31 Januari 2014

Blogger Muslim Super

Beras apa yang selalu anda beli? Hmm .. kalau ada kemampuan, anda tentu mahu beli beras gred super A ... kualiti terbaik buat hidangan setiap hari kan? Rasanya dikatakan lebih enak, dan proses pembungkusan beras itu juga lebih teliti - tiada bahan asing atau beras yang dah hancur. Kita sering fikir apa yang kita mahu, bagaimana pula dengan apa yang boleh kita berikan?

Saya tertarik dengan perkongsian rakan blogger mengenai bagaimana mahu menjadi seorang muslim super. Ya muslim yang lengkap dari segala segi. Muslim dalam gred terbaik. Muslim yang boleh berikan sesuatu kepada orang lain. Muslim yang boleh menjadi manfaat.

Ciri Blogger Muslim Super

Dan seandainya anda seorang blogger Malaysia Muslim, maka anda boleh jadikan ini sebagai rujukan buat diri - untuk menjadi Blogger Muslim Super.
Menjadi blogger muslim gred super
Itu adalah secara ringkas yang membolehkan atau untuk membantu anda menjadi seorang blogger Muslim super. Nak tahu lebih lanjut bagaimana?

Ya, ada blogger dah berikan tips lengkap untuk menjadi seorang blogger Muslim super ini, anda boleh baca di sini - Muslimah Sejati

Erkk .. usah mengeluh dulu ... usaha kita yang penting, usahalah walau ianya hanya selangkah atau dua langkah. Niat dan usaha ke arah menjadi manusia yang boleh berikan manfaat pada orang lain.



30 Januari 2014

Ada Yang Terkejut!

Mereka terkejut apabila saya kata blog ini pernah dapat 55,000 pageviews sehari. Mereka terkejut bila dapat tahu, satu entri sahaja boleh menyumbang sehingga 10-20 ribu hits sehari. Sehari tu .. bukan berhari-hari. Memang ada yang terkejut.

Terkejut bukan apa, sebab macam mustahil je blog ini yang tidak ramai pengikut boleh dapat trafik sehari setinggi itu. Mustahil .. memang mustahil.

Perkataan mustahil ini melemahkan jiwa. Kalau tak berusaha, mestilah nampak mustahil. Cuba belajar, dapatkan ilmu-ilmu yang banyak ada di laman maya ni. Ada berbayar, ada yang percuma. Yang berbayar bukan mahal pun, ada ebook berkaitan dijual dengan harga serendah RM10 je.

Ada Yang Terkejut! Sayalah Salah Seorangnya

Erkk .. sebenarnya, saya sendiri pun terkejut bila tiba-tiba trafik blog mencanak sehingga puluh ribu sehari dan ratus ribu sebulan. Apatah lagi, blog saya ni bukan blog kisah hiburan atau gosip yang mudah nak dapat trafik tinggi.

Lagi satu, menjadi payah bila sebuah blog yang kurang sensasi nak diterjah orang. Entri kena tulis sendiri, kena perah idea nak menarik hati pembaca ...bukan senang ooo .. tapi seperti awal saya cakap, ia bukan benda mustahil pun.

Ingat lagi konsep M.E.S.T.I yang saya perkenalkan dulu tak? Ikuti konsep tersebut, maka mudah dan senanglah anda boleh capai kejayaan dalam dunia blog.

Tipu? Kalau tipu, nak tengok bukti usaha saya ......
Bukan mudah tapi seperti saya cakap .. tak mustahil. Jangan cepat putus asa. Belajar dan belajar dan belajar. Usaha ... usaha dan usaha. Dah usaha, sila tanamkan sikit sifat penyabar dalam diri. Jangan gopoh nak dapatkan hasil.


Belajar Kesabaran Pemancing Udang Galah

Bila anda berada di dalam dunia blog Malaysia, kesabaran adalah perkara utama untuk berjaya. Anda tidak boleh mengharapkan kejayaan diraih dalam masa singkat. Anda perlu belajar untuk merangkak, berdiri, bertatih, berjalan dan kemudian berlari ke garisan kejayaan. Jika mahu belajar mengenai kesabaran, cuba contohi pemancing udang galah.

Seorang pemancing udang galah adakala perlu berada sehari semalam untuk meraih tangkapan. Bukan mudah nak memancing satu spesies hidupan air yang bernilai tinggi ini. Peralatan, kaedah semuanya berbeza daripada pemancing biasa.

Tips Memancing Udang Galah Mudah

Sebagai seorang pemancing udang galah, anda perlu ada joran spesifik untuk memancing udang, bukan joran biasa. Pemancing udang perlu menggunakan joran yang hujungnya mudah melentur dan melentik, perlu lembut supaya dapat mengesan udang galah yang sedang makan umpan.
Lokasi popular menjerat udang galah di Nibong Tebal/Parit Buntar
Umpan pula bukan umpan sebarangan. Ada tempat perlu guna umpan hati ayam, ada lubuk kena guna umpan cacing tanah atau umpun-umpun. Ada pula tempat yang gunakan hanya tepung, belacan dan kunyit. Malah ada tempat si pemancing perlu mencari perut ayam sebagai bahan menawan si sepit biru.

Sabarnya Si Pemancing Menunggu Umpan Dimakan Udang

Itu satu hal. Nak menunggu udang galah makan umpan pula satu hal yang lain. Anda perlu ada banyak joran, paling minima seorang pemancing udang mesti nak ada 5 batang joran. Mata kail mesti jenis bulan sabit yang halus. Kalau mahu menduga sesuatu lubuk, perlu ada 2 jenis umpan berlainan.

Ada sifu udang galah memberitahu saya, sebelum memancing udang, anda perlu taburkan belacan untuk menarik perhatian si sepit biru. Ada pula yang mengesyorkan untuk taburkan kelapa parut yang digoreng dengan udang geragau. Ada yang berpetua kempal-kempalkan tanah cacing dan lemparkan ke bahagian tempat memancing.

Kesabaran Pemacing Udang dalam Semua Hal

Semua kaedah, petua dan teknik yang digunakan memerlukan kesabaran. Nak menunggu udang galah memakan umpan juga ambil masa. Jika anda bukan seorang yang sabar, 1-2 jam berlalu tanpa hasil, pasti akan bosan.

Tapi bagi mereka yang benar-benar mahu menjerat si sepit biru, pasti akan mencari jalan terbaik supaya joran yang dipasang menjerat sepit biru yang sedap dibuat lauk masak lemak cili api atau rendang udang menyelerakan.

