31 Mac 2014

Cara Optimasi Iklan Komli

Sebenarnya saya dah lama nak tulis tutorial dan tips berkaitan Komli ini. Tetapi asyik tertangguh sahaja. Apa yang saya akan kongsikan ini, saya berikan kredit kepada Kak Kujie (www.kujie2.com) kerana kak Kujie yang telah membantu saya optimasikan iklan Komli di blog saya.

Untuk blogger baru, yang mungkin mahu mendapatkan khidmat Komli bagi pemasangan iklan di blog, boleh cuba daftarkan blog di Komli.com; saya pernah bercerita mengenai Komli di sini - Panduan Pilih Platform Pengiklanan Blog
Komli

Secara peribadi, Komli antara medium pengiklanan yang saya suka kerana kita sebagai blogger boleh mengawalnya - memastikan hanya iklan tertentu sahaja disiarkan di blog. Iaitu samada memilih iklan yang sesuai dengan blog, dan juga memilih iklan yang benar-benar menguntungkan untuk blog.
Cara Optimasi Iklan Komli

Cara optimasi pengiklanan Komli di blog ini adalah perkongsian ilmu yang diberikan kepada saya oleh Kak Kujie, terima kasih pada kak +Ku Jie yang sudi bantu saya, walaupun saya tak minta ... bagus kan Kak Kujie ni? Patut respek dan dihormati dalam dunia blog Malaysia.

Agak berbeza sedikit dengan apa yang telah dinyatakan oleh blogger Kak Kujie dengan apa yang akan saya kongsikan, sebab versi lain sedikit, tapi tak jauh beza, dan in Sha Allah, anda boleh faham.

Oh ya, sebelum tu, saya nak ingatkan bahawa blog post ini adalah untuk blogger yang guna Komli dalam blog, kalau tak guna susah la sikit nak cerita. Ia untuk blogger yang dah daftar dan sudah meletakkan kod iklan Komli dalam blog.

Seterusnya.

Langkah Demi Langkah Optimasi Iklan Menerusi Komli

Login ke dashboard Komli
  1. Pilih bahagian Adspot
  2. Pilih Default Creative View
  3. Pilih Add New Default Creative  
Cara Optimasi Iklan Komli

Cara Optimasi Iklan Komli

Paparan di bawah akan kelihatan.

Anda boleh memilih 3 jenis format iklan gantian, iaitu gambar (image), HTML dan juga Flash. Saya banyak menggunakan 2 cara iaitu gambar  dan HTML. Ia lebih mudah.
Cara Optimasi Iklan Komli
Seandainya saya mahu gunakan gambar untuk optimasikan iklan menerusi Komli, saya akan sediakan gambar sendiri, atau ambil gambar iklan berkaitan, contohnya nak letak iklan Churp Churp, 8Share atau affiliate dalam Ad Dimension yang disediakan. Selalunya 120x600, 728x90 dan 300x250 kerana hanya dua jenis Ad Dimension Komli ini yang dibenarkan dalam blog saya.

Pada bahagian Image, klik Select dan pilih gambar iklan tersebut. Pada click URL masukan URL atau pautan iklan tersebut.

Jika pilih HTML.

Berbeza dengan menggunakan gambar,  anda perlu sediakan atau dapatkan kod HTML untuk paparkan iklan. Selalunya, kaedah ini saya gunakan untuk promosikan produk affiliate dalam blog menerusi Komli.
Cara Optimasi Iklan Komli


Selepas selesai, di bahagian bawah anda akan nampak nama blog anda, klik Add Selected, dan pastikan nama blog dan kod Komli dipaparkan di bahagian Selected Ad Spots. Kemudian save. Lihat perubahan dalam masa 30 minit selepas itu dalam blog anda.

Mengapa Penting?

Mengapa optimasi ini penting? Ini adalah untuk blog yang ada iklan Komli, bila tiada kempen iklan, akan terpaparlah iklan-iklan Default Creative ini, jadi tak adalah keluar Default Komli yang gambar tangan tu .... :) jadi, anda boleh jana income juga dari iklan lain yang bukan original dari servis yang disediakan Komli.

Faham tak ni? Risau lak bila anda baca sambil garu-garu kepala.

Semoga tips dan panduan ini akan berikan income lebih untuk blog anda, in Sha Allah.





Menjadi Blogger Hidupkan Untuk Memberi

Andai saya sebut sahaja tagline Hidupkan Untuk Memberi, pasti ramai blogger Malaysia, malah Indonesia dan Brunei akan membicarakan mengenai Best Personal Blog 2013 Blogrrr - Denaihati.com. Jika anda nak tahu, banyak peluang meningkatkan imej dan kredibilit blog telah saya belajar menerusi blog Denaihati.com. Ada pengaruhnya blog ini dalam penghasilan blog yang anda sedang baca sekarang.

Pertama sekali, tagline yang ada di blog Denaihati sendiri telah membuka jalan yang seluas buat saya mengubah niche blog ini, dari sebuah blog merapu tak tentu hala (walaupun cerita fakta menarik) menjadi sebuah blog yang ada ilmu di dalamnya. Ilmu itu adalah anugerah terhebat dari Ilahi, dan datangnya bukan untuk saya seorang tetapi menjadi ujian buat saya berkongsi kepada semua. Dan dalam soal ini, saya berkongsi dan memberikan apa yang terbaik selama pengalaman berblog menggunakan blogspot.

Menjadi Blogger Hidupkan Untuk Memberi

Sudahkah anda baca buku Denaihati.com yang kini boleh didapati di kedai.denaihati.my? Jika belum, anda boleh dapatkan segera. Saya pernah tulis satu entri review ringkas mengenai buku ini. Anda boleh baca di Apa Ada Dalam Buku Denaihati Blogrrr Most Wanted? ... patut baca untuk blogger Malaysia.

Anda akan jumpa nama-nama besar dalam dunia blog Malaysia, dan pengaruh mereka di dalam buku ini. Saya senaraikan blog-blog tersebut untuk anda tenung dalam-dalam, dan lihat sumbangan yang telah diberikan oleh blog-blog ini. Semua blog-blog ini ada diselitkan dalam buku Denaihati.com tersebut.

Blog (URL) Tersenarai Dalam Buku Denaihati

Bahagian Kata-Kata Aluan
Kujie2.com
AriffShah.com
Azmanishak.com
Apesal.com
Sweetkurma.com
Anarm.net
Eizil.com
Shakiddo.com

Yeo's Lovemark oleh Hafizmohd.com

Bahagian Blogging
TeknikSeoMerahJambu.com
AbangEnsem.com
Eyriqazz.com
Earncent.com
Namiacinta.com
Amriawan.blogspot.com
ZarulUmbrella.com
Lizarazak.com

Bahagian Aktiviti
Denaihati.com
HasrulHassan.com
Mialiana.com
Erazfadli.com
AhmadFaizal.com
BenAshaari.com
Ciklaili.com
Lensapujangga.com
MindaAktif.com
MindaSyukri.com
HazmanFadzil.com
EjamOthman.com

Hidupkan Untuk Memberi - Kisah Blogger Jejai

Hidupkan untuk memberi - Bro Jeja Al Fatihah Damai Mu Disana antara tulisan paling menyentuh dan memperlihatkan bagaimana dunia blogger Malaysia berhubung dalam saat duka dan memeritkan. Terlihat bagaimana keakraban terserlah.

Untuk menziarahi sahabat kita kali terakhir :
“@redmummydotcom: Alamat rumah parents Kak Maz, mertua Allahyarham Jejai yg telah pergi: No 36, Jalan 4 Taman Sri 12 Kapar, Klang (Rumah Haji Othman).”

Alhamdulillah aku bersama Broframestone dan Isteri, Ariffshah, Mohd Aslam, Mia Namia, Ladfe Amir Zakaria, Fazrol Amer, Hilal Azmi, Eyriqazz, Abang Khai, Melastik Bintang dan Anak Kakinakl (maaf terlupa nama) sampai di rumah Tuan Hj Othman kira-kira jam 10.30 pm. Sebelum itu Zarulumbrella menziarahi Arwah Azhar Bin Ramli (Jejai) dan sudah pulang sebelum kami sampai. Tunggu juga berita dari Shakkido.

Jejak Yang Perlu Diikuti Blogger Malaysia

Blogger Malaysia boleh ikut jejak langkah hebat yang telah dibawa oleh Denaihati.com - menjadi blogger yang hidupkan untuk memberi. Bukan memberi wang ringgit, tetapi sesuatu yang lebih ari itu. Semua blogger ada cerita dan kisah sendiri yang boleh dikongsikan. Memberi dalam erti kata ikhlas, telus, jujur dan bukan semata mahukan pujian, wang ringgit dan mengharap trafik ribuan sehari.

Ada lebih baik dari itu semua jika kita semua mampu dan ingin berfikir.

