Langkau ke kandungan utama
Tunjukkan catatan dari Ogos, 2013

Tips Buat Duit Menerusi Iklan Sendiri di Blog

Ada banyak cara untuk buat duit menerusi blog. Salah satunya ialah buat duit menerusi iklan di blog. Untuk entri ini, saya ingin kongsikan mengenai satu tips buat duit di blog menggunakan iklan sendiri. Iklan sendiri ini bermaksud kita buat iklan dengan acuan kita sendiri dan bukan disediakan oleh pihak yang mengiklan atau pengiklan.
Tips Buat Duit Menerusi Iklan Sendiri di Blog Cara ini saya gunakan untuk buat duit menerusi iklan dari ChurpChurp, 8Share, affiliate Pay-Per-Lead (PPL), komisen pendaftaran, komisen backlinks dan beberapa iklan yang hanya memerlukan pengunjung untuk klik iklan tersebut atau buat pendaftaran mudah. Teknik ini mestilah dilakukan dengan telus dan bukan bertindak memperdayakan pengunjung blog.
Buat Banner Iklan Sendiri Saya lebih suka buat banner iklan sendiri, selain memantapkan skill saya dalam penyediaan servis buat banner dalam blog, saya juga dapat lebih kreatif untuk menghasilkan sebuah iklan yang lain dari yang lain. Apabila iklan kita nampak lain wal…

Ganjaran Berkongsi Informasi

Mudah. Anda kongsi anda dapat ganjaran. Sebagai blogger, perkongsian adalah merupakan salah satu pengisian dalam entri-entri di dalam blog. Kali ini, cuba kongsi sesuatu yang akan berikan ganjaran tunai. Anda bukan kongsi perkara tidak elok, tetapi sesuatu yang menarik perhatian. Ganjaran berkongsi informasi, adalah sesuatu yang anda boleh buat untuk mendapatkan pendapatan sampingan menerusi blog.
Ganjaran Berkongsi Informasi
Salah satunya adalah menerusi 8Share. Saya sendiri sudah menerima dua kali pembayaran daripada 8Share. Jumlahnya tidaklah banyak, tetapi daripada tak ada, yang sedikit itu sudah dianggap sesuatu yang sangat seronok.

Anda boleh berkongsi informasi seperti berikut dan dapatkan ganjaran tunai menerusi setiap klik:

Lihat MPV Hybrid Pertama di Malaysia.Wanna know what an online emergency is?Cara nak dapatkan panggilan PERCUMA dan lebih masa online di Facebook dengan XPAX Ada banyak lagi benda menarik yang boleh anda kongsikan, hanya daftar percuma dan terus menerima …

Blogger Dipersalahkan Kerana KL Gangster 2

Sejak menjadi seorang bapa, agak kurang saya meneliti soal dunia hiburan tanahair, cuma sesekali menjenguk untuk lihat apakah perkembangan positif yang telah disebarkan. Dulu, saya boleh ingat nama-nama pelakon dan tajuk sesebuah filem, tapi kini .. harap maaf, jangan tanya saya siapa pelakon KL Gangster, Rempit, Kerat 14, Juvana, Tokak, Bohsia (sekadar menyebut di antaranya) ....saya memang tak tahu. Sebagai seorang bapa, tajuk-tajuk filem sebegini akan saya hindar jauh-jauh dari pemikiran anak-anak saya.

Errkk... alamak, mungkin tipulah tak tahu nama pelakon. Ya, saya mungkin tahu tapi bukan semua, dan andai tahu pun saya tak ingat babak-babak mana yang libatkan pelakon tersebut (sebab memang tak tengok). Dulu, kalau cerita 3 Abdul, Seniman Bujang Lapok, Ahmad Albab; saya boleh ingat babak-babak dalam cerita, malah boleh ingat dialog pun. Tapi perkara ini tidak berlaku pada filem zaman masa kini.
Blogger Dipersalahkan Kerana KL Gangster 2
Kecoh isu filem KL Gangster 2 bocor dan bol…

Erti Merdeka 56 Tahun Blogger Malaysia

Salam hari kemerdekaan Malaysia yang ke 56! Ramai blogger yang lahir kini adalah golongan blogger yang sangat beruntung. Saya pasti ramai blogger tidak pernah merasa keperitan dan kesusahan di zaman sebelum merdeka (kalau ada memang magik la). Malah, saya juga cukup pasti, ramai blogger yang ada sekarang tidak merasa suasana ketika negara masih berada dalam ancaman pengganas komunis.
Untung Ramai Blogger Sudah Kecap Nikmat Sebuah Kemerdekaan Anda semua sangat beruntung, memang beruntung sangat, kerana kebanyakkan dari anda lahir dan terus mengecap nikmat sebuah negara yang membangun, yang sudah jauh dari cengkaman fizikal penjajahan.

