Langkau ke kandungan utama
Tunjukkan catatan dari Disember, 2014
Ramadan 2017 Promo

Page Weight Teknik SEO Asas Blogspot

Sebut page weight, mesti ramai yang akan tergaru kepala...hehe.. okaylah, bahasa mudahnya ialah saiz blog. Saiz blog ini bermaksud berapa banyak kod HTML dan seangkatan dengannya ditulis di dalam blog anda. Semakin panjang kod HTML termasuklah CSS blogspot anda, maka semakin beratlah page weight ini.

Ia juga bermaksud jumlah bytes yang perlu diproses satu-satu komputer di dalam pelayar internet anda untuk loading blog. Semakin besar nilai bytes, dan semakin banyak kod HTML di dalam blog,maka semakin lambatlah blog anda untuk loading. Loading bermaksud memuatkan blog anda di pelayar internet seperti Internet Explorer, Crome mahupun Firefox.
Page Weight Teknik SEO Asas Kadar loading blog yang pantas adalah satu kelebihan dari segi teknik SEO. Mana-mana blog yang jumlah bytes nya kurang daripada 500 KB adalah yang bagus, dan paling terbaik adalah di bawah 150 KB. Itu sebab bila mula-mula buat blog sendiri dengan blogspot, rangka atau template blogspot anda simple je, yang memang sudah ter…

Berakhirnya Zaman 'Kodak' Filem

Kecewa. Nampaknya anak-anak saya terpaksa menerima realiti bahawa zaman filem 'kodak' telahpun berkubur. Kasihan je tengok reaksi muka sorang-sorang bila diberitahu oleh kedai gambar yang filem 'kodak' tak boleh diproses.

Sebenarnya, kamera jenis filem ini dah lama ada dalam simpanan. Ianya milik isteri saya. Hari tu anak saya yang kecil mahukan kamera sendiri, hari-hari memujuk saya untuk beli kamera kompak. Segalanya bermula bila dia pernah ternampak sebuah kamera kompak warna pink dijual di Jusco Bukit Mertajam. Harga dipaparkan adalah RM299.00.

Dan satu hari, hasil idea isteri saya .. selongkarlah balik inventori yang ada, lalu jumpa kembali kamera lama. Ada filem Samsung Prime 100 di dalamnya. Cuma bateri sahaja dah tak ada. Maka terpaksalah saya mencari bateri untuk kamera Olympus Superzoom 80G AF. Perghh susah juga nak mencari sebab tak banyak kedai yang menjual bateri kamera siri ini.
Berakhirnya Zaman 'Kodak' Filem
Alhamdulilah, akhirnya jumpa juga bat…

Keputusan Kontest Vitamin Shaklee Bagus Untuk Kesihatan

Keputusan kontest SEO dengan keyword Vitamin Shaklee Bagus Untuk Kesihatan akan diketahui setelah kontest bonus akhir tahun ini tamat 31 Disember 2014. Sebanyak 68 blog terlibat di dalam kontest ini. Masing-masing cuba untuk menempatkan entri di kedudukan SERP terbaik enjin carian Google Malaysia.

Persaingan memang ada. Dengan berbekalkan pengetahuan dan pengalaman masing-masing, blogger Malaysia bersaing sesama sendiri menggunakan pendekatan penulisan terbaik dengan konten tersusun dan original supaya mesra dan dioptimasi untuk enjin carian.
Kontest SEO "Vitamin Shaklee Bagus Untuk Kesihatan"
Saya sendiri melibatkan diri di dalam kontest anjuran AkmaOmar.com dan ditaja oleh pengedar-pengedar bertauliah produk Shaklee Malaysia. Entri saya telah ditulis awal untuk ambil peluang kata kunci yang masih lagi fresh di dalam enjin carian. Penaklukan kata kunci di awal kontest berlansung sangat perlu bagi mendapatkan backlink terawal.
Kesilapan Teknik SEO Alhamdulillah, ketika itu …

Income Terakhir Iklan H12 2014

Rasanya inilah income terakhir bagi medium pengiklanan H12 untuk tahun 2014. Alhamdulillah, dapatlah sedikit daripada tak ada, ye tak? Income ini adalah hasil perletakkan iklan H12 di dalam beberapa blog lain.

