Langkau ke kandungan utama
Tunjukkan catatan dari Oktober, 2013

Elak Link URL Berulangan

Ini merupakan salah satu tips dan teknik SEO Blogspot. Tips ini mengambil kira URL atau link dalam blog kita terutama di paparan utama bagi offpage SEO. Saya syorkan anda elak dari sesebuah atau sesuatu URL itu berulangan kali dipaparkan.
Elak Link URL Berulangan Tips ini saya peroleh lama dah, dan kalau anda perasan, saya tidak letakkan arkib blog di sidebar yang kebiasaan ramai blogger letak. Ini adalah untuk elakkan blog tidak ada pertindanan URL atau link yang sama. Dan jika anda tengok di paparan utama blog ini, anda tak nampak bahagian sidebar yang tulis entri terkini. Bahagian itu hanya akan muncul bila anda klik pada satu-satu entri sahaja. Nampak tak?

Elakkan URL entri berulangan sebab kadangkala robot enjin carian ni akan anggap blog kita hanya mahu buat link-spam atau ladang penuh link untuk kuasai satu-satu keyword itu. Kalau terpaksa, seboleh mungkin cuba pastikan link URL tersebut tidak lebih dari 2 kali bertindanan.


Cuba elak, dengan beberapa tips yang telah saya berika…

Tips Hantar URL Blog ke Lebih 40 Enjin Carian

Mungkin ada yang tahu, mungkin juga ramai yang tak tahu. Tips yang akan saya kongsikan ini merupakan antara perkara terawal saya lakukan apabila saya menyiapkan satu-satu blog. Setiap kali ada tempahan buat blog, saya akan pastikan bahawa blog tersebut menerima pendedahan di enjin carian. Saya sendiri setiap dua atau tiga bulan sekali akan hantar URL blog ini ke lebih 40 enjin carian di internet.
Tips Hantar URL Blog ke Lebih 40 Enjin Carian 40 enjin carian! Perghh mesti banyak masa akan terbuang kan? Err .. sebenarnya tidak, saya hanya menggunakan satu perkhidmatan yang membolehkan saya hantar URL blog-blog saya ke lebih 40 enjin carian ini. Tak susah, dan anda tak perlu daftar pun. Hanya masukkan butiran dikehendaki dan walla .... dalam masa beberapa minit sahaja, blog anda sudah pun diterima untuk berada di dalam beberapa enjin carian seluruh dunia.

Apa perlunya hantar sehingga begitu banyak? Ok, pertama sekali adalah untuk membina backlinks bagi blog anda. Kebanyakkan enjin carian…

Berbaloi Rasanya Apabila Berikan Kejayaan Pada Blogger Lain

Satu ketika dahulu, saya bina dan buat blog ini antara lain adalah untuk kongsikan gambar-gambar yang saya tangkap hasil hobi saya dalam fotografi. Ketika itu, saya buat blog untuk kongsikan gambar yang saya ambil menggunakan kamera DSLR Sony A200. Itulah kamera DSLR pertama saya.
Apabila Apa Dicurahkan Dirasakan Berbaloi Kemudian, apabila saya mula menulis mengenai tips blogging, ramai yang nampaknya mahu tahu lebih lagi mengenai cara berblog yang betul, cara mendapatkan trafik ke blog, cara nak tambah follower, dan bagaimana untuk menjadi blogger yang berjaya.

Saya usahakan diri saya untuk maju setapak demi setapak. Dengan bantuan beberapa blogger yang dah memang berjaya, saya cuba cedok segala ilmu yang ada. Ketika itu, blogwalking menjadi agenda saya setiap hari. Saya singgah dari blog ke blog, terutama blog yang dapat ramai pengunjung dan ramai pembaca, saya kaji, saya selidik ... dan cuba dapatkan rahsia blogger dan blog itu capai kejayaan.