Sebagai seorang anak yang dikelilingi oleh mereka yang pernah berkhidmat dengan pasukan keselamatan negara, maka pengertian Malaysiaku Berdaulat - Tanah Tumpah Darahku memberikan satu makna tersendiri. Mana taknya, arwah tok wan seorang polis (berseluar pendek dengan songkok), arwah abah pula seorang askar, begitu juga dengan beberapa bapa dan ibu saudar…

Blog Buruk Tapi Popular

Adeh. Jangan baca dengan nada marah, baca dalam nada lemah gemalai - blog buruk tapi popular. Barulah tak ada bibit-bibit persengketaan. Saya dengan sengaja buat entri ini, kerana saya tahu ada yang dok fikir ... bagaimanalah sebuah blog buruk tapi boleh popular. Popular dengan jumlah pengikut puluh ribu orang, pageviews sampai juta-juta, komen entri sampai beratus-ratus .. dan bila disebut nama blog tu, seluruh alam blogger Malaysia akan nganga dan sebut "waaaaaa....."
Blog Buruk Tapi Popular Buruk? Ye, buruk dari segi susun atur, warna ntah apa-apa, nampak serabut sana-sini. Sekali pandang memang tunggang-langgang habis....

Sysss ... buruk tu pada pandangan mata si A, mungkin tidak pada mata si B atau C atau J mahupun K. Tak sama weih citarasa dan pandangan. Anda pandang-pandang blog anda, nampak O.K. Orang lain pandang nampak K.O. Persepsi buruk .. lawa...tersusun... itu semua agak subjektif.

Kadangkala ada blog nampak simple. Yang nampak istimewa pada blog itu cuma salji…

Beranikah Blogger Baru?

Beranikah blogger baru untuk mengapai impian dalam dunia blog Malaysia? Pada pandangan awal mungkin nampak segalanya seperti best, seronok, mengujakan dan mungkin glamor. Walhal, banyak benda onak duri yang menanti di dalam perjalanan tersebut.

Hari ini buat blog, esok lusa mungkin boleh gembira. Tapi tak mustahil, hari-hari yang akan datang, setahun, dua tahun atau tiga tahun, blogger mula terasa pahit dan getir berada di dalam dunia blog Malaysia. Yang disangka kawan rupanya lawan. Yang disangka suka menyibuk hal diri rupanya seorang rakan yang mahu membantu.

Pembawaan diri blogger dalam dunia blogger perlu berhati-hati. Andai silap langkah, dari 10 yang kata "aku follow kamu" akan ada 1 yang mungkin cuba buat onar dengan anda. Mungkin disebabkan sedikit kejayaan yang anda berjaya capai. Mungkin juga disebabkan oleh kelebihan yang anda ada dari dia.

Bila anda jejakkan diri dalam dunia blog, pertama sekali anda harus tahu apa yang perlu diceritakan dan apa yang tidak perlu …

Jangan Takut Untuk Kahwin

Oh ada blogger yang takut berkahwin? Kenapa mereka takut? Mana tak takut apabila nilai hantaran perkahwinan 'mencekik' leher. Kini, bukan bahananya terasa dek bakal lelaki yang ingin bernikah, tetapi juga si wanita. Hmm rata-rata macam risau dengan jumlah dan nilai hantaran yang perlu disediakan oleh pihak pengantin dalam tekad untuk mendirikan rumahtangga.
Jangan Takut Untuk Kahwin Hmm, saya suka sekali berkongsi sesuatu dengan anda semua - terutama yang bercadang untuk menamatkan zaman bujang. Untuk pengetahuan, saya sudah berkahwin hampir 10 tahun, mempunyai seorang isteri yang saya kenali semasa di tingkatan 3, ada 3 orang anak dengan 2 lelaki dan seorang perempuan. Time saya kenal, saya tidak bercinta - mungkin ada kata saya start bercinta dari sekolah. Saya mula bercinta semasa semester terakhir, di sebuah IPT dengan seorang gadis Kelantan - yang sah2 bukan isteri saya sekarang ni.
Saya berkahwin di suku usia seabad. Dan alhamdulillah, di sebalik segala dugaan yang dit…

