Langkau ke kandungan utama

Resepi Puding Jagung Manis Berbuka Puasa

Siapa mencari resepi mudah Puding Jagung Manis untuk berbuka puasa (Ramadhan1435H)? Untung anda hari ini sebab saya nak kongsikan satu entri daripada rakan blogger mengenai cara nak buat dan hasilkan Puding Jagung Manis.

Terima kasih pada +Yatie Fizzy yang sudi berkongsikan resepi puding sedap ini kepada semua.

Susahke nak buat puding ni? Hmm kalau ikutkan dan baca resepi, memang nampak senang. Isteri saya suka masak-masak ikut resepi ni. Puding antara salah satu kegemaran dia. Macam-macam puding dah dia buat, termasuklah Puding Jagung Manis ni.

Saya tak sempat nak kongsikan resepi yang wife saya guna, jadi saya kongsikan resepi daripada rakan blogger ini untuk rujukan anda yang mana teringin nak hidangkan juadah sedap manisan selepas berbuka.

Resepi Mudah Puding Jagung Manis untuk Berbuka Puasa


Bahan-bahan untuk masak Puding Jagung Manis ni tak banyak. Anda hanya perlu sediakan tepung kastard, gula, susu dan paling penting adalah Jagung Manis. Mana nak dapat Jagung Manis ni? Hoho ... pergi ke ladang Jagung Manis le ....  memang banyak jagung kat situ. Erkk tak tahu ladang jagung kat mana? Ok, tak mengapa, tak perlu susah hati, boleh dapatkan jagung manis yang dah tersedia di dalam tin. Belilah cap apa sekalipun, tapi pastikan ada tanda sijil halal JAKIM ehh.

Untuk nampakan puding anda itu berkilat, kena letakkan sesuatu ... :)

Ok, saya dah bagi bahan-bahan asas untuk buat Puding Jagung Manis ini yang sangat sesuai untuk berbuka puasa bersama keluarga dan anak-anak. Weihhh masak dia cukup senang ... anak dara pun lebih bikin puding ni ...

Untuk resepi lengkap dan bahan yang menjadikan puding itu berkilat cantik je .. macam cantik je .. macam comel je .. boleh rujuk entri rakan blogger ni - Resepi Mudah Puding Jagung Manis Berbuka Puasa

Cara masak semua dah sedia. Hanya ikuti langkah demi langkah yang tak sampai pun sepuloh langkah nak buat puding sedap ni.


Selamat mencuba ye kawan-kawan ....



Lagi Komen Pembaca ...

  1. resepi mudah yang harus dicuba...selalu guna jagung dalam tin je..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehehe.. memang pun kena pakai jagung dalam tin tu :P

      Padam
  2. puding ni memang sedap ni, kalau makan sejuk2 lagi best....

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yeap, lepas kita masak .. tuangkan dalam loyang .. pastu kena sejukan dalam peti ais ..

      Padam
  3. Sedapnya....one of my fav ni....thanks sharing!!!

    BalasPadam
  4. Best sgt...nampak sedap...leh cuba nanti thanks HH

    BalasPadam
  5. Dah lama tak buat puding jagung nie...one it's my favourite....nice sharing HH

    BalasPadam
  6. Balasan
    1. Lepas berbuka boleh makan, tapiu sebelum tu cubalah dulu resepi tu ...

      Padam
  7. Salah satu feveret ni yang suka dimakan ulang2... heee~

    BalasPadam
  8. mana cara membuatnye....aduiii...biar la detail

    BalasPadam
    Balasan
    1. Mohon rujuk entri rakan blogger yang saya sertakan tu ...

      Padam

Catat Ulasan

Terima kasih kerana sudi tinggalkan komen. Komen anda adalah tanggungjawab anda. Jika anda dapati ada mana-mana link tidak berfungsi di dalam blog ini, sila beritahu saya ye.

Untuk peluang pengiklanan, sila email saya menerusi ruangan 'Contact Me'. Terima kasih.