28 Februari 2013

Life of Pi | Filem Patut Blogger Tonton

As-Salam. Life of Pi, bukan sebuah cereka biasa. Ia sebuah filem cereka yang bijaksana dan penuh dengan tauladan. Ia sebuah cerita yang telah menerima 4 anugerah hebat termasuk visual kesan khas di Anugerah Filem Oscars 2013 yang berlangsung di Hollywood baru-baru ini. Malah, filem arahan Ang Lee ini telah meraih beberapa anugerah lain yang boleh anda lihat di sini (klik).

Life of Pi - Malaysian Proud


Ia sebuah kisah yang menakjubkan apabila anda melihat betapa sinematografi filem ini dipadankan dengan sebuah cerita seorang budak remaja India bernama Piscine Molitor. Erkk pelik kan nama tu? Nama tersebut diambil sempena nama sebuah kolam renang di Paris, yang pernah direnangi oleh ayah dia (kalau tak silap). Ayah dia meronda satu dunia untuk mencuba pelbagai jenis kolam renang...fuhh ....

Usaha Ubah Nama Jadi Pi

Piscine Molitor akhirnya berusaha atas ejekan yang dia dapat dek kerana nama pelik (phising), 'menukar' namanya menjadi Pi. Dan dia berusaha keras untuk menjadikan nama Pi itu satu lagenda di sekolahnya. Malah guru matematik Pi sendiri kagum apabila Piscine Molitor ini berjaya menulis angka sebenar nilai Pi yang terdiri dari ratus titik perpuluhan ... malah ia menghuraikan secara terperinci apa itu Pi dalam matematik!

Bermula Kisah Sebenar di Lautan Luas

Penceritaan sebenar adalah mengenai kisah Piscine Molitor yang terselamat dari kapal dagang Jepun yang karam di Lautan Pasifik. Ketika itu, Pi bersama keluarganya serta haiwan dari zoo ayahnya dalam pelayaran dari India ke Kanada untuk memulakan hidup baru.

Pi terselamat bersama seekor Kuda Belang, seekor Dubuk, Orang Utan dan seekor harimau Bengal bernama Peter Parker Richard Parker. Dan mereka ini berada di dalam sebuah bot penyelamat yang sama - lengkap dengan bekalan makanan yang akhirnya musnah dipukul ribut.

Dengan rasa mahu terus hidup, Pi akhirnya cuba belajar dan kendiri di lautan luas di samping Peter Parker yang telah berjaya dijinakkan olehnya hanya dari sebuah buku ikhtiar hidup. Dubuk, Orang Utan dan Kuda Belang awal-awal dah mati disebabkan konflik sumber makanan.

Lif of Pi Filem Patut Blogger Tonton

Seperti yang direncanakan oleh rakan blogger INI, cereka ini melambangkan betapa kesungguhan seseorang itu perlu untuk terus berusaha selagi ada daya untuk mencapai sesuatu. Kehilangan bukanlah satu penamat. Kecundang bukanlah satu kegagalan. Ia sebuah filem patut blogger tonton kerana ia boleh memberikan anda satu ilham, satu motiasi untuk terus berjaya.

Life of Pi Blogger Malaysia Patut Tonton

Efek Life of Pi Buatan Malaysia

Di sebalik cerita ini juga, ia menampakkan betapa hasil kerja tangan rakyat Malaysia yang telah menjadikan hampir keseluruhan filem ini satu yang luar biasa dan mengangumkan. Ya, rakyat Malaysia .... Hasnul Hadi Samsudin dari Rhythm & Hues adalah antara yang bertanggungjawab dalam penghasilan efek lautan dan langit yang luar biasa batas imaginasi. Anugerah Oscar 2013 tercoret nama mereka menerusi anugerah kesan visual efek terbaik!

Kisah mereka mula jadi perhatian di SINI dan SINI.

Satu kebanggaan, dan satu petanda bahawa kita - blogger Malaysia juga boleh mencapai sesuatu kejayaan yang sebegitu di peringkat dunia. Yang pasti, jangan mudah mengalah dalam mencapai impian dan cita-cita.

Filem Life of Pi mengajar erti pengorbanan, kesusahan, daya usaha serta percaya kepada Tuhan dari ketentuan yang telah diatur.

Pilihan 1Dunia

Paling menarik ialah filem ini diarahkan oleh Pengarah Terbaik Oscar - Ang Lee berbangsa Cina (China), dilakonkan kebanyakkan oleh Pelakon India Suraj Sharma, Tabu dan Irrfan Khan, manakala ia ditulis ceritanya oleh David Magee berdasarkan novel oleh Yann Martel.


p.s: Baru dapat tengok dengan famili, memang cerita itu syok tonton.

Tiadakah Blogger Malaysia Buat Blog Bahasa Arab?

As-Salam. Bayangkan penduduk dunia yang mengenal akan bahasa arab. Dan bayangkan seandainya blog anda, ditulis dengan bahasa arab. Dan bayangkan blog anda yang berbahasa arab menjadi pilihan nombor satu! Best kan?

Bahasa arab bukan bahasa biasa. Ia adalah bahasa Al Quran. Orang yang pandai, bijak dan mahir dalam bahasa arab, tentu tiada masalah untuk fahami maksud ayat di dalam Al Quran. Bahasa arab berada di dalam ranking keenam bahasa dunia, dan dianggarkan lebih daripada 186 juta menuturkan bahasa arab (statistik 2011)

Tentu anda mahu tahu statistik berkaitan pengguna internet yang menggunakan bahasa arab ini. Jadual di bawah menunjukkan statistik berkaitan pengguna internet yang menggunakan bahasa arab. Lihat jumlah, perghhhh ...memang banyak. Bayangkan angka itu memberikan pulangan trafik hebat kepada blog anda.




Sebenarnya tidak susah mana pun untuk belajar bahasa arab. Di internet sendiri ada tutorial mudah untuk mempelajarinya. Cuma kita, terutama HH yang mungkin kurang ambil peduli dan kesah mengenai bahasa yang boleh meningkatkan metod penyampaian dalam blog ini.

Bahasa memang main peranan penting untuk menjana trafik ke blog. Jika anda tidak menggunakan bahasa yang betul dalam blog, maka agak sukar untuk menerima trafik yang betul-betul mantap - dari seluruh dunia.

Rakan blogger BloggerSentral adalah contoh terbaik bagaimana bahasa menjadikan blog tersebut laris di enjin carian. Bukan blogger Malaysia sahaja yang merujuk ke blog hebat ini, malah seluruh dunia singgah dan mencari entri berkaitan tutorial, tips dan panduan mengenai blog. Dikenali, bukan setakat di Malaysia, Indonesia tetapi sehingga ke India, Amerika Syarikat dan banyak lagi.

Maka, rakan blogger yang HH hormati, bahasa itu penting dalam penyampaian. Untuk menyebarkan ilmu, informasi, cubalah untuk kuasai atau setidaknya menggunakan peluang mempelbagaikan bahasa dalam blog - kecualilah anda meletakkan translator dalam blog.

Alangkah bagus andai ada blogger Malaysia buat blog dalam bahasa arab!

Kredit: Internet World Stats

Blog Terkenal Lyssasecret.com Selamat Kembali

As-Salam. Akhirnya sudah boleh tersenyum lebar lagi manis bergula pemilik blog Lyssasecret.com. Setelah bergelut dengan masalah domain, akhirnya blog ini kembali 'hidup' semula. Bagai pengsan diketuk kayu pemukul besbol, blog yang mempunyai ramai pengikut dan terkenal di kalangan blogger remaja ini kini sedang boleh berlari kembali.

Tahniah dan alhamdulillah. 

Blog Terkenal Lyssasecret.com Selamat Kembali

Blogger Lyssa Faizureen akhirnya boleh merasa lega kerana domain Lyssasecret.com kembali nyawa di dunia maya. Untuk info, blog yang menyediakan banyak tutoril menarik untuk menghias blog ini telah hadapi masalah apabila nama domain lyssasecret.com telah tamat tempoh nyawanya. Anda boleh baca entri tersebut di sini - Blog Lyssa Faizureen (Lyssasecret.com) Berkubur?



Atas pertolongan beberapa rakan blogger, akhirnya Lyssa berjaya 'ambil' kembali nama domain yang dihadiahkan sempena satu kontes yang dimenangi. Arakian berlaku kejadian tak disangka ini adalah kerana nama domain yang terkenal ini didaftarkan oleh orang lain dan bukan oleh Lyssa sendiri, akibatnya tuan punya domain dan blog tak tahu menahu akan tamat tempoh domain.

