29 Jun 2013

101 Platform Syarikat Pengiklanan Blog

As-Salam. Kalau anda baru di dalam dunia blog, mungkin anda akan hanya nampak Adsense, Nuffnang, Innity, Advertlets, Komli ... dan beberapa lagi yang tidak dapat saya sebutkan sebagai platform pengiklanan atau sumber blog untuk menjana pendapatan (income). Tetapi sebenarnya, ada banyak platform pengiklanan akternatif lain yang mungkin anda tidak perasan atau ketahui - malah ada lebih daripada 101 platform pengiklanan atau sumber penjanaan pendapatan blog di Internet.

Anda boleh pilih mana yang boleh memberikan keuntungan lebih atau membayar anda lebih baik daripada yang sedia ada. Dan menariknya, ada di antaranya ini tidak akan menjejaskan langsung status eksklusif anda di platform pengiklanan yang lain - disebabkan cara pengendalian iklan di blog itu dipaparkan dan dibayar.
List of More 180 Online Advertising Company

Senarai Lebih 101 Platform Syarikat Pengiklanan Blog

  1. Absolute Agency (absoluteagency.com)
  2. ad pepper media(adpepper.com)
  3. adagency1
  4. AdBrite
  5. Adconian (adconion.com)
  6. AdDynamix (addynamix.com)
  7. ADEngage (adengage.com)
  8. AdFish (adfish.com)
  9. Adgenta QAds (qads.qumana.com)
  10. adgridwork (adgridwork.com)
  11. Adicate (adicate.com)
  12. Adify (adify.com)
  13. AdJungle (adjungle.com)
  14. Adknowledge
  15. AdlandPro (adlandpro.com)
  16. Adlink Media (adlinkmedia.co.uk/)
  17. AdMentum (fastsearch.com)
  18. AdMob (admob.com)
  19. AdOrigin (adorigin.com)
  20. Adperk (adperk.com)
  21. Ads-Click (ads-click.com)
  22. ADSDAQ Ad Exchange (exchange.contextweb.com)
  23. adsmarket (adsmarket.com)
  24. adsniaga (adsniaga.com)
  25. AdSmart (adsmart.net)
  26. Adstract (Adstract.com)
  27. adtechnica (adtechnica.com)
  28. Adtegrity (adtegrity.com)
  29. AdToll (.adtoll.com)
  30. Advertising.com (advertising.com)
  31. Advertlets (advertlets.com)
  32. AdVolcano
  33. AffiliateFuel (affiliatefuel.com)
  34. AffiliateFuture (affiliatefuture.com)
  35. Agendize (agendize.com)
  36. AmaSensAds (amasenseads.com)
  37. Amazon
  38. Ampira Media (ampiramedia.com)
  39. Anastasia International (4affiliate.net)
  40. Auction Ads
  41. AVN Ads
  42. Axill (axill.com)
  43. AzoogleAds (azoogleads.com)
  44. Bannerconnect (bannerconnect.net)
  45. BannerSpace (bannerspace.com)
  46. BardzoMedia (bardzomedia.com)
  47. BClick (bclick.com)
  48. Bidvertiser (bidvertiser.com)
  49. Bla.st (bla.st)
  50. Black Label Ads
  51. BlinkAccess (blinkaccess.com)
  52. BlogAds (web.blogads.com)
  53. BlogKits (blogkits.com)
  54. BlueLithium (bluelithium.com)
  55. BurstMedia
  56. BusinessLinked (businesslinked.com)
  57. buyat (buy.at)
  58. Casale Media (casalemedia.com)
  59. CBprosense (cbprosense.net)
  60. Chitika
  61. Claxon
  62. Click2Sell (click2sell.eu)
  63. ClickBank (clickbank.com)
  64. Clickbooth (clickbooth.com)
  65. Clickhype (clickhype.com)
  66. Clicksor
  67. clickXchange (clickxchange.com)
  68. clixGalore (clixgalore.com)
  69. CNet Shopper (shopper.cnet.com)
  70. Commission Junction (cj.com)
  71. Commission Monster (commissionmonster.com.au)
  72. Copernic Media (mammamediasolutions.com)
  73. CoverClicks (coverclicks.com)
  74. CPX Interactive (cpxinteractive.com)
  75. CrispAds (crispads.com)
  76. CyberBounty (cyberbounty.com)
  77. DarkBlue (darkblue.com)
  78. Dragon Media Online (dragonmediaonline.com)
  79. easyAd (easyad.info)
  80. eBay AdContext
  81. eClickZ (eclickz.com)
  82. Enhance Interactive (enhance.com)
  83. Enikos (enikos.com)
  84. eType Europe (etype-europe.com)
  85. eType USA (etypeusa.com)
  86. exoClick (exoclick.com)
  87. ExpoActive (expoactive.com)
  88. Federated Media (federatedmedia.net)
  89. FindItQuick (findit-quick.com/2affiliate.html)
  90. FineClicks (fineclicks.com)
  91. FluxAds (fluxads.com)
  92. Geniee (s.geniee.jp)
  93. Gokita (gokita.com)
  94. Gorilla Nation (gorillanation.com)
  95. Her Agency (heragency.com)
  96. HispanoClick (hispanoclick.com)
  97. Hyperbidder (hyperbidder.com)
  98. IncentaClick
  99. IndustryBrains (industrybrains.com)
  100. infolinks (infolinks.com)
  101. InterClick (interclick.com)
  102. Integri (intergi.com)
  103. Interevco (interevco.com)
  104. Jomniaga (jomniaga.com)
  105. JoeTec (joetec.net)
  106. Komli (komli.com)
  107. Kanoodle (kanoodle.com)
  108. Kontera
  109. Kowabunga! (kowabunga.com)
  110. LinkBliss (linkbliss.com)
  111. LinkLike (linklike.com)
  112. LinkShareAds
  113. LinkWorth (linkworth.com)
  114. MaxBounty (maxbounty.com)
  115. MetaReward (metareward.com)
  116. Microsoft adCenter (adcenter.microsoft.com)
  117. Mirago
  118. MIVA
  119. MochiAds (mochiads.com)
  120. Money4Banners (money4banners.co.uk)
  121. MoreNiche (moreniche.com)
  122. MVAV Media (mvav.com)
  123. NeverblueAds (neverblueads.com)
  124. Nixxie
  125. Nuffnang (nuffnang.com)
  126. OMG (uk.omgpm.com/network)
  127. OneMonkey (onemonkey.com)
  128. Opt-Media (opt-media.com)
  129. Oridian
  130. Oxado
  131. PayDotCom (paydotcom.com)
  132. PayPerPost (payperpost.com)
  133. PayPopUp (paypopup.com)
  134. Pepperjam (pepperjamnetwork.com)
  135. PerformancingAds (performancingads.com)
  136. Pheedo (pheedo.com)
  137. Phorm (phorm.com)
  138. PointRoll (pointroll.com)
  139. PopUpTraffic (popuptraffic.com)
  140. Premium Network (premiumnetwork.com)
  141. PrimaryAds (primaryads.com)
  142. ProfitCenter (profitcenternetwork.com)
  143. Project Wonderful (projectwonderful.com)
  144. PubMatic (pubmatic.com)
  145. Pulse 360 (pulse360.com)
  146. QuinStreet (quinstreet.com)
  147. Real Media
  148. RealCast Media (realcastmedia.com)
  149. RealTechNetwork (realtechnetwork.com)
  150. Revenue Science (revenuescience.com)
  151. Revenue.net (revenue.net)
  152. RevenuePILOT
  153. ReviewMe (reviewme.com)
  154. RevoClix (revoclix.com)
  155. Right Media Exchange (rightmedia.com)
  156. Robert Sherman Company (robertsherman.com)
  157. ROI Rocket (roirocket.com)
  158. Rydium
  159. Searchfeed (searchfeed.com)
  160. Shareasale (shareasale.com)
  161. Shopping.com (shopping.com)
  162. SpeedyAds (entireweb.com/speedyads)
  163. Sponsored Reviews (sponsoredreviews.com)
  164. Strategic Affiliates (strategicaffiliates.com)
  165. Text Link Ads (text-link-ads.com)
  166. Textads Dot Biz (textads.biz)
  167. TextWise (textwise.com)
  168. TNX.Net (tnx.net)
  169. Trade Doubler (tradedoubler.com)
  170. Traffic Marketplace (trafficmp.com)
  171. Tremor Media (tremormedia.com)
  172. Tribal Fusion
  173. TTZMedia (ttzmedia.com)
  174. ValidClick
  175. ValueAd (valuead.com)
  176. ValueClick Media
  177. Veoda (veoda.com)
  178. Vibrant Media SmartAds
  179. Vizu Polls (vizu.com)
  180. WayPointCash (waypointcash.com)
  181. Web Advertising (webadvertising.ca)
  182. WebSponsors (websponsors.com)
  183. WhenU (whenu.com)
  184. WidgetBucks (widgetbucks.com)
  185. Yahoo Publisher Network
  186. YesAdvertising (yesadvertising.com)
Lihat ... ada lebih daripada 101 platform pengiklanan ... malah senarai ini sebenarnya belum tamat .. ada lagi yang tidak dapat saya senaraikan kepada anda. Platform pengiklanan daripada syarikat-syarikat ini merangkumi CPM, CPA, CPL, CPC, iklan kontekstual dan juga affiliate.

