30 November 2014

Mainan Sesuai Buat Si Comel

Mainan buat si kecil. Bagi mereka yang baru berjinak-jinak dengan kelahiran baru.... satu perkara yang perlu difikirkan untuk bayi ialah apakah permainan yang sesuai untuk mereka. Yelah .. bukan semua mainan itu sesuai dengan bayi yang baru nak mengenal dunia. Ada yang boleh mendatangkan mudarat. Jadi, kena pilih permainan yang sesuai untuk bayi.

Saya sebagai bapa kepada 3 anak bukanlah pandai sangat pun tentang barang mainan kanak-kanak ni. Tapi kebiasaannya, bayi yang kecil sukakan objek yang bergerak dan berwarna terang. Dan mereka suka melihat wajah yang hampir sama dengan mereka... tu sebab baby akan senyum-senyum bila kita letak baby duduk depan cermin.

Mainan Sesuai Buat Bayi Comel

Mainan Sesuai Buat Si Comel

Dengan merujuk Majalah Pa dan Ma, alat mainan yang sesuai bagi bayi ini boleh dikategorikan kepada yang berikut:
  • Mainan yang boleh dipicit dan dihisap. Jangan berikan mainan yang terlalu kecil takut tertelan dan akan akibatkan baby tercekik .. uhh bahaya ni.
  • Mainan bergerak.
  • Mainan lembut seperti bebola. Anak saya semuanya suka bola masa kecik .. macam2 bola ada, kecik beso... belang2 .. semua kaler ada.
  • Cermin atau gambar. Gambar boleh lekatkan atau letak dalam frame plastik dan letak kat tepi katil baby.

Saya awal perkahwinan memang jadikan majalah Pa dan Ma ni sebagai rujukan. Ada tips yang baik boleh diikuti.

Katanya Nak Jadi Seorang Doktor

Anak-anak, ada sahaja alasan bila nak beli mainan baru. Nampak kereta kontrol, nak beli .. walhal kat rumah dah ada, alasannya ... kereta kontrol ni leh kuar lampu, leh jalan ke belakang. Anak-anak dalam masa nak membesar, ligat otak mereka fikir mencari alasan untuk inginkan sesuatu. Maka, ibubapa yang mungkin tak cukup duit poket, agak keberatan sikitlah nak ikutkan permintaan anak.

Setakat ini, alhamdulillah, ada permintaan anak yang difikirkan tidak berlebihan saya akan turuti. Ada rezeki sedikit dari hasil blogging, guna income buat duit affiliate menerusi blog, mainan anak yang harga bawah RM30-RM50 in Sha Allah, boleh dituruti. Nasib baik tinggal di Parit Buntar yang syok boleh dapat barang-barang harga murah. Ada Mydin, ada Ten Ten, ada Hari Hari, ada kedai Longwan ada kedai RM2 yang boleh dapat barang mainan murah.

Barang mainan murah ni, walaupun ada yang kata kualiti tidak bagus, namun jika anak-anak dan ibu bapa pandai jaga, in Sha Allah akan tahan lama. Kena didik anak-anak untuk hargai barang milik mereka. Cara saya, saya suka mereka untuk usaha dapatkan sesuatu.

Anak sulong saya, dia dapat beli helikopter mainan, dapat beli kereta kawalan jauh, mainan yang memang canggih-manggih, beli murah di Padang Besar. Baru-baru ni dapat beli kad Buddy Fight semua adalah hasil duit simpanan sendiri.

Anak kedua saya agak lain sikit. Seorang anak yang aktif tetapi dalam bab simpan menyimpan ni dia kurang, tetapi dia tahu menghargai barang milik dia.

Anak Perempuan Saya, Katanya Nak Jadi Seorang Doktor

Anak perempuan saya ... hoho .... manja, mainan dia usia tak lebih seminggu. Malah ada mainan, hari ini beli, esok dah tak boleh main dah, sib baiklah ada kedai RM2 yang dia tak kesah beli mainan murah. Pernah anak perempuan saya nak beli set doktor-doktor ... katanya esok besar nak jadi doktor, kalau saya sakit, nanti boleh dia periksa dan bagi ubat. Dia kata nak bagi ubat cepat sembuh... sekali makan terus baik, jadi abahnya ini tak perlu nak sakit-sakit lama-lama. Kalau sakit lama-lama, nanti dia tak ada kawan nak main-main doktor.


Alahai anak.

Seronok ada anak. Anugerah Allah S.W.T tiada tolong bandingnya.

p.s: Ada anak kawan saya, dia beli mainan Padang Besar dan jual semula online. Kecil-kecil dah pandai buat duit online menerusi mudah.my. 

Manjanya Anak Perempuan Dengan Si Ayah

Tak tahu pasal apa, memang anak perempuan ni manja lebih dengan si ayah. Dulu, saya pun lihat kebanyakan sepupu-sepupu saya yang perempuan memang manja dengan pak sedara. Tak tahu pasal apa. Nak kata mak sedara saya garang, fikir-fikir balik .. pak sedara saya pernah je rotan anak-anak dara dia sebab tak sholat. Ada pak sedara saya yang lain, main renung je .. semua pakat lari masuk bilik.

Dulu, saya tertanya-tanya gak. Sekarang ni bila dah ada anak perempuan sendiri, baru saya tahu ... err tahu ke? Haha .. actually saya pun masih lagi tertanya-tanya kenapa anak perempuan manja mereka lebih pada si ayah.

Manjanya Anak Perempuan Dengan Si Ayah


Mungkin sebab ayah kot yang manjakan lebih anak perempuan, almaklumlah, menjaga anak perempuan ni bukannya satu perkara yang mudah. Sebagai ibu bapa kena didik seperti acuan yang pernah Rasulullah S.A.W sediakan. Didik anak perlu ikut sunnah S.A.W. Memang, dalam agama Islam sendiri pun, dititikberatkan untuk jaga anak perempuan lebih sikit prihatinnya. Anak perempuan emosinya mudah terguris dan terganggu. Pantang silap, akan merajuklah dia.