Pemancing Sabar Ditertawakan

Ada pemancing udang galah yang awalnya tewas ditertawakan oleh mata melihat. Al maklumlah, sehari suntuk panas meremang, hasil dari 13 batang joran yang dipasang hanya seekor yang dapat. Tak mengalah. Tak pula menjerkah. Esok pemancing udang galah datang lagi ... menduga lubuk yang sama atau mencari tempat lain demi mengumpan si sepit biru.
Dengan usaha, dengan sabar ... ada pemancing udang galah yang tersenyum riang dan gembira kerana boleh makan sepit biru hasil keringat sendiri. Apatah lagi dapat merasa masakan enak udang galah fresh bersama anak-anak serta isteri. Terasa berbaloi.


29 Januari 2014

Permohonan Online Pinjaman Perumahan Jabatan Perumahan Negara

Mungkin ada yang tidak tahu, bahawa pihak Jabatan Perumahan Negara ada menyediakan bantuan pinjaman perumahan untuk sesiapa yang mahu mendapatkan rumah impian sendiri. Permohonan boleh dilakukan secara online, dengan melengkapkan borang yang telah disediakan. Pinjaman ini diberikan menerusi satu skim khas yang telah ditubuhkan yang dinamakan Skim Pinjaman Perumahan (SPP).

Skim Pinjaman Perumahan (SPP) diuruskan melalui akaun tabung amanah yang dikenali sebagai Kumpulan Wang Amanah Pinjaman Perumahan Bagi Golongan Berpendapatan Rendah. Kumpulan wang ini telah diluluskan pada 17 Disember 1975 di bawah Akta Acara Kewangan 1957 (pindaan 1972) dan mula berkuatkuasa pada tahun 1976.
Permohonan Online Pinjaman Perumahan Jabatan Perumahan Negara

Permohonan Online Pinjaman Perumahan Jabatan Perumahan Negara

Untuk info, SPP diwujudkan bertujuan menyediakan kemudahan pinjaman kepada golongan berpendapatan rendah yang masih belum memiliki rumah sendiri. Bagi membolehkan anda, untuk mendapatkan atau memohon skim ini, syarat-syarat berikut perlu dipatuhi.
  • Warganegara Malaysia
  • Berumur 21 hingga 60 tahun
  • Bukan kakitangan Kerajaan (termasuk pasangan)
  • Belum mempunyai rumah
  • Jumlah pendapatan kasar isi rumah di antara RM750 hingga RM2,500.00
  • Had Pinjaman Maksimum RM45,000.00 (tidak termasuk insuran)
  • Memiliki tanah sendiri atau tanah milik ahli keluarga terdekat (cth : ibu, bapa, adik-beradik, suami atau isteri, ibu atau bapa saudara)
  • Perlu mengambil pelindungan insuran yang disediakan oleh panel Insuran, Jabatan Perumahan Negara ke atas rumah yang dibina.
Permohonan Online Pinjaman Perumahan Jabatan Perumahan Negara

Syarat Cagaran Tanah untuk Pinjaman

  • Tanah milik peminjam atau tanah milik ahli keluarga terdekat dengan kebenaran bertulis pemilik tanah.
  • Nilai tanah berdasarkan penilaian Jabatan Perkhidmatan Penilaian Harta (JPPH) tidak kurang daripada jumlah pinjaman.
  • Bagi tanah milikan secara pajakan:
    • Baki tempoh pajakan tanah yang dicagar sekurang-kurangnya 40 tahun.
    • Mendapat kelulusan kebenaran mencagar tanah daripada Pihak Berkuasa Negeri.

Syarat Pembinaan Rumah

  • Rumah kos rendah - keluasan lantai 700 – 1000 kakipersegi,
  • Sekurang-kurangnya 3 bilik tidur dan 2 bilik air, ruang tamu dan dapur.
  • Menggunakan pelan seragam yang disediakan oleh Jabatan Perumahan Negara atau pelan sendiri dengan mematuhi syarat di perenggan (i).
  • Mendapatkan kelulusan Pelan Bangunan oleh Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) jika diperlukan. 

Cara Memohon

Anda boleh terus memohon secara online pinjaman SPP ini di pautan berikut: http://goo.gl/s1pa1B
Borang Online SPP Jabatan Perumahan Negara
Untuk permohonan dari Sabah dan Sarawak, anda perlu menggunakan borang permohonan SPP yang berlainan, pautan diberikan seperti berikut:


Sekiranya terdapat kemushkilan, anda boleh hubungi pihak Jabatan Perumahan Negara menerusi laman web di sini - Portal Rasmi Jabatan Perumahan Negara

Semua maklumat yang dikongsikan ini adalah benar semasa artikel ini ditulis. Saya hanya berkongsikan informasi ini untuk bantu mereka yang memerlukan, saya tiada kaitan dengan pihak berwajib dan tidak bertanggungjawab atas sebarang masalah yang mungkin dihadapi.

Apapun, saya berharap dapatlah kiranya kongsikan kepada mereka yang memerlukan informasi ini.




Petua Klik Entri Menerusi Facebook

Ramai antara kita suka kongsi entri di medium sosial terutama Facebook. Tetapi, ramai yang tidak tahu cara yang terbaik untuk membolehkan setiap entri yang dikongsikan itu mendapat klik yang sewajarnya. Kali ini, saya nak kongsikan satu petua, iaitu bagaimana entri yang dikongsi di laman sosial seperti Facebook itu akan diklik yang kemudiannya menjana trafik untuk blog anda.

Kesilapan yang ramai blogger Malaysia lakukan ialah tidak menerangkan apa yang dikongsikan itu. Semua perkongsian dibuat sambil lewa tanpa bersungguh-sungguh. Hanya copy dan paste link atau URL entri dalam blog. Tak diletakkan caption, tak diletakkan penerangan, tak ada sebarang ayat pun yang diberikan bagi membuatkan pemilik-pemilik akaun Facebook mahu klik pautan entri tersebut.
Petua Klik Entri Menerusi Facebook

Petua Klik Entri Menerusi Facebook

Cara yang betul yakni petua ramai blogger berjaya dapat klik menerusi Facebook ialah dengan membuat ayat-ayat pemikat, yang membolehkan orang tak sabar-sabar nak klik pautan yang diberikan. Ayat-ayat pemikat ini pernah saya kongsikan sebelum ini menerusi teknik menjana trafik blog dari Facebook.

Petua yang perlu anda ikut ialah,
  • Sila tuliskan serba sedikit mengenai entri anda itu. Cara paling mudah ialah dengan ambil perenggan pertama entri anda dan letakkan di Facebook, letakkan pautan atau URL entri anda untuk mereka yang mahu tahu untuk klik.
  • Pastikan ada gambar menarik yang boleh bantu orang lain untuk klik entri anda tersebut. Gambar tersebut samada anda muat naik sendiri di Facebook, atau guna gambar yang ada dalam entri. Untuk membolehkan gambar dalam entri itu keluar di Facebook, pastikan ia berada antara awal dan tengah entri anda.

Selamat mencuba.


Maira Genap 4 Tahun

Wah, dah empat tahun anak saya yang sorang ni. Selamat hari lahir, Haseena Humaira (Si Cantik Berpipi Merah), anak abah yang memang manja dengan saya.

