31 Oktober 2013

Elak Link URL Berulangan

Ini merupakan salah satu tips dan teknik SEO Blogspot. Tips ini mengambil kira URL atau link dalam blog kita terutama di paparan utama bagi offpage SEO. Saya syorkan anda elak dari sesebuah atau sesuatu URL itu berulangan kali dipaparkan.

Elak Link URL Berulangan

Tips ini saya peroleh lama dah, dan kalau anda perasan, saya tidak letakkan arkib blog di sidebar yang kebiasaan ramai blogger letak. Ini adalah untuk elakkan blog tidak ada pertindanan URL atau link yang sama. Dan jika anda tengok di paparan utama blog ini, anda tak nampak bahagian sidebar yang tulis entri terkini. Bahagian itu hanya akan muncul bila anda klik pada satu-satu entri sahaja. Nampak tak?

Elakkan URL entri berulangan sebab kadangkala robot enjin carian ni akan anggap blog kita hanya mahu buat link-spam atau ladang penuh link untuk kuasai satu-satu keyword itu. Kalau terpaksa, seboleh mungkin cuba pastikan link URL tersebut tidak lebih dari 2 kali bertindanan.


Cuba elak, dengan beberapa tips yang telah saya berikan di atas. Faham kan?

Selamat mencuba.

Tips Hantar URL Blog ke Lebih 40 Enjin Carian

Mungkin ada yang tahu, mungkin juga ramai yang tak tahu. Tips yang akan saya kongsikan ini merupakan antara perkara terawal saya lakukan apabila saya menyiapkan satu-satu blog. Setiap kali ada tempahan buat blog, saya akan pastikan bahawa blog tersebut menerima pendedahan di enjin carian. Saya sendiri setiap dua atau tiga bulan sekali akan hantar URL blog ini ke lebih 40 enjin carian di internet.

Tips Hantar URL Blog ke Lebih 40 Enjin Carian

40 enjin carian! Perghh mesti banyak masa akan terbuang kan? Err .. sebenarnya tidak, saya hanya menggunakan satu perkhidmatan yang membolehkan saya hantar URL blog-blog saya ke lebih 40 enjin carian ini. Tak susah, dan anda tak perlu daftar pun. Hanya masukkan butiran dikehendaki dan walla .... dalam masa beberapa minit sahaja, blog anda sudah pun diterima untuk berada di dalam beberapa enjin carian seluruh dunia.

Apa perlunya hantar sehingga begitu banyak? Ok, pertama sekali adalah untuk membina backlinks bagi blog anda. Kebanyakkan enjin carian tersebut adalah merupakan direktori yang mengumpulkan laman web dan blog. Jadi, dengan cara ini ia akan memudahkan penyenaraian tersebut.
Tips Hantar URL Blog ke Lebih 40 Enjin Carian

Bagaimana caranya? Ok, anda hanya perlu ke Submit Express (klik). Isikan butiran disediakan, dan kemudiannya, lihat dalam email anda untuk beberapa confirmation fasa kedua. Cukup mudah, hanya klik pautan-pautan yang diberikan, dan in Sha Allah ... blog anda akan disenaraikan di enjin carian yang disenaraikan.
Tips Hantar URL Blog ke Lebih 40 Enjin Carian
Cubalah. Ianya percuma, malah anda bakal dapat banyak tips menerusi email anda mengenai SEO, trafik blog, dan banyak lagi ....

Saya dah lama cuba dan gunakan untuk blog-blog kendalian saya, dan hasilnya memang bagus. Cubalah ya ....


Berbaloi Rasanya Apabila Berikan Kejayaan Pada Blogger Lain

Satu ketika dahulu, saya bina dan buat blog ini antara lain adalah untuk kongsikan gambar-gambar yang saya tangkap hasil hobi saya dalam fotografi. Ketika itu, saya buat blog untuk kongsikan gambar yang saya ambil menggunakan kamera DSLR Sony A200. Itulah kamera DSLR pertama saya.

Apabila Apa Dicurahkan Dirasakan Berbaloi

Kemudian, apabila saya mula menulis mengenai tips blogging, ramai yang nampaknya mahu tahu lebih lagi mengenai cara berblog yang betul, cara mendapatkan trafik ke blog, cara nak tambah follower, dan bagaimana untuk menjadi blogger yang berjaya.

Saya usahakan diri saya untuk maju setapak demi setapak. Dengan bantuan beberapa blogger yang dah memang berjaya, saya cuba cedok segala ilmu yang ada. Ketika itu, blogwalking menjadi agenda saya setiap hari. Saya singgah dari blog ke blog, terutama blog yang dapat ramai pengunjung dan ramai pembaca, saya kaji, saya selidik ... dan cuba dapatkan rahsia blogger dan blog itu capai kejayaan.

Alhamdulillah, akhirnya dengan ilmu yang sedikit ada, saya dapat capai apa yang saya mahukan. Lalu, saya terdetik hati .. bahawa kejayaan kecil ini patut dikongsi oleh semua. Ilmu yang saya dapat, saya mahu beritahu pada yang lain ... dan akhirnya blog ini menjadi Panduan Blogger untuk blogger-blogger Malaysia. Syukur, blog ini diterima baik oleh semua.

Usaha saya ini, dari hari ke hari membuahkan hasil. Ramai blogger yang dulunya kecil kini sudah nampak gah. Ramai blogger yang dulunya hanya buat blog suka-suka, sudah dapat jana pendapatan sampingan sendiri. Ada yang dulunya bengap SEO kini dah handal dalam bab SEO Blogspot (maaf guna bengap ...:P). Ada yang dulunya blog kucar-kacir, kini dah ada blog yang tersusun dan sedap mata memandang.

Itu antara impian saya, melihat ramai blogger terutama blogger yang kosong ilmunya menjadi seorang blogger Malaysia yang ada pengetahuan.

Kejayaan mereka, merupakan kegembiraan saya. Bukan sedikit rasa, tapi amat bermakna. Terima kasih kepada ramai rakan blogger yang ikuti blog ini. Terima kasih tak terhingga kepada blogger-blogger yang sudi singgah hari-hari dan cedok segala ilmu percuma yang disampaikan.

Apalah guna ilmu andai tidak diamal. Apalah guna ilmu andai ia tidak disebarkan. Terima kasih semua.


6 Cara Menghargai Blogger Terkenal

Mungkin ada yang tak terfikir pun .... tapi saya merasakan ramai antara kita dah salah menghargai blogger-blogger hebat di dunia maya ni. Bukan apa, silap cara sebenarnya. Ini pendapat saya, mungkin ada pendapat lain .... 

Apa kata saya tentang bagaimana menghargai blogger terkenal?

Ohh sebelum itu, siapa blogger terkenal? Blogger terkenal bagi saya ialah blogger yang bila disebut namanya akan dikenali oleh blogger2 lain, atau paling tidak, bila disebut nama blognya. Haa .. memang terkenal. Antara blogger terkenal .. hmm ... hmmm rasanya anda sendiri dah ada jawapannya.

So, bagaimana ehh nak hargai mereka ni? Ke tak perlu dah nak dihargai .. yelah, dah terkenal kan ... buat apa lagi ye tak? Actually, tak salah pun nak menghargai sesapa, tetapi bagi saya, jika blogger tu dah berikan impak kepada sejarah anda berblog, seharusnya anda membuat satu bentuk penghargaan buatnya.

6 Cara Menghargai Blogger Terkenal

Praktikkan Petua Dan Nasihat Yang Diberikan
Jika ia sesuatu yang baik, yang si blogger tu dah buat dan hasilnya pula adalah kejayaan, apa salahnya anda ikut. Mereka beri, bukan hanya untuk anda baca, tetapi untuk anda ikut jejak langkah dan menjadi seperti mereka juga.

Komen Dan Interaksi
Jika ada sesuatu yang anda tak berapa setuju, anda harus memberikan komen anda. Tak semestinya komen anda tu nak angkat2 bakul dia, sesekali jika merasakan ada pendapat lain yang ingin anda kontrakan, nyatakan .... tak semestinya blogger terkenal itu betul, mungkin ada kesilapan yang dilakukan. Blogger terkenal tak bermaksud ia blogger yang kalis salah dan silap. Cuba berinteraksi dengan blogger yang dah ada nama ini, menerusi komen, menerusi segmen, giveaway atau apa sahaja yang membolehkan anda berinteraksi dengan mereka.