Ramai juga blog yang memasang iklan H12 ini di sebalik kontroversi ia menyiarkan iklan yang agak menyinggung sesetengah pengunjung dan pembaca. Tak boleh nak elak kecuali membuang medium pengiklanan ini daripada dalam blog. Kepada yang terus-terusan menggunakan medium pengiklanan H12, saya ucapkan selamat berjaya buat duit online dengan blog. Pada mereka yang nak mencuba, boleh daftar percuma di pautan ini - Daftar Percuma H12.

Kepada yang fikir nak buang H12 dari blog, cubalah medium pengiklanan lain yang ada. Saya akan berikan syor saya di dalam blog post ini... :)
Income Terakhir Iklan H12 2014
Antara yang boleh saya syorkan ialah MediaWhite Inc dan juga RevenueHits.

Untuk mengelakkan hanya iklan yang senonoh dan sepatutnya keluar, rajin-rajin berkomunikasi dengan penjaga aka…

Smart Card Jimat Elektrik, Jimat Petrol dan Anti Radiasi

Smart card untuk jimat elektrik dan juga petrol. Wahh .. macam tidak percaya wujud inovasi ini. Ia satu benda baharu bagi saya, tidak pernah saya ketahui ada kad pintar yang boleh digunakan untuk menjimatkan bil eletrik serta kos petrol.

Smart Card jimat elektrik dan petrol ini hanya perlu tampal di tempat atau lokasi tertentu pada bahagian meter (elektrik) dan bahagian tangki minyak kereta (petrol). Walaupun nampak seperti tidak logik, namun ada penerangan secara saintifik diberikan. Samada nak percaya atau tidak, boleh lihat pada testimonial mereka yang telah menggunakan produk ini.
Smart Card Jimat Elektrik, Jimat Petrol dan Anti Radiasi Hanya tampal kad untuk jimat elektrik. Hanya tampal kad untuk jimat kos petrol.

Malah, dengan smart card ini, ia juga berfungsi sebagai anti-radiasi. Butiran mengenainya boleh anda perolehi di http://speedsteady.com/?buka=produk

Mari layan video testimonial pengguna smart card ini buktikan ia boleh jimat petrol kenderaan.


Untuk pengetahuan anda, kad…

Booking Hotel Online Menguntungkan

Booking hotel secara online memang menguntungkan. Serius. Ini pengalaman sebenar saya ketika bercuti bersama keluarga. Harga online dengan harga di kaunter hotel jauh bezanya. Bukan sedikit perbezaannya, malah ia sampai 40 peratus lebih murah!

Saya dan keluarga memang gemar bercuti. Jika melakukan percutian secara ad-hoc tanpa perancangan, selalunya bajet akan jadi penekanan. Yelah, tak prepare apa-apa, tup tap bangun pagi terasa bosan duduk di rumah, mahu cari angin lain ... terus pack barang dan tuju destinasi pilihan. Saya pernah ceritakan kisah saya dan famili bercuti tanpa rancang ke Kota Bharu, semata nak pergi ke Wakaf Che Yeh, dan lawat tempat menarik sekitar Kota Bharu yang belum lagi dikunjungi, contohnya macam Muzium Adat Istana Jahar dan melihat Bank Pitis Pertama di dunia... hoho.

Semasa di Wakaf Che Yeh, tak terfikir pula nak check online kalau ada tawaran menarik jika booking menerusi internet .. haha .. silap silap saya masa tu. Kalau tidak, mungkin boleh dapat tawaran…

Pengomen Anonymous Adalah Pengecut

Anonymous yang komen di blog-blog blogger Malaysia adalah pengecut. Saya takrifkan mereka sebagai manusia yang hanya tahu baling taik dan kemudian lari sembunyi tangan. Tak tahu samada jantina lelaki atau perempuan, jadi boleh ditafsirkan sebagai seorang tanpa kemaluan.