Jika sedikit, maka berilah sedikit. Jika banyak berilah banyak. Takkan hilang apa yang telah kita terima, seandainya kita memberikan apa yang telah dikurniakan kepada kita, malah in Sha Allah, akan bertambah-tambah lagi di dunia dan di akhirat.


28 Mac 2014

A Gift of Life - Saya Sudah Mendaftar

Anugerah Kehidupan (A Gift of Life) - Saya berikrar untuk menderma organ saya selepas meninggal dunia. Alhamdulillah, saya sudahpun mendaftar sebagai salah seorang penderma organ di Malaysia. Bagaimana dengan anda? Kesempatan menjadi penderma organ terlaksana semasa hadir di Majlis Sepetang Bersama Blogger (SBB2014 SBBYEOS2014).

Isteri saya awal-awal lagi telah menjadi sebahagian daripada komuniti penderma organ di Malaysia. Dan pernah sekali isteri meminta saya melakukan perkara yang sama, tetapi tertangguh dan menangguh. Alhamdulillah, Allah S.W.T telah membuka peluang dan laluan saya untuk menjadi sebahagian insan yang lain untuk menjadi penderma organ.

A Gift of Life - "Saya Sudah Mendaftar"

Fatwa Berkaitan Pendermaan Organ bagi Umat Islam

Ramai yang salah tanggapan mengenai pendermaan organ di Malaysia, terutama sekali daripada kalangan warga Malaysia beragama Islam. Dalam hal yang demikian, saya ingin berkongsi beberapa fakta berikut daripada Majlis Fatwa Kebangsaan.
Di Malaysia , isu pemindahan organ telah dibincangkan sejak 1960-an. Hasilnya, fatwa mengenai pemindahan organ telah dikeluarkan pada tahun 1970 oleh Majlis Fatwa Kebangsaan (pada 23 dan 24 Jun 1970 ): mata dan pemindahan jantung daripada penderma kepada penerima mati hidup adalah dibenarkan dalam Islam , di bawah perkara berikut:
  • Ia dijalankan dalam keadaan kritikal dan penting di mana kehidupan penerima bergantung kepada pemindahan organ, dan pemindahan yang mempunyai peluang yang tinggi untuk berjaya. 
  • Dalam pemindahan jantung, kematian penderma mestilah dipastikan. 
  • Tindakan yang perlu hendaklah diambil supaya tidak ada pembunuhan manusia dan perdagangan organ yang terlibat 
  • Kebenaran hendaklah diperolehi daripada penderma sebelum transplantasi (dalam kes-kes kematian biasa) atau dari ahli keluarga (dalam kes-kes kematian akibat kemalangan). 
Keharusan menderma organ juga terikat kepada syarat-syarat berikut yang bertujuan untuk melindungi semua kepentingan selaras dengan undang-undang Islam:
  • Tidak memudaratkan penderma yang masih hidup seperti menyebabkan kematian atau hilang upaya (kehilangan pendengaran, penglihatan dan morbility); 
  • Pemindahan dilakukan dengan kebenaran daripada penderma; 
  • Kebenaran diperoleh daripada penderma yang mengikut undang-undang dan mampu untuk berbuat demikian. Oleh itu , kebenaran tidak boleh diberikan oleh kanak-kanak, pesakit mental yang tidak boleh membuat keputusan rasional, di bawah tekanan atau dipaksa untuk menderma; 
  • Tidak dijalankan dengan cara yang boleh melanggar martabat manusia seperti perdagangan organ. Ia perlu dilakukan atas sebab-sebab altruistic; 
  • Doktor yang terlibat dalam pemindahan organ mempunyai pengetahuan yang mencukupi untuk menilai penderma dan penerima berdasarkan prinsip maslahah (manfaat) dan mafsadah (kemudaratan) mengikut undang-undang Islam. 

Pada 13 Disember 1989, mati otak diterima sebagai kematian dan dengan itu pendermaan organ adalah dibenarkan.

Pada 21 Jun 1995, penggunaan graf tisu untuk tujuan perubatan adalah diharuskan.

Dosa Penerima Organ 'Jangkit' Pada Penderma Organ?

Ada yang takut akibat derma organ, nanti akan datang dosa kerana melakukannya, seperti contoh atau dermakan organ pada seseorang yang suka melakukan jenayah. Dalam hal ini, apabila seseorang telah meninggal dunia, hanya 3 perkara yang akan berikan kesan - iaitu sedekah jariah atau ilmu yang dimanfaatkan, dan anak yang soleh yang mendoakannya. Maka, tidak timbul isu tersebut.

Malah, Dr. Yusuf al-Qaradawi (ulamak terkenal) berpandangan bahawa orang yang menderma organ akan diberikan ganjaran pahala kerana perbuatan menderma organ terangkum di bawah sedekah jariah yang merupakan salah satu daripada tiga perkara yang akan memberi ganjaran berterusan selepas kematian.

Perdermaan organ bukan hanya jadi harus dan dibolehkan di Malaysia sebagai sebuah negara Islam, malah banyak negara Islam lain menggalakkannya. Pertubuhan Negara Islam (OIC), Majma’ al-Fiqhi al-Islami al-Hind (1989), Fourth Majma’ al- Fiqh al- Islami (1988), Islamic Syaria Council of United Kingdom (1995), Saudi Arabian Council of Grand Scholars (1982), Fatwa of Muslim World League (1985) adalah antara yang membincangkannya dan mengharuskan pemindahan organ.

Oh ya, bukan semua organ pada badan kita boleh didermakan. Hanya organ yang sihat dan sesuai dengan penerima sahaja akan 'digunakan'. Malah, anda boleh memilih organ apa yang anda sanggup atau diizinkan untuk didermakan.

Setiap pengikrar derma organ akan diberikan satu kad khas yang ada dinyatakan jenis organ yang sedia untuk didermakan, jadi bukan semua organ yang ada di tubuh anda boleh dan layak didermakan.
Ramai blogger Malaysia telah menjadi dan berikrar sebagai penderma organ di Malaysia, termasuklah Ustaz Hasrizal pemilik blog SaifulIslam.com - "Saya melakukannya supaya kematian tidak mematikan saya."

Saya sudah berikrar, isteri juga sudah berikrar. Anda pula bagaimana? Mahu mendaftar sebagai penderma organ? Anda boleh lakukan dengan menghubungi:

Pusat Sumber Transplan Nasional, Hospital Kuala Lumpur
1-800-88-9080 atau email ntrc@moh.gov.my

Boleh juga lawati laman web dan laman sosial berikut:
Saksikan sedikit persembahan visual video untuk berikan anda lebih kesan apa itu pendermaan organ dan maknanya kepada mereka yang memerlukan.


Sebaik menjadi manusia adalah menjadi manusia yang boleh memberikan manfaat kepada semua, walaupun setelah menghembuskan nafas terakhir. Anda memberikan 'kehidupan' atas ilham Allah S.W.T .... kepada mereka yang lain untuk meneruskan kehidupan.

Ebook - Pemindahan Organ dari Perspektif Islam (JAKIM)


Jadilah penderma organ, tiada apa yang perlu dirisaukan apabila anda telah berikrar untuk memberi. Sesungguhnya tangan yang memberi adalah lebih baik daripada yang menerima.

In Sha Allah.



Senarai Blog Niche Sukan Terbaik

Hari ini saya nak kongsikan kepada anda, mengenai blog-blog dengan niche sukan di Malaysia. Tak sangka ada banyak blog sukan di Malaysia. Jika anda seorang penggemar sukan, maka satu kemestian menjadikan blog-blog ini sebagai sumber info dan maklumat anda. Saya akan senaraikan beberapa blog sukan yang ada di dunia blog Malaysia ini.

Sebelum itu, saya sukacita nak perincikan berkaitan blog sukan. Sebuah blog sukan yang baik perlu dan mestilah sebuah blog yang sentiasa dikemaskini dengan baik. Ini adalah kerana dunia sukan sentiasa ada terkini setiap hari, malah setiap jam pasti ada cerita, kisah, info dan fakta menarik yang boleh dikongsikan. Sebagai blogger yang mengendalikan blog sukan, pastikan sentiasa alert dengan informasi terkini dan terbaik. Itu menjadi kepastian kerana pengunjung mahukan yang terkini dan terbaik.
Top Sport Blog Malaysia 2014

Senarai Blog Niche Sukan Terbaik Malaysia

Guli Roket

Guli Roket - http://guliroket.com/
Guli Roket adalah blog terbaik sukan menjadi antara pilihan dalam MSMW2014 baru-baru ini. Ia dikendalikan oleh rakan blogger saya yang cukup hebat - Encik Titan atau Ahmad Faizal Abi Setama. Tak seperti nama blog Guli Roket, anda takkan jumpa guli dalam blog ini, tetapi anda akan jumpa banyak cerita dan kisah menarik berkaitan bola sepak terutama bolas sepak tempatan.
Blog sukan terbaik Malaysia 2014

Tak cakupi hanya satu perkara, blog Guli Roket ada kisah dan cerita mengenai sukan lain juga, ada berita dan cerita mengenai sukan badminton, skuash dan paling best, ada permainan tradisional. Tak ramai blogger Malaysia yang mahu mengenengahkan permainan tradisional ini di laman maya. Satu tabik khusus saya berikan pada Encik Titan.

