Langkau ke kandungan utama
Tunjukkan catatan dari Januari, 2014

Blogger Muslim Super

Beras apa yang selalu anda beli? Hmm .. kalau ada kemampuan, anda tentu mahu beli beras gred super A ... kualiti terbaik buat hidangan setiap hari kan? Rasanya dikatakan lebih enak, dan proses pembungkusan beras itu juga lebih teliti - tiada bahan asing atau beras yang dah hancur. Kita sering fikir apa yang kita mahu, bagaimana pula dengan apa yang boleh kita berikan?

Saya tertarik dengan perkongsian rakan blogger mengenai bagaimana mahu menjadi seorang muslim super. Ya muslim yang lengkap dari segala segi. Muslim dalam gred terbaik. Muslim yang boleh berikan sesuatu kepada orang lain. Muslim yang boleh menjadi manfaat.
Ciri Blogger Muslim Super Dan seandainya anda seorang blogger Malaysia Muslim, maka anda boleh jadikan ini sebagai rujukan buat diri - untuk menjadi Blogger Muslim Super.
Itu adalah secara ringkas yang membolehkan atau untuk membantu anda menjadi seorang blogger Muslim super. Nak tahu lebih lanjut bagaimana?

Ya, ada blogger dah berikan tips lengkap untuk menjadi seoran…

Ada Yang Terkejut!

Mereka terkejut apabila saya kata blog ini pernah dapat 55,000 pageviews sehari. Mereka terkejut bila dapat tahu, satu entri sahaja boleh menyumbang sehingga 10-20 ribu hits sehari. Sehari tu .. bukan berhari-hari. Memang ada yang terkejut.

Terkejut bukan apa, sebab macam mustahil je blog ini yang tidak ramai pengikut boleh dapat trafik sehari setinggi itu. Mustahil .. memang mustahil.

Perkataan mustahil ini melemahkan jiwa. Kalau tak berusaha, mestilah nampak mustahil. Cuba belajar, dapatkan ilmu-ilmu yang banyak ada di laman maya ni. Ada berbayar, ada yang percuma. Yang berbayar bukan mahal pun, ada ebook berkaitan dijual dengan harga serendah RM10 je.
Ada Yang Terkejut! Sayalah Salah Seorangnya Erkk .. sebenarnya, saya sendiri pun terkejut bila tiba-tiba trafik blog mencanak sehingga puluh ribu sehari dan ratus ribu sebulan. Apatah lagi, blog saya ni bukan blog kisah hiburan atau gosip yang mudah nak dapat trafik tinggi.

Lagi satu, menjadi payah bila sebuah blog yang kurang sensasi…

Belajar Kesabaran Pemancing Udang Galah

Bila anda berada di dalam dunia blog Malaysia, kesabaran adalah perkara utama untuk berjaya. Anda tidak boleh mengharapkan kejayaan diraih dalam masa singkat. Anda perlu belajar untuk merangkak, berdiri, bertatih, berjalan dan kemudian berlari ke garisan kejayaan. Jika mahu belajar mengenai kesabaran, cuba contohi pemancing udang galah.

Seorang pemancing udang galah adakala perlu berada sehari semalam untuk meraih tangkapan. Bukan mudah nak memancing satu spesies hidupan air yang bernilai tinggi ini. Peralatan, kaedah semuanya berbeza daripada pemancing biasa.
Tips Memancing Udang Galah Mudah Sebagai seorang pemancing udang galah, anda perlu ada joran spesifik untuk memancing udang, bukan joran biasa. Pemancing udang perlu menggunakan joran yang hujungnya mudah melentur dan melentik, perlu lembut supaya dapat mengesan udang galah yang sedang makan umpan.
Umpan pula bukan umpan sebarangan. Ada tempat perlu guna umpan hati ayam, ada lubuk kena guna umpan cacing tanah atau umpun-umpun. A…

Permohonan Online Pinjaman Perumahan Jabatan Perumahan Negara

Mungkin ada yang tidak tahu, bahawa pihak Jabatan Perumahan Negara ada menyediakan bantuan pinjaman perumahan untuk sesiapa yang mahu mendapatkan rumah impian sendiri. Permohonan boleh dilakukan secara online, dengan melengkapkan borang yang telah disediakan. Pinjaman ini diberikan menerusi satu skim khas yang telah ditubuhkan yang dinamakan Skim Pinjaman Perumahan (SPP).

