Langkau ke kandungan utama

Optimasi Label Bagi Tujuan SEO Blogspot

Optimasi fungsi label bagi tujuan SEO blogspot - Satu perkara kecil yang sebenarnya ada impak secara tidak langsung dalam SEO bagi sebuah blog blogspot. Ramai yang mungkin tidak tahu, walaupun pada hakikatnya sebelum ini saya mengatakan bahawa label ibarat tiada fungsi yang benar signifikasi dengan teknik SEO. Hmmm ... tapi, mungkin teknik optimasi kali ini memberi tanggapan sebaliknya.

Anda boleh cuba teknik ini. Keberkesanannya tidak terjamin, sebab saya kurang pasti. Tapi tidak salah mencubanya. Sebagai seorang blogger yang menggunakan blogspot, ada banyak kemungkinan untuk melakukan sesuatu yang boleh berikan impak pada blog, terutama untuk berada di muka hadapan enjin carian seperti Google dan Yahoo.

Optimasi Fungsi Label Blogspot Bagi Tujuan SEO

Optimasi Label Bagi Tujuan SEO Blogspot

Apakah optimasi label bagi tujuan SEO blogspot yang saya maksudkan ini?

Ianya adalah bagaimana kita mendefinasikan label dalam blog kita. Dalam blogspot tiada istilah tag yang terdapat dalam blog Wordpress, jadi bagi membolehkan kelebihan tag digunakan dalam blogspot menerusi label, anda perlu ubah sedikit koding HTML bagi yang berkaitan label.

Apa yang perlu anda lakukan ialah dengan mencari kod di bawah ini dalam HTML blogspot anda.

Apabila dah jumpa, buat sedikit perubahan dengan penambahan fungsi tag seperti ditunjukkan di bawah ini:


Amacam? Mudah je kan? Tutup hidung pun leh buat ni .. hehehe...

Dah siap, jangan lupa save template blogspot anda. Kesannya mungkin tak nampak sangat, tapi saya fikir akan nampak dalam beberapa hari atau minggu. Serius saya tak pasti, tapi tak salah mencubanya. Mungkin ada impak, mungkin tiada. Tapi dari segi logik koding, ia pasti ada berikan 'sesuatu' pada blog untuk SEO.

Cubalah.



Komen Pembaca ...

  1. Label tu pun penting jgk ye tuan HH

    BalasPadam
  2. Template yang saya guna sekarang dah ada label

    BalasPadam
  3. yang memang boleh cuba cara tersebut..

    BalasPadam
  4. memang ada value bro. boleh check dekat markup rich snippet untuk pastikan kegunaan rel=tag tu.

    BalasPadam
  5. boleh saya tanya skit bagaimana kalau keluar macam ni

    <a expr:href='data:blog.homepageUrl'

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ya kenapa dengan kod nih? ni untuk expres url home blog kita.

      Padam
  6. Satu teknik yang berkesan utk ke page pertama muka pertama carian Google...

    BalasPadam

Catat Ulasan

Terima kasih kerana sudi tinggalkan komen. Komen anda adalah tanggungjawab anda. Jika anda dapati ada mana-mana link tidak berfungsi di dalam blog ini, sila beritahu saya ye.

Untuk peluang pengiklanan, sila email saya menerusi ruangan 'Contact Me'. Terima kasih.

Ramadan 2017 Promo