Kenapa perlu takut mendedahkan kebenaran menerusi topeng tanpa identiti? Jika pengomen berniat baik, dia tidak akan menyembunyikan identitinya, malah seandainya saya membaca komen tersebut yang tidak berpihak, in Sha Allah .... saya tentu akan highlight untuk pengetahuan mereka yang masih tidak faham (terutama saya). Tapi mereka sendiri kurang yakin akan fakta dikemukakan.
Pengomen Anonymous Adalah Pengecut
Saya katakan kurang yakin sebab mereka tampil secara anonymous. Itu tanda ia tidak pasti bahawa kebenaran berpihak padanya.

Saya faham pengomen anonymous ada hak untuk berkata sesuatu, saya tidak nafikan, malah saya sangat-sangat alukan komen-komen yang punyai fakta dan sumber nyata lengkap lagi sahih. Saya manusia…

Aku Sedar Aku Dah Tua ....

Panggilan Bro HH tak sesuai kalau nak dibandingkan dengan umur yang nak masuk 40 tahun ye tak? Haha... ya, saya sedar diri saya sudah semakin tua. Jadi tidak hairan ada blogger yang muda remaja sunti lagi yang panggil saya sebagai Pakcik Blogger. Saya pasrah akan ketentuan ini .. ouchh.

Saya tak kesah dipanggil apa pun, asalkan ia panggilan yang baik sesama manusia, sesama umat. Panggilan nama yang baik diibaratkan satu doa juga. Itu sebab buat ibu bapa yang baru mendapat kelahiran cahayamata baru kena berikan nama yang baik untuk anak. Usah biar diri penat fikirkan nama anak yang panjang berjela semata mahu keunikan, adalah lebih baik anak diberikan nama yang ada maksud dan sedap didengar serta disebut.

Erkkk .. terpesong topik pula.
Aku Sedar Aku Dah Tua ....
Berbalik kepada hal diri saya yang sudah pun semakin tua di tahun 2015. Kata orang makin tua makin menjadi - apa yang menjadi saya pun tak tahu, mungkin menjadi-jadi gelenya la kot .. hahaa... tapi itulah, diri semakin tua aka…

Video Cara Menyelamatkan Kenderaan Dari Rosak Semasa Banjir

Cara mudah dan terkini untuk menyelamatkan kenderaan terutama kereta semasa banjir. Saya ingin kongsikan satu video serta gambar yang bagi saya agak menarik dan boleh memberikan idea untuk selamatkan kereta anda ketika dilanda bencana banjir. Ia satu inovasi yang mengagumkan.

Cara menyelamatkan kenderaan ini telahpun diamalkan di negara Filipina yang kerap dilanda musibah banjir serta ribut taufan. Inovasi ini telah ada sejak tahun 2012 lagi. Mungkin rakyat Malaysia boleh copycat inovasi ini untuk cipta produk yang sama bagi membantu atasi masalah kenderaan rosak dilanda musibah banjir.


Video 5 Langkah Elak Kereta Dari Rosak Ketika Banjir

Dari video yang saya kongsikan di atas, dengan menggunakan teknologi dan kaedah ditunjukkan ... hanya 5 langkah sahaja diperlukan untuk anda selamatkan kereta kesayangan anda daripada alami kerosakan dan kemusnahan akibat banjir.

Mungkin produk ini akan boleh diperoleh tidak lama lagi di Malaysia memandangkan negara kita terutama di Pantai Timur Seme…

Jom Kenal Blogger Baru Bro HH

Jom kenal blogger baru Bro HH adalah sebuah segmen yang sedang saya anjurkan di blog ini. Setakat entri ini ditulis telah ada seramai 28 blog daripada blogger newbie blogspot yang menyertai segmen ini. Alhamdulillah, ada juga blogger baru yang sudi mahu sertai segmen daripada blog ini.

Saya sangat teruja dengan kehadiran blog-blog baru menjelang kedatangan 2015. Sesungguhnya 2014 telah banyak impak kepada dunia blog Malaysia. Makin ramai blogger Malaysia yang sudah bijak menulis dan berkongsi di blog masing-masing.