Tips Penjagaan Laptop Kesayangan Anda

Walaupun saya berblogging bukan dari sebuah laptop, tapi jangan fikir saya tak pernah guna laptop. :P. Sebagai seorang blogger yang kerap dengan blog, perlu tahu banyak cara untuk berblog. Dan peralatan atau gajet untuk berblog itu perlu dijaga dengan baik dan rapi supaya hati sentiasa senang dan tenang.
Ok, sebagai seorang yang memang belajar mengenai komputer, serba sedikit saya tahulah mengenai penjagaan komputer, dan juga laptop. Mungkin ada yang lagi pakar dari saya, tetapi mungkin juga ada yang tak berapa nak tahu. Penting sebenarnya, untuk menjaga laptop dengan baik. Kalau tak jaga, mungkin usia laptop bersama kita tak akan kekal lama.


Jom tengok apa yang perlu anda lakukan sebagai langkah untuk menjaga laptop anda. Tips Penjagaan Laptop Kesayangan Anda BateriElakkan daripada penggunaan bateri.Komputer lebih sejuk tanpa haba dari bateri.Jika bateri sudah habis dicas, digalakkan menggunakan kuasa dari adapter.Pastikan bateri berada di bawah 10 peratus sebelum dicas semula.Jika …

Gambar Emma Maembong Cun Bertudung

Foto Cantik Jelita Emma Ma'embong BertudungOn Wednesdays all over the internet, bloggers post a photograph with no words to explain it on their blog. Hence the ‘wordless’ title. The idea is that the photo itself says so much that it doesn’t need any description.





Kredit: Instagram Emma Maembong

10 Tahun Blogger Ni Tak Jumpa Nenek

10 tahun! Bagi saya satu jangkamasa yang cukup lama ... kalau ikut umur anak, dah masuk sekolah rendah, lagi 2 tahun je nak masuk tingkatan satu. Inilah hakikat dan realiti yang dialami sendiri oleh blogger yang cukup kacak - Boni Kacak, berkisah sedih pilu mengenai kepulangan 10 tahun yang dinanti oleh neneknya.

Alhamdulilah, saya masih kesempatan dahulu untuk kembali berhari raya dan jenguk nenek (opah). Dan hari raya lalu, sempat jugaklah jenguk pusara opah di Kampar, Perak; walaupun kebanyakkan masa hidupnya banyak diluangkan di bekas tapak rumahnya di Batu Gajah, Perak - yang kini menjadi tapak rumah emak dan juga bapa sedara.

10 tahun tak jumpa nenek. Rugi tu tak dapat nak selongkar kisah hidup orang yang sudah makan banyak garam dari kita. Saya ingat lagi, arwah opah pernah bercerita mengenai layanan penuh mesra kakitangan MAS, dan pernah suruh saya dan sepupu supaya cari isteri macam tu - macam pramugari MAS... tapi biasalah, gurauan si opah dengan cucu-cucunya, pasti dia mahu…

Mimpikan Hasrul Hassan?

Adeh. Boleh masuk dalam mimpi orang lain ... huishhh .. nih mesti kes tak basuh kaki, lupa doa qunut ....ehh doa nak beradu la tu. Hehehe... adeh. Macamana boleh termimpi nih?
Mimpikan Hasrul Hassan? Apala yang membuatkan seorang blogger ini memasukkan saya dalam cerita mimpinya ... anda perlu ikuti sendiri, saya nak olah tak pandai, nanti takut kena parang ... hahahaha.... Baca kisah mimpi HasrulHassan dan Muja di SINI (klik).




Bahaya ooo mimpi-mimpi macam ni, jangan tersebut nama sudahlah.

Gambar Aidilfitri 2013 Hanis Zalikha

Gambar dan Foto Beraya Aidilfitri 2013 Hanis Zalikha Wordless Wednesday - Setiap hari rabu semua blogger menerbitkan satu entri gambar tanpa meletakkan apa-apa keterangan untuk menjelaskan gambar tersebut. Terpulang pada pengunjung untuk buat intreprestasi dan komen mengenainya. Gambar yang hebat boleh menerangkan segalanya.



Buat Duit Online Sukar Tetapi Tidak Mustahil

Buat duit secara online tidak semudah yang disangka, tetapi apabila kena cara dan kaedah, ia akan menjadi sumber pendapatan sampingan yang cukup lumayan; khususnya buat blogger seperti saya dan anda. Erkkk .... ok ok .. kalau tak lumayan pun, saya pasti ia dah memadai untuk beli top up RM10 walaupun pendapatan yang anda dapat hanyalah sekadar RM0.50 setiap jualan.

