Langkau ke kandungan utama

Cara Kemaskini Maklumat Bank eBR1M 3.0

Entri saya mengenai BR1M telah menghasilkan paparan lebih dari 18 ribu pageviews, satu angka luar jangka. Nampak benar ramai yang masih tak tahu cara-cara untuk berurusan dengan pihak berwajib mengenai sesuatu perkara. Alhamdulillah, saya harap entri informasi tersebut dapat bantu mana-mana pihak yang mungkin memerlukan lebih pencerahan mengenai BR1M 2014 yang dijangka akan diberikan pada bulan Februari 2014.

Namun begitu, ada beberapa persoalan yang diajukan kepada saya iaitu cara bagaimana nak kemaskini maklumat bank bagi penerima BR1M 3.0. Sebenarnya pihak LHDN dan Kementerian Kewangan Malaysia sudah pun berikan panduan, cuma mungkin ramai yang tidak dapat mencari sumber maklumat tersebut dengan baik.
Semak keputusan terima BR1M 3.0 2014

Sebab Perlu Kemaskini Info Bank

Kerana itu, saya kongsikan informasi ini kepada mereka yang mungkin mahu kemaskini maklumat bank BR1M 3.0 ini. Ini adalah kerana, untuk memudahkan pemberian BR1M 3.0, digalakkan penerima BR1M untuk memasukkan maklumat akaun bank supaya wang pemberian berkenaan sampai ke individu yang sepatutnya, tambah lagi ia satu langkah supaya baucer diberi tidak hilang atau tercicir setelah diberikan, almaklumlah ramai penerima BR1M daripada golongan yang berumur dan kadangkala mudah lupa mana letak baucer diberikan.

Dengan perlaksaan memberikan wang BR1M 3.0 menerusi akaun, sedikit sebanyak masalah itu dapat diatasi. Walaupun begitu, jika tidak mempunyai akaun bank yang aktif, penerima masih lagi boleh menerima baucer berkenaan. Maklumat penerimaan boleh dirujuk kepada ketua kampung, penghulu atau menerusi pejabat-pejabat LHDN dan pejabat kerajaan yang menguruskan pemberian BR1M ini.

Cara Kemaskini Maklumat Bank BR1M 3.0

Ok, untuk langkah-langkah kemaskini maklumat bank BR1M 3.0 ini.
  1. Sila ke eBR1M 3.0 (klik)
  2. Masukkan no MyKad dan tarikh lahir yang diminta.
  3. Klik butang Kemas Kini Permohonan BR1M 2.0
  4. Klik pada maklumat bank, dan masukkan butiran diperlukan
  5. Klik butang Kemas Kini yang tersedia
  6. Lengkapkan pengesahan
  7. Cetak borang anda

Cara Kemaskini Maklumat Bank eBR1M 3.0
Cara Kemaskini Maklumat Bank eBR1M 3.0
Cara Kemaskini Maklumat Bank eBR1M 3.0
Cara Kemaskini Maklumat Bank eBR1M 3.0
Perlu diingatkan bahawa kemaskini ini hanya boleh dilakukan sekali sahaja. Jika ada kesilapan yang berlaku yang mungkin anda baru sedari selepas mencetak permohonan, anda perlu terus membuat rujukan atau pindaan di mana-mana pejabat LHDN berdekatan.

Kemaskini Informasi Isi Rumah dan Status Perkahwinan

Untuk pindaan lain seperti maklumat isi rumah (mana tahu kot-kot dapat isteri baru ke, anak baru ke, cucu baru ke, mak mertua baru ke) dan status perkahwinan; anda perlu membuat pindaan dengan menggunakan borang BR1M yang boleh dimuat turun percuma dan hantarkan ke pejabat LHDN berhampiran.

Jenis Akaun Bank Yang Sah

Harapnya dengan entri ini, dapat bantu mana-mana bakal penerima dan penerima BR1M 3.0 2014 melaksanakan kemaskini maklumat bank seperti yang diminta. Maklumat bank mestilah dari akaun bank yang aktif, dan mesti dari bank-bank di dalam Malaysia, jangan gatai nak letak akaun bank dekat Switzerland ke, Thailand ke .... Oh ya, akaun ASB atau akaun kad kredit/debit pun tak boleh.

Semoga bermanfaat, in Sha Allah.

Andai tak faham juga, boleh baca di sini Manual Kemaskini BR1M 3.0 2014



Dah baca post berikut:

advertisement


Komen Pembaca ...

