Langkau ke kandungan utama
Tunjukkan catatan dari Mac, 2014
Ramadan 2017 Promo

Cara Optimasi Iklan Komli

Sebenarnya saya dah lama nak tulis tutorial dan tips berkaitan Komli ini. Tetapi asyik tertangguh sahaja. Apa yang saya akan kongsikan ini, saya berikan kredit kepada Kak Kujie (www.kujie2.com) kerana kak Kujie yang telah membantu saya optimasikan iklan Komli di blog saya.

Untuk blogger baru, yang mungkin mahu mendapatkan khidmat Komli bagi pemasangan iklan di blog, boleh cuba daftarkan blog di Komli.com; saya pernah bercerita mengenai Komli di sini - Panduan Pilih Platform Pengiklanan Blog

Secara peribadi, Komli antara medium pengiklanan yang saya suka kerana kita sebagai blogger boleh mengawalnya - memastikan hanya iklan tertentu sahaja disiarkan di blog. Iaitu samada memilih iklan yang sesuai dengan blog, dan juga memilih iklan yang benar-benar menguntungkan untuk blog.

Cara optimasi pengiklanan Komli di blog ini adalah perkongsian ilmu yang diberikan kepada saya oleh Kak Kujie, terima kasih pada kak +Ku Jie yang sudi bantu saya, walaupun saya tak minta ... bagus kan Kak Kujie ni? …

Menjadi Blogger Hidupkan Untuk Memberi

Andai saya sebut sahaja tagline Hidupkan Untuk Memberi, pasti ramai blogger Malaysia, malah Indonesia dan Brunei akan membicarakan mengenai Best Personal Blog 2013 Blogrrr - Denaihati.com. Jika anda nak tahu, banyak peluang meningkatkan imej dan kredibilit blog telah saya belajar menerusi blog Denaihati.com. Ada pengaruhnya blog ini dalam penghasilan blog yang anda sedang baca sekarang.

Pertama sekali, tagline yang ada di blog Denaihati sendiri telah membuka jalan yang seluas buat saya mengubah niche blog ini, dari sebuah blog merapu tak tentu hala (walaupun cerita fakta menarik) menjadi sebuah blog yang ada ilmu di dalamnya. Ilmu itu adalah anugerah terhebat dari Ilahi, dan datangnya bukan untuk saya seorang tetapi menjadi ujian buat saya berkongsi kepada semua. Dan dalam soal ini, saya berkongsi dan memberikan apa yang terbaik selama pengalaman berblog menggunakan blogspot.
Menjadi Blogger Hidupkan Untuk Memberi Sudahkah anda baca buku Denaihati.com yang kini boleh didapati di kedai…

A Gift of Life - Saya Sudah Mendaftar

Anugerah Kehidupan (A Gift of Life) - Saya berikrar untuk menderma organ saya selepas meninggal dunia. Alhamdulillah, saya sudahpun mendaftar sebagai salah seorang penderma organ di Malaysia. Bagaimana dengan anda? Kesempatan menjadi penderma organ terlaksana semasa hadir di Majlis Sepetang Bersama Blogger (SBB2014 SBBYEOS2014).

Isteri saya awal-awal lagi telah menjadi sebahagian daripada komuniti penderma organ di Malaysia. Dan pernah sekali isteri meminta saya melakukan perkara yang sama, tetapi tertangguh dan menangguh. Alhamdulillah, Allah S.W.T telah membuka peluang dan laluan saya untuk menjadi sebahagian insan yang lain untuk menjadi penderma organ.
A Gift of Life - "Saya Sudah Mendaftar" Fatwa Berkaitan Pendermaan Organ bagi Umat Islam Ramai yang salah tanggapan mengenai pendermaan organ di Malaysia, terutama sekali daripada kalangan warga Malaysia beragama Islam. Dalam hal yang demikian, saya ingin berkongsi beberapa fakta berikut daripada Majlis Fatwa Kebangsaan.
D…

Senarai Blog Niche Sukan Terbaik

Hari ini saya nak kongsikan kepada anda, mengenai blog-blog dengan niche sukan di Malaysia. Tak sangka ada banyak blog sukan di Malaysia. Jika anda seorang penggemar sukan, maka satu kemestian menjadikan blog-blog ini sebagai sumber info dan maklumat anda. Saya akan senaraikan beberapa blog sukan yang ada di dunia blog Malaysia ini.

