31 Mei 2013

Tiru Sistem, Kaedah, Petua Blogger Berjaya

As-Salam. Masih ingat dengan konsep MESTI iaitu Mentor, Elmu, Sistem, Tindakan dan Impian jelas? Kalau belum, boleh baca di sini - M.E.S.T.I. Saya dah ulas dan berikan kepada anda apa yang dimaksudkan dengan Mentor dan Elmu (Emosi dan Ilmu) sebagai panduan untuk menjadi blogger berjaya, dan kali ini saya mahu ulas dan singkap apa pula Sistem - perkara yang penting bagi seorang blogger baru dikenali dalam dunia blog Malaysia.

Kenapa perlu Mentor? Baca di sini (klik)
Apa itu Elmu? Baca di sini (klik)
Konsep MESTI - Panduan blogger Malaysia untuk berjaya

Tiru Sistem, Kaedah, Petua Blogger Berjaya

Sistem adalah merupakan sesuatu panduan yang diberikan atau langkah mahupun kaedah yang diberikan oleh blogger-blogger berjaya yang perlu anda ikut. Sistem ini merupakan sistem terbukti yang telah mereka praktikkan. Kalau mereka boleh berjaya dengan sistem yang mereka gunakan, mengapa tidak anda? Jadi, anda sebagai seorang blogger baru yang sedang mencari tapak, maka perlulah ikuti sistem yang diberikan.

Sistem boleh merupakan tips, petua, tatacara, tutorial dan sebagainya. Asalkan ia terbukti berjaya dan dibuktikan berjaya oleh pemberi informasi tersebut, maka jangan segan silu untuk ikut. Inilah antara rahsia blog saya ini boleh berjaya sehingga ke tahap ini (berjayalah sangat ehhh?). Tiru sahaja sistem yang telah digunakan oleh mereka yang berjaya. Mudah je kan?

Mengapa Tidak Copy-Paste Sistem dan Bukan Entri?

Kalau anda boleh buat entri copy-paste, mengapa tidak anda copy-paste sistem yang digunakan - itu lebih baik dari tiru kandungan entri blog ye tak? Dengan konsep copy-paste sistem ini, anda akan menulis entri dengan lebih baik dan menghasilkan blog yang pasti akan menerima habuan yang diidamkan.

Jika mahu blog mesra pembaca, mesra pengunjung, maka carilah sistem yakni tips, panduan, rahsia yang didedahkan oleh blogger terbaik yang telah berjaya pikat pembaca dan pengunjung.

Andai mahu blog mesra SEO (Search Engine Optimization), maka ikutilah tatacara dan langkah yang diberikan oleh blogger yang telah berjaya dalam teknik SEO ini.

Kalau mahu blog menjana income berlipat kali ganda, maka ikutilah nasihat serta pendedahan teknik yang dikongsikan oleh blogger yang berjaya dalam penjanaan pendapatan sampingan menerusi blog.

Ikuti sistem mereka, in Sha Allah akan berjaya.

Contoh Hebat Kejayaan Tiru Sistem

Lihat sahaja bagaimana sistem-sistem kejayaan ditiru seluruh dunia oleh mereka yang telah berjaya dalam bidang mereka. Contoh paling mudah ialah kehebatan dakwah yang disampaikan oleh Nabi Muhammad S.A.W .... sahabat-sahabat hanya meniru (mengikut sunnah Rasul) dalam menyampaikan dakwah Islamiah, bukan setakat tutur kata, tetapi sistem yang digunakan menyeluruh - tingkahlaku, adab, cara pemakaian dan macam-macam lagi ....

Hasilnya, Islam itu berkembang mekar - hanya menerusi satu sistem yang telah terbukti. Dan bagaimana segala sistem ini telah dikongsikan menerusi dua benda, iaitu Al Quran dan Sunnah; anugerah Allah S.W.T dan 'pemberian' Nabi Muhammad S.A.W.

Tiru sistem, kaedah, petua blogger berjaya jika mahu berjaya seperti mereka. Ikuti betul-betul, bukan main serkap sini, serkap sana kerana sistem yang lompong takkan bawa anda ke mana-mana.




Entri Kerap Tetapi Tiada Nilai

As-Salam. Kerap tulis entri sebenarnya akan menjadikan anda lebih matang dalam menulis sesuatu. Apabila anda kerap update blog, anda sebenarnya mempercepatkan proses mencari identiti buat anda sebagai seorang blogger. Kerap di sini bukanlah bermaksud setiap jam perlu ada entri baru dalam blog, tetapi setidak-tidaknya, apabila seorang pembaca setia singgah dalam satu jangkamasa tertentu, ada entri baru yang boleh dia belek, baca, hadam, komen dan LIKE..... :)

Kekerapan ini bergantung dengan cerita dan kisah yang anda ada dan mahu dikongsikan. Sesetengah dari blogger terutama dari blog-blog kisah peribadi, agak sukar nak mengolah pengalaman semasa untuk dijadikan satu entri menarik di blog. Walaupun, sudah ada deretan perkara menarik yang mahu dikongsi tetapi tersekat kerana tidak tahu mahu bermula di mana.

Ada juga blogger yang tiada cerita menarik, tetapi lebih suka merapu dari memberikan sesuatu yang bermanfaat. Kerap menerbitkan entri, tetapi kalau entri itu kosong ... agak mengecewakan juga, kerana setiap entri itu ada nilainya tersendiri. Jangan persiakan masa anda untuk menulis sesuatu yang tidak memberikan apa-apa kebaikan, buat diri mahupun pembaca blog.

Jelas tak apa yang saya nak sampaikan - antara kerap menulis dengan kurang kerap. Nak kerap terbitkan entri baru, biarlah berbaloi. Tak ada idea, jadi carilah idea. Bagaimana nak cari idea dalam menulis entri ... hmm saya telahpun curahkan 1001 cara dan teknik untuk mendapatkan idea menulis entri ini - tak kiralah anda surirumah, pekerja kerajaan, guru, pelajar mahupun seorang penganggur, anda boleh geledah sendiri blog saya ni, in Sha Allah ... akan ada yang boleh anda gunapakai.

Seperti awal saya beritahu tadi, makin kerap maka makin senang anda tahu cara terbaik menulis entri dalam blog anda. Dan ia juga dapat membolehkan anda cipta sendiri niche atau tema blog anda. Namun, seperti kemudiannya saya berkata, biarlah entri itu yang ada makna, ada kualiti, barulah kekerapan menulis itu berbaloi.

Fikir ehh. Agak-agak tak pasti, drafkan dulu entri tersebut.


24 Mei 2013

Peruntukkan Cuti Untuk Kesegaran Blog

As-Salam. Ramai blogger apabila terlalu lama berhadapan dengan komputer dan blog, ia akan jadi stress. Dalam bab tekanan diri, stress memang tidak boleh hilang. Ia tetap akan ada dan wujud. Namun, apa yang boleh dibuat ialah menangani masalah stress ini.

Tanggani Stress Dengan Percutian Santai

Blogger mesti bijak tanggani tekanan dan stress. Kerana benda begini akan mengurangkan kualiti produktiviti, apatah lagi andai anda mahu kongsikan sesuatu yang bermakna di dalam blog, kualiti perlu jaga.

Tak kira anda blogger yang sekadar suka-suka, kalau anda buat entri cincai-cincai, tentu nanti lama kelamaan pengunjung akan malas nak singgah, kalau singgah hanya sekali tu je la, lepas tu tak ada dah. Maka, sangat penting memastikan diri ketika menulis entri baru bebas dari tekanan terlampau.

Sebagai cadangan, saya syorkan blogger ambil masa untuk pergi bercuti. Pergilah mana-mana destinasi yang murah, kerana kalau mahal tambah lagi stress .. hehehehe.... ambil masa untuk bersama keluarga, teman mahupun rakan. Pergi ke tempat yang boleh berikan anda ketenangan dan ilham, janganlah pula lepak di tempat yang sesak dan berpusu macam kompleks beli belah tu.

Diri Segar, Idea Segar Blogpun Jadi Segar

Peruntukkan cuti untuk kesegaran blog anda, kerana bukan anda sahaja akan segar bugar, tetapi juga idea anda, dan bila dah semua dalam keadaan reset .... in Sha Allah, benda yang terlahir menerusinya juga akan segar, dan mungkin lebih baik daripada sebelumnya.

Tak cuba takkan tahu. Maka cubalah. Cuba tinggalkan blog selama lebih 3 hingga 4 hari ... :) Amcam ada berani?


23 Mei 2013

Segmen HASRULHASSAN.COM Promosi Blog Baru

As-Salam. Siapa sini blogger baru? Mahu blog diperkenalkan tak? Kalau nak, boleh sertai segmen ini, segmen khusus untuk perkenal dan penyenaraian blog-blog baru kepada pengunjung blog ini yang kini sudah memberikan sebanyak hampir 4.5 juta hits ... dengan purata sebulan 150K hits. Tak nak? Tak nak tak apa .... tak paksa.

