Langkau ke kandungan utama
Tunjukkan catatan dari Februari, 2013

Life of Pi | Filem Patut Blogger Tonton

As-Salam. Life of Pi, bukan sebuah cereka biasa. Ia sebuah filem cereka yang bijaksana dan penuh dengan tauladan. Ia sebuah cerita yang telah menerima 4 anugerah hebat termasuk visual kesan khas di Anugerah Filem Oscars 2013 yang berlangsung di Hollywood baru-baru ini. Malah, filem arahan Ang Lee ini telah meraih beberapa anugerah lain yang boleh anda lihat di sini (klik).


Ia sebuah kisah yang menakjubkan apabila anda melihat betapa sinematografi filem ini dipadankan dengan sebuah cerita seorang budak remaja India bernama Piscine Molitor. Erkk pelik kan nama tu? Nama tersebut diambil sempena nama sebuah kolam renang di Paris, yang pernah direnangi oleh ayah dia (kalau tak silap). Ayah dia meronda satu dunia untuk mencuba pelbagai jenis kolam renang...fuhh ....
Usaha Ubah Nama Jadi Pi Piscine Molitor akhirnya berusaha atas ejekan yang dia dapat dek kerana nama pelik (phising), 'menukar' namanya menjadi Pi. Dan dia berusaha keras untuk menjadikan nama Pi itu satu lagenda di s…

Tiadakah Blogger Malaysia Buat Blog Bahasa Arab?

As-Salam. Bayangkan penduduk dunia yang mengenal akan bahasa arab. Dan bayangkan seandainya blog anda, ditulis dengan bahasa arab. Dan bayangkan blog anda yang berbahasa arab menjadi pilihan nombor satu! Best kan?
Bahasa arab bukan bahasa biasa. Ia adalah bahasa Al Quran. Orang yang pandai, bijak dan mahir dalam bahasa arab, tentu tiada masalah untuk fahami maksud ayat di dalam Al Quran. Bahasa arab berada di dalam ranking keenam bahasa dunia, dan dianggarkan lebih daripada 186 juta menuturkan bahasa arab (statistik 2011)
Tentu anda mahu tahu statistik berkaitan pengguna internet yang menggunakan bahasa arab ini. Jadual di bawah menunjukkan statistik berkaitan pengguna internet yang menggunakan bahasa arab. Lihat jumlah, perghhhh ...memang banyak. Bayangkan angka itu memberikan pulangan trafik hebat kepada blog anda.



Sebenarnya tidak susah mana pun untuk belajar bahasa arab. Di internet sendiri ada tutorial mudah untuk mempelajarinya. Cuma kita, terutama HH yang mungkin kurang ambil …

Blog Terkenal Lyssasecret.com Selamat Kembali

As-Salam. Akhirnya sudah boleh tersenyum lebar lagi manis bergula pemilik blog Lyssasecret.com. Setelah bergelut dengan masalah domain, akhirnya blog ini kembali 'hidup' semula. Bagai pengsan diketuk kayu pemukul besbol, blog yang mempunyai ramai pengikut dan terkenal di kalangan blogger remaja ini kini sedang boleh berlari kembali.
Tahniah dan alhamdulillah. 
Blog Terkenal Lyssasecret.com Selamat Kembali Blogger Lyssa Faizureen akhirnya boleh merasa lega kerana domain Lyssasecret.com kembali nyawa di dunia maya. Untuk info, blog yang menyediakan banyak tutoril menarik untuk menghias blog ini telah hadapi masalah apabila nama domain lyssasecret.com telah tamat tempoh nyawanya. Anda boleh baca entri tersebut di sini - Blog Lyssa Faizureen (Lyssasecret.com) Berkubur?