RM0.50? Cukup? Memanglah tak boleh nak kaya raya, tapi harus anda ingat, jika dah boleh menjana komisen sekecil itu, tidak mustahil juga anda boleh menjana pendapatan lebih besar. Jangan terlalu tamak.

Andai anda mahu menjana pendapatan online, anda seharusnya bermula dengan sesuatu yang percuma seperti menerusi program buat duit online berikut:

Jomniaga.comChurpChurp.com8Share.com
Affiliate - antara cara paling mudah, selamat dan tanpa risiko untuk anda menjana pendapatan online menerusi blog, terutama blog-blog blogspot. Lihat sendiri apa yang telah saya berjaya dapat menerusi komisen daripada salah satu program affiliate y…

Pembayaran Kedua Ganjaran Tunai 8Share

Alhamdulillah. Terima kasih. Rezeki dari 8Share. Kongsi informasi serba menarik, dan anda diberikan ganjaran yang sepatutnya. Walaupun akaun twitter, Facebook saya tidak ramai jumlah pengikut, tetapi bukan bermakna saya tidak boleh buat duit online dengan mudah menerusi 8Share.

8Share yang sebelum ini dikenali sebagai YouthSays, Says dan kemudian dijenamakan menjadi 8Share. YouthSays kalau tak silap sayalah, dah wujud sejak dari 2008 lagi. Saya pernah daftar dengan YouthSays, masa tu memang meletop, sana sini nampak YouthSays ini tapi rasanya ketika itu YouthSays lebih kepada perkongsian informasi dan maklumat mengenai remaja Malaysia.
Pembayaran Kedua Ganjaran Tunai 8Share Sekarang, selain berkongsi perkara dan informasi baru yang menarik, anda diberikan ganjaran dalam bentuk points dan juga tunai.
Tips Mudah Kongsi 8Share Saya telah merasai duit online hasil perkongsian benda yang saya suka. Saya lakukan menerusi blog, dan juga laman sosial. Caranya mudah, saya buat entri dan saya r…

Tension Tulis Entri, Stress Dengan Blog

Hari-hari godek dan belek blog.... arghhhh apsal tak gerak-gerak hits blog ni. Tension. Stress. Anda dah ada blog sejak sekian lama, tapi tak ada sesuatu yang boleh anda jadikan satu kebanggaan bagi anda berkaitan blog. Trafik macam tu gak, sama sejak dua tiga tahun dahulu. Belum lagi kisah earnings dari blog, sehingga satu tahap jual surat khabar lama pun lagi untung.

Idea tak datang, tension hari-hari nak tulis entri, nak dapatkan jumlah trafik yang baik, nak update blog yang semakin hari semakin layu. Orang lain boleh buat, kenapa diri tak boleh?
3 Perkara Berkaitan Stress Sebagai seorang manusia, anda seharusnya tahu ada 3 perkara berkaitan stress iaitu;
Perkara yang kita boleh kawalPerkara yang kita boleh pengaruhi untuk diubahPerkara yang di luar kawalan kita.
Maka, apabila kita dah tahu, senang bagi kita sedar mengenai stress. Dan kita perlu bijak untuk tanggani. Stress atau tekanan memang tak akan hilang kerana ia akan wujud sentiasa. Yang bezanya ialah bagaimana kita nak urus …

Blog Wardina Safiyyah - Dari Hati Wardina Safiyyah

Siapa yang tidak kenal dengan selebriti cantik, jelita dan perwatakan menarik, Wardina Safiyyah. Ikon bagi wanita muslimah masakini. Wardina bukan sahaja ada wajah yang cantik, tutur kata menarik malah dia ada karisma sebagai seorang wanita muslimah yang boleh dijadikan contoh. Menjadi contoh kerana perjalanan hidupnya itu yang agak memberikan inspirasi buat semua.

Wardina Safiyyah ada blog. Blog atau laman web Wardina Safiyyah ini dikenali sebagai Dari Hati Wardina Safiyyah, lebih menceritakan aktiviti kemasyarakatan dan sosial agama. Malah, dalam blog si cantik ini juga ada nota usrah yang boleh dibaca buat pengisian jiwa. Ada juga beberapa penulisan kreatif serta motivasi lain yang juga dimuatkan dalam blog tersebut.

