Tips SEO Blogspot - Kata Kunci Berlainan Tetapi Erti Sama. Memang sukar nak menduga akan kebolehan kata kunci yang ada di dalam entri blog kita bagi mendapat tempat di enjin carian, apatah lagi kalau guna platform blogspot seperti yang saya gunakan sekarang. Antara tips SEO blogspot yang ingin dikongsikan ialah penggunaan kata kunci sama erti sama maksud.

Tips SEO - Kata Kunci Berlainan Tetapi Erti Sama


tips seo blogspot

Contoh ringkas macam anda buat entri tajuk: "Lelaki Gay Adalah Lelaki Yang Hot" .... dalam entri anda, di perenggan pertama anda bolehlah pelbagaikan ayat yang berkaitan seperti Lelaki Gay Adalah Lelaki Yang Panas atau Lelaki Suka Lelaki .... etc....


Boleh tukarkan perkataan lelaki gay yang seangkatan dengannya. Ini adalah kerana dalam enjin carian sendiri, ada perpustakaan perkataan yang mengumpulkan maksud perkataan yang hampir sama dalam satu katakunci, jika bijak .. anda boleh dapatkan ranking daripada katakunci yang satu atau dua yang punyai makna yang sinonim.

Contoh lain, dengan tajuk entri: "Perpustakaan Terbesar di Asia Tenggara" ... anda boleh pelbagaikan kata kunci di dalam entri dengan bercerita .... atau tukar kata kunci perpustakaan = pusat sumber = library atau Asia Tenggara = Malaysia, Thailand, Singapura.

Cuba juga penggunaan dwibahasa... tetapi jangan sampai rojak hingga enjin carian pening nak letakkan entri anda tu dalam bahasa apa ..silap2 masuk bahasa jerman kan payah .. hehehe...


Ok. Selamat mencuba.



Penafian: Gambar, artikel ataupun video yang ada di blog ini adakala berasal dari pelbagai sumber media lain. Hak Cipta sepenuhnya dipegang oleh sumber tersebut. Jika timbul masalah mengenai perkara ini, anda boleh menghubungi saya disini.

Artikel dan catatan adalah ulasan serta pendapat peribadi saya berdasarkan pengalaman dan pengetahuan. Kesilapan (jika ada) adalah khilaf saya dan mohon dimaafkan.

12 Komen

Thanks atas informasi yang berguna. Ni nak tanya lain dari topik ni.. Kenapa artikel blog tak di index google? sedang bila guna seach site: blog, ada keluar entri tersebut, tapi kalau search by keyword tak ada keluar, sampai habis page pun takda jugak. Adakah tanda di ban google?

Reply

Harap Tuan HH boleh bantu terangkan...

Reply

Bukan sebab kena banned, tapi sebab SEO nya belum cukup mantap untuk bolehkan ia berada di halaman enjin carian.

Reply

Ye ker.. Sebelum ni takde masalah berkenaan artikel tersebut.. tapi selepas godek2 template, artikel selepas itu semua jadi macam tu... yang sebelum ni takde masalah... adakah juga sebab masalah template memberi kesan juga?

Reply

memng bagus pkongsian ini..memng bayak membantu saya..terima kasih :)

Reply

Ya .. salah satu benda penting dalam SEO adalah template blog itu sendiri.

Reply

Terima kasih HH, Nampaknya kena godek2 lagi biar sampai jadi rojak..

Reply

boleh juga ye cara macam ni HH...biasa saya cuba2, keyword sama dengan tajuk entri dalam perenggan yang pertama...haa, boleh la try cara ni pula nanti...terima kasih berkongsi ilmu ni HH :D

Reply

like.

hehe,penat blogwalking dan penat komen.

Reply

Wah bagus tips nih..tqvm

Reply
Peringatan: Komen adalah tanggungjawab anda. Saya tidak bertanggungjawab dengan sebarang ulasan dan komen yang anda tinggalkan. Komen berbaur lucah, provokasi perkauman serta berbentuk iklan adalah dilarang. Hubungi saya disini. andai timbul isu dan masalah.