23 Januari 2014

Kenapa Perlu Bayar Blogger Malaysia?

Sebenarnya semalam lagi (Rabu 22 Januari) saya mahu paparkan entri ini kepada pengunjung dan pembaca blog ini, tetapi ntah macamana, saya telah sibuk habiskan waktu dengan perkara lain. Jadi, rasanya tidak terlewat kot nak kongsikan entri bertajuk - Kenapa perlu bayar blogger Malaysia?

Ramai yang dah terbitkan dalam blog masing-masing. Saya perasan tu .. malah ada yang kongsi menerusi Facebook. Bukan apa, sekadar nak bagi pencerahan kepada mereka yang tidak memahami kerjaya seorang blogger, apatah lagi macam saya yang sememangnya blogger sepenuh masa.

Kenapa Blogger Malaysia Perlu Dibayar?

Ada yang tidak faham, mengapa perlu bayar untuk tulis mengenai mereka. Ada yang cuba ambil kesempatan dengan bantuan blogger untuk dapatkan promosi percuma. Dipromosi, mereka dikenali dan mereka dapat jana income ... yang blogger penat tulis ... hanya dapat ucapan terima kasih - yang kadangkala tak diucapkan pun.
Blogger ada banyak kategori, ada banyak kemahiran. Blogger digolongkan sebagai media influencer iaitu yang dapat mempengaruhi pengunjung dan pembaca menerusi platform media sosial yang digunakan. Seorang blogger boleh ada pelbagai platform sokongan lain seperti Twitter, Facebook, Fanpage, Google+, Google Page, Instagram, Pinterest, LinkedIN, dan macam-macam lagilah. Sekali diterbitkan di blog, maka pengunjung dan pembaca daripada platform-platform lain akan turut singgah dan baca.

Apatah lagi andai seorang blogger itu ada blog yang cekap hebat SEO. Sekali diterbitkan terus berada di enjin carian, tempat pertama pula tu. Mereka cari informasi dengan kata kunci tertentu terus baca apa yang kita tulis, dengan bantuan Google atau Yahoo mahupun Bing. Yang dapat untung siapa? Blogger mungkin dapat trafik untuk blognya, tapi kalau entri itu ada pautan yang membolehkan satu jualan atau promosi produk ... haaa .. yang dapat RM lumayan siapa agaknya?

Blogger akan menulis dengan pandangan tulus ikhlas. Jika baik, maka baiklah, jika tidak elok, maka tidak eloklah. Itu sebab ramai yang suka dapatkan khidmat blogger, sebab cara penyampaian seorang blogger itu nampak lebih menyakinkan. Lagi-lagi jika sesebuah blog itu ada pengikut yang ramai.

Ok, dah banyak sangat saya melalut tak hingat dunia, cuba perhatikan gambar yang saya kongsikan ini. Buat mereka yang mungkin tertanya, kenapa perlu bayar blogger Malaysia, maka infografik di bawah boleh bantu untuk anda faham.


Ehemm .. saya juga ada buat review blog/laman web/produk ... kalau nak khidmat dari saya, bolehlah berhubung terus menerusi email atau lihat tawaran pengiklanan saya di sini - Pengiklanan

Antara yang telah menerima perkhidmatan saya adalah blogger +Eyriqazz GTO ... malah +Zalora Malaysia juga ada mohon servis saya.

Yang lain-lain termasuklah rakan blogger +Syuhada Baharudin , +Hafriz Abd Hamid (Canvas De Arte), +fariza munir , Vivix Shaklee dan laman web BajuMurah.com ...

Berminat? Jangan lupa ehh hubungi saya menerusi email yang dah tertera cantik anggun kat atas tu tadi ... hehehe..




Blogger berusia 40an dari Penang. Sudah berumahtangga dan mempunyai 4 cahayamata. Menulis sejak tahun 2007.

16 Komen

1 gambo sdh cukup menerangkan segalanya..hehe

Ya, kalau rajin .... cuba buat infografik camni dalam blog, sure orang suka LIKE punya

wahhg bagus entri ni... tu la kan... diorang ni tak faham. Asyik nak free je.. win win situation la.. diorg untung lebih banyak dari kita yang dibayar/tak dibayar... ruginya. harap blogger2 lain sedar, jangan main accept je... fikir dulu masak2.

alamak termembebel kat sini plak sampai boleh jadi satu entri... huhuhu sorry HH..

sokong sgt2
part pic tu sememangnya menjelaskan keadaan kenapa blogger perlu dibyr perkhidmatannya
aah..penyebaran artikel melalui medium blog ni kuat pengaruhnya
Custom Made Sticker Kereta menyerlahkan kreativiti anda!!

semoga terus menyokong blogger muda yang ada ...

:)
betul, ingat senang ke.
kalau takde duit takleh kot bayar internet
no money no talk meh hehheheehe

Hahahaha.. pandai membebel jugak Mia ni ek...

*pengikut Mialiana.com*

butir-butir dalam infografik 'Kenapa Perlu Bayar Blogger Malaysia' tu mengingatkan saya pada apa yang Saiful Nang - Professional Wedding Photog pernah kata jugak... :)

provided that Blogger Malaysia yang professional lah... yg belum professional kena buat free utk test test dulu kut :D

Huhu.. Blogger pon ada yang buat fulltime.. bukan semua blogger buat part time or sekadar hobi..

semoga dapat buka mata byk pihak...

saya setuju HH. satu gambar tu cukup utk terangkan usaha yang seorang blogger buat. mmg pening bila menulis satu entri ni. tapi bila tak dihargai, adeh..penat fikiran

setuju! sebb tu semua usaha... ramai orang boleh buat blog.. ramai orang buat duit dengan blog.. ramai orang ada blog..
tapi.. heheheh :)

Sy masih blogger partime, tapi setuju dengan entri ini..:) Duit mmg bukan segalanya, tetapi akhir-akhir ini, segalanya perlu duit..

perkongsian untuk ramai tahu. bukan menulis semata-mata tp ada byk di sebaliknya.

Kena bayar baru sama-sama berbaloi kan bro HH. Teruskan usaha anda Bro HH.

Yang menjadikan blogging adalah kerjaya tentu mahukan ia berbayar kerana blogging adalah sumber pendapatan.


EmoticonEmoticon