Skim Pinjaman Perumahan (SPP) diuruskan melalui akaun tabung amanah yang dikenali sebagai Kumpulan Wang Amanah Pinjaman Perumahan Bagi Golongan Berpendapatan Rendah. Kumpulan wang ini telah diluluskan pada 17 Disember 1975 di bawah Akta Acara Kewangan 1957 (pindaan 1972) dan mula berkuatkuasa pada tahun 1976.
Permohonan Online Pinjaman Perumahan Jabatan Perumahan Negara Untuk info, SPP diwujudkan bertujuan menyediakan kemudahan pinjaman kepada golongan berpendapatan rendah yang masih belum memiliki rumah sendiri. Bagi membolehkan anda, untuk mendapatkan atau memohon skim ini, syarat-syarat berikut perlu dipatuhi.
Wa…

Petua Klik Entri Menerusi Facebook

Ramai antara kita suka kongsi entri di medium sosial terutama Facebook. Tetapi, ramai yang tidak tahu cara yang terbaik untuk membolehkan setiap entri yang dikongsikan itu mendapat klik yang sewajarnya. Kali ini, saya nak kongsikan satu petua, iaitu bagaimana entri yang dikongsi di laman sosial seperti Facebook itu akan diklik yang kemudiannya menjana trafik untuk blog anda.

Kesilapan yang ramai blogger Malaysia lakukan ialah tidak menerangkan apa yang dikongsikan itu. Semua perkongsian dibuat sambil lewa tanpa bersungguh-sungguh. Hanya copy dan paste link atau URL entri dalam blog. Tak diletakkan caption, tak diletakkan penerangan, tak ada sebarang ayat pun yang diberikan bagi membuatkan pemilik-pemilik akaun Facebook mahu klik pautan entri tersebut.
Petua Klik Entri Menerusi Facebook Cara yang betul yakni petua ramai blogger berjaya dapat klik menerusi Facebook ialah dengan membuat ayat-ayat pemikat, yang membolehkan orang tak sabar-sabar nak klik pautan yang diberikan. Ayat-ayat pe…

Maira Genap 4 Tahun

Wah, dah empat tahun anak saya yang sorang ni. Selamat hari lahir, Haseena Humaira (Si Cantik Berpipi Merah), anak abah yang memang manja dengan saya.

Anak bongsu saya ni lahir di Taiping, ketika isteri saya ditugaskan berkhidmat di sana. Ketika itu, saya dan 2 orang anak lelaki saya berulang-alik dari Taiping ke Parit Buntar setiap hari, memandangkan anak sulong bertadika di Tadika Islam Perak, Parit Buntar dan anak kedua saya pula sudah ada penjaganya sendiri.
4 Tahun Yang Singkat Maira seorang anak yang manja, biasalah bila jadi anak bongsu dalam keluarga. Sifat dia yang suka berkawan, dan mudah mesra menjadikan dia seorang anak yang lincah, ligat dan cerdik. Apatah lagi apabila ada dua orang abang yang menjadi pembimbing rakan sebaya :).
Maira memiliki sifat dua abangnya. Cerdik, bijak dan mudah menghafal seperti abang sulongnya. Banyak 'akal' dan kuat merajuk seperti si angah. Maira menjadi bintang buat Atuk (sebelah isteri) dan Opah (sebelah saya). Antara cucu yang ambil…

Hinakah Aku Seorang Banduan?

Bagaimana andai saya katakan bahawa saya seorang banduan? Adakah anda akan terus baca blog saya ini? Adakah anda akan hilang respect anda pada setiap penulisan yang telah saya tulis? Cakap dengan benar .... apakah perkara yang benar-benar terdetik di hati dan akal anda apabila mengetahui saya seorang banduan?

Hinakah seseorang itu seandainya dia seorang banduan?

Ini adalah persepsi salah yang kebanyakkan masyarakat kita terapkan. Saya boleh katakan, adakala bekas banduan itu lebih elok adabnya, lebih elok peribadinya, lebih hebat tuturnya, lebih tahu akan dosa dan pahala dari ramai kita yang tidak pernah sekali jejak dan masuk tirai besi.

Saya ada kenalan yang pernah masuk penjara. Malah, saya pernah berada duduk bersila di sebelah seorang bekas banduan yang pernah meringkuk selama belasan tahun dalam penjara di dalam sebuah masjid di Pulau Pinang. Ketika itu, aku sedang mengikuti seorang rakan belajar yang mengajak untuk keluar tiga hari bersama jemaah Tabligh.

