Tajuk Entri Blog Terlalu Panjang

Bila ada segmen, saya cuba luangkan masa yang ada untuk blogwalking. Blogwaking menerusi segmen adalah satu teknik blogwalking terpilih, ia merupakan teknik yang sangat bagus untuk perkenalkan blog anda kepada blogger lain. Tak caya? Cubalah layan segmen Ben Ashaari - Aku Seorang Blogger. Bila blogwalking ini, saya terpanggil nak tulis berkaitan tajuk blog. Tips blogging berkaitan tajuk blog jangan terlalu panjang.
Tips Blogging - Tajuk Entri Blog Terlalu Panjang

Tajuk Entri Blog Terlalu Panjang

Erkk tak boleh ke tajuk dan entri blog panjang-panjang?

Tak boleh. Sebab, ia satu kaedah yang merugikan anda. Untuk menghasilkan sebuah blog yang boleh berikan impak jangka panjang yang bagus, anda seharusnya meletakkan nama blog tidak lebih daripada 70 huruf atau karektor. Paling baik sekitar 10-64 huruf sahaja. Bukan perkataan ehh tapi huruf. Dan ini termasuklah juga dengan jarak atau ruang kosong. Ia juga terpakai untuk letak tajuk entri anda.

Contohnya.

  • Blog Abang Ensem - 16 karektor.
  • HASRULHASSAN.COM - 16 karektor
  • Cara Nak Dapat Tender Kerajaan - HASRULHASSAN.COM™  - 53 karektor

Sebab kenapa? Contoh saya Google - "Cara nak dapat tender"
Tajuk Entri Blog Terlalu Panjang
Tajuk keluar dengan penuh sekali, tak lewati apa yang telah ditetapkan oleh Google dan enjin carian yang lain. Elakkan guna karektor seperti dan, atau, pada dan sebagainya yang sebenarnya tiada value yang penting, apatah lagi untuk tujuan SEO. Ia perkataan terlalu common jadi apabila meletakkan pada tajuk, akan kurangkan jumlah karektor yang baik untuk tajuk.

Ingat ni - Paling panjang pun tidak boleh lebih daripada 70 karektor.

Untuk tajuk blog dan entri yang terbaik, pastikan kata kunci penting dimasukkan dan yang paling banyak disebut di dalam entri, barulah entri anda ada kekuatan SEO yang diinginkan. Bila ada kekuatan ini, entri sangat mudah disenaraikan di enjin carian. In Sha Allah.

{ 37 comments.. read them below or add one }

Oja Samid Oja Samid September 12, 2014
Terima kasih atas tipsnya..ilmu baru buat saya. =)
nor nazliana nor nazliana September 12, 2014
tq ya berkongsi tips berguna jgk nie..
Mindloading Mindloading September 12, 2014
assalam..

ooo ok.. < 70 karekter ek'..
paling panjang saya punye 67 karekter.. errkkk..
Siti Rohaida Yusof Siti Rohaida Yusof September 12, 2014
sangat berguna...cuba nak praktikkan apa yang di ajar...thanks HH
NOR AZIZAH NOR AZIZAH September 12, 2014
Setuju :) pendek paling baik. Panjang biar setiap perkataan memberi maksud.
Azura Aziz Azura Aziz September 12, 2014
wah, tips yg berguna ni.. tq HH for the sharing ;)
Ezad Skytech Ezad Skytech September 12, 2014
terima kasih untuk tips ni HH...biar tajuk entri pendek tapi bila search kat Google..keluar pada page awal... :D
Nao Mei Nao Mei September 12, 2014
ingat boleh main redah je letak tajuk nie tuan..
Rupanya ada cara dan teknik tersendiri....thank tuan sebab berkongsi tips yang menarik
Cik Asma BLuppy Cik Asma BLuppy September 12, 2014
ooo. gitu rupanya. bagus la tips gini.
yang baik Ishak yang baik Ishak September 12, 2014
... tak sangka kan... saya suka buat tajuk entri yang hampir sama panjang dengan isi kandungan... hihihi
Etuza Etuza September 12, 2014
infor yang menjadi tauladan kepada blogger
Nurfaezah Abdullah Nurfaezah Abdullah September 12, 2014
thanks for sharing with us this good tips :D
nona teeteen nona teeteen September 12, 2014
bagus tips ni.. nak g repair la tajuk blog. =)
HASRUL HASSAN HASRUL HASSAN September 12, 2014
Hmmm yeap. Mesti kurang dari 70 karektor.
syami syami September 12, 2014
nak kena check balik tajuk yang lepas, tak pernah kira pulak sebelum ni
Sukma Haron Sukma Haron September 12, 2014
nice tip...
ceritamayapersada.....
muhammad zarin muhammad zarin September 12, 2014
terima kasih infonya...slalu saya tak pandai nak letak tajuk entry
JAWATAN KOSONG TERKINI JAWATAN KOSONG TERKINI September 13, 2014
Terima kasih tuan...Ini benar2 membantu saya..
titan titan September 13, 2014
Bagi aku..boleh je. Takde masalah.

Haha.
Sha Salleh Sha Salleh September 13, 2014
ohh..tak sangka sebenarnya kepanjangan tajuk entry turut mempengaruhi seo. Terima kasih utk perkongsian ilmu ni.
BM BM September 13, 2014
Kalau ikut bro Titan... Suka tajuk panjang2.
Kalau ikut HH... Jgn tajuk panjang2.
Kesimpulannya... tak kisahlah panjang ke pendek asalkan perkataan keyword ada dalam 64 huruf terawal. Ok ka? :)
mama'snia mama'snia September 13, 2014
Ilmu baru bagi saya
Tqvm
:D
Rahman Noriza Rahman Noriza September 14, 2014
ilmu yang bermanfaat buat saya ..terima kasih
Norhana Marsom Norhana Marsom September 14, 2014
ooo..Alhamdulilah dapat ilmu lagi..terima kasih Tuan Hasrul Hassan
Hairul Azni Hairul Azni September 14, 2014
Tips SEO yang bagus..terima kasih bro..
Mohd Selim Zainal Mohd Selim Zainal September 14, 2014
Assalammualaikum... bro HH,

thanks sesangat atas tips2 yang dikongsikan disini... minta halal ilmu yang diberikan....

mselim3
Hasnieda Mohamad Hasnieda Mohamad September 15, 2014
Tq Tuan!...
Ilmu baru untuk saya hari ni... appreciate sangat-sangat..
PenTulis PenTulis September 15, 2014
betul tu. tajuk entri blog tak boleh tulis panjang2. tak bagus.
kamil salleh kamil salleh September 17, 2014
Salam....tuan. Inilsh ysng dikstan blog kongsi info. Segalanya prnuh drngsn tip. Moga pembaca semakin jelas bila membacdnya. Tetima kasih berkongsi info.
Rokiah Rokiah September 22, 2014
terima kasih atas tipsnya..baru tahu kena tak lebih 70 perkataan:)
Shahril Sidek Shahril Sidek September 23, 2014
benda simple tapi penting. ilmu baru ni. tq
Qisya Khadeeja Qisya Khadeeja November 06, 2015
wah!! baru terbaca entry ini...

baru-baru ini asyik taip tajuk entry guna ayat panjang je...

itu penting membaca & tambah ilmu..

Terima kasih kerana sudi tinggalkan komen. Komen anda adalah tanggungjawab anda. Jika anda dapati ada mana-mana link tidak berfungsi di dalam blog ini, sila beritahu saya ye.

Untuk peluang pengiklanan, sila email saya menerusi ruangan 'Contact'. Terima kasih.