Saya pernah kongsikan cabaran didik anak perempuan bukan mudah. Ustazah dalam video entri tu banyak beri pesan dan beri tips. Jika tak tengok, bolehlah baca dan tonton video tu nanti.

Anak perempuan ni, dari kecil sehingga menjadi anak dara banyak fasa dalam hidup. Anak perempuan akan merasai perubahan fizikal ketara. Malah secara biologi pun ada perubahan. Jadi, menjadi ibu bapa yang ada anak perempuan kena ambil tahu dan kena lebih berpengetahuan.

Anak perempuan manja pada ayah kerana sifat ayah itu sendiri yang memang kena lebih ambil berat soal mereka. Anak perempuan kena bermain dengan emosi, jadi manja pada mereka itu sebenarnya satu cara mendidik mereka.

Namun, dalam menjaga dan didik anak perempuan ini kena berhemah, silap langkah ... anak perempuan akan fikir merekalah puteri yang tidak boleh ditolak kata. Ayah perlu jadi hero, dan pelindung kepada anak-anak perempuan.
Terkenang zaman jahiliyiah sebelum kedatangan Nabi Muhammad S.A.W, diceritakan di dalam Al Quran; bila anak perempuan dilahirkan dianggap satu kehinaan, sampai ada yang sanggup kuburkan bayi perempuan baru lahir hidup-hidup.

Bila Islam datang, bayi perempuan diberikan satu darjat dan taraf tinggi dalam masyarakat.

Anak perempuan diberikan satu kelebihan dalam Islam, dan anak-anak perempuan ini perlu dididik dengan terbaik kerana ia akan menjadi kepada isteri dan ibu kepada seseorang. Jika baik didikan mereka, in Sha Allah, syurga anak itu akan terjamin bersama suami soleh, dan menjadi ibu mithali buat anak-anak yang bakal mendoakan segala kebaikan dunia akhirat.

Memang takkan terbanding dengan puteri-puteri Nabi Muhammad S.A.W tetapi setidaknya kita ibu bapa mencuba. Ye tak?

7 Tips Blog Niaga Terima Pengunjung

Saya nak berikan 7 tips untuk sebuah blog niaga terima pengunjung. Apa guna ada sebuah blog niaga atau blogshop tetapi pengunjung tiada. Pengunjung kosong bermaksud juga blog tiada trafik. Dan seperti saya katakan dalam fundamental blog buat duit, trafik blog adalah penting untuk jana income.

Ok. Adakah anda seorang usahawan internet? Sudahkah anda ada blog? Jika dah, adakah blog anda menerima trafik yang baik? Jika tidak, maka saya syorkan anda baca entri ini supaya blog anda tidak jadi hidup segan mati tak mahu.

Jika blog anda mahukan potensi untuk jana income berterusan, maka blog anda perlukan tujuh tips blog niaga terima pengunjung ini. Anda mesti pastikan blog anda ada pengunjung kerana mereka inilah yang akan menjadi calon-calon yang sangat sesuai untuk beli apa jua produk yang anda jual di blog anda.

Tips yang akan saya kongsikan ini tidak diuji oleh saya, memandangkan saya sudah tidak ada lagi blog niaga. Namun, saya dapati teknik-teknik ini digunakan oleh ramai usahawan online berjaya sehingga ada di antara mereka yang sudah menjadi jutawan tudung di Malaysia.

7 tips blog niaga terima kunjungan ini boleh praktikkan, mana tahu dengan amal tips yang tak seberapa ni akan menyebabkan blogniaga anda meletup .. powwww.... powwwwww kadabummmm ...

7 Tips Untuk Blog Niaga Terima Pengunjung




  1. Daftar perniagaan anda. Apa jua yang anda jual dalam blogniaga anda, perlukan satu cop atau pengesahan atau tanda yang anda sebenarnya memang seorang usahawan - walaupun kecil. Ia menyerlahkan kredibiliti blogniaga anda dan meningkatkan kebolehpercayaan blogniaga anda. Tak perlu risau akan pendaftaran. Ia sangat mudah.
  2. Promosi. Tiada cara lain selain promosi berterusan. Anda boleh promo blogniaga anda samada di blog orang lain, laman web atau forum yang berkaitan. Jangan promosi pada laman web atau forum yang tiada kaitan dengan apa yang anda niagakan, contoh, kalau anda jual keronsang ataupun baju wanita, janganlah promo kat laman web atau forum pasal kereta. Mahu dapat servis pengiklanan dari saya, boleh rujuk laman Advertise.
  3. Tulis Artikel. Dengan menulis artikel berkaitan dengan apa yang anda jual, setidaknya orang yang nak beli tahu apa yang mereka akan beli. Ceritakan sikit asal usul ke, cara penjagaan ke atau cara memakai. Dengan ini, orang yang cari tentang artikel tersebut secara tidak langsung akan ke blogniaga anda. Anda juga boleh posting ke ruangan laman web komuniti atau kongsikan di Facebook dan juga Google Plus.
  4. Penajaan. Jadi penaja hadiah pada blog-blog yang buat segmen ataupun contest tertentu. Pastikan blog yang buat contest atau giveaway itu ramai pengunjung.
  5. Jangan Tipu Pelanggan - ini merupakan after sales yang sangat perlu dijaga. Jika ada pembeli yang membeli dari blogniaga anda yang tidak puas hati, pasti mereka tidak akan buat ulangan jualan, atau nanti pasti akan boikot blogniaga anda. Jika anda berjaya buat mereka puas hati, secara automatik, mereka akan bercakap mengenainya, dan anda akan menerima kunjungan yang tak disangka. Lihat bagaimana implikasi ini berlaku pada Courts.
  6. Fanpage. Buat page khas untuk blogniaga anda dalam Facebook. Bila orang search tentang sesuatu produk, enjin carian akan mencarinya berdasarkan laman web paling tinggi trafik dan mesra SEO. Facebook adalah salah satunya. Anda boleh tingkatkan LIKE fanpage anda untuk lebih ramai tahu kewujudan blog niaga anda.
  7. Trafik Blog Peribadi. Buat link khas dalam blog seharian anda ke blog niaga anda. Buat promo secara tidak langsung. Atau buat kisah dan cerita yang ada kaitan dengan benda yang anda niagakan. Selalunya orang akan membeli produk jika kita sendiri menggunakannya ... testimonial itu penting.