Alhamdulillah, akhirnya dengan ilmu ya…

6 Cara Menghargai Blogger Terkenal

Mungkin ada yang tak terfikir pun .... tapi saya merasakan ramai antara kita dah salah menghargai blogger-blogger hebat di dunia maya ni. Bukan apa, silap cara sebenarnya. Ini pendapat saya, mungkin ada pendapat lain .... 
Apa kata saya tentang bagaimana menghargai blogger terkenal?
Ohh sebelum itu, siapa blogger terkenal? Blogger terkenal bagi saya ialah blogger yang bila disebut namanya akan dikenali oleh blogger2 lain, atau paling tidak, bila disebut nama blognya. Haa .. memang terkenal. Antara blogger terkenal .. hmm ... hmmm rasanya anda sendiri dah ada jawapannya.
So, bagaimana ehh nak hargai mereka ni? Ke tak perlu dah nak dihargai .. yelah, dah terkenal kan ... buat apa lagi ye tak? Actually, tak salah pun nak menghargai sesapa, tetapi bagi saya, jika blogger tu dah berikan impak kepada sejarah anda berblog, seharusnya anda membuat satu bentuk penghargaan buatnya. 6 Cara Menghargai Blogger TerkenalPraktikkan Petua Dan Nasihat Yang Diberikan Jika ia sesuatu yang baik, yang si …

Kesukaran Seorang Blogger

Susah ke nak buat blog? Uhhh .... sekarang ni, buat sesapa menggunakan khidmat Google/Blogspot .... saya boleh katakan hampir siapa sahaja boleh membina blog. Hanya 5 minit, anda dah boleh adakan sebuah blog ringkas. Kesukaran Seorang BloggerBuat blog tak susah .... tapi yang sukarnya ialah untuk mendapatkan trafik, maintain trafik tu ... dan terus-terusan memastikan blog itu sentiasa 'hidup'.
Blog anda perlu terus update agar ia dapat memancing pengunjung yang akhirnya nanti menjadi pembaca di blog anda.
Jadi, apabila ada seseorang yang anda kenal atau diri anda sendiri, nak ada satu blog, fikirkan .. adakah anda dapat update blog anda dengan satu kekerapan yang memadai - paling tidak seminggu sekali. Jika boleh .... maknanya anda lansung tiada masalah dalam dunia blog ini.
Maka, pastikan kesukaran utama ini dapat dan boleh anda atasi ... Update dan Maintain. Jika boleh dilakukan, blog anda pasti akan gemilang .... dan hidup. Enjin carian juga suka, pengunjung pun suka .... …

2 Cara Jana Pendapatan Dengan Affiliate

Ada blogger yang mungkin tak berapa jelas tentang program Affiliate. Ada beberapa entri sebelum ini yang menjelaskan mengenai affiliate dan cara nak dapat income menerusinya. Tapi tak mengapalah, saya cuba jelaskan sekali lagi mengenai bagaimana nak jana pendapatan dengan affiliate ini.
2 Cara Jana Pendapatan Dengan Affiliate Ada dua cara anda boleh dapat komisen dengan affiliate. Tapi tak semua empunya program akan berikan dua cara ini, ada tu hanya guna salah satu, dan ada yang guna kedua-duanya.
List Adalah Aset Utama Pemasaran Affiliate Untuk pengetahuan, dalam dunia affiliate, perkara paling utama dan paling penting ialah mempunyai list atau senarai nama pelanggan dan bakal pelanggan. Kebanyakkan kejayaan income ribu-ribu pemasar affiliate ialah kerana mereka berjaya mendapat jualan hasil daripada pelanggan sedia ada. Pelanggan yang punyai minat dan matlamat yang sama, dan mereka ini juga memberikan pelanggan baru yang memungkinkan lebih jualan terhasil. List adalah kekuatan seora…

Canvas D'Arte - Abadikan Kenangan Terindah

Mengabadikan sesuatu kenangan bermakna ke satu medium yang boleh kita lihat hari-hari tentu seronok. Jika dulu, setiap kenangan itu kita simpan dalam album gambar, dan kemudian ke komputer dan pen drive, kini anda boleh menzahirkan kenangan terindah itu dengan cara yang lebih appeal. Perkenalkan kepada anda Canvas D'Arte; apabila gambar itu lebih dari sekadar sebuah memori.
Canvas D'Arte - Abadikan Kenangan Terindah
Canvas D'Arte memberikan anda cara termudah untuk menzahirkan kenangan terindah anda dari sebuah foto biasa ke kanvas dengan material Poly Cotton 410gsm yang ternyata lebih baik daripada 100% Cotton yang kebanyakkan digunakan oleh syarikat lain.