BolaDaily

BolaDaily - http://boladaily.com/
Tidak dinafikan blog ini memang terbaik dari segi persembahan dan cerita berkaitan bolasepak. Patutlah menang beberapa anugerah blog di Malaysia, antaranya menjadi pilihan blog sukan terbaik dalam MSMW2014, dan juga Blogrrr Awards 2013. Penulis blog ini ialah Azwan Anuar.
Blog kategori sukan terbaik di Malaysia 2014
Jika anda seorang peminat bolasepak tempatan, seharusnya blog ini menjadi singgahan setiap hari. Isi kandungan tidak mengecewakan, malah ada yang post yang membuatkan anda berfikir lebih daripada seorang peminat bolasepak yang biasa.

Stylo Sport

Stylo Sport - http://stylosport.blogspot.com/
Sebuah blog yang baik dengan isi kandungan pelbagai berkaitan bolasepak, terutamanya bolasepak antarabangsa. Malah, ada post lawak jenaka yang tak lari dari niche blog ini. Sekali imbas, ia sebuah blog dengan persembahan mantap, penuh informasi dan fakta yang tidak harus anda lepaskan jika mahu tahu mengenai dunia bolasepak.

Blog ini masih baru dalam dunia blog Malaysia, dan ditulis oleh blogger Ahmad Fauzi. Walaupun blog ini ada banyak perkara dan aspek yang boleh diperbaiki, saya percaya dengan konsisten dan persembahan entri yang bagus, tidak jauh lari dari niche blog ini, in Sha Allah, boleh mendapat tempat yang baik di hati pembaca yang gemar akan dunia sukan bolasepak.

Media Info Sukan Terkini

Media Info Sukan Terkini - http://www.infosukan.com/
Agak berlainan dengan tajuk blog - infosukan, apa yang terkandung dalam blog ini lebih kepada informasi berkaitan sukan bolasepak. Mungkin garapan penulis belum cukup baik jika nak dibandingkan dengan blog-blog sukan yang lain yang ada niche yang cukup kuat, sesuai dengan nama blog yang disertakan. Apapun, blog ini punyai potensi tersendiri, apatah lagi memiliki nama domain yang cukup bagus untuk SERP dan SEO.

Cikgu Bola

Cikgu Bola - http://cikgubola.com/
Sebuah blog peribadi tetapi menceritakan mengenai sukan bolasepak dari kacamata seorang cikgu bola (barangkali). Masih banyak ruang untuk diperbaiki, namun nama blog yang cukup unik dan ada kekuatan untuk SERP dan SEO. Jika kena caranya, dan entri dikemaskini dengan lebih baik, in Sha Allah .... akan jadi rujukan ramai peminat bolasepak mahupun yang mahu terlibat secara langsung dalam dunia sukan bolasepak tanahair.

Suara Yang Dilihat

Suara Yang Dilihat - http://www.fauziblues.com
Satu lagi blog personal yang berbicara mengenai sukan bolasepak di Malaysia. Keterlahiran entri-entri berbentuk pendapat, pandangan dalam blog ini cukup baik. Mungkin nanti ia perlu digarap sehingga boleh membuatkan minda-minda yang membacanya berfikir lebih daripada sekadar bola itu bulat.

Jadi bagaimana dengan senarai blog sukan yang ada ini. Saya kongsikan atas input yang telah diberikan oleh rakan-rakan blogger juga. Kalau mahu disenaraikan seperti ini, sila lihat update-update terkini yang saya post di Facebook dan Fanpage blog ini. Mana tahu ada peluang disenaraikan secara percuma ... :)



27 Mac 2014

Lotte Pepero Guna Sumber Tumbuhan - Halal Korea

"Lotte Pepero Guna Sumber Tumbuhan" begitu menurut apa yang dikatakan Halal Korea. Lotte Pepero - coklat popular dari Korea, memang semakin menjadi perhatian sejak dua menjak ini. Apatah lagi ia antara produk coklat popular yang dianggap wajib beli seandainya melancong ke Pulau Langkawi. Saya sendiri ada membelinya ketika bercuti ke Langkawi tempoh hari.

Produk ini makin dikenali apabila satu entri yang telah dibuat oleh rakan blogger ini - Pepero Tiada Sijil Halal yang kemudiannya dipanjangkan kepada seorang rakan blogger ini - Status Halal Coklat Pepero - Jawapan Balas dari Haji Ismail Group Langkawi yang cuba mencari pencerahan akan status sah halal produk Lotte Pepero yang menjadi kegemaran ramai.... termasuklah saya .... :)

Ramai yang telah memberikan pendapat dan pandangan mereka mengenai produk coklat Pepero ini di entri saya yang telah ditulis di sini - Lotte Pepero Tiada Status Sah Halal

Kandungan Lotte Pepero Tidak Guna Sumber Haiwan - Halal Korea

Lotte Pepero Guna Sumber Tumbuhan - Halal Korea

Mengapa produk ini menjadi persoalan mengenai isu dan soal status halal (pensijilan)?
  • Ia merupakan produk import dari Korea yang bukan sebuah negara yang majoritinya Islam.
  • Tiada bukti sahih dari segi perundangan - iaitu pensijilan yang mengatakan ia produk yang halal, baik dari segi pembuatan, bahan-bahan, pengilangan dan sebagainya dari mana-mana badan yang diiktiraf.
Jadi sebagai seorang Muslim yang mengambil berat soal makanan halal dan haram, tentu sahaja mahu tahu, bukan?

Atas kehendak ramai, pihak admin sebuah facebook page yakni Halal Korea telah melakukan usaha untuk pencerahan mengenai status halal produk Lotte Pepero ini. Saya kongsikan kepada anda semua, status wall yang telah dikemaskini oleh pihak page Halal Korea.


Perbualan Telefon antara Pihak Halal Korea dengan Lotte

Dan berikut adalah 'rakaman' perbualan yang telah direkodkan dalam panggilan telefon kali kedua yang telah dikongsikan oleh Halal Korea di Facebook.
Perbualan itu boleh anda dengar di sini, ia dirakam dalam bahasa Korea, dan mutu suara agak kurang baik - https://www.dropbox.com/s/uh8m6j2bscq3p62/-1311213019

Dan berikutan masih ramai yang seolah ragu-ragu, ini jawapan yang diberikan oleh Halal Korea.

Halal Korea - as there is hard to get hala certts here in korea, a lot of things are only can be confirmed based on its ingredients. It depends on us to eat or not. If we confident then eat. if we are not confident it is syubhah and syubhah is nearer to haram and better dont eat it. as in other country like malaysia, there are plenty other things that have halal certificate from jakim. so if we dont eat pepero there are still millions of choices.

Halal Korea Bismillahirrahmanirrahim. We check the ingridients as we are the minoriti in non muslim country where there are a few rukhsah (kelonggaran). We refer the halal haram book by Yusof Qardawi. Advise to the Muslim at Malaysia, the choice is up to you. Doesnt mean no halal cop, it is haram. What the best is your confidency(keyakinan) on the food. About lab tested, we are very pleasure if we can ask to do it. Waahualam.

Entri Ditulis Untuk Keyakinan Diri Mengenai Status Halal Pepero

Yang lain-lain tu anda boleh baca dan fahami sendiri. Nanti, silap tulis di sini, anda marahkan saya pula. Jangan silap faham, saya berkongsi informasi ini adalah untuk memberikan keyakinan pada diri saya juga, memandangkan saya juga penggemar biskut coklat ini.

Dan apa yang saya tulis bukan juga nak menjatuhkan mana-mana perniagaan yang dimiliki oleh orang Islam, atau Bumiputera Islam yang menjual produk ini. Itu bukan niat saya. Niat saya ialah, jika mahu menjual sesuatu yang akan memberikan keraguan, maka carilah produk lain, in Sha Allah ada jalannya, dan elakkan menjual sesuatu yang esok lusa akan buat orang bertanya.

Maafkan saya andai ramai yang kurang gemar dengan apa yang saya tulis. Saya tak salahkan sesiapapun dalam hal ini. 

Mungkin ada yang nak tahu lebih lagi? Nak tambah input? Boleh hubungi pihak Korea Halal Association (KHA):

ASEAN REGION
1806 Garden Tower B/D Bean- Dong Gangbuk -Gu ,Seoul Korea
Contact : Mr. Kim Jin Woo
Email : jsglobal@nate.com | info@koreahalal.org

KOREA OFFICE,SEOUL
Contact : Mr. GEORGE KIM
Mobile : +82-10-5235-8474
+82-70-7517-1548
+82-70-7642-8472
+82-70-7516-1548
+82-2-999-1548
Email : halalkim@gmail.com

Halal Cerfitication & Halal ISO
Contact : Mr Lee
Mobile : +82-10-6211-1993 할랄 인증

Walaupun begitu, daripada JAKIM, dah sedia maklum memang pihak mereka telah menyediakan jawapan, sila rujuk entri-entri sebelum ini dan entri rakan blogger yang telah saya sediakan di awal blog post ini.