Tapi, ada tapinya, segmen yang dinamakan segmen HASRULHASSAN.COM Promosi Blog Baru ini hanya dibuka untuk blog-blog yang kurang daripada 500 follower (GFC) sahaja. Blog yang dah ramai pengikut tu, perlulah beri peluang kepada adik-adik mahupun kakak-kakak atau abang-abang yang promosikan blog.

Segmen HASRULHASSAN.COM Promosi Blog Baru

Melalui segmen ini, blog anda berpeluang dipromosikan dan diperkenalkan kepada lebih 4000 rakan blogger yang lain, tidak termasuk rakan blogger di group-group rakan blogger yang lain, yang hampir mencecah sehingga lebih daripada 25 ribu! Best kan?
Pengikut blog Panduan Blogger Blogspot Malaysia

Jadi macamana nak sertai segmen ini? Memandangkan anda dikategorikan sebagai blogger baru, maka syarat dia mudah diikuti.

Syarat Penyertaan Segmen

  • Buat satu entri dengan tajuk ini - HASRULHASSAN.COM Promosi Blog Baru
  • Kandungan entri - Ceritakan serba sedikit mengenai diri dan blog anda tidak lebih daripada 150 patah perkataan.
  • Masukkan banner yang disediakan di bawah ini dalam entri tersebut, dan terbitkan entri anda.
  • Dah siap entri, hantarkan url anda dalam borang yang disediakan di akhir entri ini.


Salin KOD HTML Berikut dan Masukkan Dalam Entri

  • Blog yang layak hanyalah blog baru yang punyai kurang daripada 500 pengikut (follower)
  • Anda perlu klik LIKE pada setiap LIKE yang masih biru di bawah ini.
  • Semua entri penyertaan mestilah dihantar sebelum atau pada 25 Mei 2013 menerusi borang yang disediakan di bawah. Hanya satu entri untuk satu blog untuk seorang blogger.
  • Semua blog yang menyertai segmen ini akan disenaraikan dalam satu entri, dan kemungkinan besar, mana-mana blog yang nampak menarik akan dipilih untuk diketengahkan dalam Blog Baru Pilihan 2013.

Anda Mungkin Nak Tahu:

Borang Hantar URL Entri Segmen



Selamat bersegmen.

*p.s: Kejayaan satu-satu segmen adalah bergantung penuh kepada anda dan bukan kepada penganjur. Ini cuma satu jalan yang diberikan kepada blog baru untuk diperkenalkan sesama sendiri.


Blogger Baru Perlu Kuasai Emosi dan Ilmu

As-Salam. Kalau anda mahu berjaya dalam dunia blog, perkara kedua yang perlu anda fikirkan atau terapkan ialah menguasai emosi dan juga ilmu blog. Ini adalah antara perkara utama selain mencari Mentor untuk menjadi seorang blogger berjaya. Blogger yang mahu berjaya mesti ada kekuatan supaya dapat mengawal emosinya dan mempunyai ilmu yang cukup dalam berblogging.

Konsep MESTI - Blogger Baru Perlu Kuasai Emosi dan Ilmu

Mengapa emosi penting? Kerana emosi yang kuat membolehkan anda berusaha untuk berjaya dalam dunia blog. Anda perlu perasaan yang tak takut pada dugaan, perlu kuat semangat dan bangkit sekiranya gagal. Anda perlu kuat emosi supaya tidak terbawa-bawa dengan hasutan atau mungkin juga termakan benda merapu yang dibawa oleh golongan Haters menerusi blog anda.

Dengan mengawal emosi, anda tahu cara untuk menulis dengan baik tanpa ikut perasaan. Anda menulis dengan tertib dan cermat supaya apa jua yang anda terbitkan di blog tidak mengguris hati apatah lagi menimbulkan fitnah buat orang lain.

Kuasai Ilmu Penting Blog

Sebagai blogger yang mahu berjaya, kuasi ilmu penting dalam dunia blog seperti cara menulis, cara memikat pengunjung, teknik mencari pembaca setia, petua melariskan blog dan macam-macam lagi yang boleh anda belajar dengan mudah. Anda perlu tahu serba sedikit teknikal mengenai susun atur blog anda, apakah itu SEO, apakah itu HTML ... apa itu widget dan sebagainya.

Ilmu boleh memberikan banyak kejayaan kepada anda. Dengan adanya ilmu, anda tahu cara betul untuk membentuk blog anda, tahu cara yang betul untuk mempromosikan blog anda, dan tahu kaedah yang mudah untuk mendapat trafik berterusan ke blog anda.

Cari ilmu tersebut, kerana ilmu itu tidak datang bergolek kepada anda. Jika anda mahu satu kejayaan, maka carilah simpang-simpang kejayaan yang ada. Ada yang berliku, ada yang lurus, ada yang perlu anda daki, dan ada yang perlu anda turuni. Pilih dengan bijak, gunakan ilmu yang bermanfaat ke arah kebaikan.

Dengan pendekatan menguasai emosi dan ilmu, anda tidak akan menjadi seorang blogger yang tak tentu arah. Anda boleh menyekat diri anda daripada menjadi blogger yang mementingkan diri sendiri, dan beralih kepada menjadi blogger bertanggungjawab serta disegani.

Tak Perlu Cun atau Kacak

Tak perlu berwajah cantik kacak untuk jadi blogger yang terkenal. Tak perlu ada ijazah sarjana muda untuk miliki ilmu blog. Tak perlu jadi pengampu kepada blogger hebat ... kerana anda sendiri boleh capai kejayaan dengan konsep MESTI ini.... in Sha Allah.


22 Mei 2013

Haas Jaa'far Bertudung - Terbukakah Hati?

Gambar Haas Jaa'far Bertudung

Foto Hasmidar Jaa'far Bertudung

Hasmidar Jaa'far Bertudung Cantik

Foto Haas Jaafar
Setiap hari rabu semua blogger menerbitkan satu entri gambar tanpa meletakkan apa-apa keterangan untuk menjelaskan gambar tersebut. Terpulang pada pengunjung untuk buat intreprestasi dan komen mengenainya. Gambar yang hebat boleh menerangkan segalanya.

Kredit: Instagram Haas Jaafar


Foto Terbaru Leuniey Natasha Bertudung Cantik

Foto Terbaru Leuniey Natasha Bertudung Cantik

Gambar Leuniey Natasha 2013 Bertudung

Gambar Leuniey Natasha 2013 Bertudung

Gambar Leuniey Natasha 2013 Bertudung

Wordless Wednesday - Setiap hari rabu semua blogger menerbitkan satu entri gambar tanpa meletakkan apa-apa keterangan untuk menjelaskan gambar tersebut. Terpulang pada pengunjung untuk buat intreprestasi dan komen mengenainya. Gambar yang hebat boleh menerangkan segalanya.

Kredit: Instagram FahmiApexs

Senarai Nama dan Alamat Menteri Kabinet Malaysia 2013

Senarai Nama dan Alamat Menteri Kabinet Malaysia 2013

Senarai Nama dan Alamat Menteri Kabinet Malaysia 2013
Wordless Wednesday - Setiap hari rabu semua blogger menerbitkan satu entri gambar tanpa meletakkan apa-apa keterangan untuk menjelaskan gambar tersebut. Terpulang pada pengunjung untuk buat intreprestasi dan komen mengenainya. Gambar yang hebat boleh menerangkan segalanya.

Senarai Nama dan Alamat Menteri Kabinet Malaysia 2013

Senarai Nama dan Alamat Menteri Kabinet Malaysia 2013
Senarai Nama dan Alamat Menteri Kabinet Malaysia 2013
Senarai Nama dan Alamat Menteri Kabinet Malaysia 2013
Senarai Nama dan Alamat Menteri Kabinet Malaysia 2013
Senarai Nama dan Alamat Menteri Kabinet Malaysia 2013
Senarai Nama dan Alamat Menteri Kabinet Malaysia 2013
Senarai Nama dan Alamat Menteri Kabinet Malaysia 2013

Sumber: Bahagian Kabinet - Senarai Menteri Malaysia 2013

21 Mei 2013

Digi WWWOW Internet for All Awards 2013

As-Salam. Digi WWWOW Awards kembali lagi, kali ini dengan nama komersil yang baru - dikenali sebagai Digi WWWOW Internet for All Awards 2013. Pada tahun 2012, adalah merupakan pertama kali ia dipertandingkan dan ia telah memperlihatkan ramai blogger dan pengamal media maya menyertainya. Anda boleh lihat beberapa siri entri saya mengenai Digi WWWOW Awards 2012 ini:


Tetapi tahun 2012 menimbulkan beberapa persoalan terutama apabila keputusan rasmi pemenang diumumkan. Lalu, beberapa blogger memaklumkan bahawa mereka akan memboikot pertandingan ini di masa akan datang. Saya pernah menulis mengenainya di sini:


Jadi, apakah yang bakal berlaku pada tahun ini, itu saya tidak tahu. Blog saya tidak layak bertanding kerana berdasarkan syarat, blog ini tidak menepati mana-mana syarat dipertandingkan. Cukuplah dengan pengalaman saya dengan MSMW2013 yang lalu, cukup manis berada di Top 3 Favourite Educational Blog.
digi wwwow internet for all awards 2013 - panduan blogger blogspot

DiGi WWWOW Internet for All Awards 2013

Pada tahun 2013 ini, Digi WWWOW Internet for All Awards 2013 akan ketengahkan 15 kategori. Jika anda mahu tersenarai dan memeriahkan anugerah tersebut pada tahun ini, dipersilakan untuk mendaftar dan mencalonkan blog atau laman sosial anda dalam kategori-kategori yang ada.

