Langkau ke kandungan utama
Tunjukkan catatan dari November, 2013

Jangan Salahkan Tukang Komen

Kadangkala ada blogger yang tersentap dengan komen-komen yang ditinggalkan. Biasa, saya sendiri banyak kali tersentap dengan komen-komen yang ditinggalkan di blog ini. Tapi dalam sentap-sentap tu, saya rasional juga. Fikir mengapa komen sebegitu ditulis. Mesti ada salah dan silap mana-mana, ye kan?

Jangan salahkan mereka yang sudi tinggalkan komen. Itu pendapat ikhlas mereka, berdasarkan ilmu dan pengetahuan yang mereka anda. Mungkin mereka betul, mungkin tidak. Hormati pendapat yang mereka berikan.

Ada blogger yang adakala kurang senang dengan komen ditinggalkan, lalu padam komen tersebut. Ehemm .. saya sendiri pun pernah buat, tak tahan dengan ayat pedaslah katakan (tapi cakap terror makan kari ..). Tapi, lambat laun akan terfikir juga, kalau tanpa komen sebegitu, kita sendiri akan hanyut dengan bayang-bayang sendiri. Teguran ini perlu dan baik untuk perkembangan diri, apatah lagi untuk blog.

Bukan semua entri kita tulis dalam blog itu akan buat pembaca suka. Ada yang tak berapa ber…

Tips Mencari Pengunjung dan Pembaca Blog

Blog perlukan trafik, tanpa trafik ia ibarat hanya hiasan dalam dunia maya. Dan untuk blog terima trafik, blog mesti ada pengunjung, dan bagi memastikan blog terus-terusan menerima pengunjung ia mestilah ada pembaca. Pembaca ini penting, kerana dari mereka, entri-entri dalam blog anda boleh dikongsikan dan sentiasa menerima trafik walaupun ada masa blog kering dengan entri terbaru.
Tips Mencari Pengunjung dan Pembaca Blog Pengunjung datang dan pergi tetapi pembaca .... ia akan teliti setiap inci blog anda. Mana entri berkaitan yang menarik minat, maka mereka akan terus membaca. Apa yang mereka lakukan ini, membolehkan blog anda sentiasa ada trafik dan pageviews blog anda akan meningkat.

3 Tips Cari Pengunjung dan Pembaca Blog Tips saya mudah, untuk menerima kunjungan, ada 3 perkara penting.
SEO - Blog terima trafik menerusi enjin carian seperti Google, Yahoo mahupun Bing.Facebook - Pengunjung yang teruja dengan entri dan merasakan ia bermanfaat akan kongsikan entri menerusi butang Like…

Ranking Alexa OHBlogger November 2013 Mengujakan

Erkk.... tak sangka pula boleh capai sampai ke tahap ini. Masa menjenamakan blog ini daripada nama asalnya - Bangku Kosong; saya ingat akan ambil masa bertahun-tahun untuk naik dan berada di dalam kelompok blog yang punyai trafik tinggi. Tapi, alhamdulillah ... hari ini pecah rekod, ranking Alexa blog ini sudah berada di tahap 181 antara 500 laman web dan blog tinggi trafik di Malaysia.

Bukan mudah nak berada di kedudukan ini. Serius. Letih. Penat.

Tapi rasanya tak ramai yang akan perasan, memandangkan esok lusa kedudukan ini akan berubah. Tak percaya, tengoklah nanti. Jadi, ia bukan perkara yang boleh didabik dada sangat. Malah, saya tahu ramai blogger lain yang boleh capai lebih baik.
Ranking Alexa OHBlogger - 181/500 Top Sites in Malaysia
Namun begitu, entri ini diterbitkan adalah untuk anda sebagai seorang blogger yang lebih kurang macam saya - yang tak begitu popular, yang tak ramai follower, yang tak macam Maheir Zain; dijadikan sebagai satu bentuk dorongan dan motivasi. Diterbi…