Update: Kenyataan JAKIM Mengenai Isu Halal Haram Lotte Pepero (3 April 2014)

Kenyataan Jakim Mengenai Isu Halal Pepero 2014


Terbitan ini adalah untuk rakyat Malaysia yang tinggal di Malaysia, dan mungkin tidak terpakai jika anda tinggal dan bermastautin di Korea. Pilihan tetap anda, hanya kita yang mahu mencari yang mudah soal halal dan haram ini....termasuklah diri saya sendiri.

Apa yang dikatakan JAKIM menjadi panduan saya sekeluarga, selagi tiada pengesahan sah sijil halal yang diperakui, eloklah dielakkan, kerana ia telah membawa kepada keraguan. Melainkan anda sebagai pengguna telah yakin, maka silalah beli dan makan semahunya.




Al Fatihah Blogger Ami Schaheera

Al Fatihah Blogger Ami Schaheera. Ramai blogger Malaysia yang mengenali blogger Ami Schaheera bersedih akan kehilangannya. Blogger ini bukan seorang blogger biasa, beliau merupakan blogger yang disegani kerana kekuatan dirinya melawan Kanser Leukimia yang dihadapinya. Malah, dia berusaha dengan sedaya upayanya memberikan kekuatan para mereka yang senasib dengan dirinya.

Berapa ramai insan sepertinya? Tidak ramai.

Blogger ini seorang blogger fesyen yang dikenali dalam dunia Hijabista Malaysia. Sejak mula bertudung dan mengenakan hijab, beliau antara blogger fesyen muslimah yang dirujuk ramai. Beliau bukan sahaja muncul di akhbar dan majalah, malah pernah tampil dalam program WHI.

Beliau telah mula berblog sejak 2008. Merupakan bekas jurutera yang akhirnya menjadi penulis fesyen dan stylist. Telah melawan penyakit kanser leukimia sejak dari tahun 2010.

Al Fatihah Blogger Ami Schaheera dan Takziah Buat Keluarganya



"I found my place again in life; I started digging more into muslimah fashion and tried to modernise it without losing its modest quality. I worked as a freelance stylist, for numerous projects including Malaysia's own celebrity, Natasha Hudson's label, styled Shila Amzah for Hijabista magazine cover and was even invited to Wanita Hari Ini TV3's show as a stylist for the Jovian Mandagie raya collection. Life was peachy, really! 2012 was my year! I was busy again; I was invited to almost every fashion event possible in the city. Was featured in many magazines for my street style, as a blogger and for my story with cancer. I felt empowered; I was on my high horse running about town." - Ami Schaheera
Bukan mudah untuk tampil kuat dan tabah dengan penyakit yang belum tentu memberikan kesempatan untuk hidup lama. Allah S.W.T lebih menyanyanginya. Redha atas ketentuanNya. Pastinya segala jasa ke arah kebaikan yang telah dicurahkan, dikongsikan dan diberikan kepada semua, in Sha Allah beroleh barakah dan kebaikan di sisi Allah.
Al Fatihah Blogger Ami Schaheera

Sedikit kisah hidup blogger Ami Schaeera yang dapat saya kongsikan kepada anda.
Without a doubt, I rejected their idea. For a few months I was living like a zombie, mourning my fate and pondering whether I still can fight this like I had before. There was nothing solid for me to grasp on to. Hope seemed too far along... I didn't get out of the house, I stopped socialising, I rejected event invitations and most social encounters, I binged eat myself on the couch, I was missing from the scene for a few months. Whenever someone asked I would avoid the issue. I told no one except my very close friends about my relapse. Which was so unlike me, the blogger who documented and told everything to the internet world.

I fell really ill in May 2013, after I came back from visiting my in-laws in Miri. I felt like my body couldn't recover by itself and every small sickness tortured me to no end. I was really afraid if this was the end of my journey. I chanced upon a good friend who turned me to naturopathy. I purged myself of toxins with detox, I did my own research and found out about people who have cured themselves from cancer through juicing and a very healthy diet of fruit, veggies and herbs. I went back to the basics, I re-wired my food philosophy which used to be "Live to Eat" to "Eat to Live". I bought a juicing machine, I banned sugar and fast food, avoided processed foods, and just ate fresh, phyto nutrient food brimming with anti-oxidants.

Slowly, my body fought through all the sicknesses, even though it took me a whole month to recover, but I did it! Without the help of chemical drugs, just simple pure fresh food. I thought I wouldn't make it, but having felt my body change to the better is like a miracle! The definition of white blood cell disorder itself is having supremely high quantities of white blood cells that causes your immune system to become weak and unable fight off infections! So there is hope, and up until this very second, I am still a firm believer and practitioner of 'food is medicine'. Every single day is a new day for me now, whilst I'm still breathing, it only means that God is still giving me a fighting chance. - Ami Schaheera
Buat mereka yang mungkin hidap penyakit yang sama, jadikan ini sebagai satu kekuatan untuk anda terus memberikan terbaik buat semua, terutama kepada keluarga dan masyarakat. Anggaplah masa yang diberikan kepada anda adalah satu anugerah Allah S.W.T menguji anda dan tahap iman anda, berat bahu memikul tidak sama dengan berat mata memandang.

Blogger Ami Schaheera telah menghembuskan nafas terakhir kerana sesak nafas (akibat kanser) pada 26 Mac 2014 jam 1:29 pagi di Hospital Ampang. 

Gambar Terakhir Ami Schaheera di Hospital Sebelum Dijemput Ilahi

Al Fatihah Blogger Ami Schaheera
Al Fatihah.


Moga, jasad dan roh Ami Schaheera dicucuri rahmat Allah S.W.T, dan ditempatkan di kalangan orang-orang soleh, in Sha Allah.

Dan antara kata-kata yang telah menarik perhatian saya - petik dari blognya ...
There, I've finally said it. My cancer is back for the second time, is probably still lingering around somewhere, or perhaps I've put it to sleep with my healthy diet regime. Who knows? The most important part is, I'm still here, I have not given up and I'm fighting... - Ami Schaheera


Kredit Foto dan Kisah: http://www.amischaheera.com



Sebab Utama CNN Tiada Kredibiliti

Hanya dengan satu gambar sahaja, dah boleh jejaskan kredibiliti apa yang disiarkan oleh CNN. Tak perlu cari selok belok siapa CNN tu pun, dengan gambar yang bakal saya kongsikan ini, dah cukup buat anda untuk gelak dan tertawakan apa sahaja yang disampaikan oleh CNN.

Typo error? Bagi saya agak mustahillah berlaku walhal seluruh dunia sedang sibuk memerhati apa yang berlaku mengenai tragedi MH370.

Sebagai sebuah organisasi berita yang menjadi rujukan hampir seluruh warga dunia, kesilapan itu tidak sepatutnya berlaku. Nampak sangat apa yang mereka cuba sampaikan adalah satu propaganda memburukkan Malaysia di mata dunia, walhal ..... Malaysia pun pembaca beritanya tak tahu di mana. Ahh apatah lagi Kuala Lumpur!
CNN

Sebab Utama CNN Tiada Kredibiliti

Inilah sebab utama CNN portal berita yang suka cari pasal dengan negara lain tiada kredibiliti untuk dipercayai. Gelak ... memang saya gelak ....
CNN Stupidity
Kuala Lumpur di Indonesia? Mahu memburukkan Kuala Lumpur, Indonesia pula dinyatakan ... gamaknya mereka ini tak tahu pun mana lokasi Malaysia.

Ok, itu satu part yang baru-baru ini saya nampak, mari tengok video ini. Cuba perhatikan betul-betul bas/trak berwarna merah. Rakaman ini nampak sangat bahawa wartawan cuba membohongi dunia - kononnya mereka sedang LIVE dari tempat yang berbeza!


Ada yang cakap kat saya ... CNN ni dajjal ....suka porak perandakan negara yang aman, dan yang sedang mengatasi negara-negara yang maju ... maklumlah .. mereka tak mahu ada yang lain lebih baik daripada mereka.

Apapun, sama-sama doakan yang terbaik. Kita ada kepercayaan, kita ada Tuhan.

p.s: Pentingnya negara mempunyai satu rangkaian berita yang boleh dipercayai


26 Mac 2014

Mudahnya Blogger Beramal dan Bermanfaat

Saya syukur kerana didampingi oleh rakan-rakan blogger yang hebat-hebat dan tidak lokek. Mereka murah hati, mereka tahu memberi itu lebih baik daripada menerima. Ya, mudahnya blogger beramal dan memberikan manfaat pada orang lain.

