Langkau ke kandungan utama

Semak Keputusan Tingkatan 1 Sekolah Berasrama Penuh 2014

Ada sesiapa yang punyai anak, anak sedara, cucu, cicit atau mungkin adik, adik tiri atau adik angkat yang telah pohon untuk masuk ke tingkatan satu (1) sekolah berasrama penuh tak? Jika ada, anda kini boleh menyemak keputusan kemasukan ke tingkatan satu sekolah berasrama penuh bagi pelajar-pelajar yang telah mendapat keputusan UPSR 2013.

Semak Keputusan Tingkatan 1 Sekolah Berasrama Penuh 2014

Semakan ini boleh dilakukan secara online atau dalam talian menerusi aplikasi berkala yang telah disediakan di laman web Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM). Anda perlu menggunakan aplikasi berkenaan dengan memasukkan angka giliran UPSR 2013. Seandainya terpilih, anda perlu dengan segera terus mencetak surat tawaran berkenaan bagi digunakan semasa pendaftaran kemasukan ke tingkatan satu sekolah berasrama penuh kelak.
Portal Semakan Keputusan Kemasukan Tingkatan Satu Sekolah Asrama Penuh 2014

Semakan boleh dibuat di pautan berikut -  Semakan Kemasukan Tingkatan Satu SBP 2014

Syarat Pemilihan Tingkatan Satu (1)

1. Murid mestilah warganegara Malaysia
2. Murid Sekolah Kebangsaan
3. Murid mencapai 5A dalam Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR). Kriteria berikut boleh dipertimbangkan ke SBP iaitu:
    • murid mencapai sekurang-kurangnya 4A 1B serta aktif sukan atau permainan sekurang-kurangnya mewakili negeri ke peringkat kebangsaan. 
    • murid dari keluarga miskin berpendapatan di bawah Paras Garis Kemiskinan (Kumpulan Miskin Tegar) mendapat sekurang-kurangnya 3A 2B dalam UPSR dan 
4. Aktif dalam kokurikulum.



