Langkau ke kandungan utama

Mustahil Berada Tempat Pertama Google Malaysia

Saya masih belum menjadi pakar sebenar - kalau itu yang anda fikirkan mengenai saya. Ada yang anggap saya sebagai seorang yang hebat dalam dunia blog. Hakikatnya ialah saya tidak sehebat mana. Kejayaan yang ada pada saya sebagai seorang blogger Malaysia masih lagi jauh daripada yang lain. Saya macam anda juga, ada masa terkial-kial dan jauh ke belakang daripada blogger lain.

Zero Pengetahuan Mengenai SEO 

Semasa awal berblog dulu, saya zero bab buat blog ni. Saya juga zero bab SEO - yang ramai kata bahawa penting untuk blog dapat ranking terbaik Alexa. Saya memang tak faham mengenai Search Engine Optimization (SEO) serta SERP (Search Engine Result Page), apatah lagi nak guna katakunci tertentu bagi tujuan penjenamaan blog. Serius, saya bikin blog itu hari ikut sesedap rasa, tak ada ilmu jadi pedoman, tak ada panduan saya ikuti.

Blogwalking dan Belajar

Yang telah menyelamat dan menyedarkan saya ialah proses blogwalking. Apabila saya blogwalking, saya tersinggah blog-blog hebat yang mantap entrinya, dan pada masa sama hebat pageviews dan jumlah follower. Saya jadi kagum, dan mula bercita-cita mahu muncul sebagai salah seorang blogger yang ada 'pengaruh' sendiri dalam dunia blog.

Hahaha... oppsss saya bukan blogger yang dahaga pengaruh atau kuasa .... itu bukan maksud saya. Apa yang saya inginkan ialah saya dapat pengaruhi blogger-blogger baru terutamanya - supaya mencari ilmu dalam berblog ini. Kerana apa, kalau kita tak ada ilmu, apa benda yang kita buat akan jadi tak tentu hala - lalu nanti akan memberikan hanya kekecewaan yang bertalu-talu sahaja.

Niat Itu Penting

Bukan nak berlagak menjadi guru atau cikgu. Saya tak layak untuk pegang title tu. Saya juga masih belajar, tetapi apa yang boleh saya buat ialah cuba rungkai dan menjadi penyiasat melihat bagaimana blogger hebat lain boleh berjaya. Bila dapat rahsia yang disembunyikan, saya cuba praktikkan. Dan jika berjaya, saya kongsikan kepada semua. Tak berjaya pun saya akan ceritakan juga, yelah mana tahu .... anda buat menjadi pula.

Dulu, saya ingat blog saya ni mustahil nak berada di tempat pertama Google Malaysia ... tetapi alhamdulillah, atas sokongan anda semua, sudah ada tanda blog ini punyai sesuatu untuk diketengahkan kepada seluruh dunia.

Berjaya Menerusi Kata Kunci Panduan Blogger

Mustahil Berada Tempat Pertama Google Malaysia


Paparan di atas terhasil setelah lebih 5 tahun saya berblog, dan selama itu saya belajar cara untuk hasilkan blog yang boleh berikan sesuatu kepada mereka yang mahu belajar. Dengan menggunakan Crome Incognito, saya Google dua kata kunci ini Panduan Blogspot dan Panduan Blogger.... dan hasilnya adalah seperti di atas.

Mungkin ia bukan sebuah blog yang popular untuk para pengiklan, tetapi alhamdulillah, entri dalam blog telah bantu sehingga capai ranking Alexa terendah tempoh hari ... iaitu bawah 190. Satu kejayaan yang cukup manis walaupun hanya bertapak untuk seketika.

Anda juga boleh lakukan seperti apa yang telah saya peroleh ini. Seperti awal saya katakan, jangan berhenti untuk belajar walaupun anda merasakan anda telahpun khatam mengenainya. Ilmu ini luas, dan ia berkembang. Hari ini anda ada telefon canggih, esok akan ada telefon yang lebih canggih lagi.



Dah baca post berikut:

advertisement


Komen Pembaca ...

  1. tahniah, blog ini sentiasa menjadi rujukan mama..

    BalasPadam
  2. Sampai hr ni saya masih xfaham SEO tu apa huhu.. lg parah...main blog tp xtau apa2 :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. Apa itu SEO - Anda tulis entri sekian sekian ... apabila pengguna internet taip sekian sekian di carian Google atau Yahoo atau Bing, akan keluar entri anda mengenai sekian sekian tersebut. Blog anda dapat trafik dan turut menarik minat pengiklan jika sekian sekian itu adlaah mengenai bisnes mereka.

      Padam
  3. Saingan yang gemar main keyword tidak dinafikan tetapi ada yang lupa faktor lain mempengaruhi untuk membaiki kedudukkan menjadi lebih baik.

    BalasPadam
  4. Boleh tanya pakcik Google Webmaster Help.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ya betul, salah satu cara cukup baik nak belajar mengenai SEO dan pertajamkan ilmu bagaimana nak buat entri berada dalam SERP.

      Padam
  5. semoga lebih berjaya dimasa akan datang lagi HH..

    BalasPadam
  6. congratsssss.. terbaik ni..

    BalasPadam
  7. tahniah bro HH........sifu buat semua blogger

    BalasPadam
  8. blog yg sentiasa menjadi panduan...tahniah!