Sebelum itu, saya sukacita nak perincikan berkaitan blog sukan. Sebuah blog sukan yang baik perlu dan mestilah sebuah blog yang sentiasa dikemaskini dengan baik. Ini adalah kerana dunia sukan sentiasa ada terkini setiap hari, malah setiap jam pasti ada cerita, kisah, info dan fakta menarik yang boleh dikongsikan. Sebagai blogger yang mengendalikan blog sukan, pastikan sentiasa alert dengan informasi terkini dan terbaik. Itu menjadi kepastian kerana pengunjung mahukan yang terkini dan terbaik.
Senarai Blog Niche Sukan Terbaik Malaysia Guli Roket Guli Roket - http://guliroket.com/
Guli Roket adalah blog terbaik sukan menjadi antara pilihan dalam MSMW2014 bar…

Lotte Pepero Guna Sumber Tumbuhan - Halal Korea

"Lotte Pepero Guna Sumber Tumbuhan" begitu menurut apa yang dikatakan Halal Korea. Lotte Pepero - coklat popular dari Korea, memang semakin menjadi perhatian sejak dua menjak ini. Apatah lagi ia antara produk coklat popular yang dianggap wajib beli seandainya melancong ke Pulau Langkawi. Saya sendiri ada membelinya ketika bercuti ke Langkawi tempoh hari.

Produk ini makin dikenali apabila satu entri yang telah dibuat oleh rakan blogger ini - Pepero Tiada Sijil Halal yang kemudiannya dipanjangkan kepada seorang rakan blogger ini - Status Halal Coklat Pepero - Jawapan Balas dari Haji Ismail Group Langkawi yang cuba mencari pencerahan akan status sah halal produk Lotte Pepero yang menjadi kegemaran ramai.... termasuklah saya .... :)

Ramai yang telah memberikan pendapat dan pandangan mereka mengenai produk coklat Pepero ini di entri saya yang telah ditulis di sini - Lotte Pepero Tiada Status Sah Halal
Kandungan Lotte Pepero Tidak Guna Sumber Haiwan - Halal Korea
Mengapa produk i…

Al Fatihah Blogger Ami Schaheera

Al Fatihah Blogger Ami Schaheera. Ramai blogger Malaysia yang mengenali blogger Ami Schaheera bersedih akan kehilangannya. Blogger ini bukan seorang blogger biasa, beliau merupakan blogger yang disegani kerana kekuatan dirinya melawan Kanser Leukimia yang dihadapinya. Malah, dia berusaha dengan sedaya upayanya memberikan kekuatan para mereka yang senasib dengan dirinya.

Berapa ramai insan sepertinya? Tidak ramai.

Blogger ini seorang blogger fesyen yang dikenali dalam dunia Hijabista Malaysia. Sejak mula bertudung dan mengenakan hijab, beliau antara blogger fesyen muslimah yang dirujuk ramai. Beliau bukan sahaja muncul di akhbar dan majalah, malah pernah tampil dalam program WHI.

Beliau telah mula berblog sejak 2008. Merupakan bekas jurutera yang akhirnya menjadi penulis fesyen dan stylist. Telah melawan penyakit kanser leukimia sejak dari tahun 2010.
Al Fatihah Blogger Ami Schaheera dan Takziah Buat Keluarganya

"I found my place again in life; I started digging more into muslimah …

Sebab Utama CNN Tiada Kredibiliti

Hanya dengan satu gambar sahaja, dah boleh jejaskan kredibiliti apa yang disiarkan oleh CNN. Tak perlu cari selok belok siapa CNN tu pun, dengan gambar yang bakal saya kongsikan ini, dah cukup buat anda untuk gelak dan tertawakan apa sahaja yang disampaikan oleh CNN.

Typo error? Bagi saya agak mustahillah berlaku walhal seluruh dunia sedang sibuk memerhati apa yang berlaku mengenai tragedi MH370.

Sebagai sebuah organisasi berita yang menjadi rujukan hampir seluruh warga dunia, kesilapan itu tidak sepatutnya berlaku. Nampak sangat apa yang mereka cuba sampaikan adalah satu propaganda memburukkan Malaysia di mata dunia, walhal ..... Malaysia pun pembaca beritanya tak tahu di mana. Ahh apatah lagi Kuala Lumpur!