Atas pertolongan beberapa rakan blogger, akhirnya Lyssa berjaya 'ambil' kembali nama domain yang dihadiahkan sempena satu kontes yang dimenangi. Arakian berlaku kejadian tak disangka ini adalah kerana nama …

Percuma Backlinks ke 3000 Laman Web

As-Salam. Adakah anda mahu blog anda menerima backlinks atau mempunyai backlinks daripada 3000 laman web? HH baru sahaja mengetahui mengenai perkara ini, di mana anda boleh hantar alamat url blog anda ke 3000 laman web di seluruh laman maya untuk membina backlinks.
Mengapa backlinks ini penting? Ia adalah untuk meningkatkan Google Pagerank (PR) blog anda, selain memberikan impak positif ke atas ranking Alexa. HH pernah tampilkan mengapa backlinks itu penting menerusi entri ini - Rahsia Sebenar Blog Pagerank Tinggi
Percuma Backlinks ke 3000 Laman Web Sesuatu yang mudah untuk anda lakukan, newbie pun boleh buat. Cuma ada satu nasihat yang ingin HH berikan. Cara dan kaedah ini adalah kaedah jangka pendek, yang mungkin membahayakan. Namun, tidak salah untuk mencuba.

Bahaya? Ini adalah kerana blog anda boleh dikategorikan sebagai blog spam seandainya anda melakukan dengan kerap sehingga menampakkan satu keganjilan. Jika mahu tingkatkan backlinks ke 3000 laman web secara percuma, anda perl…

Infografik 1MOCC Agensi Terlibat

Infografik 1MOCC



Wordless Wednesday - Setiap hari rabu semua blogger menerbitkan satu entri gambar tanpa meletakkan apa-apa keterangan untuk menjelaskan gambar tersebut. Terpulang pada pengunjung untuk buat intreprestasi dan komen mengenainya. Gambar yang hebat boleh menerangkan segalanya.

Infografik Bajet 2013

Infografik Bajet 2013



Wordless Wednesday - Setiap hari rabu semua blogger menerbitkan satu entri gambar tanpa meletakkan apa-apa keterangan untuk menjelaskan gambar tersebut. Terpulang pada pengunjung untuk buat intreprestasi dan komen mengenainya. Gambar yang hebat boleh menerangkan segalanya.

Blog Pilihan Majalah Remaja Anzalna Nasir

As-Salam. Tentu seronok bila blog dapat promosi dan hebahan di dalam majalah kan? Apatah lagi andai berada di dalam majalah yang ramai dok baca seperti majalah Remaja. Untung blogger kategori remaja ni, dapat pendedahan dan promosi percuma secara meluas. Uhhh blog HH? Tak boleh masuk ... sebab dah terover remaja dah.
Kali ini HH mahu kongsi 3 buah blog bertuah yang telah berjaya menempatkan diri dalam blog pilihan majalah Remaja bagi keluaran 15 Februari 2013, yang menampilkan gambar pelakon cun cantik Anzalna Nasir dengan bibir menggoda .... perghhh ...

Blog-blog yang telah terpilih di dalam keluaran Remaja slot Blogspot adalah blog-blog yang punyai daya tarikan tersendiri. Yelah, kalau tidak mengapa pihak editorial memilih 3 blog remaja tersebut? HH pasti ia juga akan menarik perhatian anda juga.
Blog mana menjadi pilihan majalah Remaja 15 Februari 2013 yang menampilkan Anzalna Nasir ini?

Blog Pilihan Majalah Remaja Anzalna Nasir

Seronok? Tentu blogger-blogger ini seronok sebab bl…

Blog Lyssa Faizureen (LyssaSecret) Berkubur?

As-Salam. Kasihan pada blogger kecil molek yang memang terkenal di kalangan blogger remaja ni. Mana tidaknya, domain lyssasecret.com telah tidak boleh diakses. Apa yang telah berlaku kepada blog Lyssa Faizureen ini?
Menurut rakan blogger ini - Mamat Anak Sorang ... masalah timbul disebabkan domain yang dimiliki telah tamat tempoh sah di dunia maya ini. Ini menyebabkan blog itu tidak redirect ke hosting dengan nama domain blog tersebut. Atau dengan kata lain, domain lyssasecret.com kini terkapai tanpa tuan punya di dunia maya.



