Saya masih belum menjadi pakar sebenar - kalau itu yang anda fikirkan mengenai saya. Ada yang anggap saya sebagai seorang yang hebat dalam dunia blog. Hakikatnya ialah saya tidak sehebat mana. Kejayaan yang ada pada saya sebagai seorang blogger Malaysia masih lagi jauh daripada yang lain. Saya macam anda juga, ada masa terkial-kial dan jauh ke belakang daripada blogger lain.

Zero Pengetahuan Mengenai SEO 

Semasa awal berblog dulu, saya zero bab buat blog ni. Saya juga zero bab SEO - yang ramai kata bahawa penting untuk blog dapat ranking terbaik Alexa. Saya memang tak faham mengenai Search Engine Optimization (SEO) serta SERP (Search Engine Result Page), apatah lagi nak guna katakunci tertentu bagi tujuan penjenamaan blog. Serius, saya bikin blog itu hari ikut sesedap rasa, tak ada ilmu jadi pedoman, tak ada panduan saya ikuti.

Blogwalking dan Belajar

Yang telah menyelamat dan menyedarkan saya ialah proses blogwalking. Apabila saya blogwalking, saya tersinggah blog-blog hebat yang mantap entrinya, dan pada masa sama hebat pageviews dan jumlah follower. Saya jadi kagum, dan mula bercita-cita mahu muncul sebagai salah seorang blogger yang ada 'pengaruh' sendiri dalam dunia blog.

Hahaha... oppsss saya bukan blogger yang dahaga pengaruh atau kuasa .... itu bukan maksud saya. Apa yang saya inginkan ialah saya dapat pengaruhi blogger-blogger baru terutamanya - supaya mencari ilmu dalam berblog ini. Kerana apa, kalau kita tak ada ilmu, apa benda yang kita buat akan jadi tak tentu hala - lalu nanti akan memberikan hanya kekecewaan yang bertalu-talu sahaja.

Niat Itu Penting

Bukan nak berlagak menjadi guru atau cikgu. Saya tak layak untuk pegang title tu. Saya juga masih belajar, tetapi apa yang boleh saya buat ialah cuba rungkai dan menjadi penyiasat melihat bagaimana blogger hebat lain boleh berjaya. Bila dapat rahsia yang disembunyikan, saya cuba praktikkan. Dan jika berjaya, saya kongsikan kepada semua. Tak berjaya pun saya akan ceritakan juga, yelah mana tahu .... anda buat menjadi pula.

Dulu, saya ingat blog saya ni mustahil nak berada di tempat pertama Google Malaysia ... tetapi alhamdulillah, atas sokongan anda semua, sudah ada tanda blog ini punyai sesuatu untuk diketengahkan kepada seluruh dunia.

Berjaya Menerusi Kata Kunci Panduan Blogger

Mustahil Berada Tempat Pertama Google Malaysia


Paparan di atas terhasil setelah lebih 5 tahun saya berblog, dan selama itu saya belajar cara untuk hasilkan blog yang boleh berikan sesuatu kepada mereka yang mahu belajar. Dengan menggunakan Crome Incognito, saya Google dua kata kunci ini Panduan Blogspot dan Panduan Blogger.... dan hasilnya adalah seperti di atas.

Mungkin ia bukan sebuah blog yang popular untuk para pengiklan, tetapi alhamdulillah, entri dalam blog telah bantu sehingga capai ranking Alexa terendah tempoh hari ... iaitu bawah 190. Satu kejayaan yang cukup manis walaupun hanya bertapak untuk seketika.

Anda juga boleh lakukan seperti apa yang telah saya peroleh ini. Seperti awal saya katakan, jangan berhenti untuk belajar walaupun anda merasakan anda telahpun khatam mengenainya. Ilmu ini luas, dan ia berkembang. Hari ini anda ada telefon canggih, esok akan ada telefon yang lebih canggih lagi.


Penafian: Gambar, artikel ataupun video yang ada di blog ini adakala berasal dari pelbagai sumber media lain. Hak Cipta sepenuhnya dipegang oleh sumber tersebut. Jika timbul masalah mengenai perkara ini, anda boleh menghubungi saya disini.

Artikel dan catatan adalah ulasan serta pendapat peribadi saya berdasarkan pengalaman dan pengetahuan. Kesilapan (jika ada) adalah khilaf saya dan mohon dimaafkan.

20 Komen

tahniah, blog ini sentiasa menjadi rujukan mama..

Reply

Sampai hr ni saya masih xfaham SEO tu apa huhu.. lg parah...main blog tp xtau apa2 :D

Reply

Saingan yang gemar main keyword tidak dinafikan tetapi ada yang lupa faktor lain mempengaruhi untuk membaiki kedudukkan menjadi lebih baik.

Reply

Boleh tanya pakcik Google Webmaster Help.

Reply

Apa itu SEO - Anda tulis entri sekian sekian ... apabila pengguna internet taip sekian sekian di carian Google atau Yahoo atau Bing, akan keluar entri anda mengenai sekian sekian tersebut. Blog anda dapat trafik dan turut menarik minat pengiklan jika sekian sekian itu adlaah mengenai bisnes mereka.

Reply

Ya betul, salah satu cara cukup baik nak belajar mengenai SEO dan pertajamkan ilmu bagaimana nak buat entri berada dalam SERP.

Reply

semoga lebih berjaya dimasa akan datang lagi HH..

Reply

congratsssss.. terbaik ni..

Reply

tahniah bro HH........sifu buat semua blogger

Reply

blog yg sentiasa menjadi panduan...tahniah!

Reply

terbaiklah HH.. keep calm n move on

Reply

assalamualaikum hh...memang terbaik...dah boleh jadi sifu ni...:)

Reply

Terima kasih atas perkongsian ilmu selama ini...ia tak mungkin dapat dibalas dengan mudah...

Reply

tahniah saudara hh berada di kedudukan ranking yg terbaik
sy sentiasa mempelajarai ilmu blog dari sini
mmg bermanfaat n membantu..alhamduylillah..thanks atas perkongsiannya
yg serp tu belum lg mengetahui

Reply

Salam Bro HH. Sangat respect, bukan untuk terlalu memuji, tapi walaupun "Panduan Blogger" tu bukan intitle keyword tapi boleh juga blog bro HH ni berada di 1st search google. Itu bukan strategi seo yang mudah. Dah la Panduan Blogger tu high competitive keywords. Huhuhu..

Reply
Peringatan: Komen adalah tanggungjawab anda. Saya tidak bertanggungjawab dengan sebarang ulasan dan komen yang anda tinggalkan. Komen berbaur lucah, provokasi perkauman serta berbentuk iklan adalah dilarang. Hubungi saya disini. andai timbul isu dan masalah.