Anak bongsu saya ni lahir di Taiping, ketika isteri saya ditugaskan berkhidmat di sana. Ketika itu, saya dan 2 orang anak lelaki saya berulang-alik dari Taiping ke Parit Buntar setiap hari, memandangkan anak sulong bertadika di Tadika Islam Perak, Parit Buntar dan anak kedua saya pula sudah ada penjaganya sendiri.

4 Tahun Yang Singkat

Maira seorang anak yang manja, biasalah bila jadi anak bongsu dalam keluarga. Sifat dia yang suka berkawan, dan mudah mesra menjadikan dia seorang anak yang lincah, ligat dan cerdik. Apatah lagi apabila ada dua orang abang yang menjadi pembimbing rakan sebaya :).
Maira Genap 4 Tahun
Maira memiliki sifat dua abangnya. Cerdik, bijak dan mudah menghafal seperti abang sulongnya. Banyak 'akal' dan kuat merajuk seperti si angah. Maira menjadi bintang buat Atuk (sebelah isteri) dan Opah (sebelah saya). Antara cucu yang ambil berat hal orang lain dan seorang yang penyanyang.
Maira Genap 4 Tahun
Maira juga seorang yang suka minta maaf dan pemaaf - antara sifat yang ramai pak dan mak saudara dia suka. Setiap kali dia buat salah, dia akan minta maaf dan seandainya kita terbuat salah pada dia, dengan mudahnya dia akan memaafkan. Ucapan terima kasih dan maaf (i'm sorry) adalah dua perkataan yang sering diucap sejak dia berumur 2 tahun lebih lagi.


Dia suka bersekolah, saya tak ada masalah nak hantar dia ke sekolah Tadika Islam Perak dalam usia 4 tahun. Malah, dia sendiri yang menawarkan diri untuk bersekolah, setelah melihat abang-abangnya berseronok dan belajar macam-macam perkara.

Selamat Hari Lahir Haseena Humaira

Alhamdulillah.

Syukur kepada Allah S.W.T kerana mengurniakan kepada saya dan isteri anak yang menjadi bangga dan kesayangan semua orang. Semoga dengan genap 4 tahun usianya, akan dipanjangkan umurnya, dimurahkan rezeki, dipermudahkan segala urusan dunia akhirat; dan agar kelak menjadi seorang anak dan wanita solehah yang disegani dunia dan akhirat atas agama, bangsa dan negara; in Sha Allah.
Maira Genap 4 Tahun
Ultraman - Karektor yang disukai
Kisah kelahiran Haseena Humaira pernah saya paparkan menerusi 3 entri berepisod di sini - Menanti Kelahiran si Puteri Kesayangan

Sempena birthday Haseena Humaira, sempat juga isteri saya menyediakan kek khas .. yang ada Marshmallow malam tadi.
Kek buatan dan air tangan si Mama untuk Maira


28 Januari 2014

Hinakah Aku Seorang Banduan?

Bagaimana andai saya katakan bahawa saya seorang banduan? Adakah anda akan terus baca blog saya ini? Adakah anda akan hilang respect anda pada setiap penulisan yang telah saya tulis? Cakap dengan benar .... apakah perkara yang benar-benar terdetik di hati dan akal anda apabila mengetahui saya seorang banduan?

Hinakah seseorang itu seandainya dia seorang banduan?

Ini adalah persepsi salah yang kebanyakkan masyarakat kita terapkan. Saya boleh katakan, adakala bekas banduan itu lebih elok adabnya, lebih elok peribadinya, lebih hebat tuturnya, lebih tahu akan dosa dan pahala dari ramai kita yang tidak pernah sekali jejak dan masuk tirai besi.

Saya ada kenalan yang pernah masuk penjara. Malah, saya pernah berada duduk bersila di sebelah seorang bekas banduan yang pernah meringkuk selama belasan tahun dalam penjara di dalam sebuah masjid di Pulau Pinang. Ketika itu, aku sedang mengikuti seorang rakan belajar yang mengajak untuk keluar tiga hari bersama jemaah Tabligh.

Lelaki itu, sudah disisihkan oleh keluarga. Lalu, dia ambil keputusan untuk ikuti jemaah Tabligh. Dia biasa berpuasa 3 bulan berturut-turut, dan ketika saya bertanyakan kepadanya mengenai masa depan, dia berkata dia sedang mencuba untuk menjadi seorang tahfiz walaupun dirinya sudah lewat usia. Banyak kerut di dahinya yang tampak lebam hitam, pakaiannya nampak lusuh tetapi bersih. Tutur katanya agak perlahan dan lembut tetapi butirannya jelas.

Itu pengalaman peribadi saya. Ada banyak cerita lain lagi, tapi seperti kata saya di awal tadi, selagi pemikiran dan tanggapan kita terhadap bekas banduan tidak dibetulkan, saya cerita lapan juta kali pun takkan ada terkesan.
Halaqah di Penjara Kajang - Kredit: Shakiddo
Kita kena yakin dengan institusi yang bertanggungjawab mendidik dan memperbetulkan golongan ini iaitu Jabatan Penjara Malaysia. Banyak sudah yang mereka lakukan supaya golongan yang dinamakan bekas banduan ini dapat memberikan sesuatu kepada masyarakat. Jika kita tidak yakin dengan apa yang telah Jabatan Penjara lakukan, maka bagaimana kita nak yakin bahawa penjara itu adalah sebaik tempat untuk mereka yang telah lakukan kesalahan undang-undang?

Dulu, kita fikir ini - Masuk penjara adalah untuk orang jahat. Tetapi, sekarang kena fikir - Masuk penjara adalah untuk orang perbetulkan kesilapan dan kesalahan.
Penjara di Malaysia ini bukan sekadar berfungsi sebagai perlaksana hukuman, tetapi ia juga adalah satu institusi yang membimbing dalam memupuk kesedaran, keinsafan serta memperkasa modal insan agar dapat kembali di atas jalan yang benar seterusnya memanfaatkan pengetahuan yang ada untuk kebaikan diri banduan apabila dibebaskan. - Khir Khalid

Belajar lagi mengenai kisah bekas banduan dan penjara sejahtera ..... di sini (klik). Buat ingatan diri sekali lagi, dan buat semua yang membaca, kita manusia ... esok lusa pasti mati; sampai bila kita mahu berprasangka buruk? Ntah-ntah nanti, apabila kita disemadikan, yang akan berada di saf depan sholat jenazah, dan yang akan bantu jenazah kita masuk ke kubur, adalah mereka yang sebelum ini pernah ke penjara ....

p.s: Kalau jadi kat orang lain, memang kita akan pandang jelik ... tetapi jika berlaku pada diri sendiri bagaimana?





