Langkau ke kandungan utama
Tunjukkan catatan dari Januari, 2013

Blog Reen Rahim PK3

As-Salam. Agak lama juga HH tak buat entri khas - Blog Selebriti ni. Yelah, tak ramai sebenarnya blogger di kalangan selebriti ni. Kalau ada pun, banyak yang kurang aktif. Sebelum ini, HH pernah tampilkan blog Yana Shamsudin, blog Farid Kamil, blog Afdlin Shauki, blog Lynda Roslan, blog Syafie Naswip, blog Intan Ladyana dan beberapa lagi selebriti tanahair - termasuklah pelakon dan juga pengacara. Kali ini bersempena dengan kata kunci popular Sahara yang kontroversi, HH tampilkan blog pelakon utama Sahara (Astro Prima) iaitu Reen Rahim. Noreen Ashikin Rahim yang lebih dikenali sebagai Reen Rahim merupakan pemenang atau juara rancangan Pilih Kasih Musim Ketiga (PK3). Reen Rahim juga ada blog, mungkin sebab penangan bertemu dengan blogger cantik jelita yang kini dah jadi pelakon dan pengacara Hanis Zalikha dalam filem Gangster Celop. Telahan HH sahaja. Apa yang pasti, Reen Rahim baru sahaja buat blog sekitar tahun 2012. Blog Reen Rahim .... Dia Reen Rahim PK3 baru hanya ada lebih kuran…

Buat Blog Bantu Keluarga Ringan Beban

As-Salam. Ramai yang buat blog ada matlamat tersendiri. Paling biasa yang HH selalu nampak dan baca ialah nak buat blog sebab nak dapat duit. Keterujaan ini adalah disebabkan ramai blogger yang buat entri mengenai pendapatan mereka hasil dari berblog. Ada yang banyak sampai ribu-ribu, ada yang cukup ratus-ratus. Malah ramai yang dah dapat puluh-puluh ringgit hasil berblog.


Ada blogger buat blog dek kerana kepercayaan bahawa buat duit dengan blog adalah mudah, yang sebenarnya ia jauh panggang dari api. Bukan apa, ada blog yang dah berkurun berada di dalam alam maya ini, tetapi pemilik blog tu tak jugak jadi kaya raya. Bukan sedikit tapi ramai termasuklah diri HH sendiri.
Cuma, yang kebanyakkan nampak adalah blogger yang buat duit menerusi blog. Mana tak nampak, dah setiap bulan ada sahaja blogger buat kisah dan entri mengenai cek dari Innity, cek dari Nuffnang, cek Advertlets yang datang bertandang. Nak cari entri mengenai kecewa tak dapat duit menerusi blog - hmmm kurang sangat. Bila…

Sudahkah Minta Izin Suami Untuk Berblog?

As-Salam. Hasil daripada pendapat dan komentar seorang pembaca blog ini, lalu terhasillah entri ini. Sudahkah anda minta izin suami untuk berblog? Nampak seperti perkara remeh untuk diperkatakan, tetapi apabila difikirkan kembali, ada kebenaran di situ.
Ya, ada blogger yang diam-diam mempunyai blog tanpa pengetahuan sesiapa. Blogger ini kebiasaannya agak misteri kerana tiada wajah ditampilkan, malah tidak dapat dipastikan pengenalan diri. Selalunya blog mereka adalah blog informasi, dan ada juga yang copy-paste semata-mata. Kadangkala, kita mengandaikan bahawa blog itu adalah blog kaum Adam, tetapi rupa-rupanya ia adalah blog kaum Hawa.
Sudahkah Minta Izin Suami Untuk Berblog? Berbalik pada perkara tadi, andaikata anda seorang blogger perempuan. Adakah anda telah meminta izin pada mahram (ibu, bapa, abang, kakak) anda untuk berblog? Bagaimana dengan blogger yang berstatus isteri? Adakah suami anda mengetahui anda mempunyai blog?
Blog Terdedah Dengan Fitnah Ketahui secara umum, blog …

