Mustahil Berada Tempat Pertama Google Malaysia

Saya masih belum menjadi pakar sebenar - kalau itu yang anda fikirkan mengenai saya. Ada yang anggap saya sebagai seorang yang hebat dalam dunia blog. Hakikatnya ialah saya tidak sehebat mana. Kejayaan yang ada pada saya sebagai seorang blogger Malaysia masih lagi jauh daripada yang lain. Saya macam anda juga, ada masa terkial-kial dan jauh ke belakang daripada blogger lain.

Zero Pengetahuan Mengenai SEO 

Semasa awal berblog dulu, saya zero bab buat blog ni. Saya juga zero bab SEO - yang ramai kata bahawa penting untuk blog dapat ranking terbaik Alexa. Saya memang tak faham mengenai Search Engine Optimization (SEO) serta SERP (Search Engine Result Page), apatah lagi nak guna katakunci tertentu bagi tujuan penjenamaan blog. Serius, saya bikin blog itu hari ikut sesedap rasa, tak ada ilmu jadi pedoman, tak ada panduan saya ikuti.

Blogwalking dan Belajar

Yang telah menyelamat dan menyedarkan saya ialah proses blogwalking. Apabila saya blogwalking, saya tersinggah blog-blog hebat yang mantap entrinya, dan pada masa sama hebat pageviews dan jumlah follower. Saya jadi kagum, dan mula bercita-cita mahu muncul sebagai salah seorang blogger yang ada 'pengaruh' sendiri dalam dunia blog.

Hahaha... oppsss saya bukan blogger yang dahaga pengaruh atau kuasa .... itu bukan maksud saya. Apa yang saya inginkan ialah saya dapat pengaruhi blogger-blogger baru terutamanya - supaya mencari ilmu dalam berblog ini. Kerana apa, kalau kita tak ada ilmu, apa benda yang kita buat akan jadi tak tentu hala - lalu nanti akan memberikan hanya kekecewaan yang bertalu-talu sahaja.

Niat Itu Penting

Bukan nak berlagak menjadi guru atau cikgu. Saya tak layak untuk pegang title tu. Saya juga masih belajar, tetapi apa yang boleh saya buat ialah cuba rungkai dan menjadi penyiasat melihat bagaimana blogger hebat lain boleh berjaya. Bila dapat rahsia yang disembunyikan, saya cuba praktikkan. Dan jika berjaya, saya kongsikan kepada semua. Tak berjaya pun saya akan ceritakan juga, yelah mana tahu .... anda buat menjadi pula.

Dulu, saya ingat blog saya ni mustahil nak berada di tempat pertama Google Malaysia ... tetapi alhamdulillah, atas sokongan anda semua, sudah ada tanda blog ini punyai sesuatu untuk diketengahkan kepada seluruh dunia.

Berjaya Menerusi Kata Kunci Panduan Blogger

Mustahil Berada Tempat Pertama Google Malaysia


Paparan di atas terhasil setelah lebih 5 tahun saya berblog, dan selama itu saya belajar cara untuk hasilkan blog yang boleh berikan sesuatu kepada mereka yang mahu belajar. Dengan menggunakan Crome Incognito, saya Google dua kata kunci ini Panduan Blogspot dan Panduan Blogger.... dan hasilnya adalah seperti di atas.

Mungkin ia bukan sebuah blog yang popular untuk para pengiklan, tetapi alhamdulillah, entri dalam blog telah bantu sehingga capai ranking Alexa terendah tempoh hari ... iaitu bawah 190. Satu kejayaan yang cukup manis walaupun hanya bertapak untuk seketika.

Anda juga boleh lakukan seperti apa yang telah saya peroleh ini. Seperti awal saya katakan, jangan berhenti untuk belajar walaupun anda merasakan anda telahpun khatam mengenainya. Ilmu ini luas, dan ia berkembang. Hari ini anda ada telefon canggih, esok akan ada telefon yang lebih canggih lagi.


{ 20 comments.. read them below or add one }

Norhasniza Khalid Norhasniza Khalid January 21, 2014
tahniah, blog ini sentiasa menjadi rujukan mama..
Budu Bilis Budu Bilis January 21, 2014
Sampai hr ni saya masih xfaham SEO tu apa huhu.. lg parah...main blog tp xtau apa2 :D
AkuBiomed AkuBiomed January 21, 2014
Saingan yang gemar main keyword tidak dinafikan tetapi ada yang lupa faktor lain mempengaruhi untuk membaiki kedudukkan menjadi lebih baik.
AkuBiomed AkuBiomed January 21, 2014
Boleh tanya pakcik Google Webmaster Help.
HASRUL HASSAN HASRUL HASSAN January 21, 2014
Apa itu SEO - Anda tulis entri sekian sekian ... apabila pengguna internet taip sekian sekian di carian Google atau Yahoo atau Bing, akan keluar entri anda mengenai sekian sekian tersebut. Blog anda dapat trafik dan turut menarik minat pengiklan jika sekian sekian itu adlaah mengenai bisnes mereka.
HASRUL HASSAN HASRUL HASSAN January 21, 2014
Ya betul, salah satu cara cukup baik nak belajar mengenai SEO dan pertajamkan ilmu bagaimana nak buat entri berada dalam SERP.
shahfir yusof shahfir yusof January 21, 2014
semoga lebih berjaya dimasa akan datang lagi HH..
Mia Liana Mia Liana January 21, 2014
congratsssss.. terbaik ni..
Salam Yahya Salam Yahya January 21, 2014
tahniah bro HH........sifu buat semua blogger
MK Kimi MK Kimi January 21, 2014
blog yg sentiasa menjadi panduan...tahniah!
Carlos Santiago Carlos Santiago January 21, 2014
terbaiklah HH.. keep calm n move on
Mas Zull Mas Zull January 21, 2014
assalamualaikum hh...memang terbaik...dah boleh jadi sifu ni...:)
Wafi Remli Wafi Remli January 21, 2014
Terima kasih atas perkongsian ilmu selama ini...ia tak mungkin dapat dibalas dengan mudah...
Yumida Huda Yumida Huda January 21, 2014
tahniah saudara hh berada di kedudukan ranking yg terbaik
sy sentiasa mempelajarai ilmu blog dari sini
mmg bermanfaat n membantu..alhamduylillah..thanks atas perkongsiannya
yg serp tu belum lg mengetahui
Hootoh Tudia Hootoh Tudia January 21, 2014
Salam Bro HH. Sangat respect, bukan untuk terlalu memuji, tapi walaupun "Panduan Blogger" tu bukan intitle keyword tapi boleh juga blog bro HH ni berada di 1st search google. Itu bukan strategi seo yang mudah. Dah la Panduan Blogger tu high competitive keywords. Huhuhu..

Terima kasih kerana sudi tinggalkan komen. Komen anda adalah tanggungjawab anda. Jika anda dapati ada mana-mana link tidak berfungsi di dalam blog ini, sila beritahu saya ye.

Untuk peluang pengiklanan, sila email saya menerusi ruangan 'Contact'. Terima kasih.