Lelaki itu, sudah disi…

Hodoh Tutup Cantik Buka

Dunia oh dunia. Saya bukanlah seorang yang layak nak komen pasal diri orang lain, tetapi apabila anda dah jadi seorang bapa, ada anak dan umur pun sudah semakin lanjut, anda akan lihat banyak perkara yang nampak remeh pada orang lain, tetapi sebenarnya ia satu perkara besar untuk dilihat. Semasa diri tak berapa cantik, malah dikata hodoh, punyalah tutup dan balut kemas-kemas, tapi bila dah cantik, dibuka segala bagi satu dunia melihat.
Hodoh Tutup Cantik BukaYes, it's your rights. Tapi fikir-fikirlah hari tua dan hari mati. Tak segan ke?

Pelik bagi pandangan sayalah. Semasa tubuh badan tak berapa nak molek, baju berlapis-lapis. Tapi bila sudah ada curve, sudah ada bentuk, sudah gebu ... sudah nampak urat hijau, dibuka pula untuk tatapan semua. Aiseh ... dah hilang keistimewaan diri bila dibuka sedemikian rupa.
Hadiah Dibalut dengan Hadiah Dibuka Suka dapat hadiah tak? Adakah anda suka bila anda dapat hadiah yang telah pun dibuka dari pembalutnya? Sukakah anda dapat hadiah yang tel…

Teknik Mengumpan Udang Galah Raih Trafik Tinggi

Memancing adalah salah satu hobi saya. Dan dalam penghujung bulan Januari dan awal Februari, selalunya saya akan habiskan masa di tepian Sungai Kerian, di Parit Buntar atau Nibong Tebal untuk memancing Udang Galah. Udang Galah memang sinonim dengan Sungai Kerian, selain dari Arowana. Dan saya ingin satu teknik menarik mengenai mengumpan udang .... yang ada kaitan dengan meraih trafik untuk blog anda.

Jika anda seorang kaki pancing Udang Galah, rasanya boleh tangkap apa yang saya cuba nak sampaikan. Ini bukan hikmat baling bom atau menuba ntah apa-apa, ini merupakan teknik mengumpan Udang Galah supaya tidak kecewa dengan pancingan.
Teknik Mengumpan Udang Galah Saya ceritakan dulu tips atau petua untuk memancing Udang Galah. Pertama sekali, seorang pemancing Udang Galah memerlukan lebih daripada satu joran (pancing). Paling baik ialah 5 batang pancing. Ini adalah kerana untuk meningkatkan kebarangkali umpan pancing dimakan Udang Galah. Udang Galah cara makannya berdikit-dikit, tak macam…

Zalora - Hanya Sehari Order Sampai

Pengalaman beli belah online di Zalora - Hari tu saya dah beritahu mengenai kelebihan membeli belah di Zalora Malaysia, tapi saya tak beritahu satu perkara yang amat penting apabila beli belah online ini - iaitu ketepatan barang tiba setelah membuat pembelian. Haaa.... ini adalah satu kelebihan yang ada pada Zalora. Kalau anda beli hari ini, esok dah tiba di hadapan rumah - walaupun ikut terma 3-5 hari barang sampai.

Ok, baca entri saya yang lepas mengenai Zalora, mengenai pengalaman saya tersalah guna kod baucer yang akhirnya menyebabkan saya .... hmm dapat kod baru. Walaupun ianya merupakan kesilapan saya dalam berurusniaga, tetapi nampaknya pihak Zalora faham dan 'menghadiahkan' saya kod baucer baru untuk digunakan.
Pengalaman Beli Belah - Tips Silap Beli di Zalora Apa yang perlu dibuat apabila tersilap membeli sesuatu di Zalora Malaysia? Pertama sekali anda perlu ambil kod reference pembelian atau order anda. Isikan borang Customer Servis berkaitan pembelian, nyatakan refe…