Domain Tamat Tempoh Sah

Nama domain mempunyai tamat tempoh tertentu berdasarkan yuran yang dikenakan untuk satu-satu domain itu. Selalunya, harga domain seperti benashaari.com, tiffinbiru.com, denaihati.com, hasrulhassan.com dalam lingkungan RM30-40 setahun. Harga domain baru adalah berbeza ikut standard tertentu. Dan nama domain yang didaftarkan perlu diperbaharui dari semasa ke semasa mengikut terma yang ditetapkan semasa pembelian.

Blog ini HH daftarkan selama 2 tahun, dan nama domain ini telah dikunci untuk tidak dijual oleh sesiapa tanpa minta keizinan dari HH. Dan nama domain boleh berpindah dari satu pemilik ke satu pemilik lain dengan beberapa cara dan kaedah tertentu, atas makluman si pemilik domain.

Domain Popular Jadi Rebutan Bernilai Tinggi

Katakan satu hari nanti, ada orang nak beli nama domain hasrulhassan.com; jika kena tawaran harga ...mungkin akan dijual.

Kan. Boleh buat duit tu. Seandainya penjenamaan mantap telah dilakukan, maka orang akan berebut-rebut untuk dapat nama domain yang sudah establish.

Nasib baik blog Lyssa Faizureen ini tidak dimiliki oleh orang lain. Kalau tak, menangis tak berlagulah jawabnya.

Apapun, syabas dan tahniah kepada Lyssa kerana berjaya menimba satu pengalaman berharga di dalam dunia blog. Bukan semua orang boleh dapat pengalaman ini. Selagi kita tak mencuba, kita takkan tahu punya. Dapat pengalaman dan ilmu baru, mungkin nanti Lyssa Faizureen akan bercerita pengalamannya nanti.

27 Februari 2013

Percuma Backlinks ke 3000 Laman Web

As-Salam. Adakah anda mahu blog anda menerima backlinks atau mempunyai backlinks daripada 3000 laman web? HH baru sahaja mengetahui mengenai perkara ini, di mana anda boleh hantar alamat url blog anda ke 3000 laman web di seluruh laman maya untuk membina backlinks.

Mengapa backlinks ini penting? Ia adalah untuk meningkatkan Google Pagerank (PR) blog anda, selain memberikan impak positif ke atas ranking Alexa. HH pernah tampilkan mengapa backlinks itu penting menerusi entri ini - Rahsia Sebenar Blog Pagerank Tinggi

Percuma Backlinks ke 3000 Laman Web

Sesuatu yang mudah untuk anda lakukan, newbie pun boleh buat. Cuma ada satu nasihat yang ingin HH berikan. Cara dan kaedah ini adalah kaedah jangka pendek, yang mungkin membahayakan. Namun, tidak salah untuk mencuba.


Bahaya? Ini adalah kerana blog anda boleh dikategorikan sebagai blog spam seandainya anda melakukan dengan kerap sehingga menampakkan satu keganjilan. Jika mahu tingkatkan backlinks ke 3000 laman web secara percuma, anda perlu lakukan dalam sela masa tertentu. Kesabaran amat diperlukan, dan jangan gopoh gapah untuk meningkatkan ranking blog anda di Google Pagerank mahupun Alexa.

Lagi satu, anda perlu pastikan blog anda punyai niche atau tema tertentu yang membolehkan setiap backlinks yang dibuat itu bernilai tinggi. Katakan blog anda tidak punyai niche tertentu dan dihantar url blog secara carca marba, maka kemungkinan blog anda tidak mendapat backlinks yang sepatutnya.

Anda perlu pastikan tajuk blog, tajuk meta dan deskripsi blog anda tepat dengan kandungan serta bersesuaian untuk memperoleh backlinks. Contohnya, blog hasrulhassan.com mengenengahkan panduan blogger, maka sudah ada satu niche di situ yang membolehkan direktori untuk menempatkan url blog anda. Ada dua perkataan cukup popular - panduan dalam bahasa Melayu dan blogger yang merupakan dalam bahasa Inggeris.

Jika mahu rahsia untuk tingkatkan backlinks ke 3000 laman web secara percuma, pastikan anda telah LIKE FB Fanpage Panduan Blogger kerana segalanya HH telah masukkan dan diinfokan di situ.

#Update: Ada blogger yang tak jumpa apa yang HH maksudkan tu, jadi boleh terus ke sini: https://www.facebook.com/notes/hasrulhassancom/bina-backlinks-mudah-ke-3000-laman-web-percuma/431207283620149

Mengapa tak buat entri? Sebab takut kena denda dengan Google Adsense.

p.s: Dah download toolbar untuk blogger tak? Kalau belum cuba jenguk dulu di sini: Toolbar Khas Untuk Blogger Tingkatkan Alexa Rank


Infografik 1MOCC Agensi Terlibat

Infografik 1MOCC





Wordless Wednesday - Setiap hari rabu semua blogger menerbitkan satu entri gambar tanpa meletakkan apa-apa keterangan untuk menjelaskan gambar tersebut. Terpulang pada pengunjung untuk buat intreprestasi dan komen mengenainya. Gambar yang hebat boleh menerangkan segalanya.

Infografik Bajet 2013

Infografik Bajet 2013





Wordless Wednesday - Setiap hari rabu semua blogger menerbitkan satu entri gambar tanpa meletakkan apa-apa keterangan untuk menjelaskan gambar tersebut. Terpulang pada pengunjung untuk buat intreprestasi dan komen mengenainya. Gambar yang hebat boleh menerangkan segalanya.

26 Februari 2013

Blog Pilihan Majalah Remaja Anzalna Nasir

As-Salam. Tentu seronok bila blog dapat promosi dan hebahan di dalam majalah kan? Apatah lagi andai berada di dalam majalah yang ramai dok baca seperti majalah Remaja. Untung blogger kategori remaja ni, dapat pendedahan dan promosi percuma secara meluas. Uhhh blog HH? Tak boleh masuk ... sebab dah terover remaja dah.

Kali ini HH mahu kongsi 3 buah blog bertuah yang telah berjaya menempatkan diri dalam blog pilihan majalah Remaja bagi keluaran 15 Februari 2013, yang menampilkan gambar pelakon cun cantik Anzalna Nasir dengan bibir menggoda .... perghhh ...


Blog-blog yang telah terpilih di dalam keluaran Remaja slot Blogspot adalah blog-blog yang punyai daya tarikan tersendiri. Yelah, kalau tidak mengapa pihak editorial memilih 3 blog remaja tersebut? HH pasti ia juga akan menarik perhatian anda juga.

Blog mana menjadi pilihan majalah Remaja 15 Februari 2013 yang menampilkan Anzalna Nasir ini?

Blog Pilihan Majalah Remaja Anzalna Nasir



Seronok? Tentu blogger-blogger ini seronok sebab blog mereka telah diberikan review percuma. Siap ada markah lagi tu. Fuh .... menarik ..memang menarik. HH dah terjah dah ... jadi apa kata anda yang punyai masa dan kelapangan singgah dan tegur sapa blogger tersebut.

Sambil-sambil tu kasik ucap tahniah la ... tinggalkan jejak ... tak gitu? Hanya klik pada header blog yang HH tempek kat bawah ni. Tahniah tahniah tahniah buat ketiga blogger ini.



p.s: Nak dapatkan Jersi Selangor 2013 Original tak? Dapatkan Jersi Selangor 2013 Yang Original Di Sini Sekarang! KLIK SINI

Blog Lyssa Faizureen (LyssaSecret) Berkubur?

As-Salam. Kasihan pada blogger kecil molek yang memang terkenal di kalangan blogger remaja ni. Mana tidaknya, domain lyssasecret.com telah tidak boleh diakses. Apa yang telah berlaku kepada blog Lyssa Faizureen ini?

Menurut rakan blogger ini - Mamat Anak Sorang ... masalah timbul disebabkan domain yang dimiliki telah tamat tempoh sah di dunia maya ini. Ini menyebabkan blog itu tidak redirect ke hosting dengan nama domain blog tersebut. Atau dengan kata lain, domain lyssasecret.com kini terkapai tanpa tuan punya di dunia maya.




Blog Lyssa Faizureen (LyssaSecret) Berkubur?

Untuk info, sekiranya anda menggunakan nama domain sendiri, anda perlu buat pembayaran renew daftar nama domain anda setahun sekali. Pendaftaran perlu dilakukan dengan pengendali atau pendaftar nama domain blog anda.

