ni bercerita soal tips blogging. Maka, ia dikira mudahlah untuk saya promosikan produk tersebut dengan user name yang juga menjurus kepada blog ini.

Tetapi untuk produk affiliate kedua, saya gunakan username yang sama untuk satu produk berkaitan perempuan, jadi memang terkejung sikit la kat situ. Susah nak dapat sales walaupun berjaya sikit-sikit. Beza banyak dengan produk yang pertama tadi.

Kesimpulan.

Nak jual produk affiliate, gunakan username yang samada:
  • Ada kaitan dengan produk atau guna nama awek mari .. hoho ... orang suka beli dari perempuan, berbanding lelaki... ini memang saya nampak.
  • Jual atau promosi produk yang ada kena mengena dengan blog kita. Contohnya jika blog anda blog mengenai resepi, masakan, bolehlah jual produk affiliate seperti Rahsia Kuih Raya, CD Biskut Penyek dan sebagainya....

 

Kenapa Dinamakan Teknik Penyamaran?

Kenapa tadi sebut pasal teknik penyamaran? Hmm sebabnya ialah .. kalau nak jual produk macam kecantikkan, affiliate lelaki kenalah guna nama username perempuan, dan jika perempuan jika nak jual produk-produk yang orang lelaki ramai nak beli, gunakan username lelaki ....

Teknik ini terpakai kalau guna kat blog, kalau guna untuk promosi kat laman sosial macam Facebook, mungkin cara ini kena putar sikit.

Apapun tak salah mencuba.

Ini sekadar catatan saya dari pengalaman sendiri. Orang lain mungkin caranya berbeza. Lain orang lain teknik, yang penting ialah hasilnya. Tak gitu?

26 Oktober 2014

Hadiahkan Emak Penyapu Elektrik Lazada Malaysia

Emak saya cukup teruja dapat penyapu elektrik yang dibelikan menerusi Lazada Malaysia. Seronok dia. Sebenarnya mak saya dah tertarik dengan penyapu elektrik yang dah saya beli sebelum ini, juga menerusi Lazada Malaysia. Saya ada ceritakan sebelum ini di entri ini - Beli Penyapu Elektrik dan Dapat Komisen Lazada

Mulanya, mak saya ingatkan saya belikan dia sebuah mop steam. Tetapi bila saya fikir agak sukar emak saya nak kendalikan mop tersebut, jadi saya dalam diam main tukar jadi penyapu elektrik. Berbeza dengan jenis yang saya beli untuk kegunaan di rumah, penyapu elektrik yang saya belikan untuk emak adalah jenis penyapu petak, dan bukan tiga segi. Fungsi tetap sama, dan cara pengendalian juga serupa. Jadi, tiada masalah buat emak saya nak gunakan.

Hadiahkan Emak Penyapu Elektrik Lazada Malaysia

Saya belikan Cordless Swivel Sweeper .. hoho .. nama canggih tu .. 

Hadiahkan Emak Penyapu Elektrik Lazada Malaysia
Kalau ada masalah pun takat bagaimana nak charge bateri penyapu elektrik ini. Tapi, in Sha Allah, tutorial dan demo ringkas dah diberikan, saya harap mak saya dapatlah gunakan penyapu elektrik ini dengan sebaiknya.

Oh ya, saya beli penyapu elektrik ni guna Cash-on-Delivery iaitu bayar ketika barangan sampai. Selalunya kalau beli secara COD dengan Lazada, yang jadi agen penghantaran mesti Ta-Q-Bin. Servis mereka memang best dan mesra. Tak sah kalau tak menyembang kalau dah bertemu mereka ni ..... dan untuk pengetahuan anda, ada salah seorang bekas pekerja Ta-Q-Bin pernah datang ke rumah saya sebab nak belajar buat blog! Haaa...amacam? Serius .. ini benar berlaku. Semua sebab gara-gara menyembang tadi bagi kad bisnes nama blogger ... hoho.
beli COD Lazada Malaysia
Hmm .. banyak juga barangan saya dah beli dari Lazada ni. Saya ada beli barangan Lazada sekali harung sehingga RM900, siap gunakan baucer diskaun lagi yang sering muncul kalau kita langgan newsletter dari Lazada Malaysia.

Lagipun, saya merupakan affiliate Lazada Malaysia, jadi bila beli, saya akan gunakan link dalam blog untuk jana income menerusi komisen yang diberikan. Komisen tidaklah banyak tetapi tentu seronok beli sesuatu dari Lazada dengan potongan harga menarik, lepas tu ada baucer pula untuk lebih lagi potongan, lepas tu dapat komisen disebabkan jualan yang terhasil...hoho .. dapat 3 kelebihan sekaligus.


Banyak produk dari Lazada yang menarik. Servis penghantaran juga bagus. Saya dah lebih 5 kali beli secara COD (Cash on Delivery) dari Lazada Malaysia dan ada yang saya beli menggunakan kad debit CIMB; yang juga menawarkan harga potongan serta rebat menarik setiap Jumaat.

