Langkau ke kandungan utama

Jadual Kadar Kenaikan Tarif Insuran Kenderaan Bermotor 2014

Tak nampak lagi kenyataan rasmi dari mana-mana agensi berkaitan mengenai kadar kenaikan tarif insuran kenderaan bermotor untuk tahun 2014. Tetapi, jika diingatkan kembali, kenaikan ini memang sebenarnya telah dijangka. Ini berikutan pengumuman yang pernah dibuat sebelum ini oleh Bank Negara Malaysia pada tahun 2011, berdasarkan kepada pelan Rangka Kerja Baru Perlindungan Motor.

Kenaikan pernah dilakukan pada tahun 2012 sebagai salah satu rangka kerja dalam pelan yang telah diumumkan. Ia adalah satu langkah untuk menaik taraf proses penyelesaian tuntutan dan pelaksanaan pelarasan premium insuran kenderaan secara beransur-ansur sehingga tahun 2016.

Jadual Kadar Kenaikan Tarif Insuran Kenderaan Bermotor 2014

Daripada apa yang difahamkan oleh saya, kadar ini akan meningkat selaras dengan perkembangan dunia permotoran di mana bilangan kenderaan atas jalan semakin meningkat dari tahun ke tahun, lalu menyebabkan nisbah kadar kemalangan juga turut meningkat. Apabila berlaku peningkatan nisbah ini, maka kos akan menjadi tinggi untuk kerja-kerja baik pulih kenderaan, kos hospital dan sebagainya yang berkaitan.

Namun, pada pandangan peribadi saya, dalam keadaan ekonomi serba menekan rakyat Malaysia, kewajaran untuk menaikkan tarif insuran kenderaan bermotor ini perlulah dikaji semula. Walaupun terdapat kelonggaran dalam perlaksanaan yang tertakluk pada syarikat insuran, namun tidak dinafikan sedikit sebanyak akan ada yang terkena tempias akan kenaikan ini - iaitu pengguna kenderaan.

Apapun, cuba kita semua semak kembali akan kadar atau tarif insuran sedia ada dengan kadar yang bakal dilaksanakan sekitar pertengahan bulan Februari 2014 (dijangka 15 Februari).

Kadar atau Tarif Baru Insuran Kenderaan Bermotor 2014

Jadual Kadar Kenaikan Tarif Insuran Kenderaan Bermotor 2014
Jadual Kadar Kenaikan Tarif Insuran Kenderaan Bermotor 2014
Jadual Kadar Kenaikan Tarif Insuran Kenderaan Bermotor 2014

 Tarif atau Kadar Insuran Tahun 2013 

Jadual Kadar Kenaikan Tarif Insuran Kenderaan Bermotor 2013
Anda boleh buat perbandingan sendiri, dan kira berapakah kenaikan yang telah dikenakan. Saya tak pandai nak ulas panjang-panjang sebab matematik saya tidaklah begitu baik. Saya fikir congak begini yang arif lagi tahu ialah mereka yang bergiat dalam industri ini.

Mungkin sesuatu boleh anda katakan?

Kredit: Paultan.orgDah baca post berikut:

advertisement


Komen Pembaca ...

 1. Kenaikan yang sudah dijangkakan. Kena bersedia dengan semua jenis kenaikan tahun ini. :-)

  BalasPadam
 2. terima kasih atas segala kenaikan, nanti cukup masa awak kena turun untuk bagi orang lain naik ; )

  BalasPadam
 3. haaaa pandai pula nak naik.

  gaji kami cemana?

  ermmm

  BalasPadam

Catat Ulasan

Terima kasih kerana sudi tinggalkan komen. Komen anda adalah tanggungjawab anda. Jika anda dapati ada mana-mana link tidak berfungsi di dalam blog ini, sila beritahu saya ye.

Untuk peluang pengiklanan, sila email saya menerusi ruangan 'Contact Me'. Terima kasih.