Jika anda terlewat atau terlepas buat bayaran, kemungkinan besar anda akan kehilangan nama domain blog anda kepada orang lain. Jadinya, mungkin nanti apabila anda klik lyssasecret.com akan membawa kepada satu laman web lain yang bukan dimiliki oleh Lyssa Faizureen.

Ini adalah tanggungjawab anda sebagai seorang pemilik blog dengan nama domain sendiri, iaitu mesti melakukan renew fee setiap tahun jika mahu terus menggunakan nama domain sediaada.


Dalam kes Lyssa ini, apa yang berlaku ialah nama domain yang dipunyai olehnya didaftarkan oleh pihak ketiga dan bukan oleh Lyssa sendiri. Pihak ketiga itu pula tidak alert mengenai perkara ini walhal setiap kali sampai saat masa nama domain anda nak expired, akan ada satu email pemberitahuan dihantar kepada yang mendaftarkan nama domain tersebut. Dan pembayaran perlu dilakukan kepada syarikat yang mendaftarkan nama domain tersebut.
Agak malang bagi Lyssa kerana dia sendiri tidak tahu menahu mengenai perkara ini. Apapun, masalah boleh diselesaikan. HH yakin syarikat yang mendaftarkan Lyssasecret.com iaitu NetKL Network boleh lakukan sesuatu.

blog lyssa faizureen berkubur

Blog Lyssa Faizureen (LyssaSeceret) mungkin akan berkubur jika tidak lakukan renew domain fee dengan segera. Walaubagaimanapun, harapan blog ini hidup tetap ada memandangkan nama domain ini dilindungi untuk satu tempoh tertentu (protected domain name), maka ianya mungkin tidak akan diambil atau dibeli oleh orang lain atau syarikat pendaftar lain.

Daripada whois terbaru yang HH dapat, nampaknya blog ini sudah didaftarkan kembali, iaitu tamat tempoh pada Februari tahun 2014. Kemungkinan proses untuk update DNS sedang dilakukan. Anda boleh baca mengenai permasalahan ini di entri ini - Blog Blogspot Domain Sendiri Tak Boleh Akses.
 
Kepada Lyssa, semoga bersabar dan tenang hadapi masalah ini.

Update: Blog Lyssa Faizureen kini boleh diakses melalui alamat blog yang baru. Nak tahu? Anda boleh rujuk post terkini di sini: http://ow.ly/i497M

p.s: Ketahui bagaimana seorang lelaki berjaya mendapat gadis idamannya dalam masa 3 bulan! Doa Pengasih - Atasi Masalah Percintaan Anda!

Dunia Blog Malaysia Tidak Seindah Disangka

As-Salam. Jangan lihat manis sahaja, anda perlu lihat masam, pahit, payau dan kelat dalam dunia blog Malaysia ni. Mungkin, anda masih baru dalam dunia blog. Maka, anda belum lagi merasai betapa kejamnya dunia blog Malaysia apabila anda mula diberikan perhatian dan mendapat perhatian di dalam dunia blog.

Serius. Ada sahaja mata dan tangan yang tak senang hati apabila seorang blogger itu capai kejayaan. Mencari salah dan silap adalah kelebihan yang mereka ada. Sanggup mengodek segala isi untuk mencari kecacatan seseorang blogger yang semakin naik berjaya.

Kegetiran ini semua telah dirasai oleh ramai blogger yang telah punyai pengikut yang ramai, termasuklah rakan blogger Fatin Liyana, Ben Ashaari, Mat Gebu, Jejari Runcing, Broframestone, Fatin Suhana .... dan ... uhh dah tersenarai dibuatnya. Mereka pernah merasai betapa kejamnya dunia blog Malaysia ini terhadap mereka.

Jadi, kepada anda .... sentiasalah bersedia untuk hadapinya. Mungkin tidak hari ini atau esok, tapi mana tahu apabila anda telah menjadi seorang blogger yang dikenali ramai, akan ada sahaja catatan yang cuba mencacatkan penampilan anda di dalam dunia blog Malaysia.

Nasihat HH, hati-hati dengan apa yang anda tulis, kongsi dan persembahkan di dalam blog. Jangan terima nasib seperti HH yang pernah menerima komen WTF gara-gara entri yang sangat panas meletop. Belum lagi blog kena godam, kena tiru dan sebagainya.

Perbanyakkan ilmu.

Sebagai blogger terutama pemilik blog peribadi, hati-hati dengan gambar dan cara penulisan anda. Cara anda tulis dan cara pengunjung blog anda baca tidak semestinya bernada dan berintonasi sama. Tentu anda tidak mahu menjadi mangsa kepada dunia blog yang penuh ranjau duri ini (yang mungkin anda belum tempuhi lagi).

Klik Follow Tetapi Keluar Error 404

As-Salam. Sedang berblogwalking, cuba untuk klik join this site atau klik butang follower; tetapi keluar error 404. Apa berlaku? Adakah pihak Google Blogspot telah dengan sepenuhnya menyahaktifkan fungsi widget GFC follower tersebut? Apa perlu dilakukan oleh blog yang hadapi masalah ini?

HH telah mencuba beberapa kali blog-blog rakan blogger baru untuk klik butang follower, apa yang berlaku adalah keluar mesej error seperti ini:


Agak malang bagi diri HH tidak dapat untuk melakukan apa-apa. Namun, bagi blog yang telah sedia memasang widget baru daripada blogspot, anda bertuah kerana widget Google+ Follower berfungsi dengan baik.

Sebelum ini, HH pernah berkisah mengenai kebaikan memasang widget terbaru dari blogspot ini. Google+ Follower memberikan banyak kelebihan buat sesebuah blog. Selain ia memberikan anda satu peluang untuk berkongsi entri blog terkini dengan mudah, anda sebenarnya membina jaringan persahabatan antara blogger dengan lebih telus dan lebih baik daripada sebelumnya.

Malah, widget Google+ Follower adalah lebih mudah untuk kita customize mengikut layout blog kita seperti yang HH ceritakan menerusi entri ini - Google+ Follower Cirian Terbaru.

Andai blog anda masih tiada widget Google+ Follower, letak dan pasang ia sekarang untuk bantu blog anda terima trafik menerusi rangkaian ini.


25 Februari 2013

Blog Baru Pilihan Februari 2013

Blog Baru Pilihan Februari 2013 - The Blog by Fyzal




Cantik Fatin Liyana Bersama Datin Norjuma

As-Salam. Beruntung bukan kalau sudah cantik. Pasti akan ada yang suka, dan memberi seribu sejuta peluang padanya. Lihat sahaja peluang yang diberikan kepada blogger Fatin Liyana. Inilah antara kelebihan yang ada pada blogger cantik comel serta cun. 

Namun, kecantikan bukan sekadar sandaran mudah untuk menjadi blogger terkenal. Ada banyak cara lagi. Yang membezakan ialah sejauh mana ia membawa blog anda ke satu tahap untuk dibanggakan. Kelebihan yang ada pada Fatin Liyana telah membawanya jauh dalam dunia blog Malaysia. Selain menjadi blogger yang hot dalam enjin carian pada 2011, Fatin Liyana juga merupakan penerima anugerah Selebriti Blogger dalam MSMW2012.

Wajah bukan segalanya. Ia bonus. Cantik. Semua orang suka kecantikan. Lebih menarik ialah Fatin Liyana bijak menggunakan blog untuk menyerlahkan sifat dirinya. Dari situ, pengunjung terus suka membaca apa jua yang dicerita dan dikongsikan. Entri semuanya nampak cantik, secantik orangnya.



Datin Norjuma, nama cukup unik. Kenapa Datin Norjuma masih disukai? Ini adalah kerana dianya selain dari punyai kecantikkan diri yang perghh ... Datin Norjuma juga tahu menjaga diri dan aib keluarga. Sangat jarang dengar gossip atau cerita tidak enak. 

Cantik Fatin Liyana Bersama Datin Norjuma





Maka, kecantikan itu bonus, satu anugerah Allah S.W.T yang diberikan buat hambaNYA. Pandailah menggunakannya ke arah kebaikan. Dan buat mereka yang punyai wajah cantik jelita, jangan lupa untuk berdoa di hadapan cermin dengan doa berikut:


Kredit Foto: Fatin Liyana

Right Click Disable Susahkan Pengunjung Blog

As-Salam. Ada rakan blogger berkata, cara untuk lindungi gambar atau teks dari kena salin dan tampal (copy paste) adalah dengan menyahaftifkan klik kanan pada tetikus atau dengan kata lain yang lebih popular right-click disable.