Bagi sayalah, nak beli produk online dengan diskaun, bolehlah beli belah online di Lazada Malaysia. Hari ini beli, in Sha Allah, esok lusa akan dapat, kecuali jika produk itu bukan dalam simpanan gudang Lazada Malaysia. Kalau dari pihak ketiga, mungkin agak lambat sedikit tetapi tidaklah sangat lambat sampaikan kuku kaki dah naik panjang ... hoho ..:P

Ulat Beluncas Pokok Bunga Kemboja Cina

Sebelum ini saya ada ceritakan mengenai kecantikan Pokok Bunga Kemboja Cina yang ada pelbagai warna. Pokok ini boleh ditanam di halaman rumah walaupun getahnya beracun dan boleh mendatangkan mudarat kesihatan jika getahnya termakan.

Pokok bunga ini juga dianggap sebagai pembawa tuah bagi sesetengah orang terutama bagi kaum Cina yang banyak menjadikan pokok ini sebagai pokok hiasan tanaman bonzai. Jika anda tengok kat rumah jiran berbangsa Cina pasti akan ada pokok ini. Saya dah pun ceritakan bagaimana nak tanam pokok ini, dan ada kongsikan teknik untuk menjadikan ia sebuah pokok bonzai yang cantik.
Pokok Bunga Kemboja Cina
Ramai yang suka jadikan pokok ini sebagai pokok bonzai sebab ia mempunyai akar dan batang yang mudah dibentuk selain ada bunga yang cantik. Ia juga boleh dikacukkan untuk hasilkan sepohon pokok bonzai dari dua anak pokok berbeza. Jika kena cara, nilainya amat tinggi terutama jika pandai nak bentukkan ia menjadi sepohon pokok bonzai yang berciri unik.

Ulat Beluncas Musuh Pokok Bunga Kemboja Cina

Musuh utama pokok bunga ini ialah ulat beluncas. Ulat beluncas ini akan memakan daun pokok bunga ini sampai habis. Bila dah habis, ia akan berpindah ke Pokok Bunga Kemboja Cina yang lain - seandainya ada. Jika tidak, ia akan merayap ke kawasan lain yang ada pokok ini. Setakat apa yang saya perhatikan, ulat beluncas ini cekap mencari mangsanya.
Swallowtail Caterpillar Swallowtail Caterpillar

Saya tak pasti samada ia mempunyai musuh. Tak pernah lagi nampak ia dimakan burung atau haiwan yang lain. Ini mungkin disebabkan penyamaran ulat beluncas ini yang amat baik.

Anak saya kata .. ulat beluncas Pokok Bunga Kemboja Cina ini seakan rupa Iron Man .. tergelak saya dibuatnya. Tapi kalau tengok betul-betul, memang ada kebenaran kata anak saya tu.

Satu lagi yang jadi kehairanan saya ialah ulat beluncas ini tidak pula mati walaupun pokok bunga ini dikatakan mempunyai getah yang beracun. Mungkin ia dah alah kot dengan getah pokok ini.

Berkaitan ulat beluncas yang suka makan Pokok Bunga Kemboja Cina ini, yang serang pokok saya tanam ni adalah dari jenis Swallowtail Caterpillar. Rerama yang terhasil daripada ulat beluncas ini amat cantik.

Rasanya Tak Sedap Sebab Ia Hisap Toksik Pokok

Daripada carian saya, ulat beluncas ini dapat serap toksin dan toksik sesebuah pokok itu, jadi tidak hairanlah ia boleh layan makan pokok Kemboja Cina walaupun ada racun pada getahnya. Disebabkan itu, rasa ulat beluncas ini dikatakan sangat tidak sedap, maka ia tidaklah disukai oleh haiwan pemangsa seperti burung dan sebagainya untuk dijadikan makanan.

Kitaran Hidup Swallowtail

Pemeringkatan ulat beluncas dari jenis Swallowtail ini untuk menjadi seekor rama-rama ambil masa lebih sebulan juga. Peringkat telur dari 4 hingga 9 hari untuk menetas, semasa larva dari 10-30 hari, dan kemudian ke pupal dalam tempoh 18 hari. Walaubagaimanapun, ia bergantung dengan suhu serta keadaan kelembapan sekeliling. Ia juga bergantung dengan pokok yang dijadikan tumpangan untuk menukar menjadi rama-rama.

Selain dari Pokok Bunga Kemboja Cina, ia juga suka menjadikan pokok sawi, pokok lobak dan beberapa pokok lain sebagai tumpangan dan makanannya.

proses transformasi rama-rama swallowtail caterpillarproses transformasi rama-rama swallowtail caterpillar
Anak-anak saya cuba nak melihat proses pembesaran dan transformasi ulat beluncas ini menjadi rama-rama cantik. Tak pasti samada eksperimen mereka berjaya. Jika berjaya, nanti saya akan ceritakan.