Beli Rumah Tapi Kena Tipu - Lapor Pada Tribunal Tuntutan Pembeli Rumah

Dewasa ini kita lihat ramai antara kita melihat soal memiliki rumah amatlah penting. Semua sedar bahawa pemilikan hartanah perlu bagi memastikan anak cucu kelak ada tempat tinggal atau kediaman yang selesa. Namun, bukan semua orang mampu memilikinya, apatah lagi apabila melihat aspek harga rumah yang saban tahun semakin meningkat. Dah la tu, wujud pula kes tipu pembeli rumah yang berhasrat ingin ada rumah sendiri. Pemaju lari, bank mencari, pembeli gigit jari!
Beli Rumah Tapi Kena Tipu - Lapor Pada Tribunal Pembeli RumahIsu pembeli kena tipu pemaju bukan perkara baru. Ia sering berlaku, terutama apabila kawasan yang dibina kediaman itu tidak strategik dan kurang mendapat sambutan. Saya melihat kebanyakkan perkara ini kerap berlaku apabila keadaan ekonomi yang tiba-tiba jadi tidak menentu, dan kawasan perumahan yang asalnya diunjurkan memberi keuntungan tiba-tiba tidak boleh menampung kos pembinaan. Dan selalunya kes ini berlaku kepada pembangunan perumahan yang pemajunya kurang kental…

Cash-Out 8Share Keempat

Alhamdulillah. Ini merupakan pembayaran keempat daripada 8Share. Saya telah pun menerima ganjaran tunai daripada perkongsian informasi menarik yang ada di 8Share pada 19 November 2013. Jika anda belum daftar, boleh daftar percuma di pautan ini - http://bit.ly/15Zu7xr

Jika anda tidak tahu apa itu 8Share, anda boleh dapatkan panduan percuma ini - http://is.gd/panduan8share
Cash-Out 8Share Keempat
Menerusi panduan yang diberikan itu, anda akan tahu bagaimana nak daftar, bagaimana nak kongsi sesuatu informasi dengan betul dan diberikan ganjaran hasil perkongsian anda.

Cara termudah dan paling popular untuk anda dapatkan cash-out 8Share cepat ialah dengan berkongsi informasi tertentu secara berkala di Facebook dan Twitter anda. Elakkan terlalu kerap kongsi kerana nanti akan dianggap Spam, adalah lebih baik anda cari waktu yang di mana akaun Facebook dan Twitter anda sedang aktif dan cergas ... iaitu ketika ramai sedang online.

Jika anda mahu mendapatkan income 8Share menerusi blog, anda p…

Tips Jadi Blogger Disegani Dihormati

Apa yang membuatkan anda sebagai seorang pengunjung dan pembaca sesebuah blog menghormati pemilik atau penulis blog berkenaan? Saya pasti anda ada pandangan dan pendapat sendiri mengenainya. Malah, kalau saya minta anda senaraikan atas sekeping kertas, paling tidak anda akan berjaya menulis 3 faktor kurang 30 saat. Dan itulah tips untuk menjadi seorang blogger disegani dan dihormati.

Nampak tak apa yang saya cuba buat kepada anda?

Saya cuba buat anda cari sendiri faktor yang membuatkan seorang blogger itu dihormati dan disegani. Maka, dengan apa yang telah anda catatkan itu ... perlulah menjadi ikutan pula buat diri anda untuk menjadi blogger seperti itu.

Atau ...

Anda memang tidak mahu menjadi seorang blogger yang disegani dan dihormati?
Tips Jadi Blogger Disegani Dihormati Tak susah mana pun untuk menjadi blogger sebegitu, tetapi tidak ramai yang berjaya melakukannya. Kerana apa? Ada banyak faktor penyebab, dan faktor ini bergantung pula dengan latar penulis blog tersebut, termasukl…

Blogger Perlu Jadi Seorang Copywriter Handal

Adakah anda tahu apa yang dimaksudkan dengan Copywriter? Salah satu kriteria penting untuk membolehkan blog anda menjual sesuatu dan menjana pendapatan menerusi penjualan adalah dengan memastikan anda seorang Copywriter yang handal! Tapi sebelum saya bercerita mengenai Copywriting, adalah lebih baik kita sama-sama faham apa itu Copywriter.
Blogger Perlu Jadi Seorang Copywriter HandalCopywriter, kalau saya nak cari dalam bahasa Malaysia .. mungkin akan jadi Penulis Salinan. Tapi macam tak kena je kan ... maka, kita lihat apa maksud ia dalam bahasa Inggeris. Saya ambil terjemahan daripada Wikipedia.