Berhati-Hati Dengan Blogger Tanpa Wajah

As-Salam. Ada pendapat mengatakan blogger yang tidak ketengahkan wajah mereka di dalam blog, mereka ini adalah blogger yang tidak mementingkan populariti - Ya, benar. Ada pendapat mengatakan blogger yang misteri tanpa ketahui wajah, adalah seorang blogger yang hebat kerana mereka menulis dengan ikhlas dan jujur - Ya, benar. Tapi, ada ruang negatif apabila seorang blogger menyorokkan wajah mereka pada pandangan dan pengetahuan ramai.
Denaihati, antara blogger yang sebelum ini sangat sukar nak tahu akan wajahnya. Tetapi, sejak akhir-akhir ini, Denaihati telah dikenali ramai. Beliau mula dikenali atas dasar penerimaan ramai akan isi kandungan blognya dan cara beliau menghormati dan memberikan sesuatu kepada pembaca dan pengunjung blog Denaihati. Dan apabila pemilik blog Denaihati, Amir Hassan muncul dengan wajah yang separa ensem dari abang ensem, maka makin ramailah yang admire akan dirinya.

Pada pendapat HH, blogger tidak seharusnya memisterikan wajah mereka dalam blog tetapi janganlah…

Kekerapan Tukar Header Blog

As-Salam. Manusia, memang mudah dan cepat rasa bosan akan sesuatu. Yeah .... life changing! Dalam kehidupan seharian pun, kita tidak akan memakai pakaian yang sama setiap hari. Akan ada hari di mana kita akan pergi shopping dan beli baju, seluar besar, seluar kecik, baju kecik, kasut, beg tangan dan macam-macamlah yang baru. Not to stick at the same thing.
Kekerapan Tukar Header Blog Tak ada yang baru, hidup macam dull dan boring, tak gitu? Jadi, begitulah dengan header blog. Sesekali, jika anda ada peluang dan masa, maka tukarlah header blog anda. Sekerap mana? Sukar nak jawab ... mungkin apabila anda dah rasa boring atau merasa bosan dengan penampilan sedia ada, maka itulah masa untuk cari sesuatu kelainan. Kenapa tiada masa spesifik? Kerana mood orang adalah berlainan. Jadi, jika anda merasakan perlu sesuatu perubahan, maka terus lakukan, jangan tunggu lama-lama.
Ada sesetengah blogger yang memang gemar tukar header blog silih ganti saban bulan, termasuklah diri HH sendiri. Malah …

Kenapa Sidebar Perlu Sebelah Kiri Skrin?

As-Salam. Mungkin ramai yang tidak ambil kisah mengenai kedudukan sidebar di blog mereka. Pada mereka ia tidak penting. Apa yang penting penampilan blog di mata mereka adalah cantik dan menarik. Tapi, apabila anda membuat blogwalking atau susuri blog, anda akan dapati kebanyakkan blog meletakkan sidebar di sebelah kiri skrin komputer. Mengapa?
Ianya bukanlah perkara besar. Perkara kecil je dalam design blog ni, cuma ia ada kepentingan dan kesan tertentu.
Kenapa Sidebar Blog Perlu Berada di Sebelah Kiri Skrin Sekarang, anda pegang tetikus komputer hebat anda, tangan mana yang memegangnya? Ok, sekarang di skrin, di manakah kedudukan cursor tetikus anda? Kebanyakkan pengguna internet yang bukan kidal akan menggunakan tetikus di tangan kanan, ini bererti ...kedudukan cursor di skrin komputer akan dimulakan dari sebelah kiri skrin - atau hampir ke sebelah kiri.
Kedudukan cursor ini jika anda membuka sesebuah blog, ia sebenarnya memudahkan anda untuk klik apa juga yang berada di sebelah ki…

