Langkau ke kandungan utama

Tips Tingkatkan Pageview Blog Menerusi Agen Perkongsian

Bagaimana mahu meningkatkan trafik atau pageviews ke blog? Salah satu cara yang saya suka dan sering gunakan ialah menerusi agen perkongsian. Apakah itu agen perkongsian? Agen perkongsian adalah seperti Facebook Share, Facebook Likes, Twitter, Instagram dan Google+.

Kenapa saya katakan ia satu agen perkongsian? Sebab di laman-laman sosial ini, amat mudah orang lain nak kongsikan apa yang telah kita kongsikan, saya berikan contoh dibawah.

Tips Tingkatkan Pageview Blog Menerusi Agen Perkongsian

Kaedah perkongsian menerusi laman sosial Twitter.
Tips Tingkatkan Pageview Blog Menerusi Agen Perkongsian
Follow Twitter Saya Tak? Klik Sini.
Nampak tak bagaimana orang lain retweet apa yang anda telah kongsikan? Saya selalu sahaja tweet entri-entri dari blog ini, ubah sedikit ayat supaya tak nampak macam skema sangat. Ubah tu dengan cara membolehkan orang lain rasa mahu kongsi pada orang lain.

Sama juga dengan Facebook, gunakan agen perkongsian yang ada. Gunakan Share supaya anda boleh kongsi satu-satu entri ke banyak group atau profile rakan anda. Tapi, jangan sampai ia dianggap Spam pula.

Sama juga menggunakan Instagram, selain anda ambil gambar diri anda, gambar makanan, gambar pemandangan, cuba pula instagramkan entri blog anda, berikan link ke entri tersebut. Jika entri itu ada gambar cun lagi bagus .... nanti akan ada yang LIKE, dan mungkin buat repost sebab nampak gambar cun dia sedang dijadikan modal ... hehehe... oh ya, taglah sesapa yang anda fikir berminat nak baca entri tersebut, gunakan hashtag yang sesuai.

Ada blogger yang hanya letak je agen-agen perkongsian ini dalam blog, tetapi mereka sendiri tak klik dan kongsikan. Hanya harapkan orang lain .... dey .. jika diri sendiri tak suka entri ditulis diri sendiri, camner orang lain nak suka .. kasikkk LIKE la jugak!

Sekian, harapnya tips ini boleh bantu blogger dapatkan lebih banyak lagi sumber trafik. Ada banyak cara, cuma kena bijak pilih mana yang sesuai dengan kemampuan diri.



Dah baca post berikut:

advertisement


Komen Pembaca ...

  1. tula dulu letak je share fb button...tp tak share pn....thx bro hasrul hassan kerana mengingatkan...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sama-sama, ala benda camni benda kecik yang sering kita lupa, saya pun selalu gak lupa ni ..

      Padam
  2. great piece of sharing abang HH...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Farah .. tak jemu singgah sini, saya berterima kasih.

      Padam
  3. Kasikk like la jugak!! Haha.. baru rasa hari ni abg h.h tak skema sangat...

    BalasPadam
  4. bagus tips dari abang oren ni..good one

    BalasPadam
    Balasan
    1. Apsal la tak ada gambo lu ... kasik la ada ... nak gak tgk wajah ensem yang puji gua ni

      Padam
  5. nak try jugak lah mcm ni

    BalasPadam
  6. bagaimana nak letakkan facebook like di entry?

    BalasPadam
  7. Blog kan satu perkongsian, kena hebahkan. Kalau tidak siapa yg tahu. Nak masuk berita, jgn harap le.... so, dimana lagi...media sosiallah tempat yg paling tepat....
    Apa lagi, jom ramai2 kita meriahkan agen perkongsian dgn share entri2 blog... :) Thanks HH...

    BalasPadam
  8. CN mesti share entry dekat G+ & fb, takde twetter ...hehe

    BalasPadam
  9. thanks for sharing.. ada yang dah di amalkan

    BalasPadam
  10. Bab instagram & kasi like sendiri tu betul jugak lah HH.. menarik.. :)

    BalasPadam
  11. Terbaiklah tips ni. Nak cuba lah main ngan tweet balik. Lama dah tak bukak twitter

    BalasPadam
  12. Good sharing bos.. betui3

    BalasPadam
  13. Satu ilmu yang bagus! terima kasih bagi pendedahan.