Copywriting is writing copy (text) for the purpose of advertising or marketing. The copy is meant to persuade someone to buy a product, or influence their beliefs.

Copywriters are used to help create direct mail pieces, taglines, jingle lyrics, web page content (although if the purpose is not ultimately promotional, its author might prefer to be called a content writer), online ads, e-mail an…

Blogger Informasi Adalah Blogger Copy Paste

Benarkah blogger informasi dalam Dunia Blog Malaysia hanyalah blogger yang tahu copy-paste sahaja? Haa ... ini adalah antara pendapat yang telah diberikan oleh salah seorang pengunjung blog ini. Apa kata anda?

Ok, sebelum anda berikan komen dan maklum balas; cuba baca pendapat dan kupasan saya selengkapnya dalam entri ini, baca sampai habis ... dan jangan ambil kesimpulan mudah.
Blogger Informasi Adalah Blogger Copy Paste Saya sendiri akui, saya antara ramai blogger yang kerap buat copy-paste, jika tidak sekarang; awal-awal dalam dunia blog memang saya jenis blogger seperti ini. Tak pandai nak garap ayat sendiri, main cedok bulat-bulat. Bila main cedok bulat-bulat ini, akan jadi blogger copy-paste yang kantoi.

Apa yang saya buat, ialah mendapatkan bahan-bahan berfakta daripada laporan akhbar, artikel di forum, artikel di komuniti maya, artikel menerusi majalah online dan sebagainya, termasuklah daripada blog-blog dan laman web luar negara.

Mengapa saya ambil bulat-bulat? Sebab saya t…

Destinasi Pelancongan Visit Malaysia Pilihan Blogger Malaysia Pt 5

Destinasi Pelancongan Visit Malaysia Pilihan Blogger Malaysia. Malaysia, negara tercinta ini memang banyak tempat menarik. Diberikan setahun melancong dalam negara, rasanya belum tentu akan dapat rasai pengalaman semuanya. Negara ini ada kepelbagaian unik yang boleh diterokai. Banyak keistimewaan yang kita tak tahu. Dan #VMY2014 merupakan tahun terbaik untuk kita meneroka negara kita sendiri.

Saya ingin berkongsi 2 pengalaman menarik blogger Malaysia mengenai destinasi #VMY2014 yang boleh anda kunjungi.
Destinasi Pelancongan Visit Malaysia Pilihan Blogger Malaysia Menara Jam Condong di Teluk Intan Secara peribadi, saya pernah belajar selama 5 tahun di Teluk Intan, di salah sebuah sekolah berasrama penuh di sana. Teluk Intan memang menarik. Malah rekabentuk pekan Teluk Intan itu sendiri dari segi geoografi dah unik. Ia merupakan satu-satunya bandar di Malaysia yang lokasinya terletak di dalam bentuk ladam kuda.
Dek kerana reka bentuk dan kedudukan ini, maka wujudlah Menara Jam Condong …

Beza Blog Informasi dengan Blog Peribadi

Dalam dunia blog Malaysia, saya nampak dua jenis blog ini sangat disukai. Disukai dalam erti kata, ramai blogger yang buat blog jenis sebegini. Ia dua cabang besar genre blog yang ada di Malaysia. Tetapi tak ramai yang ambil peduli mengenai perbezaan yang ada pada keduanya, dan in Sha Allah, dalam entri ini saya ingin kongsikan pendapat saya mengenai dua jenis blog ini.
Beza Blog Informasi dengan Blog Peribadi Blog informasi ada banyak kategorinya, ada mengenai informasi politik, gajet, pelancongan, masakan dan sebagainya. Berbeza dengan blog peribadi, ia lebih kepada pernyataan pendirian, pendapat, luahan rasa dan penceritaan pengalaman serta perkongsian perjalanan kehidupan seharian.