Komen Blogger Tentang 20 Perkara Pelik Blogger Malaysia

As-Salam. Seronok sungguh dapat sebuah komen yang bernas. Bukan selalu dapat komen sebegini. Dan HH sangat menghargai komen yang terbit daripada pemahaman menerusi entri yang ditulis. Sebagai seorang blogger yang juga sedang belajar, tiada salahnya menerima komen membina seperti ini. Kita sama-sama belajar untuk menghasilkan sebuah blog yang terbaik buat semua.
Blog adalah sebuah wadah perkongsian pelbagai - cerita, ilmu, informasi, maklumat, kisah diri, gambar dan macam-macamlah. Maka, kena pastikan apa yang disampaikan itu ... sampai kepada mereka yang mencarinya.
Komen Blogger Mengenai 20 Perkara Pelik Blogger Malaysia
Ikuti komen berikut, ia merupakan pendapat yang diberikan oleh blogger MRie RNie, pemilik blog Sembang Cyber mengenai sebuah entri kegemaran ramai blogger Malaysia iaitu 20 Perkara Pelik Blogger Malaysia
Nombor 3 tu memang ramai yang buat la ni.
Blogger Baru Suka Pasang Iklan Tanpa Fikirkan Trafik Blog No 4 tu pada saya seelok2nya mantapkan dulu blog barulah fikir …

Foto Reen Rahim (PK3) Bertudung | Pelakon Sahara

Wordless Wednesday - Setiap hari rabu semua blogger menerbitkan satu entri gambar tanpa meletakkan apa-apa keterangan untuk menjelaskan gambar tersebut. Terpulang pada pengunjung untuk buat intreprestasi dan komen mengenainya. Gambar yang hebat boleh menerangkan segalanya. 
Gambar Reen Rahim (PK3) - Pelakon Utama Sahara Astro Prima


Kredit Foto: Reen Rahim PK3 Fanpage

Kaktus 'Berbulu' | Wordless Wednesday #WW

Wordless Wednesday - Setiap hari rabu semua blogger menerbitkan satu entri gambar tanpa meletakkan apa-apa keterangan untuk menjelaskan gambar tersebut. Terpulang pada pengunjung untuk buat intreprestasi dan komen mengenainya. Gambar yang hebat boleh menerangkan segalanya. 
Kaktus 'Berbulu'

Burung dan Bunga | Wordless Wednesday #WW

Wordless Wednesday - Setiap hari rabu semua blogger menerbitkan satu entri gambar tanpa meletakkan apa-apa keterangan untuk menjelaskan gambar tersebut. Terpulang pada pengunjung untuk buat intreprestasi dan komen mengenainya. Gambar yang hebat boleh menerangkan segalanya. 
Burung dan Bunga



Kredit Foto: HASRULPHOTO

Surat Terbuka (Duo Version) Untuk Majalah Hijabista

As-Salam. Sesuatu yang menarik untuk dikongsi dan untuk semua fikirkan. Inilah realiti dunia semasa, dunia sekarang. Pernah satu ketika dahulu, HH tampilkan akan persoalan ini - Hijabista, Suatu Trend atau Tuntutan Syariat. Malah, HH telah kongsikan entri ini di majalah-majalah berkaitan menerusi Facebook.
Sekarang mari lihat suara hati - sebuah surat terbuka untuk sebuah majalah yang semakin dikenali - Hijabista. Hijabista merupakan sebuah majalah fesyen yang menampilkan model dan gaya bertudung terkini yang trendy. Ia merupakan sebuah majalah terbitan Karangkraf.
Dalam entri ini, HH tampilkan dua versi - Bahasa Malaysia dan Inggeris untuk pemahaman anda.

An Open Letter for Hijabista Magazine Malaysia
Dear Hijabista ( @hijabistamag) , Hijabister

I am writing to express my concern over the portrayal of ‘hijab’ women in your magazine. I believe in the concept of modesty accompanying the muslimah attire (the hijab included) is a fundamental core one must embrace. The Hijab is not a repl…

Tatacara Mudah Banner Dikongsi Blogger

As-Salam. Sebelum ini, HH ada ceritakan kepentingan banner untuk tujuan mempromosikan dan penjenamaan blog. Promosi serta penjenamaan blog menerusi banner adalah menarik dan mudah. Ia juga tidak melibatkan kos yang tinggi. Sesiapapun boleh buat banner ringkas dalam format *.jpg mahupun *.png. Untuk banner yang ada kesan gerak-gerak atau animasi, boleh letakkan banner dalam format *.gif.
Jika anda tidak berapa pandai nak buat banner, di sini HH kongsikan beberapa tutorial daripada rakan blogger tentang cara dan kaedah buat banner simple tetapi menarik menggunakan Photoshop dan juga Photoscape.
Tutorial Buat Banner Mudah dan Menarik Buat banner mudah (statik) menggunakan Adobe Photoshop oleh FynaBuat banner animasi blog menggunakan Photoscape oleh AmirahBuat banner animasi blog menggunakan Adobe Photoshop oleh Lyssa FaizureenBuat banner menarik menggunakan Adobe Photoshop oleh 2DayBlogger
Ok. Harapnya tutorial buat banner oleh rakan-rakan blogger di atas telah memberikan sedikit idea d…

