Cara Memohon Rumah PR1MA Secara Online - Ramai tertanya bagaimana nak memohon skim perumahan rumah rakyat 1 Malaysia atau PR1MA. Ramai di antara kita yang tidak memiliki kediaman sendiri. Bertahun menyewa tentu memasang impian untuk mendapatkan rumah kediaman sendiri. In Sha Allah, menerusi cara pohon PR1MA secara online peluang ini diberikan dan impian mempunyai kediaman sendiri akan dapat dicapai.

Pendaftaran dan permohonan kini dibuka untuk rakyat Malaysia yang berkelayakkan bagi mendapatkan rumah menerusi PR1MA. Apa yang menarik ialah, peluang kini dibuka untuk mereka yang tinggal di Kuala Lumpur bagi memohon rumah kedua menerusi PR1MA.

Pohon PR1MA Secara Online

Cara Pohon PR1MA Secara Online

Memetik laman web MyBajet 2014 menerusi siaran akhbar 6 November 2013 dilaporkan Bernama:
The 1Malaysia Housing Programme (PR1MA) will receive applications for its houses to existing houseowners looking for a second one in the city.

Minister in the Prime Minister’s Department Datuk Seri Shahidan Kassim said the decision to expand the eligibility to apply for PR1MA houses was expected to increase the number of online applications from the current 250,000 to one million.

He said the application would be open to those who already owned a house in their states of origin, but were working in the capital.

“PR1MA is not just about providing houses, but also about forming a community. I want to make sure that this programme will form a peaceful and harmonious PR1MA community,” he told reporters at the Parliament lobby Wednesday.

Previously, PR1MA houses were only available for first-time property buyers only. – Bernama
Untuk itu, saya mahu kongsikan cara-cara membuat permohonan secara online bagi PR1MA. Sebelum itu, sila fahami bahawa permohonan hanya boleh dilakukan setelah anda menepati syarat-syarat kelayakan yang telah ditetapkan. Anda boleh rujuk entri saya ini - Perumahan Rakyat 1Malaysia - Syarat Kelayakan

Cara-Cara Memohon PR1MA Secara Online

Cara permohonan PR1MA atau Perumahan Rakyat 1 Malaysia ini melibatkan 4 peringkat, iaitu Pengaktifan, Pendaftaran, Permohonan serta yang terakhir sekali Keputusan Permohonan.
Permohonan yang berjaya akan dihubungi menerusi SMS atau email. Maklumat atau butiran PR1MA yang berjaya akan diberitahu kepada anda untuk urusan selanjutnya.

Sumber: PR1MA 

p.s: Ada peluang jana income sampingan dengan buat kerja online, nak tak? Kalau nak, ianya dibuka sekarang ... klik sini - http://is.gd/kerjaonline2014Penafian: Gambar, artikel ataupun video yang ada di blog ini adakala berasal dari pelbagai sumber media lain. Hak Cipta sepenuhnya dipegang oleh sumber tersebut. Jika timbul masalah mengenai perkara ini, anda boleh menghubungi saya disini.

Artikel dan catatan adalah ulasan serta pendapat peribadi saya berdasarkan pengalaman dan pengetahuan. Kesilapan (jika ada) adalah khilaf saya dan mohon dimaafkan.

2 Komen

dkna cuba mohon tapi line prima tu ngah jem kot..tak boleh nak masuk.

Reply

assalamualaikum HH...perkongsian info yg baik...:)

Reply
Peringatan: Komen adalah tanggungjawab anda. Saya tidak bertanggungjawab dengan sebarang ulasan dan komen yang anda tinggalkan. Komen berbaur lucah, provokasi perkauman serta berbentuk iklan adalah dilarang. Hubungi saya disini. andai timbul isu dan masalah.