Susah ke Senang Buat Duit Affiliate?

Susah ke senang buat duit menerusi affiliate? Jawapan saya akan diberikan menerusi entri ini. Ramai yang tanya saya, samada blogger dan bukan blogger mengenai persoalan ini. Ramai yang nak tahu cara nak buat duit dengan affiliate, tetapi sayang mereka hanya ambil tahu tetapi tidak mahu take action cepat-cepat. Bila lambat, maka peluang itu dirembat oleh orang lain.

Tahukah anda, bahawa saya sebelum ini tak pernah dapat satu sale pun menerusi affiliate. Tahukah anda, saya hanya dapat sale dan komisen dari affiliate bila saya gunakan teknik betul pada tahun 2011, iaitu setelah hampir 5 tahun saya berblog dan daftar program affiliate? Untuk info, saya dah promosikan affiliate ini sejak tahun 2008, banyak yang gagal.

Susah ke Senang Buat Duit Menerusi Affiliate?

In Sha Allah, saya akan kongsikan 4 teknik dan cara terbukti dapatkan jualan dan komisen affiliate, yang telah saya gunakan sepanjang tahun 2014.

Sebab gagal ialah saya gunakan teknik yang salah, dan salah satunya ialah melakukan Spam email, walhal teknik sebenar ialah dengan menggunakan feedburner dan juga autoresponder. Anda boleh cuba autoresponder Emelmatik dan juga Posmen.net.
Susah ke senang buat duit afiliate

Saya dah cuba Emelmatik dan berjaya dapat komisen lumayan menerusi Niche-X. Emelmatik adalah percuma selama setahun! Jadi .... dok apa lagi tu? Pi daftar sekarang tanpa ragu-ragu, anda tidak akan kerugian apa-apa, sebab pendaftaran untuk percubaan setahun adalah percuma! Daftar dan dapatkan akaun autoresponder percuma menerusi Emelmatik.

Ok. Buat duit menerusi affiliate boleh jadi susah, dan boleh jadi senang.

Susah - sebab anda tidak tahu cara dan teknik yang betul.
Senang - bila anda sudah aplikasikan teknik-teknik untuk berjaya dengan affiliate ini.

Saya tak mahu cerita bab susah, sebab ramai yang dah merasa susahnya nak dapatkan komisen affiliate ini, termasuklah diri saya sendiri. Saya tak mahu anda susah, jadi saya berikan jalan senang dan tips untuk berjaya dengan affiliate.

4 Cara Terbukti Dapatkan Komisen Affiliate

Cara pertama nak senang buat duit menerusi affiliate ialah menerusi autoresponder, saya dah berikan laluan untuk anda tadi, iaitu dapatkan satu akaun percuma menerusi Emelmatik.com. Atau anda boleh cuba Posmen.net yang masih baru di Malaysia. Dua-dua merupakan autoresponder yang saya gunakan, dan agak bagus untuk mereka yang baru nak ceburi affiliate, dan pertama kali gunakan autoresponder.
Susah ke senang buat duit afiliate

Cara kedua untuk senang buat duit menerusi affiliate ialah dengan menggunakan Teknik SEO Merah Jambu. Anda boleh Google sendiri bagaimana teknik ini telah bantu ramai blogger Malaysia jana income menerusi affiliate. Saya sendiri pernah tulis entri Teknik SEO Merah Jambu didedahkan satu masa lalu. Ia merupakan proven teknik dan anda akan rasa teruja bila dapat tahu bagaimana teknik ini membantu melariskan produk affiliate yang anda promosikan.

Cara ketiga ialah teknik yang melibatkan Facebook dan Fanpage. Saya ada sebutkan serba sedikit teknik ini di entri 16 Video Formula Pemasaran Affiliate Menerusi Facebook. Ramai yang masih tidak tahu bahawa menggunakan Facebook dan Fanpage dan berkongsi mengenai produk affliate boleh jana komisen tanpa disangka.