Letakkan URL Blog Dalam Senarai Blog Kesukaan Anda
Ramai yang buat, saya sangat pasti. Bila dah suka, pasti kita simpan. Ibarat benda berharga ... kita simpan elok2 ... ada masa kita jenguk2 ...belek2 ..... :)
Tegur Bukan Hentam
Ada mungkin yang macam iri hati atau tak setuju dengan cara blogger terkenal ini lakukan dalam blognya - cara terbaik adalah tegur, bukan menghentam. Ada blogger yang suka benar main hentam2 ni ... ishh tak baik .... buang sifat tak baik tu. Buat hati jadi hitam je nanti. :P

Jangan Puji Lebih-Lebih Takut Timbul Fitnah
Ada blogger yang suka sangat puji menggunung blogger-blogger terkenal ni. Saya syorkan cuba kurangkan sedikit bab2 puji lelebih ni, bukan apa, takut nanti timbul fitnah, ada orang lain tak suka sangat puji lebih2, cukup kadar dah le ... lagipun nak elakkan sifat riak dan takbur pada diri blogger2 yang dianggap terkenal ni. Kalau kita 'sayang' blogger yang kita rasakan banyak dah bantu kita dalam dunia blogging ni, cuba elakkan fitnah menyelubungi blogger tu .. ini lebih baik.

Berikan Backlink Sewajarnya
Nak hargai tanpa orang lain rasa geram ... buatlah backlink. Mungkin ada cerita atau kisah, mungkin petua atau tips yang anda dapat dari blogger terkenal ni, so boleh kongsi, tak perlu puji2 ... kasik backlink dalam entri secara bijak. Boleh kan? 

Gitulah adanya .. ini merupakan pendapat saya, dan saya juga seperti anda mungkin ada silap dalam tajuk yang dinyatakan. Andai setuju, saya syorkan anda copy paste ... tanpa sebarang syarat .. :) moga apa yang bermanfaat ini menjadi benih kebaikan buat semua.

Kredit Foto: http://www.broframestone.com/

 

Kesukaran Seorang Blogger

Susah ke nak buat blog? Uhhh .... sekarang ni, buat sesapa menggunakan khidmat Google/Blogspot .... saya boleh katakan hampir siapa sahaja boleh membina blog. Hanya 5 minit, anda dah boleh adakan sebuah blog ringkas.

Kesukaran Seorang Blogger

Buat blog tak susah .... tapi yang sukarnya ialah untuk mendapatkan trafik, maintain trafik tu ... dan terus-terusan memastikan blog itu sentiasa 'hidup'.

Blog anda perlu terus update agar ia dapat memancing pengunjung yang akhirnya nanti menjadi pembaca di blog anda.

Jadi, apabila ada seseorang yang anda kenal atau diri anda sendiri, nak ada satu blog, fikirkan .. adakah anda dapat update blog anda dengan satu kekerapan yang memadai - paling tidak seminggu sekali. Jika boleh .... maknanya anda lansung tiada masalah dalam dunia blog ini.

Maka, pastikan kesukaran utama ini dapat dan boleh anda atasi ... Update dan Maintain. Jika boleh dilakukan, blog anda pasti akan gemilang .... dan hidup. Enjin carian juga suka, pengunjung pun suka .... :)


30 Oktober 2013

2 Cara Jana Pendapatan Dengan Affiliate

Ada blogger yang mungkin tak berapa jelas tentang program Affiliate. Ada beberapa entri sebelum ini yang menjelaskan mengenai affiliate dan cara nak dapat income menerusinya. Tapi tak mengapalah, saya cuba jelaskan sekali lagi mengenai bagaimana nak jana pendapatan dengan affiliate ini.

2 Cara Jana Pendapatan Dengan Affiliate

Ada dua cara anda boleh dapat komisen dengan affiliate. Tapi tak semua empunya program akan berikan dua cara ini, ada tu hanya guna salah satu, dan ada yang guna kedua-duanya.

List Adalah Aset Utama Pemasaran Affiliate

Untuk pengetahuan, dalam dunia affiliate, perkara paling utama dan paling penting ialah mempunyai list atau senarai nama pelanggan dan bakal pelanggan. Kebanyakkan kejayaan income ribu-ribu pemasar affiliate ialah kerana mereka berjaya mendapat jualan hasil daripada pelanggan sedia ada. Pelanggan yang punyai minat dan matlamat yang sama, dan mereka ini juga memberikan pelanggan baru yang memungkinkan lebih jualan terhasil. List adalah kekuatan seorang pemasar affiliate, lebih panjang senarai, maka akan lebih banyaklah bakal pelanggan yang akan beli produk affiliate.
2 Cara Buat Duit Dengan Affiliate

PPL vs PPS

Dua cara yang saya maksudkan untuk jana pendapatan menerusi affiliate ialah PPL (Pay-per-Lead) dan PPS (Pay-per-Sale).

Pay per Lead ialah komisen dijana disebabkan kita memberikan bakal pelanggan kepada pemasar produk. Selalunya dibayar dalam RM0.20 - RM2.00. Dengan menggunakan link yang disediakan, kita bawakan (lead) bakal pelanggan kepada pemasar affiliate. Bakal pelanggan akan daftar, berikan butiran diperlukan dan apabila disahkan, kita sebagai orang yang bertanggungjawab perkenalkan produk atau bisnes tersebut akan diberikan komisen PPL.

Dalam beberapa program affiliate, jika pelanggan itu yang telah didaftarkan beli produk yang dipromosikan, kita akan terima pula komisen PPS.

Pay per Sale ialah komisen yang diberikan kepada kita seandainya link yang kita sediakan memberikan jualan. Contohnya, A klik banner blog produk ABX, dan kemudian membeli produk tersebut, maka pemasar affiliate produk ABX akan berikan komisen kepada kita. Selalunya komisen yang diberikan antara 20-70% harga jualan produk tersebut.

Katakan A tadi beli produk menerusi affiliate link kita dengan harga RM200, dan diberikan komisen 50 peratus, maka komisen yang diterima adalah RM100.

Harus diingatkan, jika A klik dan tidak buat sebarang pembelian, maka tiada komisen akan dijana.

Bagaimana nak buatkan A melakukan belian menerusi link affiliate kita, in Sha Allah .. nanti saya akan cuba berikan tips. Namun, tips paling utama ialah pilih produk yang sesuai dengan niche blog anda, dan mempunyai surat jualan yang baik.

Semoga semua dapat faham mengenai 2 cara jana pendapatan menerusi affiliate ini.

Selamat berjaya.


Canvas D'Arte - Abadikan Kenangan Terindah

Mengabadikan sesuatu kenangan bermakna ke satu medium yang boleh kita lihat hari-hari tentu seronok. Jika dulu, setiap kenangan itu kita simpan dalam album gambar, dan kemudian ke komputer dan pen drive, kini anda boleh menzahirkan kenangan terindah itu dengan cara yang lebih appeal. Perkenalkan kepada anda Canvas D'Arte; apabila gambar itu lebih dari sekadar sebuah memori.

Canvas D'Arte - Abadikan Kenangan Terindah

Poly-Cotton Canvas for Photo

Canvas D'Arte memberikan anda cara termudah untuk menzahirkan kenangan terindah anda dari sebuah foto biasa ke kanvas dengan material Poly Cotton 410gsm yang ternyata lebih baik daripada 100% Cotton yang kebanyakkan digunakan oleh syarikat lain.

Yang menariknya ialah, Canvas D'Arte memudahkan anda membuat tempahan, menukarkan sekeping foto menjadi gambar kanvas Poly Cotton 410gsm dengan sangat mudah. Anda hanya perlu sediakan gambar, kemudian upload, dan gambar kanvas Poly Cotton sedia diterima di pintu kediaman anda. Best kan? Tak perlu pun anda ke kedai untuk proses segala bagai. Hujung jari je ....

Split Panel Photo Canvas

Untuk lebih memuaskan, saya syorkan kepada anda Canvas D'Arte dengan Split Panel Photo Canvas. Lebih nampak istimewa, dan unik untuk kediaman anda. Lihat contoh yang saya kongsikan ini.

Kelebihan Poly Cotton Canvas

Material Poly Cotton yang digunakan adalah material paling terbaik untuk gambar saiz mega. Kandunganya terdiri daripada 65% Polyester dan 35% Cotton. Material paling tebal iaitu 410gsm-450gsm. Lebih putih berbanding Cotton Canvas biasa. Dengan kelebihan ini, ia dapat menghasilkan gambar yang lebih cantik. Malah material ini lebih halus berbanding Cotton Canvas biasa.