Blog Lyssa Faizureen (LyssaSecret) Berkubur? Untuk info, sekiranya anda menggunakan nama domain sendiri, anda perlu buat pembayaran renew daftar nama domain anda setahun sekali. Pendaftaran perlu dilakukan dengan pengendali atau pendaftar nama domain blog anda.
Jika anda terlewat atau terlepas buat bayaran, kemungkinan besar anda akan kehilangan nama domain blog anda kepada orang lain. Jadinya, mungkin nanti apabila anda klik lyssasecret.com akan membawa kepada …

Dunia Blog Malaysia Tidak Seindah Disangka

As-Salam. Jangan lihat manis sahaja, anda perlu lihat masam, pahit, payau dan kelat dalam dunia blog Malaysia ni. Mungkin, anda masih baru dalam dunia blog. Maka, anda belum lagi merasai betapa kejamnya dunia blog Malaysia apabila anda mula diberikan perhatian dan mendapat perhatian di dalam dunia blog.
Serius. Ada sahaja mata dan tangan yang tak senang hati apabila seorang blogger itu capai kejayaan. Mencari salah dan silap adalah kelebihan yang mereka ada. Sanggup mengodek segala isi untuk mencari kecacatan seseorang blogger yang semakin naik berjaya.

Kegetiran ini semua telah dirasai oleh ramai blogger yang telah punyai pengikut yang ramai, termasuklah rakan blogger Fatin Liyana, Ben Ashaari, Mat Gebu, Jejari Runcing, Broframestone, Fatin Suhana .... dan ... uhh dah tersenarai dibuatnya. Mereka pernah merasai betapa kejamnya dunia blog Malaysia ini terhadap mereka.
Jadi, kepada anda .... sentiasalah bersedia untuk hadapinya. Mungkin tidak hari ini atau esok, tapi mana tahu apabila…

Klik Follow Tetapi Keluar Error 404

As-Salam. Sedang berblogwalking, cuba untuk klik join this site atau klik butang follower; tetapi keluar error 404. Apa berlaku? Adakah pihak Google Blogspot telah dengan sepenuhnya menyahaktifkan fungsi widget GFC follower tersebut? Apa perlu dilakukan oleh blog yang hadapi masalah ini?
HH telah mencuba beberapa kali blog-blog rakan blogger baru untuk klik butang follower, apa yang berlaku adalah keluar mesej error seperti ini:

Agak malang bagi diri HH tidak dapat untuk melakukan apa-apa. Namun, bagi blog yang telah sedia memasang widget baru daripada blogspot, anda bertuah kerana widget Google+ Follower berfungsi dengan baik.
Sebelum ini, HH pernah berkisah mengenai kebaikan memasang widget terbaru dari blogspot ini. Google+ Follower memberikan banyak kelebihan buat sesebuah blog. Selain ia memberikan anda satu peluang untuk berkongsi entri blog terkini dengan mudah, anda sebenarnya membina jaringan persahabatan antara blogger dengan lebih telus dan lebih baik daripada sebelumnya.

Blog Baru Pilihan Februari 2013

Blog Baru Pilihan Februari 2013 - The Blog by Fyzal


Cantik Fatin Liyana Bersama Datin Norjuma

As-Salam. Beruntung bukan kalau sudah cantik. Pasti akan ada yang suka, dan memberi seribu sejuta peluang padanya. Lihat sahaja peluang yang diberikan kepada blogger Fatin Liyana. Inilah antara kelebihan yang ada pada blogger cantik comel serta cun. 
Namun, kecantikan bukan sekadar sandaran mudah untuk menjadi blogger terkenal. Ada banyak cara lagi. Yang membezakan ialah sejauh mana ia membawa blog anda ke satu tahap untuk dibanggakan. Kelebihan yang ada pada Fatin Liyana telah membawanya jauh dalam dunia blog Malaysia. Selain menjadi blogger yang hot dalam enjin carian pada 2011, Fatin Liyana juga merupakan penerima anugerah Selebriti Blogger dalam MSMW2012.
Wajah bukan segalanya. Ia bonus. Cantik. Semua orang suka kecantikan. Lebih menarik ialah Fatin Liyana bijak menggunakan blog untuk menyerlahkan sifat dirinya. Dari situ, pengunjung terus suka membaca apa jua yang dicerita dan dikongsikan. Entri semuanya nampak cantik, secantik orangnya.