Senarai Sekolah Berasrama Penuh
Sekolah Menengah Sains Tuanku Syed Putra, Kangar, Perlis
Sekolah Menengah Sultan Abdul Halim, Jitra, Kedah
Sekolah Menengah Sains Sultan Mohamad Jiwa, Sungai Petani, Kedah
Sekolah Menengah Sains Pokok Sena, Pokok Sena, Kedah
Sekolah Berasrama Penuh Integrasi Kubang Pasu, Bukit Kayu Hitam, Kedah
Sekolah Menengah Sains Kubang Pasu, Jitra, Kedah
Sekolah Menengah Sains Tun Syed Sheh Shahabudin, Bukit Mertajam, Pulau Pinang
Sekolah Menengah Sains Kepala Batas, Kepala Batas, Pulau Pinang
The Malay College Kuala Kangsar, Kuala Kangsar, Perak
Sekolah Tuanku Abdul Rahman, Ipoh, Perak
Sekolah Menengah Sains Raja Tun Azlan Shah, Taiping, Perak
Sekolah Menengah Sains Teluk Intan, Teluk Intan, Perak
Sekolah Berasrama Penuh Integrasi Gopeng, Gopeng, Perak
Sekolah Menengah Sains, Bagan Datoh, Bagan Datoh Perak
Sekolah Menengah Sains Tapah,Tapah, Perak
Sekolah Menengah Sains Selangor, Jalan Yaacob Latif, Kuala Lumpur
Sekolah Menengah Sains Seri Puteri, Jalan Kolam Air, Kuala Lumpur
Sekolah Menengah Sains Alam Shah, Jalan Yaacob Latif, Kuala Lumpur
Sekolah Sultan Alam Shah, Presint 1, Putrajaya
Kolej Islam Sultan Alam Shah, Klang, Selangor
Sekolah Seri Puteri, Cyberjaya, Selangor
Sekolah Menengah Agama Persekutuan Kajang, Kajang, Selangor
Sekolah Menengah Sains Kuala Selangor, Kuala Selangor, Selangor
Sekolah Menengah Sains Hulu Selangor, Ulu Yam, Selangor
Sekolah Berasrama Penuh Integrasi Rawang, Rawang Selangor
Sekolah Berasrama Penuh Integrasi Sabak Bernam, Sabak Bernam Selangor
Sekolah Berasrama Penuh Integrasi Gombak, Gombak Kuala Lumpur
Sekolah Menengah Sains Banting, Banting, Selangor
Sekolah Dato' Abdul Razak, Seremban, Negeri Sembilan
Kolej Tunku Kurshiah, Bandar Enstek, Negeri Sembilan
Sekolah Menengah Sains Tuanku Jaafar, Kuala Pilah, Negeri Sembilan
Sekolah Menengah Agama Persekutuan Labu, Labu, Negeri Sembilan
Sekolah Menengah Sains Tuanku Munawir, Seremban, Negeri Sembilan
Sekolah Berasrama Penuh Integrasi Jempol, Batu Kikir, Negeri Sembilan
Sekolah Menengah Sains Rembau, Rembau, Negeri Sembilan
SMS Perempuan Seremban, Seremban, Negeri Sembilan (Dijangka buka pada Januari 2014)
Sekolah Menengah Sains Muzaffar Shah, Air Keroh, Melaka
Sekolah Berasrama Penuh Integrasi Selandar, Selandar, Melaka
Sekolah Tun Fatimah, Johor Bahru, Johor
Sekolah Menengah Sains Johor, Kluang Johor
Sekolah Menengah Sains Muar, Ledang, Johor
Sekolah Menengah Sains Kota Tinggi, Kota Tinggi, Johor
Sekolah Menengah Sains Sultan Iskandar, Mersing, Johor
Sekolah Menengah Sains Sembrong, Kluang, Johor
Sekolah Menengah Sains Batu Pahat, Batu Pahat, Johor
Sekolah Menengah Sains Sultan Haji Ahmad Shah, Kuantan, Pahang
Sekolah Menengah Sains Tengku Abdullah, Raub, Pahang
Sekolah Sains Sultan Haji Ahmad Shah, Pekan, Pahang
Sekolah Berasrama Penuh Integrasi, Temerloh, Temerloh, Pahang
Sekolah Berasrama Penuh Integrasi Tun Abdul Razak, Pekan, Pahang
Sekolah Berasrama Penuh Integrasi Kuantan, Kuantan, Pahang
Sekolah Menengah Agama Persekutuan Bentong, Karak, Pahang
Sekolah Menengah Sains Sultan Mahmud, Kuala Terengganu, Terengganu
Sekolah Menengah Sains Dungun, Dungun, Terengganu
Sekolah Menengah Sains Kuala Terengganu, Kuala Terengganu, Terengganu
Sekolah Berasrama Penuh Integrasi Batu Rakit, Kuala Terengganu, Terengganu
Sekolah Menengah Sains Hulu Terengganu, Kuala Berang, Terengganu
Sekolah Menengah Sains Setiu, Setiu, Terengganu
Sekolah Menengah Sains Tengku Muhammad Faris Petra, Pengkalan Chepa, Kelantan
Sekolah Menengah Sains Machang, Machang, Kelantan
Sekolah Menengah Sains Pasir Puteh, Pasir Puteh, Kelantan
Sekolah Menengah Sains Jeli, Jeli, Kelantan
Sekolah Menengah Sains Gua Musang, Gua Musang, Kelantan (Sedang dalam pembinaan)
Sekolah Menengah Sains Sabah, Kota Kinabalu, Sabah
Sekolah Menengah Sains Lahad Datu, Lahad Datu, Sabah
Sekolah Menengah Sains Labuan, W.P. Labuan
Sekolah Menengah Sains Miri, Miri, Sarawak
Sekolah Menengah Sains Kuching, Kuching, Sarawak
Sekolah Menengah Sains Kuching Utara, Kuching Sarawak

Dah baca post berikut:

advertisement


Komen Pembaca ...

  1. thanks for info HH..boleh semak jap lagi nie

    BalasPadam
  2. info menarik....anak saya dah 2 orang lepas, tinggal 2 orang lagi belum tiba darjah 6...hihi

    BalasPadam
    Balasan
    1. Saya tak ada lagi dalam line .. hehehee

      Padam
  3. hri ni hri pertama upsr...smoga semua anak2 mendpt keputusan yg cemerlang...amin..doa ini jga ditujukan untk anak sya sdri...