15 Kategori Digi WWWOW Internet for All Awards 2013



Anda boleh pergi ke pautan ini - DiGi WWWOW Internet for All Awards! untuk daftar dan pencalonan.

UPDATE: Keputusan DiGi WWWOW Internet for All Awards 2013 (klik)


Tips Promosi Blog Dari Profil Facebook

As-Salam. Ada rakan blogger bertanya, bagaimanakah nak promosi blog kita melalui Facebook? Aha ... nasib baik saya pergi ke Seminar Fesbuk Power 2013 baru-baru ni, jadi idea promosi blog dari profil Facebook ada didedahkan. Dan sekarang, memandangkan saya dah dapat ilmu tu, maka saya akan kongsikan kepada anda. Boleh cuba tips promosi blog dari profil Facebook yang akan ditampilkan dalam entri ini.

Tips Promosi Blog Dari Profil Facebook

Contoh Profil Facebook Promosi Blog

Tak perlu nak cerita panjang, cuba anda lihat beberapa contoh profil Facebook berikut:




Ok. Dah jelas kan? Mudah je, letak header profile Facebook anda dengan sesuatu yang menggambarkan blog anda - disamping dan paling penting meletakkan url atau alamat blog anda di header profile. Anda juga boleh letakkan alamat ke akaun laman sosial yang lain seperti Twitter, Instagram dan sebagainya sebagai tambahan untuk menambah pengikut di laman sosial tersebut.

Di atas tu adalah antara contoh yang dapat saya sediakan kepada anda. Mana satu best ... hehehe.. saya tu main buat tanpa rela - sebab mata mengantuk ....malas nak cari gambar.

Lepas ni, bolehlah cari gambar yang sesuai, lepas tu edit dan letakkan url blog anda.

Selamat mencuba.


Wan Muhammad Azri Bukan Papagomo?

As-Salam. Kenal dengan nama blogger Papagomo tak? Kalau blogger yang baca blog politik, sudah pasti nama Papagomo bukan nama asing. Dan banyak dah blog yang dedahkan siapakah Papagomo ini dalam entri mereka, dan kebanyakkannya mengatakan bahawa Papagomo ialah Wan Muhammad Azri. Saya tak tahu samada ianya benar atau tidak, sebab Papagomo memang pandai sembunyikan wajah dan watak sebenar. Dek kerana inilah, asumsi (assumption) digunakan untuk mengandaikan siapakah sebenar Papagomo.

Mungkin ada di antara pembaca blog ini yang mengenali siapa Papagomo yang sebenar. Mungkin juga ada di antara anda yang singgah ke sini mengenali siapa dia lelaki yang bernama Muhammad Azri yang didakwa sebagai Papagomo. Siapapun anda, siapapun Papagomo, ia kini sudah jadi satu kes mahkamah.

Wan Muhammad Azri Nafi Dirinya Papagomo

Memetik berita dari Bernama:
Wan Muhammad Azri Wan Deris yang disaman Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) Datuk Seri Anwar Ibrahim berhubung paparan video seks dengan seorang lelaki, menafikan beliau pemilik blog 'Papa Gomo'.

Wan Muhammad Azri, 30, menerusi pernyataan pembelaan yang difailkan semalam di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur berkata alamat kediaman yang dinyatakan menerusi saman itu juga bukan miliknya dan beliau tidak pernah mengenali Anwar secara peribadi.

Beliau turut menafikan pernah menyiarkan sebarang perkataan atau imej berunsur fitnah terhadap Anwar serta tiada sebarang niat jahat untuk merosakkan reputasi Anwar sepertimana didakwanya.

Peguam Mohd Afiq Mohd Noor yang mewakili Anwar memberitahu pemberita bahawa dalam prosiding hari ini, Pesuruhjaya Kehakiman Lee Heng Cheong telah menetapkan 5 Jun untuk pengurusan kes.

Pada 21 Mac lepas, Anwar memfailkan saman menuntut ganti rugi berjumlah RM100 juta kerana mendakwa Wan Muhammad Azri menyiarkan empat siri perkataan fitnah di laman blog www.papagomo.com pada 16, 17, 19 dan 20 Mac lepas.

Selain ganti rugi am, teruk, teladan, faedah, kos dan relif lain yang difikirkan wajar oleh mahkamah, beliau memohon satu perintah injunksi bagi menghalang defendan terus menerbitkan perkataan fitnah dan imej berkenaan - Bernama.

Jadi, siapakah sebenarnya Papagomo ini? Mungkin ia akan terbongkar, mungkin juga ia akan terus menjadi misteri.

Fitnah Berleluasa dan Bermaharajalela

Kenapa saya terbitkan entri ini? Ingat tak lagi tentang mengapa saya kata penting blog anda ada wajah dan identiti anda? Kerana; seandainya lelaki bernama Wan Muhammad Azri bukan Papagomo - maka fitnah telah berlaku. Lelaki tersebut difitnah kerana menyebarkan berita yang dikatakan berunsur fitnah. Nampak tak apa yang berlaku ...fitnah berlaku berleluasa hanya kerana wajah yang diselindung.

Saya cuma mahu apa yang kita sampaikan itu benar dan sahih, kalau benar maka anda tak harus takut akan apa yang anda laporkan, itu menunjukkan bahawa anda menyampaikan sesuatu yang wajib diketahui orang. Apabila anda takut, maka anda menyorok. Bila menyorok, kemungkinan apa yang anda sebarkan itu akan terkena pada orang lain. Dan tak semena-mena, ada saham neraka terpaut di situ.

Kisah Nabi Musa AS dan Hamba Bermaksiat 40 Tahun

Akhir entri, saya ingin kongsikan sebuah kisah Nabi Musa AS kepada anda semua, sebagai satu pedoman buat saya dan kita agar sentiasa ingat adanya Allah SWT.

Pada zaman Nabi Musa AS, Bani Israel ditimpa musim kemarau yang berpanjangan, lalu Nabi Musa AS telah berdoa kepada Allah.

Allah pun berfirman kepada Musa, “Bagaimana Aku akan menurunkan hujan kepada kamu sedangkan di antara kalian ada seorang hamba yang bermaksiat sejak 40 tahun yang lalu. Umumkanlah di hadapan manusia agar dia berdiri di hadapan kalian semua. Kerana dialah, Aku tidak menurunkan hujan untuk kamu”.

Maka Musa pun berteriak di tengah-tengah kaumnya, “Wahai hamba yang bermaksiat kepada Allah sejak 40 tahun, keluarlah ke hadapan kami, kerana engkaulah hujan tak turun”. Seorang lelaki menjeling ke kanan dan kiri, maka tak seorang pun yang keluar di hadapan manusia, saat itu pula ia sedar kalau dirinya yang dimaksudkan.

Ia berkata dalam hatinya, “Kalau aku keluar ke hadapan manusia, maka akan terbuka rahsiaku. Kalau aku tidak berterus terang, maka hujan pun tak akan turun”. Maka hatinya pun gundah-gulana, air matanya pun menitis, menyesali perbuatan maksiatnya sambil berkata , “Ya Allah, Aku telah bermaksiat kepadaMu selama 40 tahun, selama itu pula Engkau menutupi aibku. Sungguh sekarang aku bertaubat kepadaMu, maka terimalah taubatku”.

Tak lama setelah pengakuan taubatnya tersebut, maka awan-awan tebal pun muncul, semakin lama semakin tebal menghitam, dan akhirnya turunlah hujan. Musa pun kehairanan, “Ya Allah, Engkau telah turunkan hujan kepada kami, namun tak seorang pun yang keluar di hadapan manusia”. Allah berfirman, “Aku menurunkan hujan kepada kamu oleh sebab hamba yang kerananya hujan tak turun telah bertaubat kepadaKu”.