Yang menariknya ialah, Canvas D'Arte memudahkan anda membuat tempahan, menukarkan sekeping foto menjadi gambar kanvas Poly Cotton 410gsm dengan sangat mudah. Anda hanya perlu sediakan gambar, kemudian upload, dan gambar kanvas Poly Cotton sedia diterima di pintu kediaman anda. Best kan? Tak perlu pun anda ke kedai un…

Tiket Percuma Final Piala Malaysia 2013 - Kelantan vs Pahang

Wordless Wednesday - Setiap hari rabu semua blogger menerbitkan satu entri gambar tanpa meletakkan apa-apa keterangan untuk menjelaskan gambar tersebut. Terpulang pada pengunjung untuk buat intreprestasi dan komen mengenainya. Gambar yang hebat boleh menerangkan segalanya.
Tiket Percuma Final Piala Malaysia 2013 - Kelantan vs Pahang
Kredit Foto: Que Achmad

p.s: Jangan marah naaa .. saja nak melawak, kurangkan ketegangan .. hehehehe.... 


PopAds - Satu Lagi Cabang Blogger Buat Duit

Pernah atau tidak anda pergi ke satu blog, klik mana-mana entri dalam blog tersebut, satu pop up iklan akan keluar? Jika ya, itu mungkin merupakan iklan yang dipaparkan menerusi platform pengiklanan blog PopAds. PopAds semakin digemari ramai blogger kerana ia akan papar iklan di tab lain dan tidak mengacau secara total paparan di blog anda.

PopAds berikan dua pilihan pengiklanan di blog yang menarik - iaitu popup window, dan satu lagi ialah popunder. Ia akan memaparkan iklan berdasarkan region pengunjung blog anda. Katakan seorang pengunjung datang ke blog anda dari Canada, maka iklan yang akan keluar ialah produk-produk yang ada kaitan dengan pengunjung dari Canada tersebut. Apabila ini berlaku, kemungkinan rate iklan anda akan jadi bertambah.
Dibayar Dalam USD Oh ya, lupa nak bagitahu, PopAds berikan nilaian dalam bentuk matawang USD. Jadi, iklan yang dipaparkan memang lumayan disebabkan PopAds berdasarkan PPV (Pay-Per-View) serta PPC (Pay-Per-Click). Dan sebagai tambahan, rate pemb…

Foto Cantik Pernikahan Diana Amir oleh Amalina Tuna

Foto Cantik Pernikahan Diana Amir Wordless Wednesday - Setiap hari rabu semua blogger menerbitkan satu entri gambar tanpa meletakkan apa-apa keterangan untuk menjelaskan gambar tersebut. Terpulang pada pengunjung untuk buat intreprestasi dan komen mengenainya. Gambar yang hebat boleh menerangkan segalanya.
Kredit Foto: Amalina Tuna Photography


Destinasi Pelancongan Visit Malaysia Pilihan Blogger Malaysia Pt 2

Malaysia memang banyak keunikkannya. Saya berani berkata, ramai antara kita yang tidak tahu seluruhnya akan keunikkan yang ada di tanah tumpah negaraku ini. Segmen #VMY2014 yang disertai ramai blogger yang suka mengembara dan melancong telah mendedahkan betapa banyak keunikan yang ada. Pasti, buat para pelancong baik dari luar negara dan dalam tidak mahu lepaskan untuk ketahui apakah keunikan sempena #VMY2014.

Mari lihat beberapa keunikan Malaysia yang dikongsi oleh rakan blogger sempena Tahun Melawat Malaysia 2014 (#VMY2014).
Destinasi Pelancongan Visit Malaysia Pilihan Blogger Malaysia Kenali Sarawak Menerusi Perkampungan Budaya Sarawak Menerusi Kampung Budaya Sarawak yang terletak di kaki Gunung Santubong ini, anda akan mengetahui hampir keseluruhan budaya dan kepelbagaian etnik yang ada di Sarawak. Dalam satu hari, minda dan pengalaman akan tertumpu betapa banyaknya keunikan yang ada di sebuah negeri yang cukup terkenal dengan panggilan Bumi Kenyalang ini.

