Langkau ke kandungan utama

Tips dan Cara Untuk Lulus Temuduga Kerja

Tips dan cara lulus temuduga kerja. Tahniah kepada mereka yang sudahpun bergelar graduan, tak kiralah graduan diploma ke, graduan ijazah ke, graduan sijil ke, atau graduan SPM. Anda dah berjaya lepasi satu tahap kehidupan - berjaya tamat peperiksaan, tamat ulangkaji, tamat kena marah dengan guru, tamat berjumpa dengan pensyarah. Anda sudah ada satu pencapaian dalam hidup. Dan sekarang, anda bakal ke satu fasa kehidupan yang lain pula.

Lepas tamat belajar, selalunya apa yang akan anda buat dulu?

Ok. Ramai yang akan kata, lepak-lepak dulu, berehat cukup-cukup dan habiskan masa dengan keluarga. Tapi ....
Tips Untuk Lulus Temuduga Kerja

Tulis Resume Power Dapat Temuduga Kerja

Tapi ada juga golongan mereka yang tak boleh duduk diam. Sebelum graduasi atau tamat belajar, mereka sudah rancang ke depan. Mereka mahu rebut peluang sebelum orang lain mendahului mereka. Ada yang siap-siap dah tulis resume untuk temuduga kerja; sebelum mereka diistiyarkan penerima segulung sijil, diploma mahupun ijazah. Dan kebanyakkan dari mereka bukan tulis resume ikut sedap dan semborono, mereka ni bijak sebab tahu teknik dan cara tulis resume kerja dengan betul. Mereka berpandukan kepada mereka yang dah berjaya dapat kerja dan temuduga dengan hantar resume yang power, yang buatkan pemilih kerja rasa tak sabar nak ambil mereka untuk ditemuduga.
Orang camtu memang pandai rancang masa depan. Mereka tahu apa yang mereka inginkan selepas habis belajar. Mahu kejar cita-cita yang lama diimpikan. Bukan setakat untuk diri sendiri, tetapi mahu realisasikan impian ibu bapa. Mereka mahu langkah pertama setelah tamat belajar ialah membalas budi mak ayah yang susah payah didik dari kecil dan berikan persekolahan terbaik. Insan sebegini memang akan mengorak kejayaan cemerlang, mereka tahu apa yang ingin dicapai dan buat langkah pantas untuk jadikan ia satu realiti.

Seronok rasa bila resume kerja yang dihantar dibalas dengan tarikh temuduga. Saya dulu pun cukup seronok dapat surat untuk temuduga. Memang excited, walaupun kena temuduga jauh dari kampung halaman. Gugup pun ada. Takut pun ada. Al maklumlah tak ada pengalaman kena temuduga sebenar. Sebelum ni dapat kerja kilang kicap 3 Ayam dan kerja sebagai pam atendan pun bukan ada temuduga yang proper. Main redah masuk pejabat je. Isi borang apa patut, esok lusa dah boleh masuk kerja... hoho ...

Tips Untuk Lulus Temuduga Kerja

Banyak kena buat persediaan bila dijemput untuk ditemuduga ni. Jika nak lulus temuduga mesti kena lakukan persediaan, hanya inilah cara untuk lulus temuduga.

Apakah persediaan untuk lulus temuduga kerja?

  • Pertama - kena buat ulangkaji mengenai skop kerja dan jawatan yang diminta.
  • Kedua - kena tahu serba sedikit mengenai syarikat tempat minta kerja.
  • Ketiga - kena buat latihan supaya lancar bercakap dan jawab soalan.

Ada banyak lagi persediaan-persediaan untuk lulus temuduga kerja. Persediaan ini bukan hanya pada pengetahuan ilmiah semata, kena juga buat persediaan dari segi mental, selain persedian dari segi penampilan fizikal.

Pengalaman Jadi Penemuduga - First Impression Calon Temuduga

Saya pernah menjadi penemuduga kerja. Tahu tak apa first impression penting untuk pikat penemuduga?

  • Pertama - Penampilan fizikal, kekemasan berpakaian yang sesuai dengan jawatan kerja diminta.
  • Kedua - Cara menampilkan dan perkenalkan diri, cara untuk menghormati penemuduga.
  • Ketiga - Cara menyesuaikan dengan keadaan temuduga - iaitu cara anda melihat dan memandang, cara anda duduk, cara anda menggunakan anggota tubuh.
Cara Untuk Lulus Temuduga Kerja
Nak lulus temuduga kerja, anda tidak boleh merasakan anda tahu segala-galanya. Anda perlu bersikap rendah diri tetapi pada masa yang sama, tahu kelebihan diri dan tonjolkan ia dengan menjawab soalan-soalan dengan tepat.

