HASRULHASSAN.COM


LIKE Tanda Sokongan

Sertai Group Ini

Join Kedai Online Shopping Murah

Wednesday, February 5, 2014

Jadual Kadar Kenaikan Tarif Insuran Kenderaan Bermotor 2014


Tak nampak lagi kenyataan rasmi dari mana-mana agensi berkaitan mengenai kadar kenaikan tarif insuran kenderaan bermotor untuk tahun 2014. Tetapi, jika diingatkan kembali, kenaikan ini memang sebenarnya telah dijangka. Ini berikutan pengumuman yang pernah dibuat sebelum ini oleh Bank Negara Malaysia pada tahun 2011, berdasarkan kepada pelan Rangka Kerja Baru Perlindungan Motor.

Kenaikan pernah dilakukan pada tahun 2012 sebagai salah satu rangka kerja dalam pelan yang telah diumumkan. Ia adalah satu langkah untuk menaik taraf proses penyelesaian tuntutan dan pelaksanaan pelarasan premium insuran kenderaan secara beransur-ansur sehingga tahun 2016.

Jadual Kadar Kenaikan Tarif Insuran Kenderaan Bermotor 2014

Daripada apa yang difahamkan oleh saya, kadar ini akan meningkat selaras dengan perkembangan dunia permotoran di mana bilangan kenderaan atas jalan semakin meningkat dari tahun ke tahun, lalu menyebabkan nisbah kadar kemalangan juga turut meningkat. Apabila berlaku peningkatan nisbah ini, maka kos akan menjadi tinggi untuk kerja-kerja baik pulih kenderaan, kos hospital dan sebagainya yang berkaitan.

Namun, pada pandangan peribadi saya, dalam keadaan ekonomi serba menekan rakyat Malaysia, kewajaran untuk menaikkan tarif insuran kenderaan bermotor ini perlulah dikaji semula. Walaupun terdapat kelonggaran dalam perlaksanaan yang tertakluk pada syarikat insuran, namun tidak dinafikan sedikit sebanyak akan ada yang terkena tempias akan kenaikan ini - iaitu pengguna kenderaan.

Apapun, cuba kita semua semak kembali akan kadar atau tarif insuran sedia ada dengan kadar yang bakal dilaksanakan sekitar pertengahan bulan Februari 2014 (dijangka 15 Februari).

Kadar atau Tarif Baru Insuran Kenderaan Bermotor 2014

Jadual Kadar Kenaikan Tarif Insuran Kenderaan Bermotor 2014
Jadual Kadar Kenaikan Tarif Insuran Kenderaan Bermotor 2014
Jadual Kadar Kenaikan Tarif Insuran Kenderaan Bermotor 2014

 Tarif atau Kadar Insuran Tahun 2013 

Jadual Kadar Kenaikan Tarif Insuran Kenderaan Bermotor 2013
Anda boleh buat perbandingan sendiri, dan kira berapakah kenaikan yang telah dikenakan. Saya tak pandai nak ulas panjang-panjang sebab matematik saya tidaklah begitu baik. Saya fikir congak begini yang arif lagi tahu ialah mereka yang bergiat dalam industri ini.

Mungkin sesuatu boleh anda katakan?

Kredit: Paultan.orgJadual Kadar Kenaikan Tarif Insuran Kenderaan Bermotor 2014
4/ 5
Oleh

Baca Artikel Terkini Menerusi Email (PERCUMA)

Suka dengan artikel di atas? Daftar percuma email anda untuk melanggan. Langganan diuruskan oleh Feedburner, dan ianya selamat.

Komen Anda

5 komen

Tulis komen
avatar
05 February, 2014 08:16 delete

Kenaikan yang sudah dijangkakan. Kena bersedia dengan semua jenis kenaikan tahun ini. :-)

Reply
avatar
05 February, 2014 11:27 delete

terima kasih atas segala kenaikan, nanti cukup masa awak kena turun untuk bagi orang lain naik ; )

Reply
avatar
05 February, 2014 15:00 delete

haaaa pandai pula nak naik.

gaji kami cemana?

ermmm

Reply

[Peringatan Ikhlas]

Komen yang didapati tiada kaitan dengan artikel akan dipadam serta-merta. Untuk tujuan promosi dan iklan, sila hubungi saya menerusi ruangan 'Contact'. Terima kasih.

Blog Archive