Ok dah diberi tujuh yang dapat saya fikirkan. Jika perlu cubalah cara yang lebih ortodoks seperti mengiklan di suratkhabar dan laman web. Kuarkan modal skit. Tak apa berkorban dahulu untuk kemajuan di masa akan datang.


Selamat mencuba.

Tips Blog Lebih Pantas Loading

Saya nak kongsikan tips untuk blog lebih pantas loading. Anda ada masalah dengan blog anda atau anda bermasalah dengan blog yang lambat load (macam blog ini .. hehehe)? Kalau lambat loading, tentu ramai yang susah nak singgah blog anda .. dan mungkin akan menyebabkan mereka tak mahu ulang datang lagi ke blog anda.

Ada ketika, blog dan laman web yang ambil masa untuk dipaparkan akan buat pengunjung marah. Bila jadi begitu, maka blog akan kehilangan pembaca. Nak pengikut? Uhh jangan haraplah.

Bagi sebuah blog baru, kepantasan loading blog amat penting. Inilah senjata utama untuk tewaskan blog-blog lama yang sudah semput. Blog baru mesti ada ciri-ciri untuk pantas loading. Blog baru mesti berada di depan bila ambil kira kepantasan loading blog ini.

Tips Blog Lebih Pantas Loading

Tips Blog Lebih Pantas Loading
Blog yang tidak ambil masa lama dipaparkan bukan sahaja disukai oleh pengunjung baru, tetapi juga oleh robot enjin carian. Walaupun sesebuah blog itu tidak mempunyai ciri-ciri teknikal sebuah blog yang mesra SEO, tetapi disebabkan oleh pantasnya ia menyalurkan maklumat dan info dek kerana loading yang ringan, maka ia akan disukai.

Kemungkinan ini juga akan membuatkan blog tersebut berada di top enjin carian; jauh meninggalkan blog-blog lain yang kononnya ada template mesra SEO dan diuruskan pula oleh kononnya pakar seo.

Sebab Blog Lambat Loading

Antara penyebab yang buatkan blog jadi berat dan lambat dibuka atau loading ..
  1. Terlalu banyak widget yang tak perlu
  2. Ada muzik/video yang streaming kerana streaming akan makan buffer untuk load page
  3. Foto yang ada bersaiz besar dan perlukan pelayar internet untuk recalculate margin dan pixel size untuk sesuaikan dengan paparan di blog dan pc.
  4. Terlalu banyak link yang melibatkan snapshot/preview gambar
  5. Pc si pengunjung memang lembab! dan internet connection s@cks!

Uhh yang last tu tak tahan tu .. hehehe . ... ok dah kasik sebab lambat jadi faham2 lah cara nak bagi ringan. Lagi satu, saya kasik satu tip mudah nak bagi blog kita cepat load. Caranya adalah dengan cramp kita punya html atau coding blog kita.

Caranya buka html editor dalam blogger.com dan cuba kurangkan ruang kosong antara baris code html. Selalunya antara widget dalam coding html akan dijarakkan dengan satu line .. jadi hapuskan line kosong tersebut. Anda juga boleh guna software tertentu yang terdapat secara percuma online. Hantar code html anda dan dia akan susun dan cramp coding anda dengan sendirinya. Cubalah cari di Google atau Yahoo Search yer.

28 November 2014

Sedih. Adsense Tolak Rayuan Buat Kali Keempat!

Sedih. Tak ada rezeki nampaknya menerusi pengiklanan Google Adsense. Ini merupakan kali keempat Google Adsense menolak permohonan rayuan saya untuk kembalikan iklan Adsense ke blog ini. Saya jadi buntu apakah salah silap blog ini sehingga iklan Adsense tidak dibenarkan untuk 'hidup'.

Nak buat macamana ye tak? Sudah masuk kali keempat, saya fikir inilah kali terakhir saya memohon rayuan iklan Adsense enable di blog ini. Sayang sekali kan? Blog ada trafik yang baik, tetapi tak boleh letak iklan Adsense, jadi kenalah cari alternatif lain untuk medium pengiklanan.

Adsense Tolak Rayuan Buat Kali Keempat!

Sebenarnya ada lebih 101 platform pengiklanan untuk blog. Namun, kesetaraan dengan Adsense memang tak ada. Walaupun ada yang nampak sama, tetapi ia tidak membayar seperti Adsense bayar. Keseronokkan Adsense tidak dapat saya rasai lagi. Nampaknya akan ambil masa sedikitlah juga untuk dapatkan cek Google Adsense tahun ni.

Akaun Google Adsense saya masih aktif, malah iklan Adsense masih lagi terpapar di beberapa blog saya yang lain. Tapi memandangkan trafik ke blog-blog tersebut tidak seperti blog ini, maka hasilnya juga tidaklah seberapa, ada memang ada tetapi tersangatlah lambat nak naik dari USD10-USD11 ... mahu makan bulan tu.

Nak tahu apa email balasan dari Google Adsense setelah saya membuat rayuan?

Nah .. silalah baca.

Hello,

Thank you for submitting an appeal. However, after thoroughly reviewing hasrulhassan.com and taking your feedback into consideration, we are unable to enable ad serving to your site again at this time, as your site appears to still be in violation.

Example page where violation occurred: http://www.hasrulhassan.com/

MODIFIED AD TARGETING: Publishers are not permitted to alter the behavior of Google ads in any way. This includes altering the targeting of ads using hidden or irrelevant keywords, or manipulating ad targeting through IFRAMES.

As per our program policies, publishers are not permitted to place AdSense code on pages with content primarily in an unsupported language. This policy is in place in order to ensure the best possible experience for our users as well as our advertisers.

Please take some time to review your site again for compliance. When making changes, please note that the URL mentioned in your policy notification may be just one example and that similar violations may exist on other pages of your website. Appropriate changes must be made across your entire website before ad serving can be enabled on your site again.

If you'd like to have your site reconsidered for participation in the AdSense programme, please review our programme policiesand make any necessary changes to your webpages.