Musa berkata, “Ya Allah, tunjukkan padaku hamba yang taat itu”. Allah berfirman, “Ya Musa, Aku tidak membuka aibnya sewaktu dia masih bermaksiat kepadaKu, apakah Aku perlu membuka aibnya sedangkan dia taat kepadaKu?”

 

Tips Affiliate - Bagaimana Nak Berjaya Dengan Affiliate?

As-Salam. Rasanya siapa yang pergi ke Seminar Buat Duit Dengan Blog 2013 mesti dah tahu serba sedikit bagaimana nak berjaya dengan affiliate ni daripada pakar affiliate di blog iaitu En. Titan - Penggemar cendol Banting nombor dua .... :). Dalam entri ini, saya akan dedahkan salah satu tips affiliate yang mungkin anda boleh cuba untuk membolehkan blog anda menjana pendapatan lumayan melaluinya.
Panduan Blogger - Tips Berjaya Affiliate di Blogspot

Daftar Percuma Affiliater di JomNiaga

Andai anda mendaftar percuma di JomNiaga.com, anda akan ada banyak pilihan produk untuk dipilih sebagai produk yang boleh anda pasarkan di blog. Namun, bukan semua produk itu sesuai untuk dipasarkan di blog anda. Anda perlu pilih mana yang sesuai terlebih dahulu.

Tips Berjaya Affiliate Menerusi Jomniaga

Daripada pengalaman saya menerusi blog-blog rakan blogger yang lain, pembeli akan membeli sesuatu produk affiliate andai ia ada kaitan dengan blog tersebut. Contohnya, sebuah blog masakan yang dok cerita soal resepi, maka affiliate seperti Rahsia Bisnes Kuih Raya boleh diletakkan atau mungkin mengenai Video Lengkap Buat Bun, Pau dan Pizza Style Hotel.

Anda boleh letakkan pautan ke produk tersebut samada di dalam entri, mahupun di sidebar blog anda. Boleh juga letak banner iklan tersebut di bahagian atas entri atau blog. Terserah pada pemilik blog.

Satu lagi tips bonus untuk mereka yang mencari duit menerusi program affiliate di Jomniaga.com ialah dengan membuat satu entri bercerita mengenai produk tersebut. Sekali lagi, anda kena pastikan produk yang akan anda promosikan itu ada kena mengenai dengan tema blog anda.

Entri tersebut, mestilah atau paling tidak ada cerita mengenai pengalaman mereka yang beli produk tersebut. Testimonial lebih baik, dan paling baik ialah pengalaman anda sendiri sebagai salah seorang pembeli produk tersebut.

Jadi macamana, dah boleh dapat teknik untuk melariskan produk affiliate di blog anda tak? Kalau dah, bolehlah dipraktikkan. Ingat ye, tips paling utama, pastikan anda promosikan produk yang ada kena-mengena dengan blog anda, atau paling tidak mengenai entri anda - itu sangat penting kalau mahu berjaya dalam affiliate ini.

Selamat mencuba.

Syarat Permohonan Iklan Innity

As-Salam. Innity merupakan antara syarikat pengiklanan internet di Malaysia, malah platform pengiklanan Innity merentasi Asia Tenggara, termasuklah Filipina dan China. Ia merupakan antara syarikat pengiklan internet yang mempunyai pengaruh dan antara yang dihormati di kalangan pengiat media online di Malaysia. Menerusi entri ini, saya akan dedahkan mengenai syarat permohonan iklan Innity buat blogger Malaysia.

Testimonial Pengguna Innity

Testimonial mereka yang telah menggunakan khidmat Innity:

Innity has been representing CARI.com.my, and selling online digital ads for CARI for over 4 years. Innity, without a doubt, is one of the best online media partners we have as they not only support what we need from time to time but also continue to provide advice and suggestions that are very valuable to CARI.

They are a business partners that truly supports and grows together with their clients. We are sure to continue to use their services for many more years to come.

We selected Innity as our online media partner not only because of the online advertising technology they provide, but also because of the level of services they provide to us. We know we can count on Innity whenever we need help. - Cari.com.my
Innity have proven to be an efficient and effective interactive agency who has delivered top notch advertising campaigns. What sets them apart in the industry is their flexibility to customize campaigns and we have been very impressed with the speed at which they act upon with regards to addressing technical issues. Malaysiakini has had an excellent working relationship with Innity since 2007 and we expect their professional standards to reach even higher levels in the years to come. - Malaysiakini.com
Syarat yang ditetapkan oleh Innity memang ketat, bukan sebarangan blog boleh mendapatkan khidmat Innity ini. Malah, blog seperti Panduan Blogger ini pun belum tentu dapat - saya pernah apply tetapi ditolak sebanyak 2 kali.
Panduan Blogger Blogspot Syarat Pohon Iklan Innity

Kenapakah syaratnya begitu ketat sekali? Ini adalah kerana ia mempunyai 3 kategori pengiklanan yang memaksimumkan perolehan atau pendapatan bagi blog yang mempunyai iklan Innity ini - iaitu CPM (cost per thousand impressions), CPE (Cost Per Engagement) dan CPC (Cost Per Click). Dan dikatakan ramai blogger yang mempunyai blog dengan trafik tinggi mendapat imbuhan dan pendapatan lumayan daripada Innity ini.

Jana Pendapatan Blog Sehingga RM5K Sebulan

Malah, ada rakan blogger pernah dedahkan bahawa Innity membolehkan blog menjana sehingga RM4-5K sebulan! Tetapi, anda tidak akan jumpa mana-mana blogger yang dedahkan secara terperinci pendapatan daripada Innity kerana syarat yang telah ditetapkan.

Syarat Permohonan Iklan Innity

  • Mesti mempunyai minima 200,000 paparan (pageviews) sebulan. Minima 40,000 pengunjung unik sebulan. Blog mestilah padat dengan kandungan (contoh diberikan - Malaysiakini.com).
  • Blog mestilah berfungsi pada semua level, tiada entri 404 atau yang tidak boleh dicapai.
  • Tidak boleh mengandungi kandungan berbentuk bacaan dewasa atau lucah.
  • Tidak boleh ada kandungan yang memasukkan muatturun kandungan audio atau video; termasuklah online-streaming atau perkongsian fail.
  • Mesti dikemasikini isi kandungan jangkasama harian.
  • Trafik ke blog mestilah dari sumber sah, dan bukan dari teknik-teknik yang meragukan,
 Agak-agak boleh dapat? Kalau boleh, cubalah mohon ... klik sini: Apply Innity

Saya memang tak dapatlah, sebab blog saya tak ada kriteria yang dipenuhi.


20 Mei 2013

Perbezaan Penggunaan Kata Kunci Huruf Besar Bagi SEO

Apakah perbezaan dari segi SEO (Search Engine Optimization) untuk penggunaan kata kunci huruf kecil, HURUF BESAR atau Huruf Besar pada huruf pertama? Kali ini, saya akan tunjukkan kepada anda perbezaan tersebut yang mungkin sesetengah dari para blogger kacak dan cun di Malaysia ini tidak tahu.

Adakah penggunaan variasi tersebut akan pengaruhi enjin carian untuk indeks blog dan entri anda? Bagaimana pula kalau penggunaan variasi huruf berkenaan dalam penulisan entri, dan apa pula kesannya jika url entri blog dalam variasi yang disebutkan di atas?

Perbezaan Penggunaan Kata Kunci Huruf Besar Bagi Search Engine Optimization (SEO)

Ok. Pertama sekali mari lihat contoh yang saya berikan ini. Dengan menggunakan Crome version Incognito, saya menggunakan enjin carian Google untuk kata kunci berikut - Blog Paling Popular Malaysia, BLOG PALING POPULAR MALAYSIA dan blog paling popular malaysia. Ini hasilnya:

Panduan Blogger - Perbezaan Penggunaan Kata Kunci Huruf Besar Bagi SEO

Panduan Blogger - Perbezaan Penggunaan Kata Kunci Huruf Besar Bagi SEO

Panduan Blogger - Perbezaan Penggunaan Kata Kunci Huruf Besar Bagi SEO

Sekali imbas tak nampak perbezaan ketara, sebabnya kata kunci walau macamana ia digunakan - samada secara huruf besar secara keseluruhan, huruf kecil keseluruhan atau ayat tajuk, ia tetap memberikan jawapan yang sama. Ini bermakna, robot carian tidak ambil kisah pun, samada anda guna variasi-variasi tersebut.

Lihat Pada Jumlah Carian

Tetapi cuba lihat dengan lebih teliti pada jumlah carian. Ada beza dari segi angka di situ. Pada yang pertama 620K, yang kedua 621K dan ketiga 631K. Jadi, mungkin pada halaman pertama dan kedua tak banyak beza, tapi ... yang lain-lain mungkin ada perbezaan kedudukan. Tak percaya? Cubalah sendiri ehh ....