Dan jangan pelik apabila saya katakan, ada juga blog yang berciri informasi tetapi ada sentuhan peribadi, contohnya macam blog Dapur Tanpa Sempadan. Ia sebuah blog informasi masakan, tetapi ada sentuhan peribadi di mana masakan, menu, resepi adalah daripada pengalaman peribadi pemilik blog.

Begitu juga …

Kertas Soalan SPM 2013 Bocor?

Lama benar tak mendengar isu soalan kertas peperiksaan SPM bocor. Kali terakhir saya dengar berita sebegini adalah ketika masih lagi belajar di institusi pengajian yang dibina di tempat tinggi ... dan kali ini, isu ini dibangkitkan oleh Persatuan Pengguna Islam Malaysia. Ada bukti - itu dakwaan pihak PPIM.
Kertas Soalan SPM 2013 Bocor? Kertas soalan SPM 2013 yang didakwa bocor adalah kertas peperiksaan bagi subjek matematik dan matematik tambahan. Mengikut laporan akhbar yang diterbitkan 23 November 2013, aduan serta laporan polis telahpun dibuat.

Dan hari ini (24 November 2013), pihak Lembaga Peperiksaan Malaysia (LPM) telahpun mengeluarkan kenyataan bahawa aduan serta dakwaan tersebut sedang disiasat oleh mereka, malah pihak Kementerian Pendidikan Malaysia juga telahpun menubuhkan satu jawatankuasa khas bagi menyiasat perkara ini.

Kota Kinabalu: Kementerian Pendidikan menubuhkan jawatankuasa khas bagi menyiasat dakwaan kebocoran kertas soalan Matematik dan Matematik Tambahan bagi …

Untung Jadi Mangsa Copy-Paste

Kerja copy-paste entri blog memang dah lama wujud. Bukan perkara baru, benda lama dah berlaku. Tetapi, yang tak bestnya ... apabila benda ini berlaku antara blogger-blogger Malaysia, ramai yang tidak ambil kesah mengenai memberikan 'penghargaan' dalam bentuk backlink di dalam entri yang kena salin tampal itu.

Saya berblog sejak tahun 2008 ... masa itu, copy-paste berlaku, malah blog-blog yang saya layari ketika itu yang kebanyakkannya dari luar negara banyak yang buat entri salin tampal ini. Dan, blogger-blogger ini tidak lokek berikan backlink atau sumber entri mereka. Memang ada, tidak dinafikan.

Dan apabila soal copy-paste ini semakin diperkatakan, ramai yang ubah strategi dengan salin tampal entri tetapi diolah dengan ayat sendiri, dengan pemahaman dan sudut pandangan berbeza. Walaupun dah ada beza dari segi susunan ayat, namun backlink kepada sumber tetap juga diberikan.
Untung Jadi Mangsa Copy-Paste Cuba anda lihat entri-entri terawal blog ini, sekadar beberapa contoh en…

Pendaftaran Online Rumah Idaman Rakyat

Jika anda seorang ibu tunggal, golongan OKU (Orang Kurang Upaya) atau merupakan pembeli rumah pertama, maka anda bolehlah cuba mendapatkan projek SPNB di bawah program Rumah Idaman Rakyat. Ia merupakan sebuah lagi projek bagi membolehkan lebih ramai rakyat Malaysia memiliki kediaman selesa serta juga unit kedai.
Pendaftaran Online Rumah Idaman Rakyat
Program Rumah Idaman Rakyat merupakan antara banyak cabang projek mensejahterakan rakyat yang terdapat di dalam Bajet 2014. Anda boleh membuat permohonan atau pendaftaran secara online yang disediakan menerusi laman web SPNB (Syarikat Perumahan Negara Berhad).

Menerusi program ini, anda boleh mendapatkan rumah-rumah dalam projek perumahan bercampur. Jenis milikan termasuklah:

Rumah Banglo SesebuahRumah BerkembarRumah TeresApartmen (Minima 5 Tingkat)Unit Kedai Harga jualan rumah pula mestilah antara RM 70,000 - RM 250,000 seunit. Manakala unit rumah kedai mestilah tidak melebihi RM 1,000,000 seunit.