    BalasPadam
  9. terbaiklah HH.. keep calm n move on

    BalasPadam
  10. assalamualaikum hh...memang terbaik...dah boleh jadi sifu ni...:)

    BalasPadam
  11. Terima kasih atas perkongsian ilmu selama ini...ia tak mungkin dapat dibalas dengan mudah...

    BalasPadam
  12. tahniah saudara hh berada di kedudukan ranking yg terbaik
    sy sentiasa mempelajarai ilmu blog dari sini
    mmg bermanfaat n membantu..alhamduylillah..thanks atas perkongsiannya
    yg serp tu belum lg mengetahui

    BalasPadam
  13. Salam Bro HH. Sangat respect, bukan untuk terlalu memuji, tapi walaupun "Panduan Blogger" tu bukan intitle keyword tapi boleh juga blog bro HH ni berada di 1st search google. Itu bukan strategi seo yang mudah. Dah la Panduan Blogger tu high competitive keywords. Huhuhu..

    BalasPadam

Catat Ulasan

Terima kasih kerana sudi tinggalkan komen. Komen anda adalah tanggungjawab anda. Jika anda dapati ada mana-mana link tidak berfungsi di dalam blog ini, sila beritahu saya ye.

Untuk peluang pengiklanan, sila email saya menerusi ruangan 'Contact Me'. Terima kasih.

Popular

Bagaimana Cara Nak Jadi Jutawan Dengan Produk Sendiri?

Siapa yang tak teringin nak jadi jutawan kan? Sejak saya menjadi seorang blogger sepenuh masa sejak 2010 ni, saya dah nampak ramai rakan-rakan saya yang jadi jutawan. Dulu, mereka sama-sama tulis blog, tapi kini sudah berbisnes dengan produk sendiri. Awalnya untung sikit .. tapi sekarang, dah boleh dianggap sebagai jutawan.

Susah ke nak jadi jutawan ni? Ok ... mari kita semak dulu apa maksud jutawan ni. Jutawan bermaksud seseorang yang mempunyai wang atau harta yang bernilai berjuta-juta ringgit. Kalau anda ada wang atau harta lebih dari juta - ada billion, anda tetap dipanggil jutawan. Dalam bahasa Malaysia, tiada perkataan khusus untuk seseorang yang miliki wang atau harta berbillion ringgit.  Bagaimana Cara Nak Jadi Jutawan? Sekarang anda dah tahu apa maksud jutawan. Jadi, jika anda nak jadi jutawan .. misi anda mestilah untuk mempunyai dan memiliki wang atau harga lebih dari sejuta ringgit. Capai je harta bernilai juta, maka dah boleh dapat title jutawan (dari segi istilah).

Tak a…

Bahaya Makan Ikan Haruan Untuk Ibu Bersalin Caesarean

Terkejut. Saya selama ini ingat bahawa ikan haruan ini, baik ikan segar mahupun pati ikan haruan beri kesan terbaik untuk penyembuhan luka. Hmm rupanya, kesan positif penyembuhan tersebut adalah bergantung dengan metabolisma dan keadaan tubuh seseorang. Saya baru dapat tahu bahawa bahaya makan ikan haruan ini terutama untuk ibu/isteri yang bersalin secara pembedahan caesarean.

Serius, Saya betul-betul tak tahu, malah ketika isteri saya dalam minggu akhir untuk melahirkan anda .. saya dah belikan satu set pati ikan haruan berharga RM39. Isteri saya pula dah carikan bekalan ikan haruan segar menerusi rakan-rakan pejabatnya.
Bahaya Makan Ikan Haruan Untuk Ibu Pantang Bersalin Secara Bedah Caesarean Sebelum ini, isteri saya bersalin secara normal. Memang ketika dalam pantang bersalin, isteri saya akan makan ikan haruan dan juga pati ikan haruan. Ikan haruan memang dikenali mempunyai nilai kebaikan untuk penyembuhan luka. Semua orang tahu akan perkara ini.

Malah, makan ikan haruan telah me…

Telinga Berdesing Bawa Petanda

Pernah merasa telinga berdesing tak? Ia kadangkala berlaku tanpa diduga, tanpa ikut masa. Secara tiba-tiba .... ntah disebabkan apa, terasa telinga akan berdesing. Sesetengah akan mengaitkannya dengan sejenis penyakit dinamakan Tinnitus.

Walaubagaimanapun, orang lama-lama dalam masyarakat Melayu, ada telahan sendiri mengenai telinga berdesing ini. Mereka mengaitkan dengan kejadian-kejadian yang bakal berlaku dek kerana berdesingnya telinga. Orang tua lama-lama mengaitkan masa dan bahagian telinga yang mana terkena desingan ini, berikut saya kongsikan sedikit info dan pengetahuan mengenai telinga berdesing ini.
Telinga Berdesing Bawa Petanda Telinga Berdesing Bawa Petanda Sesuatu Kejadian Bakal Berlaku Jika Telinga Kanan Berdesing Jam 06:00 - 07:00 pagi - mendapat khabar burukJam 07:00 - 08:00 pagi - akan difitnah oleh orangJam 08:00 - 09:00 pagi - akan membuat rencana pergi jauh sendirian atau bersama orang lainJam 09:00 - 10:00 pagi - bermakna akan ada berita yang kurang menyenangka…