Tuesday, May 20, 2014

Kata Kunci Berlainan Tetapi Erti SamaTips SEO Blogspot - Kata Kunci Berlainan Tetapi Erti Sama. Memang sukar nak menduga akan kebolehan kata kunci yang ada di dalam entri blog kita bagi mendapat tempat di enjin carian, apatah lagi kalau guna platform blogspot seperti yang saya gunakan sekarang. Antara tips SEO blogspot yang ingin dikongsikan ialah penggunaan kata kunci sama erti sama maksud.

Tips SEO - Kata Kunci Berlainan Tetapi Erti Sama


tips seo blogspot

Contoh ringkas macam anda buat entri tajuk: "Lelaki Gay Adalah Lelaki Yang Hot" .... dalam entri anda, di perenggan pertama anda bolehlah pelbagaikan ayat yang berkaitan seperti Lelaki Gay Adalah Lelaki Yang Panas atau Lelaki Suka Lelaki .... etc....


Boleh tukarkan perkataan lelaki gay yang seangkatan dengannya. Ini adalah kerana dalam enjin carian sendiri, ada perpustakaan perkataan yang mengumpulkan maksud perkataan yang hampir sama dalam satu katakunci, jika bijak .. anda boleh dapatkan ranking daripada katakunci yang satu atau dua yang punyai makna yang sinonim.

Contoh lain, dengan tajuk entri: "Perpustakaan Terbesar di Asia Tenggara" ... anda boleh pelbagaikan kata kunci di dalam entri dengan bercerita .... atau tukar kata kunci perpustakaan = pusat sumber = library atau Asia Tenggara = Malaysia, Thailand, Singapura.

Cuba juga penggunaan dwibahasa... tetapi jangan sampai rojak hingga enjin carian pening nak letakkan entri anda tu dalam bahasa apa ..silap2 masuk bahasa jerman kan payah .. hehehe...


Ok. Selamat mencuba.
Kata Kunci Berlainan Tetapi Erti Sama
4/ 5
Oleh

Baca Artikel Terkini Menerusi Email (PERCUMA)

Suka dengan artikel di atas? Daftar percuma email anda untuk melanggan. Langganan diuruskan oleh Feedburner, dan ianya selamat.

Komen Anda

12 komen

Tulis komen
avatar
20 May, 2014 15:18 delete

Thanks atas informasi yang berguna. Ni nak tanya lain dari topik ni.. Kenapa artikel blog tak di index google? sedang bila guna seach site: blog, ada keluar entri tersebut, tapi kalau search by keyword tak ada keluar, sampai habis page pun takda jugak. Adakah tanda di ban google?

Reply
avatar
20 May, 2014 15:19 delete

Harap Tuan HH boleh bantu terangkan...

Reply
avatar
20 May, 2014 15:20 delete

Bukan sebab kena banned, tapi sebab SEO nya belum cukup mantap untuk bolehkan ia berada di halaman enjin carian.

Reply
avatar
20 May, 2014 15:25 delete

Ye ker.. Sebelum ni takde masalah berkenaan artikel tersebut.. tapi selepas godek2 template, artikel selepas itu semua jadi macam tu... yang sebelum ni takde masalah... adakah juga sebab masalah template memberi kesan juga?

Reply
avatar
20 May, 2014 15:57 delete

memng bagus pkongsian ini..memng bayak membantu saya..terima kasih :)

Reply
avatar
20 May, 2014 16:07 delete

Ya .. salah satu benda penting dalam SEO adalah template blog itu sendiri.

Reply
avatar
20 May, 2014 16:53 delete

Terima kasih HH, Nampaknya kena godek2 lagi biar sampai jadi rojak..

Reply
avatar
20 May, 2014 20:57 delete

boleh juga ye cara macam ni HH...biasa saya cuba2, keyword sama dengan tajuk entri dalam perenggan yang pertama...haa, boleh la try cara ni pula nanti...terima kasih berkongsi ilmu ni HH :D

Reply
avatar
22 January, 2015 09:54 delete

like.

hehe,penat blogwalking dan penat komen.

Reply
avatar
19 July, 2015 22:00 delete

Wah bagus tips nih..tqvm

Reply

[Peringatan Ikhlas]

Komen yang didapati tiada kaitan dengan artikel akan dipadam serta-merta. Untuk tujuan promosi dan iklan, sila hubungi saya menerusi ruangan 'Contact'. Terima kasih.

Blog Archive