Sebab Utama CNN Tiada Kredibiliti Inilah sebab utama CNN portal berita yang suka cari pasal dengan negara lain tiada kredibiliti untuk dipercayai. Gelak ... memang saya gelak ....
Kuala Lumpur di Indonesia? Mahu memburukkan Kuala Lumpur, Indonesia pula dinyatakan ... gamaknya merek…

Mudahnya Blogger Beramal dan Bermanfaat

Saya syukur kerana didampingi oleh rakan-rakan blogger yang hebat-hebat dan tidak lokek. Mereka murah hati, mereka tahu memberi itu lebih baik daripada menerima. Ya, mudahnya blogger beramal dan memberikan manfaat pada orang lain.

Peluang banyak diberikan, tetapi ramai antara kita banyak yang lepas peluang ini. Samalah dengan saya, terlalu memikirkan sehingga tiada langsung tindakan dilakukan bagi menjadi seorang blogger beramal dan memberikan manfaat terbaik buat orang lain.
Mudahnya Blogger Beramal dan Bermanfaat#SBB2014 - Sepetang Bersama Blogger telah memperkenalkan saya dengan blogger-blogger hebat Malaysia. Beruntungnya mereka, kerana dengan kelebihan yang mereka punyai, mereka terus memberikan lebih daripada orang lain, tanpa ada yang sedar ....

Hari ini, saya lihat kalendar tahun 2014, ada kata-kata hikmah disediakan. Dan di tangan saya ada sebatang pen yang sedap dipegang, lancar bila ditulis. Saya catitkan sesuatu dengan pen tersebut di atas kalendar 2014 yang diberikan oleh…

Edit HTML Blogspot Bermasalah

Sejak dua menjak ini, ramai blogger blogspot merungut kerana menghadapi masalah editing HTML dalam blog bahagian Template di Dashboard. Sebenarnya ia bukan masalah baru, malah saya sendiri pernah menghadapinya satu ketika dahulu. Tak ingatlah bila .. tapi memang ada. Tension oooo ..serius tension, lagi-lagi apabila masa tu semangat nak tukar template dengan cara ubah HTML blogspot.

Ramai blogger blogspot yang Private Message (PM) menerusi Facebook, malah ada yang hantar email mohon dibantu di sini - Contact Me. Tetapi, agak malang dan dukacita, saya sendiri hilang punca untuk permasalahan yang berlaku.
Bahagian Edit HTML Blogspot Bermasalah Apakah masalah yang saya maksudkan ini sampai pening kepala?

Jeng jeng jeng ... ok, sila komen nanti lepas tengok apa yang saya kongsikan ini. Jika ada jalan penyelesaian lagi bagus ....
Bagaimana Ia Boleh Berlaku? Apa yang berlaku? Ok, masalah di atas kalau tidak silap saya berlaku disebabkan HTML asal dalam blog ada kod tertentu yang telah disil…

Tips Alexa Ranking Bawah 200 Malaysia

Ramai yang bertanya kepada saya, bagaimanakah blog ini boleh berada di posisi ranking Alexa bawah 200 antara laman web dan blog Malaysia? Secara jujurnya, ini merupakan rezeki dan kejayaan yang diberikan oleh Allah S.W.T. Bukan usaha kecil dan mudah. Pengorbanan tinggi diperlukan untuk capai tahap ini. Apakah tips Alexa Ranking bawah 200 di Malaysia berjaya dicapai?

Sebenarnya tips-tips menaikkan ranking Alexa telah pun saya kongsikan kepada pengunjung dan pembaca blog ini. Ia soal konsisten dalam melakukannya. Blog ini walaupun telah berada di kedudukan yang baik di ranking Alexa, namun saya tidak pernah berhenti untuk mencapai lebih baik untuk blog ini.

Tips Dapatkan Alexa Ranking Bawah 200 Malaysia Untuk tidak menghampakan rakan blogger terutama yang baru mengenali mengenai Alexa, saya sekali lagi cuba merumuskan dan memberikan tips mudah ringkas untuk mencapai ranking terbaik. Oh ya, sebelum itu, sebagai info, ranking Alexa adalah berkaitan trafik blog. Jika semakin kecil nilai ra…

Lotte Pepero Tidak Halal - Bukan Niat Jatuhkan Perniagaan

Lotte Pepero Tiada Pengesahan Sah Halal - Ini bukan soal mahu menjatuhkan perniagaan yang dimiliki oleh orang Islam atau Muslim di Malaysia. Bukan niat saya untuk mengenengahkan isu status halal biskut coklat Pepero yang dikeluarkan oleh sebuah syarikat Korea - Lotte Food. Lotte Pepero coklat yang menjadi kegilaan mereka yang melancong ke Langkawi, sampai ada borong berkotak-kotak dari sana.

