Best Malaysian Food Photo Contest Giveaway

Best Malaysian Food Photo Contest Giveaway, anjuran dan kelolaan saya. Sangat mudah nak menyertai, tetapi mestilah menepati dengan syarat yang akan saya tetapkan nanti. Ia merupakan satu giveaway mudah yang menawarkan hadiah boucer percutian di Bukit Merah, Langkawi dan Taiping. Nak join dan memeriahkan giveaway ini tak? Jika nak, sila baca blog post ini dan ikuti syarat yang tersedia.

Sebelum itu, memang menjadi kelaziman bagi saya nak beritahu mengenai tujuan diadakan giveaway berkaitan Best Malaysian Food ini? Ok. Kita lihat dulu tujuaan ehh ....
Giveaway Best Malaysian Food Photo

Tujuan Giveaway Best Malaysian Food Photo

  • Mempromosikan page Best Malaysiant Food yang bakal menampilkan gambar dan foto menarik makanan yang ada di Malaysia. Page tersebut juga akan menyediakan butiran di mana lokasi makanan tersebut boleh didapati dan sedikit review pendek pengalaman sebenar mereka yang telah menikmati makanan tersebut.
  • Mempromosikan makanan-makanan sedap yang ada di Malaysia.
  • Memperlihatkan teknik mengambil gambar makanan terbaik.
  • Memberi peluang untuk peserta bercuti dan menginap di apartment dan hotel terpilih menerusi baucer hadiah yang disediakan.
  • Penghargaan kecil untuk pembaca blog ini.

Hadiah Giveaway Best Malaysian Food Photo

  1. 1 x 1 Baucer Diskaun 60 Peratus Penginapan di Suria Service Apartment Hotel, Bukit Merah, Perak  + Hands-On Coaching SEO Blogspot One to One bersama saya
  2. 1 x 1 Baucer Diskaun 50 Peratus Penginapan di Langkawi Lagoon Resort, Langkawi, Kedah
  3. 1 x 1 Baucer Diskaun 50 Peratus Penginapan di Taiping Golf Resort, Taiping, Perak

Cara Sertai Giveaway

  • Sediakan gambar makanan/juadah/menu berkualiti terbaik (saiz minima 680px X 500px) milik sendiri TANPA WATERMARK.
  • Sertakan bersama nama makanan/juadah/menu, lokasi makanan tersebut boleh ditemui.
  • Sediakan satu review pendek tidak lebih daripada 50 patah perkataan untuk beri deskripsi berkaitan makanan tersebut.
  • Dah sediakan butiran di atas, hantar dan kongsikan di ruangan page Malaysian Best Food ATAU kongsikan di wall facebook anda bersama dengan tag @bestmalaysianfood , jangan lupa tulis info yang telah saya sebutkan tadi - nama makanan, lokasi, serta review pendek.
  • Tarikh tutup adalah 24 April 2014 (20 hari)

Terma Tambahan

  • Semua gambar yang dihantar akan menjadi milik page Best Malaysian Food, dan akan digunakan untuk mempromosikan page tersebut. Gambar akan disiarkan di page berkenaan tanpa perlu persetujuan pemilik asal gambar.
  • Gambar yang tersiar di page Best Malaysian Food akan diletakkan watermark Best Malaysian Food dan kredit kepada pemilik gambar akan diberikan di bahagian deskripsi gambar tersebut.
  • Semua gambar yang menyertai giveaway ini TIDAK AKAN digunakan untuk tujuan lain selain mempromosikan page Best Malaysian Food.
  • Hanya gambar yang terpilih sahaja yang akan tertakluk dengan terma ini.