Berminat nak tahu lebih lanjut? Sila ke page Canvas D'Arte (klik) dan lihat lebih banyak ontoh menarik untuk abadikan kenangan terindah anda. Atau anda boleh ke blog Canvas D'Arte di sini -
www.canvasdarte.blogspot.com untuk ketahui mengenai material dan bahan yang digunakan.

Dapatkan harga berpatutan untuk setiap kenangan anda yang mahu diabadikan. Untung-untung ada promosi khas .... cuba-cubalah sebut nama blog ini ehh .... 




Tiket Percuma Final Piala Malaysia 2013 - Kelantan vs Pahang

Wordless Wednesday - Setiap hari rabu semua blogger menerbitkan satu entri gambar tanpa meletakkan apa-apa keterangan untuk menjelaskan gambar tersebut. Terpulang pada pengunjung untuk buat intreprestasi dan komen mengenainya. Gambar yang hebat boleh menerangkan segalanya.

Tiket Percuma Final Piala Malaysia 2013 - Kelantan vs Pahang


Kredit Foto: Que Achmad

p.s: Jangan marah naaa .. saja nak melawak, kurangkan ketegangan .. hehehehe.... 


PopAds - Satu Lagi Cabang Blogger Buat Duit

Pernah atau tidak anda pergi ke satu blog, klik mana-mana entri dalam blog tersebut, satu pop up iklan akan keluar? Jika ya, itu mungkin merupakan iklan yang dipaparkan menerusi platform pengiklanan blog PopAds. PopAds semakin digemari ramai blogger kerana ia akan papar iklan di tab lain dan tidak mengacau secara total paparan di blog anda.
PopAds - Satu Lagi Cabang Blogger Buat Duit

PopAds berikan dua pilihan pengiklanan di blog yang menarik - iaitu popup window, dan satu lagi ialah popunder. Ia akan memaparkan iklan berdasarkan region pengunjung blog anda. Katakan seorang pengunjung datang ke blog anda dari Canada, maka iklan yang akan keluar ialah produk-produk yang ada kaitan dengan pengunjung dari Canada tersebut. Apabila ini berlaku, kemungkinan rate iklan anda akan jadi bertambah.

Dibayar Dalam USD

Oh ya, lupa nak bagitahu, PopAds berikan nilaian dalam bentuk matawang USD. Jadi, iklan yang dipaparkan memang lumayan disebabkan PopAds berdasarkan PPV (Pay-Per-View) serta PPC (Pay-Per-Click). Dan sebagai tambahan, rate pembayaran atau iklan adalah bersandarkan kepada pasaran semasa, jadi ia akan berubah-ubah.

Rate Berubah Ikut Permintaan

Rate iklan adalah berdasarkan kepada negara pengunjung, kualiti kandungan blog serta niche tertentu. Malah, rate juga berubah-ubah ikut samada ia hari biasa, cuti umum, hari minggu atau perayaan tertentu.
PopsAds Rate

Dan anda boleh pasang medium iklan PopAds bersama dengan medium pengiklanan yang lain termasuklah Nuffnang. Ia tidak akan ganggu status Glitterati anda dalam Nuffnang.

Daftar Percuma Tetapi Approval Agak Strict

Pendaftaran adalah percuma tetapi bukan semua blog akan dapat menggunakan PopAds. Ia bergantung kepada niche blog dan juga jumlah hits blog anda. Pengesahan akan dilakukan oleh PopAds, paling lama dalam masa kurang seminggu.

Jika blog anda diterima untuk letakkan iklan PopAds, anda akan diberikan kod yang perlu anda letak dalam HTML blog anda.

Boleh Had Jenis Iklan

Oh ya, PopAds kini beri kelebihan buat blogger untuk hadkan iklan tertentu ... misalnya iklan berkaitan 'orang-orang tua' dan iklan berkaitan judi boleh dielakkan. Maka, tiada masalah mengenai jenis-jenis iklan yang akan dipaparkan.

Berminat nak mencuba PopAds? Daftar di sini - PopAds Advertising

Selamat mencuba.

Foto Cantik Pernikahan Diana Amir oleh Amalina Tuna

Foto Cantik Pernikahan Diana Amir

Wordless Wednesday - Setiap hari rabu semua blogger menerbitkan satu entri gambar tanpa meletakkan apa-apa keterangan untuk menjelaskan gambar tersebut. Terpulang pada pengunjung untuk buat intreprestasi dan komen mengenainya. Gambar yang hebat boleh menerangkan segalanya.
Foto Cantik Pernikahan Diana Amir oleh AmalinaTuna
Foto Cantik Pernikahan Diana Amir oleh AmalinaTuna
Foto Cantik Pernikahan Diana Amir oleh AmalinaTuna
Foto Cantik Pernikahan Diana Amir oleh AmalinaTuna
Foto Cantik Pernikahan Diana Amir oleh AmalinaTuna
Foto Cantik Pernikahan Diana Amir oleh AmalinaTuna
Foto Cantik Pernikahan Diana Amir oleh AmalinaTuna
Foto Cantik Pernikahan Diana Amir oleh AmalinaTuna
Kredit Foto: Amalina Tuna Photography


Destinasi Pelancongan Visit Malaysia Pilihan Blogger Malaysia Pt 2

Malaysia memang banyak keunikkannya. Saya berani berkata, ramai antara kita yang tidak tahu seluruhnya akan keunikkan yang ada di tanah tumpah negaraku ini. Segmen #VMY2014 yang disertai ramai blogger yang suka mengembara dan melancong telah mendedahkan betapa banyak keunikan yang ada. Pasti, buat para pelancong baik dari luar negara dan dalam tidak mahu lepaskan untuk ketahui apakah keunikan sempena #VMY2014.

Mari lihat beberapa keunikan Malaysia yang dikongsi oleh rakan blogger sempena Tahun Melawat Malaysia 2014 (#VMY2014).

Destinasi Pelancongan Visit Malaysia Pilihan Blogger Malaysia

Kenali Sarawak Menerusi Perkampungan Budaya Sarawak

Menerusi Kampung Budaya Sarawak yang terletak di kaki Gunung Santubong ini, anda akan mengetahui hampir keseluruhan budaya dan kepelbagaian etnik yang ada di Sarawak. Dalam satu hari, minda dan pengalaman akan tertumpu betapa banyaknya keunikan yang ada di sebuah negeri yang cukup terkenal dengan panggilan Bumi Kenyalang ini.
#VMY2014 - Kampung Budaya Sarawak

Saya sendiri telah punyai kesempatan untuk ke Kampung Budaya Sarawak. Memang seronok. Memang banyak pengetahuan baru saya dapat. Dan apa yang mengagumkan saya ialah, walaupun dalam perbezaan etnik dan budaya yang adanya amat ketara, namun Sarawak boleh bermasyarakat tanpa sebarang masalah, hidup dalam rukun dan bersama arus pembangunan tanpa memingkirkan budaya dan adat resam lama.

Budaya dan adat resam inilah yang menjadikan Sarawak itu serba unik serba menarik. Ikuti lebih suasana menarik dengan gambar cantik di sini - Kampung Budaya Sarawak - Aset Pelancongan #VMY2014

Uniknya Menara-Menara Jam Kemerdekaan Malaysia

Saya sendiri tidak menyedari bahawa Malaysia juga unik dengan menara-menara jam Kemerdekaan yang ada. Anda juga pasti akan terpegun apabila mengetahui bahawa Malaysia punyai banyak menara-menara jam yang mendeklarasikan kemerdekaan negara dengan cara unik tersendiri.
#VMY2014 Malaysia Independence Clock Tower

Memang menarik. Selama ini saya tidak tahu bahawa terdapat banyak menara-menara jam yang 'merakamkan' sejarah kemerdekaan negara. Terdapat lebih 10 menara jam kemerdekaan telah dibina di Malaysia, dengan keunikan serta ceritanya yang tersendiri.

Untuk lebih info dan melihat akan fakta-fakta berkaitan menara-menara jam kemerdekaan ini, boleh rujuk entri ini - Menara Jam Kemerdekaan Malaysia

Lebih banyak entri #VMY2014 akan saya kongsikan kepada anda hasil kerjasama beberapa blogger yang telah join segmen ini tempoh hari. Anda akan berasa kagum betapa banyaknya kelebihan dan keistimewaan negara kita. Pastinya ia bakal jadi tarikan untuk pelancong semasa Tahun Melawat Malaysia 2014 nanti, in Sha Allah.