Dalam banyak-banyak senarai tu, ada yang bersifat eksklusif di mana ia hanya akan membenarkan blog-blog tertentu sahaja menggunakan perkhidmatan mereka. Contohnya, blog anda perlu ada 1000UV sehari atau 10K pengunjung unik sebulan, atau mungkin blog anda perlu dalam bahasa Peranchis atau blog anda adalah sebuah blogshop atau blogniaga.

Saya pernah menerima 2 tawaran ... err 3 tawaran perletakkan iklan dari platform yang disebutkan di atas. Pihak pengiklanan menghubungi saya - berkempen untuk menggunakan platform pengiklanan dari mereka. Saya pasti ramai blogger Malaysia pernah mendapat tawaran seperti mereka.
101 Syarikat Pengiklanan Online Blog

Malah, ada 2 -3 syarikat pengiklanan baru yang memberikan tawaran - dan salah satunya itu membayar dahulu untuk meletakkan skript iklan mereka di dalam blog ...best bukan?


Nasihat saya buat blogger yang mungkin cari peluang untuk blog menjana pendapatan, cuba untuk lebih kreatif dan cari lubuk anda sendiri. Kalau anda rasa platform pengiklanan semasa atau yang ada sekarang tak berapa berikan income yang anda mahukan, maka cuba pula yang lain.

Sumber: HubPages


Bukan Semua Orang Faham

As-Salam. Lawak betul la, lain yang saya tulis lain pula pemahaman dia. Saya sering terlupa, apabila menulis entri blog kena ambil kira banyak aspek, apatah lagi andai blog anda untuk pembacaan umum. Antara aspek paling penting ialah tahap pemahaman dan latar pendidikan seseorang pembaca, oh ya, jantina pun harus diambil kira.

Bukan Semua Orang Faham

Kadangkala apabila kita menulis sesuatu, kita merasakan pembaca akan faham apa yang kita tulis, apa yang kita sampaikan - tapi saya terutamanya sering terlupa, dalam menulis tiada tanda intonasi dan corak pembacaan juga berbeza. Saya pernah menulis mengenai perkara ini satu ketika dahulu, yang mana menekankan pengolahan ayat untuk membolehkan pengunjung membaca dan memahami cara isi kandungan disampaikan. Tapi kini, nampaknya sindrom 'Aku Tulis Aku Sorang Je Faham' dah terjadi pada diri saya sekali lagi!

Maaf. Apabila dah merasakan macam ramai baca blog, dan komen-komen pula dah jadi kurang, maka saya anggap bahawa semua orang dah faham dan tahu. Tapi, apabila yang meninggalkan komen dan bertanya balik mengenai apa yang saya tulis - itu bermakna si pembaca itu tidak faham apa yang disampaikan - atau ..... dia memang tak baca dari A sampai Z. :)

Mengapa Komen Itu Sangat Penting Buat Pemilik Blog

Jadi, bagi sayalah, amat penting komen itu ditinggalkan, pendapat diluahkan kalau-kalau tak faham apa yang ditulis. Saya sangat perlu komen-komen anda.....jika ... anda tidak faham. Kalau faham, oklah, bolehlah saya menarik nafas kelegaan.

Pemahaman Adalah Berbeza

Anda tidak boleh expect pengunjung A akan membaca dengan pemahaman sama dengan pengunjung C, begitu juga pada pengunjung B. Mungkin, A itu sekolahnya agak tinggi kat Cameron Highlands, manakala B pula mungkin sekolah di bandaraya besar seperti KL, dan C mungkin hanyalah seorang surirumah yang dulunya pelajar IPT.

Entri Dalam Blog Tak Boleh Buat 100 Peratus Orang Faham

Latar berbeza ini akan menghasilkan corak pembacaan dan pemahaman yang berlainan, maka sangat-sangat penting bagi seorang blogger yang mahu menyampaikan ilmu dan berkongsi informasi menulis sesebuah entri yang boleh difahami hampir semua orang (tak boleh capai 100 peratus semua orang faham).

Memang sukar, tetapi antara tips terbaik untuk mengetahui samada orang lain faham dan sedar ialah dengan mengakhiri sesebuah entri dengan satu bentuk pertanyaan.


28 Jun 2013

3 Laman Ping Aggregator Terbaru Malaysia

3 Laman Ping Aggregator Terbaru Malaysia. Ramai blogger yang telah mendapat manfaat daripada servis dan khidmat yang diberikan oleh laman-laman ping aggregator. Antara yang popular ialah Ping Busuk, OHBelog, Gua Blog, Blogged.my serta Apesal. Sebenarnya ada banyak lagi laman ping aggregator yang boleh memberikan trafik ke blog. In Sha Allah, entri ini akan menyenaraikan lagi 3 laman ping aggregator yang boleh disifatkan sebagai baru di kalangan blogger Malaysia.

3 Laman Ping Aggregator Terbaru 2013 Malaysia

CariMember.com
Anda boleh ping entri blog anda dengan pendaftaran mudah menggunakan Facebook, atau masukkan butiran pendaftaran seperti yang diminta. Ada juga ruangan forum dan ruangan video yang agak menarik untuk anda lihat, selain ruangan muzik yang boleh anda dengar.
Tinjau.net
Ping boleh dilakukan secara automatik. Antara perkara paling menarik ialah, entri-entri blog anda juga kan diping ke 3 buah laman Facebook berasingan. Pendaftaran adalah percuma, dan anda boleh login menggunakan 3 cara media sosial yang disediakan - Facebook, Twitter atau Google.

