Langkau ke kandungan utama

Kenapa Perlu Bayar Blogger Malaysia?

Sebenarnya semalam lagi (Rabu 22 Januari) saya mahu paparkan entri ini kepada pengunjung dan pembaca blog ini, tetapi ntah macamana, saya telah sibuk habiskan waktu dengan perkara lain. Jadi, rasanya tidak terlewat kot nak kongsikan entri bertajuk - Kenapa perlu bayar blogger Malaysia?

Ramai yang dah terbitkan dalam blog masing-masing. Saya perasan tu .. malah ada yang kongsi menerusi Facebook. Bukan apa, sekadar nak bagi pencerahan kepada mereka yang tidak memahami kerjaya seorang blogger, apatah lagi macam saya yang sememangnya blogger sepenuh masa.

Kenapa Blogger Malaysia Perlu Dibayar?

Ada yang tidak faham, mengapa perlu bayar untuk tulis mengenai mereka. Ada yang cuba ambil kesempatan dengan bantuan blogger untuk dapatkan promosi percuma. Dipromosi, mereka dikenali dan mereka dapat jana income ... yang blogger penat tulis ... hanya dapat ucapan terima kasih - yang kadangkala tak diucapkan pun.
Blogger ada banyak kategori, ada banyak kemahiran. Blogger digolongkan sebagai media influencer iaitu yang dapat mempengaruhi pengunjung dan pembaca menerusi platform media sosial yang digunakan. Seorang blogger boleh ada pelbagai platform sokongan lain seperti Twitter, Facebook, Fanpage, Google+, Google Page, Instagram, Pinterest, LinkedIN, dan macam-macam lagilah. Sekali diterbitkan di blog, maka pengunjung dan pembaca daripada platform-platform lain akan turut singgah dan baca.

Apatah lagi andai seorang blogger itu ada blog yang cekap hebat SEO. Sekali diterbitkan terus berada di enjin carian, tempat pertama pula tu. Mereka cari informasi dengan kata kunci tertentu terus baca apa yang kita tulis, dengan bantuan Google atau Yahoo mahupun Bing. Yang dapat untung siapa? Blogger mungkin dapat trafik untuk blognya, tapi kalau entri itu ada pautan yang membolehkan satu jualan atau promosi produk ... haaa .. yang dapat RM lumayan siapa agaknya?

Blogger akan menulis dengan pandangan tulus ikhlas. Jika baik, maka baiklah, jika tidak elok, maka tidak eloklah. Itu sebab ramai yang suka dapatkan khidmat blogger, sebab cara penyampaian seorang blogger itu nampak lebih menyakinkan. Lagi-lagi jika sesebuah blog itu ada pengikut yang ramai.

Ok, dah banyak sangat saya melalut tak hingat dunia, cuba perhatikan gambar yang saya kongsikan ini. Buat mereka yang mungkin tertanya, kenapa perlu bayar blogger Malaysia, maka infografik di bawah boleh bantu untuk anda faham.


Ehemm .. saya juga ada buat review blog/laman web/produk ... kalau nak khidmat dari saya, bolehlah berhubung terus menerusi email atau lihat tawaran pengiklanan saya di sini - Pengiklanan

Antara yang telah menerima perkhidmatan saya adalah blogger +Eyriqazz GTO ... malah +Zalora Malaysia juga ada mohon servis saya.

Yang lain-lain termasuklah rakan blogger +Syuhada Baharudin , +Hafriz Abd Hamid (Canvas De Arte), +fariza munir , Vivix Shaklee dan laman web BajuMurah.com ...

Berminat? Jangan lupa ehh hubungi saya menerusi email yang dah tertera cantik anggun kat atas tu tadi ... hehehe..





Dah baca post berikut:

advertisement


Komen Pembaca ...

  1. 1 gambo sdh cukup menerangkan segalanya..hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ya, kalau rajin .... cuba buat infografik camni dalam blog, sure orang suka LIKE punya

      Padam
  2. wahhg bagus entri ni... tu la kan... diorang ni tak faham. Asyik nak free je.. win win situation la.. diorg untung lebih banyak dari kita yang dibayar/tak dibayar... ruginya. harap blogger2 lain sedar, jangan main accept je... fikir dulu masak2.

    alamak termembebel kat sini plak sampai boleh jadi satu entri... huhuhu sorry HH..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahahaha.. pandai membebel jugak Mia ni ek...

      *pengikut Mialiana.com*

      Padam
  3. sokong sgt2
    part pic tu sememangnya menjelaskan keadaan kenapa blogger perlu dibyr perkhidmatannya
    aah..penyebaran artikel melalui medium blog ni kuat pengaruhnya
    Custom Made Sticker Kereta menyerlahkan kreativiti anda!!

    BalasPadam
  4. semoga terus menyokong blogger muda yang ada ...

    BalasPadam
  5. :)
    betul, ingat senang ke.
    kalau takde duit takleh kot bayar internet
    no money no talk meh hehheheehe

    BalasPadam
  6. butir-butir dalam infografik 'Kenapa Perlu Bayar Blogger Malaysia' tu mengingatkan saya pada apa yang Saiful Nang - Professional Wedding Photog pernah kata jugak... :)

    provided that Blogger Malaysia yang professional lah... yg belum professional kena buat free utk test test dulu kut :D

    BalasPadam
  7. Huhu.. Blogger pon ada yang buat fulltime.. bukan semua blogger buat part time or sekadar hobi..

    semoga dapat buka mata byk pihak...