Malah, tidak dinafikan ramai blogger baru sudah tahu buat duit dengan blog, dan ramai yang sudah tahu praktikkan teknik SEO untuk mendapatkan trafik secara konsisten untuk blog. Hebat-hebat mereka semua. Saya harus berikan hormat pada blogger-blogger ini yang terus dan kekal dengan momentum blogging sehingga kekal sehingga kini. Alhamdulillah.
Senarai Blog Segmen Jom Kenal Blogger Baru Bro HHhttp://ohresepiku.blogspot.com/2014/12/segmen-jom-kenal-blogger-baru-bro-hh.htmlhtt…

Berapakah Angka Sebenar Korban Banjir Disember 2014?

Berapakah angka sebenar angka korban banjir Disember 2014? Saya bukan mahu permainkan isu ini. Bukan benda kecil mahu dibuat main, tetapi inilah yang menjadi tanda tanya ramai rakyat Malaysia yang prihatin dengan bencana Banjir Malaysia 2014. Ramai yang tertanya-tanya berapakah angka sebenar korban dan kematian bencana Banjir Malaysia kali ini?

Setakat yang saya ketahui, belum ada mana-mana badan berwajib yang keluarkan angka kematian dan korban keseluruhan secara rasmi, begitu juga dengan jumlah kerugian akibat banjir. Asasnya ialah angka-angka terkini tersebut tidak dapat diumumkan memandangkan belum ada statistik dan laporan rasmi untuk mengesahkannya.
Berapakah Angka Sebenar Korban Keseluruhan Banjir Disember 2014? Buat masa ini, angka korban di Kelantan yang diumumkan secara rasmi menerusi media massa:

KOTA BHARU - Seramai sembilan orang disahkan mati lemas manakala empat lagi masih hilang ekoran banjir yang melanda negeri ini sejak dua minggu lalu.

Ketua Polis negeri, Datuk Ma…

Carian Google Paling Popular 2014

Carian Google paling popular tahun 2014. Jika anda telah membaca entri mengenai cara mudah nak tahu trending keyword Google Search, tentu sudah manfaatkan ia untuk mendapatkan trafik ke blog menerusi enjin carian Google. Google antara penyumbang trafik organik paling berpengaruh di dunia, jika nak dibandingkan dengan Yahoo mahupun Bing.

Banyak peranti mudah alih menggunakan platform Google untuk pencarian maklumat dan informasi. Ia juga merupakan satu sumber buat duit untuk blogger jika tahu memanfaatkan kata kunci carian dan memanipulasi enjin carian Google untuk membolehkan blogger buat duit lebih masyuk. Apa yang perlu dilakukan ialah memastikan blog anda responsif, dan blog lulus mobile-friendly test.

Kesan blog yang responsif bukan sahaja membolehkan blogger buat duit online, tetapi memastikan trafik blog dijana dari segenap sumber. Ia juga untuk membolehkan ruangan pengiklanan di blog dioptimasi sepenuhnya. In Sha Allah, 4 cara buat duit online di tahun 2015 akan lebih baik hasil…

Pemenang Kontest Teka Gambar VMY2014

Pemenang untuk Kontest Teka Gambar VMY2014 telah saya pilih. Sukacita dimaklumkan, terdapat seorang peserta yang jawab dengan betul dan tepat, sama dengan jawapan yang saya mahukan untuk setiap jawapan bagi teka gambar pertama dan teka gambar kedua. Alhamdulillah, sangat mudah kerja saya.