PingJe!
Pendaftaran adalah percuma dengan memasukan nama blog dan butiran yang berkaitan. Anda boleh terima trafik dengan meletakkan widget yang disediakan, dan boleh ping menerusi laman web mereka. Hanya post-post atau entri yang telah mendapat kelulusan admin sahaja akan diterbitkan.

Ada beberapa lagi laman web ping aggregator terbaru dan yang masih lagi belum ramai blogger Malaysia menjadi ahli, in Sha Allah, akan saya kongsikan dengan anda semua. Sekarang, pilihan ada memang banyak, terserah pada anda sebagai blogger untuk mencari dan mendaftar mana-mana yang sesuai.

Oh ya, tak tahu apa itu ping entri, atau ping blog? Baca entri saya yang ini - Apa Itu Ping Blog?


Video Cara Duduk di Hadapan Komputer Atau Laptop Buat Semua

As-Salam. Saya nak kongsikan satu video informatif ini. Melihat sahaja video ini sudah memberikan gambaran mengenai cara duduk yang betul bila menggunakan komputer dan juga laptop. Jika anda tidak duduk dengan baik dan betul tatkala menggunakan komputer serta laptop, anda mungkin menghadapi dan mengalamai sakit belakang, sakit bahu dan lemah badan.

Jadi, seperti saya, seperti anda yang luangkan lebih banyak masa di hadapan komputer mahupun laptop, barangkali video ini adalah sangat membantu buat anda. Cuba lihat dari mula sampai habis, dan manfaatkan apa yang anda tahu dan pelajari ini supaya anda kekal sihat di hadapan komputer.
Meh tengok video ini, dan cuba manfaatkan apa yang disampaikan.

Video Cara Duduk di Hadapan Komputer Atau Lapto



Harapnya semua dah dapat manfaat, maka bolehlah dikongsikan kepada yang lain ehhh? Jangan kedekut ilmu tau.

27 Jun 2013

Canada Lubok Duit Adsense

As-Salam. Kalau anda ada akaun Adsense, maka pandai-pandailah anda cari apa yang orang Kanada suka baca. Jika blog dah lengkap SEO (Search Engine Optimization), maka buatlah entri mengenai perkara-perkara yang disukai oleh rakyat Kanada. Mengapa? Nanti saya huraikan ...

Pertama sekali ialah, orang Kanada menggunakan Dollar Kanada (Canadian Dollar) yang nilainya adalah 6 kali ganda lebih tinggi dari nilai Ringgit Malaysia. Iklan yang mereka bayar untuk Adsense juga dalam Dollar Kanada. Katakan mereka bayar untuk iklan Adsense terpapar sebanyak CAD0.02 jadi dalam matawang Ringgit Malaysia bersamaan MYR0.06. Banyakk tu.

Bila matawang ini tinggi, maka .... perolehan untuk blog anda yang paparkan iklan Adsense sangat cerah untuk mendapat pendapatan berganda-ganda dalam nilai yang diberikan oleh pengiklan. Itu belum lagi bonus jika iklan terpapar diklik oleh pengunjung blog... lagi masyuk.

Sebagai contoh, anda cerita mengenai keindahan negara Kanada, maka dengan sendirinya iklan-iklan Adsense dalam blog akan paparkan mengenai apa yang ada di Kanada - seperti hotel paling murah, hotel paling best, tempat menarik dilawati, pusat tukaran wang asing, bank di Kanada dan macam-macamlah. Sekali dapat klik (Pay-Per-Click), fuh ...

Kerana itulah, saya katakan bahawa Canada sebagai lubuk duit iklan Adsense. Nak lagi best, anda buat satu blog khas hanya cerita pasal Canada je. Kalau anda cukup kreatif, boleh dipelbagaikan isi entri, kandungan blog anda itu mengenai segala macam hal yang ada di Canada.

Ok? Ini untuk mereka yang pasang iklan Adsenselah. Kalau tak ada, maka entri ini mungkin sekadar info dan ilmu am bagi anda.

Tips ini dikongsikan kepada saya oleh orang yang dah berjaya dengan Adsense dan bagaimana dia berjaya dapat income beribu-ribu dengan Adsense. Nak belajar mengenai Adsense? Anda patut beli ebook ini - Buat Duit Dengan Google Adsense

p.s: Best sangat ke Adsense ni? Hmm senang dibandingkan ehh - ia macam CPUV dalam Nuffnang. Setiap pengunjung unik yang singgah di blog akan diberikan bayaran - belum klik iklan lagi.




Cara Keluarkan Pendapatan (Earnings) Nuffnang

As-Salam. Ada rakan blogger yang masih blur bagaimana nak keluarkan duit pendapatan menerusi pengiklanan Nuffnang. Ok, saya akan cuba berikan langkah untuk anda faham dan ketahui cara untuk cash-out pendapatan pengiklanan dari akaun Nuffnang anda.

Cara Keluarkan Pendapatan (Earnings) Dari Nuffnang

Sebelum itu, anda harus ketahui bahawa had minima untuk membolehkan anda mengeluarkan wang pendapatan pengiklanan dari Nuffnang adalah sebanyak RM50, dan anda perlu membuat permohonan kepada pihak Nuffnang bagi membolehkan pendapatan itu dikeluarkan dalam bentuk cek. Setakat ini, hanya cek sahaja saluran untuk anda keluarkan duit pendapatan Nuffnang.
Ohblogger - Cara keluarkan pendapatan - earnings dari Nuffnang

Perkara kedua yang perlu anda ambil perhatian ialah anda mestilah mengisi butiran diri anda dengan lengkap sebelum anda boleh cash-out. Butiran yang saya maksudkan itu ialah nama sebenar, alamat, poskod juga email anda, contohnya nama - perlu masukkan seperti ini - Aminah Binti Jamil. Jangan jadi seperti saya satu ketika dahulu apabila pengeluaran yang saya buat digantung buat sementara - baca sini (klik).

Langkah 1 - Cara Keluarkan Pendapatan (Earnings) daripada Akaun Nuffnang

Untuk keluarkan pendapatan daripada Nuffnang, pastikan dalam akaun sudah ada lebih daripada RM50. Dan apabila akaun ada pendapatan lebih daripada nilai yang telah ditetapkan itu, secara automatik pada halaman Earnings, akan keluar butang Cash-Out di bahagian bawah nilai keseluruhan pendapatan.
OhBlogger - Cara keluarkan pendapatan - earnings dari Nuffnang

Langkah 2 - Cara Keluarkan Pendapatan (Earnings) daripada Nuffnang

Apabila anda tekan butang Cash Out yang tersedia, secara automatik butiran nama, alamat dan poskod akan keluar. Anda perlu dengan berhati-hati memeriksa butiran yang dipaparkan. Jika tidak betul, anda dikehendaki kemaskini kembali butiran di Profile anda. Ini penting bagi memastikan nama sebenar anda diletakkan dalam nama penerima cek, jika tidak, cek yang akan anda dapat hanyalah merupakan sehelai kertas tanpa nilai! Semua ok dan betul, tekan butang Confirm.