FARAHiskandar - 'Kesayangan' Baru Farah Lee dan Ally Iskandar

Oh, pasangan blogger Farah Lee dan selebriti Ally Iskandar sudah ada kesayangan baru. Mereka namakan ia sebagai Farah Iskandar. Dan nampaknya dengan populariti yang ada pada kedua pasangan ini, nama Farah Iskandar kini dikenali ramai.

FARAHiskandar - 'Kesayangan' Farah Lee dan Ally Iskandar

Tahniah kepada pasangan ini kerana telah adanya Farah Iskandar. Satu perkembangan yang baik, menunjukkan bahawa mereka kini tahu untuk melakukan sesuatu untuk masa depan. Nama Farah Iskandar, pada hemat saya berkemungkinan diideakan menerusi gabungan dua nama mereka - Farah Lee dan Ally Iskandar.
Gambar Ally-Farah dengan anak saudara
Foto pasangan cantik farah lee - ally iskandar

FARAHiskandar - Butik Online Pasangan Romantis Ally-Farah

FARAHiskandar itulah nama butik online yang dipunyai oleh kedua pasangan ini. Gabungan nama Farah Lee dan Ally Iskandar menjadikan ia satu jenama yang unik. Meh layan beberapa koleksi FARAHiskandar yang merupakan kesayangan terkini bagi Farah Lee dan Ally Iskandar ini.
Gambar cun Farah Lee - Farahiskandar
Gambar cun Farah Lee
Gambar cun Farah Lee
butik online farah lee - farahiskandar

Untuk melihat seleksi terbaik daripada Farah Lee, boleh jenguk butik online mereka - FARAHiskandar Kebanyakkan fesyen tudung digayakan oleh Farah Lee. Dan tudung yang ditawarkan ialah tudung bawal yang kini semakin digemari semula.

Kredit Foto: Fanpage Farah Lee

p.s: Gambar Ally-Farah dengan baby comel adalah anak saudara mereka

29 Oktober 2013

Biasakan Menjadi Blogger Yang Memberi

Amalan sedekah adalah amalan yang dituntut oleh agama. Islam sejak dari dahulu lagi telah mengamalkan konsep amal jariah bagi memantapkan ekonomi umat. Malah, dalam menyebutkan sedekah dalam Islam, senyuman pun diambil kira sebagai salah satu cara untuk bersedekah. Maka, menjadi seorang blogger yang suka memberi adalah perkara mulia yang patut dibiasakan oleh blogger Malaysia.

Biasakan Menjadi Blogger Yang Memberi

Tak susah mana untuk menjadi seorang blogger yang memberi. Ada banyak cara dan kaedah; dan salah satu adalah dengan menjadi penaja ke mana-mana kontest anjuran blogger lain, terutama blogger baru.

Bukan apa, saya nampak ramai blogger baru cuba mencari tapak dalam dunia blog ini. Dan ada antaranya cuba melakukannya dengan teknik anjurkan segmen, kontes serta giveaway. Blog mereka masih baru, jadi soal untuk mendapat penajaan memang sukar bagi mereka.

Almaklum sekarang, saya nampak ramai blogger yang dulunya ada 100-200 follower blog dah jadi ribuan disebabkan oleh mereka anjurkan kontes serta giveaway. Blogger yang dah ada pengikut ramai, memang tak sukar nak cari penaja. Sekali naik status di Facebook atau tulis entri di blog cari penaja, ramai yang berebut nak memberikan sumbangan. Berbeza dengan blogger baru.

Dan saya nampak, ada kecenderungan di mana bila blogger baru nak minta tajaan, ada yang tidak respon, apatah lagi bila nampak blog penganjur yang tidak berapa menyakinkan untuk mereka mendapat keuntungan darinya.

Bagilah peluang untuk blogger baru ini. Tak boleh beri banyak, beri sedikit pun tak mengapa. Bantu setakat kemampuan yang ada. Saya pasti ramai yang boleh.

Pada blogger baru yang nak mencuba buat kontes dan giveaway, sila rujuk cara terbaik untuk melakukannya, jangan main buat semborono semata nak dapatkan trafik, nak tambahkan follower atau nak cari populariti.

Blogger baru mesti tahu cara terbaik anjurkan kontes dan giveaway. Nampak senang, tapi sebenarnya agak sukar. Serius. Saya sendiri pernah pening kepala kerana anjurkan kontes satu ketika dahulu.


Facebook Ardi Hamza - Suspek Pembunuhan Kakitangan Ambank

Hebatkan dunia tanpa sempadan, internet ini; mana tidaknya, suspek pembunuhan kakitangan Ambank yang menjadi isu terhangat pun ada akaun Facebook sendiri. Facebook Ardi Hamza, suspek pembunuhan kejam kakitangan Ambank, Norazita Abu Talib, menjadi perhatian orang ramai sejak dua tiga hari lalu.

Facebook Ardi Hamza - Suspek Pembunuhan Kakitangan Ambank

Facebook Ardi Hamza dikenalpasti oleh ramai pengguna Facebook dengan menggunakan nama akaun Ardi Ode Putra Katela. Di dalam akaun tersebut, ada gambar profil mirip wajah suspek yang diedarkan polis sejurus pembunuhan pada Rabu lalu, dengan status terakhir tertulis "Jum Blik kampung kita.... mat mlam all".
Pihak PDRM telahpun sedia maklum akan perkara ini dan sedang memantau dengan rapinya. Antara kandungan Facebook milik suspek adalah beberapa gambar memperlihatkan longgokan wang tunai, suspek di gym dan beberapa gambar suspek berpakaian seragam pengawal.

Kandungan Dalam Album Gambar Facebook Ardi Ode Putra Katela


Memetik Berita Harian Online:
Dalam kejadian di USJ Sentral, Subang Jaya, jam 6.20 petang Rabu lalu, Norazita, 37, yang juga Pegawai Operasi Ambank Cawangan USJ, maut ditembak di kepala dari jarak dekat oleh pengawal keselamatan tempat kerjanya.

Suspek kemudian melarikan wang tunai RM450,000 dari bilik kebal bank berkenaan yang sebelum itu dibuka oleh mangsa untuk menyimpan wang.

Dalam usaha memburu suspek, setakat ini polis menahan tiga individu termasuk isterinya pada hari kejadian kerana dipercayai turut bersubahat dan menemui wang tunai RM30,000.

Saya harap kes ini dapat diselesaikan segera supaya dapat tenangkan segala keributan dan kesedihan pihak keluarga mangsa. Saya sendiri terkejut apabila isteri memperlihatkan gambar mangsa pembunuhan ini yang sungguh menyanyat hati. Memikirkan akibat tidak elok, isteri saya terus padamkan gambar mangsa yang diterima menerusi aplikasi WhatsApp.

Ramai juga blogger yang memuat naik gambar mangsa yang meninggal dunia akibat ditembak di kepala itu, dan ramai juga telah melakukan tanggungjawab untuk membuang gambar tersebut dalam entri blog mereka sebagai menghormati permintaan keluarga mangsa. Alhamdulillah, kita blogger Malaysia boleh sahaja bertolak-ansur dan melakukan sesuatu yang baik - dan bukan hanya mengejar trafik blog semata-mata.

Mari doakan kebaikan kepada keluarga mangsa Norazita Abu Talib, dan saya ucapkan takziah. In Sha Allah, dengan doa ramai, suspek akan dapat ditangkap dan kes dapat diselesaikan segera.


28 Oktober 2013

Takrifan Sebuah Entri Berkualiti

Ada yang kata, kalau nak buat entri yang berkualiti, perlu panjang-panjang. Ada pula yang kata, nak entri berkualiti kena tulis dengan bahasa skema. Ada pula yang dok tambah, kalau nak jadikan sebuah entri blog itu berkualiti, mesti dan perlu letakkan gambar. Jadi, apa sebenar takrifan sebuah entri yang berkualiti?

Takrifan Sebuah Entri Berkualiti

Bagi saya, sebuah entri yang berkualiti tidak semestinya panjang, tidak semestinya perlu tulis dengan ayat-ayat skema, dan tidak semestinya perlu ada gambar.

Saya berikan anda satu metafora untuk difikirkan.

Fikirkan semasa anda di sekolah.