Soal menjatuhkan perniagaan milik Muslim timbul apabila produk ini dikaitkan pula oleh sebuah syarikat Muslim yang turut menjual produk popular ini di Langkawi. Walhal, produk ini bukan dijual di sebuah kedai sahaja, malah merata juga dijual. Nama kedai atau syarikat popular itu dikaitkan memandangkan ada rakan blogger telah ambil inisiatif sendiri menghubungi pihak berkenaan setelah blog post saya di sini - Lotte Pepero Tiada Status Sah Halal  menjadi topik hangat di enjin carian.

Apatah lagi ramai pengguna dan pembeli dari kalangan umat Islam mahukan kepastian.

Kekeliruan mula timbul apabila pro…

#MH370 - Kenyataan Balas Keluarga Mangsa dari China

#MH370 telah diumumkan oleh Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Najib Tun Razak sebagai satu tragedi, dan menerusi kenyataan akbhar ia disahkan telah hilang di kawasan koridor selatan dan kedudukan terakhirnya adalah di tengah-tengah Lautan Hindi, di barat Perth. Di sebalik pencerahan yang telah merencanakan emosi satu dunia mengenai kehilangan MH370 ini, saya masih lagi berharap akan sesuatu fakta yang lebih baik daripada apa yang telah disampaikan.

Operasi pencarian MH370 di Lautan Hindi bukan sesuatu yang mudah. Lautan ini dianggap paling sunyi di dunia, malah kedalaman lautan ini berkali-kali ganda dalam. Ia diibaratkan lapan kali ganda ketinggian Menara Berkembar Kuala Lumpur. Malah, lautan ini sangat 'ganas' dengan bergelora dan tinggi ombaknya.

Kenyataan Penuh Perdana Menteri Najib Tun Razak #MH370 24 April 2014
Malam ini saya diberi taklimat oleh wakil-wakil dari Cawangan Penyiasatan Kemalangan Udara UK (AAIB). Mereka memberitahu saya bahawa Inmarsat, syarikat UK yang…

Rahsia Pakar Buat Duit Online Menerusi Blog Terbongkar!

Rahsia pakar buat duit online terbongkar. Ramai blogger khususnya blogger baru yang garu-garu kepala bagaimana blogger boleh buat duit online menerusi affiliate? Bukan sedikit jumlah tu, ada blogger yang terima komisen sampai 3-4 ribu dalam masa 4 hari menerusi affiliate. Adakah ia satu pembohongan atau trick indah khabar dari rupa? Semua rahsia pakar buat duit online sebenarnya dah lama terbongkar. Cumanya blogger tak ramai praktikan secara bersungguh. Ada yang buat, tetapi setakat tengah jalan sahaja.
Rahsia Pakar Buat Duit Online Dibongkar! Percaya atau tidak saya katakan, ada yang berjaya buat duit menerusi program affiliate untuk produk yang telah berusia 5 tahun lamanya? Serius memang ada, malah saya sendiri berani mengaku, yang saya sendiri berjaya mendapat komisen untuk satu produk lama yang telah tersedia untuk dipromosikan.
Teknik Sebenar Buat Duit Dengan Blogspot Produk yang saya maksudkan itu ialah Teknik Sebenar Buat Duit Dengan Blog

Dalam teknik sebenar buat duit dengan …

Bayaran Pertama PopAds

PopAds memang bayar. Dalam masa 24 jam, syarikat pengiklanan ini telah membuat pembayaran terus ke akaun PayPal saya. Alhamdulillah, dapatlah sedikit income sampingan dengan meletakkan iklan PopAds ini. Ini merupakan pembayaran pertama saya terima daripada PopAds.

PopAds adalah salah satu daripada banyak medium pengiklanan yang membayar anda dalam USD, dan antara syarikat pengiklanan yang membayar anda dalam masa 24 jam setelah permintaan cash-out dibuat. Malah, anda boleh tetapkan aras tertentu untuk membolehkan pembayaran dilakukan secara automatik, sama seperti Adsense.
Bayaran Pertama PopAds Cara Daftar Pengiklanan PopAds Jika anda berminat nak memasang iklan dalam blog dari PopAds, anda boleh daftar secara percuma menerusi pautan ini - Free PopAds Blog Advertisement

Dalam PopAds, ada beberapa bentuk pengiklanan yang boleh anda pilih. Sama seperti medium pengiklanan yang lain, ada kod HTML disediakan untuk diletakkan dalam blog anda. Hanya copy-paste kod pengiklanan yang anda pili…