Hodoh Tutup Cantik Buka

Dunia oh dunia. Saya bukanlah seorang yang layak nak komen pasal diri orang lain, tetapi apabila anda dah jadi seorang bapa, ada anak dan umur pun sudah semakin lanjut, anda akan lihat banyak perkara yang nampak remeh pada orang lain, tetapi sebenarnya ia satu perkara besar untuk dilihat. Semasa diri tak berapa cantik, malah dikata hodoh, punyalah tutup dan balut kemas-kemas, tapi bila dah cantik, dibuka segala bagi satu dunia melihat.

Hodoh Tutup Cantik Buka

Yes, it's your rights. Tapi fikir-fikirlah hari tua dan hari mati. Tak segan ke?

Pelik bagi pandangan sayalah. Semasa tubuh badan tak berapa nak molek, baju berlapis-lapis. Tapi bila sudah ada curve, sudah ada bentuk, sudah gebu ... sudah nampak urat hijau, dibuka pula untuk tatapan semua. Aiseh ... dah hilang keistimewaan diri bila dibuka sedemikian rupa.
Hodoh Tutup Cantik Buka

Hadiah Dibalut dengan Hadiah Dibuka

Suka dapat hadiah tak? Adakah anda suka bila anda dapat hadiah yang telah pun dibuka dari pembalutnya? Sukakah anda dapat hadiah yang telah dibelek orang lain?

Pergi jalan ke kedai elektrik, adakah anda nak beli peti ais display set atau beli peti ais yang masih berbalut dengan kotak?

Agak-agak anda, adakah pasangan anda akan suka bila ada seseorang asing tetiba menegur anda ... dan berkata; "Wow ... cantik body u ... sedap ni ...."? Apa agaknya perasaan di dalam hati pasangan anda itu bila ayat-ayat sebegitu diluahkan di depan dia?

Jika anda sayangkan diri anda yang cantik, molek, gebu, ada potongan seksi ... maka tutup-tutuplah dari ditonton ramai orang. Nak buka boleh, bukan tak boleh, tapi bukalah untuk yang berhak sahaja ... ini ... kat orang lain bukan main dedah, kat pasangan sah (suami/siteri) sendiri .... nak tengok lurah pun susah....

Ini bukan entri melucah atau mencarut, tetapi ini realiti kepada pasangan moden yang nampak kecantikan itu dari sudut dunia semata.

27 Januari 2014

Teknik Mengumpan Udang Galah Raih Trafik Tinggi

Memancing adalah salah satu hobi saya. Dan dalam penghujung bulan Januari dan awal Februari, selalunya saya akan habiskan masa di tepian Sungai Kerian, di Parit Buntar atau Nibong Tebal untuk memancing Udang Galah. Udang Galah memang sinonim dengan Sungai Kerian, selain dari Arowana. Dan saya ingin satu teknik menarik mengenai mengumpan udang .... yang ada kaitan dengan meraih trafik untuk blog anda.

Jika anda seorang kaki pancing Udang Galah, rasanya boleh tangkap apa yang saya cuba nak sampaikan. Ini bukan hikmat baling bom atau menuba ntah apa-apa, ini merupakan teknik mengumpan Udang Galah supaya tidak kecewa dengan pancingan.

Teknik Mengumpan Udang Galah

Saya ceritakan dulu tips atau petua untuk memancing Udang Galah. Pertama sekali, seorang pemancing Udang Galah memerlukan lebih daripada satu joran (pancing). Paling baik ialah 5 batang pancing. Ini adalah kerana untuk meningkatkan kebarangkali umpan pancing dimakan Udang Galah. Udang Galah cara makannya berdikit-dikit, tak macam ikan yang suka main rembat dan boleh terkena mata kail sekali sentap.
Teknik Mengumpan Udang Galah Raih Trafik Tinggi
Saya pernah tengok seorang pakar memancing Udang Galah menggunakan hampir 15 batang joran dalam satu-satu masa, dan hasilnya dia mendapat lebih 10 ekor sepit biru hanya dalam masa 2 jam! ... Saya ... dengan lima batang jorang, mampu dapat seekor sahaja dalam masa 3 jam ... nampak tak keberkesanannnya?

Salah satu teknik dalam umpan Udang Galah ialah anda perlu berikan habuan percuma ... iaitu tabur belacan atau hampas kelapa. Ia dilakukan 10-20 minit sebelum anda membaling pancing. Namun, teknik ni jarang orang guna sebab dah menggian nak menaikkan udang, sampai teknik ini ramai yang skip.

Teknik 'Umpan Udang Galah' Untuk Dapatkan Trafik Tinggi Bagi Blog

Ok, apa kaitan dengan blog?

Lihat kata-kata untuk teknik mengumpan udang galah tadi ... apakah dia?

Batang joran mesti banyak, dan umpan boleh dipelbagaikan. Lakukan serentak. Berikan teaser untuk Udang Galah datang serbu tempat memancing.

Faham? Boleh lakukan menerusi blog anda tak?

Pelbagaikan sumber trafik blog anda. Gunakan Facebook, Twitter, Laman Ping, Instagram, Email dan sebagainya untuk meraih trafik tinggi bagi blog anda - ini teknik batang joran tadi.

Pelbagaikan teknik menarik pembaca dengan menggunakan ayat-ayat berbeza, jadi kena rajin sedikit, jangan asyik copy-paste ayat sama je ... - ini teknik pelbagaikan umpan.

Guna gambar untuk umpan pelawat di laman sosial untuk klik ke entri blog anda ....- ini teknik teaser .. anda berikan sesuatu yang disukai oleh ramai orang.

Amacam? Sudah jelas? Boleh faham? Sekarang, cuba praktikkan untuk blog anda?


Zalora - Hanya Sehari Order Sampai

Pengalaman beli belah online di Zalora - Hari tu saya dah beritahu mengenai kelebihan membeli belah di Zalora Malaysia, tapi saya tak beritahu satu perkara yang amat penting apabila beli belah online ini - iaitu ketepatan barang tiba setelah membuat pembelian. Haaa.... ini adalah satu kelebihan yang ada pada Zalora. Kalau anda beli hari ini, esok dah tiba di hadapan rumah - walaupun ikut terma 3-5 hari barang sampai.

Ok, baca entri saya yang lepas mengenai Zalora, mengenai pengalaman saya tersalah guna kod baucer yang akhirnya menyebabkan saya .... hmm dapat kod baru. Walaupun ianya merupakan kesilapan saya dalam berurusniaga, tetapi nampaknya pihak Zalora faham dan 'menghadiahkan' saya kod baucer baru untuk digunakan.

Pengalaman Beli Belah - Tips Silap Beli di Zalora

Apa yang perlu dibuat apabila tersilap membeli sesuatu di Zalora Malaysia? Pertama sekali anda perlu ambil kod reference pembelian atau order anda. Isikan borang Customer Servis berkaitan pembelian, nyatakan reference pembelian anda, dan in Sha Allah, masalah anda akan selesai dalam masa 24 jam! Inilah dedikasi yang ada pada Zalora Malaysia - menjaga kebajikan setiap pembeli yang berurusan di portal membeli belah mereka.