Buku teks, ayat semuanya memang skema. Adakah ia sebuah buku teks yang berkualiti? Tidak juga, kerana kadangkala ada sahaja kita sebagai pelajar diminta untuk mencari sumber lain seperti tajuk buku lain di perpustakaan. Jadi, entri dengan ayat skema bukan petanda ia sebuah entri berkualiti. Namun, tidak dinafikan ia boleh dijadikan salah satu daripada banyak untuk menjadikan sebuah entri itu berkualiti - kerana kualiti ini perlu memenuhi permintaan akan pembacanya.

Fikirkan semasa anda remaja, yang suka baca novel.

Novel, kadangkala ayat digunakan bukan ayat skema. Malah, ada novel yang guna bahasa seharian dan bahasa pasar, campur aduk dengan pelbagai slanga, dengan dialek. Adakah ia sebuah novel yang tiada kualiti? Lihat berapa banyak novel yang kini diangkat ke layar perak, dan berjaya dengan kutipan juta-jutaan.

Fikirkan pula sebuah pamplet iklan, ataupun papan tanda iklan.

Tak banyak ayat pada papan tanda iklan. Tapi ia boleh menarik perhatian ramai. Adakah ia sebuah papan tanda iklan yang tiada kualiti. Hanya letak gambar seorang lelaki pakai baju ada huruf S dan angkat sebuah jet ... dan letak waktu tayangan serta lokasi. Perghh berbaris orang nak tengok lelaki itu dalam sebuah tempat separa gelap.

Takrifan Kualiti Pada Entri Itu Subjektif

Kualiti ini sebenarnya agak subjektif. Ia bukan mengenai apa yang telah kita tulis, ia mengenai apa yang telah orang lain baca. Mereka yang membaca itu yang boleh takrifkan apa itu kualiti pada sebuah entri dalam blog. Anda; perlu juga baca untuk tahu samada entri itu ada nilainya.

Lain pembaca, lain pemahaman. Anda tidak boleh suruh seorang kanak-kanak untuk nilai kualiti sebuah buku novel bertajuk Hingga Hujung Nyawa, tapi boleh suruh dia untuk baca komik Upin Ipin dan tanya ... "Best tak komik tu..."

Sama juga apabila anda minta seorang Profesor Bahasa Melayu menilai sebuah Komik Jepun .. samada komik itu berkualiti atau tidak.

Makanya, takrifan kualiti sesebuah entri hanya boleh dilihat dari respon pembaca. Jika ada respon yang baik, maka entri tersebut bolehlah dianggap sebagai sebuah entri yang ada kualitinya tersendiri. Dan respon pembaca ini ada dua cara dinilai - dari segi komen dan dari segi trafik terus (direct traffic); serta backlink yang diberikan kepada entri tersebut.

Apapun, untuk hasilkan sebuah entri yang berkualiti adalah terletak pada diri kita. Apa yang ingin disampaikan itu telah disampaikan atau tidak. Jika anda tulis panjang berjela sekalipun, kalau buat orang keliru dan geleng kepala .... apa guna ye tak?


Bagaimana Nak Cantikkan Ruang Komen Blog?

Ramai yang berminat untuk mendapatkan ruang komen yang cantik dan menarik. Tapi, tak ramai yang tahu cara untuk melakukannya. Sebenarnya, sudah ramai blogger yang kongsi cara-cara untuk cantikkan ruang komen blog. Saya sendiri pernah kongsikan beberapa tutorial mengenai kotak komen. Tapi, saya tak ceritakan bagaimana ia dilakukan secara am.

Kali ini, dalam entri yang mungkin akan buat anda pening-pening lalat ini, saya akan kongsikan tentang bagaimana anda boleh cantikkan ruang komen blog anda ikut citarasa anda sendiri. Ikut citarasa anda, dan bukan ikut citarasa penulis tutorial untuk cantikkan blog.

Bagaimana Nak Cantikkan Ruang Komen Blog?

Pertama sekali, anda perlu faham bahawa untuk mencantikkan ruang komen blog anda, anda perlu akses ke bahagian HTML blogspot anda. Jadi, ia memerlukan anda untuk berhati-hati melakukannya. Seperti syor ramai blogger yang handal dalam bab ini, sila buat backup template HTML blogspot anda.

Bahagian yang saya maksudkan ialah CSS blogspot anda. Akses ke CSS adalah dengan klik bahagian b:skin seperti gambaran di bawah ini. Ruang atau kod berkaitan CSS selalunya akan berwarna biru. Untuk ubah atau tukar penampilan kotak komen, cuba cari kod yang ada tulis #comments. Untuk elak keliru, padamkan kod lama anda tersebut, atau anda boleh je copy paste di tempat lain sebagai backup kedua.


Cara Menjadikan Avatar Komen Berbentuk Bulat dan Bukan Petak

Bagi memperlihatkan sedikit kelainan pada ikon pemberi komen, anda boleh ubah atau tambah struktur CSS bagi komentor blog anda. Kod dibawah ini akan menjadikan avatar si pengomen jadi bulat .... dan bukan petak seperti kebiasaan.
Anda boleh bermain-main dengan kelebaran dengan tukar-tukarkan nilai width di atas. Untuk menambahkan sedikit warna, anda boleh ubah mana-mana kod HTML yang ada # di atas, contohnya warna putih ialah #fff dan ada banyak variasi warna putih boleh anda gunakan. Boleh rujuk mengenai warna-warna selamat untuk blog yang pernah saya kongsikan dahulu.

Cara 'Hias' Ruang Kotak Komen

Sekarang, perkara yang utama iaitu cara nak 'hias' kotak atau ruang komen utama blog anda. Seperti yang anda nampak macam blog ini, ia adalah disebabkan saya ubah penampilan ruang kotak komen dengan warna-warna tertentu selain adjust kelebaran.

Jika berminat nak kotak komen lebih kurang macam blog ini, boleh baca entri ini - Nak Kotak Komen Hijau?

Mudah dan memang sempoi, agak-agak nak warna lain, hanya tukarkan kod warna yang ada. Anda boleh copy-paste kod CSS dibawah ini dengan gantikan yang lama.

Cara Tukar Penampilan Nama Tukang Komen dan Meta

Adakala kita mahu ruangan kotak komen diberikan satu keistimewaan dari yang lain. Dan kita mahu memperlihatkan siapa yang telah komen entri blog kita. Cara ini boleh anda lakukan dengan tukar penampilan nama tukang komen serta meta berkaitan dengannya.

Cara Tukar Reply Kotak Komen

Nampak reply komen tu macam tak berapa menarik je kan? Jadi nak tukar boleh gunakan kod CSS di bawah ini. Anda boleh ubah atau tukarkan perkataan reply itu dengan gambar kalau mahu, hanya tambahkan di bahagian background: #f2f2f2f2 url("URL gambar butang reply")

Ok dah kot. Apa yang saya beritahu kat atas tu merupakan antara asas paling mudah nak tukarkan penampilan ruang kotak komen anda, anda boleh ubah ikut kesesuaian dan kehendak anda dengan buat beberapa penambahan atau pembaikan kod CSS di atas.

Untuk lebih pemahaman, boleh rujuk entri asal di sini - How to Create Custom Style Comment in Blogspot

Selamat mencuba.


Tak Suka Blog Tak Ada Update Terkini

Bagaimana mahu mendapatkan pembaca setia? Tak mahu cerita banyak sangat, saya cuma bagi satu sahaja tips yang telah ramai guna, dan berjaya. Untuk mendapatkan pembaca setia yang bertambah dari sehari ke sehari ialah dengan memastikan blog anda ada update terkini setiap hari!

Tak Suka Blog Tak Ada Update Terkini

Ya, update terkini setiap hari! Itu perkara paling asas dan saya fikir paling mudah untuk blog mendapat pembacanya sendiri. Saya sendiri tak suka blog tak ada update terkini - terutama blog-blog saya sendiri. Saya berasa agak kejam pada diri apabila sudah ada blog, sudah ada pengunjung tetapi blog dibiarkan bersawang tanpa cerita, tanpa perkongsian, tanpa perkara yang boleh boleh dicoretkan.
Ohblogger Malaysia Tips Dapatkan Pembaca Blog - Tak Suka Blog Tak Ada Update Terkini

Ramai Selebriti Dapat Pengikut Ramai Kerana Kerap Update Status

Agak malang terutama bagi blogger baru tidak ambil kesempatan untuk mendapatkan pembaca sendiri menerusi update-update terkini. Sebagai fakta dan info, ada salah seorang pengguna Twitter berjaya mendapatkan lebih dari sejuta follower hanya kerana update status Twitter setiap seminit! Dan jangan tak percaya, antara ramai selebriti Malaysia, jika dia seorang selebriti yang paling suka kongsikan perkara-perkara yang dia lakukan di dunia maya - samada Facebook, Twitter atau Instagram, maka merekalah yang paling ramai punyai peminat dan pengikut.

