Bagaimana mahu meningkatkan trafik atau pageviews ke blog? Salah satu cara yang saya suka dan sering gunakan ialah menerusi agen perkongsian. Apakah itu agen perkongsian? Agen perkongsian adalah seperti Facebook Share, Facebook Likes, Twitter, Instagram dan Google+.

Kenapa saya katakan ia satu agen perkongsian? Sebab di laman-laman sosial ini, amat mudah orang lain nak kongsikan apa yang telah kita kongsikan, saya berikan contoh dibawah.

Tips Tingkatkan Pageview Blog Menerusi Agen Perkongsian

Kaedah perkongsian menerusi laman sosial Twitter.
Tips Tingkatkan Pageview Blog Menerusi Agen Perkongsian
Follow Twitter Saya Tak? Klik Sini.
Nampak tak bagaimana orang lain retweet apa yang anda telah kongsikan? Saya selalu sahaja tweet entri-entri dari blog ini, ubah sedikit ayat supaya tak nampak macam skema sangat. Ubah tu dengan cara membolehkan orang lain rasa mahu kongsi pada orang lain.

Sama juga dengan Facebook, gunakan agen perkongsian yang ada. Gunakan Share supaya anda boleh kongsi satu-satu entri ke banyak group atau profile rakan anda. Tapi, jangan sampai ia dianggap Spam pula.

Sama juga menggunakan Instagram, selain anda ambil gambar diri anda, gambar makanan, gambar pemandangan, cuba pula instagramkan entri blog anda, berikan link ke entri tersebut. Jika entri itu ada gambar cun lagi bagus .... nanti akan ada yang LIKE, dan mungkin buat repost sebab nampak gambar cun dia sedang dijadikan modal ... hehehe... oh ya, taglah sesapa yang anda fikir berminat nak baca entri tersebut, gunakan hashtag yang sesuai.

Ada blogger yang hanya letak je agen-agen perkongsian ini dalam blog, tetapi mereka sendiri tak klik dan kongsikan. Hanya harapkan orang lain .... dey .. jika diri sendiri tak suka entri ditulis diri sendiri, camner orang lain nak suka .. kasikkk LIKE la jugak!

Sekian, harapnya tips ini boleh bantu blogger dapatkan lebih banyak lagi sumber trafik. Ada banyak cara, cuma kena bijak pilih mana yang sesuai dengan kemampuan diri.


Penafian: Gambar, artikel ataupun video yang ada di blog ini adakala berasal dari pelbagai sumber media lain. Hak Cipta sepenuhnya dipegang oleh sumber tersebut. Jika timbul masalah mengenai perkara ini, anda boleh menghubungi saya disini.

Artikel dan catatan adalah ulasan serta pendapat peribadi saya berdasarkan pengalaman dan pengetahuan. Kesilapan (jika ada) adalah khilaf saya dan mohon dimaafkan.

18 Komen

tula dulu letak je share fb button...tp tak share pn....thx bro hasrul hassan kerana mengingatkan...

Reply

great piece of sharing abang HH...

Reply

Kasikk like la jugak!! Haha.. baru rasa hari ni abg h.h tak skema sangat...

Reply

bagus tips dari abang oren ni..good one

Reply

Sama-sama, ala benda camni benda kecik yang sering kita lupa, saya pun selalu gak lupa ni ..

Reply

Farah .. tak jemu singgah sini, saya berterima kasih.

Reply

Apsal la tak ada gambo lu ... kasik la ada ... nak gak tgk wajah ensem yang puji gua ni

Reply

bagaimana nak letakkan facebook like di entry?

Reply

Blog kan satu perkongsian, kena hebahkan. Kalau tidak siapa yg tahu. Nak masuk berita, jgn harap le.... so, dimana lagi...media sosiallah tempat yg paling tepat....
Apa lagi, jom ramai2 kita meriahkan agen perkongsian dgn share entri2 blog... :) Thanks HH...

Reply

CN mesti share entry dekat G+ & fb, takde twetter ...hehe

Reply

thanks for sharing.. ada yang dah di amalkan

Reply

Bab instagram & kasi like sendiri tu betul jugak lah HH.. menarik.. :)

Reply

Terbaiklah tips ni. Nak cuba lah main ngan tweet balik. Lama dah tak bukak twitter

Reply

Good sharing bos.. betui3

Reply

Satu ilmu yang bagus! terima kasih bagi pendedahan.

Reply

Kawe selalu gak tweet sendiri. Tapi tak de yg peduli di Twitter he he... :D

Reply

da menulis entry...kena la sebarkan secara meluas kan ? Selalu juga buat kat twitter...tapi tu la...tak berapa nak jalan sangat...btw, terima kasih HH sebab berkongsi :D

Reply
Peringatan: Komen adalah tanggungjawab anda. Saya tidak bertanggungjawab dengan sebarang ulasan dan komen yang anda tinggalkan. Komen berbaur lucah, provokasi perkauman serta berbentuk iklan adalah dilarang. Hubungi saya disini. andai timbul isu dan masalah.