Langkau ke kandungan utama

Semak Online PLKN 2015

Ada seorang sahabat bertanya, bagaimana nak semak online mahu tahu anak terpilih Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) 2015, dan nak semak penempatan pelajar terpilih kem PLKN 2015. Saya ingatkan ramai dah tahu bagaimana nak semak. Semakan untuk pemilihan dan penempatan PLKN 2015 boleh dibuat menerusi online dan juga menerusi SMS.

Semakan online PLKN siri 12/2015 adalah percuma, manakala semakan menerusi SMS akan dikenakan bayaran, hantar sebanyak RM0.15 manakala penerimaan SMS PLKN 2015 dikenakan caj RM0.20. Semakan juga boleh dilakukan menerusi panggilan telefon.

Menerusi semakan online, pelajar lepasan SPM boleh mengetahui status penempatan serta lokasi kem penempatan PLKN secara percuma. Pelajar mahupun ibu bapa boleh periksa dan mengetahui status semakan pelatih terpilih PLKN dan lokasi penempatan pelatih menerusi dua aplikasi online di dua laman web berbeza kendalian Jabatan Latihan Khidmat Negara (JLKN).

Semakan Pelatih Terpilih PLKN 2015 Siri 12

Untuk membuat semakan pelatih terpilih PLKN, ikuti langkah-langkah berikut:
Cara Semak Online PLKN 2015 Siri 12

  • Layari laman web aplikasi dengan klik - Semakan Online Pelatih PLKN Siri 12/2015
  • Masukkan nombor kad pengenalan pelatih atau pelajar di ruangan yang disediakan.
  • Tekan butang 'Semak' yang disediakan.

Atau boleh menyemak kemasukan pelatih menerusi SMS dengan langkah-langkah berikut:

Taip - PLKN SEMAK [Nombor Kad Pengenalan] Hantar ke 15888
  • Contoh: PLKN SEMAK 090515084012

Atau buat semakan dengan terus hubungi Call-Center JLKN 03-40274747 (8:00 pagi hingga 5:00 petang waktu pejabat)

Seandainya pelajar atau pelatih disahkan telah terpilih ke PLKN siri 12 2015, maka bolehlah menyemak penempatan pelatih PLKN. Jika tak terpilih, tak perlulah nak sesakkan sistem aplikasi ni ye .. kasihan pelatih dan ibu bapa lain yang benar-benar nak tahu penempatan dan lokasi kem PLKN.

Semakan Online Penempatan Pelatih PLKN 2015 Siri 12

Cara Semakan Online Penempatan Pelatih PLKN 2015

Atau semakan penempatan pelatih PLKN 2015 boleh dilakukan menerusi SMS:

Taip - PLKN KEM [Nombor Kad Pengenalan] Hantar ke 15888
  • Contoh: PLKN KEM 090515084012

Semakan penempatan pelatih PLKN menerusi telefon juga boleh dilakukan menerusi Call Center JLKN yang telah disediakan.

Moga informasi ini boleh digunakan sebagai rujukan untuk membuat semakan pelatih terpilih dan penempatan kem PLKN 2015.
advertisement


Komen Pembaca ...

  1. Panduan Semakan PLKN 2015 yang jelas dan nyata

    BalasPadam
    Balasan
    1. Harap dapat bantu mereka yang dok mencari info ini.

      Padam
  2. Semak, jangan tak semak nanti masuk jel..:)

    BalasPadam
  3. Teringin pula nak semak. Hahahaha. Padahal dah melebihi umur. Teringin nak pergi dahulu tapi tak layak. Sobs

    BalasPadam

Catat Ulasan

Terima kasih kerana sudi tinggalkan komen. Komen anda adalah tanggungjawab anda. Jika anda dapati ada mana-mana link tidak berfungsi di dalam blog ini, sila beritahu saya ye.

Untuk peluang pengiklanan, sila email saya menerusi ruangan 'Contact Me'. Terima kasih.