Untuk membolehkan para peserta semak jawapan yang mereka berikan, saya tampilkan jawapan sebenar kepada 5 soalan tersebut iaitu dua soalan bagi dua gambar, dan satu soalan pemecah seri. Soalan pemecah seri hanya akan akan diambil jawapan seandainya terdapat lebih dari seorang peserta yang jawab dengan betul dan tepat.
Pemenang Kontest Teka Gambar VMY2014
Jawapan kepada soalan-soalan tersebut adalah:

Gambar Pertama
Jawapan 1: The Owl Museum
Jawapan 2: Bukit Bendera, Pulau Pinang

Gambar Kedua
Jawapan 1: Pokok Teh
Jawapan 2: Cameron Highlands, Pahang

Jawapan Soalan Pemecah Seri: SAPS

Ramai yang menjawab hampir tepat. Antara kesilapan dan kesalahan jawapan yang saya boleh nyatakan yang telah saya semak:

Sesi Persekolahan 2015 Bermula 11 Januari

Sesi persekolahan bagi tahun 2015 telah ditangguhkan selama seminggu. Begitulah kenyataan akhbar yang telah dikeluarkan oleh pihak Kementerian Pendidikan. Tarikh baru sessi persekolahan 2015 bagi seluruh Malaysia ialah pada 11 dan 12 Januari 2015.

Berikut adalah kenyataan akhbar penuh daripada Y.A.B Menteri Pendidikan Malaysia - Tan Sri Muhyiddin Hj Mohd Yassin berkenaan penanggguhan sesi persekolahan 2015 seluruh Malaysia.
Sesi Persekolahan 2015 Bermula 11 Januari Pengumuman Penangguhan Sesi Persekolahan Akibat Banjir Sepertimana semua pihak sedia maklum bahawa banjir yang sedang melanda negara sekarang masih berterusan khususnya di negeri-negeri pantai timur Semenanjung Malaysia. Sehingga pada tarikh 28 Disember 2014, Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) mendapati sejumlah 340 buah sekolah daripada tujuh buah negeri terlibat dengan banjir, sama ada dijadikan sebagai Pusat Pemindahan Sementara (PPS) atau sekolah tersebut ditenggelami air akibat banjir.

Sebagai Menteri Pendidikan, sa…

Video Kesan Banjir Gua Musang Disember 2014

Video kesan banjir di Gua Musang, Disember 2014. Sayu hati melihat kesan banjir yang melanda daerah Gua Musang, Kelantan. Video yang saya kongsikan ini adalah rakaman video kesan banjir yang telah melanda Kampung Kerinting, Gua Musang, Kelantan.

Keadaan banjir di Gua Musang pada ketika entri ini ditulis telah semakin surut, dan membolehkan beberapa penduduk kampung yang terlibat dengan banjir Malaysia Disember 2014 melihat impak kesan banjir di kediaman masing-masing.
Video Kesan Banjir Gua Musang Disember 2014 Video merakamkan keadaan Kampung Kerinting, Gua Musang yang terjejas teruk, seolah dilanda badai Tsunami. Rumah kediaman penduduk kampung ada yang ranap, musnah 100 peratus. Kenderaan tersadai rosak teruk. Ada kenderaan yang terbalik serta bertindihan sesama sendiri. Ada kenderaan kelihatan tersandai setelah merempuh rumah kediaman penduduk. Tanam-tanaman musnah. Lumpur sana-sini. Memang sayu hati melihatnya.


Sesungguhnya dugaan besar banjir Malaysia Disember 2014 ini. Banyak n…

Permohonan Asrama 1Malaysia (A1M) KPM 2015

Permohonan asrama 1Malaysia (A1M) Kementerian Pendidikan Malaysia kini dibuka kepada para pelajar yang layak bermula dari 15 Disember 2014 dan tutup pada 28 Januari 2015. Asrama 1Malaysia (A1M) Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) adalah untuk menempatkan murid atau pelajar yang kurang berkemampuan pelbagai kaum dalam satu asrama bersandarkan konsep 1Malaysia.

Konsep dan ciri A1M merangkumi semua aspek berkaitan pemupukan perpaduan dan sensitiviti terhadap agama, budaya, resam serta kepercayaan sesama kaum. Menerusi A1M ini, para pelajar berpeluang untuk belajar dan tinggal bersama disamping memahami kepercayaan dan budaya sesama sendiri.
Permohonan Asrama 1Malaysia (A1M) KPM 2015 Untuk yang ingin memohon, perlu penuhi kriteria berikut:
Warganegara Malaysia.Terbuka kepada semua kaum.Pelajar tingkatan 1 atau 4 dalam tahun semasa.Datang dari keluarga yang berpendapatan sederhana atau rendah.Tidak terikat dengan mana-mana projek KPM atau pendidikan yang lain.
Kepada yang mahu memohon, bo…