Banner Blog untuk Penjenamaan dan Promosi

As-Salam. Banner adalah merupakan antara kaedah paling lama yang digunakan dalam mempromosikan sesuatu. Ia telah wujud sejak bertahun dahulu, dan diyakini boleh memberikan impak tersendiri terhadap produk yang diiklankan. Kini, banner bukan sahaja sebagai satu teknik mempromosi, tetapi juga untuk hebahan dan pengumuman.
Jika dulu, ramai yang buat banner untuk promosi produk yang mereka jual, sekarang pasangan yang nak kahwin pun buat banner. Mengapa? Ia merupakan cara berkesan dan menarik untuk memperoleh perhatian. Perhatian ini akan menimbulkan rasa ingin tahu, sekaligus menjadikan ia teknik terbaik untuk memperkenalkan sesuatu.
Banner Untuk Penjenamaan dan Promosi Blog

Sebagai blogger, cara dan kaedah meletakkan banner adalah salah satu kaedah yang perlu dibuat untuk mempromosikan blog anda. Ada dua teknik yang digunapakai oleh kebanyakkan blogger. Satu cara sukarela (letak tanpa syarat dan bayaran), dan keduanya adalah letak berdasarkan yuran/kos/sewa tertentu.
Selalunya, banner…

Letak Gambar Hot Instagram Dalam Blog

As-Salam. Instagram, sebuah lagi laman sosial yang menjadikan gambar dan foto sebagai satu medium untuk interaksi. Berbeza dengan Twitter yang lebih kepada teks - walaupun dibolehkan meletakkan gambar, foto yang dimuatnaik ke Instagram lebih cantik dengan beberapa olahan segera menerusi beberapa aplikasi percuma tertentu.
Seandainya anda seorang blogger yang banyak menulis dan memaparkan kisah percutian, atau mungkin membuat entri berkisar makanan, Instagram mungkin dapat membantu anda menjana trafik ke blog mahupun sebaliknya.
Blogger Lebih Kreatif Menerusi Instagram Bagi HH, seorang blogger yang bercerita menggunakan gambar adalah seorang blogger yang kreatif dan mereka ini mempunyai kemampuan yang tidak terbatas untuk menjenamakan blog mereka. Gunakan kesempatan melalui Instagram ini bagi menarik minat orang lain membaca blog anda dengan penceritaan dan olahan cerita menarik bersandarkan gambar yang telah anda ambil.
Untuk itu, anda perlu satu kolaborasi antara blog dan Instagram…

Tips SEO Blogspot | Fahami Template Blog Anda

As-Salam. Nampaknya semakin ramai blogger yang mula mengatur langkah untuk menjadikan blog mereka mesra SEO (Search Engine Optimization). Antara cara paling mudah ialah dengan mendapatkan template blogspot yang telah dilengkapi dengan perkara-perkara penting untuk tampil sebagai blog yang mesra SEO. Template blogspot yang kini semakin ramai digunakan sebagai template mesra SEO ialah template Thesis Blogspot.
Sebenarnya template ini merupakan olahan daripada template Thesis yang terkenal di kalangan blogger wordpress (baik yang percuma mahupun hosting sendiri). Ia memang antara template paling terbukti dan dianggap template terbaik untuk diguna-pakai bagi tampil mesra SEO.
Dalam wordpress, penggunaan template ini ditambah dengan beberapa ciri istimewa lain seperti SEO Tool Plugin akan menambahkan lagi kehebatan template berkenaan.