Right Click Disable Susahkan Pengunjung Blog

Sebenarnya fungsi ini tidak beri sebarang makna atau implikasi yang diinginkan. Pengunjung masih boleh ambil atau cilok apa yang sahaja terkandung di dalam blog anda kerana ia boleh dilangkau. Kebanyakkan pelayar internet sudah boleh menyahtifkan fungsi right-click disable ini. Maka, penggunaannya hanyalah sekadar melengahkan masa, walhal mereka yang ingin ambil sebarang kandungan di dalam blog sanggup menunggu untuk membolehkan mereka ambil apa sahaja di dalam blog anda.

Tidak Sesuai Untuk Penganjuran Segmen atau Kontes

Dan dari satu sudut lain, ia sebenarnya menyusahkan pengunjung blog anda, terutama jika anda di masa yang sama sedang anjurkan segmen atau kontes tertentu yang memerlukan pengunjung atau peserta yang ingin ambil bahagian, ambil sebahagian entri anda ataupun banner yang tersedia menerusi segmen yang dianjurkan.

Jika anda anjurkan segmen atau kontes, mahu peserta ambil banner atau salin beberapa info penting seperti tarikh tutup atau cara nak sertai bagi diletakkan dalam entri mereka, right-click disable ini tentu menyusahkan, dan mereka berasa annoying. Akhirnya, tiada siapa yang nak join segmen atau kontes yang anda buat.

Maka, fikirkan balik anda buat right-click disable itu. Kalau mahu buat juga, anda boleh ikuti tutorial mengenainya di sini - Disable Right-Click in Blogspot

Dan cuba baca komen-komen yang diberikan oleh mereka yang pernah guna. :)

Jika tak mahu gambar anda kena ambil tanpa pengetahuan anda, sila cuba cara ini - Lindungi Gambar Guna CSS
 

Lindungi Gambar Seksi Tersebar Di Enjin Carian

As-Salam. Gambar merupakan antara agen terbaik untuk memberikan trafik ke blog anda. Namun, bukan semua gambar itu akan memberikan kebaikan. Seandainya anda seorang blogger yang suka beraksi di depan kamera, lalu menempekkan dalam catatan peribadi, tentu tidak mahu gambar itu diambil dan disebarkan dengan mudahnya di ruang maya. 

Seringkali mereka yang kurang bertanggungjawab akan cuba mencilok gambar anda terutama yang seksi di pandangan mata mereka untuk dijadikan modal penarik trafik ke blog. Cara mereka gunakan ialah menggunakan enjin carian sepeti Google dan Yahoo bagi mencari gambar tertentu. Lantas, penemuan yang mereka dapat membolehkan untuk ambil tanpa rela gambar seksi, cun menawan anda. 

Aaron Aziz - Gambar Seksi

Lindungi Gambar Seksi Tersebar Di Enjin Carian

Maka, praktikkan tips berikut untuk elak gambar seksi dari tersebar di enjin carian. Caranya mudah, apa yang perlu anda lakukan ialah dengan mengarahkan enjin carian untuk tidak indeks gambar yang ada di dalam blog anda. Apabila gambar seksi tidak diindeks, maka kemungkinan untuk ia dijumpai lalu digunakan untuk tujuan tidak baik dapat dikurangkan. 

Apa yang perlu anda lakukan ialah dengan meletakkan arahan kepada robot carian menerusi kod html berikut yang perlu anda letakkan di atas atau awalan kod html blog anda.

Cara elak gambar kena curi menerusi enjin carian

Hmm .. itupun kalau ada gambar seksi yang anda letakkan la. Lebih baik tak perlu letak supaya tak payah susah payah nak letak kod html di atas ni... ye tak? 

Tak tahu bagaimana gambar boleh berikan trafik ke blog anda? Sila baca panduan blogger yang telah HH sediakan di entri ini - Gambar Dalam Blog Sumber Trafik Organik.

Malah, jika anda letakkan gambar comel anda .. atau gambar comel anak-anak anda dalam blog, ia sebenarnya akan beri kesan positif ke atas psikologi pengunjung dan pembaca blog. Tak percaya? Anda perlu baca entri ini - Banyakkan Gambar Comel Dalam Blog Anda.

Ok. Selamat mencuba, dan selamatkan gambar seksi dari tersebar di enjin carian. :P

Blogger Anti Islam Cetus Kekacauan

As-Salam. Inilah bahana apabila blog disalahguna untuk tujuan kebencian. Kata mereka, buat blog untuk bercerita kisah benar dan fakta. Ya, boleh sahaja menyampaikan kebenaran, tetapi elakkan daripada memaut rasa hasutan, dendam, kebencian dan menggalakkan satu bentuk tindakan agresif. Inilah yang berlaku apabila blogger ini dikatakan anti Islam telah cetus kekacauan.

Menurut laporan yang telah disiarkan oleh AFP dan Kosmo! Online. Blogger tersebut yang dikenali sebagai Ahmed Rajib Haider telah menyebabkan kekacauan dan tunjuk perasaan antiblogger di India. Walaubagaimanapun, blogger ini telah mati dibunuh di rumahnya.

Memetik dari Kosmo! Online:

DHAKA - Seramai tiga orang penunjuk perasaan terbunuh manakala berbelas-belas yang lain cedera apabila anggota-anggota polis melepaskan tembakan rambang di Bangladesh semalam. Kejadian itu berlaku dalam tunjuk perasaan bagi menuntut beberapa blogger yang dituduh kufur dihukum mati.

Seramai 18 orang cedera selepas terkena peluru di Singair di daerah Manikganj. Seorang pegawai perubatan di Hospital Singair, Khalilur Rahman berkata, tiga orang yang terbunuh itu mati selepas cedera terkena tembakan.

Timbalan Ketua Polis Manikganj, Mizanur Rahman berkata, pertempuran berlaku selepas 3,000 orang penunjuk perasaan termasuk pelajar dari sekolah-sekolah agama dan para penyokong sebuah parti pembangkang utama melakukan sekatan di sebuah lebuh raya.

"Mereka menyerang kami dengan parang, kayu, bata dan senjata api dari tiga arah semasa kami cuba meleraikan sekatan itu," katanya.

Keganasan itu berlaku selepas 12 parti kecil Islam yang disokong parti Islam terbesar, Jamaat-e-Islami dan Parti Nasionalis Bangladesh yang membangkang mendesak mogok diadakan di seluruh negara pada Jumaat lalu.

Artikel Penuh: Tiga ditembak mati semasa tunjuk perasaan antiblogger
Hakcipta terpelihara

Letak Logo Pada Tajuk Setiap Entri

As-Salam. Sebelum ini, HH ada buat satu entri mengatakan betapa penjenamaan menerusi logo boleh membantu blog dikenali. Salah satu cara dan kaedah untuk perkenalkan logo blog anda yang cun melecun tu adalah dengan letak logo pada tajuk setiap entri.

Caranya mudah, malah sebenarnya ramai dah buat tutorial lebih kurang serupa. Cumanya pendekatan mereka lakukan adalah lebih kepada untuk cantikkan penampilan blog sahaja. Jadi, apakata selain mencantikkan blog, kita perkenalkan logo untuk blog supaya nanti pengunjung akan lebih kenal, dan pengikut tampak lebih yakin dengan blog anda.



Sebelum itu, pastikan anda sediakan dulu logo bagi blog anda. Logo biarlah ringkas tetapi menarik. Sesuai untuk melambangkan blog anda secara umum. Pilihan paling mudah, terutama untuk blog personal ialah meletakkan wajah anda sendiri. Dan kalau anda sudah punyai fanpage atau kumpulan blogger tersendiri, boleh juga letakkan ia sebagai logo. Ikut suka, asalkan ia akan menampakkan bahawa logo itu adalah blog anda.

Letak Logo Pada Tajuk Setiap Entri

Untuk letakkan logo pada tajuk setiap entri blog anda, pertama sekali anda kena buka dashboard - template blog anda. Anda perlu edit html blog anda dengan mencari kod berikut (berwarna oren)

letak logo pada tajuk entri blog

Buat sesetengah blog, terutama yang menggunakan fungsi readmore, anda akan jumpa beberapa kod di atas.  Cuba pilih kod yang kedua dan selitkan kod url logo blog anda di antaranya. Menjadikan kod tersebut seperti di bawah:

letak logo pada tajuk entri blog

Selamat mencuba.

Logo Satu Bentuk Penjenamaan Blog Berkesan

As-Salam. Salah satu cara dan kaedah penjenamaan blog yang baik ialah meletakkan logo di dalam blog. Anda boleh mencipta logo sendiri berdasarkan kreativiti anda. Logo menampakkan blog anda punyai ketrampilan dan boleh buat pengunjung berasa yakin dengan penceritaan anda. 