Saya sendiri telah puny…

FARAHiskandar - 'Kesayangan' Baru Farah Lee dan Ally Iskandar

Oh, pasangan blogger Farah Lee dan selebriti Ally Iskandar sudah ada kesayangan baru. Mereka namakan ia sebagai Farah Iskandar. Dan nampaknya dengan populariti yang ada pada kedua pasangan ini, nama Farah Iskandar kini dikenali ramai.
FARAHiskandar - 'Kesayangan' Farah Lee dan Ally Iskandar Tahniah kepada pasangan ini kerana telah adanya Farah Iskandar. Satu perkembangan yang baik, menunjukkan bahawa mereka kini tahu untuk melakukan sesuatu untuk masa depan. Nama Farah Iskandar, pada hemat saya berkemungkinan diideakan menerusi gabungan dua nama mereka - Farah Lee dan Ally Iskandar.
FARAHiskandar - Butik Online Pasangan Romantis Ally-Farah FARAHiskandar itulah nama butik online yang dipunyai oleh kedua pasangan ini. Gabungan nama Farah Lee dan Ally Iskandar menjadikan ia satu jenama yang unik. Meh layan beberapa koleksi FARAHiskandar yang merupakan kesayangan terkini bagi Farah Lee dan Ally Iskandar ini.

Untuk melihat seleksi terbaik daripada Farah Lee, boleh jenguk butik on…

Biasakan Menjadi Blogger Yang Memberi

Amalan sedekah adalah amalan yang dituntut oleh agama. Islam sejak dari dahulu lagi telah mengamalkan konsep amal jariah bagi memantapkan ekonomi umat. Malah, dalam menyebutkan sedekah dalam Islam, senyuman pun diambil kira sebagai salah satu cara untuk bersedekah. Maka, menjadi seorang blogger yang suka memberi adalah perkara mulia yang patut dibiasakan oleh blogger Malaysia.
Biasakan Menjadi Blogger Yang Memberi Tak susah mana untuk menjadi seorang blogger yang memberi. Ada banyak cara dan kaedah; dan salah satu adalah dengan menjadi penaja ke mana-mana kontest anjuran blogger lain, terutama blogger baru.

Bukan apa, saya nampak ramai blogger baru cuba mencari tapak dalam dunia blog ini. Dan ada antaranya cuba melakukannya dengan teknik anjurkan segmen, kontes serta giveaway. Blog mereka masih baru, jadi soal untuk mendapat penajaan memang sukar bagi mereka.

Almaklum sekarang, saya nampak ramai blogger yang dulunya ada 100-200 follower blog dah jadi ribuan disebabkan oleh mereka anju…

Facebook Ardi Hamza - Suspek Pembunuhan Kakitangan Ambank

Hebatkan dunia tanpa sempadan, internet ini; mana tidaknya, suspek pembunuhan kakitangan Ambank yang menjadi isu terhangat pun ada akaun Facebook sendiri. Facebook Ardi Hamza, suspek pembunuhan kejam kakitangan Ambank, Norazita Abu Talib, menjadi perhatian orang ramai sejak dua tiga hari lalu.
Facebook Ardi Hamza - Suspek Pembunuhan Kakitangan Ambank Facebook Ardi Hamza dikenalpasti oleh ramai pengguna Facebook dengan menggunakan nama akaun Ardi Ode Putra Katela. Di dalam akaun tersebut, ada gambar profil mirip wajah suspek yang diedarkan polis sejurus pembunuhan pada Rabu lalu, dengan status terakhir tertulis "Jum Blik kampung kita.... mat mlam all".
Pihak PDRM telahpun sedia maklum akan perkara ini dan sedang memantau dengan rapinya. Antara kandungan Facebook milik suspek adalah beberapa gambar memperlihatkan longgokan wang tunai, suspek di gym dan beberapa gambar suspek berpakaian seragam pengawal.
Kandungan Dalam Album Gambar Facebook Ardi Ode Putra Katela
Memetik Berit…

Takrifan Sebuah Entri Berkualiti

Ada yang kata, kalau nak buat entri yang berkualiti, perlu panjang-panjang. Ada pula yang kata, nak entri berkualiti kena tulis dengan bahasa skema. Ada pula yang dok tambah, kalau nak jadikan sebuah entri blog itu berkualiti, mesti dan perlu letakkan gambar. Jadi, apa sebenar takrifan sebuah entri yang berkualiti?
Takrifan Sebuah Entri Berkualiti Bagi saya, sebuah entri yang berkualiti tidak semestinya panjang, tidak semestinya perlu tulis dengan ayat-ayat skema, dan tidak semestinya perlu ada gambar.