Contoh: Lisa Surihani, Nora Danish, Faizal Ismail dan beberapa nama lagi yang tak dapat nak disebutkan.

Blogger Kerap Update Disukai Ramai

Maka, begitulah juga dengan blog. Lihat bagaimana blogger seperti Ben Ashaari, Lyssa Faizureen mahupun Mat Gebu. Mereka antara blogger yang kerap update blog. Dan saya boleh senaraikan ramai lagi blogger lain seperti Mialiana, Hanif Idrus, Anarm .... yang juga kerap update blog mereka. Tengok pencapaian blog mereka dari sehari ke sehari.

Serius, jika anda singgah di blog pada satu hari dan lihat ada sehingga 3-4 entri yang diterbitkan pada sela masa dalam sehari itu, pasti anda ingin tahu dan baca yang lainnya. Apatah lagi jika entri itu saling berkait. Bukan sahaja dapat pembaca, tetapi juga meningkatkan pageviews blog anda juga.

Tak percaya? Cubalah anda terbitkan dalam sehari paling minima 3 entri dan lihat kesannya dalam masa seminggu. Ya, buat 3 entri minima sehari dalam masa seminggu ... bermakna ada lebih kurang 21 entri seminggu. Boleh? Cuba dululah ...

Ramai tak suka blog tak ada update terkini, apatah lagi andai blog itu sudahpun punyai pengikutnya sendiri.


26 Oktober 2013

Jadilah Blogger Berilmu Berakhlak

Hebat, memang hebat ... blog dapat kunjungan ramai. Hampir setiap cerita disiar, ramai yang akan membacanya. Bukan baca kat takat A-M, tapi dari A sampai Z. Jika ada pengunjung pertama kali singgah ke blog tersebut yang baca entri dari awal sampai akhir, maka blog itu telah berjaya memikat pengunjung pertama.

Tak ramai blogger yang boleh hasilkan entri sebegitu baik. Saya sendiri masih lagi tak pandai-pandai untuk hasilkan entri sebegitu, al maklumlah, saya belajar mengenai molekul, belajar mengenai atom ... bukan bab sastera, bukan guna ayat yang mengiurkan sampai terleleh orang baca dari awal perenggan hingga akhir entri.

Jadilah blogger yang ada ilmu dan ada akhlak. Ada ilmu walaupun tak banyak, jangan sampai tiada ilmu langsung. Blogger perlu tahu cara dan kaedah buat blog yang sebenar. Dunia blog Malaysia bukan macam dulu. Dah lain bebenor dah.

Mengapa blogger terutama blogger baru perlu ada ilmu? Ini adalah untuk elak diri dari dipermain dan diperkotak-katikkan. Serius kata, saya dapati ramai lebih suka baca blog dan 'percaya' apa yang disampaikan menerusi blog. Jadi, kerana pengaruh ini, ada golongan mahu ambil kesempatan. Maka, andai ada ilmu, paling tidak dapatlah elak blogger dari kena tipu hidup-hidup - maksudnya benda senang dan mudah pun boleh dikelentongkan.

Ok. Itu satu bab. Satu lagi ialah blogger perlu berakhlak. Bila akhlak baik, ada tunjang agama sebagai rangka untuk bicara menerusi blog, maka tahulah akan halal dan haram, mana boleh mana yang tidak boleh.

Tentu tidak mahu entri kita cetus derita, sengsara, salah faham, ketegangan, huru hara, tak sedap hati dan macam-macam lagi. Akhlak yang bagus akan cegah kita dari menulis sesuatu yang boleh mengguris hati. Kita tak tahu siapa sebenar yang baca blog kita, maka kita perlu berhati-hati.

Sentiasa ingat akan Allah, akan agama, akan budaya kita yang tersirat dan tersurat, ibarat menarik rambut dari dalam tepung.

Blogger boleh berikan apa sahaja pendapat, tetapi harus fikir akan sebab dan akibat. Bukan semua akan suka, dan bukan semua orang akan faham apa yang kita cuba sampaikan. Namun, in Sha Allah... dengan ilmu ... dengan akhlak baik, perkara yang tidak sepatutnya boleh dielakkan.

Oh ya, andai anda seorang blogger yang ada ilmu tinggi, tapi akhlak ntah ke mana, tak boleh juga. Ia mesti seiringan. Akhlak tinggi tapi ilmu tak berapa nak cukup pun tak boleh juga .... nanti jadilah ilmuwan yang ditipu dan dicuri ilmu, lalu sapi akan dapat nama hanya kerana orang asing minum susu lembu yang dikotakkan.

In Sha Allah. Dan moga Allah hilangkan riak, takbur mengenai ilmu dan jadikan kita semua manusia terbaik.


Muat Turun Teks Ucapan #Bajet2014

Bajet 2014 telah pun selamat dipersembah dan dibentangkan kepada seluruh rakyat Malaysia. Ada yang suka, ada yang tak berapa nak suka. Begitulah, seperti mana sebuah kehidupan, ada putih ada hitamnya. Dalam pemikiran, mungkin inilah hasil terbaik yang boleh diberikan oleh para pimpinan negara kepada rakyat yang telah memilih mereka.

Banyak perkara yang menarik dalam #Bajet2014 kali ini. Saya nak ulas panjang tidaklah pandai dan reti sangat, memandangkan saya hanya ambil mata pelajaran perdagangan hanya dari tingkatan 1-3 sahaja. Masuk IPT awam pun dalam bidang yang jauhhhhh daripada bidang yang membolehkan saya beri pandangan bernas mengenai #Bajet2014. Apa yang boleh saya kata, adalah pandangan kasar dengan ilmu yang tak cukup garam.

Perkara yang paling menarik perhatian tentunya sekali mengenai bonus kakitangan kerajaan yang akan diberikan pada awal Januari 2014. Itu satu perkhabaran gembira buat isteri saya. Sudah ada kira-kira sendiri dalam pemikirannya.

Yang kedua, ialah mengenai bantuan BR1M yang dinaikkkan serta juga bantuan khas untuk pesara kerajaan.

Dan yang ketiga, hmmm tentulah isu kenaikan gula. Satu kenaikan yang pada saya akan memarahkan lagi ramai pengguna Malaysia. Alasan kenaikan harga gula untuk kesihatan pada pandangan saya tidak praktikal. Mengapa? Kerana dengan kenaikan harga gula, semua produk yang samada ada gulanya 60% mahupun 0.06% tetap akan menaikkan harga.

Tak percaya? Cuba anda pesan Teh Tarik kurang gula. Adakah anda akan membayar harga minuman kurang daripada harga Teh Tarik yang memang dah banyak gula (susu). Ok, tak nampak sangat ... cuba pesan air Sirap kurang manis. Harga? Lain atau sama dengan pesanan biasa? Nak tak nak harganya tetap sama - kalau kekal samalah .. kalau dinaikkan .. tidakkah anda bayar lebih daripada sepatutnya sedangkan 'isi' dah kurang?

Jadi, saya tak berapa nak setuju sangat, melainkan ada mekanisma khusus untuk beri kelebihan pada mereka yang memang benar-benar nak kurangkan gula dalam makanan dan lebihkan manis dalam senyuman. Apa yang mereka dapat kerana usaha untuk kurangkan gula? Banding pula dengan mereka yang memang tak kisah pasal gula dalam makanan tetapi bising harga gula naik ....  fikir ni.

Ok. Banyak lagi perkara samada baik dan tak berapa baik boleh anda dapat, hanya setelah anda teliti teks ucapan #Bajet2014. Untuk itu, anda bolehlah muat turun teks ucapan berkaitan #Bajet2014 ini di pautan berikut: Teks Ucapan Bajet 2014 oleh Perdana Menteri

Apapun, harapkan yang terbaik buat Malaysia. Dan semoga Allah S.W.T berikan kesejahteraan pada kita semua. In Sha Allah.