Datin Norjuma, nama cukup unik. Kenapa Dat…

Right Click Disable Susahkan Pengunjung Blog

As-Salam. Ada rakan blogger berkata, cara untuk lindungi gambar atau teks dari kena salin dan tampal (copy paste) adalah dengan menyahaftifkan klik kanan pada tetikus atau dengan kata lain yang lebih popular right-click disable.
Right Click Disable Susahkan Pengunjung Blog Sebenarnya fungsi ini tidak beri sebarang makna atau implikasi yang diinginkan. Pengunjung masih boleh ambil atau cilok apa yang sahaja terkandung di dalam blog anda kerana ia boleh dilangkau. Kebanyakkan pelayar internet sudah boleh menyahtifkan fungsi right-click disable ini. Maka, penggunaannya hanyalah sekadar melengahkan masa, walhal mereka yang ingin ambil sebarang kandungan di dalam blog sanggup menunggu untuk membolehkan mereka ambil apa sahaja di dalam blog anda.
Tidak Sesuai Untuk Penganjuran Segmen atau Kontes Dan dari satu sudut lain, ia sebenarnya menyusahkan pengunjung blog anda, terutama jika anda di masa yang sama sedang anjurkan segmen atau kontes tertentu yang memerlukan pengunjung atau peserta yan…

Lindungi Gambar Seksi Tersebar Di Enjin Carian

As-Salam. Gambar merupakan antara agen terbaik untuk memberikan trafik ke blog anda. Namun, bukan semua gambar itu akan memberikan kebaikan. Seandainya anda seorang blogger yang suka beraksi di depan kamera, lalu menempekkan dalam catatan peribadi, tentu tidak mahu gambar itu diambil dan disebarkan dengan mudahnya di ruang maya. 
Seringkali mereka yang kurang bertanggungjawab akan cuba mencilok gambar anda terutama yang seksi di pandangan mata mereka untuk dijadikan modal penarik trafik ke blog. Cara mereka gunakan ialah menggunakan enjin carian sepeti Google dan Yahoo bagi mencari gambar tertentu. Lantas, penemuan yang mereka dapat membolehkan untuk ambil tanpa rela gambar seksi, cun menawan anda. 

Lindungi Gambar Seksi Tersebar Di Enjin Carian Maka, praktikkan tips berikut untuk elak gambar seksi dari tersebar di enjin carian. Caranya mudah, apa yang perlu anda lakukan ialah dengan mengarahkan enjin carian untuk tidak indeks gambar yang ada di dalam blog anda. Apabila gambar seksi…

Blogger Anti Islam Cetus Kekacauan

As-Salam. Inilah bahana apabila blog disalahguna untuk tujuan kebencian. Kata mereka, buat blog untuk bercerita kisah benar dan fakta. Ya, boleh sahaja menyampaikan kebenaran, tetapi elakkan daripada memaut rasa hasutan, dendam, kebencian dan menggalakkan satu bentuk tindakan agresif. Inilah yang berlaku apabila blogger ini dikatakan anti Islam telah cetus kekacauan.
Menurut laporan yang telah disiarkan oleh AFP dan Kosmo! Online. Blogger tersebut yang dikenali sebagai Ahmed Rajib Haider telah menyebabkan kekacauan dan tunjuk perasaan antiblogger di India. Walaubagaimanapun, blogger ini telah mati dibunuh di rumahnya.
Memetik dari Kosmo! Online:
DHAKA - Seramai tiga orang penunjuk perasaan terbunuh manakala berbelas-belas yang lain cedera apabila anggota-anggota polis melepaskan tembakan rambang di Bangladesh semalam. Kejadian itu berlaku dalam tunjuk perasaan bagi menuntut beberapa blogger yang dituduh kufur dihukum mati.