Langkah 3 - Cara Keluarkan Pendapatan (Earnings) daripada Nuffnang

Setelah butang Confirm anda tekan, satu paparan memaklumkan bahawa cek pendapatan akan sampai dalam masa yang ditetapkan. Jangkamasa yang diberikan oleh Nuffnang untuk proses pembayaran pendapatan adalah selama 30 hari bagi pemilik akaun Glitterati, dan selama 2 bulan untuk Non-Glitterati. Anda jangan risau, kerana semuanya akan dimaklumkan kepada anda melalui email yang telah anda daftarkan - jadi penting alamat email anda betul dan sah.
Jumlah pendapatan dalam akaun anda secara automatik akan reset menjadi sifar, dan pengiraan akan dilakukan semula.

Anda juga boleh periksa status cek anda di bahagian Earnings - Payment History. Ia akan jadi samada submitted, processing/processed atau sent.

Oh ya, ada satu tips penting mengenai cara nak keluarkan earnings ini, kalau silap ... anda mungkin terpaksa melopong lebih lama untuk terima cek. Jadi, nantikan entri mengenainya kemudian.

*p.s: Kalau tak mahu ketinggalan entri-entri terkini, sila subscribe atau langgan rss menerusi email.



Sesuaikah Perkahwinan Sesama Blogger?

As-Salam. Saja bangkitkan topik ini - Sesuaikah perkahwinan sesama blogger? Hehehe ... macam isu hangat la pulak, tapi tak ada menda pun, cuma sekadar untuk difikirkan sahaja. Manalah tahu kot-kot ada insan yang sedang mencari, dan mahu mendapatkan pandangan orang lain. Saya pasti ramai juga blogger yang berkahwin sesama blogger ni - samada berkahwin sebelum tahu masing-masing ada blog, atau memang mengetaui masing-masing ada blog.

Sudut Positif Berkahwin Dengan Blogger

Dari sudut pandangan positif, perkahwinan sesama blogger akan mencambahkan kreativiti, apatah lagi andai si suami dan isteri tersebut punyai niche atau tema blog yang serba berlainan. Mungkin, sorang berblog mengenai perihal kehidupannya sebagai seorang model majalah atau pakaian muslimah, dan si suami berblog menceritakan mengenai kegiatan dan hobi dalam bidang fotografi. Boleh saling bantu menaikkan jenama blog masing-masing, dan boleh sama-sama dikenali dalam dunia blog.

Ada suami isteri berblog kerana mahu mencari pendapatan sampingan. Ini memang biasa, si suami mungkin ada blog yang punyai niche tertentu dengan trafik yang tinggi. Si isteri pula handle blog untuk bisnes, contohnya menjahit baju kurung atau buat kuih raya tradisional sedap lazat. Si suami jana pendapatan blog menerusi pengiklanan, manakala si isteri jana pendapatan menerusi blog dengan penjualan baju kurung atau biskut raya. Kolaborasi dilakukan sesama sendiri, dengan si suami letak iklan atau banner blog isteri, dan isteri pula promosi untuk letakkan iklan di blog si sumai.

Sudut Negatif Perkahwinan Sesama Blogger

Cuma, mungkin ... sekadar satu kemungkinan dari sudut pandangan negatif ...jika - hanya jika si sumai kuat cemburu, melihat blog peribadi isteri ramai pengunjung dan pembaca, malah banyak pula komen-komen dalam setiap entri - nak nak lagi, apabila si isteri posting cerita bergambar cantik cun mempesona, dikomen pula oleh lelaki-lelaki yang puji kecantikan serta ayat-ayat gelenya ....hehehe .. mungkin salah faham boleh berlaku.

Mungkin .... si isteri atau suami secara tanpa sedar telah menulis entri yang agak peribadi, kisah hati dan perasaan, diluahkan dalam entri blog - bercerita mengenai pasangan masing-masing yang mungkin menguris hati, tentu benda tak elok boleh berlaku. Tambah-tambah lagi, ada batu api yang tidak diundang memberi komen yang tak begitu enak.

Itu dari sudut blog. Belum lagi melihat kepada aktiviti lain yang ada kaitan dengan blogger. Si suami pergi event blogger yang best, si isteri tidak dijemput. Si isteri dapat pergi ke event blogger yang grand, si suami pula tidak dijemput. Alahai .. alahai ....

Banyak Baik Daripada Tak Baik

Apapun, kalau ikutkan sayalah, tak ada masalah sebenarnya. Mungkin ada berlaku, tapi peratusannya mungkin nampak kecil.

Yang saya banyak nampak ialah boleh je si suami isteri bersama ada blog masing-masing. Malah, ramai blogger terkenal yang dah kawin ... dan pasangan pun ada blog, kekal bahagia dan gembira.

Kata anda?

Ping Busuk Larang 6 Jenis Blog

As-Salam. Busuk.org atau Ping Busuk memang dikenali di kalangan blogger Malaysia sebagai tempat untuk ping entri blog ke hampir 70 ribu ahli, terdiri dari kalangan blogger Malaysia, Indonesia dan Brunei. Ia meliputi lebih daripada 4400 blog yang menggunakan perkhidmatan Busuk Ping, samada menerusi autoping mahupun widget trafik blog.

Mungkin ada yang tidak mengetahui bahawa perkhidmatan Busuk Ping atau Ping Busuk.org mempunyai larangan tertentu. Saya tak pasti samada sistem larangan ini bersifat automatik atau manual. Maksud saya, samada sistem dalam Busuk.org menggunakan sistem automatik kesan blog yang tidak sepatutnya atau ia adalah sistem manual di mana admin Busuk.org yang akan memantau dan menyekat.

Apapun, saya sangat suka dengan prinsip bahawa Busuk Ping bukan tempat semudah-mudahnya untuk semua blog. Bukan apa, pernah berlaku di mana ada blog berunsur lucah melampau terlepas pandang oleh admin dan menggunakan perkhidmatan Busuk.org ini.
jenis blog yang dilarang guna ping busuk

6 Jenis Blog Dilarang Menggunakan Khidmat Ping Busuk.org

Berikut adalah 6 jenis blog yang akan disekat atau dihalang menggunakan perkhidmatan di Busuk.org, samada untuk menambah trafik atau mendapatkan backlinks berkualiti.

  1. Popup menunggu (tanpa close button) 
  2. Iklan hijack klik fullpage seperti adf.ly 
  3. Terlalu banyak iklan sehingga menyukarkan pembaca 
  4. Blog lucah ataupun artikel lucah untuk tarik perhatian 
  5. Blog copy paste dari laman akhbar juga dilarang 
  6. Blog warez (free download aplikasi berbayar ataupun filem) 

Nah, sekarang anda dah tahu 6 jeni blog yang tidak boleh menggunakan perkhidmatan Busuk.org kan? Jadi, fikir-fikirlah ye mengenai niche dan tema blog anda, dan cerita atau artikel apa yang mahu anda jadikan entri supaya nanti anda disekat secara kekal daripada mendapatkan trafik daripada laman agregator blog ini.

Widget Trafik Ping Busuk

Nak masukkan widget Busuk.org dalam blog bagi menambah trafik? Sila klik pautan berikut - http://ping.busuk.org/getcode

Oh ya, pastikan anda dah faham mengenai larangan untuk 6 jenis blog tadi.