Tiada SEO Tool Plugins untuk Blogspot Dalam blogspot, yang kebanyakkan blogger Malaysia gunakan, penggunaan SEO Tool Plugins ini tidak terdapat di dalam pem…

100 Peratus Blog Mesra SEO

As-Salam. Sebenarnya agak sukar untuk mendapatkan blog yang benar-benar mesra SEO (Search Engine Optimization). Walaupun anda menggunakan template yang dikatakan telah dilengkapi dengan ciri-ciri SEO tetapi hakikatnya, enjin pencari sentiasa menukar algorithma carian untuk membolehkan blog-blog yang benar berkualiti dipaparkan di laman pertama carian.
Tentu seronok bila mendapati blog anda sentiasa disinggahi dan mendapat trafik menerusi enjin carian, di kala anda sedang kebuntuan untuk menulis entri baru. SEO adalah penyelamat, pemberi trafik secara organik ketika anda tidak tahu apa yang perlu diceritakan di blog anda.
Sentiasa Analisis Blog Untuk SEO Seperti HH, setiap hari akan cuba mengkaji, membuat rujukan, membuat analisis agar blog ini sentiasa berada di tahap terbaik dalam pendekatan SEO. HH perlu pastikan setiap tindakan, tips, tutorial, panduan yang digunapakai dan dikongsi bersama rakan blogger lain benar-benar berkesan. Bukan apa, mungkin akan ada blogger yang persoalkan…

Bijak Menulis Perlu Bijak Berkata-Kata

As-Salam. Tak ramai yang mungkin menyedari bahawa ada sesetengah orang yang bijak menulis, tetapi apabila berkata-kata atau berbicara secara lisan ... dia tidak sebegitu bijak yang disangka, begitulah sebaliknya. Adakah anda setuju andai HH katakan bahawa bijak menulis perlu juga bijak berkata-kata?



Mungkin ramai yang akan setuju tetapi ia adalah antara perkara yang sukar untuk dilakukan. Tak percaya? Cubalah anda karang sebuah ucapan anda sendiri, tetapi apabila mahu membacanya, cubalah baca ikut apa yang anda rasa betul dan benar, tanpa perlu melihat apa yang telah anda karangkan tadi. Pasti akan ada bezanya, walaupun kecil! Beza Menulis Dengan Berkata-Kata Beza utama antara kedua perkara yang HH sebutkan ialah masa untuk berfikir. Apabila anda berkata-kata, anda jarang memanfaatkan masa untuk berfikir. Sebaliknya jika anda menulis, anda akan ambil masa untuk pilih perkataan dan ayat yang sesuai. Ketika ini, anda lebih gunakan otak dari rasa, emosi dan perasaan. Anda tahu akan apa …

Awas Dengan Apa Yang Anda Komen

As-Salam. Siang-siang Pandang-pandang, Malam-malam Dengar-dengar. Awas dengan apa yang anda komen di entri blogger lain. Jangan tersilap atau tersasul kata. Jika berlaku tanpa sengaja, cepat-cepat anda buangkan atau padamkan komen anda, atau anda boleh dengan cara lain memohon maaf atas komen yang anda tinggalkan.
Istilah Terlajak Perahu Boleh Diundur mungkin tidak relevan, kerana komen anda boleh dipadamkan samada oleh anda mahupun tuan punya blog. Tetapi, kesan tetap ada ... terutama bagi pemilik blog atau penulis entri berkenaan. Pasti akan terusik hati dan jiwa, andai komen anda menyentuh sedikit ruang sensitif di dalam hati si penulis.

Komen Dengan Cara Yang Betul Komen boleh anda tulis, jejak boleh anda tinggalkan ... tetapi fikir-fikir dahulu apa yang anda perlu komen. Andai tak relevan atau mungkin agak berat untuk diperkatakan, lebih baik diam ...bukan apa, nanti timbul sengketa. Mahu komen, maka komenlah dengan cara yang betul.
Bukan musuh yang dicari, tetapi sahabat dan r…

Blogger Baru Pilihan 2013

Blogger Baru Pilihan oleh HASRULHASSAN.COM



Blogger Baru Pilihan 2013 Sebuah segmen khas untuk memperkenalkan blogger baru. Segmen ini akan memaparkan blogger-blogger yang mempunyai blog dengan jumlah pengikut (follower) kurang daripada 1000 (maka abaikan bila blogger ini mula berblog). Pemilihan dibuat secara rawak menerusi Follower (GFC) dan juga Google+ Follower. Jom beri sokongan kepada rakan blogger baru... chaiyokkk.....