Seramai 18 orang cedera selepas terkena peluru di Singair …

Letak Logo Pada Tajuk Setiap Entri

As-Salam. Sebelum ini, HH ada buat satu entri mengatakan betapa penjenamaan menerusi logo boleh membantu blog dikenali. Salah satu cara dan kaedah untuk perkenalkan logo blog anda yang cun melecun tu adalah dengan letak logo pada tajuk setiap entri.
Caranya mudah, malah sebenarnya ramai dah buat tutorial lebih kurang serupa. Cumanya pendekatan mereka lakukan adalah lebih kepada untuk cantikkan penampilan blog sahaja. Jadi, apakata selain mencantikkan blog, kita perkenalkan logo untuk blog supaya nanti pengunjung akan lebih kenal, dan pengikut tampak lebih yakin dengan blog anda.


Sebelum itu, pastikan anda sediakan dulu logo bagi blog anda. Logo biarlah ringkas tetapi menarik. Sesuai untuk melambangkan blog anda secara umum. Pilihan paling mudah, terutama untuk blog personal ialah meletakkan wajah anda sendiri. Dan kalau anda sudah punyai fanpage atau kumpulan blogger tersendiri, boleh juga letakkan ia sebagai logo. Ikut suka, asalkan ia akan menampakkan bahawa logo itu adalah blog an…

Logo Satu Bentuk Penjenamaan Blog Berkesan

As-Salam. Salah satu cara dan kaedah penjenamaan blog yang baik ialah meletakkan logo di dalam blog. Anda boleh mencipta logo sendiri berdasarkan kreativiti anda. Logo menampakkan blog anda punyai ketrampilan dan boleh buat pengunjung berasa yakin dengan penceritaan anda. 
Tentu sekali mereka akan nampak blog anda .... macam ..."Wow ... best..." dan seumpama. Ia juga sebagai salah satu langkah untuk blog anda tampil lebih menyerlah dan profesional. Ia seolah mewujudkan sebuah 'syarikat' di dalam dunia blog Malaysia. 
Logo Satu Bentuk Penjenamaan Blog Berkesan


Jenama blog perlu diketengahkan agar blog akan mudah diingati dan dikenali. Cara meletakkan logo merupakan salah satu langkah daripada beberapa kaedah lain yang mungkin boleh anda gunakan. Logo blog anda mestilah melambangkan penceritaan blog anda secara umum. Biasanya, sebuah blog peribadi, akan meletakkan logo yang berupa wajah jelita atau kacak anda. Ada pula yang lebih senang meletakkan logo berbentuk wajah…

3 Variasi Widget Letak Entri Popular

As-Salam. Salah satu cara untuk menarik pengunjung baru terus membaca entri-entri di dalam blog kita ialah dengan meletakkan widget entri popular. Widget ini boleh diletakkan samada di bahagian tepi blog (sidebar) ataupun di bawah setiap post atau entri blog anda.
Kategori Widget Entri Popular Ada beberapa kategori atau jenis widget yang memaparkan entri popular ini. Di antaranya ialah entri popular berdasarkan jumlah views atau klik, entri popular berdasarkan jumlah komen mahupun entri popular berdasarkan jumlah LIKE FB. Anda boleh pilih mana yang bersesuaian. Tujuan tetap sama, membolehkan pengunjung melihat entri-entri lain yang mungkin menarik perhatian mereka.
Widget Popular Post Berdasarkan Jumlah Komen Salah satu widget pilihan HH yang disukai ialah meletakkan widget entri popular berdasarkan jumlah komen yang diterima. Ini agak menarik kerana membuatkan pengunjung ingin tahu mengapa dan kenapa entri tersebut mendapat banyak komentar. Kerana rasa ingin tahu tersebut, kemungkin…