Zalora - Hanya Sehari Order Sampai

Pantas. Cekap. Dengan menggunakan perkhidmatan penghantara segera GDex, belian yang telah saya lakukan di Zalora Malaysia tiba dalam masa sehari sahaja! Saya tak tipu punya ... dan bukan nak bodek, tetapi kalau servis dah terbaik, tentulah saya nak kongsikan dengan anda semua, ye tak?



Saya buat order pembelian 2 barang daripada Zalora Malaysia pada pagi 15 Januari 2014, lepas dah puas hati dengan pembelian, saya pun check out dan bayar .... ada kurang dari baucer, jadi saya bayar guna Paypal saya ... tup tap ... saya dapat email dari Zalora mengatakan barang sudahpun keluar gudang pada petangnya .... dan kalau tengok pada kotak Zalora yang saya terima, nyata tertera jam 4:57 petang pada 15 Januari 2014.

Dan pada 16 hb, saya pun sengaja nak tengok betapa pantas perkhidmatan Zalora ini, atau benarkah barang saya dah keluar gudang Zalora, saya pun periksa di GDex online. Erkkk ... barang saya sudah pun sampai ke Parit Buntar ... wahh teruja saya.

Alhamdulillah, barang sampai dalam keadaan terbaik.

Dan dek kerana ini, isteri saya dah suruh saya usyar barang untuk hadiah harijadi dia ...

Terima kasih Zalora Malaysia.


Mom Blogger Top Referral Contest

Sesiapa lagi yang tak join lagi satu kontes menulis entri blog cukup rugilah, sebab ada hadiah wang tunai dengan hadiah utama RM400. Kalau tak join, maka cepatlah join ehh. Nak join, boleh join di sini - Kontest Ilmu Blogspot Malaysia. Sapa-sapa boleh join, jangan fikir menang sangat, tapi fikir bahawa anda boleh sumbangkan sesuatu dalam bentuk ilmu yang anda tahu. Itu sahaja. Dan lepas tu, bolehlah join satu lagi kontes ni - Mom Blogger Top Referral Contest. Kontes apakah? Baca lanjut sampai habis naaa...

Top Referral Contest oleh Mom Blogger

Ok. Dari tajuk je anda dah boleh agak bagaiman kontes blogger ini dipertandingkan. Hanya berikan trafik sebanyak mungkin pada blog tersebut, dan in Sha Allah .. peluang menang itu cukup cerah, terang benderang. Mom Blogger akan berikan hadiah wang tunai yang agak lumayan .... walaupun tak beratus macam Kontest Ilmu Blogspot Malaysia yang dianjurkan saya, tapi .... uhh memang kalu boleh buat belanja untuk duit dapaur selama sebulan.
Mom Blogger anjur kontes referral 2014

Syarat Kontes Mom Blogger

Tak susah mana pun, Mom Blogger tak bagi syarat ketat-ketat, semua longgar-longgar supaya senang anda semua nak sertai.

Tapi, ada satu la nak komen pasal kontes Mom Blogger ni. Ada penggunaan keyword, tapi keyword tu tak melambangkan kontes ni, jadi satu kemuskilan pada saya. Nak tahu keyword apa yang diberikan dalam syarat kontes ini tak?

Kata Kunci Kontes

Ok ... tag keyword yang dinyatakan - “mom blogger” atau “bisnes online dari rumah” atau “jana pendapatan dengan blogging” atau “jana pendapatan dengan bisnes online dari rumah” .... walhal blog ni bukan blog bisnes sangat pun, cuma ada pautan ke satu blog niaga lain je. Haishhh ... memang mushkil la.

Tapi, seandainya blog ni berjaya lekapkan kata kunci seperti di atas tu .... memang hebatlah, sebab bukan mudah nak jalinkan kata kunci bernilai tinggi tu dengan nama blog Mom Blogger ni.

Kepada yang fikir boleh menang sebagai top referral untuk Mom Blogger, maka sertailah segera sebelum kontes ini tutup pada 6 Februari 2014.

Mana tahu, anda boleh menang berganda nanti. Menang kontes saya anjurkan dan menang kontes top referral oleh Mom Blogger. Sambar peluang yang ada, buat apa tunggu? Ini juga salah satu cara untuk anda jana pendapatan dengan blogging dan buat duit online menerusi blog.

Mom Blogger Top Referral Contest dianjurkan oleh ummihanie.com dengan kerjasama AnnisaBiz dan Ziefauzi.com


25 Januari 2014

Kembara Homestay Rail Tourism Bersama ETS KTM

Kembara Homestay Rail Tourism #VMY2014 Bersama ETS KTM. Siapa tak pernah lagi merasa naik tren baru kepunyaan KTM Berhad iaitu ETS? Ia sebuah tren eletrik cukup pantas dan selesa. ETS bermaksud Electric Train Set atau ada orang kampung cam saya memanggilnya Electric Train System. Mengapa saya dok sibuk nak cerita mengenai ETS ini? Ini adalah kerana ia merupakan pengangkutan utama dalam Pakej Rail Tourism #VMY yang diperkenalkan oleh Railway Tourism Association Malaysia (RTAM). Pakej pelancongan ini menggabungkan perkhidmatan keretapi (ETS) dengan penginapan inap desa atau homestay.
Kembara Homestay Rail Tourism #VMY2014 Bersama ETS KTM
Ada 'pramugari' dan 'pramugara' dalam ETS Gold
Beberapa fakta untuk anda ketahui mengenai ETS ini.

  • Ia sebuah tren elektrik dengan rekabentuk aerodinamik.
  • Ia boleh mencapai kelajuan sehingga 140km/j
  • Perjalanan dari KL Sentral ke Ipoh hanya dalam masa 1 jam 55 minit dengan kelajuan maksima
  • Ia lebih mesra alam, lebih senyap, lebih laju dan lebih lancar
Kembara Homestay Rail Tourism #VMY2014 Bersama ETS KTM
EST untuk semua kaum dan bangsa

Beza ETS Dengan Komuter

ETS ini berbeza dengan Komuter yang merupakan pengangkutan KTM popular antara Kuala Lumpur dengan Seremban. Komuter merupakan unit EMU atau Electric Multiple Unit, dan hanya mempunyai paling banyak - 3 gerabak sahaja. Dibandingkan dengan ETS, ia mengandungi enam gerabak, lebih laju dari EMU dan lebih lancar.

Pengalaman saya menaiki ETS dari KL Sentral ke Ipoh semasa pelancaran brosur Rail Tourism #VMY2014 memang menarik. ETS dari KL Sentral ke Ipoh ada dua kategori perjalanan atau gerabak, iaitu Gold dan juga Silver; di mana terdapat perbezaan harga dan juga jangkamasa perjalanan selain stesen disinggahi. Anda boleh rujuk laman web KTMB untuk info berkaitan perjalanan ETS ini.