Teknik Facebook Like Harus Anda Tahu

Sejak saya keluarkan post berkaitan penipuan servis LIKE, banyak juga yang bertanya mengenai teknik untuk naikkan fanpage LIKE ini, malah ada yang hantar email minta saya naikkan fanpage mereka. Dukacita, saya terpaksa menolak. Saya bukan pakar bab tu, saya tahu sikit-sikit je. Tapi kalau nak tahu, boleh berguru dengan Sifu FB Ads.

Kalau ikutkan, sejak saya kenali Facebook dan punyai Fanpage dan Group Facebook sendiri, banyak juga teknik dan cara telah saya gunakan. Amalan-amalan dan kaedah digunakan adalah hasil praktik yang dikongsikan daripada beberapa ebook terpilih mengenai Facebook ini.
Teknik Facebook Like Harus Anda Tahu ClickJacking Facebook Like Ada juga kaedah Facebook menerusi script yang saya gunakan, dan ia antara teknik yang negatif yang telah saya eksperimentasikan. Script yang dinamakan ClickJacking ini memang terkenal di dalam dunia marketing underground di mana ramai yang guna terutama blogger-blogger desperate yang mahukan populariti cara pantas (termasuk saya la …

Jadilah Pengguna Ubat Yang Bijak

Jadilah pengguna ubat yang bijak. Ramai antara kita yang acuh tak acuh je tentang cara ubat disimpan, dan juga diambil. Walhal ubat-ubatan bukanlah murah, ia merupakan antara produk yang mahal. Kementerian Kesihatan sendiri sering habis bajet disebabkan untuk dapatkan dan beli ubat bagi kegunaan di hospital, klinik dan farmasi kerajaan.

Namun, ramai pesakit dan pengguna yang sambil lewa menggunakan ubat dengan cara yang salah. Malah ada ubat-ubatan yang tidak dimakan dan terbuang begitu sahaja. Ramai tidak tahu bahawa ubat-ubatan yang tidak diambil atau berlebihan sebenarnya boleh dihantar kembali ke mana-mana farmasi hospital kerajaan.
Pengguna harus tahu mengenai konsep 5B pengambilan dan penggunaan ubat-ubatan.
Konsep 5B Dalam Pengambilan dan Penggunaan Ubat Pengguna yang BetulPastikan label ubat tertulis nama pesakit.Jangan berkongsi ubat anda. Jauhi ubat daripada kanak-kanak.Asingkan ubat untuk haiwan pemeliharan daripada ubat manusia. Ubat yang Betul Baca label ubat untuk memas…

Kaktus Cameron Highlands

Kaktus Cameron Highlands. Bagi penggemar pokok-pokok kaktus, saya pasti Cameron Highlands akan jadi tempat yang ditujui untuk mendapatkan pokok-pokok kaktus baru. Memang banyak kedai di Cameron Highlands yang jual pokok kaktus pelbagai spesies ni. Cantik-cantik pulak tu.

Saya bukan penggemar kaktus, tapi pernah la beli kaktus ni masa zaman sekolah-sekolah dulu. Cikgu bawa lawatan ke Cameron Highlands, beli la yang jual RM10 dapat 5, dapat 3 tu ... saja nak letak kat dorm ... haha.... atau bagi kat awek .. keh keh keh. Mungkin ada yang tanya, kenapa tak beli bunga-bunga cantik kat Cameron Highlands tu ... hoho ... sebab saya kurang berjiwang kot .. hahah .. kaktus brutal skit .. lalalala
Kaktus Cameron Highlands
Kaktus cantik. Walaupun ianya pokok berduri tetapi boleh je dijadikan hiasan samada di dalam rumah mahupun di luar rumah. Kalau ikut petua orang tua-tua, elok ada pokok-pokok yang berduri ni ditanam di rumah. Tu pasal orang dedulu banyak tanam pokok Lidah Buaya (Aloe Vera) ... …