Kerja Kosong Seluruh Malaysia - Seperti Di…

Saji.my Mudahkan Cari Burger Bakar dan Nasi Arab

Kalau bab makan semua orang suka. Rakyat Malaysia antara warga dunia yang terkenal dengan pelbagai citarasa, malah ada statistik menunjukkan rakyat Malaysia berbelanja agak besar juga untuk makan-makan ni. Inilah rezeki limpah ruah diberikan kepada rakyat Malaysia, boleh merasa pelbagai jenis makanan termasuklah yang sedang hangat sekarang - Burger Bakar dan Nasi Arab. Burger Bakar yang best dan Nasi Arab yang sedap tetapi murah memang dicari.
Saji.my Mudahkan Cari Burger Bakar dan Nasi Arab
Nak mencari Burger Bakar yang sedap dan lazat, penuhi citarasa anda walau di mana anda berada? Cubalah anda cari menerusi Saji.my. Laman web ini boleh berikan informasi yang cukup baik untuk anda merasi kelazatan yang ada pada menu terbaharu rakyat Malaysia ini.
Burger Bakar satu fenomena makanan di Malaysia. Jadi, agak mendukacitakan bagi diri kalau tak pekena burger unik ini. Mungkin anda patut cuba Burger Bakar Abang Burn (klik).

Satu lagi menu atau makanan yang tengah hangat diperkatakan sekar…

Widget Carian Untuk Blogger

Tadi saya menguji widget carian yang disediakan oleh blogger (blogspot.com) tapi nampaknya gagal berfungsi. Maka, saya telah cari alternatif untuk meletakkan widget carian di blog ini. Alhamdulillah, saya jumpa cara lain untuk meletakkan widget carian dengan cara mudah. Ada banyak widget lain, tapi agak komplikated (ada ke ejaan camni?).

Widget carian ini simple sahaja. Malah, saya dapati ia akan bantu blog meningkatkan pageviews. Saya dapatkan widget ini daripada W2B, salah sebuah blog yang sering saya singgah untuk dapatkan widget-widget blogspot yang serba cool.

Jadi, seandainya blog anda ada masalah dengan kotak carian edisi blogger, bolehlah cuba gunakan widget ini pula. Sangat mudah untuk masukkan dalam blog, terutama di bahagian sidebar.

Hanya salin kod HTML di bawah ini dan masukkan sebagai Add HTML/Javascript.

<div class="searchform"> <form method="get" id="searchform" action="/search"> <table width="100%"> &l…

Apabila Perkongsian Ini Jadi Berbaloi

Saya sendiri tidak menjangkakan perkara ini berlaku. Nampaknya apa yang saya lakukan membuahkan hasil yang memang mengujakan. Tentulah teruja, setelah sekian lama blog saya tidak menerima kebanjiran trafik sebegini, ini berlaku sekali lagi. Alhamdulillah, ada yang ambil penuh minat mengenai entri-entri berbentuk informasi am yang saya kongsikan.

Saya juga seperti anda, bukan ada ramai pengikut pun, dan bukan ada ramai peminat pun. Blog saya biasa-biasa sahaja, hanya kongsikan perkara yang saya fikir dan rasa boleh berikan kebaikan pada orang lain - walaupun tidak pada saya.
Apabila Perkongsian Ini Jadi Berbaloi Teruja bila dapat kunjungan seminit, sesaat sehingga beratus. Ini membuatkan perkongsian ini jadi berbaloi, sangat berbaloi. Saya harap apa yang mereka cari di blog ini akan dapat manfaatnya, in Sha Allah, jika tidak sepuluh, dapat satu pun jadilah.
Informasi Itu Raja Ini juga bukti bahawa adakala anda tidak perlu menulis dan menerbitkan entri berbentuk sensasi seperti gossip a…

5 Cara Bangkitkan Keghairahan Pengunjung Blog Pertama Kali

Dalam bab memikat pengunjung menjadi pembaca di blog kita, perlu tahu kaedah dan cara untuk mereka terus berada lama di dalam blog. Dengan ini, apabila mereka berada lama, mereka akan ketahui dan baca entri-entri lain. Kerana itulah, perlunya anda sebagai seorang blogger Malaysia bangkitkan keghairahan mereka yang berkunjung pertama kali.
5 Cara Bangkitkan Keghairahan Pengunjung Blog Pertama Kali Bagaimana nak bangkitkan keghairahan mereka untuk terus membaca entri-entri blog yang lain? Jika anda seorang blogger baru, memang agak payah kerana dalam bab ini, anda perlu sokongan daripada pembaca blog sedia ada. Mengapa? Kerana antara unsur penting bangkitkan keghairahan pengunjung pertama kali ialah dengan komen.

