Langkau ke kandungan utama
Tunjukkan catatan dari April, 2014

Telaga Harbour Park Langkawi #VMY2014

#VMY2014 Foto Telaga Harbour Park, Langkawi Kedah - Setiap hari rabu semua blogger menerbitkan satu entri gambar tanpa meletakkan apa-apa keterangan untuk menjelaskan gambar tersebut. Terpulang pada pengunjung untuk buat intreprestasi dan komen mengenainya. Gambar yang hebat boleh menerangkan segalanya.
Telaga Harbour Park Milik Dato' Azhar Mansor

Langkawi Duck Tour

#VMY2014 Foto Langkawi Duck Tour - Setiap hari rabu semua blogger menerbitkan satu entri gambar tanpa meletakkan apa-apa keterangan untuk menjelaskan gambar tersebut. Terpulang pada pengunjung untuk buat intreprestasi dan komen mengenainya. Gambar yang hebat boleh menerangkan segalanya.
Langkawi Duck Tour


4 Tips Kecantikan Wajah HESTA 1Stop Beauty

Tips Kecantikan Kulit Cantik HESTA Beauty. Siapa yang tidak mahukan kecantikan? Ramai yang cari tips kecantikan wajah, terutama wanita. Alhamdulillah, ada yang sudi kongsi tips mencantikkan wajah ni. Kalau dicari, memang macam-macam petua kecantikan ada, tapi blog post ini saya nak kongsikan tips kecantikan wajah dari Hesta 1Stop Beauty.

Pertama sekali, saya jarang gunakan alat-alat kecantikan ni .. hehehe... sebab saya lelaki, itu faktor utama. Tetapi, walaupun saya lelaki, saya tidak menolak bahawa kecantikan dan kebersihan wajah itu penting. Dan saya pasti, ramai wanita, gadis-gadis, perempuan, isteri orang, bekas isteri, janda mahupun mak orang yang mahukan wajah cantik berseri, bebas dari kekotoran, bebas dari partikel yang mencacatkan.
4 Tips Kecantikan Wajah Tips kecantikan wajah dari Hesta 1Stop Beauty ni tak ada apa yang istimewa, tetapi jika diamalkan ... kelak bukan anda sahaja yang akan tersenyum gembira, tetapi juga jiran, anak-anak jiran, jiran kepada jiran, sanak sedara…

Tips Tingkatkan Pageview Blog Menerusi Agen Perkongsian

Bagaimana mahu meningkatkan trafik atau pageviews ke blog? Salah satu cara yang saya suka dan sering gunakan ialah menerusi agen perkongsian. Apakah itu agen perkongsian? Agen perkongsian adalah seperti Facebook Share, Facebook Likes, Twitter, Instagram dan Google+.

Kenapa saya katakan ia satu agen perkongsian? Sebab di laman-laman sosial ini, amat mudah orang lain nak kongsikan apa yang telah kita kongsikan, saya berikan contoh dibawah.
Tips Tingkatkan Pageview Blog Menerusi Agen Perkongsian Kaedah perkongsian menerusi laman sosial Twitter.
Nampak tak bagaimana orang lain retweet apa yang anda telah kongsikan? Saya selalu sahaja tweet entri-entri dari blog ini, ubah sedikit ayat supaya tak nampak macam skema sangat. Ubah tu dengan cara membolehkan orang lain rasa mahu kongsi pada orang lain.

Sama juga dengan Facebook, gunakan agen perkongsian yang ada. Gunakan Share supaya anda boleh kongsi satu-satu entri ke banyak group atau profile rakan anda. Tapi, jangan sampai ia dianggap Spam …

Kehebatan Blogger Indonesia

Hebat blogger dari Indonesia ni. Saya memang cukup kagum dengan mereka. Kagum bukan apa, sebab di kalangan mereka mudah dan suka benar berbagi ilmu berkaitan blogging ni. Tak payah seru nama mereka untuk terbitkan tips blogging, mereka sendiri akan hulurkan tanpa minta apa-apa. Dalam blog post ini saya akan menyingkap kehebatan blogger Indonesia supaya kita semua, blogger Malaysia boleh belajar sesuatu dari mereka.

