Langkau ke kandungan utama

Optimasi Label Bagi Tujuan SEO Blogspot

Optimasi fungsi label bagi tujuan SEO blogspot - Satu perkara kecil yang sebenarnya ada impak secara tidak langsung dalam SEO bagi sebuah blog blogspot. Ramai yang mungkin tidak tahu, walaupun pada hakikatnya sebelum ini saya mengatakan bahawa label ibarat tiada fungsi yang benar signifikasi dengan teknik SEO. Hmmm ... tapi, mungkin teknik optimasi kali ini memberi tanggapan sebaliknya.

Anda boleh cuba teknik ini. Keberkesanannya tidak terjamin, sebab saya kurang pasti. Tapi tidak salah mencubanya. Sebagai seorang blogger yang menggunakan blogspot, ada banyak kemungkinan untuk melakukan sesuatu yang boleh berikan impak pada blog, terutama untuk berada di muka hadapan enjin carian seperti Google dan Yahoo.

Optimasi Fungsi Label Blogspot Bagi Tujuan SEO

Optimasi Label Bagi Tujuan SEO Blogspot

Apakah optimasi label bagi tujuan SEO blogspot yang saya maksudkan ini?

Ianya adalah bagaimana kita mendefinasikan label dalam blog kita. Dalam blogspot tiada istilah tag yang terdapat dalam blog Wordpress, jadi bagi membolehkan kelebihan tag digunakan dalam blogspot menerusi label, anda perlu ubah sedikit koding HTML bagi yang berkaitan label.

Apa yang perlu anda lakukan ialah dengan mencari kod di bawah ini dalam HTML blogspot anda.

Apabila dah jumpa, buat sedikit perubahan dengan penambahan fungsi tag seperti ditunjukkan di bawah ini:


Amacam? Mudah je kan? Tutup hidung pun leh buat ni .. hehehe...

Dah siap, jangan lupa save template blogspot anda. Kesannya mungkin tak nampak sangat, tapi saya fikir akan nampak dalam beberapa hari atau minggu. Serius saya tak pasti, tapi tak salah mencubanya. Mungkin ada impak, mungkin tiada. Tapi dari segi logik koding, ia pasti ada berikan 'sesuatu' pada blog untuk SEO.

Cubalah.



Dah baca post berikut:

advertisement


Komen Pembaca ...

  1. Label tu pun penting jgk ye tuan HH

    BalasPadam
  2. Template yang saya guna sekarang dah ada label

    BalasPadam
  3. yang memang boleh cuba cara tersebut..

    BalasPadam
  4. memang ada value bro. boleh check dekat markup rich snippet untuk pastikan kegunaan rel=tag tu.

    BalasPadam
  5. boleh saya tanya skit bagaimana kalau keluar macam ni

    <a expr:href='data:blog.homepageUrl'

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ya kenapa dengan kod nih? ni untuk expres url home blog kita.

      Padam
  6. Satu teknik yang berkesan utk ke page pertama muka pertama carian Google...

    BalasPadam

Catat Ulasan

Terima kasih kerana sudi tinggalkan komen. Komen anda adalah tanggungjawab anda. Jika anda dapati ada mana-mana link tidak berfungsi di dalam blog ini, sila beritahu saya ye.

Untuk peluang pengiklanan, sila email saya menerusi ruangan 'Contact Me'. Terima kasih.

Popular

Lubuk Tudung dan Telekung Harga Murah

Cari lubuk tudung dan telekung dengan harga murah? Aha .. kalau anda seorang peniaga untuk pakaian wanita terutama menjual tudung dan telekung .. anda tentu mahu pergi ke tempat yang akan saya nyatakan nanti.

Ia adalah tempat di mana anda boleh dapat pelbagai jenis pakaian wanita dari tudung, telekung, skarf, blouse, jubah, seluar serta kain ela. Yang menariknya ialah, ada di antaranya adalah dari jenama-jenama terkenal tapi dengan harga yang mampu buat anda memborong sampai sepuluh hingga dua puluh helai dengan senyuman manis.
Lubuk Tudung dan Telekung Harga Murah Lubuk yang saya maksudkan ialah Pasar Kemboja Parit Buntar. Ia merupakan tempat setempat yang menjual pakaian wanita dengan harga murah dan berpatutan. Pasar Kemboja ini unik kerana ia terletak di dua sempadan negeri iaitu Perak dan Pulau Pinang.

Jika anda ke sini, anda tentu terkejut apabila mendapati ada peniaga-peniaga ini datangnya dari seluruh Malaysia. Malah ada yang datang dari kawasan beli-belah terkenal tatkala Ram…

Bahaya Makan Ikan Haruan Untuk Ibu Bersalin Caesarean

Terkejut. Saya selama ini ingat bahawa ikan haruan ini, baik ikan segar mahupun pati ikan haruan beri kesan terbaik untuk penyembuhan luka. Hmm rupanya, kesan positif penyembuhan tersebut adalah bergantung dengan metabolisma dan keadaan tubuh seseorang. Saya baru dapat tahu bahawa bahaya makan ikan haruan ini terutama untuk ibu/isteri yang bersalin secara pembedahan caesarean.

Serius, Saya betul-betul tak tahu, malah ketika isteri saya dalam minggu akhir untuk melahirkan anda .. saya dah belikan satu set pati ikan haruan berharga RM39. Isteri saya pula dah carikan bekalan ikan haruan segar menerusi rakan-rakan pejabatnya.
Bahaya Makan Ikan Haruan Untuk Ibu Pantang Bersalin Secara Bedah Caesarean Sebelum ini, isteri saya bersalin secara normal. Memang ketika dalam pantang bersalin, isteri saya akan makan ikan haruan dan juga pati ikan haruan. Ikan haruan memang dikenali mempunyai nilai kebaikan untuk penyembuhan luka. Semua orang tahu akan perkara ini.

Malah, makan ikan haruan telah me…

Bawa 'Pelancong' Dari Singapura Shopping Pasar Kemboja - Rezeki Sebagai Tour Guide

Rezeki Allah S.W.T ini boleh hadir dari banyak sumber. Kadang tak terfikir pun. Alhamdulillah, baru-baru ini saya ditakdirkan Allah S.W.T untuk kenal sebuah keluarga dari Singapura yang datang ke Parit Buntar untuk urusan pernikahan anak lelaki mereka. Alang dah datang untuk hadiri majlis, maka mereka ambil peluang untuk 'melancong' dan ketahui tempat menarik di Parit Buntar.

Saya memang tidak sangka. Bermula dengan sebuah pertanyaan menerusi email, sehinggalah kami bertemu dan menjadi mesra.
Bawa 'Pelancong' Dari Singapura Shopping di Pasar Kemboja Semuanya disebabkan oleh blog post atau entri blog ini yang menjadi bacaan dan rujukan mereka. Disebabkan tulisan saya mengenai Pasar Kemboja di Parit Buntar, saya telah dihubungi oleh salah seorang ahli keluarga dari Singapura ini, mahukan bantuan saya dalam bentuk servis berbayar untuk bawa mereka bershopping di Pasar Kemboja.

Dan nak dijadikan cerita pula, perkahwinan anak mereka adalah dengan salah seorang anak bekas ra…