Saya pasti ramai yang suka pada Wardina Safiyyah ini, saya sendiri minat dalam diam .. hahahaha.... sejak dia tampil pertama kali dalam Spanar Jaya .... perghhh ... huhuhuhu...
Blog Wardina Safiyyah - Dari Hati Wardina Safiyyah Apapun, kepada sesiapa yang mahu jenguk bl…

8 Tips Bateri Telefon Pintar

8 Tips Bateri Telefon Pintar. Telefon pintar - dah ramai orang sudah boleh memilikinya dengan mudah dan dengan harga yang lebih murah. Menerusi skim rebat tunai RM200 untuk telefon pintar dalam Bajet 2013, ramai belia Malaysia sudah ada akses kepada teknologi dan aplikasi terkini dunia telekomunikasi tanpa wayar. Dan kerana itulah, sebagai salah seorang pengguna telefon pintar, anda harus tahu cara bagaimana untuk menjaga telefon pintar, terutama bateri untuk lebih tahan lama.

Canggih mana sekalipun sesebuah telefon pintar itu, semuanya dihidupkan dek kerana satu bateri. Jika bateri ini tidak elok, lantaklah guna iPhone 5 ke, Samsung S4 ke, Sony Ultra Z ke, LG Optimus ke .. semua tu tak ada hebat manapun. Andai bateri tidak cukup cekap, orang lain pakai telefon tak berapa pintar boleh tahan cakap lama-lama; lebih tahan nyawanya daripada telefon yang dikatakan pintar itu.
Perlu tahu penjagaan yang betul untuk sesebuah bateri telefon pintar. In Sha Allah, menerusi entri ini akan ada sed…

Buat Kejutan Kepada Pengunjung Blog

Kadangkala buat sesuatu yang diluar kebiasaan akan memberikan impak positif kepada blog anda. Jika kena cara, ia akan melonjakkan blog anda ke satu tahap yang anda tidak sangka. Ini merupakan tips untuk membolehkan blog anda dikenali secara mudah dan cepat. Elemen kejutan perlu untuk memancing pengunjung baru ke blog.
Buat Kejutan Kepada Pengunjung Blog Kejutan yang bagaimana? Oh tentulah kejutan yang elok, bukan tak elok ehhh. Contohnya, jika dalam kebiasaan anda menulis entri santai, cubalah sesekali buat entri yang serius. Dan pastilah tajuk entri anda juga perlu nampak keseriusan tersebut. Ada orang kadangkala melihat sisi lain kita ini sebagai unik, jadi mereka mungkin akan tertarik.

Macam anda tahu seorang pasangan itu hidup bahagia suami isteri, pastu tetiba si suami kahwin lagi satu - yang diluar jangka anda; tentu anda mahu tahu cerita dan kisah di sebaliknya kan? Ini elemen kejutan yang benar buat anda terkejut. Pasti akan menarik perhatian.

Begitulah juga dengan blog, apabi…

Cara Letak Iklan Terapung Ikut Saiz Banner

Memang lumrah buat sebuah blog yang mahu menjana pendapatan, akan ada paparan iklan. Namun begitu, semua sedia maklum bahawa ruang dalam blog sangat terbatas. Apatah lagi andai anda terlalu banyak informasi mahu dikongsikan. Perletakkan iklan yang berkesan penting agar apa yang anda iklankan dalam blog dapat diperlihatkan kepada pengunjung.

Apabila ruang dalam blog menjadi masalah, terutama kepada blogspot, maka penting anda mencari satu alternatif untuk memungkinkan iklan yang - samada anda punya, tapak iklan yang disewakan atau sumber iklan yang lain diselitkan di dalam blog untuk paparan.

Kedudukan iklan yang baik akan memungkinkan iklan tersebut menjana pendapatan menerusi blog.

Salah satu cara untuk optimasi iklan dalam blog ialah dengan menggunakan cara iklan terapung. Untuk entri ini, saya akan kongsikan cara dan kaedah untuk meletakkan iklan terapung, yang lengkap dengan butang tutup (close) sebagai salah satu option kepada pengunjung jika tidak mahu diperlihatkan iklan terseb…

Blogger Terkenal Fatin Liyana Peluk David Beckham!

Ya. Benar, bukan gurauan, bukan tipu-tipuan, memang benar Fatin Liyana telah memeluk David Beckham, bintang bolasepak terkenal dan selebriti sukan antarabangsa. Bukan kisah dongeng yang dibuat, tetapi bukti dah ada.