Peluang banyak diberikan, tetapi ramai antara kita banyak yang lepas peluang ini. Samalah dengan saya, terlalu memikirkan sehingga tiada langsung tindakan dilakukan bagi menjadi seorang blogger beramal dan memberikan manfaat terbaik buat orang lain.

Mudahnya Blogger Beramal dan Bermanfaat

#SBB2014 - Sepetang Bersama Blogger telah memperkenalkan saya dengan blogger-blogger hebat Malaysia. Beruntungnya mereka, kerana dengan kelebihan yang mereka punyai, mereka terus memberikan lebih daripada orang lain, tanpa ada yang sedar ....
Tips menjadi lebih daripada seorang blogger

Hari ini, saya lihat kalendar tahun 2014, ada kata-kata hikmah disediakan. Dan di tangan saya ada sebatang pen yang sedap dipegang, lancar bila ditulis. Saya catitkan sesuatu dengan pen tersebut di atas kalendar 2014 yang diberikan oleh blogger sempena SBB2014 tempoh hari. Alhamdulillah, semoga blogger atau insan yang menghadiahkan ini dikurniakan rezeki yang baik serta keredhaan dari Allah S.W.T.
Tips menjadi lebih daripada seorang blogger

Hanya dengan sebuah kalendar dan sebatang pen, mudahnya blogger membuat amal dan memberikan manfaat pada orang lain.

Hanya Dengan Sebatang Pen!

Bayangkan dengan sebatang pen itu, saya menulis perkara penting lain seperti ilmu untuk akhirat. Masya Allah .... untungkan. Bercambah ia dengan kemudian apa yang ditulis diberikan itu pada orang lain dan peroleh manfaat.

Dengan sebatang pen itu, apabila dan kemungkinan saya membawanya ke pejabat pos .... dan tertinggal pula di situ ..... gamaknya jika ada markah siapa guna pen tersebut untuk menulis alamat di sampul surat ..... dah bertambah-tambah manfaat diberikan. Hanya sebatang pen!

Hebatkan? Itulah ilham Allah yang telah diberikan kepada blogger yang sudi memberikan sumbangan dan hadiah semasa SBB2014 tempoh hari. Mereka beruntung kerana dipilih Allah untuk menjadi insan yang memberikan manfaat kepada lebih 300 blogger yang hadir. Hanya pen ... hanya sebuah kalendar.

Alangkah baiknya jika saya, dan anda boleh menjadi seperti mereka.

In Sha Allah, satu hari nanti.

p.s: Ada yang mungkin cakap ...."ala pen je pun.. sampai nak tulis entri .." Kata aku, "Ya memang pen, jika anda seorang yang tahu apa makna syukur, anda takkan tanya kenapa...."


Edit HTML Blogspot Bermasalah

Sejak dua menjak ini, ramai blogger blogspot merungut kerana menghadapi masalah editing HTML dalam blog bahagian Template di Dashboard. Sebenarnya ia bukan masalah baru, malah saya sendiri pernah menghadapinya satu ketika dahulu. Tak ingatlah bila .. tapi memang ada. Tension oooo ..serius tension, lagi-lagi apabila masa tu semangat nak tukar template dengan cara ubah HTML blogspot.

Ramai blogger blogspot yang Private Message (PM) menerusi Facebook, malah ada yang hantar email mohon dibantu di sini - Contact Me. Tetapi, agak malang dan dukacita, saya sendiri hilang punca untuk permasalahan yang berlaku.

Bahagian Edit HTML Blogspot Bermasalah

Apakah masalah yang saya maksudkan ini sampai pening kepala?

Jeng jeng jeng ... ok, sila komen nanti lepas tengok apa yang saya kongsikan ini. Jika ada jalan penyelesaian lagi bagus ....
Edit HTML Blogspot Bermasalah

Bagaimana Ia Boleh Berlaku?

Apa yang berlaku? Ok, masalah di atas kalau tidak silap saya berlaku disebabkan HTML asal dalam blog ada kod tertentu yang telah disilap tafsir, lalu menjejaskan fungsi edit HTML yang ada dalam blogspot. Walaupun template ditukar ke template asas yang disediakan, masalah tetap berlaku kerana kod HTML yang bermasalah itu masih kekal dan tetap ada dalam koding. Ia mungkin ditulis secara luaran iaitu diluar bahagian CSS dan juga HEAD blog tersebut.

Itu adalah ulasan dan teori saya bagaimana masalah ini boleh berlaku.

Walaupun masalah seumpama pernah terjadi pada saya satu ketika dahulu, tapi saya tak berapa ingat bagaimana ia telah diselesaikan. Adehh ... memang sah dah terlalu banyak makan kari kepala ikan dan minum air ada semut ni. Atau .... memang sah saya dah makin tua .. hahahaha...

Namun, saya mencadangkan kepada mereka yang ada masalah seperti ini, harap terus berhubung dengan pihak Google Blogspot sendiri. Anda boleh kemukakan masalah anda menerusi butang Send Feedback yang terletak di bawah editor atau dashboard blogspot anda.
Google Feedback Form

Cadangan kedua ialah dengan melihat kembali HTML template penuh blog tersebut. Caranya ialah dengan muat turun atau backup template, save di komputer, kemudian buka template HTML itu menggunakan text editor atau wordpad. Semak satu persatu, dan cuba padamkan mana-mana koding dalam blog yang mencurigakan atau bukan daripada template asal.

Dah siap, upload balik template tersebut ke blog anda. Lihat apa yang berlaku. Cara ini baru sekejap ni saya terfikir dan belum lagi dicuba pada blog-blog yang ada masalah tadi....huhuhu.... tetiba idea datang, jadi saya tulis .... mana tahu mungkin berhasil, ye tak?

Sekali lagi, andaikata ada sesiapa dari anda pengunjung dan pembaca blog yang boleh kongsikan masalah serupa, sila tinggalkan komen anda untuk perkongsian bersama.



25 Mac 2014

Tips Alexa Ranking Bawah 200 Malaysia

Ramai yang bertanya kepada saya, bagaimanakah blog ini boleh berada di posisi ranking Alexa bawah 200 antara laman web dan blog Malaysia? Secara jujurnya, ini merupakan rezeki dan kejayaan yang diberikan oleh Allah S.W.T. Bukan usaha kecil dan mudah. Pengorbanan tinggi diperlukan untuk capai tahap ini. Apakah tips Alexa Ranking bawah 200 di Malaysia berjaya dicapai?

Sebenarnya tips-tips menaikkan ranking Alexa telah pun saya kongsikan kepada pengunjung dan pembaca blog ini. Ia soal konsisten dalam melakukannya. Blog ini walaupun telah berada di kedudukan yang baik di ranking Alexa, namun saya tidak pernah berhenti untuk mencapai lebih baik untuk blog ini.
Tips Alexa Ranking Bawah 200 Malaysia

Tips Dapatkan Alexa Ranking Bawah 200 Malaysia

Untuk tidak menghampakan rakan blogger terutama yang baru mengenali mengenai Alexa, saya sekali lagi cuba merumuskan dan memberikan tips mudah ringkas untuk mencapai ranking terbaik. Oh ya, sebelum itu, sebagai info, ranking Alexa adalah berkaitan trafik blog. Jika semakin kecil nilai ranking Alexa, maka bermakna blog atau laman web tersebut menerima kunjungan dan trafik antara tertinggi di Malaysia dan dunia.

  1. Pertama sekali, untuk mendapat perhatian Alexa, blog anda perlu didaftarkan dahulu dengan Alexa. Pendaftaran adalah percuma, anda boleh melakukannya menerusi akaun email atau Facebook.
  2. Keduanya ialah menulis mengenai Alexa, inilah antara perkara paling kerap saya lakukan bagi memastikan ranking Alexa blog ini diperbaiki dari semasa ke semasa - walaupun ia telah berada di tahap yang baik.
  3. Ketiga ialah dengan memasang toolbar yang disediakan oleh Alexa ke dalam pelayar internet. Anda akan dihargai tanpa anda sedar kerana menggunakan servis Alexa dan kemudian mempromosikannya kepada dunia. Saya sendiri telah custom-made toolbar Alexa menerusi entri ini - Cara Mudah Ketahui Ranking Alexa Sebuah Blog atau Laman Web
  4. Keempat ialah kekerapan anda untuk update entri baru di dalam blog. Walaupun tiada nampak keperluan khusus, tetapi percayalah, setiap kali entri baru diterbitkan, setiap kali itulah robot Alexa akan analisis blog kita. Lebih banyak kita update blog, maka lebih kemungkinan untuk blog dapat kedudukan terbaik Alexa.
  5. Kelima ialah memanfaatkan sosial media terutama Facebook untuk membolehkan pengiraan trafik Alexa dibuat. Ini suatu teori daripada saya, kerana sejak beberapa entri saya mendapat perhatian di Facebook (dapat jumlah LIKE yang tinggi), ranking Alexa saya semakin baik (saya login Alexa menggunakan akaun Facebook).