26 Jun 2013

Fenomena Supermoon - Perigee - Malam Nisfu Syaaban June 2013

Fenomena Supermoon - Perigee - Malam Nisfu Syaaban June 2013 - Wordless Wednesday - Setiap hari rabu semua blogger menerbitkan satu entri gambar tanpa meletakkan apa-apa keterangan untuk menjelaskan gambar tersebut. Terpulang pada pengunjung untuk buat intreprestasi dan komen mengenainya. Gambar yang hebat boleh menerangkan segalanya.


Kredit: Falak Online - ShahGazer

Supermoon 23 June 2013 All Over The World

Kredit: Stephen Rahn, Northwest Georgia June 22, 2013



10 Kelebihan Guna NRelate

As-Salam. Salah satu cara untuk buat pengunjung melekat membaca entri-entri dalam blog adalah dengan memasang widget pautan dalaman untuk entri-entri lama dan baharu yang berkaitan. Salah satu cara yang selalu atau ramai blogger Malaysia buat ialah dengan memasang Linkwithin. Namun, ada banyak lagi widget seumpama Linkwithin yang boleh dijadikan alternatif untuk blog anda.

Salah satu yang saya suka guna dalam blog-blog saya ialah NRelate. Mengapa saya pilih NRelate berbanding widget lain seperti Linkwithin atau Outbrain? In Sha Allah, saya akan kongsikan sedikit pengetahuan mengenai penggunaan NRelate untuk blog kepada anda semua.
OhBlogger - Guna NRelate dalam blogspot

10 Kelebihan Menggunakan NRelate

  1. Anda boleh ubahsuai penampilan NRelate mengikut kesesuaian blog anda, ada beberapa pemilihan tema yang boleh anda pilih, dan salah satunya menyerupai Linkwithin.
  2. NRelate membolehkan anda untuk memilih samada menyediakan link text sahaja, atau link text berserta imej.
  3. Entri blog yang tiada imej, akan diberikan pilihan untuk memilih imej sendiri (muat naik) ataupun menggunakan pilihan yang disediakan - dan ia akan saling silih berganti dengan menyediakan lima pilihan tersendiri yang akan dimuatkan secara rawak.
  4. NRelate juga memberikan pilihan untuk anda menjana pendapatan menerusi widget mereka dengan beri kebenaran papar iklan menerusi widget yang disediakan. 
  5. NRelate membolehkan entri-entri dari blog lain juga dimasukkan asalkan ia berkaitan antara satu sama lain. Bagus jika anda ingin promosikan blog anda yang lain (jika ada).
  6. Kita boleh set entri yang bagaimana yang ingin kita paparkan menerusi widget NRelate ini, iaitu samada ia kurang berkaitan (low), agak-agak ada kaitan (medium) dan yang berkaitan (priority).
  7. Kita boleh set entri yang ingin dipaparkan mengikut jangkamasa entri lama diterbitkan - iaitu selama 6 bulan, setahun atau dua tahun.  
  8. Saiz paparan (thumbnails) boleh diubah, dan anda boleh memuatkan sehingga maksimum 10 entri berkaitan menerusi widgetnya.
  9. Anda boleh reindex kembali atau susun kembali entri-entri yang ingin dipaparkan - digunakan andai ada entri blog yang telah anda padam. Ia bagus untuk memadamkan dead-link yang tidak disukai oleh enjin carian.
  10. Ia mudah untuk diadaptasi ke dalam blog.

Kekurangan NRelate

  1. Anda perlu daftar percuma untuk dapatkan segala kelebihan yang ada dalam NRelate, namun widget umum boleh digunakan tanpa sebarang pendaftaran.
  2. Masa lama diambil untuk buat setting tertentu.

Ok, rasanya dah cukup kot, saya angkat NRelate ini .. hehehe.... tapi terpulang pada anda untuk menggunakannya. 

Anda boleh baca kekurangan LinkWithin: Klik Sini.

Untuk mula menggunakan NRelate bagi blog anda, anda boleh daftar percuma di sini: NRelate - Free Product For Online Publisher





Widget Top Komentator Dengan Avatar

As-Salam. Salah satu cara untuk pikat pengunjung blog anda meninggalkan komen ialah dengan meletakkan widget komen terbanyak dengan paparan avatar menarik. Widget ini sedikit sebanyak akan membuatkan pengunjung blog anda terasa mahu meninggalkan komen supaya wajah dan juga backlink mudah boleh dilakukan.

Tentu si pengunjung terasa seronok bila avatar wajah cun kacak mereka terpapar di halaman blog anda, siap dengan jumlah komen yang dah diberikan. Bangga. Hidung kembang kempis depan komputer kerana jumlah komen mendahului orang lain .. hinsshhh ...hinsshhh .. hehehee....

Widget Top Komentator Dengan Avatar

Dan menerusi widget ini juga, pengunjung lain boleh juga kenal-kenal dengan pemberi komen yang lain. Siapa avatar dia nampak menarik, kacak dan cun ada kemungkinan besar akan dikenali, dan mungkin mendapat trafik daripada widget ini. Tengok contoh yang diberikan ini:
widget komentator terbanyak blogspot dengan cirian avatar
Ok, cara nak pasang widget ini dalam blog, boleh anda lakukan dengan salin kod HTML diberikan ini, mengikut pilihan anda dan masukkan di bahagian Add HTML dalam blog anda.

Widget Komen Terbanyak Dalam Masa Sebulan



Widget Komen Terbanyak Dalam Masa Seminggu

Untuk paparkan top komentator dalam masa seminggu (7 hari), anda perlu ubah kod HTMLseperti berikut:



Mudah? Rasanya mudah je, saya dah cuba, dan ianya boleh dipasang untuk blog-blog yang menggunakan sistem komen luaran seperti Disqus. Cuma blog yang guna sistem komen seperti NuffnangX atau Google+ mungkin tak boleh.

Lagi satu diingatkan, blog anda mungkin akan hadapi masalah loading dengan memasang widget ini. Hanya jika benar-benar perlu sahaja, seperti anda mahu buat segmen atau kontes komen terbanyak, masa itulah boleh pasang widget ini - sekadar pendapat.

Terima kasih kepada Yet Another Blogger Tips Blog kerana kongsikan kod HTML widget top komentator dengan avatar ini.

Selamat mencuba.


Foto Jerebu di Malaysia Jun 2013

Jerebu di Malaysia Jun 2013 - Wordless Wednesday - Setiap hari rabu semua blogger menerbitkan satu entri gambar tanpa meletakkan apa-apa keterangan untuk menjelaskan gambar tersebut. Terpulang pada pengunjung untuk buat intreprestasi dan komen mengenainya. Gambar yang hebat boleh menerangkan segalanya.

Foto Jerebu di Malaysia Jun 2013

Foto Jerebu di Malaysia Jun 2013

Foto Jerebu di Malaysia Jun 2013

Foto Jerebu di Malaysia Jun 2013

Foto Jerebu di Malaysia Jun 2013

Foto Jerebu di Malaysia Jun 2013

Foto Jerebu di Malaysia Jun 2013

Kredit: Yahoo Images

Bloggers.com Untuk Dijual!