Oppss sebelum itu, saja nak peringatkan, yelah manalah tahu kot-kot ada yang nak tinggalkan komen di entri ini, pastikan anda baca sampai habis ehhh ... jangan tengok dua perenggan ni je, dah mula buat kesimpulan, kasihanilah saya yang dok menulis dan buat 'kerja' ni. Catatan yang anda akan baca ini merupakan pengalaman dan pendapat peribadi saya sahaja, mungkin anda lain nada dengan saya.
Kehebatan Blogger Indonesia Perlu Anda Tahu Tak Kejar Trafik Terkinja-Kinja Berlainan dengan kebanyakkan blogger Malaysia, mereka tidak kejar ranking sangat macam kita ni, teruta…

Tips Menjual Blog

Ada sesapa nak jual blog mereka tak? Jika dah malas nak berblog, dan rasa mahu jual blog yang dah sedia miliki, saya ada tips untuk anda menjual blog anda. Jual tak susah, tapi kena ikut terma dan syarat umum ini, in Sha Allah, dalam blog post ini; saya kongsikan sekadar pengetahuan cetek saya tentang tips menjual blog. Dan salah satu tempat nak menjual blog atau website adalah di fiverr.com.

Oh ya, fiverr.com bukan sahaja tempat anda jual blog yang anda dah tak suka nak update, tetapi ia juga tempat anda jual kelebihan anda, pergilah jenguk sesekali. :)

Ok, tips menjual blog. Apa kriteria untuk membolehkan blog anda dijual kepada mereka yang mungkin berminat nak membeli?

Tips Menjual Blog Dengan Harga Tinggi Blog Perlu Domain/Hosting SendiriDomain dengan hosting sendiri, atau guna domain sendiri. Ada dua benda yang anda boleh jual di sini, iaitu nama domain, dan juga domain serta hosting blog anda. Jika anda guna blog dengan platform percuma, susah sikit nak tarik perhatian orang nak…

Kata-Kata Blogger Mahu Berjaya

Adakala, dalam mengimpikan sesuatu, kita perlu ada satu motivasi. Dan dalam dunia blog Malaysia, motivasi berblog itu haruslah dapat dan diterima dari rakan blogger sendiri. Ramai blogger yang dah lama ada blog yang suka bantu blogger lain. Tak percaya? Cubalah anda blogwalking, anda akan nampak dan tahu serta kenal siapa mereka ini.

Dalam dunia blog, jika mahu berjaya, berjayalah secara berjemaah, atau dalam kata lain sebagai satu #teamwork. Saling bantu sesama blogger, boleh mendorong supaya setiap blogger itu mahukan kejayaan.
Kata-Kata Blogger Yang Mahu Berjaya Sebagai contoh mudah, #teamwork dalam #denaihati network. Anda akan nampak bagaimana mereka sesama blogger menyokong jenama masing-masing, dan paling terbaik berkongsi rezeki yang ada. Tak ramai blogger yang ada keupayaan seperti itu. Saya sendiri sedang cuba meniru langkah mereka ini. Tiru ...bukan copy-paste entri blog ehh ...

Teamwork juga saya cuba terapkan dalam group Kelab Blogger Belia. Saya cuba kongsikan tips yang …

Alexa Rank Naikkan Semangat Update Blog

Ada yang tanya saya, "layakkah seorang blogger baru beriya-iya letakkan widget Alexa dalam blog?" Saya kata .... "Awal mula buat blog, inilah antara perkara pertama saya buat, iaitu letakkan widget Alexa." Kerana apa? Ini disebabkan Alexa Rank boleh berikan kesan psikologi yang bagus untuk ada semangat nak update blog.

Ya, saya letak widget ini sebagai membakar semangat untuk update entri hari-hari. Anda mungkin tidak nampak widget itu di dalam blog ini, tapi saya sebenarnya memang ada meletakkan widget itu di tempat yang khusus, sesuai dengan nilainya sebagai tanda aras sesebuah blog.
Alexa Rank Naikkan Semangat Update Blog Saya suka melihat widget ini sebagai salah satu antara target, misi dan visi dalam berblog. Sebabnya, kita akan ada arah, tahu apa yang ingin dicapai. Ingat lagi mengenai konsep M.E.S.T.I yang pernah saya tulis? Ia merupakan panduan untuk seorang blogger berjaya bersama dengan blognya. Bukan setakat berjaya menaikkan nama blog dalam dunia blog …

2 Rahsia Naikkan Alexa Rank Malaysia

Ini satu rezeki bagi blog ini, telah berjaya melepasi 500 rank Alexa Malaysia. Kali ini, rekod baru untuk blog ini dalam tahun 2014, berjaya berada di tangga 142. Buat masa ini, ianya adalah tahap terbaik bagi blog ini.