Anda perlu paparkan atau highlight entri-entri yang mempunyai komen yang banyak. Cara ini akan buat pengunjung pertama kali tertanya-tanya mengapakah tajuk entri tersebut ada banyak komen. Sifat ingin tahu bangkitkan keghairahan untuk ketahui isi kandungan entri tersebut. Tekn…

Borang Permohonan RMR1M Muat Turun Percuma

Borang Permohonan RMR1M Muat Turun Percuma - Nampaknya ramai yang berminat dengan Rumah Mesra Rakyat 1Malaysia (RMR1M). Jika anda masih belum mengetahui mengenai RMR1M, anda boleh baca entri saya sebelum ini di sini (klik). Ia merupakan satu program khas bagi mereka yang punyai tanah untuk dibina rumah kediaman yang selesa di bawah seliaan SPNB.

Menerusi program ini, SPNB akan membina rumah kediaman di tapak atau lot tanah milikan anda, dengan pembiayaan ditanggung menerusi pinjaman bank, serta mendapat potongan khas bagi kadar faedah pinjaman bank iaitu sebanyak 2%, yang akan ditanggung kerajaan. Malah, pembinaan rumah anda akan diberikan subsidi sebanyak RM20,000.

Untuk mendapatkan pembiayaan yang menarik ini, anda perlu membuat permohonan kepada SPNB, dan untuk itu, saya telah menyediakan anda muat turun percuma borang permohonan RMR1M ini. Saya tahu ramai yang telah mendapatkan manual, tetapi masih gagal untuk mendapatkan borang yang dimaksudkan.
Borang Permohonan RMR1M Muat Turun…

Pekeliling JPA Penambahbaikan 81 Skim Perkhidmatan Awam Malaysia

Semua orang telahpun mengetahui mengenai 81 skim perkhidmatan awam Malaysia yang telah diberikan penambahbaikan berikutan pengumuman Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Najib dalam #Bajet2014 pada 25 Oktober 2013.

81 skim perkhidmatan awam Malaysia yang berikan penambahbaikan termasuklah Pindaan Skim Perkhidmatan Guru Bahasa, Pindaan Terma Dan Perubahan Had Umur Kenaikan Pangkat Secara Lantikan, Pindaan Skim Perkhidmatan Jururawat Dengan Memperuntukkan Perbekalan Kenaikan Pangkat Ke Kumpulan Pengurusan Tertinggi dan beberapa lagi.

Anda boleh semak menerusi jadual diberikan di bawah ini, dan boleh muat turun 21 pekeliling JPA berkaitan dengan setiap perubahan dan penambahbaikan.

Pekeliling PerkhidmatanTarikh Kuat KuasaBilanganPindaan Skim Perkhidmatan Jururawat Dengan Memperuntukkan Perbekalan Kenaikan Pangkat Ke Kumpulan Pengurusan Tertinggi1 Jun 2013Bil. 9 Tahun 2013Pindaan Terma Dan Perubahan Had Umur Kenaikan Pangkat Secara Lantikan1 Julai 2013Bil. 10 Tahun 2013Penjumudan Skim Per…

Terbitkan Entri Daripada Peranti Android

Saya agak-agak ramai daripada anda ada telefon pintar Android, betul? Saya sendiri ada, tapi jenama yang segan nak sebut kat anda semua, buatan Malaysia tapi biasalah ia telefon pintar yang imitate produk antarabangsa. Apapun, apa yang ingin saya kongsikan kepada anda ialah cara nak terbitkan entri daripada peranti Android, samada daripada telefon pintar mahupun daripada tablet.
Terbitkan Entri Daripada Peranti Android Mudah dan senang. Menerusi aplikasi ini yang boleh anda muat-turun daripada Google Play, anda dengan cara paling pantas boleh menerbitkan entri anda di mana jua anda berada - selagi ada capaian internet; menggunakan hanya telefon pintar mahupun tablet Android anda.