As-Salam. Setelah bertahun-tahun, akhirnya web agregator bloggers.com yang digunakan sedunia bloggers akhirnya untuk dijual. Sebab ianya dibuka untuk jualan tidaklah diketahui, tetapi agak malang kerana segala perkhidmatan terbaik sudah tidak dapat diberikan lagi.

Saya merupakan ahli kepada Bloggers.com ini, dan sudah hampir dekat 4 tahun rasanya blog saya berada di dalam bloggers.com. Dari segi kedudukan trafik, Bloggers.com memang ada ranking trafik yang amat baik.

Bloggers.com Untuk Dijual!




Resepi Untuk Blog Terus Konsisten Dengan Pembaca

As-Salam. Ohh memang saya pernah terfikir untuk berhenti berblog, malah saya pernah buat pun. Saya pernah berhenti berblog satu masa dahulu ... time tu saya ada 4-5 running blog. Tak padam, cuma saya tak buat entri baru ... so dok biar je. Lama gak la saya tak login blogspot, sampaikan saya leh terlupa kata laluan. Siyes .. masa tu semangat blogging tak macam sekarang ni.

Yeah... itu kisah silam, kisah yang ada suka dan duka. Bila dah rasa macam batu dalam dunia blog ... boring la kan. Dulu, buat blog tak minta pun orang follow ... tak minta pun orang komen, malah kalau ada orang komen pun .. tak wat apa2 ..diam je. Baca pun tak ....

Ini realiti saya sebagai seorang penulis blog. Masa tu, saya tulis blog tak macam sekarang. Dulu, saya ada kerja dan pendapatan tetap, tetapi kini tak lagi. Malah, boleh dianggap, saya cari makan dengan blog.

Kerana itulah, sejak ada blog ini - www.hasrulhassan.com ini, saya tak leh remehkan mereka yang jenguk sini, yang baca entri2 dalam blog, yang tinggalkan komen. Mereka dah susah payah datang dan baca pendapat yang diluahkan, dah baca cerita kita, dah komen entri2 kita, sesuatu kena dilakukan buat mereka rasa berbaloi untuk datang lagi.

Malah, mereka ini adalah sumber rezeki saya menerusi blog. Andai mereka tak klik dan jenguk iklan-iklan dalam blog saya ni, bermakna saya tak ada income, bila tiada income, saya susah hati.... bila susah hati, saya tak ada idea, bila tak ada idea maka blog pun terabai.

Saya cuba lakukan sebaik yang boleh. Jika anda juga, apabila sudah sampai satu tahap apabila blog anda sudah ramai yang kenal, maka anda akan terasa bebannya. Kerana apa, semua orang mengharapkan sesuatu daripada anda - memandangkan blog anda sudah semakin berjaya dari mereka. Dan anda pula, seperti keadaan saya sekarang, mengharapkan pengunjung dan pembaca untuk 'berikan' sesuatu sebagai tanda sokongan.

Bukan mudah nak kekalkan pengunjung dan pembaca setia. Susah ooo ... kalau tak ada iltizam, kalau tak ada rasa inginkan perubahan, rasa inginkan menjadi lebih baik ... blog takkan ke mana. Perlu usaha dan kerja keras. Bukan berlaku sehari semalam ... ia melibatkan banyak masa.... banyak perkara.

Untuk berikan persembahan dan isi yang menarik untuk blog sendiri, kena fikir seperti mereka. Apa yang kita nak kalau kita lawat blog orang lain. Apa yang kita inginkan jika kita baca blog orang lain, jadi itulah resepi yang patut kita gunakan dalam blog kita. Sesekali cuba jadi mereka, dan blog kita sebagai blog mereka. In Sha Allah .... blog akan bertahan lama dengan pembaca yang konsisten. Dan in Sha Allah, blog akan juga menjana pendapatan.


8 Ciri-ciri Blog Yang Nampak Pro

As-Salam. Aha... sebelum ini saya ada terbaca di satu blog tu tentang ciri-ciri blog profesional. Tapi saya dah lupa kat blog mana - erkk leh gitu? Hmm siyes .... saya tak ingat blog sapa ... tapi itu sebelum berlakunya insiden blogger.com tak leh masuk, saya fikir maybe entri tu dah hilang kot. Yelah .. pihak blogger ada kata yang ada (mungkin) entri2 terbaru yang hilang.

Hmmm hilang ... uhhh ... saya ada buat 6 entri pada hari yang dikatakan tu. Hmmm sapa yang selalu jenguk blog saya tentu tahu entri apa yang hilang ... tahu tak? Takper .. tunggu je ... mana tahu dia terbit balik nanti. Kalu hilang, saya akan publish balik .. tak ada hal, sebab entri2 tu semua entri2 bergambar, so tak susah sangat saya nak ingat balik. 

8 Ciri-Ciri Blog Yang Nampak Profesional

  1. Layout kemas dan terdiri paling maksimum dengan 2-3 kolum, Satu kolum entri, satu kolum sidebar dengan dipecahkan jadi 2 bahagian kolum kecil.
  2. Warna blog nampak skema - warna yang biasa digunakan ialah putih, hitam, kelabu atau kombinasi diantaranya dan juga satu warna - tak kira warna apa - seperti merah dan biru.
  3. Warna blog sesuai dengan isi entri. Buat blog yang banyak gambar, lebih suka berlatar gelap kerana gambar akan lebih menyerlah. Jika blog itu blog bercerita, lebih penekanan agar tulisan itu dihighlight - selalu menggunakan warna hitam di balik warna latar yang cerah atau terang.
  4. Blog tak banyak widget, paling maksima ada 6 widget asas - widget posting, widget komen, widget RSS/Langgan, widget statistik mengenai blog, widget mengenai penulis dan widget yang berkaitan laman sosial yang lain - untuk sharing info dan artikel.
  5. Tiada lagu/tiada bunga2/tiada gambar2 yang tiada kaitan dengan niche blog.
  6. Blog lebih mudah digunakan oleh pengunjung blog - seperti ada label kategori dan widget untuk entri.
  7. Header blog simple - selalunya tiada corak2 yang sarat, tiada gambar muka orang ...weee macam blog ni ..hahahaha....
  8. Tema blog itu selalunya seragam dan jarang bertukar - ia tidak elok untuk SEO. Blog2 profesional amat mengambil berat soal SEO.

UPDATE:
Blog Pro guna domain sendiri maaa .. tak main aaarr free free ni .. so kalau timbul masalah, sendiri buat sendiri tanggung sendiri selesaikan .. hehehe.....
    Oklah. Rasanya itu la yang dapat saya ingat dan saya catatkan di sini. Ia mungkin salah dan tidak benar, tetapi saya fikir kalau tak lapan yang ada .... 5 atau 6 ciri tu adalah antara cirian yang logik. Betul? Hmm .... sekadar buat info ..jangan terasa la pulak ehh .... kita ni bukan nak jadi pro blogger .... weeeeee ..... ehh nak ke?


    Semak Indeks Pencemaran Udara (IPU) Online

    As-Salam. Bulan ini amat kritikal di mana masalah jerebu di Malaysia telah mengakibatkan adanya pengistiharan Darurat Jerebu oleh Perdana Menteri Malaysia (telahpun tamat). Malah banyak sekolah-sekolah sekitar Johor, Melaka, Pahang, Kuala Lumpur, Negeri Sembilan, Selangor dan Perak telah diarahkan tutup. Ini berikutan indeks pencemaran udara atau IPU melangkau tahap bahaya.