Saya berikan anda satu metafora untuk difikirkan.

Fikirkan semasa anda di sekolah.

Buku teks, ayat semuanya memang skema. Adakah ia sebuah buku teks yang berkualiti? Tidak juga, kerana kadangkala ada sahaja kita sebagai pelajar diminta untuk mencari sumber lain seperti tajuk buku lain di perpustakaan. Jadi, entri dengan ayat skema bukan petanda ia sebuah entri berkualiti. Namun, tidak dinafikan ia boleh dijadikan salah satu daripada banyak untuk menjadikan sebuah entri itu berkualiti - …

Bagaimana Nak Cantikkan Ruang Komen Blog?

Ramai yang berminat untuk mendapatkan ruang komen yang cantik dan menarik. Tapi, tak ramai yang tahu cara untuk melakukannya. Sebenarnya, sudah ramai blogger yang kongsi cara-cara untuk cantikkan ruang komen blog. Saya sendiri pernah kongsikan beberapa tutorial mengenai kotak komen. Tapi, saya tak ceritakan bagaimana ia dilakukan secara am.

Kali ini, dalam entri yang mungkin akan buat anda pening-pening lalat ini, saya akan kongsikan tentang bagaimana anda boleh cantikkan ruang komen blog anda ikut citarasa anda sendiri. Ikut citarasa anda, dan bukan ikut citarasa penulis tutorial untuk cantikkan blog.
Bagaimana Nak Cantikkan Ruang Komen Blog? Pertama sekali, anda perlu faham bahawa untuk mencantikkan ruang komen blog anda, anda perlu akses ke bahagian HTML blogspot anda. Jadi, ia memerlukan anda untuk berhati-hati melakukannya. Seperti syor ramai blogger yang handal dalam bab ini, sila buat backup template HTML blogspot anda.

Bahagian yang saya maksudkan ialah CSS blogspot anda. Aks…

Tak Suka Blog Tak Ada Update Terkini

Bagaimana mahu mendapatkan pembaca setia? Tak mahu cerita banyak sangat, saya cuma bagi satu sahaja tips yang telah ramai guna, dan berjaya. Untuk mendapatkan pembaca setia yang bertambah dari sehari ke sehari ialah dengan memastikan blog anda ada update terkini setiap hari!
Tak Suka Blog Tak Ada Update Terkini Ya, update terkini setiap hari! Itu perkara paling asas dan saya fikir paling mudah untuk blog mendapat pembacanya sendiri. Saya sendiri tak suka blog tak ada update terkini - terutama blog-blog saya sendiri. Saya berasa agak kejam pada diri apabila sudah ada blog, sudah ada pengunjung tetapi blog dibiarkan bersawang tanpa cerita, tanpa perkongsian, tanpa perkara yang boleh boleh dicoretkan.

Ramai Selebriti Dapat Pengikut Ramai Kerana Kerap Update Status Agak malang terutama bagi blogger baru tidak ambil kesempatan untuk mendapatkan pembaca sendiri menerusi update-update terkini. Sebagai fakta dan info, ada salah seorang pengguna Twitter berjaya mendapatkan lebih dari sejuta fo…

Jadilah Blogger Berilmu Berakhlak

Hebat, memang hebat ... blog dapat kunjungan ramai. Hampir setiap cerita disiar, ramai yang akan membacanya. Bukan baca kat takat A-M, tapi dari A sampai Z. Jika ada pengunjung pertama kali singgah ke blog tersebut yang baca entri dari awal sampai akhir, maka blog itu telah berjaya memikat pengunjung pertama.