Itulah antara 5 tips yang dapat saya kongsikan kepada anda semua untuk bagaimana blog ini boleh berada di ranking bawah 200 Malaysia dan bawah 40,000 di dunia. Tips di atas adalah mudah untuk semua blogger praktikkan. Jika rajin, dan kuat berusaha, in Sha Allah, satu hari nanti anda bakal memintas blog-blog ternama yang ada rankin baik dan berada di atas.

Sebelum ini saya telah memasang hasrat untuk pintas kedudukan blog personal terbaik Denaihati.com dalam carta Alexa. Hasrat tersebut telah saya tetapkan pada awal 2012... dan alhamdulillah, dengan segala perancangan ... blog ini berjaya juga akhirnya... walaupun nanti esok lusa kedudukan ini bakal berubah.


Lotte Pepero Tidak Halal - Bukan Niat Jatuhkan Perniagaan

Lotte Pepero Tiada Pengesahan Sah Halal - Ini bukan soal mahu menjatuhkan perniagaan yang dimiliki oleh orang Islam atau Muslim di Malaysia. Bukan niat saya untuk mengenengahkan isu status halal biskut coklat Pepero yang dikeluarkan oleh sebuah syarikat Korea - Lotte Food. Lotte Pepero coklat yang menjadi kegilaan mereka yang melancong ke Langkawi, sampai ada borong berkotak-kotak dari sana.

Soal menjatuhkan perniagaan milik Muslim timbul apabila produk ini dikaitkan pula oleh sebuah syarikat Muslim yang turut menjual produk popular ini di Langkawi. Walhal, produk ini bukan dijual di sebuah kedai sahaja, malah merata juga dijual. Nama kedai atau syarikat popular itu dikaitkan memandangkan ada rakan blogger telah ambil inisiatif sendiri menghubungi pihak berkenaan setelah blog post saya di sini - Lotte Pepero Tiada Status Sah Halal  menjadi topik hangat di enjin carian.
Lotte Pepero Tiada Pengesahan Halal Antarabangsa Jual di Langkawi

Status halal biskut coklat Lotte Pepero jual di Langkawi
Apatah lagi ramai pengguna dan pembeli dari kalangan umat Islam mahukan kepastian.

Kekeliruan mula timbul apabila produk itu juga dijual oleh sebuah syarikat popular di Langkawi yang dimiliki oleh orang Melayu Islam, yang sebelum ini ada pengguna dan pembeli mengatakan bahawa syarikat tersebut ada memaparkan sijil sah halal daripada pihak JAKIM untuk produk berkaitan. Anda boleh semak di FB Sahabat Halal.
Status halal biskut coklat Lotte Pepero jual di Langkawi

Kekecewaan Berkaitan Isu Sah Halal Pepero - Jawapan Syarikat Muslim Yang Menjual

Jadi untuk kepastian, rakan blogger Eryqazz.com telah cuba mendapatkan kepastian daripada pihak pentadbiran syarikat tersebut.

Anda boleh baca di sini - Status Halal Coklat Pepero - Jawapan Dari Syarikat XXX

Setelah apa yang dipaparkan, nyata sekali pengguna telah diperkotak-katikkan dengan sewenang-wenangnya ambil mudah perkara ini. Yang menjadi kekecewaan dan persoalan saya ialah, bolehkah sesuatu produk yang masih lagi belum mempunyai pengesahan halal dijual sebagai sebuah produk halal?

Mengapa tidak bersabar sedikit menunggu keputusan dan sijil pengesahan halal itu dikeluarkan secara rasmi - jika benar apa permohonan dilakukan?

Halal dan Haram Makanan Soal Berat

Ini soal halal dan haram. Lebih berat lagi ia soal makanan, dan bukan produk seperti pakaian atau pinggan mangkuk. Nyata jawapan pihak syarikat tersebut yang dilampirkan dalam entri rakan blogger saya - Eyriqazz.com mengecewakan.

Pihak tersebut menjual, jadi menjadi tanggungjawab sangat serius apabila membawa masuk makanan import daripada luar, apatah lagi dari syarikat Lotte yang top menjual produk tidak halal di Korea! Contohnya PiggyBar ....

Harapnya selepas ini, mana-mana syarikat yang mahu menjual produk-produk import daripada sumber atau syarikat yang samar akan operasi dan cara pengendalian mengikut syarak dapatlah bersabar dan mendapatkan terlebih dahulu sijil sah halal daripada badan berwajib sebelum menjualnya kepada pihak pengguna terutama pengguna Islam.

Bukan Niat Menjatuhkan Perniagaan Milik Bumiputera Muslim di Langkawi

Bukan niat nak menjatuhkan perniagaan milik orang Islam atau Muslim, tetapi sekali lagi saya tegaskan, adalah lebih baik mengelakkan kekeliruan berlaku sebelum segalanya menjadi isu yang kelak akan merugikan, bukan hanya kepada kredibiliti syarikat tetapi juga akan soal halal dan haramnya produk makanan yang dijual di Langkawi!

Maaf seandainya blog post ini menyinggung perasaan pihak berkenaan. In Sha Allah, seandainya perlu ... pihak berkenaan boleh bekerjasama untuk memberikan informasi sebagai pencerahan kepada ramai pengguna Muslim yang masih keliru.

------
Update terbaru (27 Mac 2014) - Pihak pengeluar biskut coklat ini dakwa kandungan dalam Pepero yang dieksport adalah dari sumber tumbuhan, dan bebas dari sumber haiwan yang diragui akan status halalnya. Anda boleh baca di sini - Lotte Pepero Guna Sumber Tumbuhan - Halal Korea




#MH370 - Kenyataan Balas Keluarga Mangsa dari China

#MH370 telah diumumkan oleh Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Najib Tun Razak sebagai satu tragedi, dan menerusi kenyataan akbhar ia disahkan telah hilang di kawasan koridor selatan dan kedudukan terakhirnya adalah di tengah-tengah Lautan Hindi, di barat Perth. Di sebalik pencerahan yang telah merencanakan emosi satu dunia mengenai kehilangan MH370 ini, saya masih lagi berharap akan sesuatu fakta yang lebih baik daripada apa yang telah disampaikan.

Operasi pencarian MH370 di Lautan Hindi bukan sesuatu yang mudah. Lautan ini dianggap paling sunyi di dunia, malah kedalaman lautan ini berkali-kali ganda dalam. Ia diibaratkan lapan kali ganda ketinggian Menara Berkembar Kuala Lumpur. Malah, lautan ini sangat 'ganas' dengan bergelora dan tinggi ombaknya.

Kenyataan Penuh Perdana Menteri Najib Tun Razak #MH370 24 April 2014
Malam ini saya diberi taklimat oleh wakil-wakil dari Cawangan Penyiasatan Kemalangan Udara UK (AAIB). Mereka memberitahu saya bahawa Inmarsat, syarikat UK yang menyediakan data satelit meliputi koridor utara dan selatan, telah melakukan pengiraan lanjut terhadap data itu.

Dengan mengggunakan kaedah analisis yang belum pernah digunakan dalam sesuatu penyiasatan seumpama ini, mereka telah berjaya membuat pencerahan mengenai laluan penerbangan MH370.

Berdasarkan analisis baharu mereka, Inmarsat dan AAIB telah membuat kesimpulan bahawa MH370 terbang melalui koridor selatan, dan kedudukan terakhirnya adalah di tengah-tengah Lautan Hindi, di barat Perth. Ini merupakan lokasi yang terpencil, jauh dari sebarang lokasi pendaratan. Justeru itu dengan perasaan sedih dan kesal yang amat sangat, saya perlu memaklumkan anda bahawa menurut data baharu ini, penerbangan MH370 berakhir di selatan Lautan Hindi.

Kami akan mengadakan sidang akhbar esok untuk memaklumkan butiran lanjut. Sementara itu kami ingin memaklumkan anda mengenai perlembangan terbaharu ini dalam kadar segera. Kami berkongsi maklumat ini atas dasar komitmen kami terhadap keterbukaan dan perasaan hormat kepada seluruh keluarga, dua prinsip yang menjadi panduan penyiasatan ini.

Malaysia Airlines sudah pun memaklumkan kepada semua keluarga penumpang dan anak kapal untuk memberitahu mereka perkembangan ini.

Bagi mereka dua minggu yang berlalu cukup memeritkan; saya sedar bahawa berita ini akan lebih sukar lagi. Saya menggesa pihak media supaya menghormati privasi mereka dan memberi mereka ruang menghadapi situasi getir ini. 
Berikut pula kenyataan asal yang telah disampaikan oleh PM Malaysia dalam versi Bahasa Inggeris:

This evening I was briefed by representatives from the UK Air Accidents Investigation Branch (AAIB). They informed me that Inmarsat, the UK company that provided the satellite data which indicated the northern and southern corridors, has been performing further calculations on the data. Using a type of analysis never before used in an investigation of this sort, they have been able to shed more light on MH370’s flight path.

