Widget Media Sosial Blogspot

Bagaimana cara nak letak widget media sosial di sidebar blogspot? Saya nak kongsikan versi terbaru widget media sosial beserta widget follower terbaru 2014 untuk blogspot. Ia merangkumi follower blogspot, Facebook fanpage, Twitter, dan juga Google plus. Anda boleh meletakkannya di sidebar blog anda.

Widget media sosial adalah salah satu cara untuk memberikan peluang kepada pengunjung blog untuk ikuti blog anda dalam platform berbeza. Saya sendiri ada menggunakannya di beberapa blog lain, ia menampilkan rekabentuk yang kemas dan nampak pro.

Widget Media Sosial Blogspot

Cuba anda lihat contoh yang saya tunjukkan di bawah ini.
Widget Media Sosial Blogspot
Nampak gambar lelaki kacak tu tak? Aha ... gambar lelaki dalam sosial widget itu bila-bila masa boleh anda tukarkan dengan milik anda, saya tahu ramai lagi kacak cun .... hoho lebih daripada saya.

Skarang, bagaimana nak letak widget media sosial seperti di atas dalam blogspot anda? Dan gantikan gambar lelaki kacak itu dengan gambar anda pula...hoho...

Ikuti langkah demi langkah mudah cara nak letak widget media sosial blogspot ini. In Sha Allah, ia mudah, tak sukar mana, cuba kena ganti itu dan ini sahaja, salin, dan tempek di sidebar blogspot anda.

Langkah pertama ialah dengan memasukkan kod HTML atau script di bawah ini di dalam kod HTML blogspot anda sebelum penutup /body.


Save template HTML blogspot anda. Sekarang langkah seterusnya ialah dengan meletakkan widget yang saya maksudkan di atas tadi. Salin kod di bawah ini, dan letakkan sebagai widget/HTML/javascript di sidebar blogspot anda.

Sebelum anda save kod HTML di atas ini, pastikan anda tukar dulu pembolehubah atau id-id milik anda.
  1. BLOG-ID
  2. URL-FB-Page
  3. URL-TWITTER-ANDA
  4. ID-TWITTER
  5. URL-BLOG
  6. URL-GOOGLE_PLUS

Bagaimana nak dapatkan blog id? Anda boleh lihat contoh di bawah ini:

Kod yang lengkap akan kelihatan seperti di bawah ini:


Mudah je kan? In Sha Allah, anda boleh buat .... dan tempek di blog supaya beri peluang orang lain untuk jadi peminat blog anda .. hoho.

Selamat mencuba.


{ 16 comments.. read them below or add one }

AMIIZAA AMIIZAA September 22, 2014
ilmu yg bagus utk new blogger :)
mama amir mama amir September 22, 2014
thanks for sharing...saya akan cuba....^_^
TunSha Ayunie TunSha Ayunie September 22, 2014
buat masa ni bercuti dari main coding.... asyik migrain je... hehe
fatihah fazlin fatihah fazlin September 22, 2014
Nak try untuk blog satu lagi. Terpaksa create blog satu lahi untuk belajar satu demi satu asas blogspot.

Thanks sifu HH. Byk kali sebut lelaki kacak.. hahhaa
Kang Dadan Kang Dadan September 22, 2014
Saya sudah lama buat di blog, memang bagus widget ini
masuri24 masuri24 September 22, 2014
assalam..
wah mcm mcm ada kat blog ni.. penuh informasi!!


Hero Borneo Hero Borneo September 23, 2014
ada masa yang lebih apa salahnya mencuba!
JAWATAN KOSONG TERKINI JAWATAN KOSONG TERKINI September 23, 2014
Terima kasih admin...sgt2 membantu...nak try letak samseng FB plak...
siti natrah siti natrah September 23, 2014
Terimsa kasih...info yg berguna..thanks alot k..
HASRUL HASSAN HASRUL HASSAN September 23, 2014
In Sha Allah, semoga dapat bantu ramai blogger baru tambah kenalan dunia maya ni.
HASRUL HASSAN HASRUL HASSAN September 23, 2014
Bagus tu. Itu memang idea yang saya pernah cadangkan.
HASRUL HASSAN HASRUL HASSAN September 23, 2014
Terima kasih, ada lebih 5000 entri dalam blog ni yang boleh anda godek dan kutip ilmunya secara PERCUMA!
HASRUL HASSAN HASRUL HASSAN September 23, 2014
Sama-sama. In Sha Allah, ia akan bawa kebaikan buat semua blogger Malaysia.
Mr.mud Mr.mud October 27, 2014
saya buat tak jadi..

Terima kasih kerana sudi tinggalkan komen. Komen anda adalah tanggungjawab anda. Jika anda dapati ada mana-mana link tidak berfungsi di dalam blog ini, sila beritahu saya ye.

Untuk peluang pengiklanan, sila email saya menerusi ruangan 'Contact'. Terima kasih.