27 November 2014

Elak Guna Huruf Besar Menulis Entri

Impikasi guna huruf besar dalam menulis entri blog. Tahukah anda menulis entri yang menggunakan huruf besar secara total di dalam blog ada impikasi tersendiri. Dari segi SEO blogspot, kesannya mungkin tidak ketara memandangkan algorithma terbaru Google tidak ambil kisah sangat mengenai huruf besar kecil ni.

Namun untuk pengalaman (reader's experience) pembaca, penggunaan hurud besar secara total dalam menulis entri tidaklah digalakkan. Huruf besar ini sebenarnya punyai maksud sendiri dalam bidang penulisan. Jika anda lulus peperiksaan SPM ujian bertulis Bahasa Melayu, sepatutnya anda sudah tahu akan fakta ini.

Elak Guna Huruf Besar Menulis Entri

Elak Guna Huruf Besar Menulis Entri
Cuba bayangkan anda menerima SMS yang ditulis dalam tulisan huruf besar. Apa yang anda rasakan? Tulisan dengan huruf besar dalam penulisan bermaksud anda sedang menegaskan, menjerit atau tengking, ia seolah seandainya diucapkan, anda perlu ucapkan dengan nada tegas, bersuara lantang dan kuat.

Dengan penggunaan huruf besar dalam blog, ia seolah macam kita sedang menulis dalam keadaan marah .... hmmm ... sebelum ni sya pernah tampilkan ... andai nak tulis entri yang best, tulis dalam keadaan tenang dan wangi ... :)

Tulisan yang relaks dengan penggunaan huruf besar kecil yang betul pasti akan menyenangkan orang untuk membacanya.
Elak Guna Huruf Besar Menulis Entri
Boleh je guna huruf besar, tetapi digunakan pada tempat dan keadaan yang betul.

Andai tanya saya secara peribadi, memang tak selesa sangat dengan blog yang segalanya bertulisan huruf besar ni. Relaks-relaks je tulis blog.

Hoho .... kalau ikut kajian dan seni penulisan, peribadi seseorang boleh dinilai tau hanya bersandarkan bentuk tulisan ni ... jadi, sorok-sorok sikit ... dan tulislah dengan bahasa yang mudah, dan teknik yang betul. Tulisan yang semuanya besar ni, jika menurut kajian tertentu menunjukkan bahawa kita ada sifat ego tinggi, dan megah yang tak hingat-hingat ... hoho ...

Blogger berusia 40an dari Penang. Sudah berumahtangga dan mempunyai 4 cahayamata. Menulis sejak tahun 2007.

29 Komen Elak Guna Huruf Besar Menulis Entri

aik camtu pon boleh ka..haha

@hakim Mahmud Kalau belajar tatabahasa dan semantik kat sekolah tentu tahu ...

Ada kebenaran jugak. Berbalik pada pepatah, rambut sama hitam tapi hati lain-lain. Means, orang boleh interpret macam-macam just from tulisan huruf besar. Thanx mengingatkan.

*Mar slalu dpt SMS tulisan besar from abah n ma sbb xreti ber'sms' sngt. haha*

Nice entry,kengkadang sy guna huruf besar gak :D

tapi, kalau memang betol2 bermaksud untuk penegasan, rasanya memang perlu huruf besar... heheh

Sangat betul kerana saya sendiri menggunakan huruf besar hanya untuk menegaskan sesuatu dan yang pasti bila marah saya guna huruf besar :)

Ary suka juga dengan penggunaan huruf besar. Tapi hanya untuk menekankan sesuatu situation je^^

assalamualaikum HH...mungkin betul kot teori ni menarik skali...:)

Kalau buat karangan...tak di galakkan menulis huruf besar..Mungkin betul teori nie...

tulis dgn gaya bahasa standard lebih selamat...

Ada org kalau marah dlm sms pun pakai huruf besar semuanya. So betul lah apa yg awak cakap tu. :-)

mohon kongsi di blog saya...dan saya akan link ke blog HH. valuable info for new blogger. thanks.

mmg btul pun..
arul ble mrh dgn sum1..taip msj pn sumer trus gne capital letter je..
ehehehe..

Mujurlah tajuk entri je yang huruf besar.

tajuk entry huruf besar. dan ada certain point.tq for sharing mr.hh

dari pengalaman aku di zaman forum dulu-dulu..tulisan huruf besar ni mengambarkan nada marah..hu3

huruf besar tulis pada notis kenyataan boleh la..

Saya sendiri secara peribadi pun tidak suka ke blog dengan tulisan yang semuanya huruf besar. Rasa macam kena tengking pun ada..

kalau semua huruf kecik pulak ada makna tertentu ke?

Pembaca tak tahu mana mula mana akhir. Tulis macam biasa kita tulis karangan. Lihat dalam buku, begitulah sepatutnya anda tulis. Lihat dalam novel. Lihat dalam buku cerita.

Haha.. notis kenyataan ehhh .. yer ada betulnya tu.

Tajuk entri tak mengapa besar .... :) kita emphasize akan kepentingannya.

Tips yg sgt berguna..saya lah tu suka guna huruf besar.heheh


EmoticonEmoticon