Blog Haas Jaafar | Kekasih Hati Fizo Omar

As-Salam. Ehem .. Fizo Omar yang kacak sudah ada pilihan hati ye. Hmmm ... HH suka lihat Fizo Omar di TV9, mengacara rancangan Nasi Lemak Kopi O. Terkini, diberitakan Fizo Omar sudah terpikat dengan gadis dari utara bernama Hasmidar Ja'afar atau lebih dikenali sebagai Haas Jaafar. Mereka berdua dikatakan sedang hangat bercinta sejak 3 bulan lalu.
Fizo berkata, mereka telah berkenalan selama beberapa tahun sebagai rakan biaasa dan baru sahaja menjalinkan hubungan istimewa sejak tiga bulan lalu. “Saya mengaku sedang bercinta dengan Haas dan hubungan ini masih lagi diperingkat awal dan kami sedang mengenali hati budi masing-masing” jelasnya. - Wanista
Haas Jaafar Kekasih Hati Fizo Omar Cantik orangnya. Haas Jaafar merupakan antara finalist SimplySiti Star Search 2012 bersama seorang pelakon yang kini sedang meningkat naik - Nazirah Sardi (Nazeera Sardi) yang juga ada blog. Malah, Haas yang masih menuntut di Universiti Lim Kok Wing dalam jurusan Ijazah Sarjana Muda Pengurusan Pernia…

Bahaya Menjadi Blogger Politik

As-Salam. Memang bahaya menjadi seorang blogger yang membuat blog untuk tujuan politik. Andai anda bukan berada di dalam kelompok yang mahir dan arif, baiklah elakkan. Politik ini sangat memeningkan. Jika silap, tenggelam dalam politik tanpa asas, yang sengsara adalah diri. Tambah lagi andai cerita dan kisah kita dijadikan asas oleh orang lain, maka berjujukkan pula yang menerima tempias.
Bahaya menjadi blogger politik, kerana isu politik sangat mudah memesongkan dan dipesongkan. Ramai cuba menangguk di air yang keroh. Cara memahami bahasa politik bukan bahasa biasa. Ia penuh putar belit dengan nada songsang. Perkara membenarkan yang salah, dan menyalah benda yang benar seperti satu resepi untuk menghasilkan entri.
Ini merupakan cebisan-cebisan fitnah. Elak sabitkan diri dengan penterjemahkan isu politik yang kita tidak tahu hujung pangkal.
Kepada penulis blog politik, hormatilah diri anda sebagai manusia yang punyai agama. Orang lain bertepuk sorak melihat apa yang sedang anda lakuk…

Isu Tok Guru Kata Penerima BR1M Haiwan

As-Salam. Isu-isu seperti ini memang akan jadi panas dan hot tatkala dekat pilihanraya ni. Buka aib, putar belit cerita, salah lapor, hentam sana sini memang jadi satu macam trend pula. Terbaru dan antara yang paling panas ialah apabila seorang pemimpin tertinggi dari Parti Pembangkang - Tuan Guru Dato' Haji Nik Abdul Aziz, didakwa memberikan kenyataan mengaitkan penerima BR1M sebagai haiwan.
Isu Tok Guru Kata Penerima BR1M Haiwan Buat rakan-rakan, pembaca dan pengunjung blog. Pertama sekali, HH ingin tegaskan bahawa tidaklah diri ini nak jadi penyokong pihak pembangkang atau dalam isu ini sebagai penyokong PAS, dan tidaklah pula menjadi pihak yang menentang dasar kerajaan. Cuma, mahu ingatkan diri dan rakan blogger semua, bahawa jangan mudah percaya dengan perkara yang tidak berlaku di depan mata, terutama soal politik ni.


Ini merupakan permainan politik yang sepatutnya sedari awal dah sedar dan tahu. Biasalah, semua yang pakat ada jawatan tentu nak kekal. Dan bagi mereka yang s…

Blog Blogspot Nama Domain Sendiri Tak Boleh Akses

As-Salam. Baru-baru ini, blog ini tidak boleh akses apabila ditaip di address bar pada pelayar internet. Mencari punca masalah, akhirnya HH berjaya juga selesaikan menerusi panel nama domain. Kepada blogger yang guna nama domain sendiri tetapi hosting masih blogspot, dan terkena renjatan masalah ini; anda boleh cuba tips berikut yang mungkin boleh membantu.
Sebelum itu, blog nama domain dengan hosting blogspot adalah seperti blog ini - www.benashaari.com, www.lyssasecret.com, www.tiffinbiru.com; cara paling mudah nak tahu blog nama domain sendiri tapi hosting masih dengan blogger.com ialah setiap entri di dalam blog tersebut akan berakhir dengan contoh seperti ini - http://www.hasrulhassan.com/2013/02/10-blogger-terbaik-malaysia-sebenar.html atau seperti ini http://www.benashaari.com/2013/02/bila-menjelang-pru-13.html. Ada *.html di belakang setiap url entri tersebut.
Ok dah tahu? Berbeza dengan blog hosting sendiri, atau wordpress; url entri akan nampak seperti ini - http://www.nazi…