Mom Blogger Top Referral Contest

Sesiapa lagi yang tak join lagi satu kontes menulis entri blog cukup rugilah, sebab ada hadiah wang tunai dengan hadiah utama RM400. Kalau tak join, maka cepatlah join ehh. Nak join, boleh join di sini - Kontest Ilmu Blogspot Malaysia. Sapa-sapa boleh join, jangan fikir menang sangat, tapi fikir bahawa anda boleh sumbangkan sesuatu dalam bentuk ilmu yang anda tahu. Itu sahaja. Dan lepas tu, bolehlah join satu lagi kontes ni - Mom Blogger Top Referral Contest. Kontes apakah? Baca lanjut sampai habis naaa...
Top Referral Contest oleh Mom Blogger Ok. Dari tajuk je anda dah boleh agak bagaiman kontes blogger ini dipertandingkan. Hanya berikan trafik sebanyak mungkin pada blog tersebut, dan in Sha Allah .. peluang menang itu cukup cerah, terang benderang. Mom Blogger akan berikan hadiah wang tunai yang agak lumayan .... walaupun tak beratus macam Kontest Ilmu Blogspot Malaysia yang dianjurkan saya, tapi .... uhh memang kalu boleh buat belanja untuk duit dapaur selama sebulan.
Syarat Kontes…

Kembara Homestay Rail Tourism Bersama ETS KTM

Kembara Homestay Rail Tourism #VMY2014 Bersama ETS KTM. Siapa tak pernah lagi merasa naik tren baru kepunyaan KTM Berhad iaitu ETS? Ia sebuah tren eletrik cukup pantas dan selesa. ETS bermaksud Electric Train Set atau ada orang kampung cam saya memanggilnya Electric Train System. Mengapa saya dok sibuk nak cerita mengenai ETS ini? Ini adalah kerana ia merupakan pengangkutan utama dalam Pakej Rail Tourism #VMY yang diperkenalkan oleh Railway Tourism Association Malaysia (RTAM). Pakej pelancongan ini menggabungkan perkhidmatan keretapi (ETS) dengan penginapan inap desa atau homestay.
Beberapa fakta untuk anda ketahui mengenai ETS ini.

Ia sebuah tren elektrik dengan rekabentuk aerodinamik.Ia boleh mencapai kelajuan sehingga 140km/jPerjalanan dari KL Sentral ke Ipoh hanya dalam masa 1 jam 55 minit dengan kelajuan maksimaIa lebih mesra alam, lebih senyap, lebih laju dan lebih lancar Beza ETS Dengan Komuter ETS ini berbeza dengan Komuter yang merupakan pengangkutan KTM popular antara Kuala L…

Video Akad Seronoknya Bernikah

Pernikahan itu satu tuntutan yang sangat sangat sangat digalakkan. Ia memperlengkap kehidupan seorang manusia yang normal, yang pada alaminya mahukan kehidupan berpasangan. Ia lumrah, dan dah jadi tabii seorang manusia. Bagi seorang lelaki, ia perlukan pasangan untuk menemaninya menghadapi kehidupan. Pasangan itu pula bukan dari kaum sejenis, tetapi daripada golongan manusia bernama perempuan atau wanita.

Seronoknya bernikah patut menjadi salah satu tujuan dalam hidup. Dek kerana bernikah, seorang lelaki dan seorang wanita dapat kembangkan zuriat, peroleh berlipat kali ganda kebaikan dan kebajikan. Seorang lelaki dan wanita yang apabila berniat mahu mendirikan rumahtangga yang sah, akan diberikan jalan dan laluan kepada keberkatan.

Jika dalam ibadah seharian seperti sholat misalnya, seorang lelaki yang telah bernikah akan diberikan ganjaran pahala lebih jika nak dibandingkan dengan seorang lelaki yang belum bernikah. Ini adalah kerana apabila seorang lelaki itu bernikah, beban padanya…

Cuaca Sejuk Melanda Malaysia

Saya ada buat beberapa status mengenai cuaca sejuk sejak kebelakangan ini. Saya dan isteri perasan ia sesuatu yang agak abnormal atau lain dari kebiasaan. Mana taknya, jam di dinding dah pukul 1 petang, mandi pun terasa sejuk gigil lagi. Selalunya air paip kat bilik air akan rasa suam-suam panasnya, tapi kali ini ia sejuk macam dicurahkan dari peti ais.