Saya kongsikan sedikit gambar dan foto dalam gerabak ETS ini semasa acara pelancaran pakej Rail Tourism #VMY2014 ini.

Keadaan Dalaman Gerabak B ETS

Kembara Homestay Rail Tourism #VMY2014 Bersama ETS KTM
Tempat duduk dengan ruang luas dan selesa
Kembara Homestay Rail Tourism #VMY2014 Bersama ETS KTM
Bahagian tempat letak beg atas kepala juga luas, selain koridor gerabak yang tidak bertingkat
Keadaan dalaman tren ETS KTM #tourail #railtourism #vmy2014
Laju tetapi lancar, anda boleh bersms dalam gerabak tanpa masalah typo yang ketara
Keadaan dalaman tren ETS KTM #tourail #railtourism #vmy2014
Informasi mengenai bahagian gerabak ETS untuk kemudahan penumpang
Keadaan dalaman tren ETS KTM #tourail #railtourism #vmy2014
Tandas dengan pintu automatik
Keadaan dalaman tren ETS KTM #tourail #railtourism #vmy2014
Tren dengan ciri-ciri sederhana kontemporari
Keadaan dalaman tren ETS KTM #tourail #railtourism #vmy2014
Kelajuan ETS dipaparkan di skrin TV
Semasa 'kembara' perjalanan dari KL Sentral ke Ipoh mengikuti pelancaran #VMY2014 Rail Tourism ini, kami di gerabak B telah berpeluang berkenalan dan bermesra dengan Kumpulan Geng Wak Long dari Pasir Mas, Kelantan. Mereka mendengdangkan lagu-lagu rakyat yang segar buat hiburan kami semua.

Geng Wak Long Pasir Mas, Kelantan

Dan sesekali terlihat ETS meluncur laju pada kelajuan maksimum tanpa kami semua menyedarinya. Jadi terbukti lancar .... dan kami tiba ke stesen KTM Ipoh, dalam tempoh yang kami semua tidak sedar.
Ingin merasa kelancaran EST dengan kelajuan sehingga 140km/jam? Maka, anda boleh mencuba pakej Tourail atau Rail Tourism ini sempena #VMY2014 (Tahun Melawat Malaysia 2014).

Untuk maklumat pakej Homestay Rail Tourism #VMY2014, anda boleh rujuk dengan RTAM (Rail Tourism Association Malaysia).

Railway Tourism Association Malaysia
Malaysia Tourism Centre (MATIC)
No. 109, Jalan Ampang 50450 Kuala Lumpur, MALAYSIA.
Tel No: + (6017) 3641157, +(6019) 3268480
Fax No: +603-91081565
Email: tourail.packages@gmail.com

Atau lawati laman web RTAM di sini - Malaysian Railway Tourism
Atau Facebook RTAM - FB Railway Tourism Association Malaysia



24 Januari 2014

Video Akad Seronoknya Bernikah

Pernikahan itu satu tuntutan yang sangat sangat sangat digalakkan. Ia memperlengkap kehidupan seorang manusia yang normal, yang pada alaminya mahukan kehidupan berpasangan. Ia lumrah, dan dah jadi tabii seorang manusia. Bagi seorang lelaki, ia perlukan pasangan untuk menemaninya menghadapi kehidupan. Pasangan itu pula bukan dari kaum sejenis, tetapi daripada golongan manusia bernama perempuan atau wanita.

Seronoknya bernikah patut menjadi salah satu tujuan dalam hidup. Dek kerana bernikah, seorang lelaki dan seorang wanita dapat kembangkan zuriat, peroleh berlipat kali ganda kebaikan dan kebajikan. Seorang lelaki dan wanita yang apabila berniat mahu mendirikan rumahtangga yang sah, akan diberikan jalan dan laluan kepada keberkatan.

Jika dalam ibadah seharian seperti sholat misalnya, seorang lelaki yang telah bernikah akan diberikan ganjaran pahala lebih jika nak dibandingkan dengan seorang lelaki yang belum bernikah. Ini adalah kerana apabila seorang lelaki itu bernikah, beban padanya adalah tanggungjawab seorang suami. Dan seandainya tanggungjawab sebagai suami itu disempurnakan, maka ganjaran syurga akan diberikan.

Begitu juga dengan si perempuan atau wanita. Sebaik sahaja dia bernikah dan mengahwini seorang lelaki, maka pintu syurga sudah tersedia dengan seluasnya, hanya dengan menjadi seorang isteri solehah dan ibu mithali. Ini keistimewaan diberikan kepada wanita Islam. Taat Allah, taat Nabi S.A.W dan taat pada suami.

Rahsia Mudah Akad Nikah
Seronoknya nikah andai semua orang iaitu masyarakat memberikan sokongan dan galakan pada muda mudi zaman ini untuk bernikah secara sah dan elakkan perkara terlarang seperti zina, perlakuan sumbang dan sebagainya.

Ibubapa khususnya perlu memainkan peranan menggalakan anak-anak mengejar bahagia syurga di akhirat, elakkan anak-anak daripada pergaulan tanpa batasan yang memungkinkan terconteng arang di muka. In Sha Allah.

Perkahwinan Melayu - Panduan Persediaan Perkahwinan

Saya kongsikan satu video akad nikah yang memang seronok menontonnya, dan keseronokan inilah yang patut ada dalam sebuah majlis akad nikah, agar yang ingin bernikah tidak gerun dan gentar apabila akad untuknya dibaca.

Video Akad Seronoknya Bernikah



Kredit: RfMediaworks



Cuaca Sejuk Melanda Malaysia

Saya ada buat beberapa status mengenai cuaca sejuk sejak kebelakangan ini. Saya dan isteri perasan ia sesuatu yang agak abnormal atau lain dari kebiasaan. Mana taknya, jam di dinding dah pukul 1 petang, mandi pun terasa sejuk gigil lagi. Selalunya air paip kat bilik air akan rasa suam-suam panasnya, tapi kali ini ia sejuk macam dicurahkan dari peti ais.

Ramai juga rakan yang sedar akan perubahan ini. Dan ada yang tak ambil kesah sangat. Malah, ada yang kaitkan dengan kejadian salji turun di Indonesia yang sebenarnya satu berita palsu - yang dah dihebohkan pada tahun 2013. Mengapa fenomena ini berlaku?

Cuaca Sejuk Melanda Malaysia

Cuaca Sejuk Melanda Malaysia

Saya sedar perkara ini sebab selalunya awal pagi kalau saya mandi ... boleh lagi gagahkan diri curahkan air ke badan sasa lagi tegap ini. Tapi kali ini, air dicurah ibarat mandi berairkan ais yang mencair, walhal malamnya tu tak ada pula hujan.