    BalasPadam
  14. Kawe selalu gak tweet sendiri. Tapi tak de yg peduli di Twitter he he... :D

    BalasPadam
  15. da menulis entry...kena la sebarkan secara meluas kan ? Selalu juga buat kat twitter...tapi tu la...tak berapa nak jalan sangat...btw, terima kasih HH sebab berkongsi :D

    BalasPadam

Catat Ulasan

Terima kasih kerana sudi tinggalkan komen. Komen anda adalah tanggungjawab anda. Jika anda dapati ada mana-mana link tidak berfungsi di dalam blog ini, sila beritahu saya ye.

Untuk peluang pengiklanan, sila email saya menerusi ruangan 'Contact Me'. Terima kasih.

Popular

Bagaimana Cara Nak Jadi Jutawan Dengan Produk Sendiri?

Siapa yang tak teringin nak jadi jutawan kan? Sejak saya menjadi seorang blogger sepenuh masa sejak 2010 ni, saya dah nampak ramai rakan-rakan saya yang jadi jutawan. Dulu, mereka sama-sama tulis blog, tapi kini sudah berbisnes dengan produk sendiri. Awalnya untung sikit .. tapi sekarang, dah boleh dianggap sebagai jutawan.

Susah ke nak jadi jutawan ni? Ok ... mari kita semak dulu apa maksud jutawan ni. Jutawan bermaksud seseorang yang mempunyai wang atau harta yang bernilai berjuta-juta ringgit. Kalau anda ada wang atau harta lebih dari juta - ada billion, anda tetap dipanggil jutawan. Dalam bahasa Malaysia, tiada perkataan khusus untuk seseorang yang miliki wang atau harta berbillion ringgit.  Bagaimana Cara Nak Jadi Jutawan? Sekarang anda dah tahu apa maksud jutawan. Jadi, jika anda nak jadi jutawan .. misi anda mestilah untuk mempunyai dan memiliki wang atau harga lebih dari sejuta ringgit. Capai je harta bernilai juta, maka dah boleh dapat title jutawan (dari segi istilah).

Tak a…

Telinga Berdesing Bawa Petanda

Pernah merasa telinga berdesing tak? Ia kadangkala berlaku tanpa diduga, tanpa ikut masa. Secara tiba-tiba .... ntah disebabkan apa, terasa telinga akan berdesing. Sesetengah akan mengaitkannya dengan sejenis penyakit dinamakan Tinnitus.

Walaubagaimanapun, orang lama-lama dalam masyarakat Melayu, ada telahan sendiri mengenai telinga berdesing ini. Mereka mengaitkan dengan kejadian-kejadian yang bakal berlaku dek kerana berdesingnya telinga. Orang tua lama-lama mengaitkan masa dan bahagian telinga yang mana terkena desingan ini, berikut saya kongsikan sedikit info dan pengetahuan mengenai telinga berdesing ini.
Telinga Berdesing Bawa Petanda Telinga Berdesing Bawa Petanda Sesuatu Kejadian Bakal Berlaku Jika Telinga Kanan Berdesing Jam 06:00 - 07:00 pagi - mendapat khabar burukJam 07:00 - 08:00 pagi - akan difitnah oleh orangJam 08:00 - 09:00 pagi - akan membuat rencana pergi jauh sendirian atau bersama orang lainJam 09:00 - 10:00 pagi - bermakna akan ada berita yang kurang menyenangka…

Cara Padam Akaun Facebook

Tentu ada yang nak tahu cara nak padam akaun Facebook, terutama bila si dara dah jadi isteri orang, dan si suami pula melarang si isteri untuk gunakan Facebook. Malah, ada yang mahu tutup akaun Facebook sebab mahu elak perkara tidak baik berlaku, atau terus berlaku. Saya tahu sebab pernah bertanya kepada saya.

Jadi entri kali ini saya nak kongsikan cara-cara nak memadam (delete) akaun sosial Facebook. In Sha Allah, ia akan beroleh manfaat pada mereka yang mungkin nak tahu cara nak padam akaun Facebook; khas dan khusus untuk akaun peribadi.

Oh ya, mungkin ada yang tidak tahu, anda boleh mempunyai banyak akaun Facebook, asalkan alamat email dan juga no telefon bimbit anda berbeza bagi setiap akaun. Jadi, kemungkinan ada pengguna yang punyai lebih dari satu akaun, dan mahu padam akaun Facebook yang lain boleh juga ikuti panduan ini.
Cara-Cara Padam Akaun FacebookLangkah pertama ialah anda perlu login ke akaun Facebook yang mahu dipadamkan.Langkah kedua, bila dah login, terus klik pautan …