Hantar URL Blog ke 10 Laman Carian Utama

Hantar URL blog ke enjin carian penting dan perlu jika mahu blog anda berada di enjin carian. Anda perlu beritahu bahawa ada satu blog hebat milik anda sedang berkongsi info dan ilmu bermanfaat untuk pencari maklumat di internet seluruh dunia.

Tentu agak renyah jika nak pergi ke satu-satu laman web enjin carian untuk hantar URL blog anda kan? Jadi, blog post ini berkongsi cara mudah untuk anda hantar URL blog ke 10 laman enjin carian utama dengan hanya satu klik!

Hantar URL Blog ke 10 Laman Carian Utama

Hantar URL Blog ke 10 Laman Carian Utama

Sebelum ini, saya dah pernah juga berkongsi banyak tips dan cara yang sama untuk hantar URL blog ke enjin carian. Ada tu, dengan hanya satu klik .. dah boleh hantar ke lebih 40 enjin carian, ada tu sampai 1653 enjin carian ...

Cuma bezanya entri ini akan berkongsi kepada anda untuk hantar ke 10 laman enjin carian utama di dunia.

Laman carian utama itu termasuklah ..
  • Google
  • Bing
  • AOL
  • Excite
  • EntireWeb
  • WebCrawler
  • ExactSeek


Enjin carian ni satu je anda kena faham, ada tu nama je lain-lain, tapi cara perlaksanaan atau algorithma yang digunakan sama sahaja pun dengan Google atau Bing. Kenapa wujudnya laman-laman enjin carian yang banyak ni? Ini adalah kerana laman web tersebut nak jana income menerusi Google Adsense yang ada fungsian - bayar menerusi kotak carian Google.. haaa tak tau ke? Saya pernah cerita dah .. jana income menerusi kotak carian Google yang dipasang di blog .... cer cari .. hehehe...
Hantar URL Blog ke 10 Laman Carian Utama - Panduan Blogger

Uhh melalut lebih dah ni. Ok, nak hantar URL blog ke 10 laman carian utama mudah je, anda hanya perlu pergi ke SubmitStart. Letakkan URL blog dan email anda, klik Submit yang disediakan ... dah siap.

Pastikan anda lihat inbox email selepas anda hantar URL untuk beberapa pengesahan yang diperlukan.

Selamat mencuba dan moga manfaat buat blog anda semua ....

Andai sudi, kongsikan juga pada mereka yang mungkin tak tahu cara ini ...

{ 35 comments.. read them below or add one }

Hafiz Hafizol Hafiz Hafizol April 25, 2014
thanks bro untuk perkongsian nie. hehehe :D
yang baik Ishak yang baik Ishak April 25, 2014
terima kasih untuk perkongsian maklumat pintar...
bella luna bella luna April 25, 2014
dah lame xsinggah sini =) thanks abg HH ats perkongsian nya
nurfaizuddin fuad nurfaizuddin fuad April 25, 2014
thnks 4 ur useful information :)
Jari Manis Jari Manis April 25, 2014
Aha...HH thank u very very much..JM dah submit and Done..semoga lebih ramai hits blog JM nanti heeee
anyss anyss April 25, 2014
Assalamualaikum,
Terima kasih dengan info berguna ni. Satu soalan: adakah perlu buat setiap kali kemaskini blog dengan entri baru ataupun hanya sekali sahaja?

Nelly Sapri Nelly Sapri April 25, 2014
submit nie berbayar ke HH?

thanks.
Fiza Rahman Fiza Rahman April 25, 2014
Thanks for the info HH.
Sylarius Yusof Sylarius Yusof April 25, 2014
Terima kasih bro! Perkongsian yang menarik.
ieta mat sa'ad ieta mat sa'ad April 26, 2014
selalu terlupa yg ni. thanks ingatkan ^__^
dzu amri dzu amri April 26, 2014
Dah buat dah.. Semoga ada rezeki.. =) Mekasih bebanyak..

Visit My Blog
Masz Health Boutique Masz Health Boutique April 27, 2014
tq for sharing. Alhamdullah dah buat..:)
ecah khalili ecah khalili April 28, 2014
tq sharing..dah buat =)
Fadzi Razak Fadzi Razak May 21, 2014
Dah submit tapi lepas submit page submitsmart tu asyik loading "Submitting....." kenape ye?
HASRUL HASSAN HASRUL HASSAN May 21, 2014
Sama-sama .. harap dapat bantu naikkan blog ...
HASRUL HASSAN HASRUL HASSAN May 21, 2014
Yeahh ... maklumat pintar ehh .. terima kasih kembali sebab ambil dan praktikkan tips yang ada di sini ...
HASRUL HASSAN HASRUL HASSAN May 21, 2014
Buat secara berkala .. dalam dua bulan sekali ke .. gitu gitu la .. tapi MESTI UPDATE setiap kali anda tukar layout atau tambah apa2 widget dalam blog.
HASRUL HASSAN HASRUL HASSAN May 21, 2014
Ada yang tak habis lagi la tu .. tapi kalau tak habis2 gak .. cuba buat sekali lagi. Jangan risau .. PC tak meletop punya.
HASRUL HASSAN HASRUL HASSAN May 21, 2014
Sama-sama .. in Sha Allah .
HASRUL HASSAN HASRUL HASSAN May 21, 2014
Fiza Rahman dah cuba ke? Harap nanti ada result yang nampak ..
Aqilah Azmi Aqilah Azmi May 22, 2014
Thank you so much uncle!
Farrah Hasan Farrah Hasan June 26, 2014
Thank you for such a valuable info!
HASRUL HASSAN HASRUL HASSAN June 27, 2014
Aqilah Azmi ... sama-sama dan terima kasih kerana sudi baca tips dalam blog ini.
HASRUL HASSAN HASRUL HASSAN June 27, 2014
Thank you for stopping by and read my blog's entry
Rahman Noriza Rahman Noriza September 14, 2014
sangat bermanfaat untuk blog saya. terima kasih
Along Polimas Along Polimas January 24, 2015
Terbaikkk...Terima kasih dengan perkongsian hebat ini..masih banyak ilmu yg saya tak tahu
Mama Lina Mama Lina January 26, 2015
Terima kasih sudi kongsi ilmu, jazakallah.
Farrah Hasan Farrah Hasan February 05, 2015
Terima kasih dengan info ni...dah submit dah,, :)
HASRUL HASSAN HASRUL HASSAN February 05, 2015
Alhamdulillah, semoga berhasil nanti .. :)

Terima kasih kerana sudi tinggalkan komen. Komen anda adalah tanggungjawab anda. Jika anda dapati ada mana-mana link tidak berfungsi di dalam blog ini, sila beritahu saya ye.

Untuk peluang pengiklanan, sila email saya menerusi ruangan 'Contact'. Terima kasih.