Kaedah Pemilihan Pemenang

  • Semua peserta boleh menghantar lebih daripada 1 penyertaan. Maka, peluang untuk menang akan jadi bertambah. Lebih banyak gambar, lebih peluang.
  • Peserta hanya boleh menang satu hadiah sahaja.
  • Hanya satu pemenang akan dipilih untuk setiap satu hadiah.
  • Setiap gambar yang dihantar untuk penyertaan akan dipilih oleh saya dan isteri untuk disiarkan di page Best Malaysian Food.
  • Gambar tersebut akan diletakkan watermark Best Malaysian Food dan diterbitkan di wall page.
  • Semua gambar yang tersiar di wall page Best Malaysian Food adalah layak untuk menang hadiah yang ditawarkan.
  • Gambar yang tidak tersiar di wall page dalam tempoh giveaway (4 - 20 April 2014) dianggap tidak berjaya.
  • Pemenang-pemenang akan dipilih secara rawak menerusi random.org. berdasarkan gambar yang telah dipilih dan diterbitkan di wall page.

Ok, harap anda semua yang nak menyertai dah faham cara serta syarat yang telah ditetapkan. Nampak panjang berjela ... tapi sebenarnya mudah untuk join.

Tips Untuk Jadi Calon Pemenang

  • Hantar gambar atau foto makanan terbaik dengan cirian bokeh terbaik menampilkan betapa lazatnya makanan tersebut. 
  • Pastikan gambar tersebut tak ada gambar orang pegang sudu ke, garfu ke ... tengah nak makan ke. Hanya gambar makanan itu sahaja diambil kira.
  • Pastikan warna makanan itu adalah original tanpa sebarang editing melampau.

Untuk contoh gambar makanan terbaik, anda boleh rujuk gambar-gambar makanan di beberapa blog ini, lihat teknik cara gambar tersebut diambil:
Anda tidak perlu tulis apa-apa blog post .... tetapi digalakkan berbuat demikian untuk memeriahkan lagi giveaway ini. Jika tidak pun, anda boleh LIKE dan Share post ini ....

Selamat berjaya kepada semua yang bakal menyertainya.



{ 20 comments.. read them below or add one }

Kak Mahh Kak Mahh April 04, 2014
Akhirnya dah keluar....menarik ni.
hazman fadzil hazman fadzil April 04, 2014
Nice.... siap ada GA tu.... InsyaAllah nanti aku cari gambar yang takde watermark yea... kasi support skit....
Aniq Bukhary Aniq Bukhary April 04, 2014
Join and support in shaa Allah.. Tunggu :)
penaberkala penaberkala April 04, 2014
memang kat ig duk upload gambar makanan je slalu
boleh try join ni,hehe
Mahamahu Mahamahu April 04, 2014
wahhh best2 hehehe nak joint nak joint makanan tu kena makanan tempatan sahaja lah kalau western atau dari negara lain tak boleh lah....
Stuwie Stuwie April 05, 2014
nanti saya join jugak
Maria Firdz Maria Firdz April 05, 2014
kena cari balik gambar2 makanan yg pnh di makan ni...
Kucing Hitam Kucing Hitam April 05, 2014
nice nanti nak join gak
deno deno April 05, 2014
alamak kite tak tahu amik gambar cantik2
Ieta Mat Saad Ieta Mat Saad April 05, 2014
hebatnya... otak tepu jap. Selamat berjaya kepada yang bakal menyertainya ^__^
EjamOthman EjamOthman April 06, 2014
menarik juga ni, kalau ada gambar "sedap" akan join juga..
HASRUL HASSAN HASRUL HASSAN April 16, 2014
Boleh .. banyak2 pun boleh .. bukan takat dua je ...
HASRUL HASSAN HASRUL HASSAN April 18, 2014
Jangan lupa hantarkan gambar terbaik untuk menang ehh
HASRUL HASSAN HASRUL HASSAN April 18, 2014
Ala, cuba cari je gambar makanan yang best ... mana tahu rezeki.
nor nazliana nor nazliana May 02, 2014
rugi terlepas pandang hihi nnt anjur lg yer..tema mknan pulak..
Hafiz Mohd Hafiz Mohd May 07, 2014
waaaaah! hadiah no 1 bestnye! ada coaching ngn bro HH...rugi2 tak perasan..

Terima kasih kerana sudi tinggalkan komen. Komen anda adalah tanggungjawab anda. Jika anda dapati ada mana-mana link tidak berfungsi di dalam blog ini, sila beritahu saya ye.

Untuk peluang pengiklanan, sila email saya menerusi ruangan 'Contact'. Terima kasih.