25 Oktober 2013

5 Pelaburan Utama Untuk Blog Berjaya

5 Pelaburan Utama Untuk Blog Berjaya. Siapa yang sanggup melabur untuk blognya? Saya dulu pun agak segan-segan nak keluarkan duit poket untuk blog ini. Tetapi setelah saya mengetahui betapa pentingnya melabur sesuatu untuk mendapatkan sesuatu, maka saya beranikan diri. Apakah pelaburan untuk blog yang telah saya buat? Anda tentu nak tahu bukan? Dalam entri ini saya akan beritahu pelaburan yang perlu bagi membolehkan blog anda berjaya dalam dunia blog Malaysia.

5 Pelaburan Utama Untuk Blog Berjaya

Pelaburan untuk blog berjaya
Pelaburan dalam pemahaman kali ini adalah pelaburan yang melibatkan wang ringgit. Jangan cakap soal tenaga dan masa, kerana itu adalah pelaburan hakiki yang mesti anda buat, tak boleh tidak ... ia memang perlu. Tetapi pelaburan yang saya nak cakap ialah pelaburan yang perlu anda gunakan dari hasil pendapatan anda - yang kemungkinan besar adalah gaji atau income lain.

Sedekah Pintu Rezeki

Pelaburan pertama yang saya lakukan ialah sedekah. Sedekah adalah pintu rezeki. Ramai yang takut untuk memberikan apa yang ada secara sukarela. Jika anda membaca ebook 9 Formula Pantas Seru Rezeki anda akan faham mengapa ia penting. Malah, ramai usahawan berjaya kini menggunakan formula ini untuk menjadi semakin berjaya.

[Ads] Program Derma Ikhlas RM60 Menjadi RM100K

Apa yang saya buat ialah, pendapatan yang saya dapat dengan blog, saya kembalikan dengan buat segmen, kontes serta giveaway. Saya ambil sedikit daripada pendapatan blog yang ada (yang tak banyak mana) untuk dijadikan sebagai hadiah kepada pembaca dan pengunjung blog ini. Jika pendapatan saya banyak, maka banyaklah yang boleh saya berikan, jika sedikit sedikitlah. Yang pasti, saya akan cuba melakukan jika ada kesempatan.
Penjenamaan blog dengan kad nama

Penjenamaan Blog Dengan Domain Sendiri

Pelaburan kedua ialah penjenamaan blog ini. Saya gunakan pendapatan hasil blogging dengan membeli nama domain sendiri. Cari nama domain yang sesuai yang akan membawa nama dan jenama dikenali. Nama domain adalah penting supaya anda dapat kekal dan terus bertahan dalam dunia blog. Nama domain menampakkan anda mempunyai blog yang profesional dan ada kredibiliti.

Nak Beli Domain Murah? Saya syorkan ini - KLIK

Untuk meningkatkan jenama, saya jadi penaja kepada beberapa kontes dan segmen kecil. Tak perlu yang besar-besar, sebab yang besar-besar ini sudah ada jaminan penajanya. Setidaknya, saya dapat bantu blogger yang baru nak naik untuk meningkatkan trafik menerusi segmen dan kontes yang mereka buat. Hadiah disalurkan dalam bentuk wang ringgit kerana ia lebih mudah dan menarik.

Hosting Sendiri Untuk Kejayaan Jangka Panjang

Pelaburan ketiga ialah hosting; ya ... saya ada melabur untuk membeli hosting sendiri blog. Tapi blog ini masih kekal dengan hosting Google (blogger.com). Saya ada melabur untuk peroleh domain dan hosting sendiri bagi blog saya yang lain. Ia bukan satu pelaburan untuk penjenamaan, tetapi juga satu pelaburan untuk saya mendapat ilmu baru.

Ilmu Teras Kejayaan Sebenar

Pelaburan keempat ialah mendapatkan ilmu. Ramai yang ragu-ragu untuk mendapatkan produk online digital seperti ebook. Saya dulu pun begitu juga, takut pembelian itu tidak berbaloi, tetapi percayalah, setelah anda beli dan dapatkan ilmu yang anda inginkan, in Sha Allah, tiada sesalan. Paling busuk pun .... akan ada 10 peratus ilmu yang anda dapat dari ebook itu yang akan dipraktikkan.

Ikuti Sistem Kejayaan Pakar

Pelaburan kelima ialah hadiri seminar yang dianjurkan oleh mereka yang pakar. Mungkin seminar itu agak mahal, tapi ianya berbaloi kerana anda mendapat ilmu secara terus ... anda lihat, anda dengar dan anda boleh berikan reaksi dan respon. Ini merupakan pelaburan jangka panjang. Dan ia merupakan pelaburan untuk lebih memajukan blog. Ia merupakan pelaburan peringkat tertinggi dalam menjadikan diri anda sebagai blogger berjaya dan blog anda sebagai wadah online serba hebat.

Semua diatas adalah perkara yang telah saya buat dan lakukan. Dan hasilnya boleh anda nampak sekarang. Bukan mudah untuk blog menjadi antara 300 terbaik di Malaysia menerima trafik. Dan bukan mudah untuk saya berjaya menjadikan blog sebagai sumber pendapatan. Usaha satu hal, konsisten satu hal ... tapi semua itu perlukan ilmu, dan perlukan pelaburan.

Pelaburan biarlah berbaloi, untuk menjadikan pelaburan itu berbaloi, ikutlah langkah kejayaan yang telah dibentangkan kepada anda. Jika anda tidak bertindak dan hanya duduk diam melihat kejayaan orang lain .. sampai ke sudahlah anda akan hanya mengeluh panjang ....

Selamat melabur untuk kejayaan.

Pelaburan terbaik ialah ilmu.


24 Oktober 2013

Tambah Follower Blog - Paksa Rela atau Suka Rela

Ramai blogger yang mahukan jumlah follower (pengikut) yang ramai. Kalau boleh mereka mahu ada jumlah belas ribu, puluh ribu .. mahu dikenali dan popular seperti kebanyakkan blogger yang sudah ada jumlah pengikut sebegitu ramai. Agak kontra jika anda lihat blog ini, pengikut blog tidak ramai mana, adakah ia memberi makna bahawa saya tidak perlukan follower untuk blog ini?

Tambah Follower Blog - Paksa Rela atau Suka Rela

Saya hargai mereka yang sanggup klik untuk join this site dan seterusnya jadi follower blog ini, tanpa paksa, dan dengan seribu seratus peratus kerelaan.

Tapi saya juga tidak mencemuh mereka yang tidak follow. Itu hak mereka. Kalau blog ini cukup bagus untuk diikuti, maka ikutlah; kalau difikirkan tidak, maka larilah jauh-jauh... saya takkan kejar anda.

Suka Rela Tanda Ikhlas dan Kejujuran

Tambah follower baik blogger baru dan blogger lama, kalau boleh biarlah dengan suka rela. Bukan apa, kita nak semua orang berbuat sesuatu dengan ikhlas dan jujur. Lebih kita imarahkan akan konsep kejujuran dan ikhlas itu, maka in Sha Allah, dunia blog Malaysia akan lebih harmoni. Jangan sampai ada yang keluar isu Tikam Dari Belakang ... ohh tanaklah begitu.

Paksa Rela - Lebih Kepada Kepentingan Diri Sendiri

Paksa rela, bukan tidak boleh. Saya tiada halangan pun, malah saya pun pernah melakukannya sebagai syarat untuk sertai segmen dan kontes. Namun, elakkan melakukannya secara berlebihan. Cuba berpada-pada. Lakukan dengan cara yang nampak bahawa keikhlasan dan kerelaan mereka yang diperlukan, dan bukan syarat kekal tanpa kompromi.

Hari ini jadi follower, esok lusa tak ada dah - itu biasa berlaku. Blog ini beberapa kali sudah dapat tindakan penuh ikhlas itu. Saya hormati keputusan mereka. Mereka tahu apa yang mereka buat, dan ada sebab kenapa mereka buat.

Paksa rela atau suka rela .....

Jika anda, adakah anda suka dipaksa? Atau anda lebih suka menjadi seorang yang melakukan dengan ikhlas penuh sukarela.

Psstt .. saya tahu ada je individu yang bertubi-tubi cucuk dengan jarum peniti kat belakang blogger lain tapi pada masa yang sama hegeh-hegeh join segmen serta kontes hadiah lumayan anjuran blogger tersebut - nyata selama ni dok klik join this site hanyalah satu kepentingan jangka pendek dan untuk kepentingan sendiri.

Saya harap saya bukan blogger itu, dan saya harap kawan-kawan saya yang lain juga tidak begitu. In Sha Allah.