Rahsia Kejayaan Seorang Blogger Sebenar

Tentu anda semua nak tahu apakah rahsia kejayaan seorang blogger sebenar? Andai anda buat blog suka-suka, mungkin perkara ini tak ambil serius sangat. Tapi, jika anda buat blog untuk mencapai satu kejayaan, mungkin anda perlu tahu dan baca entri ini sehingga penutup.
Rahsia Kejayaan Seorang Blogger Sebenar Definasi Kejayaan Seorang Blogger Kalau mahu dibelek tentang pengertian kejayaan blogger ni, lain orang lain pendapatnya. Jika tanya pada seorang blogger remaja, dari blog nak dapat apa? Mungkin, akan ada yang kata mahu jadi terkenal seperti Hanis Zalikha atau Fatin Liyana. Kalau tanya blogger yang dah mula rasa duit, mungkin dia akan cakap mahu blog jana pendapatan tanpa had. Andai tanya blogger yang mungkin dah ada famili dan keluarga, mungkin akan kata anugerah seperti MSMW 2013 Awards sebagai satu tanda kejayaan.

Belum lagi lihat soal perkara jumlah pengikut, jumlah hits, jumlah LIKE dan macam-macam lagilah. Masing-masing ada terjemahan mengenai kejayaan ini. Cerita sepuluh ent…

Muzik Dalam Blog

As-Salam. Maakkkkk ... terkejut! Dah la buat blogwalking malam hari, speaker komputer tak tutup. Anak yang dok sebelah pun leh terjaga. Mana taknya, tetiba masuk blog tu ... ada muzik dok terus berlagu. Dok cari-cari juga butang nak pangkah muzik .... errr mana mana ... tak jumpa, yang dengar Kosong ... Kosong .... tanpa buang masa, terus je klik pangkah.
Muzik Dalam Blog Muzik dalam blog. Hmm .... ramai blogger, terutama blogger remaja, blogger baru, yang suka letakkan widget lagu dalam blog. Masuk blog je pasti akan berlagu. Tanpa suruh. 
HH masuk dalam kereta pun nak dengar lagu kena tekan butang play dulu. Bukan automatik walaupun masuk ke dalam kereta jenis automatik kepunyaan isteri. Ada pilihan diberi.
Tolong jangan paksa pengunjung untuk suka. Bukan semua orang suka dengar lagu sebegitu. Alangkah baiknya kalau ada butang tutup. Berikan pilihan, bukan paksa pengunjung tercari-cari butang close di tengah malam hari tatkala sedang asyik blogwalking.
Isu Lama Tidak Ambil Peduli …

Blog Tasha Manshahar | Be Mine Lagu Seronok Dengar

As-Salam. Maaf kalau ada yang rasa geram. Bukan selalu, kalau ada, HH akan kongsikan kepada yang mahu tahu. HH fikir mungkin ada pengunjung blog ini mahu tahu akan kewujudan blog-blog yang dikendalikan oleh selebriti Malaysia. Tak ramai, tapi ada ... dan antaranya Zahiril Adzim, Erin Malik, Farid Kamil dan beberapa lagi.
Ruangan blog selebriti kali ini, HH ketengahkan blog Tasha Manshahar, penyanyi bersuara sekat-sekat .. hehehe .. makin popular dengan lagu terkini Be Mine. Di akhir entri ini, anda boleh layan lagu tersebut ehh. Layan sampai habis. Syok gak walaupun bahasa rojak pasembor utara mari digunakan .....