Sebelum ini, saya ada berkongsi tips untuk menaikkan ranking Alexa blog. Kali ini, saya nak bagitahu rahsia sebenar sebuah blog berjaya naik ke ranking terbaik, yang telah saya praktikkan. Ia memang cara pantas, dan paling best .. sebaik sahaja dibuat, ranking akan terus naik sehingga 20-50 peratus.

2 Rahsia Naikkan Alexa Rank Malaysia Inilah rahsia yang telah saya gunakan sejak sekian lama untuk naikkan ranking Alexa.
Tulis Blog Post Berkaitan Alexa Pertama sekali, anda perlu kerap menulis mengenai Alexa. Tulis dalam blog anda berkaitan perkara-perkara berikut:
Kedudukan Alexa Rank blog anda. Letakkan juga widget Alexa dalam entri blog anda itu. Tak tahu nak letakkan widget Alexa? Boleh rujuk tutorial ini - Kod HTML Pasang Widget AlexaTulis mengenai manfaat dan kebaika…

Bisnes Baju Kurung Raya

Peluang baik terbuka untuk buat bisnes baju kurung raya. Bisnes jual baju kurung memang setiap tahun akan ada permintaan yang tinggi, malah kalau diikutkan, ia merupakan bisnes yang hot dua kali dalam setahun. Kerana apa? Ini adalah kerana ada dua sambutan hari raya - Aidil Fitri dan Aidil Adha.

Bisnes baju kurung raya sering mendapat perhatian kerana sudah menjadi kelaziman dan lumrah di perayaan tersebut, masing-masing mahu tampil dengan pakaian baru lagi cantik. Jadi, sudah ada permintaan sangat banyak untuk baju kurung.
Bisnes Baju Kurung Raya 2017 Nak lagi best, ada pembeli baju kurung yang bukan memdapatakan atau membeli sepasang baju kurung, tetapi lebih daripada itu. Yang mungkin nak lagi menyerlah di hari raya, sampai sanggup beli 3-4 pasang baju kurung.

Bisnes baju kurung satu bisnes menguntungkan kerana anda boleh buat duit dengan keuntungan sehingga 100 peratus. Perghhh ... boleh kata balik modal, dan buat untung berganda-ganda. Bisnes baju kurung boleh jadi lubuk duit seti…

Twitter 2014 Berwajah Baru

Twitter berwajah baru, saya perasan minggu lepas apabila mahu kemaskini apa yang perlu di laman sosial tersebut. Anda dah lihat laman twitter anda? Wajah baru kali ini, pada saya lebih baik kerana dapat menonjolkan kelebihan tersendiri.
Twitter Berwajah Baru 2014 Apa yang baru? Pertama sekali anda boleh menjenamakan atau mempromosikan sesuatu menerusi 'header' twitter anda. Ehemmm ... macam yang saya lakukan pada akaun twitter saya ni ... jeng jeng jeng .. cuba lihat tempelan di bawah.
Apa yang anda boleh saksikan?
Pertama - Header yang lebih besar, tidak lagi diganggu oleh gambar profile yang sebelum ini berada di tengah. Jadi, anda boleh menjenamakan sesuatu menerusi header akaun sosial ini.Kedua - Statistik akaun twitter boleh diperlihatkan dengan lebih baik, iaitu jumlah tweets, berapa jumlah video atau gambar, berapa jumlah pengikut dan sebagainya.Ketiga - Tweet daripada akaun anda lebih ditonjolkan.Keempat - Anda mudah melihat trending yang sedang hangat di twitter, berik…