Tentu sekali mereka akan nampak blog anda .... macam ..."Wow ... best..." dan seumpama. Ia juga sebagai salah satu langkah untuk blog anda tampil lebih menyerlah dan profesional. Ia seolah mewujudkan sebuah 'syarikat' di dalam dunia blog Malaysia. 

Logo Satu Bentuk Penjenamaan Blog Berkesan




Jenama blog perlu diketengahkan agar blog akan mudah diingati dan dikenali. Cara meletakkan logo merupakan salah satu langkah daripada beberapa kaedah lain yang mungkin boleh anda gunakan. Logo blog anda mestilah melambangkan penceritaan blog anda secara umum. Biasanya, sebuah blog peribadi, akan meletakkan logo yang berupa wajah jelita atau kacak anda. Ada pula yang lebih senang meletakkan logo berbentuk wajah kartun maya. Apa bentuk illustrasi adalah terpulang pada anda.

Penggunaan logo boleh dijadikan sebagai asas untuk anda cipta banner untuk blog anda sendiri. Ia boleh juga digunakan sebagai avatar umum di mana-mana laman web atau blog. Malah, anda boleh gunakan untuk mewakili blog anda di laman Facebook dan Facebook Fanpage. Dan ia juga sesuai digunakan untuk Google Page anda.

Antara cara paling mudah memperkenalkan logo blog anda ialah dengan menjadikan ia sebagai favicon blog anda. Setelah cipta logo anda sendiri, muat-naik favicon dengan logo anda menerusi ruangan dashboard - layout blogspot anda. Pastikan ia dalam saiz imej yang bersesuaian iaitu dalam saiz berbentuk segiempat tepat. Contoh: 25px x 25px.

Logo Satu Bentuk Penjenamaan Blog Berkesan


Logo boleh diletakkan pada header blog anda. Malah ia juga boleh diletakkan pada tajuk setiap entri blog anda. In Sha Allah, HH akan kongsikan cara dan kaedah untuk letakkan logo ini pada tajuk entri blog.

Anda juga boleh letakkan ia sebagai watermarks untuk lindungi gambar di dalam entri dan blog anda. Ya, mungkin tak boleh nak sekat orang lain curi gambar cantik, cun, seksi, menawan anda tu, tetapi dengan adanya watermarks ini yang kebetulan ada logo blog, setidaknya si pencuri tu segan la juga nak letak pada blog mereka. Ye tak?

Maka, usahakan untuk cipta sendiri logo bagi blog anda bertujuan menjenamakan blog dalam dunia blog Malaysia. Ia satu cara yang mudah untuk mempromosi dan memperkenalkan blog anda untuk jangkamasa panjang. Logo satu bentuk penjenamaan blog berkesan, in Sha Allah.

24 Februari 2013

3 Variasi Widget Letak Entri Popular

As-Salam. Salah satu cara untuk menarik pengunjung baru terus membaca entri-entri di dalam blog kita ialah dengan meletakkan widget entri popular. Widget ini boleh diletakkan samada di bahagian tepi blog (sidebar) ataupun di bawah setiap post atau entri blog anda.

Kategori Widget Entri Popular

Ada beberapa kategori atau jenis widget yang memaparkan entri popular ini. Di antaranya ialah entri popular berdasarkan jumlah views atau klik, entri popular berdasarkan jumlah komen mahupun entri popular berdasarkan jumlah LIKE FB. Anda boleh pilih mana yang bersesuaian. Tujuan tetap sama, membolehkan pengunjung melihat entri-entri lain yang mungkin menarik perhatian mereka.

Widget Popular Post Berdasarkan Jumlah Komen

Salah satu widget pilihan HH yang disukai ialah meletakkan widget entri popular berdasarkan jumlah komen yang diterima. Ini agak menarik kerana membuatkan pengunjung ingin tahu mengapa dan kenapa entri tersebut mendapat banyak komentar. Kerana rasa ingin tahu tersebut, kemungkinan untuk pengunjung baru untuk klik adalah besar. HH pernah berikan kod html widget tersebut di entri ini: Papar Entri Popular Berdasarkan Jumlah Komen

Satu lagi ialah dengan meletakkan widget asas popular post yang ada dalam blogspot. Pilihan yang paling HH suka, ialah meletakkan pilihan berdasarkan paparan yang paling banyak views dalam seminggu. Seminggu agak relevan memandangkan ia memaparkan entri-entri terbaru yang paling mendapat perhatian.

3 Variasi Widget Letak Entri Popular

Ada beberapa lagi widget popular post menarik yang telah diubahsuai yang boleh anda cuba untuk diletakkan di dalam blog anda, disamping kaedah dan cara yang telah HH sebutkan di atas. Antara yang menarik ialah widget entri popular dengan thumbnail gambar berserta efek. Contoh boleh dilihat di blog hasrulphoto.blogspot.com seperti ini:




Amat sesuai sekali digunakan untuk blog yang banyak papar imej atau gambar; atau lebih tepat lagi photoblog. Tutorial mengenainya anda boleh dapatkan di blog ini - Customize Popular Post Widget for Blogspot

Mungkin mahu nampak sedikit kelainan dari kebiasaan, boleh juga cuba ubah paparannya dengan kekotak. Popular post dengan kotak ini nampak lebih kemas dan profesional. Tutorial untuk gaya popular post seperti di bawah, boleh anda dapatkan di sini - Attractive Blogger Popular Post Widget


Untuk nampak ia dinamik, mungkin anda boleh mencuba pendekatan meletakkan widget popular post yang bergerak atau rotating popular post widget dalam blog anda. Contoh boleh dilihat seperti di bawah (tapi idak le bergerak ye ...) atau lihat di blog ini - MBT Church Theme

rotating popular post widget for blogspot

Tutorial untuk membolehkan widget seperti ini diletakkan di dalam blog anda, boleh anda dapatkan di blog ini - Add Rotating Popular Post Widget for Blogspot

Cuma nak nasihatkan kepada anda, penggunaan banyak script (javascript) luar akan menyebabkan blog anda jadi lambat untuk dimuatkan, dan akan jejaskan pendekatan SEO untuk blog anda. Maka, pilihlah mana yang sesuai dengan blog.

Selamat mencuba.

Blog Haas Jaafar | Kekasih Hati Fizo Omar

As-Salam. Ehem .. Fizo Omar yang kacak sudah ada pilihan hati ye. Hmmm ... HH suka lihat Fizo Omar di TV9, mengacara rancangan Nasi Lemak Kopi O. Terkini, diberitakan Fizo Omar sudah terpikat dengan gadis dari utara bernama Hasmidar Ja'afar atau lebih dikenali sebagai Haas Jaafar. Mereka berdua dikatakan sedang hangat bercinta sejak 3 bulan lalu.

Fizo berkata, mereka telah berkenalan selama beberapa tahun sebagai rakan biaasa dan baru sahaja menjalinkan hubungan istimewa sejak tiga bulan lalu.
“Saya mengaku sedang bercinta dengan Haas dan hubungan ini masih lagi diperingkat awal dan kami sedang mengenali hati budi masing-masing” jelasnya. - Wanista

Haas Jaafar Kekasih Hati Fizo Omar

Cantik orangnya. Haas Jaafar merupakan antara finalist SimplySiti Star Search 2012 bersama seorang pelakon yang kini sedang meningkat naik - Nazirah Sardi (Nazeera Sardi) yang juga ada blog. Malah, Haas yang masih menuntut di Universiti Lim Kok Wing dalam jurusan Ijazah Sarjana Muda Pengurusan Perniagaan dan Keusahawanan pernah tampil dalam satu iklan TVC InnerShine. Di akhir entri ini, HH akan selitkan untuk paparan.

blogger profile - haas jaafar

gambar hot Haas Jaafar

Blog Haas Jaafar

Oh ya, Haas Jaafar juga seorang blogger. Walaupun blognya sudah tidak lagi aktif malah telah dipadamkan, tetapi gadis ini pernah memiliki sebuah blog - http://hasmidarjaafar.blogspot.com. Dan entri terakhirnya ialah mengenai dirinya yang terpilih ke Grand Finale SimplySiti pada Oktober 2012. Dia juga menjadi pemenang kedua dalam pencarian Carefree Girl Pink Daisy pada 2011.



Mungkin sebab dah mula jadi perhatian kot, maka blognya telah dipadamkan. Mungkin juga tak mahu gembar-gemburkan hubungan dengan Fizo Omar. Tak siapa yang tahu kecuali empunya blog.