    Langkah Keselamatan Ketika Jerebu

    Langkah-langkah yang diperkenalkan atau diambil adalah untuk memastikan kesihatan penduduk terjejas dengan kabut asap ini dapat diminimakan. Amalan kesihatan terbaik di kala keadaan ini adalah dengan minum air sebaik-baiknya air 'putih' yang telah dimasak dengan lebih kerap, selain memakai topeng khas, dan elak berada di kawasan luar rumah atau terbuka.

    Bagi mereka yang menjalankan kegiatan pertanian, dinasihatkan supaya tidak membuat pembakaran terbuka, manakala aktiviti-aktiviti luar seperti jogging, berbasikal, memancing dan sebagainya hendaklan dihentikan buat sementara.
    OhBlogger - Semak IPU - Indeks Pencemaran Udara secara Online

    Semak Indeks Pencemaran Udara (IPU) Online

    Bagi memudahkan, saya berkongsi cara untuk anda semak kualiti udara indeks pencemaran IPU secara online. Melalui semakan IPU online ini, ia akan detect secara automatik alamat IP dan menyenaraikan kawasan-kawasan dengan stesen semakan IPU yang terdekat.


    Jika bermanfaat info ini sila kongsikan kepada yang lain.Sentiasa waspada dengan persekitaran anda.


    25 Jun 2013

    Obefiend Blog Serius dalam What D'Tech

    As-Salam. Pasti ramai kenal dengan pemilik Blog Serius - Obefiend yang juga salah seorang orang kuak lentang ... errkk kuat di Amanz Network. Kekacakan Obefiend memang tidak dinafikan kerana blognya dah menjangkau lebih 100 juta pageviews, yang pasti ramai blogger Malaysia sukar nak lawan -  tapi lawan tetap lawan .... hasrulhassan.com nak lawan, boleh?
    Obefiend Blog Serius dalam What D'Tech

    Obefiend Blog Serius dalam What D'Tech

    Nak cerita, nak kongsi, mamat Obefiend ni dah muncul dalam video la pulak, muka kacak serius sangat menyerlah. Obefiend muncul dalam video YouTube saluran DiGi Communications, dalam siri What D'Tech. Aha, tak pernah tengok ke lagi? Tak mengapa, saya akan kongsikan kepada anda.

    Oh ya, What D'Tech bukan cerita merapu, bukan cerita LOL, tetapi cerita informasi mengenai gajet, yang mungkin seorang blogger seperti saya dan anda patut tonton. Ia sudah pun mencapai episod kelima - kalau tak silap sayalah. Meh .. dan jom saksikan, opsss sebelum tu ... kalau anda ada facebook, bolehlah masukkan blog ini dalam LIKE sedara sedari sekalian - klik LIKE di http://www.facebook.com/blog.hasrulhassan ye? Janganlah kedekut klik ... :p

    Errr jap jap .... sebelum tengok, nak beritahu satu lagi info mengenai What D'Tech episod yang akan anda tonton ini, ia juga menampilkan seorang lagi penggiat aktif dunia maya iaitu Lucas dari Lowyat.net, yang juga boleh saya katakan pakar mengenai gajet semasa.

    What D'Tech Episode 5


    Banyak lagi episod menarik dalam What D'Tech, jangan lupa untuk saksikan semuanya ... pasti terpesona dengan si Effi atau Obefiend ini ... hehhhee.....

    Jom layan What D'Tech (klik)


    Presiden Indonesia Minta Maaf Pada Malaysia

    As-Salam. Presiden Indonesia, Susilo Bambang Yudhoyono, meminta maaf kepada pihak kerajaan Malaysia dan Singapura berikutan masalah jerebu yang melanda sehingga menjejaskan kualiti udara di kedua-dua buah negara. Jerebu atau kabut asap yang berlaku dikatakan akibat daripada kebakaran hutan dan tanah gambut di Sumatera.

    Presiden Indonesia Minta Maaf Pada Malaysia

    Presiden Indonesia Minta Maaf Pada Rakyat Malaysia

    Berikut adalah kenyataan yang dipetik daripada pejabat Presiden Indonesia.


    Presiden Indonesia itu juga berasa kesal kerana terdapat kenyataan-kenyataan daripada pihak media dan pejabat Indonesia yang menyalahkan syarikat-syarikat perusahaan dari Malaysia dan Singapura menjadi punca kebakaran di Sumatera.

    Semoga masalah jerebu dapat ditanggani dengan baik oleh semua negara yang terlibat. Saya respek akan kenyataan yang dikeluarkan ini. Daripada terus berpolitik dan tunding jari, adalah lebih baik dilakukan sesuatu untuk mengatasi masalah yang sedang melanda.

    In Sha Allah, atas pemuafakatan, segala masalah boleh diselesaikan dengan baik.

    Sumber: Voice of America



    Hina Islam - Tindakan Perlu Lebih Tegas Dari Hina Agong

    As-Salam. Saya bukan mahu menyemarakkan api kebencian, tetapi mahu keadilan dicanang sebaik mungkin. Saya bukan ahli politik, bukan juga ustaz, bukan juga pihak keselamatan negara, saya hanya rakyat biasa yang sedang 'bahagia' duduk di negara Malaysia tercinta.

    Tidak. Saya tidak mahu kaum membenci sesama sendiri, tetapi setiap kaum perlu hormat dan tahu batasnya. Ini bukan kes baru, malah sebelum ini juga dah banyak kali berlaku perkara-perkara yang tidak sepatutnya - terutama dalam laman media sosial yang penggunanya hampir 13 juta orang di Malaysia.

    Masih ingatkah lagi dengan Hajjah Sitt Al-Wuzara? Insan yang didakwa menghina Islam di laman sosial semahu-mahunya.

    Terkini, terbongkar lagi seorang yang juga menghina Islam dalam media sosial.

    Sally Yen Hina Islam

    Hina Islam - Tindakan Perlu Lebih Tegas Dari Hina Agong

    Saya pasti pengguna akaun ini menggunakan nama samaran, malah gambar juga dikatakan palsu memandangkan komen yang ditinggalkan agak berniat jahat dan penuh kata provokasi melampau. Ini merupakan satu komen dari orang yang tidak tahu menghargai 'kebebasan' yang diberikan.

    Jika sebelum ini, ada kes hina Sultan dan hina Agong dalam Facebook dikenakan tindakan tegas, maka adalah sangat sangat perlu kerajaan Malaysia khususnya pihak seperti Jabatan Perdana Menteri, Jabatan Agama Islam, Majlis Fatwa Kebangsaan dan yang berkaitan berbuat sesuatu yang lebih tegas agar agama Islam, agama rasmi Malaysia tidak berkotak-katik sewenang-wenangnya seperti ini.

    Saya sependapat dengan ramai rakan blogger termasuklah +Denaihati Ilhamku supaya perkara seperti ini diberikan lebih penekanan oleh pemerintah negara ini. Negara ini negara berdaulat dengan Sultan dan Agong sebagai Ketua Agama Islam di Malaysia, jika Islam dihina sebegini, ia bukan lagi hanya menghina Sultan dan Agong, malah umat Islam seluruhnya dan Malaysia secara amnya kerana Islam itu agama rasmi negara ini!