    BalasPadam

Catat Ulasan

Terima kasih kerana sudi tinggalkan komen. Komen anda adalah tanggungjawab anda. Jika anda dapati ada mana-mana link tidak berfungsi di dalam blog ini, sila beritahu saya ye.

Untuk peluang pengiklanan, sila email saya menerusi ruangan 'Contact Me'. Terima kasih.

Popular

Bagaimana Cara Nak Jadi Jutawan Dengan Produk Sendiri?

Siapa yang tak teringin nak jadi jutawan kan? Sejak saya menjadi seorang blogger sepenuh masa sejak 2010 ni, saya dah nampak ramai rakan-rakan saya yang jadi jutawan. Dulu, mereka sama-sama tulis blog, tapi kini sudah berbisnes dengan produk sendiri. Awalnya untung sikit .. tapi sekarang, dah boleh dianggap sebagai jutawan.

Susah ke nak jadi jutawan ni? Ok ... mari kita semak dulu apa maksud jutawan ni. Jutawan bermaksud seseorang yang mempunyai wang atau harta yang bernilai berjuta-juta ringgit. Kalau anda ada wang atau harta lebih dari juta - ada billion, anda tetap dipanggil jutawan. Dalam bahasa Malaysia, tiada perkataan khusus untuk seseorang yang miliki wang atau harta berbillion ringgit.  Bagaimana Cara Nak Jadi Jutawan? Sekarang anda dah tahu apa maksud jutawan. Jadi, jika anda nak jadi jutawan .. misi anda mestilah untuk mempunyai dan memiliki wang atau harga lebih dari sejuta ringgit. Capai je harta bernilai juta, maka dah boleh dapat title jutawan (dari segi istilah).

Tak a…

Telinga Berdesing Bawa Petanda

Pernah merasa telinga berdesing tak? Ia kadangkala berlaku tanpa diduga, tanpa ikut masa. Secara tiba-tiba .... ntah disebabkan apa, terasa telinga akan berdesing. Sesetengah akan mengaitkannya dengan sejenis penyakit dinamakan Tinnitus.

Walaubagaimanapun, orang lama-lama dalam masyarakat Melayu, ada telahan sendiri mengenai telinga berdesing ini. Mereka mengaitkan dengan kejadian-kejadian yang bakal berlaku dek kerana berdesingnya telinga. Orang tua lama-lama mengaitkan masa dan bahagian telinga yang mana terkena desingan ini, berikut saya kongsikan sedikit info dan pengetahuan mengenai telinga berdesing ini.
Telinga Berdesing Bawa Petanda Telinga Berdesing Bawa Petanda Sesuatu Kejadian Bakal Berlaku Jika Telinga Kanan Berdesing Jam 06:00 - 07:00 pagi - mendapat khabar burukJam 07:00 - 08:00 pagi - akan difitnah oleh orangJam 08:00 - 09:00 pagi - akan membuat rencana pergi jauh sendirian atau bersama orang lainJam 09:00 - 10:00 pagi - bermakna akan ada berita yang kurang menyenangka…

Cara Padam Akaun Facebook

Tentu ada yang nak tahu cara nak padam akaun Facebook, terutama bila si dara dah jadi isteri orang, dan si suami pula melarang si isteri untuk gunakan Facebook. Malah, ada yang mahu tutup akaun Facebook sebab mahu elak perkara tidak baik berlaku, atau terus berlaku. Saya tahu sebab pernah bertanya kepada saya.

Jadi entri kali ini saya nak kongsikan cara-cara nak memadam (delete) akaun sosial Facebook. In Sha Allah, ia akan beroleh manfaat pada mereka yang mungkin nak tahu cara nak padam akaun Facebook; khas dan khusus untuk akaun peribadi.

Oh ya, mungkin ada yang tidak tahu, anda boleh mempunyai banyak akaun Facebook, asalkan alamat email dan juga no telefon bimbit anda berbeza bagi setiap akaun. Jadi, kemungkinan ada pengguna yang punyai lebih dari satu akaun, dan mahu padam akaun Facebook yang lain boleh juga ikuti panduan ini.
Cara-Cara Padam Akaun FacebookLangkah pertama ialah anda perlu login ke akaun Facebook yang mahu dipadamkan.Langkah kedua, bila dah login, terus klik pautan …