Saya keluar rumah dan tengok keadaan sekeliling. Cuaca panas, tapi tak terasa panas ... nyaman je. Dah cukup seminggu lebih la jugak saya tak buka air-conditioning dalam kereta. Kalau tak, pagi-pagi jam 9-10 dah buka kalau memandu. Tengok keadaan langit, awan pun kurang .... biru je. Matahari tetap memancar, dan dah 2 minggu Parit Buntar tidak alami hujan.

Persoalan saya terjawab apabila Jabatan Meteorologi Malaysia mengeluarkan satu kenyataan akhbar.
Kenyataan Akhbar MET - Cuaca Sejuk Melanda Malaysia
Ini bukan sejuk biasa-biasa ni, ini sejuk memang sejuk tahap sama lepak santai di Cameron Highlands atau Genting Highlands.

Sejuk Ibarat Melepak di Cameron atau Genting Highlands

Jabatan Meteorologi Malaysia (JMM) melaporkan pada hari Khamis 23 Januari 2013 bahawa dari 1 hingga 22 Januari, suhu yang paling rendah dicatatkan di Kuantan iaitu 21.0°C, Kota Kinabalu 22.1°C, Petaling Jaya 23.6°C, Kota Bharu 23°C, Kuching 22.0°C manakala daerah di utara seperti Alor Setar, Kedah dan Chuping, Perlis masing-masing mencatatkan suhu 22.4°C dan 23.3°C.

Bil Elektrik Turun?

Dan mungkin sebab ini juga, bil elektrik saya dalam bulan ni turun mendadak, dari sebelumnya RM100+ menjadi RM58.00 .... errr ada kaitan ke?

Walaupun cuaca agak sejuk, ada satu perkara yang saya perasan .... kulit mudah cepat kering ... bibir merekah dan mudah letih.

Keadaan di tempat saya, Nibong Tebal - Parit Buntar memang sejuk dari awal pagi sampailah ke malam. Bila malam, kena pakai selimut sebab sejuk sangat. Awal pagi pula, saya mandi secebuk dua sahaja sebelum bersiap untuk sholat subuh dan hantar anak-anak ke sekolah. Jika selalu mandi 5 kali, kali ini ... saya mampu mandi dua kali sahaja sehari ....serius sejuk.

Anda bagaimana?

Sumber: MET

Victoria Bridge Mercu Sejarah Kuala Kangsar

Adakah anda penduduk atau berasal dari Kuala Kangsar? Pernah dengar atau tahu mengenai Jambatan Keretapi Victoria (Victoria Bridge) tak? Kalau tak pernah dengar atau tahu, maka silalah anda ke pekan Karai, di Kuala Kangsar dan cari Victoria Bridge yang saya maksudkan ini. Ia sebuah jambatan yang kaya dengan sejarahnya tersendiri.

Victoria Bridge Mercu Sejarah Kuala Kangsar 

Victoria Bridge merupakan jambatan keretapi antara yang tertua di Malaysia (ketika itu dikenali sebagai Malaya). Jambatan ini merentangi Sungai Perak yang menghubungkan Bandar Diraja Kuala Kangsar. Dibina seawal tahun 1897, jambatan besi ini dirasmikan pada tahun 1900 oleh Almarhum Sultan Perak ketika itu - Sultan Idris Shah I bersama dengan Residen-General Federated Malay States (FMS) Sir Frank Swettenham. Turut serta adalah Sir John Pickersgill Rodger yang merupakan pemangku Residen British di Perak.
Satu perkara yang menarik mengenai jambatan ini ialah, ia pernah dikatakan sebagai jambatan keretapi terbesar di bahagian Timur di luar India oleh Sir Frank Swettenham. Jambatan ini mempunyai enam batang tiang kukuh dibuat daripada bata merah, dan pernah dibom oleh tentera Jepun ketika Perang Dunia Kedua. Malah, daripada apa yang saya perolehi daripada cerita penduduk tempatan, Victoria Bridge pernah terbelah dua. Ia merupakan jambatan terpenting ketika Perang Dunia Kedua.

Oh ya, lupa pula nak bagitahu, jambatan ini dinamakan Victoria Bridge, mengambil sempena nama Ratu Victoria. Ada dua sebab - pertamanya ketika di awal pembinaan pada tahun 1897, ia merupakan tahun pemerintahan Jubli Intan Ratu Victoria. Keduanya, apabila tamat pembinaan, Afrika Selatan secara seluruhnya telah berada di dalam pemerintahan baginda Ratu.

Struktur binaan Victoria Bridge ini menyerupai jambatan keretapi yang terdapat di Kelantan iaitu Guillemard Bridge dan juga disamakan dengan jambatan terkenal di Sungai Kwai (River Kwai).
Saya dok cerita mengenai Victoria Bridge ini kerana pada 12 Januari 2014, saya telah berkesempatan untuk melihat dan bersama rakan media Rail Tour #VMY2014 RTAM dalam Voluntarism Victoria Bridge Green Day 1Malaysia Clean 1Malaysia Green Program. Ia diadakan di seberang Sungai Perak pekan Karai, dan dirasmikan oleh Menteri Pelancongan dan Kebudayaan Malaysia - YB. Dato' Seri Mohamed Nazri Abd Aziz.

Program tersebut telah dimeriahkan dengan pelbagai acara termasuklah persembahan Hadrah, Sukan Air Tradisional, Pertunjukkan Motorcross, Demo Meriam Buluh, Absailing di tengah Victoria Bridge, persembahan Homeguard serta gotong royong jamuan makan tengahari bersama penduduk setempat.

Nanti, saya kongsikan lagi gambar-gambar menarik semasa program ini, in Sha Allah.

Sumber: Victoria Bridge, Karai, Kuala Kangsar

23 Januari 2014

Kenapa Perlu Bayar Blogger Malaysia?

Sebenarnya semalam lagi (Rabu 22 Januari) saya mahu paparkan entri ini kepada pengunjung dan pembaca blog ini, tetapi ntah macamana, saya telah sibuk habiskan waktu dengan perkara lain. Jadi, rasanya tidak terlewat kot nak kongsikan entri bertajuk - Kenapa perlu bayar blogger Malaysia?

Ramai yang dah terbitkan dalam blog masing-masing. Saya perasan tu .. malah ada yang kongsi menerusi Facebook. Bukan apa, sekadar nak bagi pencerahan kepada mereka yang tidak memahami kerjaya seorang blogger, apatah lagi macam saya yang sememangnya blogger sepenuh masa.

Kenapa Blogger Malaysia Perlu Dibayar?