Sepetang Bersama Blogger #SBB2013 Berjaya

As-Salam. Sekalung tahniah buat penganjur +Denaihati Network kerana telah berjaya mengumpulkan lebih daripada 100 blogger Nusantara di Hotel Singgahsana, Petaling Jaya. Sejuta kemaafan daripada HH yang tidak sempat untuk hadir walau lima minit 13 saat di sana dek kerana kesempitan masa yang perlu diluangkan bersama keluarga dan sanak saudara di Keramat.

Hebat. Berjaya. Itulah yang boleh HH katakan mengenai penganjuran Sepetang Bersama Blogger (SBB2013) ini. Ramai blogger yang telah hadir di dalam majlis ini, dan ramai yang hebat-hebat dalam dunia blog telah berkongsi banyak ilmu dan panduan berblogging buat semua. Ianya satu pencetus idea dan pencerahan buat semua blogger, baik yang baru mahupun yang lama.
SBB2013 Didik Blogger
Dalam konteks pendidikan, majlis seperti ni secara tak langsung memberikan peluang kepada para blogger mengetahui apa yang perlu dan tidak perlu dilakukan di dalam dunia blog. Ia seperti satu bentuk kelas yang tidak rasmi di mana para blogger berkongsi pendap…

Navigasi Blog Perlu Jelas

As-Salam. Salah satu ciri-ciri blog yang baik dan bagus ialah perletakkan navigasi untuk sesebuah blog tu. Ia perlu jelas, dan ditempatkan di bahagian blog yang mudah dicapai dan dilihat oleh pengunjung blog. Ramai juga blogger yang kurang prihatin soal ini sehinggakan menyukarkan pengunjung mencari maklumat yang berkenaan.
Navigasi dalam sesebuah blog melibatkan pautan ke halaman utama, selalunya disebut atau dipanggil Home; juga pautan kepada perkara-perkara penting yang lain, seperti biodata atau informasi pemilik blog, pautan ke informasi mengenai ruang pengiklanan, pautan ke blog-blog lain yang dikendalikan, dan juga pautan untuk menghubungi pemilik blog. Sitemap juga sering diletakkan menerusi navigasi ini.
Navigasi Mengandungi Pautan Jelas Ada juga blogger yang meletakkan navigasi pautan ke entri-entri di bawah label, kategori, tag yang sama. Malah, ada blogger letakkan navigasi untuk entri-entri yang menarik serta panas.
Apapun, yang anda letakkan menerusi pautan yang ada, pa…

5 Teknik Tingkatkan Pendapatan CPUV Nuffnang

As-Salam. Seandainya anda salah seorang daripada ramai blogger yang menggunakan Nuffnang sebagai platform pengiklanan di blog, anda tentu tahu akan CPUV ni. CPUV bermaksud Cost Per Unique Visitor, iaitu pengiklan bayar kos iklan di blog anda berdasarkan kepada jumlah pengunjung unik ke blog anda. Ok, kata kunci di sini ialah pengunjung unik (UV).
Kepada blogger yang ada blog dengan iklan CPUV ini, maka amatlah kritikal dan penting untuk meningkatkan pengunjung unik ke blog kita. Pengunjung unik ini bermaksud, pengunjung-pengunjung dengan satu alamat ip. Atau boleh juga HH katakan sebagai pengunjung-pengunjung 'baru' ... pengunjung lama pun dikira dalam pengiraan UV ni. Jangan keliru ehh. Kata kunci penting ialah pengunjung unik - satu alamat ip.
Memandangkan satu-satu cara nak dapatkan keuntungan dari pengiklanan CPUV Nuffnang ini ialah dengan meningkatkan pengunjung unik blog anda, maka strategi anda mestilah dan perlulah ke arah itu. Antara cara-cara yang boleh anda lakukan…