Ok. Dari contoh di atas, blog mana paling hebat? Sayakah? Jika jawapan anda ya, sebenarnya anda silap.

Beza Tarikh Kesan Visual Pada Pencari Maklumat

Sekarang cuba lihat pada tarikh entri tersebut diterbitkan. Nampak tak? 2012 dan 2013. Ok, sekarang fikir, blog mana lebih hebat? Tentulah entri yang ditulis pada 2012 kerana masih berada dalam carian Google di halaman pertama walaupun ianya telah ditulis pada tahun lepas. Sekaligus, andai kata tahun 2013 ni tak ada entri mengenai kata kunci 'blog paling popular malaysia' ... ia masih tetap dapat menarik perhatian pencari maklumat dan entri tersebut boleh memberikan trafik yang tak dijangka!

Tapi tak dinafikan juga pengaruh tarikh dan tahun terkini ada impak tersendiri sebab tentu orang mahu berita dan cerita terbaru dari cerita yang lama, ye tak?

Variasi URL Entri

Sekarang tengok pada variasi url entri-entri tersebut. Semua yang dipaparkan adalah huruf kecil Dan kemudian lihat pula bagaimana Google menilai kata kunci tersebut dalam entri-entri yang dipilih berada di laman utama carian.

Semua kata kunci tersebut digunakan atau ditulis pada perenggan pertama entri tersebut. Seperti mana telah saya katakan dalam entri-entri berkenaan SEO sebelum ini, adalah penting anda menulis variasi kata kunci tersebut jika mahu bersaing tempat dalam enjin carian.

Kelebihan diberikan pada blog WP kerana ada plugin yang boleh digunakan untuk menginput variasi kata kunci, seperti yang boleh kita lihat pada Denaihati.com - hebat tak? Walaupun kata kunci utama tidak ada, tetapi tersenarai juga pada laman utama.

Tips Penggunaan Kata Kunci Bagi SEO Bagi Blogspot

Kesimpulan mengenai perbezaan kata kunci huruf besar bagi SEO boleh dikatakan begini:
  • Tiada impak ketara pada penggunaan variasi huruf besar atau kecil, tetapi dari segi realiti, orang akan taip terus tanpa memikirkan nak tulis besar atau kecil. Jadi penggunaan kata kunci dalam ayat biasa sudah cukup. Tak perlu nak tekankan penggunaan huruf besar pada kata kunci.
  • Semua url untuk kata kunci tersebut ada kata kunci yang dicari, jadi penting untuk pastikan url atau permalink entri tersebut punyai kata kunci yang kita nak.
  • Semua url adalah dalam variasi huruf kecil, maka elakkan url yang menggunakan huruf besar atau huruf ayat.
  • Kata kunci perlu berada dalam perenggan pertama entri.
  • Untuk jadi paling top, entri tersebut mesti diberikan Authority atau Authorship sebab dianggap lebih dipercayai .. :)
  • Dan mesti ada entri terkait dengan kata kunci tersebut dalam entri yang anda tulis - itu sebab blog Denaihati berada dalam carian kerana di dalam entrinya ada permalink atau pautan ke 18 Blog Paling Popular di Malaysia.

Ok. Banyak tips mudah untuk SEO blogspot tu yang boleh anda gunapakai dalam penulisan entri anda. Silap-silap dengan ilmu yang didedahkan kepada anda ini, mungkin lepas ni sukar dah blog saya nak berada seperti di atas tu ....

Dan satu lagi, andai anda tulis entri yang copy-paste, pastikan anda berikan backlinks, kerana ia juga ada merit tersendiri. Tak percaya? Cuba lihat entri saya, dan blog yang tersenarai di nombor dua tu.... oh ya, dan yang lain-lain juga... ada backlink diberikan ...

Selamat mencuba.

*p.s: Hasil carian mungkin berbeza kerana setiap komputer itu dan versi pelayar internet yang digunakan.

19 Mei 2013

Blogger Baru Hanya Mahu Glamour dan Populariti

As-Salam. Ramai blogger baru timbul sana sini. Dan nampaknya, kebanyakkan dari mereka ini adalah blogger dalam kalangan belia remaja, sekitar umur 17-25 tahun. Tak pasti sebab mengapa tetiba ada ramai blogger baru dalam kalangan umur sebegini. Saya tak diamkan diri, cuba berfikir dan mencari sebab dan walla ..... ikuti entri ini sepenuhnya.
Panduan Blogger - Blogger Baru Hanya Mahu Glamour dan Populariti

Blogger Baru Hanya Mahu Glamour dan Populariti

Apa yang saya nampak ialah, kebanyakkan blogger baru dalam lingkungan usia tersebut mahu atau mencari jalan mudah untuk dikenali ramai atau dengan kata lain - gila glamor. Ya, tak main-main punya reka ni, tapi inilah antara yang saya nampak sekarang. Apatah lagi tatkala ini, banyak majalah dok promosi dan pangpangkan wajah blogger dan blog. Dan pula, kebanyakkan majalah-majalah ini mensasarkan golongan sasaran dari kalangan umur yang saya sebutkan tadi.

Serius. Nampak benar remaja Malaysia dahagakan populariti dan mahu dikenali. Yelah, mahu nampak macam superstar, mana tahu rezeki keluar majalah disebabkan blog, pastu ada gambar kiut cun disuakan, akan dapat pula jadi pelakon ke, penyanyi ke .. paling tidak jadi model untuk iklan Vitagen.

Maaf kalau terasa bahasa sedikit kasar. Cuma agak kecewalah sedikit sebab bila buat blog bertujuan sedemikian. Buat blog sebab nak dapatkan pendapatan online .... itu lain cerita, boleh lagi diterima. Tapi .... buat blog sebab nak cari populariti mudah ... aiseh... tolonglah.
Majalah Hijabista Tampilkan Blogger Berhijab Cun

Impian Blogger Baru Mahu Muncul Dalam Majalah Popular

Ramai blogger baru yang ada impian untuk muncul dalam majalah dan akhbar. Saya boleh pastikan tu, sebab saya ada baca dalam sessi jalan-jalan mesra dunia blog Malaysia, saya nampak ianya berlaku. Dan mereka memang menulis mengenai impian tersebut - mahu muncul dalam majalah dan akhbar.

Hasrat Disampaikan Di Mana-Mana

Belum cukup entri sendiri, ada ramai yang meninggalkan komen pada blog-blog yang pernah muncul dalam akhbar dan majalah popular; bertanyakan tips dan petua untuk menjadi pilihan editorial pihak berkenaan.

Pentingkah wajah muncul dalam majalah ni? Lihat blogger terkenal dengan lauk pauk sedap selera, kuih muih wajah jelita dan petua dapur - Mat Gebu menerusi blog DapurTanpaSempadan. Walaupun dapat tawaran muncul dalam video, dalam akhbar, dalam majalah, sedikit pun blogger sedap cubit-cubit ini nak paparkan wajah dia yang kiut tu.
Petua buat blogger baru mahu masuk dalam majalah terkenal

Perkara Penting Untuk Muncul Dalam Majalah

Tak payah tanya pasal petua dan tips untuk muncul di majalah andai blog anda setakat bahan bacaan remeh temeh yang tak datangkan manfaat pada orang lain. Maaf berkata, ada blogger baru sebegini menulis entri seperti menulis nota di pintu jamban. Tolong kasihan sedikit pada pengunjung dan pembaca blog anda. Berikanlah sesuatu yang boleh berikan inspirasi, yang ada isi, yang ada ilmu, yang ada info, yang ada cerita seronok untuk dibaca.

Kalau mahu muncul di majalah dan raih populariti, lihat diri dan blog dulu samada layak atau tidak. Jangan berangan kalau anda tidak usaha untuk mendapatkan apa yang anda ingin dapatkan itu.

Ada faham?

*p.s: Asalnya saya mahu tulis tajuk Blogger Baru Gila Populariti Murahan .. tetapi tak tergamak pula, sebab nak beli majalah yang dok promosi blog tu bukan murah ..... habis juga duit tabung nak beli cendol kat Banting - Titan.