Ada yang tidak faham, mengapa perlu bayar untuk tulis mengenai mereka. Ada yang cuba ambil kesempatan dengan bantuan blogger untuk dapatkan promosi percuma. Dipromosi, mereka dikenali dan mereka dapat jana income ... yang blogger penat tulis ... hanya dapat ucapan terima kasih - yang kadangkala tak diucapkan pun.
Blogger ada banyak kategori, ada banyak kemahiran. Blogger digolongkan sebagai media influencer iaitu yang dapat mempengaruhi pengunjung dan pembaca menerusi platform media sosial yang digunakan. Seorang blogger boleh ada pelbagai platform sokongan lain seperti Twitter, Facebook, Fanpage, Google+, Google Page, Instagram, Pinterest, LinkedIN, dan macam-macam lagilah. Sekali diterbitkan di blog, maka pengunjung dan pembaca daripada platform-platform lain akan turut singgah dan baca.

Apatah lagi andai seorang blogger itu ada blog yang cekap hebat SEO. Sekali diterbitkan terus berada di enjin carian, tempat pertama pula tu. Mereka cari informasi dengan kata kunci tertentu terus baca apa yang kita tulis, dengan bantuan Google atau Yahoo mahupun Bing. Yang dapat untung siapa? Blogger mungkin dapat trafik untuk blognya, tapi kalau entri itu ada pautan yang membolehkan satu jualan atau promosi produk ... haaa .. yang dapat RM lumayan siapa agaknya?

Blogger akan menulis dengan pandangan tulus ikhlas. Jika baik, maka baiklah, jika tidak elok, maka tidak eloklah. Itu sebab ramai yang suka dapatkan khidmat blogger, sebab cara penyampaian seorang blogger itu nampak lebih menyakinkan. Lagi-lagi jika sesebuah blog itu ada pengikut yang ramai.

Ok, dah banyak sangat saya melalut tak hingat dunia, cuba perhatikan gambar yang saya kongsikan ini. Buat mereka yang mungkin tertanya, kenapa perlu bayar blogger Malaysia, maka infografik di bawah boleh bantu untuk anda faham.


Ehemm .. saya juga ada buat review blog/laman web/produk ... kalau nak khidmat dari saya, bolehlah berhubung terus menerusi email atau lihat tawaran pengiklanan saya di sini - Pengiklanan

Antara yang telah menerima perkhidmatan saya adalah blogger +Eyriqazz GTO ... malah +Zalora Malaysia juga ada mohon servis saya.

Yang lain-lain termasuklah rakan blogger +Syuhada Baharudin , +Hafriz Abd Hamid (Canvas De Arte), +fariza munir , Vivix Shaklee dan laman web BajuMurah.com ...

Berminat? Jangan lupa ehh hubungi saya menerusi email yang dah tertera cantik anggun kat atas tu tadi ... hehehe..




Cara Kemaskini Maklumat Bank eBR1M 3.0

Entri saya mengenai BR1M telah menghasilkan paparan lebih dari 18 ribu pageviews, satu angka luar jangka. Nampak benar ramai yang masih tak tahu cara-cara untuk berurusan dengan pihak berwajib mengenai sesuatu perkara. Alhamdulillah, saya harap entri informasi tersebut dapat bantu mana-mana pihak yang mungkin memerlukan lebih pencerahan mengenai BR1M 2014 yang dijangka akan diberikan pada bulan Februari 2014.

Namun begitu, ada beberapa persoalan yang diajukan kepada saya iaitu cara bagaimana nak kemaskini maklumat bank bagi penerima BR1M 3.0. Sebenarnya pihak LHDN dan Kementerian Kewangan Malaysia sudah pun berikan panduan, cuma mungkin ramai yang tidak dapat mencari sumber maklumat tersebut dengan baik.
Semak keputusan terima BR1M 3.0 2014

Sebab Perlu Kemaskini Info Bank

Kerana itu, saya kongsikan informasi ini kepada mereka yang mungkin mahu kemaskini maklumat bank BR1M 3.0 ini. Ini adalah kerana, untuk memudahkan pemberian BR1M 3.0, digalakkan penerima BR1M untuk memasukkan maklumat akaun bank supaya wang pemberian berkenaan sampai ke individu yang sepatutnya, tambah lagi ia satu langkah supaya baucer diberi tidak hilang atau tercicir setelah diberikan, almaklumlah ramai penerima BR1M daripada golongan yang berumur dan kadangkala mudah lupa mana letak baucer diberikan.

Dengan perlaksaan memberikan wang BR1M 3.0 menerusi akaun, sedikit sebanyak masalah itu dapat diatasi. Walaupun begitu, jika tidak mempunyai akaun bank yang aktif, penerima masih lagi boleh menerima baucer berkenaan. Maklumat penerimaan boleh dirujuk kepada ketua kampung, penghulu atau menerusi pejabat-pejabat LHDN dan pejabat kerajaan yang menguruskan pemberian BR1M ini.

Cara Kemaskini Maklumat Bank BR1M 3.0

Ok, untuk langkah-langkah kemaskini maklumat bank BR1M 3.0 ini.
  1. Sila ke eBR1M 3.0 (klik)
  2. Masukkan no MyKad dan tarikh lahir yang diminta.
  3. Klik butang Kemas Kini Permohonan BR1M 2.0
  4. Klik pada maklumat bank, dan masukkan butiran diperlukan
  5. Klik butang Kemas Kini yang tersedia
  6. Lengkapkan pengesahan
  7. Cetak borang anda

Cara Kemaskini Maklumat Bank eBR1M 3.0
Cara Kemaskini Maklumat Bank eBR1M 3.0
Cara Kemaskini Maklumat Bank eBR1M 3.0
Cara Kemaskini Maklumat Bank eBR1M 3.0
Perlu diingatkan bahawa kemaskini ini hanya boleh dilakukan sekali sahaja. Jika ada kesilapan yang berlaku yang mungkin anda baru sedari selepas mencetak permohonan, anda perlu terus membuat rujukan atau pindaan di mana-mana pejabat LHDN berdekatan.

Kemaskini Informasi Isi Rumah dan Status Perkahwinan

Untuk pindaan lain seperti maklumat isi rumah (mana tahu kot-kot dapat isteri baru ke, anak baru ke, cucu baru ke, mak mertua baru ke) dan status perkahwinan; anda perlu membuat pindaan dengan menggunakan borang BR1M yang boleh dimuat turun percuma dan hantarkan ke pejabat LHDN berhampiran.

Jenis Akaun Bank Yang Sah

Harapnya dengan entri ini, dapat bantu mana-mana bakal penerima dan penerima BR1M 3.0 2014 melaksanakan kemaskini maklumat bank seperti yang diminta. Maklumat bank mestilah dari akaun bank yang aktif, dan mesti dari bank-bank di dalam Malaysia, jangan gatai nak letak akaun bank dekat Switzerland ke, Thailand ke .... Oh ya, akaun ASB atau akaun kad kredit/debit pun tak boleh.

Semoga bermanfaat, in Sha Allah.

Andai tak faham juga, boleh baca di sini Manual Kemaskini BR1M 3.0 2014