Langkau ke kandungan utama

Elak Guna Huruf Besar Menulis Entri

Impikasi guna huruf besar dalam menulis entri blog. Tahukah anda menulis entri yang menggunakan huruf besar secara total di dalam blog ada impikasi tersendiri. Dari segi SEO blogspot, kesannya mungkin tidak ketara memandangkan algorithma terbaru Google tidak ambil kisah sangat mengenai huruf besar kecil ni.

Namun untuk pengalaman (reader's experience) pembaca, penggunaan hurud besar secara total dalam menulis entri tidaklah digalakkan. Huruf besar ini sebenarnya punyai maksud sendiri dalam bidang penulisan. Jika anda lulus peperiksaan SPM ujian bertulis Bahasa Melayu, sepatutnya anda sudah tahu akan fakta ini.

Elak Guna Huruf Besar Menulis Entri

Elak Guna Huruf Besar Menulis Entri
Cuba bayangkan anda menerima SMS yang ditulis dalam tulisan huruf besar. Apa yang anda rasakan? Tulisan dengan huruf besar dalam penulisan bermaksud anda sedang menegaskan, menjerit atau tengking, ia seolah seandainya diucapkan, anda perlu ucapkan dengan nada tegas, bersuara lantang dan kuat.

Dengan penggunaan huruf besar dalam blog, ia seolah macam kita sedang menulis dalam keadaan marah .... hmmm ... sebelum ni sya pernah tampilkan ... andai nak tulis entri yang best, tulis dalam keadaan tenang dan wangi ... :)

Tulisan yang relaks dengan penggunaan huruf besar kecil yang betul pasti akan menyenangkan orang untuk membacanya.
Elak Guna Huruf Besar Menulis Entri
Boleh je guna huruf besar, tetapi digunakan pada tempat dan keadaan yang betul.

Andai tanya saya secara peribadi, memang tak selesa sangat dengan blog yang segalanya bertulisan huruf besar ni. Relaks-relaks je tulis blog.

Hoho .... kalau ikut kajian dan seni penulisan, peribadi seseorang boleh dinilai tau hanya bersandarkan bentuk tulisan ni ... jadi, sorok-sorok sikit ... dan tulislah dengan bahasa yang mudah, dan teknik yang betul. Tulisan yang semuanya besar ni, jika menurut kajian tertentu menunjukkan bahawa kita ada sifat ego tinggi, dan megah yang tak hingat-hingat ... hoho ...
advertisement


Komen Pembaca ...

  1. aik camtu pon boleh ka..haha

    BalasPadam
  2. @hakim Mahmud Kalau belajar tatabahasa dan semantik kat sekolah tentu tahu ...

    BalasPadam
  3. Ada kebenaran jugak. Berbalik pada pepatah, rambut sama hitam tapi hati lain-lain. Means, orang boleh interpret macam-macam just from tulisan huruf besar. Thanx mengingatkan.

    *Mar slalu dpt SMS tulisan besar from abah n ma sbb xreti ber'sms' sngt. haha*

    BalasPadam
  4. Nice entry,kengkadang sy guna huruf besar gak :D

    BalasPadam
  5. tapi, kalau memang betol2 bermaksud untuk penegasan, rasanya memang perlu huruf besar... heheh

    BalasPadam
  6. Sangat betul kerana saya sendiri menggunakan huruf besar hanya untuk menegaskan sesuatu dan yang pasti bila marah saya guna huruf besar :)

    BalasPadam
  7. Ary suka juga dengan penggunaan huruf besar. Tapi hanya untuk menekankan sesuatu situation je^^

    BalasPadam
  8. assalamualaikum HH...mungkin betul kot teori ni menarik skali...:)

    BalasPadam
  9. Kalau buat karangan...tak di galakkan menulis huruf besar..Mungkin betul teori nie...

    BalasPadam
  10. tulis dgn gaya bahasa standard lebih selamat...

    BalasPadam
  11. Ada org kalau marah dlm sms pun pakai huruf besar semuanya. So betul lah apa yg awak cakap tu. :-)

    BalasPadam
  12. mohon kongsi di blog saya...dan saya akan link ke blog HH. valuable info for new blogger. thanks.

    BalasPadam
  13. mmg btul pun..
    arul ble mrh dgn sum1..taip msj pn sumer trus gne capital letter je..
    ehehehe..

    BalasPadam
  14. Mujurlah tajuk entri je yang huruf besar.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tajuk entri tak mengapa besar .... :) kita emphasize akan kepentingannya.

      Padam
  15. tajuk entry huruf besar. dan ada certain point.tq for sharing mr.hh

    BalasPadam
  16. dari pengalaman aku di zaman forum dulu-dulu..tulisan huruf besar ni mengambarkan nada marah..hu3

    BalasPadam
  17. huruf besar tulis pada notis kenyataan boleh la..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Haha.. notis kenyataan ehhh .. yer ada betulnya tu.