Saya nak cerita banyak mengenai cara untuk lulus temuduga ni, mau makan lebih 3000 patah perkataan. Mungkin ada yang tak berapa berminat nak tahu. Jadi, jika anda membaca cara untuk lulus temuduga kerja ini rasa mahu tahu lebih lagi, dan mahukan tips terbaik untuk lulus temuduga kerja, anda mungkin boleh baca ebook ini - Rahsia Bijak Temuduga.




Dah baca post berikut:

advertisement


Komen Pembaca ...

  1. Kalaulah saya baca ni dulu sebelum temuduga.....tak la kelam kabut saya menjawab soalan..ramah sangat...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hmm, ramai tak buat persediaan sepatutnya sebelum hadir temuduga kerja. Ada yang buat sambil lewa tapi nak dapat kerja tu ...

      Padam

Catat Ulasan

Terima kasih kerana sudi tinggalkan komen. Komen anda adalah tanggungjawab anda. Jika anda dapati ada mana-mana link tidak berfungsi di dalam blog ini, sila beritahu saya ye.

Untuk peluang pengiklanan, sila email saya menerusi ruangan 'Contact Me'. Terima kasih.

Popular

Lubuk Tudung dan Telekung Harga Murah

Cari lubuk tudung dan telekung dengan harga murah? Aha .. kalau anda seorang peniaga untuk pakaian wanita terutama menjual tudung dan telekung .. anda tentu mahu pergi ke tempat yang akan saya nyatakan nanti.

Ia adalah tempat di mana anda boleh dapat pelbagai jenis pakaian wanita dari tudung, telekung, skarf, blouse, jubah, seluar serta kain ela. Yang menariknya ialah, ada di antaranya adalah dari jenama-jenama terkenal tapi dengan harga yang mampu buat anda memborong sampai sepuluh hingga dua puluh helai dengan senyuman manis.
Lubuk Tudung dan Telekung Harga Murah Lubuk yang saya maksudkan ialah Pasar Kemboja Parit Buntar. Ia merupakan tempat setempat yang menjual pakaian wanita dengan harga murah dan berpatutan. Pasar Kemboja ini unik kerana ia terletak di dua sempadan negeri iaitu Perak dan Pulau Pinang.

Jika anda ke sini, anda tentu terkejut apabila mendapati ada peniaga-peniaga ini datangnya dari seluruh Malaysia. Malah ada yang datang dari kawasan beli-belah terkenal tatkala Ram…

Bahaya Makan Ikan Haruan Untuk Ibu Bersalin Caesarean

Terkejut. Saya selama ini ingat bahawa ikan haruan ini, baik ikan segar mahupun pati ikan haruan beri kesan terbaik untuk penyembuhan luka. Hmm rupanya, kesan positif penyembuhan tersebut adalah bergantung dengan metabolisma dan keadaan tubuh seseorang. Saya baru dapat tahu bahawa bahaya makan ikan haruan ini terutama untuk ibu/isteri yang bersalin secara pembedahan caesarean.

Serius, Saya betul-betul tak tahu, malah ketika isteri saya dalam minggu akhir untuk melahirkan anda .. saya dah belikan satu set pati ikan haruan berharga RM39. Isteri saya pula dah carikan bekalan ikan haruan segar menerusi rakan-rakan pejabatnya.
Bahaya Makan Ikan Haruan Untuk Ibu Pantang Bersalin Secara Bedah Caesarean Sebelum ini, isteri saya bersalin secara normal. Memang ketika dalam pantang bersalin, isteri saya akan makan ikan haruan dan juga pati ikan haruan. Ikan haruan memang dikenali mempunyai nilai kebaikan untuk penyembuhan luka. Semua orang tahu akan perkara ini.

Malah, makan ikan haruan telah me…

Bagaimana Cara Nak Jadi Jutawan Dengan Produk Sendiri?

Siapa yang tak teringin nak jadi jutawan kan? Sejak saya menjadi seorang blogger sepenuh masa sejak 2010 ni, saya dah nampak ramai rakan-rakan saya yang jadi jutawan. Dulu, mereka sama-sama tulis blog, tapi kini sudah berbisnes dengan produk sendiri. Awalnya untung sikit .. tapi sekarang, dah boleh dianggap sebagai jutawan.

Susah ke nak jadi jutawan ni? Ok ... mari kita semak dulu apa maksud jutawan ni. Jutawan bermaksud seseorang yang mempunyai wang atau harta yang bernilai berjuta-juta ringgit. Kalau anda ada wang atau harta lebih dari juta - ada billion, anda tetap dipanggil jutawan. Dalam bahasa Malaysia, tiada perkataan khusus untuk seseorang yang miliki wang atau harta berbillion ringgit.  Bagaimana Cara Nak Jadi Jutawan? Sekarang anda dah tahu apa maksud jutawan. Jadi, jika anda nak jadi jutawan .. misi anda mestilah untuk mempunyai dan memiliki wang atau harga lebih dari sejuta ringgit. Capai je harta bernilai juta, maka dah boleh dapat title jutawan (dari segi istilah).

Tak a…