Cara keempat ialah menerusi advertorial percuma. Jika anda faham konsep rezeki dan konsep sedekah, anda tidak akan teragak-agak melakukan teknik ini. Saya sendiri berjaya hasilkan sale dan komisen hanya menggunakan teknik advertorial percuma.
Susah ke senang buat duit afiliate

Dan teknik serta cara keempat ialah daya usaha anda. Susah ke senang nak buat duit menerusi affiliate ialah sejauh mana daya usaha anda untuk hasilkan jualan. Daya usaha ini mestilah teknik betul, dan bukan teknik main redah. Anda kena ada ilmu untuk ketahui cara betul promosikan produk affiliate.

Mahu berjaya, jangan ada 'nanti-nanti' atau 'tengoklah dulu' .. semua itu adalah sebahagian daripada masa, dan masa itu emas. Lagi lambat lagi anda tunggu, maka habislah emas itu direbut orang lain.

{ 13 comments.. read them below or add one }

BM BM December 11, 2014
Cuba-cuba juga nak ceburi affiliate ni. Kalau ada masyuk... Alhamdulillah.
Terima kasih di atas tips/ilmu yg diberikan. Semoga murah rezeki...
calrase patrick calrase patrick December 11, 2014
Teknik keempat yang terbaik. kalau tidak ada daya usaha pasti tak menjadi.. Nice share bro HH
kucha lana kucha lana December 11, 2014
gua sedang gigih nak mengkaji pasal Affiliate pulak nie..hu3
Sally Yatiey Sally Yatiey December 11, 2014
Kena usahakan kalau nak berjaya kan..
Abdullah Idris Abdullah Idris December 11, 2014
Assalamualaikum HH,

Saya dulu masa mula-mula menjinakkan diri dengan perniagaan internet, khususnya affiliate, sama macam HH, cari emel secara tidak sah sebanyak mungkin, lepas itu spam emel orang. Masa tu taktahu strategi yang betul, main hentam je.

Setelah banyak membaca, try n error, belajar melalui ebook yang saya beli, akhirnya saya berjaya menjana pendapatan dari internet, walaupun bukan melalui affiliate, melalui produk sendiri.

Jadi, saya sangat setuju dengan tip yang HH kongsikan. Tetapi, bila dah tahu teknik yang betul, usahalah akan menentukan samada berjaya atau tidak.
HASRUL HASSAN HASRUL HASSAN December 12, 2014
Alhamdulillah, ramai dah yang buat cara betul dan dapat komisen affiliate ni.
Mohd Norzali Mohd Norzali December 12, 2014
Pelan-pelan saya dah mula dapat tangkap teknik yang betul untuk jana pendapatan melalui affiliate ni.
Ismail Ahmad Ismail Ahmad December 12, 2014
2 tahun kebelakangan ini barulah aku merasa nikmatnya dapat komisen.. walaupun tak banyak macam titan, HH dll tapi sangat berbaloi dengan usaha aku..Rasa puas macam baru selesaikan satu soalan matematik yang sukar.. hoho..
Hasnieda Hasnieda December 12, 2014
Sedang cuba menghadamkan info dan tips tentang buat duit dengan affiliate ni.. nampak sangat menarik..
reezluv reezluv December 12, 2014
guide orang dah bagi, nak dengan tak nak je sebenarnya :D
HASRUL HASSAN HASRUL HASSAN December 14, 2014
In Sha Allah, saya pun godek ilmu orang lain untuk dapatkan sales menerusi Affiliate ni. Jika benar-benar ikuti, memang lumayan income dari Affiliate ni.
HASRUL HASSAN HASRUL HASSAN December 14, 2014
Yup. Untuk jana income blog menerusi affiliate ni tak boleh gopoh gapah, kena buat dengan strategi betul.
HASRUL HASSAN HASRUL HASSAN December 14, 2014
Betul tu .. dulu aku pun keras hati, keras kepala ... langsung tak dapat apa2 .. bila buka sikit, mula dapat sikit2 ... bila dah buka banyak, alhamdulillah, seminggu tu ada la sales affiliate yang aku dapat.

Terima kasih kerana sudi tinggalkan komen. Komen anda adalah tanggungjawab anda. Jika anda dapati ada mana-mana link tidak berfungsi di dalam blog ini, sila beritahu saya ye.

Untuk peluang pengiklanan, sila email saya menerusi ruangan 'Contact'. Terima kasih.