Kod HTML Pasang Widget Alexa

Kod HTML untuk memasang widget ranking Alexa dalam blog. Sejak Alexa bertukar wajah, dah tak nampak option untuk blogger meletakkan badge Alexa dalam blog. Badge ini sesuai diletakkan untuk menunjukkan kekuatan sesuatu blog itu. Jika anda belum lagi memasang widget ini di dalam blog, saya sangat syorkan anda melakukan sedemikian.

Kod HTML dan Cara Pasang Widget Alexa dalam Blog

Cara Pasang Widget Alexa dalam Blog

Sebelum ini, saya pernah menulis mengenai kelebihan memasang widget Alexa di dalam blog. Anda boleh baca di sini - Widget Alexa Papar Kekuatan Blog

Antara kelebihan memasang widget ini di dalam blog...

Anda boleh bodek-bodek calon-calon pengiklan untuk beriklan di blog anda dengan harga atau caj tertentu. Lebih baik kedudukan ranking Alexa anda, maka lebih ada sebab untuk anda meletakkan caj tertentu bagi pengiklanan.

Salah satu tips rahsia untuk meningkatkan kedudukan ranking Alexa blog anda.
Membina backlink antara blog dengan laman web Alexa itu sendiri, bagi kelebihan Google Pagerank (PR).

Sekarang dah tahu sedikit sebanyak kelebihannya, maka bolehlah anda salin tampal kod HTML di bawah ini untuk dipasang di dalam blog anda.


Pastikan anda tukar hasrulhassan.com itu dengan url blog anda. Jika blogspot, letakkan hasrulhassan.blogspot.com. Ok, faham kan?

Setelah diletakkan, ia akan kelihatan seperti di bawah ini:


Mungkin nak paparkan dalam bentuk banner .... boleh guna kod HTML yang ini:
Sekali lagi .. jangan lupa tukarkan url blog tu .. www.hasrulhassan.com dengan url blog anda, lau tak anda dok pamerkan orang lain punyalah .. ok?

Oh ya ... kod HTML di atas akan paparkan widget tu seperti di bawah ini:


Selamat mencuba ya ...dan pastikan anda kongsikan tips ini pada yang lain juga. Hanya perlukan anda klik mana butang perkongsian yang disediakan. Satu klik, satu sebaran ilmu. In Sha Allah.




{ 29 comments.. read them below or add one }

✿AINAA ROSEBERRY✿ ✿AINAA ROSEBERRY✿ April 25, 2014
Alhamdulillah, menajdi. Terima kasih atas bantuan abg Hasrul Hassan
hafiz hafiz April 25, 2014
Nak pasang jugalah
aisyah ambris aisyah ambris April 25, 2014
hari ni...ramai sgt post pasal alexa ni... masing2 cek rank blog... teringin jugak try walaupun taw blog ni masi jauh di blkang.. heee
sHaRiNa eLyaNa sHaRiNa eLyaNa April 25, 2014
tq bro..ni yg sha cr2 ni hihi
Hanny Abdullah Hanny Abdullah April 25, 2014
Ok faham..nak cuba pasang gak lah..:)
Sukma Haron Sukma Haron April 26, 2014
Nice sharing...boleh try pasang kat blog
deno deno April 26, 2014
deno ada pasang jugak kat blog :)
Md Ruzai Daud Md Ruzai Daud April 26, 2014
Abang HASRUL HASRUL ...nice for sharing ....pagi pagi dah lepak kat blog Abang tengok post terbaru ....
setiawandewantara setiawandewantara April 27, 2014
Artikel tentang cara memasang Kode HTML Widget Alexa menambah pengalaman blogging saya. Thank's for sharing, yup!
Kang Dadan Kang Dadan April 28, 2014
Sebelumnya saya pun pasang di blog, sekarang tidak lagi.
Tapi...setelah tahu manfaatnya, saya akan pasang lagi :)
salmiah awang salmiah awang April 28, 2014
blogger baru yang sah-sah tak berapa nak hangit ni layakkah pasang alexa?atau boleh sekadar untuk suka-suka cantikkan blog?
HASRUL HASSAN HASRUL HASSAN April 28, 2014
Ia bukan bertujuan cantikan blog, tapi bina backlink untuk blog. Kena faham benda tu. Saya awal2 buat blog, sebelum ada follower ... dah letak alexa ....
HASRUL HASSAN HASRUL HASSAN April 28, 2014
Terrima kasih banyk-banyak
HASRUL HASSAN HASRUL HASSAN April 28, 2014
Pasanglah tak rugi apa, malah ia akan jadi pembakar semangat.
azzahairi sulaiman azzahairi sulaiman April 28, 2014
Berjaya..nice sharing Tuan Hasrul..Terima kasih... :-)
amirul fitri amirul fitri April 29, 2014
Terima Kasih atas perkongsian.Berjaya.
nana kimie nana kimie April 29, 2014
terima kasih atas perkongsian,nana baru letak:)
Jia Rizaira Jia Rizaira April 30, 2014
terima kasih....baru nak letak ni...
yang baik Ishak yang baik Ishak May 02, 2014
berkongsi lagi dengan rakan blogger. terima kasih atas tips yang hebat
TunSha Ayunie TunSha Ayunie August 15, 2014
Yeyyy dah pasang !! alhamdulillah...
Andy Fairuz Andy Fairuz August 20, 2014
nak letak segan sebab masih xde dalam rank pun..tapi otai dah bagi tips tu..kene letak jugak laa..hehe..
Kak T Kak T September 22, 2014
tq..puas mencari..kat sini kod dia rupanya
Muhammad Sabre Muhammad Sabre December 22, 2014
This comment has been removed by the author.
Muhammad Sabre Muhammad Sabre December 22, 2014
Tq bro, menjadi pasang alexa rank ni tapi blog saya masih "NO RANK". Macam mana nak tingkatkan? Kena register kat web dia dulu ke?
MIL HASHIM MIL HASHIM January 19, 2015
terima kasih abg atas perkongsian...

http://jmbelog.blogspot.com/2015/01/alexa-semakin-down-january-192015.html
aRz MoHa aRz MoHa April 01, 2015
oerkongsian yang berguna mengenai widget alexa bro HH

Terima kasih kerana sudi tinggalkan komen. Komen anda adalah tanggungjawab anda. Jika anda dapati ada mana-mana link tidak berfungsi di dalam blog ini, sila beritahu saya ye.

Untuk peluang pengiklanan, sila email saya menerusi ruangan 'Contact'. Terima kasih.