  1. Wahh..penjelasan yg Mudah di fahami..terima kasih tuan Hasrul Hassan :)

    BalasPadam
  2. saya pun dah buat entri ni HH..memang ramai juga yang cari cara kemaskini maklumat brim ni

    BalasPadam
  3. Terima kasih di atas perkongsian di atas...

    BalasPadam

Catat Ulasan

Terima kasih kerana sudi tinggalkan komen. Komen anda adalah tanggungjawab anda. Jika anda dapati ada mana-mana link tidak berfungsi di dalam blog ini, sila beritahu saya ye.

Untuk peluang pengiklanan, sila email saya menerusi ruangan 'Contact Me'. Terima kasih.

Popular

Bagaimana Cara Nak Jadi Jutawan Dengan Produk Sendiri?

Siapa yang tak teringin nak jadi jutawan kan? Sejak saya menjadi seorang blogger sepenuh masa sejak 2010 ni, saya dah nampak ramai rakan-rakan saya yang jadi jutawan. Dulu, mereka sama-sama tulis blog, tapi kini sudah berbisnes dengan produk sendiri. Awalnya untung sikit .. tapi sekarang, dah boleh dianggap sebagai jutawan.

Susah ke nak jadi jutawan ni? Ok ... mari kita semak dulu apa maksud jutawan ni. Jutawan bermaksud seseorang yang mempunyai wang atau harta yang bernilai berjuta-juta ringgit. Kalau anda ada wang atau harta lebih dari juta - ada billion, anda tetap dipanggil jutawan. Dalam bahasa Malaysia, tiada perkataan khusus untuk seseorang yang miliki wang atau harta berbillion ringgit.  Bagaimana Cara Nak Jadi Jutawan? Sekarang anda dah tahu apa maksud jutawan. Jadi, jika anda nak jadi jutawan .. misi anda mestilah untuk mempunyai dan memiliki wang atau harga lebih dari sejuta ringgit. Capai je harta bernilai juta, maka dah boleh dapat title jutawan (dari segi istilah).

Tak a…

Telinga Berdesing Bawa Petanda

Pernah merasa telinga berdesing tak? Ia kadangkala berlaku tanpa diduga, tanpa ikut masa. Secara tiba-tiba .... ntah disebabkan apa, terasa telinga akan berdesing. Sesetengah akan mengaitkannya dengan sejenis penyakit dinamakan Tinnitus.

Walaubagaimanapun, orang lama-lama dalam masyarakat Melayu, ada telahan sendiri mengenai telinga berdesing ini. Mereka mengaitkan dengan kejadian-kejadian yang bakal berlaku dek kerana berdesingnya telinga. Orang tua lama-lama mengaitkan masa dan bahagian telinga yang mana terkena desingan ini, berikut saya kongsikan sedikit info dan pengetahuan mengenai telinga berdesing ini.
Telinga Berdesing Bawa Petanda Telinga Berdesing Bawa Petanda Sesuatu Kejadian Bakal Berlaku Jika Telinga Kanan Berdesing Jam 06:00 - 07:00 pagi - mendapat khabar burukJam 07:00 - 08:00 pagi - akan difitnah oleh orangJam 08:00 - 09:00 pagi - akan membuat rencana pergi jauh sendirian atau bersama orang lainJam 09:00 - 10:00 pagi - bermakna akan ada berita yang kurang menyenangka…

Cara Padam Akaun Facebook

Tentu ada yang nak tahu cara nak padam akaun Facebook, terutama bila si dara dah jadi isteri orang, dan si suami pula melarang si isteri untuk gunakan Facebook. Malah, ada yang mahu tutup akaun Facebook sebab mahu elak perkara tidak baik berlaku, atau terus berlaku. Saya tahu sebab pernah bertanya kepada saya.

Jadi entri kali ini saya nak kongsikan cara-cara nak memadam (delete) akaun sosial Facebook. In Sha Allah, ia akan beroleh manfaat pada mereka yang mungkin nak tahu cara nak padam akaun Facebook; khas dan khusus untuk akaun peribadi.

Oh ya, mungkin ada yang tidak tahu, anda boleh mempunyai banyak akaun Facebook, asalkan alamat email dan juga no telefon bimbit anda berbeza bagi setiap akaun. Jadi, kemungkinan ada pengguna yang punyai lebih dari satu akaun, dan mahu padam akaun Facebook yang lain boleh juga ikuti panduan ini.
Cara-Cara Padam Akaun FacebookLangkah pertama ialah anda perlu login ke akaun Facebook yang mahu dipadamkan.Langkah kedua, bila dah login, terus klik pautan …