Bila ada segmen, saya cuba luangkan masa yang ada untuk blogwalking. Blogwaking menerusi segmen adalah satu teknik blogwalking terpilih, ia merupakan teknik yang sangat bagus untuk perkenalkan blog anda kepada blogger lain. Tak caya? Cubalah layan segmen Ben Ashaari - Aku Seorang Blogger. Bila blogwalking ini, saya terpanggil nak tulis berkaitan tajuk blog. Tips blogging berkaitan tajuk blog jangan terlalu panjang.
Tips Blogging - Tajuk Entri Blog Terlalu Panjang

Tajuk Entri Blog Terlalu Panjang

Erkk tak boleh ke tajuk dan entri blog panjang-panjang?

Tak boleh. Sebab, ia satu kaedah yang merugikan anda. Untuk menghasilkan sebuah blog yang boleh berikan impak jangka panjang yang bagus, anda seharusnya meletakkan nama blog tidak lebih daripada 70 huruf atau karektor. Paling baik sekitar 10-64 huruf sahaja. Bukan perkataan ehh tapi huruf. Dan ini termasuklah juga dengan jarak atau ruang kosong. Ia juga terpakai untuk letak tajuk entri anda.

Contohnya.

  • Blog Abang Ensem - 16 karektor.
  • HASRULHASSAN.COM - 16 karektor
  • Cara Nak Dapat Tender Kerajaan - HASRULHASSAN.COM™  - 53 karektor

Sebab kenapa? Contoh saya Google - "Cara nak dapat tender"
Tajuk Entri Blog Terlalu Panjang
Tajuk keluar dengan penuh sekali, tak lewati apa yang telah ditetapkan oleh Google dan enjin carian yang lain. Elakkan guna karektor seperti dan, atau, pada dan sebagainya yang sebenarnya tiada value yang penting, apatah lagi untuk tujuan SEO. Ia perkataan terlalu common jadi apabila meletakkan pada tajuk, akan kurangkan jumlah karektor yang baik untuk tajuk.

Ingat ni - Paling panjang pun tidak boleh lebih daripada 70 karektor.

Untuk tajuk blog dan entri yang terbaik, pastikan kata kunci penting dimasukkan dan yang paling banyak disebut di dalam entri, barulah entri anda ada kekuatan SEO yang diinginkan. Bila ada kekuatan ini, entri sangat mudah disenaraikan di enjin carian. In Sha Allah.

Penafian: Gambar, artikel ataupun video yang ada di blog ini adakala berasal dari pelbagai sumber media lain. Hak Cipta sepenuhnya dipegang oleh sumber tersebut. Jika timbul masalah mengenai perkara ini, anda boleh menghubungi saya disini.

Artikel dan catatan adalah ulasan serta pendapat peribadi saya berdasarkan pengalaman dan pengetahuan. Kesilapan (jika ada) adalah khilaf saya dan mohon dimaafkan.

37 Komen

Terima kasih atas tipsnya..ilmu baru buat saya. =)

Reply

tq ya berkongsi tips berguna jgk nie..

Reply

assalam..

ooo ok.. < 70 karekter ek'..
paling panjang saya punye 67 karekter.. errkkk..

Reply

sangat berguna...cuba nak praktikkan apa yang di ajar...thanks HH

Reply

Setuju :) pendek paling baik. Panjang biar setiap perkataan memberi maksud.

Reply

wah, tips yg berguna ni.. tq HH for the sharing ;)

Reply

terima kasih untuk tips ni HH...biar tajuk entri pendek tapi bila search kat Google..keluar pada page awal... :D

Reply

ingat boleh main redah je letak tajuk nie tuan..
Rupanya ada cara dan teknik tersendiri....thank tuan sebab berkongsi tips yang menarik

Reply

ooo. gitu rupanya. bagus la tips gini.

Reply

... tak sangka kan... saya suka buat tajuk entri yang hampir sama panjang dengan isi kandungan... hihihi

Reply

infor yang menjadi tauladan kepada blogger

Reply

thanks for sharing with us this good tips :D

Reply

bagus tips ni.. nak g repair la tajuk blog. =)

Reply

Hmmm yeap. Mesti kurang dari 70 karektor.

Reply

nak kena check balik tajuk yang lepas, tak pernah kira pulak sebelum ni

Reply

nice tip...
ceritamayapersada.....

Reply

terima kasih infonya...slalu saya tak pandai nak letak tajuk entry

Reply

Terima kasih tuan...Ini benar2 membantu saya..

Reply

Bagi aku..boleh je. Takde masalah.

Haha.

Reply

ohh..tak sangka sebenarnya kepanjangan tajuk entry turut mempengaruhi seo. Terima kasih utk perkongsian ilmu ni.

Reply

Kalau ikut bro Titan... Suka tajuk panjang2.
Kalau ikut HH... Jgn tajuk panjang2.
Kesimpulannya... tak kisahlah panjang ke pendek asalkan perkataan keyword ada dalam 64 huruf terawal. Ok ka? :)

Reply

ilmu yang bermanfaat buat saya ..terima kasih

Reply

ooo..Alhamdulilah dapat ilmu lagi..terima kasih Tuan Hasrul Hassan

Reply

Tips SEO yang bagus..terima kasih bro..

Reply

Assalammualaikum... bro HH,

thanks sesangat atas tips2 yang dikongsikan disini... minta halal ilmu yang diberikan....

mselim3

Reply

Tq Tuan!...
Ilmu baru untuk saya hari ni... appreciate sangat-sangat..

Reply

betul tu. tajuk entri blog tak boleh tulis panjang2. tak bagus.

Reply

Salam....tuan. Inilsh ysng dikstan blog kongsi info. Segalanya prnuh drngsn tip. Moga pembaca semakin jelas bila membacdnya. Tetima kasih berkongsi info.

Reply

terima kasih atas tipsnya..baru tahu kena tak lebih 70 perkataan:)

Reply

benda simple tapi penting. ilmu baru ni. tq

Reply

wah!! baru terbaca entry ini...

baru-baru ini asyik taip tajuk entry guna ayat panjang je...

itu penting membaca & tambah ilmu..

Reply
Peringatan: Komen adalah tanggungjawab anda. Saya tidak bertanggungjawab dengan sebarang ulasan dan komen yang anda tinggalkan. Komen berbaur lucah, provokasi perkauman serta berbentuk iklan adalah dilarang. Hubungi saya disini. andai timbul isu dan masalah.