Ramai juga rakan yang sedar akan perubahan ini. Dan ada yang tak ambil kesah sangat. Malah, ada yang kaitkan dengan kejadian salji turun di Indonesia yang sebenarnya satu berita palsu - yang dah dihebohkan pada tahun 2013. Mengapa fenomena ini berlaku?
Cuaca Sejuk Melanda Malaysia
Saya sedar perkara ini sebab selalunya awal pagi kalau saya mandi ... boleh lagi gagahkan diri curahkan air ke badan sasa lagi tegap ini. Tapi kali ini, air dicurah ibarat mandi berairkan ais yang mencair, walhal malamnya tu tak ada pula hujan.
Post by Hasrul Hassan II.
Saya keluar rumah dan tengok keadaan sekeliling. Cuaca panas, tapi tak terasa panas ... nya…

Victoria Bridge Mercu Sejarah Kuala Kangsar

Adakah anda penduduk atau berasal dari Kuala Kangsar? Pernah dengar atau tahu mengenai Jambatan Keretapi Victoria (Victoria Bridge) tak? Kalau tak pernah dengar atau tahu, maka silalah anda ke pekan Karai, di Kuala Kangsar dan cari Victoria Bridge yang saya maksudkan ini. Ia sebuah jambatan yang kaya dengan sejarahnya tersendiri.
Victoria Bridge Mercu Sejarah Kuala Kangsar Victoria Bridge merupakan jambatan keretapi antara yang tertua di Malaysia (ketika itu dikenali sebagai Malaya). Jambatan ini merentangi Sungai Perak yang menghubungkan Bandar Diraja Kuala Kangsar. Dibina seawal tahun 1897, jambatan besi ini dirasmikan pada tahun 1900 oleh Almarhum Sultan Perak ketika itu - Sultan Idris Shah I bersama dengan Residen-General Federated Malay States (FMS) Sir Frank Swettenham. Turut serta adalah Sir John Pickersgill Rodger yang merupakan pemangku Residen British di Perak.
Satu perkara yang menarik mengenai jambatan ini ialah, ia pernah dikatakan sebagai jambatan keretapi terbesar di ba…

Kenapa Perlu Bayar Blogger Malaysia?

Sebenarnya semalam lagi (Rabu 22 Januari) saya mahu paparkan entri ini kepada pengunjung dan pembaca blog ini, tetapi ntah macamana, saya telah sibuk habiskan waktu dengan perkara lain. Jadi, rasanya tidak terlewat kot nak kongsikan entri bertajuk - Kenapa perlu bayar blogger Malaysia?

Ramai yang dah terbitkan dalam blog masing-masing. Saya perasan tu .. malah ada yang kongsi menerusi Facebook. Bukan apa, sekadar nak bagi pencerahan kepada mereka yang tidak memahami kerjaya seorang blogger, apatah lagi macam saya yang sememangnya blogger sepenuh masa.
Kenapa Blogger Malaysia Perlu Dibayar? Ada yang tidak faham, mengapa perlu bayar untuk tulis mengenai mereka. Ada yang cuba ambil kesempatan dengan bantuan blogger untuk dapatkan promosi percuma. Dipromosi, mereka dikenali dan mereka dapat jana income ... yang blogger penat tulis ... hanya dapat ucapan terima kasih - yang kadangkala tak diucapkan pun.
Blogger ada banyak kategori, ada banyak kemahiran. Blogger digolongkan sebagai media in…

Cara Kemaskini Maklumat Bank eBR1M 3.0

Entri saya mengenai BR1M telah menghasilkan paparan lebih dari 18 ribu pageviews, satu angka luar jangka. Nampak benar ramai yang masih tak tahu cara-cara untuk berurusan dengan pihak berwajib mengenai sesuatu perkara. Alhamdulillah, saya harap entri informasi tersebut dapat bantu mana-mana pihak yang mungkin memerlukan lebih pencerahan mengenai BR1M 2014 yang dijangka akan diberikan pada bulan Februari 2014.

Namun begitu, ada beberapa persoalan yang diajukan kepada saya iaitu cara bagaimana nak kemaskini maklumat bank bagi penerima BR1M 3.0. Sebenarnya pihak LHDN dan Kementerian Kewangan Malaysia sudah pun berikan panduan, cuma mungkin ramai yang tidak dapat mencari sumber maklumat tersebut dengan baik.
Sebab Perlu Kemaskini Info Bank Kerana itu, saya kongsikan informasi ini kepada mereka yang mungkin mahu kemaskini maklumat bank BR1M 3.0 ini. Ini adalah kerana, untuk memudahkan pemberian BR1M 3.0, digalakkan penerima BR1M untuk memasukkan maklumat akaun bank supaya wang pemberian be…