Sokong Faizal Ismail (FBI) Letak Jawatan Penyampai Radio Hotfm

Sejujurnya, saya sokong dengan pendirian Faizal Ismail untuk meletakkan jawatan sebagai penyampai radio +hotfm976 . Mengapa? Sebab ini lumrah manusia, perlu anjakan paradigma. Kita takkan selamanya berada di satu-satu tempat, akan tiba masa ... kita mesti mencari haluan seterusnya untuk berjaya. Bagi saya, apabila Faizal Ismail (FBI) umumkan perletakkan jawatannya sebagai penyampai radio HotFM berkuat-kuasa serta merta hari ini (24 Oktober 2013) ... ia bukanlah sesuatu yang mengejutkan.

Faizal Ismail (FBI) Letak Jawatan Penyampai Radio Hotfm

Gambar Faizal Ismail dengan Hanis Zalikha (Blogger Terkenal)
Siapa yang berhak untuk tentukan halatuju diri dan kehidupan? Adakah anda yang mendengar celoteh dan #gelaksakan AMKrew dengan kendalian Faizal Ismail, Fara Fauzana serta AG? Ini kehidupan seorang individu yang mahukan sesuatu kelainan. Mengapa perlu dihalang? Apa hak kita untuk tentukan di mana dia patut bekerja, apa yang patut dia lakukan?
Faizal Ismail Letak Jawatan Penyampai Hotfm 24 oktober 2013


Apabila Faizal Ismail tweet untuk letak jawatan, ramai yang nampaknya tidak rela dengan keputusannya itu. Malah, ada yang sifatkan pengumuman itu hanya satu gimik dan cara untuk menaikkan namanya sebagai penyampai radio.

Mahu Fokus Kepada FBI Entertainment?

Tapi, daripada apa yang saya tahu, Faizal Ismail kini sudah ada syarikat sendiri yang dinamakan FBI Entertainment. FBI Entertainment ini merupakan syarikat event management Faizal Ismail yang menguruskan dan menyediakan servis untuk sebarang acara syarikat seperti makan malam tahunan, hari keluarga, video korporat, persembahan pentas dan pelbagai lagi.


Maka, berilah peluang untuk Faizal Ismail berhijrah untuk satu permulaan baru yang lebih baik untuk dirinya. Takkan kita nak suruh dia duduk dalam konti sampai ke sudah, kelak nanti ... dia tetap akan keluar dari HotFM; cuma bezanya ialah peluang .... peluang sekarang terbuka luas untuk Faizal Ismail berdikari.

Mungkin ini merupakan azam baru buat Faizal Ismail sempena Maal Hijrah 1435.

In Sha Allah, akan ada kejayaan buat mereka yang mahu berubah kepada yang lebih baik.

p.s: Harapnya ini bukan Tweet Hangit Faizal Ismail (FBI) ....

Kredit Gambar: http://nanirostam.blogspot.com

Entri SEO Bentuk Pertanyaan

Sebelum ini saya pernah berikan petua mengenai cara nak cipta tajuk entri yang boleh menarik perhatian pengunjung ke blog. Ada banyak teknik dan cara; berpandukan daripada mana anda mahukan trafik itu dijana. Saya pernah beritahu akan teknik ayat umpan untuk dapat trafik daripada laman Facebook, bukan ayat kontroversi tetapi ayat pikat dan pukau. Dan kali ini, saya nak beritahu anda mengenai satu teknik lain, iaitu menghasilkan entri mesra SEO berbentuk pertanyaan.

Entri SEO Bentuk Pertanyaan

Entri SEO berbentuk pertanyaan

Apabila berkata soal entri SEO yang berbentuk pertanyaan, pertama sekali anda perlu tahu akan jawapannya. Jangan buat entri persoalan, tetapi tidak disediakan jawapannya, nanti orang yang benar-benar mahu mencari penyelesaian akan berasa hampa.

Highlight Soalan Tersebut

Kalau dah nak buat tajuk entri pertanyaan, jangan lupa letak tanda soal. Ini perkara mesti dan wajib letak, walaupun ia tidak akan diambil kira oleh robot enjin carian, tetapi ia memberikan impak untuk pengaruhi pengunjung. Ia merupakan aspek penting untuk pikat manusia dan bukan robot carian.

Entri SEO bentuk pertanyaan ini bagaimana?

Tips Buat Entri Berbentuk Pertanyaan Mesra SEO

Ok, apabila anda menulis entri baru yang berbentuk begini; perenggan pertama itu penting bagi menghuraikan permasalahan yang ingin anda jawab. Pastinya perenggan awal itu akan ada katakunci-katakunci penting kepada persoalan. Contoh mudah, jika anda mahu cerita mengenai "Bagaimana Pergi ke Cameron Highlands?" ... anda mesti huraikan masalah itu dahulu, dalam pendahuluan, boleh cerita mengenai kedudukan atau lokasi Cameron Highlands tersebut. Boleh beritahu masalah yang sering dihadapi untuk ke Cameron Highlands.

Dan entri itu kemudian dikembangkan satu persatu menyatakan penyelesaian kepada tajuk entri pertanyaan tadi. Ikut urutan berdasarkan perenggan awalan tadi.

Katakan tadi, anda ada bagitahu bahawa terdapat 3 cara untuk ke Cameron Highlands, maka huraikan satu persatu ikut perenggan, dan buat H2 atau H3 tag pada tajuk-tajuk tersebut. Contoh; tajuk H2/H3

  • Cara Pergi Cameron Highlands Dari Arah Utara
  • Cara Pergi Cameron Highlands Dari Arah Selatan
  • Cara Pergi Cameron Highlands Dari Arah Pantai Timur

Bagaimana nak buat H2/H3 tag ini dengan mudah dalam blogspot? Anda boleh baca entri lama ini - 3 Struktur Heading dan boleh kemaskinikan struktur blog anda dengan cara ini - Cara Ubah Tag h1 dan h2 dalam Blogspot

Konklusikan Jawapan Kepada Ayat Pertanyaan

Bila dah berikan beberapa penyelesaian, jangan lupa letakkan pandangan anda pula di bahagian akhir entri tersebut. Ia boleh dianggap sebagai konklusi dan jawapan terbaik daripada anda. Ingat ehh, cuba letakkan tajuk entri pertanyaan itu di setiap bahagian - di awal perenggan, di tengah-tengah dan di penghujung entri, untuk membolehkan impak SEO lebih berkesan.

Bila dah siap, cuba baca balik entri tersebut, dan guna akal anda sekali lagi dengan buat pertanyaan - Adakah entri ini telah menjawab tajuk pertayaan yang anda cipta tadi? Kalau tak .. sila buat semula ... :P

Selamat mencuba.





23 Oktober 2013

Surat Sebab Anak 'Ponteng' Sekolah

Surat Tunjuk Sebab Anak 'Ponteng' Sekolah

Wordless Wednesday - Setiap hari rabu semua blogger menerbitkan satu entri gambar tanpa meletakkan apa-apa keterangan untuk menjelaskan gambar tersebut. Terpulang pada pengunjung untuk buat intreprestasi dan komen mengenainya. Gambar yang hebat boleh menerangkan segalanya.
K
 Kredit: www.liyanalunia.com

9 Gambar Banjir di Ringlet, Cameron Highlands

Gambar serta Foto Banjir di Ringlet, Cameron Highlands

Wordless Wednesday - Setiap hari rabu semua blogger menerbitkan satu entri gambar tanpa meletakkan apa-apa keterangan untuk menjelaskan gambar tersebut. Terpulang pada pengunjung untuk buat intreprestasi dan komen mengenainya. Gambar yang hebat boleh menerangkan segalanya.
Gambar dan Foto banjir di Ringlet, Cameron Highlands Oktober 2013

Gambar dan Foto banjir di Ringlet, Cameron Highlands Oktober 2013

Gambar dan Foto banjir di Ringlet, Cameron Highlands Oktober 2013

Gambar dan Foto banjir di Ringlet, Cameron Highlands Oktober 2013

Gambar dan Foto banjir di Ringlet, Cameron Highlands Oktober 2013

Gambar dan Foto banjir di Ringlet, Cameron Highlands Oktober 2013

Gambar dan Foto banjir di Ringlet, Cameron Highlands Oktober 2013

Gambar dan Foto banjir di Ringlet, Cameron Highlands Oktober 2013

Gambar dan Foto banjir di Ringlet, Cameron Highlands Oktober 2013

Kredit Gambar: Terengganu Today

p.s: Makan Aiskrim Terbaru - Magnum Mini di Publika bermula hari ini 24 Oktober 2013 (klik untuk info)