Kalendar Takwim 1436 Hijrah 2015 Miladiah

1436 Hijrah tahun baru umat Islam. Salam Maal Hijrah 1436H bagi pembaca dan pengunjung beragama Islam. Berlalu lagi satu tahun yang penuh dengan dugaan besar bagi umat Islam akhir zaman. Dah macam-macam dilalui oleh seluruh pelusok umat Islam di mana-mana.

Ya, umat Islam akhir zaman diuji pelbagai perkara; tanda Allah S.W.T sayang umat ini, dan sedang menguji untuk melihat bagaimana umat Muhammad S.A.W zaman ini menghadapi segala ujian. Sesungguhnya ujian itu tidak diberikan seandainya umat tidak dapat menanganinya.

In Sha Allah, saya nak kongsikan kalendar atau takwim 1436 Hijrah yang baru, merangkumi tahun Miladiah 2014 dan 2015. Awal Muharram 1436H telah jatuh pada 25 Oktober 2014M. Awal Muharram adalah permulaan tahun hijrah bagi umat Islam.

Kalendar atau Takwim 1436 Hijrah 2015 Miladiah


Kalendar Takwim 1436 Hijrah 2015 Miladiah
Kalendar atau takwim Hijrah 1436 ini telah dikeluarkan oleh pihak Jakim, dan anda sebenarnya boleh muat-turun versi PDF di pautan di bawah:

[+] http://www.islam.gov.my/sites/default/files/bahagian/penyelidikan/takwim_2015.pdf

Jika nak rujuk takwim lama, yang berbaki pada tahun 2015, boleh muat turung di bawah ini:

[+] http://www.islam.gov.my/sites/default/files/bahagian/ppi/takwim_2014.pdf

Dan berikut pula adalah tarikh-tarikh penting Islam pada tahun 2015 Miladiah.
Tarikh Penting Islam tahun 2015 - 1436H/1437H
Semoga ia dapat dimanfaatkan bersama. Boleh juga rujuk kalendar dan kalendar atau takwim persekolahan 2015 untuk para ibu bapa rancang percutian tahun 2015.

3 comments.. read them below or add one

Etuza Etuza Etuza Etuza October 27, 2014
asalam yang ini Etuza sangat terkesan menarik untuk di kongsi..bole tak copy HH..please...atau etuza lingkan ja atau nak copy..hehehe
HASRUL HASSAN HASRUL HASSAN October 27, 2014
Copy je .. tak ada hal, benda ni elok ... lagipun ia dari Jakim, bukan saya yang buat, saya cuma sebarkan je.
Denaihati Denaihati October 28, 2014
print besar warna bagus ni, khas untuk takwin saja tak campur2 lain2 cuti....

Terima kasih kerana sudi tinggalkan komen. Komen anda adalah tanggungjawab anda. Jika anda dapati ada mana-mana link tidak berfungsi di dalam blog ini, sila beritahu saya ye.

Untuk peluang pengiklanan, sila email saya menerusi ruangan 'Contact'. Terima kasih.