Once you've fully resolved any issues with your site, please review this Help Centre article to learn more about how to create a successful appeal.

We appreciate your cooperation.

Sincerely,
The Google AdSense Team

Ok. Dah baca bukan? Sekarang kepada mereka yang mungkin nak dapatkan akaun Adsense sendiri untuk blog, bolehlah berpandukan apa yang telah mereka emailkan kepada saya ini.

Dan kepada blogger yang baru letak Adsense di dalam blog, pastikan perkara-perkara yang dianggap melanggar terma Google Adsese tidak dilakukan.

Rakaman Webinar Berkaitan Polisi Google Adsense

Jika anda ada masa terluang, bolehlah dengar webinar rakaman ini berkaitan polisi Google Adsense, dan yang berkaitan dengannya.


Semoga entri ini bermanfaat untuk anda semua yang nak buat duit online menerusi Google Adsense.

Resepi Rahsia Kek Coklat Anis Choc Moist

Adakah anda biasa dengan kek coklat jenama Anis Choc Moist? Ohh tak biasa dengan jenama ini ke? Ok. Kita mukadimah sikit, Anis Choc Moist atau Anis Choc Melt adalah jenama kek coklat yang semakin dikenali kini. Keenakkan kek coklat ini telah menjadikan pasangan suami isteri Junaidy dan Anis menjadi antara jutawan di Malaysia. Hebat bukan? Hanya dari suka-suka buat kek coklat di rumah, pasangan ini telah ada beberapa kilang dan beratus cawangan Anis Choc Moist atau Anis Choc Melt di Malaysia.

Mungkin ada yang tidak tahu, pasangan ini merupakan senior saya semasa belajar di USM. Malah, tuan Junaidy merupakan rakan 'korum' saya ketika itu. Bila dah jadi rakan korum ni, macam-macam rahsia mereka saya tahu .. hoho .. termasuklah kisah cinta mereka di Desasiswa Permai, USM ... jeng jeng jeng ....
Resepi Rahsia Kek Coklat Anis Choc Moist
Tuan Junaidy ni memang serius baik orangnya. Saya yang memang sengkek masa belajar dulu selalulah dok pinjam motor dan komputer. Jasa beliau memang tak dapat nak balas. Begitu juga dengan Puan Anis yang cantik jelita (masa tu ..), pujaan ramai weihhhh ... saya yang junior ni pun tergoda jap. Wajah cantik, pastu peramah gila ... dengar suara je leh cair kauuu .. hoho ... huhu ..

Hehehe.. memang best teringat zaman muda-muda, zaman belajar ni. Sambil saya tulis ni, sambil saya imbau balik kenangan lampau, serius saya sedang tersenyum sambil menaip entri ini.
Kek coklat anis choc moist melt
Kek coklat anis chocolate melt

Ok. Berbalik pada resepi rahsia Anis Choc Moist ni. Sebenarnya resepi kek coklat Puan Anis dah lama didedahkan menerusi blog peribadinya, tetapi mungkin sebab belum terkenal macam sekarang, orang lain mungkin tak ambil kesah sangat. Yelah, mana nak sangka Puan Anis dan Tuan Junaidy boleh menjadi jutawan hanya kerana kek coklat! Saya pun tak percaya ...

Resepi Kek Coklat Anis Chocolate Moist Melt

Bahan A

  • 1 cawan air
  • 1 cawan minyak masak
  • 1 cawan susu pekat
  • 1 cawan gula
  • 1 cawan serbuk koko

Bahan B

  • 2 biji telur
  • 1 cawan tepung (tak dinyatakan pula tepung apa)
  • 1/2 sudu teh soda bikarbonat
  • 1/2 sudu teh Double Action baking powder

Cara Menyediakan kek Anis Choc Moist

  1. Masak bahan A di atas api sederhana. Masakkan ia sehingga semua gula larut di dalam air.
  2. Telur pula dipukul di dalam mangkuk lain, dan kemudiannya dimasak sekali dengan bahan A tadi.
  3. Akhir sekali, masukkan tepung, soda bikarbonat dan Double Action.
  4. Kukuskan kek tersebut untuk mendapat moist yang diinginkan. Ia akan masak lebih kurang setengah jam.

Bahan C

  • Coklat masakan
  • Sedikit mentega
  • Whipping cream
Campurkan semua bahan C yang akan digunakan untuk topping kek coklat tadi. Masak dengan teknik double boil.

Alternatif Bahan C

  • 1 cawan minyak masak
  • 1 cawan susu pekat
  • 1 cawan serbuk koko

Panaskan minyak masak dan masukkan susu pekat dan serbuk koko. Jika mahu topping nampak pekat, boleh tambah, dan boleh kurangkan. Atau boleh tambahkan sedikit susu penuh krim. Kacau bahan-bahan ini sehingga sebati. Siap untuk topping kek coklat.

Begitulah adanya.

Oh ya, bagaimana nak letak topping pada kek? Hoho .. main curah je pun boleh, nampak macam larva gunung berapi gitu .. hoho.

Nak resepi kek coklat dalam bentuk CD/DVD? Leh tempah Sensasi Kek Coklat

Rahsia besar kesedapan dan enaknya kek coklat ini adalah .... kerana ia perlu dimasak dengan penuh kasih sayang, dan kerana itulah bekas atau pembungkusan kek coklat Anis Choc Moist Melt ini berbentuk hati ... hoho

Rahsia Kejayaan Anis Chocolate Moist Melt


Kek coklat Anis Choc Moist yang kini dikenali Anis Choc Melt ini begitu berkembang sehingga menembusi pasaran Sabah dan Sarawak. Dulu buat kat rumah ... sekarang sudah ada kilang sendiri. Hebat tak hebat, mereka antara anak didik Dr Azizan yang berjaya, dan beberapa kali ditampilkan dalam program mentor jutawan Dr Azizan ni.
Rahsia Kejayaan Resepi kek coklat anis chocolate melt

Kejayaan kek coklat Anis Choc Moist bukan sekadar pada resepi dan rasa istimewa kek coklat Anis dan Junaidy, tetapi kerana teknik pemasaran yang digunakan. Al maklumlah, Junaidy merupakan graduan dalam bidang ini. Jadi, memang terbaiklah gandingan suami isteri ini, seorang pandai masak kek dengan penuh kasih sayang, seorang lagi pula mahir selok belok pemasaran.
Resepi rahsia kek coklat anis chocolate melt

Permulaan kejayaan kek coklat Anis Choc Moist ini adalah kerana sifat yakin dan berani Tuan Junaidy yang berjaya memasarkan kek coklat ini di rangkaian stesen minyak Petronas.