Tak ramai blogger yang boleh hasilkan entri sebegitu baik. Saya sendiri masih lagi tak pandai-pandai untuk hasilkan entri sebegitu, al maklumlah, saya belajar mengenai molekul, belajar mengenai atom ... bukan bab sastera, bukan guna ayat yang mengiurkan sampai terleleh orang baca dari awal perenggan hingga akhir entri.

Jadilah blogger yang ada ilmu dan ada akhlak. Ada ilmu walaupun tak banyak, jangan sampai tiada ilmu langsung. Blogger perlu tahu cara dan kaedah buat blog yang sebenar. Dunia blog Malaysia bukan macam dulu. Dah lain bebenor dah.

Mengapa blogger terutama blogger baru perlu ada ilmu? Ini adalah untuk elak diri dari dipermain dan diperkotak-katikkan. Serius kata, say…

Muat Turun Teks Ucapan #Bajet2014

Bajet 2014 telah pun selamat dipersembah dan dibentangkan kepada seluruh rakyat Malaysia. Ada yang suka, ada yang tak berapa nak suka. Begitulah, seperti mana sebuah kehidupan, ada putih ada hitamnya. Dalam pemikiran, mungkin inilah hasil terbaik yang boleh diberikan oleh para pimpinan negara kepada rakyat yang telah memilih mereka.

Banyak perkara yang menarik dalam #Bajet2014 kali ini. Saya nak ulas panjang tidaklah pandai dan reti sangat, memandangkan saya hanya ambil mata pelajaran perdagangan hanya dari tingkatan 1-3 sahaja. Masuk IPT awam pun dalam bidang yang jauhhhhh daripada bidang yang membolehkan saya beri pandangan bernas mengenai #Bajet2014. Apa yang boleh saya kata, adalah pandangan kasar dengan ilmu yang tak cukup garam.

Perkara yang paling menarik perhatian tentunya sekali mengenai bonus kakitangan kerajaan yang akan diberikan pada awal Januari 2014. Itu satu perkhabaran gembira buat isteri saya. Sudah ada kira-kira sendiri dalam pemikirannya.

Yang kedua, ialah mengenai…

5 Pelaburan Utama Untuk Blog Berjaya

5 Pelaburan Utama Untuk Blog Berjaya. Siapa yang sanggup melabur untuk blognya? Saya dulu pun agak segan-segan nak keluarkan duit poket untuk blog ini. Tetapi setelah saya mengetahui betapa pentingnya melabur sesuatu untuk mendapatkan sesuatu, maka saya beranikan diri. Apakah pelaburan untuk blog yang telah saya buat? Anda tentu nak tahu bukan? Dalam entri ini saya akan beritahu pelaburan yang perlu bagi membolehkan blog anda berjaya dalam dunia blog Malaysia.
5 Pelaburan Utama Untuk Blog Berjaya Pelaburan dalam pemahaman kali ini adalah pelaburan yang melibatkan wang ringgit. Jangan cakap soal tenaga dan masa, kerana itu adalah pelaburan hakiki yang mesti anda buat, tak boleh tidak ... ia memang perlu. Tetapi pelaburan yang saya nak cakap ialah pelaburan yang perlu anda gunakan dari hasil pendapatan anda - yang kemungkinan besar adalah gaji atau income lain.
Sedekah Pintu Rezeki Pelaburan pertama yang saya lakukan ialah sedekah. Sedekah adalah pintu rezeki. Ramai yang takut untuk mem…

Tambah Follower Blog - Paksa Rela atau Suka Rela

Ramai blogger yang mahukan jumlah follower (pengikut) yang ramai. Kalau boleh mereka mahu ada jumlah belas ribu, puluh ribu .. mahu dikenali dan popular seperti kebanyakkan blogger yang sudah ada jumlah pengikut sebegitu ramai. Agak kontra jika anda lihat blog ini, pengikut blog tidak ramai mana, adakah ia memberi makna bahawa saya tidak perlukan follower untuk blog ini?
Tambah Follower Blog - Paksa Rela atau Suka Rela Saya hargai mereka yang sanggup klik untuk join this site dan seterusnya jadi follower blog ini, tanpa paksa, dan dengan seribu seratus peratus kerelaan.

