Tips Tingkatkan Pageview Blog Menerusi Agen Perkongsian

Bagaimana mahu meningkatkan trafik atau pageviews ke blog? Salah satu cara yang saya suka dan sering gunakan ialah menerusi agen perkongsian. Apakah itu agen perkongsian? Agen perkongsian adalah seperti Facebook Share, Facebook Likes, Twitter, Instagram dan Google+.

Kenapa saya katakan ia satu agen perkongsian? Sebab di laman-laman sosial ini, amat mudah orang lain nak kongsikan apa yang telah kita kongsikan, saya berikan contoh dibawah.

Tips Tingkatkan Pageview Blog Menerusi Agen Perkongsian

Kaedah perkongsian menerusi laman sosial Twitter.
Tips Tingkatkan Pageview Blog Menerusi Agen Perkongsian
Follow Twitter Saya Tak? Klik Sini.
Nampak tak bagaimana orang lain retweet apa yang anda telah kongsikan? Saya selalu sahaja tweet entri-entri dari blog ini, ubah sedikit ayat supaya tak nampak macam skema sangat. Ubah tu dengan cara membolehkan orang lain rasa mahu kongsi pada orang lain.

Sama juga dengan Facebook, gunakan agen perkongsian yang ada. Gunakan Share supaya anda boleh kongsi satu-satu entri ke banyak group atau profile rakan anda. Tapi, jangan sampai ia dianggap Spam pula.

Sama juga menggunakan Instagram, selain anda ambil gambar diri anda, gambar makanan, gambar pemandangan, cuba pula instagramkan entri blog anda, berikan link ke entri tersebut. Jika entri itu ada gambar cun lagi bagus .... nanti akan ada yang LIKE, dan mungkin buat repost sebab nampak gambar cun dia sedang dijadikan modal ... hehehe... oh ya, taglah sesapa yang anda fikir berminat nak baca entri tersebut, gunakan hashtag yang sesuai.

Ada blogger yang hanya letak je agen-agen perkongsian ini dalam blog, tetapi mereka sendiri tak klik dan kongsikan. Hanya harapkan orang lain .... dey .. jika diri sendiri tak suka entri ditulis diri sendiri, camner orang lain nak suka .. kasikkk LIKE la jugak!

Sekian, harapnya tips ini boleh bantu blogger dapatkan lebih banyak lagi sumber trafik. Ada banyak cara, cuma kena bijak pilih mana yang sesuai dengan kemampuan diri.


{ 18 comments.. read them below or add one }

Jia Rizaira Jia Rizaira April 30, 2014
tula dulu letak je share fb button...tp tak share pn....thx bro hasrul hassan kerana mengingatkan...
Farah Waheda Wahid Farah Waheda Wahid April 30, 2014
great piece of sharing abang HH...
aisyah ambris aisyah ambris April 30, 2014
Kasikk like la jugak!! Haha.. baru rasa hari ni abg h.h tak skema sangat...
reezluv reezluv April 30, 2014
bagus tips dari abang oren ni..good one
Liza Licha Liza Licha April 30, 2014
nak try jugak lah mcm ni
HASRUL HASSAN HASRUL HASSAN April 30, 2014
Sama-sama, ala benda camni benda kecik yang sering kita lupa, saya pun selalu gak lupa ni ..
HASRUL HASSAN HASRUL HASSAN April 30, 2014
Farah .. tak jemu singgah sini, saya berterima kasih.
HASRUL HASSAN HASRUL HASSAN April 30, 2014
Apsal la tak ada gambo lu ... kasik la ada ... nak gak tgk wajah ensem yang puji gua ni
aRz MoHa aRz MoHa April 30, 2014
bagaimana nak letakkan facebook like di entry?
Bin Muhammad Bin Muhammad April 30, 2014
Blog kan satu perkongsian, kena hebahkan. Kalau tidak siapa yg tahu. Nak masuk berita, jgn harap le.... so, dimana lagi...media sosiallah tempat yg paling tepat....
Apa lagi, jom ramai2 kita meriahkan agen perkongsian dgn share entri2 blog... :) Thanks HH...
Cikgu Norazimah Cikgu Norazimah April 30, 2014
CN mesti share entry dekat G+ & fb, takde twetter ...hehe
Bro hantu Bro hantu April 30, 2014
thanks for sharing.. ada yang dah di amalkan
Khir Khalid Khir Khalid May 01, 2014
Bab instagram & kasi like sendiri tu betul jugak lah HH.. menarik.. :)
Ammar Ammar May 01, 2014
Terbaiklah tips ni. Nak cuba lah main ngan tweet balik. Lama dah tak bukak twitter
Nur Misnan Nur Misnan May 01, 2014
Good sharing bos.. betui3
✿AINAA ROSEBERRY✿ ✿AINAA ROSEBERRY✿ May 01, 2014
Satu ilmu yang bagus! terima kasih bagi pendedahan.
Ismail N Ismail N May 01, 2014
Kawe selalu gak tweet sendiri. Tapi tak de yg peduli di Twitter he he... :D
Ezad Skytech Ezad Skytech May 02, 2014
da menulis entry...kena la sebarkan secara meluas kan ? Selalu juga buat kat twitter...tapi tu la...tak berapa nak jalan sangat...btw, terima kasih HH sebab berkongsi :D

Terima kasih kerana sudi tinggalkan komen. Komen anda adalah tanggungjawab anda. Jika anda dapati ada mana-mana link tidak berfungsi di dalam blog ini, sila beritahu saya ye.

Untuk peluang pengiklanan, sila email saya menerusi ruangan 'Contact'. Terima kasih.