Langkau ke kandungan utama

Haram Perempuan Tinggal Serumah Dengan 'Perempuan'

Haa ... erkk ... ishh .. haram ehh? Memang haram seorang perempuan tinggal serumah dengan seorang yang nampak seperti perempuan, tetapi sebenarnya ialah lelaki. Faham kan maksud saya? Saya nampak ada perempuan yang tidak kisah tinggal serumah dengan golongan lelaki menyerupai perempuan ini. Kata mereka, "Ala ..dia bukan ada nafsu pun kat aku ....".

Haram Perempuan Tinggal Serumah Dengan 'Perempuan'

Ini bukan persoalan sebenar weihh .... yang jadi haram adalah bab aurat, bab dia itu sebenarnya lelaki dan bukan seorang perempuan tulen. Kalih kot mana sekalipun, dia tetap lelaki .. ada anu ... ada ani ... tak boleh .. tak boleh. Walaupun sekali pandang nampak macam tak bahaya, tetapi secara fizikalnya yang hakiki dia tetap lelaki.
Dan bila lelaki, dah tentu bila tak kawin, dah kira bukan muhrim. Duduk serumah, tinggal sebilik, lagilah tak boleh. Sah-sahla haram.

Kena ingat, walaupun perwatakan nampak seperti seorang perempuan. Berpakaian macam perempuan. Ada baju dalam perempuan, dan pakai pakaian jenama perempuan, tidak semestinya ia sudah halal untuk kita damping serumah setidur sekatil. Tak boleh nyahh .... anda perempuan, tinggal serumah dengan lelaki menyerupai perempuan, tak ada beza dari sudut pandangan syarak. Perempuan tetap perempuan, dan lelaki itu juga tetap lelaki.

Duduk serumah, apatah lagi nak pegang pegang ..... tak boleh. Kita ada agama, jadi ikut agama.

Yang si lelaki serupa perempuan pun satu, kenapa nak cari rumah sewa yang diduduki perempuan? Haishhh ...

Saya bukan nak perlekeh golongan ini, tetapi harus ingat ... walaupun anda lelaki dah jadi serupa perempuan, tak bermakna jantina anda pun dah tukar jadi perempuan. Lelaki tetap lelaki, dipotong sampai habis sekalipun anda akan tetap lelaki kerana lahirnya anda berjantina lelaki. Haram tukar kerana ia langgar tabii.


Dah baca post berikut:

advertisement


Komen Pembaca ...

  1. betul tu.. teman setuju sangat2.. memang lea diorang lembut n berpakaian macam perempuan, tetapi hukumnya tetap haram kita bersentuhan or duduk serumah ke apa.. walaupun nalurinya perempuan, tetapi kejadian asalnya Allah jadikan dia lelaki.. so.. hukum tetap haram tinggal serumah.. ..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul. Ramai yang ambil sambil lewa sedangkan benda ni perkara berat dalam agama. Tak boleh buat main.

      Padam
  2. Balasan
    1. Ya.. nyah la yang saya maksudkan tu.

      Padam
  3. Kesian kat pondan xde rumah. Org lelaki pun x nak tinggal serumah dgn pondan rasanya..

    BalasPadam
  4. Haram kita ubah ciptaan Allah...

    BalasPadam
  5. Terbayang gaya HH sebut " tak boleh nyahhh.."

    Mcm cute je..mcm molekk je..heheheh

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahaha .. jangan camtu kak Hanny .. naya kang .. hahahaha

      Padam
  6. betul tu .. sy sokong.. kite xdpt melawan kehendak Allah =)

    BalasPadam
  7. oleh itu sila take note mana2 perempuan yang tinggal serumah dengan 'perempuan'... rupa gaya jer perempuan tapi jantina masih lelaki bukan muhrim giteww

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tu la pasal ... jangan sampai datang orang dari Pejabat Agama .. nak kau kawin dengan nyah??? Uhh

      Padam

Catat Ulasan

Terima kasih kerana sudi tinggalkan komen. Komen anda adalah tanggungjawab anda. Jika anda dapati ada mana-mana link tidak berfungsi di dalam blog ini, sila beritahu saya ye.