Tapi saya juga tidak mencemuh mereka yang tidak follow. Itu hak mereka. Kalau blog ini cukup bagus untuk diikuti, maka ikutlah; kalau difikirkan tidak, maka larilah jauh-jauh... saya takkan kejar anda.
Suka Rela Tanda Ikhlas dan Kejujuran Tambah follower baik blogger baru dan blogger lama, kalau boleh biarlah dengan suka rela. Bukan apa, kita nak semua orang berbuat sesuatu dengan ikhlas dan jujur. Lebih kita imarahkan…

Sokong Faizal Ismail (FBI) Letak Jawatan Penyampai Radio Hotfm

Sejujurnya, saya sokong dengan pendirian Faizal Ismail untuk meletakkan jawatan sebagai penyampai radio +hotfm976 . Mengapa? Sebab ini lumrah manusia, perlu anjakan paradigma. Kita takkan selamanya berada di satu-satu tempat, akan tiba masa ... kita mesti mencari haluan seterusnya untuk berjaya. Bagi saya, apabila Faizal Ismail (FBI) umumkan perletakkan jawatannya sebagai penyampai radio HotFM berkuat-kuasa serta merta hari ini (24 Oktober 2013) ... ia bukanlah sesuatu yang mengejutkan.
Faizal Ismail (FBI) Letak Jawatan Penyampai Radio Hotfm Siapa yang berhak untuk tentukan halatuju diri dan kehidupan? Adakah anda yang mendengar celoteh dan #gelaksakan AMKrew dengan kendalian Faizal Ismail, Fara Fauzana serta AG? Ini kehidupan seorang individu yang mahukan sesuatu kelainan. Mengapa perlu dihalang? Apa hak kita untuk tentukan di mana dia patut bekerja, apa yang patut dia lakukan?


Apabila Faizal Ismail tweet untuk letak jawatan, ramai yang nampaknya tidak rela dengan keputusannya itu. M…

Entri SEO Bentuk Pertanyaan

Sebelum ini saya pernah berikan petua mengenai cara nak cipta tajuk entri yang boleh menarik perhatian pengunjung ke blog. Ada banyak teknik dan cara; berpandukan daripada mana anda mahukan trafik itu dijana. Saya pernah beritahu akan teknik ayat umpan untuk dapat trafik daripada laman Facebook, bukan ayat kontroversi tetapi ayat pikat dan pukau. Dan kali ini, saya nak beritahu anda mengenai satu teknik lain, iaitu menghasilkan entri mesra SEO berbentuk pertanyaan.
Entri SEO Bentuk Pertanyaan
Apabila berkata soal entri SEO yang berbentuk pertanyaan, pertama sekali anda perlu tahu akan jawapannya. Jangan buat entri persoalan, tetapi tidak disediakan jawapannya, nanti orang yang benar-benar mahu mencari penyelesaian akan berasa hampa.
Highlight Soalan Tersebut Kalau dah nak buat tajuk entri pertanyaan, jangan lupa letak tanda soal. Ini perkara mesti dan wajib letak, walaupun ia tidak akan diambil kira oleh robot enjin carian, tetapi ia memberikan impak untuk pengaruhi pengunjung. Ia mer…

Surat Sebab Anak 'Ponteng' Sekolah

Surat Tunjuk Sebab Anak 'Ponteng' Sekolah Wordless Wednesday - Setiap hari rabu semua blogger menerbitkan satu entri gambar tanpa meletakkan apa-apa keterangan untuk menjelaskan gambar tersebut. Terpulang pada pengunjung untuk buat intreprestasi dan komen mengenainya. Gambar yang hebat boleh menerangkan segalanya.
K  Kredit: www.liyanalunia.com

9 Gambar Banjir di Ringlet, Cameron Highlands

Gambar serta Foto Banjir di Ringlet, Cameron Highlands Wordless Wednesday - Setiap hari rabu semua blogger menerbitkan satu entri gambar tanpa meletakkan apa-apa keterangan untuk menjelaskan gambar tersebut. Terpulang pada pengunjung untuk buat intreprestasi dan komen mengenainya. Gambar yang hebat boleh menerangkan segalanya.









Kredit Gambar: Terengganu Today

p.s: Makan Aiskrim Terbaru - Magnum Mini di Publika bermula hari ini 24 Oktober 2013 (klik untuk info)