Diari WAHD - Work at Home Dad

Panduan Work at Home Dad (WAHD). Ramai suami merangkap bapa yang kini telah beralih untuk menjadi bapa yang bekerjaya dari rumah. Rumah adalah pejabat mereka. Dari rumah, si bapa menjana income untuk keluarganya. Apa yang menariknya menjadi seorang bapa atau ayah yang berkerja dari rumah? Panduan WAHD tersedia untuk anda, Work at Home Dad, bukan lagi satu impian mustahil, kerana ramai sudah pun berjaya membuktikannya.
Diari WAHD - Panduan untuk Work at Home Dad
Saya tertarik dengan sebuah blog, Diari WAHD yang berkongsi tips, panduan serta kisah sebenar kehidupan seorang lelaki, seorang ayah membesarkan anak-anak dan pada masa yang sama mempunyai kerja yang dilakukan di rumah.

Bolehkah ia menjadi satu kenyataan? Bagaimanakah seorang ayah boleh ada kerjaya dari rumah? Kerja yang bagaimana?

Itu antara persoalan yang mungkin terlintas di benak fikiran.

Alhamdulillah, blog Diari WAHD yang ditulis +Ahmad Shahrin Mohamad Anuar boleh membantu mana-mana bapa, bakal bapa, suami, ayah tunggal …

Iman Ishak - Malaysia's Barack Obama

Who is Iman Ishak? Uhh ... Barack Obama look alike? Dari Malaysia pula tu. Satu fakta yang baru diketahui oleh saya. Memang saya tak sangka bahawa ada rakyat Malaysia yang mempunyai wajah seiras Presiden Amerika Syarikat ke 44 Barack Obama ini. Pastinya lelaki ini akan menjadi satu perhatian sedunia apatah lagi bila presiden itu akan dijangka melawat Malaysia.
Iman Ishak - Malaysia's Barack Obama Iman Ishak, seorang lelaki berkerjaya dalam bidang guaman berumur 25 tahun, berasal dari Subang Jaya, Selangor. Lelaki itu punyai wajah seiras presiden Amerika Barack Obama! Dia juga merupakan seorang deejay.

Pertama kali menyedari bahawa dirinya mempunyai kesamaan wajah selepas pensyarah di universiti tempatnya belajar menyatakannya selepas melihat satu keratan akhbar semasa Barack Obama sedang bertanding jawatan presiden Amerika pada tahun 2008.
"My university lecturer was one of the first to point it out. One day, someone brought in a newspaper clipping of Obama when he had just…

Tarif Air Penang Bakal Naik 20 Peratus?

Dengarnya tarif air di Pulau Pinang bakal dinaikkan sehingga 20 peratus. Itulah yang telah saya ketahui apabila membaca satu laporan akhbar tempatan. 20 peratus .. hmm banyak ke sikit? Saya fikir andai naik, ia tidaklah berapa mudarat sangat, ini berdasarkan kepada pengiraan congak kasar sayalah ketika saya menaip entri ini. Ok, mari buat perbandingan ehhh .. dan in Sha Allah, entri ini akan berikan sedikit info berkaitan pembekalan air di Pulau Pinang.
Tarif Air Penang Bakal Naik 20 Peratus? Mungkin ramai yang tidak mengetahui, negeri kecil Pulau Pinang yang hampir 70 peratus kawasan dipenuhi dengan aktiviti perindustrian, mengenakan caj atau tarif air yang paling rendah di Malaysia. Itu adalah antara sebab mengapa banyak kilang semikonduktor memilih Pulau Pinang sebagai lokasi pelaburan. Kilang semikonduktor menggunakan banyak air dalam proses pembuatan.

Tarif atau caj pembekalan air di Pulau Pinang untuk perusahaan bukan sahaja paling murah di Malaysia, malah jika dibandingkan den…

HOTFM Rakaman Panggilan Hangit Cikgu Izzuddin

Rakaman panggilan hangit Cikgu Izzuddin - Ramai yang kata ini antara panggilan hangit HotFM yang paling best. Ia dirakamkan dan telah disiarkan di radio HotFM pada bulan April 2014. Ia sebuah rakaman yang menunjukkan realiti kehidupan di Malaysia, terutama apabila menyentuh isu pasangan mahu bernikah dan berkahwin. Ya realiti ... bukan main-main. Inilah hati seorang pengantin.