Churp Churp Cashout Janji Ditepati

As-Salam. Waduhhh ... tercapai jugak angka RM100 untuk 3 bulan ni. Jenuh juga nak buat duit menerusi Churp Churp ni, kena ada strategi yang betul dan berkesan. Buat masa ini, tak ada cara lain selain dari melakukan apa yang sedang dilakukan - promosi iklan Churp Churp di Facebook dan Twitter.
Churp Churp Cashout - Janji Ditepati - Tips Income

Tips Dapat Duit Dari Iklan Churp Churp

Cuma ada sesuatu yang saya nampak, kalau nak promosi iklan-iklan dari Churp Churp dan dapat income yang dijanjikan, pastikan anda olah ayat anda sendiri, sebab ayat-ayat yang dah tersedia tu dah ramai orang guna, jadi dah macam tak berapa nak ada umpph sangat. Buat ayat yang ada kaitan dengan iklan yang ingin disiarkan dan jangan sesekali lupa akan hashtag (#) yang diberikan. Kalau tak, sia-sia je nanti kena penalti dan akaun anda dibatalkan oleh mereka.

Bukan tak ada kes, ada je kes di mana blogger menipu, cuba pengaruhi orang lain klik iklan Churp Churp dengan ayat yang simpang jauh dari apa yang disampaikan. Contohnya seperti ini:

Jom lihat gadis ini kena tangkap dengan JAIS, ceritanya di http://... ...

Tak kenalah begitu, dah la tak gunakan hashtag (#) pengiklan, pastu ayat sikit punya lari. Tentu orang akan kecewa bila klik pautan tu, rupanya pergi ke Churp Churp ... menipu tu namanya. Kalau tipu ... ianya adalah bohong... kan kan? Pernah dengar bidalan lama ini tak:

Siakap Senohong Gelama Ikan Duri, Bercakap Bohong Lama-Lama Mencuri

Yang ni bukan main lama-lama dah, pakat buat serentak ... bohong dan mencuri ... curi apa? Curi pendapatan orang lain yang sepatutnya dapat melalui cara dan kaedah yang betul.

Churp Churp Cashout Janji Ditepati

Saya bercakap ini sebab sebelum ini dah pernah kena amaran, itupun sebab saya bertanya pada mereka mengenai iklan-iklan yang Churp Churp berikan. Yelah, kata orang, kalau tak tahu .. maka tanyalah, jangan sombong macam bangkai ...

Tak banyak saya dapat untuk 3 bulan punya usaha. Bukan mudah nak kutip sen sen tu jadi ratus ye tak? Nasib baiklah ada special Tweet yang diberikan kepada saya, kalau tak mungkin lambat lagilah nak capai had minima RM100 yang saya tetapkan di akaun Churp Churp tu.

Kalau sesapa yang masih belum ada akaun Churp Churp, silalah daftar percuma sekarang, dan pelbagaikan lagi sumber online buat anda dapat duit.

Firman Allah SWT yang bermaksud:
Katakanlah: “Siapakah yang memberi rezeki kepada mu dari langit dan dari bumi?” Katakanlah: “Allah”, dan Sesungguhnya Kami atau kamu (orang-orang musyrik), pasti berada dalam kebenaran atau dalam kesesatan yang nyata. (Saba’:24)

18 Mei 2013

Komisen Bertalu Dari Jomniaga.com

Alhamdulillah, rezeki RM2. Walaupun nilainya kecil, tapi kalau komisen datang bertalu, tentu akan berikan satu jumlah yang besar ye tak? Ia tetap mengujakan walaupun nilainya tak seperti sesetengah rakan blogger yang berjaya capai beratus ringgit menerusi Jomniaga.

Bukti. Sekadar nak berikan anda bukti bahawa ada cara lain untuk anda buat duit dengan blog. Nah, lihat akaun email saya yang bertalu menerima pemberitahuan daripada Jomniaga mengenai komisen yang baru saya terima. Tak banyak, RM2 je pun ....

Komisen Bertalu Dari Jomniaga.com

Buka email dapat yang macam ni:
Lihat contoh saya berikan di atas, 36 kali dapat RM2 .... nah ... berapa? RM72 ... terus kalah income bertahun dalam akaun Nuffnang saya. Itu sebab saya kata ianya mudah. Bukan nak dabik dada ... nak kekwat ... pehal ye tak setakat RM72 ... tapi cukup jelas pada anda semua bahawa affiliate boleh menjana pendapatan untuk blog anda. Maka, mengapa perlu sisihkan diri dari kalangan blogger yang berjaya menjana pendapatan menerusi cara ini?

Anda untung kerana tatkala ini ada banyak peluang tersedia untuk anda menggunakan blog untuk dapat income sampingan. Taklah menjadi jutawan, tetapi setidaknya bolehlah nak bayar bil broadband ... ye tak?

Saya kongsikan perkara ini kerana saya tahu ramai blogger yang mahu blognya memberikan sedikit rasa lemak berkrim seperti apa yang saya dapat ini.

Saya harap lebih ramai blogger yang akan manfaatkan affiliate sebagai satu sumber menjana kewangan menerusi blog.

Nak tahu lebih mengenai affiliate, dan bagaimana ia boleh bantu anda menjana sehingga RM1000 sebulan? klik pautan ini - Jana RM1,000 Sebulan Dari Rumah Melalui Internet


17 Mei 2013

Blog Afiq Muiz - Hero Kacak

As-Salam. Afiq Muiz, seorang pelakon lelaki kacak, yang sedang 'panas' sekarang. Saya tidak mahu bercerita kisah panas dan isu kontroversi yang dibangkitkan, tetapi sekadar nak mewarkan kepada rakan blogger Malaysia bahawa pelakon kacak ini juga ada blog, dan baru sahaja membuat blog sekitar Januari 2012.

Siapakah Afiq Muiz? Muhamad Afiq Muiz bin Azman Shah lahir pada 1 Mei 1992 dan berasal dari Kelantan, dan kini menetap di Kuala Lumpur. Anak kedua dalam empat adik beradik ini pernah muncul dalam Masterchef Selebriti terbitan Astro. Nama Afiq Muiz semakin popular semenjak muncul menjadi hero di dalam drama Mimpi Cinderella untuk slot Lestary TV3 bergandingan bersama Eina Azman.

Antara drama yang dilakonkan oleh Afiq Muiz - Mistik Alam Hitam (Darah Puntianak, Sabit Puaka), Mistik Alam Hitam 2 (Panggilan Maut), Mak Pengantin Tak Popular, Seram dan Iqra. Dia kini merupakan artis residen untuk Global Station Sdn Bhd.

Blog Afiq Muiz - Hero Mimpi Cinderella

Panduan Blogger Blog Selebriti Blog Afiq Muiz
Gambar kacak Afiq Muiz
Foto Afiq Muiz dengan Eina Azman
Dah lama tak update blog. Mungkin sibuk dengan dunia lakonan. Dikira dari bilangan post pun tak banyak, tapi bilangan follower boleh tahan juga.

Blognya boleh dicapai di sini - Blog Afiq Muiz

Afiq Muiz Anggap Ibu Chef Pilihan dalam MasterChef Selebriti

Saya tertarik nak 'highlight' apa yang dikatakan oleh Afiq Muiz dalam profil Masterchef Selebriti ini:
Menjadikan ibu sebagai sumber inspirasi, pelakon muda Afiq Muiz begitu semangat menyertai MasterChef Selebriti Malaysia. Walaupun pernah dimarahi ketika memasak kerana tidak fokus, pengalaman tersebut menjadi batu loncatan buat Afiq meneruskan kemahiran memasaknya di Masterchef Selebriti Malaysia.

Bagi Afiq, tiada chef yang dapat menandingi masakan ibunya sendiri. Itulah sebabnya beliau memilih ibunya sebagai "chef" pilihannya yang sentiasa memberikan tunjuk ajar yang berguna.

Sekiranya diberikan peluang, Afiq ingin menyediakan hidangan istimewa kepada sesiapa sahaja kerana baginya, setiap insan layak untuk merasa dan menikmati hidangan yang istimewa dan lazat.
Gambar Afiq Muiz
Apapun masalah dan isu yang berkait dengan nama Afiq Muiz ini, saya harap dapatlah diselesaikan dengan cara terbaik, in Sha Allah.



Blogger Baru Perlu Mentor

As-Salam. Apabila dah berlambakkan blogger di Malaysia ni wujud, maka amat sukar bagi mereka yang baru berblog untuk menyerlah atau diketengahkan. Memang tak menang tangan dibuatnya. Fenomena ni paling nampak ketara apabila ada segmen berkaitan 'tambah follower' atau segmen mempromosikan blog dibuat oleh rakan-rakan blogger. Jumlah blogger baru yang join pasti banyak!

Blogger Baru Perlu Mentor Untuk Berjaya

Blogger baru perlu mentor untuk capai kejayaan. Apabila ada mentor, senang dan mudah untuk blogger baru ikuti segala panduan, nasihat serta tips yang diberikan oleh blogger-blogger yang dah ada pengalaman. Saya pasti ramai blogger Malaysia yang ingin bantu blogger-blogger baru.

Apa Itu Mentor?