Banyak lagi kisah suka duka dan penceritaan perjalanan bisnes Junaidy dan Sophiahanis sehingga akhirnya mereka menjadi jutawan kek berjaya di Malaysia. Anda boleh baca dan mungkin timba pengetahuan sesuatu dari pengalaman pasangan ini membina kejayaan di Blog Anis Choc Moist Cake

Bangga ooo bila member makan satu korum berjaya jadi jutawan, teringat susah senang dulu masa belajar .... harap dapatlah sedikit-sedikit aura dari mereka lepas saya tulis ni .. hoho ..

Awas Laman Web Hina Islam

Awas rakan-rakan, jangan sampai terdedah dan terpedaya dengan laman-laman web hina Islam yang kini semakin banyak dan mudah didapati di internet. Ia semakin menjadi-jadi apabila Islam kini dianggap satu ancaman global. Golongan ini cuba menangguk di air keroh, dan menjadikan situasi semasa di negara-negara Islam bergolak untuk merencanakan rancangan jahat mereka untuk menghina kesucian agama Islam.

Memang tidak dinafikan terdapat kumpulan-kumpulan agama yang agak ekstremis yang menjadikan Islam sebagai tabir 'perjuangan' mereka. Akibat dari tindakan yang agak melampau ini, telah mencetuskan beberapa ketidaksenangan di kalangan masyarakat dunia. Lalu, apa yang berlaku ialah wujudnya golongan yang secara sulit mahupun terang-terangan mengambil kesempatan bagi menyuntik kebencian terhadap Islam itu sendiri.

Dari situ, wujudlah laman-laman web yang menghina Islam.

Awas Laman Web Hina Islam

Ada laman web yang bertopengkan hadith dan ayat Al-Quran sehingga berjaya memperdaya mereka yang mahu mencari kebenaran mengenai Islam.

Ada pula laman web yang memang secara terang-terangan menghina kesucian agama Allah S.W.T ini tanpa selindung, tanpa rasa takut.

Jika anda masih ingat lagi, pernah satu kumpulan penggodam yang menggelarkan diri mereka sebagai Dragon Force telah membuat serangan ke atas beberapa laman web yang dipercayai menghina Islam ini. Sebuah laman web 'Burn The Quran' telah berjaya dilumpuhkan oleh kumpulan penggodam ini sekitar tahun 2012. Laman web tersebut dengan nyata menyediakan satu aplikasi online yang membolehkan pelawat dan pengunjung laman web untuk membakar Al Quran.

Aplikasi Bakar Al Quran Online?

Aplikasi berkenaan menyediakan satu butang bertulis ‘burn it’ di bawah satu paparan gambar senaskhah al-Quran dan gambar berkenaan seolah-olah terbakar setiap kali ditekan. Malah, laman web yang tidak bertanggungjawab itu memaparkan penghinaan ke atas Nabi Muhammad S.A.W dengan lukisan kartun tanpa baju!

Rakan blogger menerusi Tetikus.net telah berkongsikan dua laman web yang dipercayai menghina Islam.
Awas Laman Web Hina Islam
Awas Laman Web Hina Islam
Walaupun nampak agak menyakinkan bahawa laman web tersebut seperti memberikan panduan kepada umat Islam mengenai agama suci Allah S.W.T ini, namun setelah diteliti, ada kandungannya yang sangat menyeleweng dan mengelirukan.

Maka, awas wahai rakan, teman dan pengunjung budiman yang beragama Islam, jangan mudah terpedaya dengan nama laman web bernama Islam tetapi di dalamnya penuh artikel dan tajuk yang mengundang bahaya. Jangan diduga lautan dalam jika kail yang ada pada kita cuma panjangnya hanya sejengkal.

Beringat sebelum kena.

Pastikan anda merujuk kepada pihak yang bertanggungjawab seandainya anda mengesyaki sesebuah laman web itu mempergunakan nama Islam untuk menyeleweng dan mengelirukan umat Islam seluruhnya, terutama sekali di Malaysia.

Adukan kemushkilan, dan buat laporan ke pihak SKMM dan juga Jabatan Agama Islam mahupun JAKIM seandainya anda berasakan syak. Lakukan tanggungjawab anda.

Novel Online Bila Hati Berbicara Antasya Balkis

Drama slot Akasia TV3, Bila Hati Berbicara semakin mendapat perhatian penonton di Malaysia. Menampilkan pelakon-pelakon yang kacak macho dan cantik, ia membariskan 3 pelakon muda berbakat Syafiq Kyle sebagai Emir Qasha, pelakon kelahiran Singapura Atikah Suhaime sebagai Tania Katsura, Hafreez Adam sebagai Badri Fathul dan ramai lagi. Bila Hati Berbicara adalah sebuah drama adaptasi novel karya Antasya Balkis.

Drama mula popular, maka novel Bila Hati Berbicara turut menerima tempiasnya. Novel hasil kreativiti Antasya Balkis ini boleh dibaca secara online. Ia diterbitkan oleh Buku Prima.

Novel Online Bila Hati Berbicara Antasya Balkis


Saya pun dah mula terpengaruh menonton drama adaptasi novel Bila Hati Berbicara ini. Drama 32 episod ini ditayangkan menerusi slot Akasia TV3 bermula 28 Oktober 2014 setiap Isnin sehingga Khamis jam 7 malam. Selain 3 pelakon utama yang kacak macho dan cun tadi, drama arahan Amie Maziah ini turut dibintangi oleh Raja Ilya sebaga Babe, Azwan Kombos sebagai Taufiq, Idzham Ismail sebagai Zaidi dan Hanna Aqeela sebagai Nadia.