Untuk peluang pengiklanan, sila email saya menerusi ruangan 'Contact Me'. Terima kasih.

Popular

Lubuk Tudung dan Telekung Harga Murah

Cari lubuk tudung dan telekung dengan harga murah? Aha .. kalau anda seorang peniaga untuk pakaian wanita terutama menjual tudung dan telekung .. anda tentu mahu pergi ke tempat yang akan saya nyatakan nanti.

Ia adalah tempat di mana anda boleh dapat pelbagai jenis pakaian wanita dari tudung, telekung, skarf, blouse, jubah, seluar serta kain ela. Yang menariknya ialah, ada di antaranya adalah dari jenama-jenama terkenal tapi dengan harga yang mampu buat anda memborong sampai sepuluh hingga dua puluh helai dengan senyuman manis.
Lubuk Tudung dan Telekung Harga Murah Lubuk yang saya maksudkan ialah Pasar Kemboja Parit Buntar. Ia merupakan tempat setempat yang menjual pakaian wanita dengan harga murah dan berpatutan. Pasar Kemboja ini unik kerana ia terletak di dua sempadan negeri iaitu Perak dan Pulau Pinang.

Jika anda ke sini, anda tentu terkejut apabila mendapati ada peniaga-peniaga ini datangnya dari seluruh Malaysia. Malah ada yang datang dari kawasan beli-belah terkenal tatkala Ram…

Bahaya Makan Ikan Haruan Untuk Ibu Bersalin Caesarean

Terkejut. Saya selama ini ingat bahawa ikan haruan ini, baik ikan segar mahupun pati ikan haruan beri kesan terbaik untuk penyembuhan luka. Hmm rupanya, kesan positif penyembuhan tersebut adalah bergantung dengan metabolisma dan keadaan tubuh seseorang. Saya baru dapat tahu bahawa bahaya makan ikan haruan ini terutama untuk ibu/isteri yang bersalin secara pembedahan caesarean.

Serius, Saya betul-betul tak tahu, malah ketika isteri saya dalam minggu akhir untuk melahirkan anda .. saya dah belikan satu set pati ikan haruan berharga RM39. Isteri saya pula dah carikan bekalan ikan haruan segar menerusi rakan-rakan pejabatnya.
Bahaya Makan Ikan Haruan Untuk Ibu Pantang Bersalin Secara Bedah Caesarean Sebelum ini, isteri saya bersalin secara normal. Memang ketika dalam pantang bersalin, isteri saya akan makan ikan haruan dan juga pati ikan haruan. Ikan haruan memang dikenali mempunyai nilai kebaikan untuk penyembuhan luka. Semua orang tahu akan perkara ini.

Malah, makan ikan haruan telah me…

Bawa 'Pelancong' Dari Singapura Shopping Pasar Kemboja - Rezeki Sebagai Tour Guide

Rezeki Allah S.W.T ini boleh hadir dari banyak sumber. Kadang tak terfikir pun. Alhamdulillah, baru-baru ini saya ditakdirkan Allah S.W.T untuk kenal sebuah keluarga dari Singapura yang datang ke Parit Buntar untuk urusan pernikahan anak lelaki mereka. Alang dah datang untuk hadiri majlis, maka mereka ambil peluang untuk 'melancong' dan ketahui tempat menarik di Parit Buntar.

Saya memang tidak sangka. Bermula dengan sebuah pertanyaan menerusi email, sehinggalah kami bertemu dan menjadi mesra.
Bawa 'Pelancong' Dari Singapura Shopping di Pasar Kemboja Semuanya disebabkan oleh blog post atau entri blog ini yang menjadi bacaan dan rujukan mereka. Disebabkan tulisan saya mengenai Pasar Kemboja di Parit Buntar, saya telah dihubungi oleh salah seorang ahli keluarga dari Singapura ini, mahukan bantuan saya dalam bentuk servis berbayar untuk bawa mereka bershopping di Pasar Kemboja.

Dan nak dijadikan cerita pula, perkahwinan anak mereka adalah dengan salah seorang anak bekas ra…