    BalasPadam
  8. saya setuju HH. satu gambar tu cukup utk terangkan usaha yang seorang blogger buat. mmg pening bila menulis satu entri ni. tapi bila tak dihargai, adeh..penat fikiran

    BalasPadam
  9. setuju! sebb tu semua usaha... ramai orang boleh buat blog.. ramai orang buat duit dengan blog.. ramai orang ada blog..
    tapi.. heheheh :)

    BalasPadam
  10. Sy masih blogger partime, tapi setuju dengan entri ini..:) Duit mmg bukan segalanya, tetapi akhir-akhir ini, segalanya perlu duit..

    BalasPadam
  11. perkongsian untuk ramai tahu. bukan menulis semata-mata tp ada byk di sebaliknya.

    BalasPadam
  12. Kena bayar baru sama-sama berbaloi kan bro HH. Teruskan usaha anda Bro HH.

    BalasPadam
  13. Yang menjadikan blogging adalah kerjaya tentu mahukan ia berbayar kerana blogging adalah sumber pendapatan.

    BalasPadam

Catat Ulasan

Terima kasih kerana sudi tinggalkan komen. Komen anda adalah tanggungjawab anda. Jika anda dapati ada mana-mana link tidak berfungsi di dalam blog ini, sila beritahu saya ye.

Untuk peluang pengiklanan, sila email saya menerusi ruangan 'Contact Me'. Terima kasih.

Popular

Lubuk Tudung dan Telekung Harga Murah

Cari lubuk tudung dan telekung dengan harga murah? Aha .. kalau anda seorang peniaga untuk pakaian wanita terutama menjual tudung dan telekung .. anda tentu mahu pergi ke tempat yang akan saya nyatakan nanti.

Ia adalah tempat di mana anda boleh dapat pelbagai jenis pakaian wanita dari tudung, telekung, skarf, blouse, jubah, seluar serta kain ela. Yang menariknya ialah, ada di antaranya adalah dari jenama-jenama terkenal tapi dengan harga yang mampu buat anda memborong sampai sepuluh hingga dua puluh helai dengan senyuman manis.
Lubuk Tudung dan Telekung Harga Murah Lubuk yang saya maksudkan ialah Pasar Kemboja Parit Buntar. Ia merupakan tempat setempat yang menjual pakaian wanita dengan harga murah dan berpatutan. Pasar Kemboja ini unik kerana ia terletak di dua sempadan negeri iaitu Perak dan Pulau Pinang.

Jika anda ke sini, anda tentu terkejut apabila mendapati ada peniaga-peniaga ini datangnya dari seluruh Malaysia. Malah ada yang datang dari kawasan beli-belah terkenal tatkala Ram…

Bahaya Makan Ikan Haruan Untuk Ibu Bersalin Caesarean

Terkejut. Saya selama ini ingat bahawa ikan haruan ini, baik ikan segar mahupun pati ikan haruan beri kesan terbaik untuk penyembuhan luka. Hmm rupanya, kesan positif penyembuhan tersebut adalah bergantung dengan metabolisma dan keadaan tubuh seseorang. Saya baru dapat tahu bahawa bahaya makan ikan haruan ini terutama untuk ibu/isteri yang bersalin secara pembedahan caesarean.

Serius, Saya betul-betul tak tahu, malah ketika isteri saya dalam minggu akhir untuk melahirkan anda .. saya dah belikan satu set pati ikan haruan berharga RM39. Isteri saya pula dah carikan bekalan ikan haruan segar menerusi rakan-rakan pejabatnya.
Bahaya Makan Ikan Haruan Untuk Ibu Pantang Bersalin Secara Bedah Caesarean Sebelum ini, isteri saya bersalin secara normal. Memang ketika dalam pantang bersalin, isteri saya akan makan ikan haruan dan juga pati ikan haruan. Ikan haruan memang dikenali mempunyai nilai kebaikan untuk penyembuhan luka. Semua orang tahu akan perkara ini.

Malah, makan ikan haruan telah me…

Bawa 'Pelancong' Dari Singapura Shopping Pasar Kemboja - Rezeki Sebagai Tour Guide

Rezeki Allah S.W.T ini boleh hadir dari banyak sumber. Kadang tak terfikir pun. Alhamdulillah, baru-baru ini saya ditakdirkan Allah S.W.T untuk kenal sebuah keluarga dari Singapura yang datang ke Parit Buntar untuk urusan pernikahan anak lelaki mereka. Alang dah datang untuk hadiri majlis, maka mereka ambil peluang untuk 'melancong' dan ketahui tempat menarik di Parit Buntar.

Saya memang tidak sangka. Bermula dengan sebuah pertanyaan menerusi email, sehinggalah kami bertemu dan menjadi mesra.
Bawa 'Pelancong' Dari Singapura Shopping di Pasar Kemboja Semuanya disebabkan oleh blog post atau entri blog ini yang menjadi bacaan dan rujukan mereka. Disebabkan tulisan saya mengenai Pasar Kemboja di Parit Buntar, saya telah dihubungi oleh salah seorang ahli keluarga dari Singapura ini, mahukan bantuan saya dalam bentuk servis berbayar untuk bawa mereka bershopping di Pasar Kemboja.

Dan nak dijadikan cerita pula, perkahwinan anak mereka adalah dengan salah seorang anak bekas ra…