Tertarik Dengan Nurul Atikah Suhaime, Emir dan Badri

Saya tertarik dengan 3 watak utama di dalam Hati Mula Berbicara iaitu Emir Qasha, Badri dan pastinya pelakon cantik dari Singapura Nurul Atikah Suhaime. Hoho .... dua pelakon kacak dan macho, seorang pelakon muda cantik jelita ... memang modal nak menarik penonton duduk terpaku depan TV.
Bila Hati Berbicara Antasya BalkisBila Hati Berbicara Antasya Balkis

Baca Online Novel Bila Hati Berbicara

Novel online Bila Hati Berbicara boleh anda baca sebahagiannya di bawah:

Boleh baca atau download sebahagian 493 muka surat novel online Bila Hati Berbicara menerusi pautan ini - http://goo.gl/qFN3a1

Anda juga boleh baca novel Bila Hati Berbicara secara online di blog - Bila Hati Berbicara

Saya bukan peminat novel, tapi isteri saya memang gila baca novel. Hampir setiap ceruk rumah termasuk di dalam kereta akan ada sebuah atau dua buku novel. Novel semuanya lebih tebal daripada buku teks sekolah anak saya ... hoho .. .. gagah isteri saya habiskan kesemua koleksi novel yang ada. Obsesi isteri saya yang kadangkala buat saya garu kepala ... tapi saya tidak sedikitpun ada masalah atau halangan hobi dan minatnya baca novel.

Ok.
Drama slot Akasia TV3 Bila Hati Berbicara

Berbalik pada novel dan drama Bila Hati Berbicara ni.

Mungkin ada yang tidak berapa mengenali pelakon berumur 23 tahun Nurul Atikah Suhaime ni. Saya pun sama ... sebelum ni tak pernah kenal pun, begitu juga dengan pelakon Hafreez Adam yang nampak cool dalam drama ni. Pelakon Syafiq Kyle tu memang biasalah juga nampak dalam TV.
Gambar cun cantik Nurul Atikah Suhaime

Nurul Atikah Suhaime dilahirkan pada 15 Mac 1991 di Tampines Singapura...hoho .. muda lagi ni, 23 tahun (2014) gitu. Seorang graduan Komunikasi Media di Politeknik Singapura, merupakan anak kedua dari 3 beradik. Pelakon ini mula diketengahkan oleh penerbit terkenal David Teo menerusi MIG Talents. 

Sinopsis Novel Online Bila Hati Berbicara Antasya Balkis

Sedikit sinopsis dari novel online Bila Hati Berbicara:

Novel Bila Hati Berbicara mengisahkan tentang Emir Qasya, seorang jutawan muda yang sedang mencari bakal isteri dan dikelilingi oleh populariti sebagai seorang juwatan muda yang kacak dan berwawasan tinggi. Kisah peribadinya selalu menjadi buruan... wartawan. Hidupnya dilanda gosip liar dan selalu dikaitkan dengan model dan perempuan cantik. Sejak dia merwar-warkan mencari calon isteri, hidup peribadinya diintip wartawan setiap saat. Dia amat mementingkan darjat dan keturunan supaya setaraf dengan kedudukannya tetapi akhirnya telah jatuh cinta dengan Tania Katsura di dalam keadaan yang tidak terduga di kawasan setinggan yang di beri nama Lembah Jingga.

Emir merasakan Tania perempuan yang sangat istimewa tetapi hatinya selalu menafikan dia telah jatuh cinta kerana Tania tidak memenuhi ciri-ciri perempuan yang layak menjadi isterinya. Tetapi akhirnya dia sendiri yang memerangkap Tania dalam perkahwinan kerana cabaran Badri Fathul yang juga menaruh minat terhadap Tania.

Sesuatu telah terjadi di dalam perkahwinan mereka kerana fitnah dan dendam Taufik terhadap Tania kerana tidak dapat memiliki gadis itu. Apakah yang akan terjadi terhadap perkahwinan mereka dan rasa cemburu kerana sayang dapatkah kembali menyatukan cintanya terhadap Tania?
Foto jelita Nurul Atikah Suhaime Bila Hati Berbicara
Adakah jalan cerita di dalam novel Bila Hati Berbicara ini sama dengan versi drama slot Akasia TV3 ini? Itu saya tidak pasti sebab ada 32 episod kesemuanya, yang digarap menerusi 493 muka surat novel karangan Antasya Balkis.

Agak-agak apa ya kesudahan cerita ini? Jika anda yang dah baca novel ini mungkin boleh meneka, mana yang tidak itu, bolehlah baca online novel Bila Hati Berbicara ini .... :)

Semoga terhibur .... yehaaa.. 

27 November 2014

Thumbnail Gambar Tidak Kelihatan

Ada blog yang hadapi masalah thumbnail gambar atau gambar dalam blog tidak kelihatan. Jika ini berlaku, jangan panik. Ada penyelesaian untuk masalah blogger blogspot yang gambarnya hilang dalam blog dan juga entri.

Sebelum ini, saya pernah buat satu entri berkaitan gambar hilang dalam blog yang ada kaitan dengan akaun Google dalam telefon pintar. Jika anda secara sengaja atau tidak padam gambar dalam akaun Google di telefon pintar anda, akan ada kemungkinan yang besar, gambar sama yang digunakan dalam blog akan turut terpadam.

Thumbnail Gambar Tidak Kelihatan Dalam Blogspot

Beringat sebelum kena, lihat apa jadi pada rakan blogger yang telah memadam gambar dalam telefon pintarnya yang menggunakan platform Android dari Google. Boleh baca Jika Gambar Dalam Blog Hilang

Saya pun pernah hadapi masalah serupa. Nak tak nak ke ganti sendiri gambar yang dipadam dengan gambar lain. Lepas tu ubah setting di dalam telefon android murah saya tu agar tidak sync dengan akaun Google Profile saya yang digunakan dalam blogspot.

Oh ya, mungkin ada yang tidak perasan kot ... blog saya guna platform blogspot. Cuma nama domain sahaja saya tempah dan beli menerusi SyokHost.

