Hantar URL blog ke enjin carian penting dan perlu jika mahu blog anda berada di enjin carian. Anda perlu beritahu bahawa ada satu blog hebat milik anda sedang berkongsi info dan ilmu bermanfaat untuk pencari maklumat di internet seluruh dunia.

Tentu agak renyah jika nak pergi ke satu-satu laman web enjin carian untuk hantar URL blog anda kan? Jadi, blog post ini berkongsi cara mudah untuk anda hantar URL blog ke 10 laman enjin carian utama dengan hanya satu klik!

Hantar URL Blog ke 10 Laman Carian Utama

Hantar URL Blog ke 10 Laman Carian Utama

Sebelum ini, saya dah pernah juga berkongsi banyak tips dan cara yang sama untuk hantar URL blog ke enjin carian. Ada tu, dengan hanya satu klik .. dah boleh hantar ke lebih 40 enjin carian, ada tu sampai 1653 enjin carian ...

Cuma bezanya entri ini akan berkongsi kepada anda untuk hantar ke 10 laman enjin carian utama di dunia.

Laman carian utama itu termasuklah ..
  • Google
  • Bing
  • AOL
  • Excite
  • EntireWeb
  • WebCrawler
  • ExactSeek


Enjin carian ni satu je anda kena faham, ada tu nama je lain-lain, tapi cara perlaksanaan atau algorithma yang digunakan sama sahaja pun dengan Google atau Bing. Kenapa wujudnya laman-laman enjin carian yang banyak ni? Ini adalah kerana laman web tersebut nak jana income menerusi Google Adsense yang ada fungsian - bayar menerusi kotak carian Google.. haaa tak tau ke? Saya pernah cerita dah .. jana income menerusi kotak carian Google yang dipasang di blog .... cer cari .. hehehe...
Hantar URL Blog ke 10 Laman Carian Utama - Panduan Blogger

Uhh melalut lebih dah ni. Ok, nak hantar URL blog ke 10 laman carian utama mudah je, anda hanya perlu pergi ke SubmitStart. Letakkan URL blog dan email anda, klik Submit yang disediakan ... dah siap.

Pastikan anda lihat inbox email selepas anda hantar URL untuk beberapa pengesahan yang diperlukan.

Selamat mencuba dan moga manfaat buat blog anda semua ....

Andai sudi, kongsikan juga pada mereka yang mungkin tak tahu cara ini ...

Penafian: Gambar, artikel ataupun video yang ada di blog ini adakala berasal dari pelbagai sumber media lain. Hak Cipta sepenuhnya dipegang oleh sumber tersebut. Jika timbul masalah mengenai perkara ini, anda boleh menghubungi saya disini.

Artikel dan catatan adalah ulasan serta pendapat peribadi saya berdasarkan pengalaman dan pengetahuan. Kesilapan (jika ada) adalah khilaf saya dan mohon dimaafkan.

35 Komen

thanks bro untuk perkongsian nie. hehehe :D

Reply

terima kasih untuk perkongsian maklumat pintar...

Reply

dah lame xsinggah sini =) thanks abg HH ats perkongsian nya

Reply

thnks 4 ur useful information :)

Reply

Aha...HH thank u very very much..JM dah submit and Done..semoga lebih ramai hits blog JM nanti heeee

Reply

Assalamualaikum,
Terima kasih dengan info berguna ni. Satu soalan: adakah perlu buat setiap kali kemaskini blog dengan entri baru ataupun hanya sekali sahaja?

Reply

submit nie berbayar ke HH?

thanks.

Reply

Terima kasih bro! Perkongsian yang menarik.

Reply

selalu terlupa yg ni. thanks ingatkan ^__^

Reply

Dah buat dah.. Semoga ada rezeki.. =) Mekasih bebanyak..

Visit My Blog

Reply

tq for sharing. Alhamdullah dah buat..:)

Reply

Dah submit tapi lepas submit page submitsmart tu asyik loading "Submitting....." kenape ye?

Reply

Sama-sama .. harap dapat bantu naikkan blog ...

Reply

Yeahh ... maklumat pintar ehh .. terima kasih kembali sebab ambil dan praktikkan tips yang ada di sini ...

Reply

Buat secara berkala .. dalam dua bulan sekali ke .. gitu gitu la .. tapi MESTI UPDATE setiap kali anda tukar layout atau tambah apa2 widget dalam blog.

Reply

Ada yang tak habis lagi la tu .. tapi kalau tak habis2 gak .. cuba buat sekali lagi. Jangan risau .. PC tak meletop punya.

Reply

Sama-sama .. in Sha Allah .

Reply

Fiza Rahman dah cuba ke? Harap nanti ada result yang nampak ..

Reply

Thank you for such a valuable info!

Reply

Aqilah Azmi ... sama-sama dan terima kasih kerana sudi baca tips dalam blog ini.

Reply

Thank you for stopping by and read my blog's entry

Reply

sangat bermanfaat untuk blog saya. terima kasih

Reply

Terbaikkk...Terima kasih dengan perkongsian hebat ini..masih banyak ilmu yg saya tak tahu

Reply

Terima kasih sudi kongsi ilmu, jazakallah.

Reply

Terima kasih dengan info ni...dah submit dah,, :)

Reply

Alhamdulillah, semoga berhasil nanti .. :)

Reply
Peringatan: Komen adalah tanggungjawab anda. Saya tidak bertanggungjawab dengan sebarang ulasan dan komen yang anda tinggalkan. Komen berbaur lucah, provokasi perkauman serta berbentuk iklan adalah dilarang. Hubungi saya disini. andai timbul isu dan masalah.