Mentor, jangan salah faham akan ertinya. Ia bukan seorang blogger yang diagungkan atau dijadikan idola, tetapi seorang 'guru' yang boleh memberikan ilmu untuk dimanfaatkan. Jangan samakan mentor dengan seorang yang menjual perkhidmatan untuk menjadikan blog anda berjaya, bukan! Mentor hanyalah fasilitator dan penyampai ilmu untuk anda praktikkan. Mereka bimbing berdasarkan pengalaman dan pengetahuan.

Seorang tidak akan jadi kaya, andai seorang jutawan berikan duit sejuta padanya, kerana duit itu akan habis. Seorang akan jadi kaya, jika dia ikut cara bagaimana seorang jutawan itu menjadi kaya; ikuti sistem yang dipraktikkan untuk berjaya - itulah Mentor.

Anda pernah tengok filem Star Wars tak? Dalam cerita sains fiksyen itu ada Obi Wan Kenobi, dia adalah mentor kepada Luke Skywalker. Dia tak ajar Luke Skywalker tu untuk membunuh tetapi ajar untuk jadi pahlawan. Dan kenapa Obi Wan tu sendiri tak bunuh je Dark Vaders? Tapi sebaliknya, dia mengajar Luke Skywalker bagaimana untuk berjuang.

Mentor membolehkan seorang blogger baru untuk percepat apa yang perlu dipelajari berdasarkan pengalaman orang lain.

Hasil Ada Mentor

Hasilnya pula, tidak terus menjadi, tetapi perlu kesabaran dan paling penting adalah setiap langkah dan teknik yang diajar oleh mentor tersebut dipraktikkan dengan baik. Kegagalan pasti akan berlaku, tetapi ia bukan untuk menidakkan akan kejayaan, tetapi sebagai satu faktor untuk diri tersedar bahawa ada langkah telah tersilap dibuat.

Maka, carilah mentor yang dapat bantu anda, baik ketika naik mahupun sudah terjatuh.

Ini merupakan salah satu faktor untuk blogger baru berjaya - dalam konsep MESTI yang telah saya dedahkan sebelum ini.

Selamat berjaya.


Mengapa SEO Penting Untuk Blogspot?

As-Salam. Nampaknya yang suka dan gemar nak tahu mengenai SEO (Search Engine Optimization) ini hanyalah blogger-blogger yang dah 3-4 tahun berblog, manakala blogger baru yang setahun dua ada blog, seolah tak ambil kesah dan tak ambik port ....

Mungkin mereka merasakan bahawa SEO itu tidak penting. Hmm ... tak mengapalah, sebab mungkin mereka tak berapa nak faham mengenainya. Tak salahkan mereka. Mungkin juga mereka merasakan bahawa blog peribadi tak perlu SEO ini.

Blogger Baru Tak Pentingkan SEO

Ada blogger baru berkata, "Bang, blog B tu tak pernah pun cakap pasal SEO, elok je jadi top blogger." ....

Ya, memang boleh jadi top blogger tanpa SEO, tapi .... adakah anda benar-benar pasti bahawa blog B tu tak guna pakai konsep SEO ini? Anda harus tahu, dalam SEO ni ada banyak aspek, termasuklah juga dengan membina backlinks - seperti anjurkan kontes dan giveaway (sebagai salah satu contoh) serta penggunaan kata kunci unik.
Mengapa SEO Penting untuk Blogger Blogspot

Mengapa SEO Penting Untuk Blogspot?

SEO penting untuk blogger blogspot kerana kita, sebagai blogger blogspot kena bersaing dengan blog-blog hebat dari platform Wordpress yang lebih baik. Maka, kalau mahu jadi blogger berjaya menerusi platform blog percuma ini, anda seharusnya tahu apa kaedah, teknik dan tips menjadikan blog serta entri yang diterbitkan mesra SEO ini.

Mengapa penting? SEO akan memberikan blog anda:

  • Trafik yang banyak - malah mencanak tinggi sampai anda juling mata dan tak percaya ianya berlaku.
  • Boleh buat duit berganda-ganda dengan adanya ciri SEO ini. Katakan anda promosi produk pasal Teh O Ais Terbaik di Malaysia, bayangkan apabila orang Google, blog anda berada di carian pertama. Pasti sekali orang akan membeli - atau paling tidak sudah tahu siapa yang menjual Teh O Ais Terbaik di Malaysia.
  • Rezeki berganda dengan pada masa sama, ada iklan CPUV Nuffnang yang mengira jumlah Click Per Unique Visitor, atau mungkin iklan Adsense atau Innity atau Advertlets.
  • Menjadi pemasar nombor satu program affiliate, yang menjanjikan lebih pulangan dan komisen untuk blog jika jualan dapat dilakukan dari blog anda.
  • Blog akan mudah dikenali hanya dengan menggunakan kata kunci sahaja.
  • Blog anda akan dianggap menghidangkan entri-entri berkualiti dan bermanfaat.
  • Saham sebar ilmu akan naik, dengan lebih pengunjung dan pembaca baca apa yang anda sampaikan - lalu kongsi dengan yang lain.
  • Akan disukai oleh pengiklan-pengiklan yang mahu beriklan di blog anda, jadi membolehkan anda akan lebih tersenyum setiap bulan apabila ada wang masuk dalam akaun bank.

Dan banyak lagi kepentingan SEO dalam blog. Kalau anda tidak manfaatkannya, anda akan hilang satu kelebihan yang sebolehnya anda gunapakai.

Meh tengok bukti ini - Bukti SEO Penting Buat Blogspot (klik)

SEO Penting Untuk Kembangkan dan Sebarkan Ilmu Bermanfaat

Saya faham, anda berblog untuk suka-suka, tetapi bukankah lebih bermakna andai apa yang anda kongsikan itu dapat dikongsikan pula oleh orang lain menerusi teknik SEO berkesan?

Firman Allah SWT, yang bermaksud:
Bacalah dengan (menyebut) nama Tuhanmu Yang menciptakan. Dia telah menciptakan manusia dari segumpal darah. Bacalah, dan Tuhanmulah Yang Maha Pemurah. yang mengajarkan manusia dengan perantaraan kalam. Dia mengajarkan kepada manusia apa yang tidak diketahuinya.(al Alaq: 1-5)

Nabi Muhammad SAW. bersabda:
Sebaik-baik manusia diantaramu adalah yang paling banyak manfaatnya bagi orang lain. (HR. Bukhari dan Muslim) 



Ciri-Ciri Widget Memberatkan Blog

As-Salam. Ada rakan blogger bertanya, apakah ciri-ciri widget yang akan menjadikan loading blog jadi lambat atau dengan kata lain memberatkan blog? Hmm .... pertama sekali, sebagai blogger, anda seharusnya tahu mengapa dan kenapa anda mahu pasang sesuatu widget itu. Apakah peranan yang dimainkan oleh widget itu dalam blog anda?

Apabila anda dah tahu dan jelas tentang sebab untuk meletakkan sesuatu widget atau gadjet itu, maka mudahlah anda pilih mana yang sesuai dan buang mana yang dirasakan tidak perlu (kalau dah pasang dan rasa menyesal).

Widget Mestilah Bawa Manfaat

Ciri-ciri sesuatu widget yang baik mestilah yang mendatangkan manfaat pada blog anda - contohnya seperti trafik blog, tingkatkan pageviews, tingkatkan jumlah pengikut, naikkan fanpage, mudahkan navigasi entri-entri dalam blog dan seumpamanya.

Pada masa yang sama, anda juga perlu memikirkan mengenai pengunjung dan pembaca blog anda. Adakah widget yang anda pasang dan sedia letak dalam blog itu beri kelebihan kepada mereka? Adakah widget yang dipasang itu tidak memudaratkan pengunjung? Adakah widget itu mesra dan mendatangkan kemudahan pada pengunjung dan pembaca blog anda?

Jadi, ada dua aspek yang perlu anda lihat sebelum ambil keputusan nak letakkan widget yang perlu - iaitu kelebihan kepada blog anda, dan kemudahan kepada pengunjung blog anda.
Panduan blogger ciri widget beratkan blog

Ciri-Ciri Widget Yang Memberatkan Blog

Ok. Kadangkala widget yang kita mahu pasang itu akan jejaskan kadar loading blog walaupun ia telah tepati 2 perkara yang saya katakan tadi. Jadi, bagaimana nak pilih yang sesuai dan tidak menjejaskan blog anda dari segi blog's speed ini?

Hanya ada satu yang dapat saya fikirkan, dan secara teorinya begitu - iaitu mengelakkan blog anda memasang widget yang menggunakan javascript atau iframe yang memaksa blog untuk mencapainya secara luaran. Widget seperti ini akan ada satu kod HTML untuk membuat 'panggilan' kepada satu fail lain bagi mengaktifkan sesuatu widget.