Dengan menggunakan aplikasi Blogger untuk Android, pengguna terutama blogger Malaysia dengan pantas (salah satu kriteria blogger untuk berjaya) menulis entri baru dan boleh terus terbitkan dengan hanya beberapa klik sahaja. Menerusi aplikasi ini, anda boleh tambah teks, labels, muat naik gambar serta kongsika…

Tawaran Menjadi Agen Kutipan Cukai LHDN

Adakah anda berminat untuk menjadi agen kutipan cukai Lembaga Hasil Dalam Negeri? Jika ya, anda boleh baca entri ini sepenuhnya, dan membuat permohonan berdasarkan syarat-syarat yang telah ditetapkan.
Tawaran Menjadi Agen Kutipan Cukai LHDN Tawaran untuk menjadi agen kutipan LHDN ini adalah untuk pembayaran potongan cukai bulanan (PCB) secara dalam talian. Ini bermakna, kepada permohonan yang berjaya, mereka bolehlah menyediakan perkhidmatan online bagi mendaftarkan mana-mana individu untuk melakukan potongan cukai bulanan.

Tawaran ini walaubagaimanapun hanya terbuka kepada syarikat-syarikat di Malaysia. Dan syarikat-syarikat yang berminat perlulah mengemukakan cadangan bagi menjadi agen kutipan bayaran Potongan Cukai Bulanan (PCB) secara dalam talian(online) ini.
Syarat-SyaratSyarikat yang memohon mestilah berdaftar dengan Kementerian Kewangan Malaysia dan Suruhanjaya Syarikat Malaysia.Pemohon perlu mematuhi spesifikasi fail data dan laporan yang telah ditetapkan oleh LHDNM.Caj untuk…

Program Affiliate Penipu!

Sakit hati bukan kalau kena tipu. Kalau tipu tak datang kerugian, memang tak terasa sangat. Tapi bagaimana andainya kena tipu, dan buat kita kehilangan wang pelaburan kita? Sakit hati tak? Bukan mudah nak mencari sumber pendapatan (wang) ... yang kemudiannya lebur begitu sahaja. Dalam dunia internet ni pun banyak benda yang boleh jebakkan diri dalam kerugian bentuk sebegini, dan salah satunya terjebak dalam program affiliate penipu!
Program Affiliate Penipu!
Oh, ada wujud ke program affiliate penipu ini? Hmm .. memang ada. Tapi yang wujud itu bukanlah program affiliate sebenar. Ia hanya menggunakan perkataan affiliate untuk kaburi pandangan dan memerangkap ramai yang mencari cara buat duit online sahaja.
Affiliate - Cara Buat Duit Online Terbukti Affiliate adalah merupakan antara cara paling popular buat duit online, terutama menerusi blog. Malah, program ini antara yang paling lama berada di dunia maya untuk mereka yang bersungguh mencari pendapatan sampingan menerusi internet. Awal…

Cara Mudah Ketahui Ranking Alexa Sesebuah Laman Web atau Blog

Ramai yang kadangkala ada keinginan nak tahu apakah ranking trafik Alexa bagi sesebuah blog atau laman web. Cara nak tahu adalah lebih mudah jika anda mempunyai toolbar Alexa dipasang pada pelayar internet anda. Untuk itu, saya telah menghasilkan satu toolbar khas OHBlogger Malaysia bagi kemudahan anda semua.

