Elak Guna Huruf Besar Menulis Entri

Impikasi guna huruf besar dalam menulis entri blog. Tahukah anda menulis entri yang menggunakan huruf besar secara total di dalam blog ada impikasi tersendiri. Dari segi SEO blogspot, kesannya mungkin tidak ketara memandangkan algorithma terbaru Google tidak ambil kisah sangat mengenai huruf besar kecil ni.

Namun untuk pengalaman (reader's experience) pembaca, penggunaan hurud besar secara total dalam menulis entri tidaklah digalakkan. Huruf besar ini sebenarnya punyai maksud sendiri dalam bidang penulisan. Jika anda lulus peperiksaan SPM ujian bertulis Bahasa Melayu, sepatutnya anda sudah tahu akan fakta ini.

Elak Guna Huruf Besar Menulis Entri

Elak Guna Huruf Besar Menulis Entri
Cuba bayangkan anda menerima SMS yang ditulis dalam tulisan huruf besar. Apa yang anda rasakan? Tulisan dengan huruf besar dalam penulisan bermaksud anda sedang menegaskan, menjerit atau tengking, ia seolah seandainya diucapkan, anda perlu ucapkan dengan nada tegas, bersuara lantang dan kuat.

Dengan penggunaan huruf besar dalam blog, ia seolah macam kita sedang menulis dalam keadaan marah .... hmmm ... sebelum ni sya pernah tampilkan ... andai nak tulis entri yang best, tulis dalam keadaan tenang dan wangi ... :)

Tulisan yang relaks dengan penggunaan huruf besar kecil yang betul pasti akan menyenangkan orang untuk membacanya.
Elak Guna Huruf Besar Menulis Entri
Boleh je guna huruf besar, tetapi digunakan pada tempat dan keadaan yang betul.

Andai tanya saya secara peribadi, memang tak selesa sangat dengan blog yang segalanya bertulisan huruf besar ni. Relaks-relaks je tulis blog.

Hoho .... kalau ikut kajian dan seni penulisan, peribadi seseorang boleh dinilai tau hanya bersandarkan bentuk tulisan ni ... jadi, sorok-sorok sikit ... dan tulislah dengan bahasa yang mudah, dan teknik yang betul. Tulisan yang semuanya besar ni, jika menurut kajian tertentu menunjukkan bahawa kita ada sifat ego tinggi, dan megah yang tak hingat-hingat ... hoho ...

{ 29 comments.. read them below or add one }

hakim Mahmud hakim Mahmud April 18, 2012
aik camtu pon boleh ka..haha
HasrulHassan [HH] HasrulHassan [HH] April 18, 2012
@hakim Mahmud Kalau belajar tatabahasa dan semantik kat sekolah tentu tahu ...
Mardhiyyah Ridzuan Mardhiyyah Ridzuan April 18, 2012
Ada kebenaran jugak. Berbalik pada pepatah, rambut sama hitam tapi hati lain-lain. Means, orang boleh interpret macam-macam just from tulisan huruf besar. Thanx mengingatkan.

*Mar slalu dpt SMS tulisan besar from abah n ma sbb xreti ber'sms' sngt. haha*
Cik Adieb Cik Adieb April 18, 2012
Nice entry,kengkadang sy guna huruf besar gak :D
pha is pha is April 18, 2012
tapi, kalau memang betol2 bermaksud untuk penegasan, rasanya memang perlu huruf besar... heheh
ErnieFaizal Siti ErnieFaizal Siti April 18, 2012
Sangat betul kerana saya sendiri menggunakan huruf besar hanya untuk menegaskan sesuatu dan yang pasti bila marah saya guna huruf besar :)
ary_lee ary_lee April 18, 2012
Ary suka juga dengan penggunaan huruf besar. Tapi hanya untuk menekankan sesuatu situation je^^
maszull maszull April 18, 2012
assalamualaikum HH...mungkin betul kot teori ni menarik skali...:)
Che rosliza Che mat Che rosliza Che mat April 18, 2012
Kalau buat karangan...tak di galakkan menulis huruf besar..Mungkin betul teori nie...
BLADE EDGE BLADE EDGE April 18, 2012
tulis dgn gaya bahasa standard lebih selamat...
Dang Tari Dang Tari April 19, 2012
Ada org kalau marah dlm sms pun pakai huruf besar semuanya. So betul lah apa yg awak cakap tu. :-)
~ Mrs.R ~ ~ Mrs.R ~ April 19, 2012
mohon kongsi di blog saya...dan saya akan link ke blog HH. valuable info for new blogger. thanks.
Are_Rull Are_Rull April 19, 2012
mmg btul pun..
arul ble mrh dgn sum1..taip msj pn sumer trus gne capital letter je..
ehehehe..
ekjoz buluh ekjoz buluh November 27, 2014
Mujurlah tajuk entri je yang huruf besar.
Ija Rased Ija Rased November 27, 2014
tajuk entry huruf besar. dan ada certain point.tq for sharing mr.hh
blogger lelaki blogger lelaki November 27, 2014
dari pengalaman aku di zaman forum dulu-dulu..tulisan huruf besar ni mengambarkan nada marah..hu3
kakiblog kakiblog November 28, 2014
huruf besar tulis pada notis kenyataan boleh la..
Qider Qider November 28, 2014
Saya sendiri secara peribadi pun tidak suka ke blog dengan tulisan yang semuanya huruf besar. Rasa macam kena tengking pun ada..
Suhaily Latif Suhaily Latif December 02, 2014
kalau semua huruf kecik pulak ada makna tertentu ke?
HASRUL HASSAN HASRUL HASSAN December 02, 2014
Pembaca tak tahu mana mula mana akhir. Tulis macam biasa kita tulis karangan. Lihat dalam buku, begitulah sepatutnya anda tulis. Lihat dalam novel. Lihat dalam buku cerita.

HASRUL HASSAN HASRUL HASSAN December 02, 2014
Haha.. notis kenyataan ehhh .. yer ada betulnya tu.
HASRUL HASSAN HASRUL HASSAN December 02, 2014
Tajuk entri tak mengapa besar .... :) kita emphasize akan kepentingannya.
ena ena June 24, 2015
Tips yg sgt berguna..saya lah tu suka guna huruf besar.heheh

Terima kasih kerana sudi tinggalkan komen. Komen anda adalah tanggungjawab anda. Jika anda dapati ada mana-mana link tidak berfungsi di dalam blog ini, sila beritahu saya ye.

Untuk peluang pengiklanan, sila email saya menerusi ruangan 'Contact'. Terima kasih.