Nama sebenar Tasha Manshahar ialah Nur Nadia Natasha Binti Mohd Manshahar, lahir di Sabah pada 22 November 1992. Bakal menjadi seorang guru, mengambil jurusan perguruan di Institut Perguruan Kampus Ilmu Khas, Cheras. 
Blog Tasha Manshahar
Baru sahaja buat entri terbaru hari ini 21 Februari 2013. Telah berblog sejak 2009 lagi berdasarkan entri-entri yang ada. Anda mahu tahu a…

Entri SEO Jana Trafik Ratusan Seminit

As-Salam. Tentu merasa sangat teruja apabila blog anda tiba-tiba menerima trafik cukup lebat dan mendadak. Kadangkala, anda tak tahu pun bila masa blog anda menerima trafik sedemikian rupa. Dan kadangkala pula, anda tidak tahu pun dari mana datangnya sumber trafik sebegitu hebat, sehingga menjana trafik ratusan seminit!



Kalau kita aplikasikan ciri-ciri mudah SEO dalam blog, terutama teknik on page SEO (Search Engine Optimization), tidak mustahil entri SEO jana trafik ratusan seminit. Mungkin, semasa di awal terbitan entri tersebut tak berapa nampak kesannya, tetapi in Sya Allah .... lama kelamaan entri yang bernilai tinggi ini akan juga memberikan impak positif pada blog anda.
Anda tidak seharusnya mengalah apabila di awalnya anda yakin entri dapat tarik trafik itu kecundang. Ia mungkin berlaku 24 jam selepas, mungkin 4-5 hari selepas atau mungkin 1-2 minggu selepas anda terbitkan entri ciri SEO ini.
Entri SEO Jana Trafik Ratusan Seminit Yang pasti, ia akan meledakkan janaan trafik k…

Tips SEO Blogspot | Tidak Mahu Kena Indeks Enjin Carian

As-Salam. Bukan perkara pelik, bukan semua entri itu seronok diindeks dalam enjin carian. Mungkin ada perkara yang mungkin anda mahu sorokkan dari dunia maya tetapi masih mahu menyimpannya di dalam blog sebagai satu cara untuk anda simpan kenangan anda.
Jika anda tidak mahu blog anda kena indeks enjin carian, anda boleh lakukan dengan cara paling mudah iaitu meletakkan arahan kepada robot enjin carian. Anda perlu menggunakan meta tag yang perlu anda letakkan di dalam html blog anda untuk tidak mahu kena indeks enjin carian.
Errr ... tak tahu caranya? Sila rujuk artikel di pautan ini - Using Meta Tags to Block Access to Your Site. Mudah je. HH pasti newbie yang baru seminggu ada blog pun boleh lakukan.
Cara dan kaedah ini merupakan kesinambungan atau sambungan dengan entri sebelum ini - Andainya Dikau Telah Tiada Dalam Dunia Blog.
Mungkin anda mahu blog anda terus hidup tetapi tidak mahu blog anda berada di dalam enjin carian, maka ikutilah langkah di atas.
Malah dengan cara ini, an…

Andainya Dikau Telah Tiada Dalam Dunia Blog

As-Salam. Apa berlaku jika anda tidak mahu lagi berada di dalam dunia blog? Walaupun anda telah buang (delete) blog anda menerusi dashboard blogspot, tetapi apabila anda Google carian nama anda (nama blogger) atau nama blog anda, masih terdapat pautan yang nampak aktif.
Mungkin ramai akan kata, cara paling senang adalah dengan ikuti cara dan kaedah begini  Settings - Basic - Delete blog dalam Blog Tools tetapi sebenarnya enjin carian masih lagi menyimpan data-data tertentu mengenai blog anda mahupun entri-entri anda yang bernilai tinggi. Jika anda gunakan kaedah di atas, anda hanya buangkan dalam pencarian Google Blog Search dan dari dashboard Blogspot, walhal sebenarnya ia masih lagi 'hidup'.
Walaupun apabila klik pautan akan keluar blog not found, tetapi masih ada lagi sisa-sisa pautan blog anda terutama entri-entri yang mesra SEO. Masih ada baki pautan di beberapa carian berkenaan kata kunci tertentu terutama sekali nama blog, nama blogger dan url blog anda.
Jadi, ba…