Langkau ke kandungan utama

Widget Media Sosial Blogspot

Bagaimana cara nak letak widget media sosial di sidebar blogspot? Saya nak kongsikan versi terbaru widget media sosial beserta widget follower terbaru 2014 untuk blogspot. Ia merangkumi follower blogspot, Facebook fanpage, Twitter, dan juga Google plus. Anda boleh meletakkannya di sidebar blog anda.

Widget media sosial adalah salah satu cara untuk memberikan peluang kepada pengunjung blog untuk ikuti blog anda dalam platform berbeza. Saya sendiri ada menggunakannya di beberapa blog lain, ia menampilkan rekabentuk yang kemas dan nampak pro.

Widget Media Sosial Blogspot

Cuba anda lihat contoh yang saya tunjukkan di bawah ini.
Widget Media Sosial Blogspot
Nampak gambar lelaki kacak tu tak? Aha ... gambar lelaki dalam sosial widget itu bila-bila masa boleh anda tukarkan dengan milik anda, saya tahu ramai lagi kacak cun .... hoho lebih daripada saya.

Skarang, bagaimana nak letak widget media sosial seperti di atas dalam blogspot anda? Dan gantikan gambar lelaki kacak itu dengan gambar anda pula...hoho...

Ikuti langkah demi langkah mudah cara nak letak widget media sosial blogspot ini. In Sha Allah, ia mudah, tak sukar mana, cuba kena ganti itu dan ini sahaja, salin, dan tempek di sidebar blogspot anda.

Langkah pertama ialah dengan memasukkan kod HTML atau script di bawah ini di dalam kod HTML blogspot anda sebelum penutup /body.


Save template HTML blogspot anda. Sekarang langkah seterusnya ialah dengan meletakkan widget yang saya maksudkan di atas tadi. Salin kod di bawah ini, dan letakkan sebagai widget/HTML/javascript di sidebar blogspot anda.

Sebelum anda save kod HTML di atas ini, pastikan anda tukar dulu pembolehubah atau id-id milik anda.
  1. BLOG-ID
  2. URL-FB-Page
  3. URL-TWITTER-ANDA
  4. ID-TWITTER
  5. URL-BLOG
  6. URL-GOOGLE_PLUS

Bagaimana nak dapatkan blog id? Anda boleh lihat contoh di bawah ini:

Kod yang lengkap akan kelihatan seperti di bawah ini:


Mudah je kan? In Sha Allah, anda boleh buat .... dan tempek di blog supaya beri peluang orang lain untuk jadi peminat blog anda .. hoho.

Selamat mencuba.


advertisement


Komen Pembaca ...

  1. ilmu yg bagus utk new blogger :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. In Sha Allah, semoga dapat bantu ramai blogger baru tambah kenalan dunia maya ni.

      Padam
  2. thanks for sharing...saya akan cuba....^_^

    BalasPadam
  3. buat masa ni bercuti dari main coding.... asyik migrain je... hehe

    BalasPadam
  4. Nak try untuk blog satu lagi. Terpaksa create blog satu lahi untuk belajar satu demi satu asas blogspot.

    Thanks sifu HH. Byk kali sebut lelaki kacak.. hahhaa

    BalasPadam
    Balasan
    1. Bagus tu. Itu memang idea yang saya pernah cadangkan.

      Padam
  5. Saya sudah lama buat di blog, memang bagus widget ini

    BalasPadam
  6. assalam..
    wah mcm mcm ada kat blog ni.. penuh informasi!!


    BalasPadam
    Balasan
    1. Terima kasih, ada lebih 5000 entri dalam blog ni yang boleh anda godek dan kutip ilmunya secara PERCUMA!

      Padam
  7. ada masa yang lebih apa salahnya mencuba!

    BalasPadam
  8. Terima kasih admin...sgt2 membantu...nak try letak samseng FB plak...

    BalasPadam
  9. Terimsa kasih...info yg berguna..thanks alot k..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sama-sama. In Sha Allah, ia akan bawa kebaikan buat semua blogger Malaysia.

      Padam

Catat Ulasan

Terima kasih kerana sudi tinggalkan komen. Komen anda adalah tanggungjawab anda. Jika anda dapati ada mana-mana link tidak berfungsi di dalam blog ini, sila beritahu saya ye.

Untuk peluang pengiklanan, sila email saya menerusi ruangan 'Contact Me'. Terima kasih.