Andai Muhammad S.A.W Ada Blog

Andai Nabi Muhammad S.A.W Ada Blog. Apa khabar anda hari ini? Hari yang indah di Jumaat, penghulu segala hari buat umat Islam. Tanggal 12 Rabiulawal merupakan tarikh yang cukup bersejarah. Ia merupakan tarikh Nabi Muhammad S.A.W lahir ke dunia ini. Syukur dengan kelahiran baginda S.A.W, anda dan HH dapat mengecapi nikmat menjadi seorang Muslim.
Mengingati tarikh lahir junjungan besar Nabi Muhammad S.A.W bukanlah satu syariat, bukan juga satu arahan ... namun, sebagai salah seorang umat yang dilahirkan dengan nikmat beragama ini, kita seharusnya perlu dan harus mengingati seorang insan yang telah memberikan banyak kebaikan pada diri kita. Tetapi, jangan sampai kita melampaui batas seperti mana maksud hadith berikut:
"Daripada Umar bin Khattab berkata: Rasulullah S.A.W bersabda, "Janganlah kamu semua melampaui batas semasa memujiku, sebagaimana orang Nasrani melampaui batas memuji Isa bin Maryam. Aku hanyalah seorang hamba, oleh itu katakanlah aku adalah hamba Allah dan Rasul-…

Ustaz Anda | Wordless Wednesday #WW

Wordless Wednesday - Setiap hari rabu semua blogger menerbitkan satu entri gambar tanpa meletakkan apa-apa keterangan untuk menjelaskan gambar tersebut. Terpulang pada pengunjung untuk buat intreprestasi dan komen mengenainya. Gambar yang hebat boleh menerangkan segalanya.
Foto Ustaz Anda - Ustaz Azhar Idrus


Kredit Foto: Pablo Honey

Cara Letak Iklan Bawah Tajuk Entri

As-Salam. Antara penempatan iklan berkesan adalah ianya harus berada di bahagian atau struktur atas blog anda. Ia mesti menjadi antara perkara pertama dilihat oleh pengunjung blog anda. Untuk entri ini, HH kongsikan cara anda boleh meletakkan sebarang iklan termasuklah Adsense, Affiliate mahupun dari platform pengiklanan seperti Advertlets dan juga Nuffnang di bahagian atas entri blog, atau dengan kata lain di bawah tajuk entri blog anda.
Cara Letak Iklan Bawah Tajuk Entri Tak sukar mana, cuma perlu berhati-hati sahaja. Pertama sekali, anda perlu dapatkan kod html pengiklanan anda, tak kiralah Nuffnang ke, Adsense ke, Innity ke ..... malah untuk iklan Affiliate anda sekalipun.
Dah ada kod html iklan anda, maka anda perlu pergi ke bahagian Dashboard dan edit html blog anda. Harus diingatkan anda perlu terlebih dahulu backup kod html anda sedia ada agar nanti boleh dilakukan penyelamatan seandainya perletakkan kod html untuk iklan tidak menjadi.
Kemudian, cari kod ini di dalam blog and…

Blogwalking Terpilih Kukuhkan Jenama Blog

As-Salam. Ada rakan blogger minta HH kemukakan idea mengenai bagaimanakah cara blogwalking yang betul. Hmm ... sebenarnya, HH pun tak tahu cara blogwalking yang betul, sebab ia bergantung pada banyak perkara. Antaranya ialah tujuan dan misi menjayakan blogwalking atau bloghopping. Namun, yang HH pasti ialah blogwalking adalah salah satu cara mempromosikan blog dan memperkukuhkan jenama blog.
Mengikut pengalaman dan pemahaman HH, tingkah laku blogwalking ini sebenarnya bersandarkan kepada tujuan. Apakah tujuan anda susuri blog (blogwalking)?
Ok, berdasarkan kepada tujuan tersebut, anda sebenarnya sedang melakukan kaedah susuri blog (blogwalking) terpilih.

Kaedah Susuri Blog (Blogwalking) Terpilih
Apa dia susuri blog terpilih ni? Seperti awalan diperkatakan tadi, ia bergantung pada tujuan. Seorang blogger sepatutnya dan seharusnya menggunakan kaedah ini untuk susuri blog secara betul. Mungkin ianya boleh dilakukan secara semborono tetapi keberkesanan untuk anda kukuhkan jenama blog dan…