Sekarang tengok dan dengar suara lunak si Haas Jaafar ini pula....hehehee

TVC Hasmidar Jaafar (Haas Jaafar)




Kredit: Budiey.com dan Fanpage SimplySiti

23 Februari 2013

Bahaya Menjadi Blogger Politik

As-Salam. Memang bahaya menjadi seorang blogger yang membuat blog untuk tujuan politik. Andai anda bukan berada di dalam kelompok yang mahir dan arif, baiklah elakkan. Politik ini sangat memeningkan. Jika silap, tenggelam dalam politik tanpa asas, yang sengsara adalah diri. Tambah lagi andai cerita dan kisah kita dijadikan asas oleh orang lain, maka berjujukkan pula yang menerima tempias.

Bahaya menjadi blogger politik, kerana isu politik sangat mudah memesongkan dan dipesongkan. Ramai cuba menangguk di air yang keroh. Cara memahami bahasa politik bukan bahasa biasa. Ia penuh putar belit dengan nada songsang. Perkara membenarkan yang salah, dan menyalah benda yang benar seperti satu resepi untuk menghasilkan entri.

Ini merupakan cebisan-cebisan fitnah. Elak sabitkan diri dengan penterjemahkan isu politik yang kita tidak tahu hujung pangkal.

Kepada penulis blog politik, hormatilah diri anda sebagai manusia yang punyai agama. Orang lain bertepuk sorak melihat apa yang sedang anda lakukan. Yang rugi adalah diri sendiri, mungkin tak nampak kini, tapi esok lusa dan di dunia sana ..tak siapa yang tahu.

Menjatuhkan, mengaibkan dengan perkara yang tidak benar adalah salah, walau siapa pun yang disokong dan didokong. Lidah, telinga, mata ialah anugerah diberikan untuk tujuan yang baik, bukan digunakan untuk melagakan manusia.

Isu Tok Guru Kata Penerima BR1M Haiwan

As-Salam. Isu-isu seperti ini memang akan jadi panas dan hot tatkala dekat pilihanraya ni. Buka aib, putar belit cerita, salah lapor, hentam sana sini memang jadi satu macam trend pula. Terbaru dan antara yang paling panas ialah apabila seorang pemimpin tertinggi dari Parti Pembangkang - Tuan Guru Dato' Haji Nik Abdul Aziz, didakwa memberikan kenyataan mengaitkan penerima BR1M sebagai haiwan.

Isu Tok Guru Kata Penerima BR1M Haiwan

Buat rakan-rakan, pembaca dan pengunjung blog. Pertama sekali, HH ingin tegaskan bahawa tidaklah diri ini nak jadi penyokong pihak pembangkang atau dalam isu ini sebagai penyokong PAS, dan tidaklah pula menjadi pihak yang menentang dasar kerajaan. Cuma, mahu ingatkan diri dan rakan blogger semua, bahawa jangan mudah percaya dengan perkara yang tidak berlaku di depan mata, terutama soal politik ni.



Ini merupakan permainan politik yang sepatutnya sedari awal dah sedar dan tahu. Biasalah, semua yang pakat ada jawatan tentu nak kekal. Dan bagi mereka yang sebelum ini nampak layu, tentu mahu nampak gagah. Lalu, mereka lakukan segala cara yang mungkin untuk menunjukkan merekalah yang betul.

Mungkin, yang terbabit tu boleh diibaratkan diperalatkan. Baik yang dok mengata dan yang dikata. Yang memperalatkan pula, bukan orang lain pun ... yang berada dekat-dekat dengan mereka juga. Cuba cucuh api dan cucuk jarum, mahu nampak diri jaguh di samping orang yang kononnya mereka sanjung.

Berhati-hatilah dengan apa yang anda baca, terutama sekali berita politik ni. Dan paling penting dan sangat HH ingin nasihatkan ialah berhati-hatilah juga dengan cerita politik yang anda mahu kongsikan di dalam blog. Jangan jadi apa yang HH katakan di atas, menjadi pencucuh dan pencucuk. Jangan terbabit sebagai agen fitnah memfitnah ini. Bahaya. Dan bahayanya bukan takat di dunia, tetapi akan dibentang di akhirat kelak.

Mari lihat apa komen orang yang ada ilmu (bukan Nik Aziz) mengenai isu ini:

"Sebenarnya apa yang kita dengar dalam video clip bukan Tok Guru kata kepada penerima BR1M seperti haiwan, cuma Tok Guru kata orang yang memberikan BR1M tulah cuba menjadikan orang yang menerima seperti haiwan.

"Umpama bagi makan, lepas tu sembelih.

"Maknanya jahatnya orang nak bagi bantuan bila perlu sahaja, bila jauh dengan pilihanraya tak hulur pun bantuan,"

....... selebihnya ...

"Ni buah cari baloh."

Baca selekapnya di sini: http://tinyurl.com/b4vkqkb

Video Ucapan Yang Dikaitkan Dengan Isu Tok Guru Kata Penerima BR1M Haiwan

Dan cuba anda fahami sendiri ucapan yang diberikan oleh Tuan Guru Dato' Hj Nik Abdul Aziz ini menerusi video ini:

Blog Blogspot Nama Domain Sendiri Tak Boleh Akses

As-Salam. Baru-baru ini, blog ini tidak boleh akses apabila ditaip di address bar pada pelayar internet. Mencari punca masalah, akhirnya HH berjaya juga selesaikan menerusi panel nama domain. Kepada blogger yang guna nama domain sendiri tetapi hosting masih blogspot, dan terkena renjatan masalah ini; anda boleh cuba tips berikut yang mungkin boleh membantu.

Sebelum itu, blog nama domain dengan hosting blogspot adalah seperti blog ini - www.benashaari.com, www.lyssasecret.com, www.tiffinbiru.com; cara paling mudah nak tahu blog nama domain sendiri tapi hosting masih dengan blogger.com ialah setiap entri di dalam blog tersebut akan berakhir dengan contoh seperti ini - http://www.hasrulhassan.com/2013/02/10-blogger-terbaik-malaysia-sebenar.html atau seperti ini http://www.benashaari.com/2013/02/bila-menjelang-pru-13.html. Ada *.html di belakang setiap url entri tersebut.

Ok dah tahu? Berbeza dengan blog hosting sendiri, atau wordpress; url entri akan nampak seperti ini - http://www.nazimhassan.com/bersedekahlah-walau-hanya-sebuah-senyuman/

Blog Blogspot Nama Domain Sendiri Tak Boleh Akses

Sekarang balik ke topik utama, iaitu blogspot nama domain tak boleh akses. Apabila ia berlaku, akan nampak seperti ini di enjin carian:

Pertama sekali, periksa dengan syarikat yang daftar nama domain anda, samada anda telah perbaharui 'lesen' nama domain anda. Jika tidak, sila lakukan sebelum tamat tempoh.

Keduanya, jika akaun anda aktif tetapi masih tak dapat akses ke blog atau hadapi kesukaran nak papar blog anda, maka anda perlu ubah setting di CNAME nama domain blog anda. CNAME bagi setiap blog adalah berbeza, jadi pastikan anda masukkan nilai yang betul, jika tidak masalah ini tidak akan selesai.

Cara Dapatkan CNAME Unik Untuk Blogspot

Untuk mendapatkan nilai CNAME bagi blogspot dengan nama domain sendiri ini, anda perlu pergi ke setting dashboard blogspot anda dan pergi ke Publishing. Anda perlu klik setting instructions seperti ditunjukkan di bawah ini.


Setelah klik, anda akan dibawa ke laman bantuan Google seperti ditunjukkan di bawah. Anda akan dapat tahu CNAME untuk blog anda, ada dua perkara yang unik di situ, iaitu nama dan destinasi. Pastikan anda salin dengan betul untuk diletakkan dalam panel nama domain anda nanti.



Ubah Rekod CNAME Nama Domain

Apabila dah dapat, maka anda perlu login ke akaun nama domain anda di mana anda daftarkan dahulu. Anda perlu ubah setting CNAME nama domain anda menerusi panel pendaftar masing-masing. Seperti HH, blog Panduan Blogger ini didaftarkan oleh JomHosting.net. Ubah setting CNAME untuk nama domain anda seperti yang diminta pada panduan yang diberikan oleh pihak Google. In Sha Allah, masalah akan selesai kurang 24 jam.