Popular

6 Doktor Kacak Malaysia Yang Membuatkan Anda Mahu Check-up Hari-Hari di Hospital

6 Doktor Kacak Malaysia Yang Membuatkan Anda Mahu Check-up Hari-Hari di Hospital. Pekerjaan doktor dianggap mulia dan banyak menyumbang dalam masyarakat hari ni. Mereka terpaksa belajar lebih kurang 5 hingga 6 tahun untuk mendapatkan ‘title’ doktor tersebut dan kebanyakan mereka dianggap tak da ‘life’ dan sangat ‘nerd’.

Tapi tahukah anda bahawa ada juga dikalangan mereka yang yang sangat handsome dan menarik hingga membuatkan anda hari-hari nak buat check up kat hospital. Jom kita kenali 6 doktor kacak di Malaysia.
6 Doktor Kacak Malaysia Yang Membuatkan Anda Mahu Check-up Hari-Hari di Hospital 1- Dr Syed Ahmad Murthada

Beliau merupakan model utama untuk jubah furby and sugar dan sangat aktif ke gym.  Walaupun doktor kerjanya sangat sibuk untuk merawat dan melayani pesakit, mereka juga ada kehidupan sendiri. Sibuk-sibuk pun sempat ke Gym tu ... hoho. Jangan cakap doktor tak da life ye. Dan pada saya, memang haruslah seorang doktor menjadi contoh kepada orang lain, nampak sihat, sasa,…

Telinga Berdesing Bawa Petanda

Pernah merasa telinga berdesing tak? Ia kadangkala berlaku tanpa diduga, tanpa ikut masa. Secara tiba-tiba .... ntah disebabkan apa, terasa telinga akan berdesing. Sesetengah akan mengaitkannya dengan sejenis penyakit dinamakan Tinnitus.

Walaubagaimanapun, orang lama-lama dalam masyarakat Melayu, ada telahan sendiri mengenai telinga berdesing ini. Mereka mengaitkan dengan kejadian-kejadian yang bakal berlaku dek kerana berdesingnya telinga. Orang tua lama-lama mengaitkan masa dan bahagian telinga yang mana terkena desingan ini, berikut saya kongsikan sedikit info dan pengetahuan mengenai telinga berdesing ini.
Telinga Berdesing Bawa Petanda Telinga Berdesing Bawa Petanda Sesuatu Kejadian Bakal Berlaku Jika Telinga Kanan Berdesing Jam 06:00 - 07:00 pagi - mendapat khabar burukJam 07:00 - 08:00 pagi - akan difitnah oleh orangJam 08:00 - 09:00 pagi - akan membuat rencana pergi jauh sendirian atau bersama orang lainJam 09:00 - 10:00 pagi - bermakna akan ada berita yang kurang menyenangka…

Cara Padam Akaun Facebook

Tentu ada yang nak tahu cara nak padam akaun Facebook, terutama bila si dara dah jadi isteri orang, dan si suami pula melarang si isteri untuk gunakan Facebook. Malah, ada yang mahu tutup akaun Facebook sebab mahu elak perkara tidak baik berlaku, atau terus berlaku. Saya tahu sebab pernah bertanya kepada saya.

Jadi entri kali ini saya nak kongsikan cara-cara nak memadam (delete) akaun sosial Facebook. In Sha Allah, ia akan beroleh manfaat pada mereka yang mungkin nak tahu cara nak padam akaun Facebook; khas dan khusus untuk akaun peribadi.

Oh ya, mungkin ada yang tidak tahu, anda boleh mempunyai banyak akaun Facebook, asalkan alamat email dan juga no telefon bimbit anda berbeza bagi setiap akaun. Jadi, kemungkinan ada pengguna yang punyai lebih dari satu akaun, dan mahu padam akaun Facebook yang lain boleh juga ikuti panduan ini.
Cara-Cara Padam Akaun FacebookLangkah pertama ialah anda perlu login ke akaun Facebook yang mahu dipadamkan.Langkah kedua, bila dah login, terus klik pautan …