Jika ada blogger yang hadapi masalah thumbnail gambar dalam blog tidak kelihatan, cuba periksa HTML entri tersebut.

Perhatikan kod HTML entri tersebut seperti di bawah ini.
Masalah gambar tak muncul dalam entri blog
Lihat pada sumber imej atau gambar tersebut. Anda kena pastikan ia bukan dalam bentuk https:// . Jika ada, tukarkan ia kepada dalam bentuk seperti ditunjukkan dalam bulatan merah di atas, tukarkan https:// menjadi http:// sahaja.

Saya lihat ada blogger yang hadapi masalah ini kerana setting gambar menerusi Google Profile mereka bersifat secure atau hanya boleh dilihat menerusi setting tertentu sahaja.
Masalah gambar tak muncul dalam entri blog

Moga entri ini bermanfaat dan bantu blogger yang ada masalah seperti saya nyatakan tadi.

Senarai Peserta Kontest Teka Gambar VMY2014

Yeah. Terima kasih kepada rakan-rakan blogger yang sudi memeriahkan teka gambar VMY2014. Saya sudah melihat jawapan-jawapan yang diberikan. Saya hanya mampu tersenyum sahaja buat masa ini.

Semua soalan adalah mudah untuk dijawab. Dan jawapan boleh didapati di dalam blog ini. Serius tak susah.

Peluang masih ada sehingga 25 Disember 2014 untuk sertai kontest mudah saya ni. Wang tunai RM100 yang disediakan merupakan subsidi kerajaan .. hohoho ... :P
Senarai Peserta Kontest Teka Gambar VMY2014

Senarai Peserta Kontest Teka Gambar VMY2014

Antara rakan blogger yang dah join kontest ini adalah:
  1. http://www.bakul2011.com/2014/11/kontest-teka-gambar-vmy2014.html
  2. http://blogcikbelbel.blogspot.com/2014/11/kontest-teka-gambar-vmy2014.html
  3. http://www.zazazehra.com/2014/11/kontest-teka-gambar-vmy2014.html
  4. http://www.xinzery.my/2014/11/kontest-teka-gambar-vmy2014.html
  5. http://leyyannakhai.blogspot.com/2014/11/kontest-teka-gambar-vmy2014.html
  6. http://rencahkehidupan-maamieiqi.blogspot.com/2014/11/kontest-teka-gambar-vmy2014.html
  7. http://adna2029.blogspot.com/2014/11/kontest-teka-gambar-vmy2014.html
  8. http://ekjozbuluh.blogspot.com/2014/11/kontest-teka-gambar-vmy2014.html
  9. http://www.feetrimahadzir.com/2014/12/kontest-teka-gambar-vmy2014.html
  10. http://sallyadan.blogspot.com/2014/11/kontest-teka-gambar-vmy2014.html
  11. http://www.ziefauzi.com/2014/11/kontest-teka-gambar-vmy2014.html  
  12. http://www.blogparihh.com/2014/12/kontest-teka-gambar-vmy2014.html
  13. http://mrsablogstori.blogspot.com/2014/12/kontest-teka-gambar-vmy2014.html
  14. http://jombercontest.blogspot.com/2014/12/kontest-teka-gambar-vmy2014.html
  15. http://iamaproudmama.blogspot.com/2014/12/kontest-teka-gambar-vmy2014.html
  16. http://sallyyatiey.blogspot.com/2014/11/kontest-teka-gambar-vmy2014.html

Seandainya saya dapati ada lebih daripada seorang pemenang, saya akan keluarkan satu lagi soalan khusus untuk peserta-peserta tersebut yang akan saya hantar menerusi email. Pastikan email dari blogger.hasrulhassan [@] gmail.com tidak masuk dalam SPAM, kalau tidak anda mungkin terlepas peluang nak menang nanti.

Hanya seorang peserta yang layak untuk menang hadiah wang tunai RM100 yang disediakan. Dan hanya satu penyertaan dibenarkan untuk seorang blogger. Andai didapati blogger tersebut hantar lebih, penyertaan akan terbatal tanpa diberitahu.

Senarai di atas saya belum semak dari segi entri penyertaan lagi. Ia hanya penyenaraian biasa. Maka, 'peluang' untuk disingkirkan itu ada .. haha ... pastikan anda tidak terlepas pandang mana-mana syarat yang diberikan. Kalau tidak sayang je anda dah jawab betul tapi entri penyertaan anda terbatal kerana tak baca dari awal hingga akhir kontest teka gambar VMY2014

Update: Keputusan telah diketahui - http://www.hasrulhassan.com/2014/12/pemenang-kontest-teka-gambar-vmy2014.html

Elak Guna Huruf Besar Menulis Entri

Impikasi guna huruf besar dalam menulis entri blog. Tahukah anda menulis entri yang menggunakan huruf besar secara total di dalam blog ada impikasi tersendiri. Dari segi SEO blogspot, kesannya mungkin tidak ketara memandangkan algorithma terbaru Google tidak ambil kisah sangat mengenai huruf besar kecil ni.

Namun untuk pengalaman (reader's experience) pembaca, penggunaan hurud besar secara total dalam menulis entri tidaklah digalakkan. Huruf besar ini sebenarnya punyai maksud sendiri dalam bidang penulisan. Jika anda lulus peperiksaan SPM ujian bertulis Bahasa Melayu, sepatutnya anda sudah tahu akan fakta ini.

Elak Guna Huruf Besar Menulis Entri

Elak Guna Huruf Besar Menulis Entri
Cuba bayangkan anda menerima SMS yang ditulis dalam tulisan huruf besar. Apa yang anda rasakan? Tulisan dengan huruf besar dalam penulisan bermaksud anda sedang menegaskan, menjerit atau tengking, ia seolah seandainya diucapkan, anda perlu ucapkan dengan nada tegas, bersuara lantang dan kuat.

