Tak kira siapalah di dunia ini, bila ada nama, popular, dikenali ramai seantero dunia, mulalah ada yang mahu ambil kesempatan. Bukan pertama kali berlaku pada blogger yang ada nama dan pengaruh di Malaysia ni. Malah sebelum ini, kejadian sama pernah berlaku pada blogger Fatin Liyana. Gambar Fatin Liyana dijadikan cover sebuah ebook 18sx! Ok. Tu perempuan, blogger lelaki yang dah beristeri, dah ada anak juga jadi mangsa ... kali ini Ben Ashaari.

Siapa tak kenal Ben Ashaari? Publisiti demi publisiti yang blogger ini dapat terus terusan melonjakkan namanya dalam dunia blog tanahair. Aura Ben Ashaari bukan sahaja pengaruhi penulis-penulis blog lain, malah mereka yang tidak punyai blog pun.

Ben Ashaari Terkenal di Jakarta?

Terkenal di Indonesia? Terkenal di Jakarta?

Mana tidaknya, apabila ada makhluk Allah yang tak tahu asal usulnya menggunakan dengan tanpa izin gambar dimiliki Ben Ashaari. Gambar jelas dengan lengan berketul... yang pastinya menarik minat samada lelaki mahupun perempuan.

Lihat pendedahan dibuat oleh beberapa rakan blogger.
Ben Ashaari Terkenal di Jakarta?

Antara identiti Facebook dan page yang gunakan gambar Ben Ashaari sebagai 'pelaris'. Ada aura tersendiri gambar Ben Ashaari yang sama juga digunakan. Dan kalau tengok mereka yang menjadi rakan atau kenalan, memang sah la mereka tak begitu cam akan gambar profile tersebut. Ramai benar guna akaun palsu dengan gambar palsu, nak buat report pun ada masa jadi sukar.
Ben Ashaari Terkenal di Jakarta?

Ben Ashaari Terkenal di Jakarta?

Cara Report Akaun Facebook Palsu

Maka, kepada rakan-rakan yang mungkin ternampak akaun-akaun palsu ini, sila buat tindakan untuk report. Bagaimana nak buat laporan guna Facebook?

Cara Laporkan Akaun Facebook Palsu

Cara Laporkan Akaun Facebook Palsu

Cara Laporkan Akaun Facebook Palsu

Sekarang dah tahu cara, bolehlah buat ehhh .... :0

p.s: Hati-hati gambar bagaimana anda kongsikan di laman sosial.



Penafian: Gambar, artikel ataupun video yang ada di blog ini adakala berasal dari pelbagai sumber media lain. Hak Cipta sepenuhnya dipegang oleh sumber tersebut. Jika timbul masalah mengenai perkara ini, anda boleh menghubungi saya disini.

Artikel dan catatan adalah ulasan serta pendapat peribadi saya berdasarkan pengalaman dan pengetahuan. Kesilapan (jika ada) adalah khilaf saya dan mohon dimaafkan.

26 Komen

disalah gunakan tu...cepat2 report..

Reply

aduhai...ramai org suka Ben....

Reply

Assalammualaikum..bro HH,

wahh.. pelaris tu, guna gambar abg ben..tak patut2..

mselim3

Reply

org glemer mmg org lain suka guna gmbrnye.......takde sivik tul

Reply

Letak gambar Ben dekat blog ini pun salah satu pelaris juga he..23x

www.broframestone.com

Reply

Orang handsome mesti laris punya...Lagipun badan berketul2.

Reply

wah ! mmg glamer mcm tu...kalau kita tahu tu akaun tipu mmg terus report sebab ada sorang kawan, byk gambar dia jadi profile picture akaun palsu,,kesian dia, tahu lah orang cantik,,nasib la..

www.cekgunorazimah.com

Reply

Betul tu HH. Kena hati-hati letak gambar. silap ada gambar kita kat laman-laman yang tak sepatutnya.

Reply

ni baru satu dua akaun palsu guna gambar BA..rasanya masih banyak lagi..

Reply

depa ni takde keje gamaknyaaaa

Reply

Amboi banyak nya guna gambao abg ben...Huhu

Reply

ish.. tah pape tah... t.kasih bagi tips untuk report fake fb account..

Reply
This comment has been removed by the author.

Susahkan jadi orang yang diberikan kelebihan macam ni .. :) kena banyak bersabar dan berhati2

Reply

macam mana ni banyak akun palsu bertebaran di dunia maya

mebel jepara

Reply

moga aja ga ada korban2 penipuan yg bertambah.

mebel jepara

Reply

macam mana ni banyak akun palsu bertebaran di dunia maya

Reply

wah menarik sekali ini artikelnya. lumayan untuk nambah-nambah pengetahuan saya. trims ya. :)

Reply

nice post,, ini sebagai info yang sangat bagus, semoga tidak ada akun palsu lagi,
by biro lokal asli paket wisata Karimunjawa . Untuk Book Paket Karimunjawa dan Tour Karimunjawa

Reply
Peringatan: Komen adalah tanggungjawab anda. Saya tidak bertanggungjawab dengan sebarang ulasan dan komen yang anda tinggalkan. Komen berbaur lucah, provokasi perkauman serta berbentuk iklan adalah dilarang. Hubungi saya disini. andai timbul isu dan masalah.