      Padam
  18. Saya sendiri secara peribadi pun tidak suka ke blog dengan tulisan yang semuanya huruf besar. Rasa macam kena tengking pun ada..

    BalasPadam
  19. kalau semua huruf kecik pulak ada makna tertentu ke?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Pembaca tak tahu mana mula mana akhir. Tulis macam biasa kita tulis karangan. Lihat dalam buku, begitulah sepatutnya anda tulis. Lihat dalam novel. Lihat dalam buku cerita.

      Padam
  20. Tips yg sgt berguna..saya lah tu suka guna huruf besar.heheh

    BalasPadam

Catat Ulasan

Terima kasih kerana sudi tinggalkan komen. Komen anda adalah tanggungjawab anda. Jika anda dapati ada mana-mana link tidak berfungsi di dalam blog ini, sila beritahu saya ye.

Untuk peluang pengiklanan, sila email saya menerusi ruangan 'Contact Me'. Terima kasih.

Popular

6 Doktor Kacak Malaysia Yang Membuatkan Anda Mahu Check-up Hari-Hari di Hospital

6 Doktor Kacak Malaysia Yang Membuatkan Anda Mahu Check-up Hari-Hari di Hospital. Pekerjaan doktor dianggap mulia dan banyak menyumbang dalam masyarakat hari ni. Mereka terpaksa belajar lebih kurang 5 hingga 6 tahun untuk mendapatkan ‘title’ doktor tersebut dan kebanyakan mereka dianggap tak da ‘life’ dan sangat ‘nerd’.

Tapi tahukah anda bahawa ada juga dikalangan mereka yang yang sangat handsome dan menarik hingga membuatkan anda hari-hari nak buat check up kat hospital. Jom kita kenali 6 doktor kacak di Malaysia.
6 Doktor Kacak Malaysia Yang Membuatkan Anda Mahu Check-up Hari-Hari di Hospital 1- Dr Syed Ahmad Murthada

Beliau merupakan model utama untuk jubah furby and sugar dan sangat aktif ke gym.  Walaupun doktor kerjanya sangat sibuk untuk merawat dan melayani pesakit, mereka juga ada kehidupan sendiri. Sibuk-sibuk pun sempat ke Gym tu ... hoho. Jangan cakap doktor tak da life ye. Dan pada saya, memang haruslah seorang doktor menjadi contoh kepada orang lain, nampak sihat, sasa,…

Telinga Berdesing Bawa Petanda

Pernah merasa telinga berdesing tak? Ia kadangkala berlaku tanpa diduga, tanpa ikut masa. Secara tiba-tiba .... ntah disebabkan apa, terasa telinga akan berdesing. Sesetengah akan mengaitkannya dengan sejenis penyakit dinamakan Tinnitus.

Walaubagaimanapun, orang lama-lama dalam masyarakat Melayu, ada telahan sendiri mengenai telinga berdesing ini. Mereka mengaitkan dengan kejadian-kejadian yang bakal berlaku dek kerana berdesingnya telinga. Orang tua lama-lama mengaitkan masa dan bahagian telinga yang mana terkena desingan ini, berikut saya kongsikan sedikit info dan pengetahuan mengenai telinga berdesing ini.
Telinga Berdesing Bawa Petanda Telinga Berdesing Bawa Petanda Sesuatu Kejadian Bakal Berlaku Jika Telinga Kanan Berdesing Jam 06:00 - 07:00 pagi - mendapat khabar burukJam 07:00 - 08:00 pagi - akan difitnah oleh orangJam 08:00 - 09:00 pagi - akan membuat rencana pergi jauh sendirian atau bersama orang lainJam 09:00 - 10:00 pagi - bermakna akan ada berita yang kurang menyenangka…

Cara Padam Akaun Facebook

Tentu ada yang nak tahu cara nak padam akaun Facebook, terutama bila si dara dah jadi isteri orang, dan si suami pula melarang si isteri untuk gunakan Facebook. Malah, ada yang mahu tutup akaun Facebook sebab mahu elak perkara tidak baik berlaku, atau terus berlaku. Saya tahu sebab pernah bertanya kepada saya.

Jadi entri kali ini saya nak kongsikan cara-cara nak memadam (delete) akaun sosial Facebook. In Sha Allah, ia akan beroleh manfaat pada mereka yang mungkin nak tahu cara nak padam akaun Facebook; khas dan khusus untuk akaun peribadi.

Oh ya, mungkin ada yang tidak tahu, anda boleh mempunyai banyak akaun Facebook, asalkan alamat email dan juga no telefon bimbit anda berbeza bagi setiap akaun. Jadi, kemungkinan ada pengguna yang punyai lebih dari satu akaun, dan mahu padam akaun Facebook yang lain boleh juga ikuti panduan ini.
Cara-Cara Padam Akaun FacebookLangkah pertama ialah anda perlu login ke akaun Facebook yang mahu dipadamkan.Langkah kedua, bila dah login, terus klik pautan …