Apa yang menariknya mengenai toolbar ini? Setelah anda memasang toolbar ini di pelayar internet anda - samada Firefox, Internet Explorer mahupun Crome, anda akan dapat akses kepada beberapa laman web yang sering menjadi tumpuan blogger Malaysia, termasuklah ChurpChurp dan Twitter. Malah, anda ada akses mudah ke laman-laman sosial seperti Facebook dan Twitter.
Toolbar OHBlogger PercumaMuat turun adalah percuma. Dan cara pemasangan juga mudah. Hanya klik pada arahan yang diberikan, dan dengan hanya beberapa saat, toolbar ini telah siap dipasang. Anda perlu restart pelayar internet untuk melihat bagaimana toolbar itu kelihatan di pelayar internet anda.
Cara Mudah Ketahui Ranking Ale…

7 Cara Terpilih Untuk Blog Dapat Trafik Tinggi

Cara Terpilih Untuk Blog Dapat Trafik Tinggi. Semua blogger samada baru mahupun lama mahukan blog mereka menerima trafik yang tinggi. Trafik yang tinggi boleh membantu sebuah blog capai impian - samada mahu jadi dikenali, mahu popular, mahu sampaikan dakwah, mahu sebarkan informasi, mahu ramai follower dan tentu sekali blog menjana pendapatan sampingan. Jadi, bagaimanakah blog dapat peroleh trafik yang tinggi? In Sha Allah, dalam entri ini, saya akan berikan beberapa pilihan untuk seorang blogger jana trafik tinggi bagi blognya.
7 Cara Terpilih Untuk Blog Dapat Trafik Tinggi
Ada banyak cara dan kaedah untuk blog jana trafik tinggi ini. Nasihat saya ialah, anda perlu komited dengan salah satu atau dua cara sahaja. Tak perlu ambil semua dan jadi tamak. Dengan pilihan tertentu, anda akan lebih fokus dan sangat mudah untuk blog anda dikenali dan menerima trafik yang diinginkan.
Menerusi Segmen, Kontest dan Giveaway Samada anda menjadi peserta atau pengelola, cara ini memang terbukti bol…

Destinasi Pelancongan Visit Malaysia Pilihan Blogger Malaysia Pt 4

Apa ada di Malaysia? Hmmm .. banyak sebenarnya yang ada di Malaysia, dan paling menarik ialah ia tidak terdapat di tempat lain. Kalau ada pun, tak seunik apa yang ada di sini. #VMY2014 bakal menjadikan Malaysia sebagai destinasi pelancongan terkenal di dunia. Dan mempromosikan tempat menarik di Malaysia adalah menjadi satu agenda oleh Kementerian Pelancongan Malaysia.

Dan alhamdulillah, dengan bantuan beberapa rakan blogger, destinasi menarik untuk #VMY2014 diperkenalkan. Mari lihat apa cadangan mereka mengenai tempat menarik di Malaysia. Pengalaman mereka boleh dijadikan panduan untuk sesiapa yang mahu bercuti.
Destinasi Pelancongan Visit Malaysia Pilihan Blogger Malaysia Pt 4 Pulau Tioman Pulau Tercantik Saya masih lagi belum tiba ke Pulau Tioman, yang terletak di sebelah timur negeri Johor Daruk Takzim. Ia merupakan antara destinasi pelancong popular di Malaysia dek kerana ianya merupakan antara pulau tercantik di dunia.

Pulau Tioman adalah pulau bebas cukai, dan memiliki pelbagai …

Bagaimana Nak Dapatkan Iklan Advertorial?

Sebenarnya saya bukanlah pakar untuk beritahu anda mengenai tips dan panduan bagaimana nak dapatkan iklan advertorial dalam blog. Tetapi, saya lihat dan boleh kongsikan beberapa tips jika anda mahu mencuba, manalah tahu dengan tips ini anda akan dapat peluang lebih baik daripada saya. Mengapa? Sebab untuk dapatkan iklan advertorial ini, apa yang paling penting adalah cara anda menulis mengenai sesuatu.
Bagaimana Nak Dapatkan Iklan Advertorial?
Ya. Itu adalah rahsia utama untuk mendapatkan iklan advertorial. Anda perlu pandai guna ayat dan bahasa yang sesuai bagi menulis satu entri advertorial ini. Bukan mudah. Saya sendiri masih lagi belajar. Dan alhamdulillah, ada juga pihak yang berminat mahu mendapatkan advertorial daripada saya dan diterbitkan dalam blog ini.

Opps lupa pula. Advertorial adalah salah satu cara blog anda boleh menjana pendapatan. Untuk pengetahuan, satu entri yang anda tulis (advertorial) mengenai satu-satu produk, laman web, blog, laman Facebook, atau promosi sebu…