Based on their new analysis, Inmarsat and the AAIB have concluded that MH370 flew along the southern corridor, and that its last position was in the middle of the Indian Ocean, west of Perth. This is a remote location, far from any possible landing sites. It is therefore with deep sadness and regret that I must inform you that, according to this new data, flight MH370 ended in the southern Indian Ocean.

We will be holding a press conference tomorrow with further details. In the meantime, we wanted to inform you of this new development at the earliest opportunity. We share this information out of a commitment to openness and respect for the families, two principles which have guided this investigation.

Malaysia Airlines have already spoken to the families of the passengers and crew to inform them of this development. For them, the past few weeks have been heartbreaking; I know this news must be harder still. I urge the media to respect their privacy, and to allow them the space they need at this difficult time.
Berbagai reaksi telah dirakamkan, terutama bagi mereka yang terlibat dengan situasi yang sukar ini. Ramai yang diselubungi kesedihan yang teramat sangat khususnya kepada keluarga mangsa MH370, walaupun masih lagi belum ada apa-apa sebarang bukti kukuh yang menunjukkan bahawa bangkai pesawat ini ditemui dan mayat mangsa dijumpai (semasa entri ini ditulis).

Apa yang saya faham menerusi kenyataan akhbar, hanya dinyatakan bahawa perjalanan pesawat MH370 berakhir di Lautan Hindi. Soal samada ia terhempas, mayat ditemui, bangkai pesawat ditemui masih lagi kabur dan belum jelas. Segalanya mungkin.

Kenyataan Balas Keluarga Mangsa MH370 dari China

Bagaimana reaksi keluarga mangsa rakyat China terlibat kehilangan MH370 ini? Sejurus kenyataan akhbar mengenai perkembangan terbaru kehilangan MH370 disiarkan ke seluruh dunia oleh Datuk Seri Najib Tun Abdul Razak, berikut adalah kenyataan balas keluarga mangsa dari China. Kenyataan ini dipetik dari Metro UK.


Eighteen days have passed during which the Malaysian government and military constantly tried to delay, deceive the passengers’ families and cheat the whole world.‘This shameless behaviour not only fooled and hurt the families of the 154 passengers but also misguided and delayed rescue actions, wasting a large quantity of human resources and materials and lost valuable time for the rescue effort.
‘If the 154 passengers did lose their lives, Malaysia Airlines, the Malaysian government and military are the real executioners who killed them.

Kenyataan yang telah dikeluarkan oleh wakil mangsa-mangsa yang terlibat dalam tragedi ini, secara peribadinya, saya sifatkan sangat beremosi. Ini adalah reaksi spontan yang normal bagi mereka yang masih mengharapkan sesuatu yang lebih baik daripada apa yang diumumkan. Apatah lagi, mereka mahu tahu siapakah yang sebenarnya bertanggungjawab atas apa yang telah berlaku. Dan perkara ini masih lagi satu misteri yang belum terungkai selagi kotak hitam tidak ditemui.

Maka, adalah sangat penting penemuan kehilangan bangkai pesawat MH370 ini dilakukan (jika terhempas), dan paling terpenting kotak hitam yang didakwa boleh membantu mengetahui punca sebenar tragedi ini berlaku ditemui secepat mungkin.

In Sha Allah, selepas fakta-fakta dan bukti diberikan lebih jelas, terutama sekali penerangan secara terperinci diberikan, saya yakin pihak mangsa dari China akan menerima hakikat apa yang telah berlaku. Perlu diingatkan bahawa dari manisfes yang dikeluarkan, penumpang yang berada di dalam MH370 bukan hanya terdiri dari rakyat China tetapi juga melibatkan warga negara lain termasuklah dari Malaysia.
MH370
Sumber: AFP

Saya juga ingin berkongsikan beberapa kenyataan daripada pihak MAS untuk tatapan.

Malaysia Airlines deeply regrets that we have to assume that MH370 ended in the southern Indian Ocean. As you will hear in the next hour from Malaysia’s Prime Minister, new analysis of satellite data suggests the plane went down in the Southern Indian Ocean.

On behalf of all of us at Malaysia Airlines and all Malaysians, our prayers go out to all the loved ones of the 226 passengers and of our 13 friends and colleagues at this enormously painful time. We know there are no words that we or anyone else can say which can ease your pain. We will continue to provide assistance and support to you, as we have done since MH370 first disappeared in the early hours of 8 March, while flying from Kuala Lumpur to Beijing.

The ongoing multinational search operation will continue, as we seek answers to the questions which remain. Alongside the search for MH370, there is an intensive investigation, which we hope will also provide answers.

We would like to assure you that Malaysia Airlines will continue to give you our full support throughout the difficult weeks and months ahead. Once again, we humbly offer our sincere thoughts, prayers and condolences to everyone affected by this tragedy.

Kenyataan di atas dikatakan dihantar menerusi khidmat pesanan ringkas (SMS) kepada keluarga mangsa yang terlibat dalam tragedi MH370. Dan berikutan itu, satu lagi kenyataan telah dikeluarkan oleh pihak MAS bagi justifikasi mengenai cara pemberitahuan yang telah dilakukan.
It is with deep sadness that Malaysia Airlines earlier this evening had to confirm to the families of those on board Flight MH370 that it must now be assumed the flight had been lost. As the Prime Minister said, respect for the families is essential at this difficult time. 

And it is in that spirit that we informed the majority of the families in advance of the Prime Minister’s statement in person and by telephone. SMSs were used only as an additional means of communicating with the families

Those families have been at the heart of every action the company has taken since the flight disappeared on 8th March and they will continue to be so. When Malaysia Airlines receives approval from the investigating authorities, arrangements will be made to bring the families to the recovery area and until that time, we will continue to support the ongoing investigation.
Sumber: WSJ Asia

Masih Mengharapkan MH370

Walauapapun, saya mahu berfikiran positif kerana segalanya mungkin. Bagi umat Islam, masih lagi ada harapan walaupun setipis mana #doakanMH370. Saya secara jujurnya mengharapkan akan ada yang dapat menceritakan apakah yang sebenarnya terjadi kepada pesawat MH370 ini, mengapa ia berlaku, kenapa, bagaimana dan siapakah yang bertanggungjawab atas tragedi yang telah berlaku.

Allah Maha Mengetahui. Allah Maha Besar. Allah Maha Melihat.

Sekali lagi, #DoakanMH370 #PrayforMH370. Semoga usaha yang dijalankan dan diteruskan dipermudahkan agar segala persoalan dapat dijawab dan bagi meredakan apa yang telah terbenam di hati sedih pihak mangsa yang terlibat, tidak kira siapa mereka - samada warga China, Malaysia, Amerika dan selainnya.




21 Mac 2014

Rahsia Pakar Buat Duit Online Menerusi Blog Terbongkar!

Rahsia pakar buat duit online terbongkar. Ramai blogger khususnya blogger baru yang garu-garu kepala bagaimana blogger boleh buat duit online menerusi affiliate? Bukan sedikit jumlah tu, ada blogger yang terima komisen sampai 3-4 ribu dalam masa 4 hari menerusi affiliate. Adakah ia satu pembohongan atau trick indah khabar dari rupa? Semua rahsia pakar buat duit online sebenarnya dah lama terbongkar. Cumanya blogger tak ramai praktikan secara bersungguh. Ada yang buat, tetapi setakat tengah jalan sahaja.

Rahsia Pakar Buat Duit Online Dibongkar!

Percaya atau tidak saya katakan, ada yang berjaya buat duit menerusi program affiliate untuk produk yang telah berusia 5 tahun lamanya? Serius memang ada, malah saya sendiri berani mengaku, yang saya sendiri berjaya mendapat komisen untuk satu produk lama yang telah tersedia untuk dipromosikan.
Rahsia Pakar Buat Duit Dengan Blog Terbongkar

Teknik Sebenar Buat Duit Dengan Blogspot

Produk yang saya maksudkan itu ialah Teknik Sebenar Buat Duit Dengan Blog

Dalam teknik sebenar buat duit dengan blog, anda akan nampak bagaimana sebuah blog ada pelbagai sumber income yang boleh dijadikan sebagai satu sumber pendapatan sampingan. Ada teknik diberikan secara khusus untuk blogger nak buat duit online. Jika anda teringin nak baca, bolehlah dapatkan ia sekarang sebelum jualannya ditutup .... - Teknik Sebenar Buat Duit dengan Blog Yelah, produk dah lama .... mungkin esok lusa akan tak ada lagi, mungkin penulis tu mahu buat versi baru. Jadi sementara dengan ada ni, bolehlah dapat ilmu tersebut. Oh ya, affiliate adalah salah satu cara buat duit yang diceritakan dalam ebook ini. :)

Ok, itu rahsia satu .... daripada mereka yang berjaya buat duit online menerusi blog. Tadi, saya kata berkaitan affiliate, bagaimana seorang blogger boleh jana income ribuan ringgit hasil promosikan produk affiliate di blog sahaja.