Popular

Lubuk Tudung dan Telekung Harga Murah

Cari lubuk tudung dan telekung dengan harga murah? Aha .. kalau anda seorang peniaga untuk pakaian wanita terutama menjual tudung dan telekung .. anda tentu mahu pergi ke tempat yang akan saya nyatakan nanti.

Ia adalah tempat di mana anda boleh dapat pelbagai jenis pakaian wanita dari tudung, telekung, skarf, blouse, jubah, seluar serta kain ela. Yang menariknya ialah, ada di antaranya adalah dari jenama-jenama terkenal tapi dengan harga yang mampu buat anda memborong sampai sepuluh hingga dua puluh helai dengan senyuman manis.
Lubuk Tudung dan Telekung Harga Murah Lubuk yang saya maksudkan ialah Pasar Kemboja Parit Buntar. Ia merupakan tempat setempat yang menjual pakaian wanita dengan harga murah dan berpatutan. Pasar Kemboja ini unik kerana ia terletak di dua sempadan negeri iaitu Perak dan Pulau Pinang.

Jika anda ke sini, anda tentu terkejut apabila mendapati ada peniaga-peniaga ini datangnya dari seluruh Malaysia. Malah ada yang datang dari kawasan beli-belah terkenal tatkala Ram…

Bahaya Makan Ikan Haruan Untuk Ibu Bersalin Caesarean

Terkejut. Saya selama ini ingat bahawa ikan haruan ini, baik ikan segar mahupun pati ikan haruan beri kesan terbaik untuk penyembuhan luka. Hmm rupanya, kesan positif penyembuhan tersebut adalah bergantung dengan metabolisma dan keadaan tubuh seseorang. Saya baru dapat tahu bahawa bahaya makan ikan haruan ini terutama untuk ibu/isteri yang bersalin secara pembedahan caesarean.

Serius, Saya betul-betul tak tahu, malah ketika isteri saya dalam minggu akhir untuk melahirkan anda .. saya dah belikan satu set pati ikan haruan berharga RM39. Isteri saya pula dah carikan bekalan ikan haruan segar menerusi rakan-rakan pejabatnya.
Bahaya Makan Ikan Haruan Untuk Ibu Pantang Bersalin Secara Bedah Caesarean Sebelum ini, isteri saya bersalin secara normal. Memang ketika dalam pantang bersalin, isteri saya akan makan ikan haruan dan juga pati ikan haruan. Ikan haruan memang dikenali mempunyai nilai kebaikan untuk penyembuhan luka. Semua orang tahu akan perkara ini.

Malah, makan ikan haruan telah me…

Telinga Berdesing Bawa Petanda

Pernah merasa telinga berdesing tak? Ia kadangkala berlaku tanpa diduga, tanpa ikut masa. Secara tiba-tiba .... ntah disebabkan apa, terasa telinga akan berdesing. Sesetengah akan mengaitkannya dengan sejenis penyakit dinamakan Tinnitus.

Walaubagaimanapun, orang lama-lama dalam masyarakat Melayu, ada telahan sendiri mengenai telinga berdesing ini. Mereka mengaitkan dengan kejadian-kejadian yang bakal berlaku dek kerana berdesingnya telinga. Orang tua lama-lama mengaitkan masa dan bahagian telinga yang mana terkena desingan ini, berikut saya kongsikan sedikit info dan pengetahuan mengenai telinga berdesing ini.
Telinga Berdesing Bawa Petanda Telinga Berdesing Bawa Petanda Sesuatu Kejadian Bakal Berlaku Jika Telinga Kanan Berdesing Jam 06:00 - 07:00 pagi - mendapat khabar burukJam 07:00 - 08:00 pagi - akan difitnah oleh orangJam 08:00 - 09:00 pagi - akan membuat rencana pergi jauh sendirian atau bersama orang lainJam 09:00 - 10:00 pagi - bermakna akan ada berita yang kurang menyenangka…