Bagi lelaki, gaji RM3000 sebulan pun belum tentu boleh kumpul duit yang cukup untuk bernikah kahwin. Jadi, hanya kerana mahu menunaikan satu kewajipan, dan tuntutan agama, nak tak nak ... perlu cari alternatif paling pantas, iaitu dengan membuat pinjaman peribadi daripada bank.
Realiti Pasangan Mahu Berkahwin di Malaysia - Perlu Meminjam Tension bukan? Nak bernikah perlu meminjam? Saya pasti ramai lelaki dan perempuan bujang di luar sana menghadapi masalah dan pernah berada di dalam keadaan sebegini - nak bernikah, perlu meminjam agar majlis perkahwinan berjalan lancar. Belanja perkahwinan bukan murah. Jika nak…

Kod HTML Pasang Widget Alexa

Kod HTML untuk memasang widget ranking Alexa dalam blog. Sejak Alexa bertukar wajah, dah tak nampak option untuk blogger meletakkan badge Alexa dalam blog. Badge ini sesuai diletakkan untuk menunjukkan kekuatan sesuatu blog itu. Jika anda belum lagi memasang widget ini di dalam blog, saya sangat syorkan anda melakukan sedemikian.
Kod HTML dan Cara Pasang Widget Alexa dalam Blog
Sebelum ini, saya pernah menulis mengenai kelebihan memasang widget Alexa di dalam blog. Anda boleh baca di sini - Widget Alexa Papar Kekuatan Blog

Antara kelebihan memasang widget ini di dalam blog...

Anda boleh bodek-bodek calon-calon pengiklan untuk beriklan di blog anda dengan harga atau caj tertentu. Lebih baik kedudukan ranking Alexa anda, maka lebih ada sebab untuk anda meletakkan caj tertentu bagi pengiklanan.

Salah satu tips rahsia untuk meningkatkan kedudukan ranking Alexa blog anda.
Membina backlink antara blog dengan laman web Alexa itu sendiri, bagi kelebihan Google Pagerank (PR).

Sekarang dah tah…

Kenapa Rozita Ibrahim Pengasas Sendayu Tinggi Tidak Lagi Berpurdah?

Saya fikir, ini mungkin tajuk yang paling panjang pernah saya tulis dalam blog saya - Kenapa Rozita Ibrahim pengasas Sendayu Tinggi tidak lagi berpurdah. Jika dari sudut SEO, tajuk panjang begini tak begitu bagus, tapi ada kelebihan tersendiri jika blog anda berada di banyak bloglist blogger lain. Ia satu tajuk yang akan memikat pembaca, kerana apa? Anda tanyalah diri ... kenapa anda nak baca entri ini? Hehehe.....
Kenapa Rozita Ibrahim Pengasas Sendayu Tinggi Tidak Lagi Berpurdah? Rozita Ibrahim, siapa tidak kenal? Beliau boleh saya katakan ikon juga dalam industri kosmetik dan kecantikan di Malaysia. Saya telah berpeluang bertemu dengannya, sewaktu di Majlis Sepetang Bersama Blogger (SBB2014). Ya, ramai blogger lain juga sempat bertemu dan mendengar kisah bisnes Rozita Ibrahim ini. Ramai yang kagum akan kecekalan beliau. Orangnya memang cantik dan menawan.
Ingat lagi tak satu ketika dahulu, penampilan Rozita Ibrahim pernah berpurdah? Hanya menampakkan mata sahaja. Ramai yang kata ba…

Hantar URL Blog ke 10 Laman Carian Utama

Hantar URL blog ke enjin carian penting dan perlu jika mahu blog anda berada di enjin carian. Anda perlu beritahu bahawa ada satu blog hebat milik anda sedang berkongsi info dan ilmu bermanfaat untuk pencari maklumat di internet seluruh dunia.

Tentu agak renyah jika nak pergi ke satu-satu laman web enjin carian untuk hantar URL blog anda kan? Jadi, blog post ini berkongsi cara mudah untuk anda hantar URL blog ke 10 laman enjin carian utama dengan hanya satu klik!
Hantar URL Blog ke 10 Laman Carian Utama
Sebelum ini, saya dah pernah juga berkongsi banyak tips dan cara yang sama untuk hantar URL blog ke enjin carian. Ada tu, dengan hanya satu klik .. dah boleh hantar ke lebih 40 enjin carian, ada tu sampai 1653 enjin carian ...