Rahsia Pakar Buat Duit Dengan Blog Terbongkar

Kitab SEO Merah Jambu Dedah Teknik Buat Duit Dengan Affiliate

Jika anda dah baca Kitab SEO Merah Jambu, anda akan dapat tahu bahawa salah satu teknik untuk buat duit online ialah dengan memastikan blog anda ada kekuatan SEO. Jika blog tidak cukup mantap dari segi SEO, maka agak sukar sikit untuk buat jualan secara berterusan terutama jika anda kurang kerap nak update blog anda.

Dalam Kitab SEO Merah Jambu juga, anda akan dapat tahu lubuk-lubuk affiliate yang boleh berikan komisen tinggi untuk satu-satu penjualan produk. Serius .. saya pernah dapat komisen RM70 hanya untuk promosi produk bernilai RM100 ... 70% komisen tu... !! Berbaloi tak? Sendirilah buat pengiraan ehh. Itu dari satu belian, jika 10?

Maka, kalau nak tahu bagaimana Kitab SEO Merah Jambu boleh bantu anda sebagai blogger jana income online lumayan, maka perlu baca dan praktikkan. Dah ramai berjaya buat duit pertama kali dengan affiliate menerusi kitab ini. Tak caya? Cubalah anda Google sendiri.

Itu rahsia pakar buat duit online menerusi affiliate dengan menggunakan teknik SEO serta penulisan di blog. Boleh cuba baca entri daripada penulis itu sendiri - Teknik Super Ajaib Untuk Dapat Komisen Affiliate Yang Banyak

Mesin Komisen - Bongkar Cara Untuk Dapatkan Komisen Dalam USD!

Ada lagi satu rahsia pakar buat duit online yang ingin saya bongkarkan kepada anda.

Rahsia tersebut ialah buat duit online dengan syarikat atau orang perseorangan dari luar negara. Mengapa? Sebab mereka membayar 3 kali lebih nilai. Mereka membayar anda dalam USD. Tak perlu banyak, anda hanya perlukan satu atau dua sumber peluang ini. Sumber apa? Sumber untuk anda dapatkan jana income online yang dibayar dalam USD.
Rahsia Pakar Buat Duit Dengan Blog Terbongkar

Itu yang saya belajar menerusi Mesin Komisen. Mesin Komisen adalah video tutorial, jadi anda tidaklah letih nak membacanya. Hanya tonton video yang disediakan, boleh pause, boleh simpan dan boleh lihat di masa lapang. Walaupun video itu dipersembahkan oleh seorang rakan saya berbangsa Cina, tetapi jika anda ikuti video itu dengan teliti, anda akan tahu teknik nak buat duit yang lumayan dengan affiliate - yang juga menerusi blog!

Dalam Mesin Komisen, anda akan diberikan tunjuk ajar visual bagaimana nak memilih produk affiliate yang lumayan komisennya dari luar negara. Dan ada teknik khusus diceritakan dalam video tersebut yang kini semakin ramai pakar affiliate praktikkan.

Kesimpulan Rahsia Pakar Buat Duit Online Dibongkar

Ok. 3 rahsia pakar buat duit online dibongkar oleh saya.

Secara kesimpulan, untuk buat duit online dengan blog. Anda perlu ...

Cukup 3, saya fikir in Sha Allah, anda sudah boleh mendapat komisen PERTAMA anda menerusi program buat duit online iaitu affiliate.

Affiliate adalah percuma! Anda tidak perlu bayar untuk menerima komisen yang anda jana.

Agak-agak tak faham mengenai affiliate, boleh rujuk entri lepas-lepas ... antaranya Belajar Mengenai Affiliate Secara PERCUMA.

Semoga entri ini bermanfaat pada anda. Jangan tanya saya bagaimana nak melakukannya kerana saya bukan pakar, tetapi saya dah berikan anda laluan untuk belajar dan dapatkan ilmu dari yang pakar. Saya sendiri belajar dari mereka, mengapa tidak anda?

Jika anda rasa jeles, kagum dengan income-income affiliate yang kadangkala saya kongsikan, maka bertindaklah sekarang untuk mencari ilmu mengenainya ... dari mereka yang dah benar berjaya dan pakar dalam bidang tersebut.

In Sha Allah.

Mahu ke tak? Pilihan di tangan anda. Jangan kata saya tak bagitahu ... :P


Bayaran Pertama PopAds

PopAds memang bayar. Dalam masa 24 jam, syarikat pengiklanan ini telah membuat pembayaran terus ke akaun PayPal saya. Alhamdulillah, dapatlah sedikit income sampingan dengan meletakkan iklan PopAds ini. Ini merupakan pembayaran pertama saya terima daripada PopAds.

PopAds adalah salah satu daripada banyak medium pengiklanan yang membayar anda dalam USD, dan antara syarikat pengiklanan yang membayar anda dalam masa 24 jam setelah permintaan cash-out dibuat. Malah, anda boleh tetapkan aras tertentu untuk membolehkan pembayaran dilakukan secara automatik, sama seperti Adsense.

Bayaran Pertama PopAds

Cara Daftar Pengiklanan PopAds

Jika anda berminat nak memasang iklan dalam blog dari PopAds, anda boleh daftar secara percuma menerusi pautan ini - Free PopAds Blog Advertisement

Dalam PopAds, ada beberapa bentuk pengiklanan yang boleh anda pilih. Sama seperti medium pengiklanan yang lain, ada kod HTML disediakan untuk diletakkan dalam blog anda. Hanya copy-paste kod pengiklanan yang anda pilih, dan letakkan di dalam HTML blogspot anda iaitu dalam kod head.

Cara Daftar PopAds dan Blog

  • Periksa email anda. Klik pada pautan pengesahan yang disediakan. Dan kemudian log masuk ke akaun PopAds yang telah tersedia.
  • Untuk memasukkan iklan PopAds ke dalam blog, anda terlebih dahulu perlu daftarkan blog anda. Klik pada dashboard publisher seperti ditunjukkan di bawah ini.
  • Nampak tanda bulat hijau dengan fungsi tambah tu? Ok, klik bahagian tersebut dan anda akan nampak bahagian Add a Website. Masukkan segala butiran yang diperlukan. Bahagian description dan keywords tu letak ringkas-ringkas je, tak perlu karang sampai 100 patah perkataan. Cuma, untuk lebih masyukkk ... bahagian keywords tu elok letak berkaitan kata kunci blog anda. Jika blog mengenai pelancongan, masukkan vacation, holiday, nice holiday, budget getaways dan sebagainya. Tulis dalam bahasa Inggeris. Kalau tulis Bahasa Melayu tak faham la pulak.
  • Seterusnya, lihat di bahagian bawah, ada kategori yang perlu anda pilih sesuai dengan iklan yang mahu anda letakkan di blog. Sila pilih berhati-hati, kerana kesilapan anda pilih akan membuatkan blog anda keluar iklan yang tak sesuai untuk diperlihatkan oleh pengunjung yang sensitif. Bahagian Allow Campaign juga perlu pilih iklan yang bagaimana yang anda inginkan dipaparkan di blog.
  • Bahagian terakhir adalah jenis pengiklanan yang anda mahukan, samada Popunder, Popup, Tabunder atau Tabup. Bagi saya, saya akan pilih semuanya dan lihat performance setiap bentuk iklan tersebut.

Ok dah selesai. Sekarang anda boleh dapatkan kod HTML iklan PopAds untuk diletakkan dalam blogspot anda. Mudah kan?

Oh ya, lupa nak bagitahu. Setelah anda letakkan blog anda, anda perlu dapatkan dahulu pengesahan daripada pihak PopAds. Mereka perlu review blog anda untuk pengesahan bahawa ia benar-benar sebuah blog yang berfungsi dan bukan sebuah laman web yang berbentuk spam atau direktori.

Hanya setelah blog anda disahkan sahaja, barulah dibenarkan diletakkan iklan PopAds ini. Satu ringkasan blog dan bentuk iklan akan disediakan oleh PopAds seperti yang tertera di bawah.
Untuk masukkan kod yang disediakan oleh PopAds, sila rujuk bahagian Actions - Get Code. Hanya satu kod disediakan, dan anda boleh terus masukkan dalam bahagian HTML utama blogspot anda. Iaitu buka HTML blogspot, cari HEAD dan copy-paste kod disediakan. Atau dapatkan kod menerusi Code Generator yang ada disediakan seperti yang saya paparkan di bahagian awal entri ini.

Bersedia untuk buat duit online dengan PopAds? Boleh klik pautan ini - Free PopAds Blog Advertisement


Ok. Selamat mencuba.