Contohnya seperti di bawah ini:


Dan di bawah ini adalah contoh panggilan untuk iframe:


Masalah akan timbul lebih buruk lagi jika capaian ke fail yang dipanggil hadapi masalah seperti terlalu banyak laman web atau blog yang juga pada masa sama nak mencapai fail yang sama ... tak boleh nak akses, jadi blog anda yang guna widget tersebut akan terus-terusan dapat benda bulat berpusing di address bar ... hehehe....

Maka, salah satu caranya ialah dengan meletakkan kod script itu dalam HTML blog anda atau pindahkan capaian ke lokasi yang lain. Jika masukkan ke dalam kod induk HTML blog anda, seandainya kod tersebut panjang berjela, mungkin saiz blog anda pula akan besar - yang juga beri kesan ke atas SEO dan juga kelancaran blog.

Atas penerangan di atas, anda pilihlah widget yang mempunyai kod javascript pendek dan mudah, atau yang menggunakan sumber dari pautan yang boleh tampung jumlah trafik tinggi.

Harap blogger yang dok tanya puas hati dengan penerangan cam pmr ini ...





Selamat Hari Guru Buat Rakan Blogger dan Guru Malaysia

As-Salam. Tak terlewat rasanya untuk saya mengucapkan Selamat Hari Guru (Teacher's Day) kepada rakan-rakan blogger yang bertanggungjawab mendidik anak bangsa - tak kiralah sekolah menengah atau sekolah rendah, tak kiralah tadika atau sekadar guru tuisyen. Bukan semua orang ada kebolehan untuk mendidik ini.

Profesion guru adalah antara profesion paling mulia di muka bumi ini. Tanpa guru, takkan ada pemimpin berkaliber, takkan ada juruterbang, angkasawan, ahli bomba, pakar bedah .... semua kerjaya hebat ini semuanya disebabkan oleh guru yang hebat yang telah mendidik mereka sehingga berjaya peroleh ilmu. Termasuk dalam kategori guru - ustaz dan ustazah malah pensyarah IPT. Tugas sama, tanggungjawab berat.

Guru juga melahirkan guru. Tanpa guru, seorang guru tak akan ada keupayaan dan kecekapan mendidik dengan cemerlang.

Hebatnya guru ini kerana mereka bukan sahaja boleh mendidik yang celik menjadi cerdik, tetapi juga dapat mendidik si buta mengenal huruf dan dunia. Masya Allah, itulah keajaiban yang ada pada seorang guru. Mereka mengajar tak kira bangsa dan agama, tak kira cukup sifat atau kurang, tak kira duduk di bandar mahupun di ceruk desa. Mereka dedikasi yang tanpa batasan.

Selamat Hari Guru Buat Rakan Blogger dan Guru Malaysia

Dulu, saya andaikan guru yang suka merotan itu adalah guru yang paling tak best, tapi ..... merekalah yang paling banyak memberikan kesan dalam hidup seseorang pelajar.

Dulu, saya andaikan seorang guru yang suka membaling kapur dan pemadam papan hitam adalah guru yang tak boleh faham akan pelajar-pelajarnya tetapi merekalah yang paling memahami apa yang seorang pelajar perlu berjaya dalam hidup.

Dulu, saya anggap guru yang suka mencari kesalahan pelajar adalah guru yang 'tak berguna' tetapi merekalah yang paling memberikan seribu kegunaan buat seorang pelajar untuk baiki silap dan salah agar tidak diulangi di masa hadapan.

Rakan Blogger Menjadi Guru

Selamat Hari Guru Buat Rakan Blogger
Selamat Hari Guru Buat Rakan Blogger

Selamat Hari Guru Buat Rakan Blogger

Martabat Guru Dalam Islam

Dalam Islam, guru dimuliakan, kerana tanpa guru, ilmu itu tidak akan berkembang malah tanpa guru - yang mengajar dan menyampaikan, tentu Islam itu tidak tersebar luas. Saidina Ali r.a. pernah berkata:
Jadilah orang yang mencurahkan ilmu, atau orang yang menuntut ilmu, atau orang yang suka mendengar ilmu, atau orang yang cintakan ilmu, dan jangan kamu jadi golongan yang kelima, maka kamu akan binasa.
Firman Allah SWT yang bermaksud:
Dan (ingatlah), apa jua kebaikan yang kamu kerjakan sebagai bekalan untuk diri kamu, tentulah kamu akan mendapat balasannya pada sisi Allah, sebagai balasan yang sebaik-baiknya dan yang amat besar pahalanya. (al-Muzammil, ayat 20)
Dan mungkin - samada sedar atau tidak, saya pasti antara ramai manusia di dunia ini, gurulah yang paling diberkati dan paling disukai, kerana jasa-jasa mereka bukan setakat ketika mereka hidup, malah apabila mereka telah tiada. Dan sangat beruntunglah mereka yang telah menyampaikan ilmu yang bermanfaat ini.

Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud:
Apabila meninggal dunia seorang manusia, maka terputuslah pahala amalannya kecuali tiga perkara; sedekah jariah, ilmu yang bermanfaat, anak soleh yang mendoakannya. (HR Muslim)

Sekali lagi, selamat hari guru buat rakan blogger dan kepada guru-guru yang telah banyak menaburkan jasa.
Selamat Hari Guru Buat Rakan Blogger
Selamat Hari Guru Buat Rakan Blogger


Dan secara peribadinya, saya ingin mengucapkan Selamat Hari Guru kepada guru-guru dan bekas guru yang pernah mengajar saya -
  • SRKPT Batu 10, Kuantan Pahang
  • SK Tiwa, Batu Gajah, Perak
  • Sek. Men. Sains Teluk Intan, Perak
  • Matrikulasi Sains Sek. Men. Sains. Raja Tun Azlan Shah, Taiping, Perak
  • Matrikulasi Sains, Pusat Matrikulasi USM, Penang
  • PP Sains Komputer, USM, Penang
  • PP Pengurusan, USM, Penang
  • PP Kejuruteraan Awam, Transkerian, USM
Juga tidak dilupa kepada ibu dan ayah (arwah) yang juga boleh dianggap pendidik dan guru saya sejak dari kecil lagi.

Terima kasih banyak-banyak cikgu! Anda hebat!




16 Mei 2013

Google Profile dan Pages Edisi Baru 2013

As-Salam. Anda sudah jenguk profil Google+ kepunyaan anda? Haaa..nampak lain kan? Kini, Google telah menjadikan Google+ Profile dan Google Page satu tempat menyeronokkan dengan beberapa cirian menarik yang diperkemaskan.

Google+ Profile Beri Impak Pada Jenama, Blog, Produk

Seperti mana Facebook, Google+ Profile ini boleh memberikan impak kepada blog anda, mahupun perniagaan, perkhidmatan atau apa sahaja yang sedang anda usahakan. Ia boleh menjadi satu alat untuk mempromosi yang sangat berkesan jika anda memanfaatkannya. Google tentu mahu membantu mereka yang menggunakan perkhidmatan mereka mendapat yang terbaik kan?

Sebagai blogger blogspot, anda diberikan ruang cukup luas untuk mempromosikan diri dan blog mahupun bisnes menerusi Google+ Profile serta Google Pages.

Untuk blog, anda dengan mudahnya - hanya menerusi satu klik dapat kongsikan entri blog anda dalam rangkaian rakan-rakan Google, berbeza dengan Facebook yang mungkin anda perlu login terlebih dahulu untuk LIKE atau Share. Dengan Google Profile ini, secara terus apabila anda siap sesebuah entri baru, anda dah boleh kongsikan dengan rakan yang lain, hanya dari dashboard blogspot anda sahaja.

Anda juga boleh buat Google Page untuk menjenamakan blog anda. Penjenamaan penting untuk blog anda dikenali dan diri anda pula punyai kredibiliti.

Manfaatkan apa yang ada dalam Google+ ini. Dan antara perkara pertama yang harus anda lakukan, selain kemaskini butiran diri anda; ialah dengan meletakkan header Google+ Profile yang sesuai.

Google+ Profile Edisi Baru 2013 Serba Menarik

Cuba lihat contoh-contoh yang saya berikan ini:

Saya cuba cari beberapa rakan blogger lain yang dah update profile Google+ mereka, tapi tak ada, jenguk juga +mas saari +Denaihati Network +Lulu caldina +Ben Ashaari tapi nampaknya rakan-rakan blogger ini masih belum lagi buat kemaskini dengan profile Google+ terbaru ini.

Sekarang, bukan sahaja Facebook, malah Google+ Profile akan menjadi 'kad nama' maya anda tanpa sebarang kos untuk anda hulur kat sesiapa yang mahu .... tak gitu?

Inilah promosi percuma yang boleh anda ambil peluang untuk perkenalkan jenama, blog, produk malah apa sahaja.

Selamat mengubah profil anda.