Dengan penggunaan huruf besar dalam blog, ia seolah macam kita sedang menulis dalam keadaan marah .... hmmm ... sebelum ni sya pernah tampilkan ... andai nak tulis entri yang best, tulis dalam keadaan tenang dan wangi ... :)

Tulisan yang relaks dengan penggunaan huruf besar kecil yang betul pasti akan menyenangkan orang untuk membacanya.
Elak Guna Huruf Besar Menulis Entri
Boleh je guna huruf besar, tetapi digunakan pada tempat dan keadaan yang betul.

Andai tanya saya secara peribadi, memang tak selesa sangat dengan blog yang segalanya bertulisan huruf besar ni. Relaks-relaks je tulis blog.

Hoho .... kalau ikut kajian dan seni penulisan, peribadi seseorang boleh dinilai tau hanya bersandarkan bentuk tulisan ni ... jadi, sorok-sorok sikit ... dan tulislah dengan bahasa yang mudah, dan teknik yang betul. Tulisan yang semuanya besar ni, jika menurut kajian tertentu menunjukkan bahawa kita ada sifat ego tinggi, dan megah yang tak hingat-hingat ... hoho ...

Trafik Bulanan Menjana Pendapatan Blog

Dah lama saya tak dedahkan mengenai trafik blog ini. Bukan nak menunjuk, cuma nak beritahu kepada anda, sumber trafik blog itu pelbagai. Jika menggunakan teknik-teknik yang betul, anda hampir tidak perlu update blog sekerap sebelum ini untuk mendapatkan trafik yang tinggi.

Blog nadi hidupnya adalah trafik. Dari trafik barulah boleh menjana pendapatan. Fundamental buat duit dengan blog ialah trafik. Jika blog trafiknya rendah, maka kemungkinan untuk jana income menerusi blog adalah rendah.

Trafik Bulanan Menjana Pendapatan Blog

Trafik Bulanan Menjana Pendapatan Blog


Trafik yang tinggi boleh memaksimakan sumber pendapatan sampingan dari blog (sekiranya blog adalah untuk suka-suka). Trafik yang tertumpu boleh memberikan anda income dari blog setiap hari, bermula dari RM1.00 sehinggalah ke RM150 sehari. Malah ada blog yang tinggi trafik boleh menjana income sehingga RM300-RM500 sehari menerusi beberapa sumber income dari blog.

Trafik Bulanan Menjana Pendapatan Blog
Dari melihat kemungkinan-kemungkinan tadi, boleh disimpulkan seorang blogger yang sepenuh masa bekerja menerusi blognya boleh mendapat income sehingga RM1500 sebulan. Jika blog sekadar memenuhi masa terluang dan untuk jana income sampingan, saya kira-kirakan ikut kalkulator pc ni ... bolehlah dapat sekitar RM300-RM500 sebulan, mengambil kira sehari boleh dapat dalam RM10-RM15.

Hmm ... dari melihatkan angka yang difikirkan logik itu, rasanya tak mustahil bagi sebuah blog yang konsisten trafik boleh bayarkan bil elektrik mahupun bil internet. Satu kelegaan bagi mereka yang tidak menerim BR1M 2015, ye tak?

Trafik blog yang tinggi boleh dijadikan alasan untuk anda offer servis advertorial dan lain-lain bentuk pengiklanan samada menerusi terus dari blog anda, atau menerusi sistem Advertorial.MY yang himpun banyak blog dan pengiklan berminat dengan servis advertorial dari blogger Malaysia.

Cuba lihat beberapa pesanan advertorial yang saya terima daripada Advertorial.MY di bawah.
Apa yang perlu hanyalah menggunakan statistik blog anda untuk umpan pengiklan. Trafik yang tinggi dalam sesebuah blog mencerahkan peluang pengiklan untuk bawakan awareness pada pembaca blog dan pengunjung. Anda tulis review di dalam blog anda berkaitan pengiklan untuk tujuan ini.

Tahukah Anda

Saya menggunakan platform Advertorial.MY untuk ketengahkan kelebihan blog saya dengan lebih berkesan tanpa saya perlu susah payah mencari pengiklan berpotensi? Ini adalah kerana pihak admin Advertorial.MY yang akan usahakan. Dah kurang satu kerja ... hoho. Klik untuk daftar blog dalam Advertorial.MY

Anda mungkin kata ... "ala HH bolehlah dapat .... "

Ok. Saya akan kata; tenung dan lihatlah keupayaan blog anda. Jika tak boleh nak terbanding dengan blog lain yang nampak konon power, maka turunkan kadar rate pengiklanan dan harga servis dalam Advertorial.MY. Berpada dengan nilai dan kelebihan blog.
Buat duit menerusi advertorial.MY

Tapi, serius saya katakan, jika anda sendiri tak yakin dengan keupayaan blog anda, bagaimana orang lain nak yakin?

Itulah cabaran untuk anda seorang blogger gunakan blog sebagai platform buat duit online.

Tak yakin nak berikan servis advertorial menerusi blog anda, maka boleh cuba cara lain untuk jana income sampingan, contohnya menerusi affiliate yang nampaknya sangat berpotensi jana income sampingan sehingga 4 angka dalam tempoh seminggu!

Tahukah anda

Saya ambil masa selama lebih 2 tahun untuk benar-benar buat duit dengan affiliate. Itupun setelah kesanggupan melabur untuk ilmu berkaitan dengannya. Setelah itu, baru sedar kesilapan saya selama ini yang telah merugikan masa dan tenaga. Klik untuk dapatkan panduan affiliate untuk blogger baru newbie.

Anda tidak boleh lakukan kesilapan ini. Ada banyak kursus affiliate online boleh anda daftar dan seminar buat duit affiliate dengan blog yang boleh anda hadir. Pilihan di tangan anda.

26 November 2014

I Love Pangkor

I Love Pangkor - Wordless Wednesday - Setiap hari rabu semua blogger menerbitkan satu entri gambar tanpa meletakkan apa-apa keterangan untuk menjelaskan gambar tersebut. Terpulang pada pengunjung untuk buat intreprestasi dan komen mengenainya. Gambar yang hebat boleh menerangkan segalanya.

On Wednesdays all over the internet, bloggers post a photograph with no words to explain it on their blog. Hence the ‘wordless’ title. The idea is that the photo itself says so much that it doesn’t need any description.

I Love Pangkor