Ini kisah OHBlogger Fatin Liyana, seorang blogger yang dikenali ramai, bukan kerana sahaja cantik dan jelita, tetapi kerana dia lebih bijak dari kebanyakkan kita, terutama saya ..hahahaha.... saya dah la tak cantik dan tak belajar jadi doktor, cuma saya kacak di mata isteri dan belajar hanya untuk jadi orang!

Blogger terkenal ini telah memeluk David Becham dengan rela hati, dan selebriti sukan itu pula nampak gayanya memang tidak menolak pelukan penuh mesra yang diberikan. Kedua-duanya nampak sangat suka dipeluk dan memeluk. Tak percaya? Inilah buktinya ....
Gambar Blogger Terkenal Fatin Liyana Peluk David Beckham Heh. Gempak dan gempar je lebih .... itu hanya patung lilin si David Beckham dan bukannya benar. Saya pasti, takkan terberani punyalah si Fatin Liyana ini nak me…

Cara Betul dan Tips Dapatkan Income 8Share-ChurpChurp

Panas isu berkaitan penipuan klik iklan 8Share dan juga ChurpChurp ni, sebenarnya bukan dua platform ini sahaja yang dijadikan bahan, malah banyak lagi. Konsep tetap sama, anda tidak boleh paksa orang lain terutama pengunjung blog serta rakan-rakan anda di media sosial seperti Twitter dan Facebook untuk iklan yang anda kongsikan. Namun, sebagai manusia, tidak menjadi satu kesalahan walau sekelumit andai anda sendiri - yang sememangnya dah tahu - untuk klik perkongsian iklan atau informasi yang diterbitkan.

Anggap sahaja perbuatan anda itu satu sedekah amal jariah. Anda juga seharusnya prihatin bahawa ramai blogger yang mahu menjana income menerusi iklan di blog mereka. Dengan menggunakan platform 8Share dan juga ChurpChurp, ia satu kaedah dan cara mudah bagi menerima ganjaran setiap klik 20sen.

Tak ada salahpun anda klik iklan yang diberikan, malah tiada kerugian bagi pihak anda - kerana bukan anda yang membayar. Anda hanya klik tanpa jejas sedikit pun duit poket yang anda ada.
Cara B…

Penipuan Insan yang Mulia

Tak habis-habis mereka nak menipu pengguna internet Malaysia. Dari sehari ke sehari, ada sahaja cara dan kaedah yang digunakan untuk menipu. Dan kali ini, saya ingin berkongsi satu email penipuan nyata dari insan yang mulia (boleh pula dia kata diri dia mulia tu ....).

Penipuan seperti ini selalunya menggunakan modus operandi yang sama - iaitu menerusi email. Email akan dihantar dengan pelbagai tajuk dari akaun email yang mencurigakan. Curiga kerana alamat email 'dari' dan 'balas kepada' adalah menggunakan alamat yang berlainan. Berlainan bermaksud di sini ia sama sekali tak nampak kesamaan. Tak faham, ok .. kejap lagi saya letakkan contoh untuk anda perhatikan.

Email-email spam ini dihantar semborono tanpa menyatakan nama penerima, bermaksud anda tidak nampak nama penerima iaitu anda dalam email dikirimkan. Malah, ada email yang dinyatakan kepada seseorang yang bukan nama kita (seperti dalam akaun email).

Oh ya, mengapa saya kata penipuan insan yang mulia? Sebabnya ia…

Cara Tipu Klik Iklan 8Share dan ChurpChurp

Bukan benda baru, malah dedulu lagi dah berlaku. Cuma sekarang ni, dah makin menjadi-jadi apabila Facebook dijadikan tempat untuk kumpul dan himpun pemilik-pemilik akaun 8Share dan ChurpChurp, bagi kongsi klik iklan dan lakukan apa yang didakwa sebagai penipuan klik.

Mengapa ia dianggap penipuan klik iklan? Sebabnya ialah mereka yang terbabit menggunakan kaedah minta orang klik iklan setelah iklan mereka diklik. Ia memang langgar syarat yang ditetapkan dalam 8Share. Saya pernah terbitkan entri berkenaan di sini - Terma Syarat SAYS Malaysia.

Ini pula sebahagian entri saya tulis pada tahun 2011 mengenai kegiatan Click-Fraud.

clicking on other bloggers’ ads and leaving a comment behind asking/hinting to the owner to click on their ads backasking for blog visitors’ help to click on the adsregistering a large number of blogs and clicking on ads on each of themrepeatedly switching to a different IP to click on own ads
Baca Selengkapnya - Takut Dituduh Melakukan Penipuan ....http://www.hasrul…