25 April 2014

Kod HTML Pasang Widget Alexa

Kod HTML untuk memasang widget ranking Alexa dalam blog. Sejak Alexa bertukar wajah, dah tak nampak option untuk blogger meletakkan badge Alexa dalam blog. Badge ini sesuai diletakkan untuk menunjukkan kekuatan sesuatu blog itu. Jika anda belum lagi memasang widget ini di dalam blog, saya sangat syorkan anda melakukan sedemikian.

Kod HTML dan Cara Pasang Widget Alexa dalam Blog

Cara Pasang Widget Alexa dalam Blog

Sebelum ini, saya pernah menulis mengenai kelebihan memasang widget Alexa di dalam blog. Anda boleh baca di sini - Widget Alexa Papar Kekuatan Blog

Antara kelebihan memasang widget ini di dalam blog...

Anda boleh bodek-bodek calon-calon pengiklan untuk beriklan di blog anda dengan harga atau caj tertentu. Lebih baik kedudukan ranking Alexa anda, maka lebih ada sebab untuk anda meletakkan caj tertentu bagi pengiklanan.

Salah satu tips rahsia untuk meningkatkan kedudukan ranking Alexa blog anda.
Membina backlink antara blog dengan laman web Alexa itu sendiri, bagi kelebihan Google Pagerank (PR).

Sekarang dah tahu sedikit sebanyak kelebihannya, maka bolehlah anda salin tampal kod HTML di bawah ini untuk dipasang di dalam blog anda.


Pastikan anda tukar hasrulhassan.com itu dengan url blog anda. Jika blogspot, letakkan hasrulhassan.blogspot.com. Ok, faham kan?

Setelah diletakkan, ia akan kelihatan seperti di bawah ini:


Mungkin nak paparkan dalam bentuk banner .... boleh guna kod HTML yang ini:
Sekali lagi .. jangan lupa tukarkan url blog tu .. www.hasrulhassan.com dengan url blog anda, lau tak anda dok pamerkan orang lain punyalah .. ok?

Oh ya ... kod HTML di atas akan paparkan widget tu seperti di bawah ini:


Selamat mencuba ya ...dan pastikan anda kongsikan tips ini pada yang lain juga. Hanya perlukan anda klik mana butang perkongsian yang disediakan. Satu klik, satu sebaran ilmu. In Sha Allah.




Blogger berusia 40an dari Penang. Sudah berumahtangga dan mempunyai 4 cahayamata. Menulis sejak tahun 2007.

29 Komen

Alhamdulillah, menajdi. Terima kasih atas bantuan abg Hasrul Hassan

hari ni...ramai sgt post pasal alexa ni... masing2 cek rank blog... teringin jugak try walaupun taw blog ni masi jauh di blkang.. heee

tq bro..ni yg sha cr2 ni hihi

Ok faham..nak cuba pasang gak lah..:)

Nice sharing...boleh try pasang kat blog

deno ada pasang jugak kat blog :)

Abang HASRUL HASRUL ...nice for sharing ....pagi pagi dah lepak kat blog Abang tengok post terbaru ....

Artikel tentang cara memasang Kode HTML Widget Alexa menambah pengalaman blogging saya. Thank's for sharing, yup!

Sebelumnya saya pun pasang di blog, sekarang tidak lagi.
Tapi...setelah tahu manfaatnya, saya akan pasang lagi :)

blogger baru yang sah-sah tak berapa nak hangit ni layakkah pasang alexa?atau boleh sekadar untuk suka-suka cantikkan blog?

Ia bukan bertujuan cantikan blog, tapi bina backlink untuk blog. Kena faham benda tu. Saya awal2 buat blog, sebelum ada follower ... dah letak alexa ....

Terrima kasih banyk-banyak

Pasanglah tak rugi apa, malah ia akan jadi pembakar semangat.

Berjaya..nice sharing Tuan Hasrul..Terima kasih... :-)

Terima Kasih atas perkongsian.Berjaya.

terima kasih atas perkongsian,nana baru letak:)

terima kasih....baru nak letak ni...

berkongsi lagi dengan rakan blogger. terima kasih atas tips yang hebat

Yeyyy dah pasang !! alhamdulillah...

nak letak segan sebab masih xde dalam rank pun..tapi otai dah bagi tips tu..kene letak jugak laa..hehe..

tq..puas mencari..kat sini kod dia rupanya

Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

Tq bro, menjadi pasang alexa rank ni tapi blog saya masih "NO RANK". Macam mana nak tingkatkan? Kena register kat web dia dulu ke?

terima kasih abg atas perkongsian...

http://jmbelog.blogspot.com/2015/01/alexa-semakin-down-january-192015.html

oerkongsian yang berguna mengenai widget alexa bro HH


EmoticonEmoticon