    Dan sebagai umat Islam, komen menghina Nabi Muhammad S.A.W seperti itu memang tidak boleh diterima.

    Apa kata anda? Adakah anda hanya mahu baca entri ini dan diam diri?

    Kredit: Denaihati.com


    Top 5 Saluran YouTube Malaysia

    As-Salam. Mungkin ada yang tidak mengetahui bahawa ada saluran khas terbitan pengeluar Malaysia di YouTube, ia dikendalikan oleh YouTube Malaysia salah satu cabang dalam Google Malaysia. Saluran khas itu semakin mendapat sambutan daripada pengeluar-pengeluar filem pendek dan juga penerbit di Malaysia. Ia merupakan salah satu tempat di mana filem, cereka, animasi, video adalah berteraskan atau berkonsepkan budaya Malaysia.

    Di sini, saya kongsikan beberapa saluran terbaik dan mempunyai pelanggan (subscriber) tertinggi di YouTube Malaysia.

    Top 5 Saluran YouTube Malaysia

    Saluran Astro Gempak - 300,500 + pelanggan

    Saluran Jinnyboytv - 210,000 + pelanggan


    Saluran Namewee - 204,000 + pelanggan


    Saluran Les' Copaque - 120,000 + pelanggan

    Saluran Najwa Latif - 89,000 + pelanggan


    Manakala saluran-saluran lain yang popular adalah Persekutuan Badminton Dunia (BWF), rancangan berasaskan pendidikan bahasa Inggeris terbitan Astro iaitu Oh My English, KRU Studios dan Animosta Studios yang menerbitkan siri kartun BoBoiBoy.


    Hmm .. anda ada subscribe mana-mana ke? Saya ada nampak beberapa rakan blogger jadi pelanggan beberapa saluran tu .. :)

    Top 5 Saluran YouTube Malaysia ini disediakan oleh Google Malaysia.


    Tatacara Dapatkan Kembali Akaun Google

    As-Salam. Ada rakan blogger telah tersilap langkah dalam memasukkan data peribadi mengenai tarikh lahir, akibatnya, dia tak boleh akses ke perkhidmatan Google, termasuklah blogspot (blogger.com) yang mana hanya mereka berumur 13 tahun ke atas sahaja dibenarkan memiliki blog (kalau tak silap). Kerana kesilapan ini, blog yang dibuat bertahun dengan entri sudah bertingkat 'hilang' dan blog dipadamkan dari dunia blog.

    Apa boleh buat, perkara nak jadi, nasi yang tadi dah boleh enak disuap masuk mulut, rupanya dah jadi bubur. Tapi tak mengapa, ia bukan satu kesudahan terakhir, nasi yang jadi bubur masih lagi boleh dimakan selagi ianya tidak basi.

    Di sini, saya nak kongsikan kepada anda, seandainya berlaku masalah seperti yang disebutkan di atas, maka cepat-cepatlah anda membuat tindakan susulan dengan hubungi pihak Google.

    Tatacara Dapatkan Kembali Akaun Google

    Selalunya, pihak Google akan menghubungi anda menerusi email seandainya terdapat kesilapan dalam memasukkan data peribadi khususnya mengenai tarikh lahir. Namun, kadangkala kita tak ambil pusing, lalu berlakulah apa yang tidak diingini. Jika akaun Google anda telah disekat (disabled), paparan berikut selalunya akan muncul bila anda nak login ke mana-mana perkhidmatan Google, contohnya YouTube atau Blogspot.

    Contoh Akaun Google Disekat

    Tatacara Dapatkan Kembali Akaun Google
    Apabila anda mendapat paparan seperti di atas, ini bermakna ada sesuatu yang tidak kena dengan akaun Google anda. Maka dengan itu, pengesahan pemilikan dan umur perlu dibuat dengan segera, kalau tak silap dalam tempoh 30 hari dari hari anda tidak boleh akses ke perkhidmatan Google. Jika tiada sebarang tindakan atau pengesahan dibuat, akaun Google anda akan dipadamkan terus; dan anda tidak boleh lagi akses ke mana-mana perkhidmatan yang sedia ada.

    Cara paling mudah adalah dengan buat akaun baru, bermakna anda perlu bermula dari kosong, mana-mana kenalan yang terkait dalam akaun Google akan hilang, blog yang dibuat juga sudah tidak wujud malah anda perlu memasukkan butiran diri anda dari A-Z semula.

    Maka, sebagai langkah yang harus dilakukan untuk kembalikan akaun Google anda yang telah kena disabled itu, boleh ikuti cara-cara ini.

    3 Tatacara Kembalikan Akaun Google Disabled

    Apabila anda berada di halaman seperti ditunjukkan di bawah, klik pada start a new request.
    Tatacara Dapatkan Kembali Akaun Google
    Kemudian, anda akan dibawa ke laman berikutnya dengan 3 pilihan pengesahan umur anda. Masukkan tarikh lahir sebenar anda, dan kemudian pilih mana-mana pilihan pengesahan umur yang sesuai buat diri anda.
    Bagaimana nak kembalikan akaun Google Disabled
    Terdapat 3 pilihan untuk pengesahan umur yang telah anda masukkan, iaitu menggunakan kad debit/kredit, menggunakan kad pengenalan dan satu lagi dengan mengisi borang khas. Antara 3 cara disediakan, cara paling mudah dan senang adalah pengesahan menggunakan kad debit atau kad kredit. Proses ini akan dikenakan caj oleh pihak Google menerusi kad kredit atau debit yang anda masukkan.

    Tatacara Pertama - Guna Kad Debit/Kredit


    Bagaimana nak kembalikan akaun Google Disabled
    Apabila anda pilih pilihan pertama, anda akan dibawa ke laman seperti di atas. Perlu pengesahan semula, dan anda perlu klik I Agree untuk ke halaman proses pembayaran caj menggunakan kad debit atau kredit. Isikan butiran kad kredit anda yang disediakan, dan klik butang pembayaran. Dalam masa kurang dari 5 minit, akaun anda akan kembali semula seperti biasa tanpa sebarang masalah. Anda dah boleh login seperti biasa ke mana-mana perkhidmatan Google.

    Tatacara Kedua - Guna Kad Pengenalan Diri

    Untuk pilihan kedua, anda perlu sertakan satu salinan kad pengenalan depan belakang dalam bentuk imej (BMP, GIF, JPEG, PNG). Ini bermakna anda perlu scan kad pengenalan anda untuk disertakan dalam ruangan yang disediakan seperti ditunjukkan di bawah ini. Tekan I Agree bila dah muat naik kad pengenalan anda. Jangan risau mengenai privasi dan dokumen anda, pihak Google akan memusnahkan segala bentuk pengesahan tersebut apabila telah disahkan dokumen yang disertakan. Proses ini akan ambil masa sedikit tetapi tidak lebih dari 24 jam - kalau tak silap.

    Tatacara Ketiga - Guna Borang dan Faks

    Untuk cara ketiga, anda perlu lakukan secara manual, dan kaedah ini lambat dan memakan masa. Saya tak galakkan anda guna cara ini kerana kemungkinan data peribadi anda tersesat ke tempat lain atau disalahguna agak tinggi, maka ada risiko. Jadi, tak perlulah saya cerita. Gunakan 2 langkah tadi, in Sha Allah, anda akan dapat akaun Google yang kena disabled tadi dengan cepat.