Ada sedikit perubahan dengan setting CNAME terdahulu dengan yang terkini. Ia adalah unik bagi setiap blog. Kerana itulah HH tidak paparkan di atas. HH dah periksa dan tukar CNAME ini pada setting nama domain pada panel dashboard pengendali pendaftaran nama domain.

Akhirnya blog ini kembali dapat akses dengan baik. Kemungkinan perubahan ini berlaku bagi meningkatkan kecekapan blogspot menangani masalah penggodam.

Selamat mencuba dan betulkan.


Rahsia Kejayaan Seorang Blogger Sebenar

Tentu anda semua nak tahu apakah rahsia kejayaan seorang blogger sebenar? Andai anda buat blog suka-suka, mungkin perkara ini tak ambil serius sangat. Tapi, jika anda buat blog untuk mencapai satu kejayaan, mungkin anda perlu tahu dan baca entri ini sehingga penutup.

Rahsia Kejayaan Seorang Blogger Sebenar

Rahsia Kejayaan Seorang Blogger Sebenar

Definasi Kejayaan Seorang Blogger

Kalau mahu dibelek tentang pengertian kejayaan blogger ni, lain orang lain pendapatnya. Jika tanya pada seorang blogger remaja, dari blog nak dapat apa? Mungkin, akan ada yang kata mahu jadi terkenal seperti Hanis Zalikha atau Fatin Liyana. Kalau tanya blogger yang dah mula rasa duit, mungkin dia akan cakap mahu blog jana pendapatan tanpa had. Andai tanya blogger yang mungkin dah ada famili dan keluarga, mungkin akan kata anugerah seperti MSMW 2013 Awards sebagai satu tanda kejayaan.

Belum lagi lihat soal perkara jumlah pengikut, jumlah hits, jumlah LIKE dan macam-macam lagilah. Masing-masing ada terjemahan mengenai kejayaan ini. Cerita sepuluh entri pun takkan habis punya ....

Tapi, apabila ditengok kembali ... apakah rahsia sebenar untuk mendapatkan kejayaan-kejayaan yang disebutkan di atas? Ramai suka tengok pengakhirannya, tetapi tak pula nak selidik akan sebab berlaku dan yang memungkinkan kejayaan itu berlaku.

Apakah Rahsia Kejayaan Menjadi Seorang Blogger?

Rahsia kejayaan seorang blogger sebenar adalah pembacaan. Titik beratkan soal ini, kerana melalui pembacaan, akan ada ilmu dan pengalaman. Dari pembacaan, anda boleh tulis macam-macam perkara untuk menarik minat orang lain baca blog anda. Baca, cari ilmu, praktik dan dapatkan pengalaman. Semua itu diolah menjadi sebuah cerita, kisah serta entri hebat dalam blog anda.

Bila sebuah blog dapat menyampaikan entri yang menarik untuk dibaca, tentu sekali akan menghadirkan pengunjung, lalu dapatlah blog akan pengikut dan pembaca setia sendiri.

Dan kejayaan akan mula diraih sedikit demi sedikit. Apa nak? Jumlah pengikut? Jumlah pageviews berjutaan seperti Dapur Tanpa Sempadan? Ranking blog hebat seperti Denaihati? Jadi popular seperti Hanis Zalikha atau Lynda Roslan? Dikenali ramai dan dihormati seperti Ben Ashaari? Dapat anugerah blogger seperti Bicara Mak Dara mahupun Eqbalzack? Atau disayangi dan disukai seperti Kak Kujie? Mungkin nak dapat pendapatan lebat hebat seperti Redmummy? Segalanya mungkin dari satu sumber - pembacaan.

Rahsia kejayaan seorang blogger sebenar adalah membaca! Tak tipu. Anda boleh buat analisis sendiri dan lihat cara mereka tulis entri dalam blog. Seorang blogger hebat itu muncul kerana dia suka membaca. Tak kiralah baca menerusi apa, baca dari blog pun boleh, baca dari akhbar pun boleh, dari majalah, dari buku ilmiah .. semua boleh, asalkan membaca yang memberikan manfaat.

Penat baca entri sebegini panjang? Hmm kalau anda sudah rasa penat dengan bacaan ... maka berhentilah untuk berangan mendapatkan kejayaan seorang blogger.

Dua tiga kucing berlari, lari sini sana ke rumah jiran,
Kejayaan blogger bukan datang sendiri, tapi atas usaha dan kerajinan.

Rajinlah membaca, cari ilmu, blogwalking dan update entri!

Muzik Dalam Blog

As-Salam. Maakkkkk ... terkejut! Dah la buat blogwalking malam hari, speaker komputer tak tutup. Anak yang dok sebelah pun leh terjaga. Mana taknya, tetiba masuk blog tu ... ada muzik dok terus berlagu. Dok cari-cari juga butang nak pangkah muzik .... errr mana mana ... tak jumpa, yang dengar Kosong ... Kosong .... tanpa buang masa, terus je klik pangkah.

Muzik Dalam Blog

Muzik dalam blog. Hmm .... ramai blogger, terutama blogger remaja, blogger baru, yang suka letakkan widget lagu dalam blog. Masuk blog je pasti akan berlagu. Tanpa suruh. 

HH masuk dalam kereta pun nak dengar lagu kena tekan butang play dulu. Bukan automatik walaupun masuk ke dalam kereta jenis automatik kepunyaan isteri. Ada pilihan diberi.

Tolong jangan paksa pengunjung untuk suka. Bukan semua orang suka dengar lagu sebegitu. Alangkah baiknya kalau ada butang tutup. Berikan pilihan, bukan paksa pengunjung tercari-cari butang close di tengah malam hari tatkala sedang asyik blogwalking.

Isu Lama Tidak Ambil Peduli

Bukan isu baru. Dah lama dah buka. Cuma mungkin ada yang kurang ambil tahu. Kurang nak prihatin. Blogger remaja lebih suka layan sendiri-sendiri sahaja. Nah ... bila blog tak ada orang baca, tak ada komen singgah, mulalah keluh kesah, lepas tu tulis entri bajet kesian. Hmm salah sendiri, jadi betulkan sendiri.

Berikan Pilihan Buat Pengunjung

HH pun pernah remaja. Tahu jiwa remaja macam mana. Cuma mungkin yang beza adalah dulu, jiwa remaja HH berkonsep rock ..... heehehe..... walaupun ada rock kapak dan rock jiwang, tapi tak adalah suruh orang lain untuk suka apa yang HH suka. Pilihan diberikan. Weihhh... HH juga dengar lagu keroncong dan lagu pop, layan gak lagu Shima, Zaiton Sameon dan lagu Noorkumalasari. Agak-agak tak suka, tutup radio, tekan stop!

Masuk blog ada lagu, buat sesetengah pengunjung agak kurang senang. Mungkin pada anda, macam tak ada apa masalah. Jika mahu blog anda diterjah orang lain, jadi sediakan keselesaan buat orang lain, bukan untuk susahkan.

Fikir. Tentu anda tidak mahu masuk ke rumah yang syaratkan anda untuk buka baju! Buka baju? Oppss ... tak suka kan? Tentu tak mahu masuk ye tak? Kalau masuk pun (lelaki) ... mungkin itu kali terakhir anda kan pergi ke rumah tu.

p.s: Contoh melampau ... hehehe... apa nak buat, tetiba idea jadi blank.

21 Februari 2013

Blog Tasha Manshahar | Be Mine Lagu Seronok Dengar

As-Salam. Maaf kalau ada yang rasa geram. Bukan selalu, kalau ada, HH akan kongsikan kepada yang mahu tahu. HH fikir mungkin ada pengunjung blog ini mahu tahu akan kewujudan blog-blog yang dikendalikan oleh selebriti Malaysia. Tak ramai, tapi ada ... dan antaranya Zahiril Adzim, Erin Malik, Farid Kamil dan beberapa lagi.

Ruangan blog selebriti kali ini, HH ketengahkan blog Tasha Manshahar, penyanyi bersuara sekat-sekat .. hehehe .. makin popular dengan lagu terkini Be Mine. Di akhir entri ini, anda boleh layan lagu tersebut ehh. Layan sampai habis. Syok gak walaupun bahasa rojak pasembor utara mari digunakan .....

Gambar Tasha Manshahar


Nama sebenar Tasha Manshahar ialah Nur Nadia Natasha Binti Mohd Manshahar, lahir di Sabah pada 22 November 1992. Bakal menjadi seorang guru, mengambil jurusan perguruan di Institut Perguruan Kampus Ilmu Khas, Cheras. 