Cuma bezanya entri ini akan berkongsi kepada anda untuk hantar ke 10 laman enjin carian utama di dunia.

Laman carian utama itu termasuklah ..
GoogleBingAOLExciteEntireWebWebCrawlerExactSeek

Enjin carian ni satu je anda kena faham, ada tu nama je lain-lain, tapi …

Syoknya Iklan Google Adsense

Tak ada rezeki nampaknya blog ini untuk meletakkan iklan platform Google Adsense yang sudah sekian lama kena banned dari disiarkan. Dan hari ini, saya telah cuba appeal buat kali ketiga agar dibenarkan semula menggunakan servis Adsense di blog www.hasrulhassan.com ini. Dan apa jawapan dari pihak Google Adsense? Uhh kena tolak lagi ....
Syoknya Iklan Google AdsenseGoogle Adsense antara platform pengiklanan yang boleh saya katakan agak mewah juga. Jika kena caranya, boleh jana income sehingga ribuan ringgit sebulan. Malah, ada blogger yang pernah nyatakan kepada saya, dia berjaya dapat ribuan ringgit sehari hanya dengan menggunakan iklan Adsense di blognya.
Papar Iklan Berkaitan Dengan Apa Dicari Pengunjung Blog Google Adsense yang menariknya ialah .. ia akan memaparkan iklan yang berkaitan dengan apa yang pengunjung cari. Katakan saya merupakan pengunjung sesebuah blog yang meletakkan iklan Adsense. Sebelum saya singgah ke blog tersebut, hari sebelumnya saya telah menggunakan Google u…

Teknik Suruh Dalam Perkongsian Entri

Teknik suruh dalam perkongsian entri blog? Apakah maksudnya ni? Heee.... kalau dalam bahasa marketing ... ia lebih dikenali sebagai Call to Action. Iaitu meminta pembaca blog anda membuat satu tindakan selepas apa yang telah dilakukan, dalam hal ini selepas baca entri blog anda sehingga habis. Bagaimanakah caranya teknik suruh yang saya katakan ini?
Teknik Suruh Dalam Perkongsian Entri Sebelum menggunakan teknik suruh ini, anda kena pastikan bahawa blog anda telah mempunyai agen-agen perkongsian entri blog, iaitu tiga yang popular - FB Like, Tweet dan Google+1. Dengan menggunakan tiga agen perkongsian ini, anda boleh menulis sebuah entri yang diakhiri dengan perbuatan menyuruh (Call to Action) bagi pembaca entri anda.

Mungkin dah ramai yang buat seperti contoh berikut:

"Klik Share dan Like ye"
"Share n Like Entri Ini"

Cara Dapat Ribuan Likes Dari Malaysia
Tapi tak nampak impak yang kuat, dan ada kemungkinan tiada siapa pun yang sudi untuk klik mana-mana agen perkong…

Exabytes Angel Program

Siapa yang ada sertai program affiliate dari Exabytes? Exabytes adalah satu syarikat terkemuka di Malaysia yang menyediakan perkhidmatan pendaftaran domain serta penyediaan hosting untuk blog dan laman web. Malah, Exabytes ada program affiliate sendiri untuk ahli-ahli yang berdaftar. Jika nak daftar program Angel Exabytes, boleh rujuk entri saya ini - Peluang Jana Pendapatan Dengan Exabytes
Exabytes Angel Program Err tapi tak pasti pula boleh lagi ke join? Tak pun boleh terus daftar di sini - http://bit.ly/QzWuw2

Sebenarnya ramai dah blogger Malaysia yang dah join Program Angel dari Exabytes ini. Mana taknya, ia sebuah program affiliate yang relevan dengan blogger. Exabytes ada pakej-pakej menarik untuk hosting, tak kiralah untuk blog, laman web bisnes atau sekadar nak beli nama domain tertentu.

Satu yang best mengenai Exabytes ialah kekerapan mereka anjurkan kontes dan giveaway tertentu untuk pelanggan-pelanggan mereka. Antaranya boleh lihat di entri-entri berikut:
Menang Toyota Vios …