Blog Tasha Manshahar

blog tasha manshahar

Baru sahaja buat entri terbaru hari ini 21 Februari 2013. Telah berblog sejak 2009 lagi berdasarkan entri-entri yang ada. Anda mahu tahu apa kisah yang dicoretkan dalam blog Tasha Manshahar ini, anda perlu jenguk dan lihat sendiri.

Oh ya, seperti dikatakan di awal tadi, Tasha Manshahar merupakan seorang penyanyi yang semakin meningkat naik dalam laman YouTube, seperti mana Najwa Latif dan beberapa nama lain. Cubalah layan lagu berikut - Be Mine ini yer.

Foto hot Tasha Manshahar

Be Mine oleh Tasha Manshahar



Agak-agak nak nyanyi sama, ini disediakan ...

Lirik Lagu Be Mine – Tasha Manshahar 

Bermula di Facebook
You IM I dulu tak tahu malu
I malas nak layan
So I buat taktahu 
You terus cuba dan mencuba
Sehingga I jatuh cinta
Gatalnya diri you
Membuat I terjatuh
 Bila kita dah start mengada
Kita selalu keluar sama
Borak panjang panjang
Makan dan tengok wayang
 Sikit sikit je I merajuk
You selalu sabar pujuk
Tapi sebenarnya I cuma test you saja

blog tasha manshahar

Chorus
Let me tell you that I love you
And I never wanna wrong you
Take my hand baby
Come, go through with me
Let me tell you that I miss you
And I never wanna lose you
You’re my heart baby
My life is incomplete without you
 Dalam pada I gembira
Sometimes I feel so sad juga
Cause you dah berpunya
But I always want you to be mine forever
Please be mine forever

Kredit Foto: Blog Tasha Manshahar

Entri SEO Jana Trafik Ratusan Seminit

As-Salam. Tentu merasa sangat teruja apabila blog anda tiba-tiba menerima trafik cukup lebat dan mendadak. Kadangkala, anda tak tahu pun bila masa blog anda menerima trafik sedemikian rupa. Dan kadangkala pula, anda tidak tahu pun dari mana datangnya sumber trafik sebegitu hebat, sehingga menjana trafik ratusan seminit!



Kalau kita aplikasikan ciri-ciri mudah SEO dalam blog, terutama teknik on page SEO (Search Engine Optimization), tidak mustahil entri SEO jana trafik ratusan seminit. Mungkin, semasa di awal terbitan entri tersebut tak berapa nampak kesannya, tetapi in Sya Allah .... lama kelamaan entri yang bernilai tinggi ini akan juga memberikan impak positif pada blog anda.

Anda tidak seharusnya mengalah apabila di awalnya anda yakin entri dapat tarik trafik itu kecundang. Ia mungkin berlaku 24 jam selepas, mungkin 4-5 hari selepas atau mungkin 1-2 minggu selepas anda terbitkan entri ciri SEO ini.

Entri SEO Jana Trafik Ratusan Seminit

Yang pasti, ia akan meledakkan janaan trafik ke blog anda tanpa anda sedari pun. Penggunaan kata kunci yang sesuai (yang tidak semestinya popular) serta beberapa pendekatan SEO on page untuk entri anda in Sya Allah boleh membuatkan anda rasa satu kepuasan kemudian nanti.

Bukan sahaja memberikan trafik lipat kali ganda tanpa sangka, malah ia memberikan ruang untuk blog anda lebih dikenali. Dan mana tahu, rezeki blog anda, dapat pula tarikan daripada mereka yang mahu beriklan di blog anda dengan nilai tinggi.

HH seboleh mungkin cuba untuk melatih dan memberikan tips terbaik hasil pengalaman berblog bertahun untuk anda memperoleh trafik terbaik buat blog anda. Yang pasti dan tanpa ragu, entri SEO jana trafik ratusan seminit bukan perkara alam mistik yang perlu anda nganga mulut luas. Ia merupakan teknik dan taktik yang boleh anda pelajari dan aplikasikan.

Dah. Tutup mulut anda. Lebih baik anda belajar sedikit demi sedikit mengeai tips SEO untuk blogspot! Tak gitu?

Tips SEO Blogspot | Tidak Mahu Kena Indeks Enjin Carian

As-Salam. Bukan perkara pelik, bukan semua entri itu seronok diindeks dalam enjin carian. Mungkin ada perkara yang mungkin anda mahu sorokkan dari dunia maya tetapi masih mahu menyimpannya di dalam blog sebagai satu cara untuk anda simpan kenangan anda.

Jika anda tidak mahu blog anda kena indeks enjin carian, anda boleh lakukan dengan cara paling mudah iaitu meletakkan arahan kepada robot enjin carian. Anda perlu menggunakan meta tag yang perlu anda letakkan di dalam html blog anda untuk tidak mahu kena indeks enjin carian.

Errr ... tak tahu caranya? Sila rujuk artikel di pautan ini - Using Meta Tags to Block Access to Your Site. Mudah je. HH pasti newbie yang baru seminggu ada blog pun boleh lakukan.

Cara dan kaedah ini merupakan kesinambungan atau sambungan dengan entri sebelum ini - Andainya Dikau Telah Tiada Dalam Dunia Blog.

Mungkin anda mahu blog anda terus hidup tetapi tidak mahu blog anda berada di dalam enjin carian, maka ikutilah langkah di atas.

Malah dengan cara ini, anda juga dapat mengelakkan seseorang atau blog lain cuba memanipulasi entri di dalam blog anda menerusi pautan dari blog mereka. Contohnya, jika mereka cuba kutuk blog anda dan berikan url ke blog anda, pengunjung blog berkenaan tidak akan menjumpai entri di dalam blog anda mahupun blog anda sekalipun, in Sya Allah.

Andainya Dikau Telah Tiada Dalam Dunia Blog

As-Salam. Apa berlaku jika anda tidak mahu lagi berada di dalam dunia blog? Walaupun anda telah buang (delete) blog anda menerusi dashboard blogspot, tetapi apabila anda Google carian nama anda (nama blogger) atau nama blog anda, masih terdapat pautan yang nampak aktif.

Mungkin ramai akan kata, cara paling senang adalah dengan ikuti cara dan kaedah begini  Settings - Basic - Delete blog dalam Blog Tools tetapi sebenarnya enjin carian masih lagi menyimpan data-data tertentu mengenai blog anda mahupun entri-entri anda yang bernilai tinggi. Jika anda gunakan kaedah di atas, anda hanya buangkan dalam pencarian Google Blog Search dan dari dashboard Blogspot, walhal sebenarnya ia masih lagi 'hidup'.

Walaupun apabila klik pautan akan keluar blog not found, tetapi masih ada lagi sisa-sisa pautan blog anda terutama entri-entri yang mesra SEO. Masih ada baki pautan di beberapa carian berkenaan kata kunci tertentu terutama sekali nama blog, nama blogger dan url blog anda.

Jadi, bagaimana nak hilangkan semua itu? Bagaimana anda tidak mahu lagi langsung, kosong sekosong mungkin dalam dunia internet meletakkan nama blog, nama blogger mahupun url blog anda di dalam carian? Ada caranya. Mudah dan in Sya Allah akan berjaya.

Mengapa Penting Padam Blog Secara Total?

Kesempatan sebegini akan dilakukan oleh mereka yang tidak bertanggungjawab, lalu menggunakan url blog anda untuk kegiatan yang mungkin akan jejaskan anda. Mereka akan menggunakan kaedah yang dinamakan splogs.

Kaedah Padam Blog Secara Total Dari Dunia Maya

Pertama sekali, anda perlu login ke Google Webmaster Tools yang disediakan percuma bagi semua pengguna blogspot. Menerusi Google Webmaster Tools ini, anda boleh lakukan banyak perkara mengenai blog anda termasuklah menghapuskannya daripada wujud di dunia maya secara total!.

Untuk melakukannya, anda boleh klik remove url blog anda. Masukkan url blog anda dengan lengkap selepas anda create a new removal request seperti contoh di bawah ini.



Dah selesai. Anda juga boleh membuang atau hapuskan entri-entri yang boleh jejaskan kredibiliti blog anda menerusinya. Hanya masukkan url entri berkenaan dengan lengkap dan pastikan anda dah buang entri tersebut dalam blog anda. Untuk tahu samada entri tersebut telah dibuang, ia sepatutnya memberikan 404 error.

Hmm .. manalah tahu kot-kot anda sudah tidak berminat lagi dengan dunia blog, dan tidak mahu nampak 'hidup' dalam dunia maya, maka lakukan cara dan kaedah diberikan di atas. Ini penting agar mengelakkan fitnah berterusan berlaku andainya dikau telah tiada dalam dunia blog.