Langkau ke kandungan utama

Cara Memohon Rumah PR1MA Secara Online

Cara Memohon Rumah PR1MA Secara Online - Ramai tertanya bagaimana nak memohon skim perumahan rumah rakyat 1 Malaysia atau PR1MA. Ramai di antara kita yang tidak memiliki kediaman sendiri. Bertahun menyewa tentu memasang impian untuk mendapatkan rumah kediaman sendiri. In Sha Allah, menerusi cara pohon PR1MA secara online peluang ini diberikan dan impian mempunyai kediaman sendiri akan dapat dicapai.

Pendaftaran dan permohonan kini dibuka untuk rakyat Malaysia yang berkelayakkan bagi mendapatkan rumah menerusi PR1MA. Apa yang menarik ialah, peluang kini dibuka untuk mereka yang tinggal di Kuala Lumpur bagi memohon rumah kedua menerusi PR1MA.

Pohon PR1MA Secara Online

Cara Pohon PR1MA Secara Online

Memetik laman web MyBajet 2014 menerusi siaran akhbar 6 November 2013 dilaporkan Bernama:
The 1Malaysia Housing Programme (PR1MA) will receive applications for its houses to existing houseowners looking for a second one in the city.

Minister in the Prime Minister’s Department Datuk Seri Shahidan Kassim said the decision to expand the eligibility to apply for PR1MA houses was expected to increase the number of online applications from the current 250,000 to one million.

He said the application would be open to those who already owned a house in their states of origin, but were working in the capital.

“PR1MA is not just about providing houses, but also about forming a community. I want to make sure that this programme will form a peaceful and harmonious PR1MA community,” he told reporters at the Parliament lobby Wednesday.

Previously, PR1MA houses were only available for first-time property buyers only. – Bernama
Untuk itu, saya mahu kongsikan cara-cara membuat permohonan secara online bagi PR1MA. Sebelum itu, sila fahami bahawa permohonan hanya boleh dilakukan setelah anda menepati syarat-syarat kelayakan yang telah ditetapkan. Anda boleh rujuk entri saya ini - Perumahan Rakyat 1Malaysia - Syarat Kelayakan

Cara-Cara Memohon PR1MA Secara Online

Cara permohonan PR1MA atau Perumahan Rakyat 1 Malaysia ini melibatkan 4 peringkat, iaitu Pengaktifan, Pendaftaran, Permohonan serta yang terakhir sekali Keputusan Permohonan.
Permohonan yang berjaya akan dihubungi menerusi SMS atau email. Maklumat atau butiran PR1MA yang berjaya akan diberitahu kepada anda untuk urusan selanjutnya.

Sumber: PR1MA 

p.s: Ada peluang jana income sampingan dengan buat kerja online, nak tak? Kalau nak, ianya dibuka sekarang ... klik sini - http://is.gd/kerjaonline2014




Dah baca post berikut:

advertisement


Komen Pembaca ...

  1. dkna cuba mohon tapi line prima tu ngah jem kot..tak boleh nak masuk.

    BalasPadam
  2. assalamualaikum HH...perkongsian info yg baik...:)

    BalasPadam

Catat Ulasan

Terima kasih kerana sudi tinggalkan komen. Komen anda adalah tanggungjawab anda. Jika anda dapati ada mana-mana link tidak berfungsi di dalam blog ini, sila beritahu saya ye.

Untuk peluang pengiklanan, sila email saya menerusi ruangan 'Contact Me'. Terima kasih.

Popular

Bagaimana Cara Nak Jadi Jutawan Dengan Produk Sendiri?

Siapa yang tak teringin nak jadi jutawan kan? Sejak saya menjadi seorang blogger sepenuh masa sejak 2010 ni, saya dah nampak ramai rakan-rakan saya yang jadi jutawan. Dulu, mereka sama-sama tulis blog, tapi kini sudah berbisnes dengan produk sendiri. Awalnya untung sikit .. tapi sekarang, dah boleh dianggap sebagai jutawan.

Susah ke nak jadi jutawan ni? Ok ... mari kita semak dulu apa maksud jutawan ni. Jutawan bermaksud seseorang yang mempunyai wang atau harta yang bernilai berjuta-juta ringgit. Kalau anda ada wang atau harta lebih dari juta - ada billion, anda tetap dipanggil jutawan. Dalam bahasa Malaysia, tiada perkataan khusus untuk seseorang yang miliki wang atau harta berbillion ringgit.  Bagaimana Cara Nak Jadi Jutawan? Sekarang anda dah tahu apa maksud jutawan. Jadi, jika anda nak jadi jutawan .. misi anda mestilah untuk mempunyai dan memiliki wang atau harga lebih dari sejuta ringgit. Capai je harta bernilai juta, maka dah boleh dapat title jutawan (dari segi istilah).

Tak a…

Telinga Berdesing Bawa Petanda

Pernah merasa telinga berdesing tak? Ia kadangkala berlaku tanpa diduga, tanpa ikut masa. Secara tiba-tiba .... ntah disebabkan apa, terasa telinga akan berdesing. Sesetengah akan mengaitkannya dengan sejenis penyakit dinamakan Tinnitus.

Walaubagaimanapun, orang lama-lama dalam masyarakat Melayu, ada telahan sendiri mengenai telinga berdesing ini. Mereka mengaitkan dengan kejadian-kejadian yang bakal berlaku dek kerana berdesingnya telinga. Orang tua lama-lama mengaitkan masa dan bahagian telinga yang mana terkena desingan ini, berikut saya kongsikan sedikit info dan pengetahuan mengenai telinga berdesing ini.
Telinga Berdesing Bawa Petanda Telinga Berdesing Bawa Petanda Sesuatu Kejadian Bakal Berlaku Jika Telinga Kanan Berdesing Jam 06:00 - 07:00 pagi - mendapat khabar burukJam 07:00 - 08:00 pagi - akan difitnah oleh orangJam 08:00 - 09:00 pagi - akan membuat rencana pergi jauh sendirian atau bersama orang lainJam 09:00 - 10:00 pagi - bermakna akan ada berita yang kurang menyenangka…

Cara Padam Akaun Facebook

Tentu ada yang nak tahu cara nak padam akaun Facebook, terutama bila si dara dah jadi isteri orang, dan si suami pula melarang si isteri untuk gunakan Facebook. Malah, ada yang mahu tutup akaun Facebook sebab mahu elak perkara tidak baik berlaku, atau terus berlaku. Saya tahu sebab pernah bertanya kepada saya.

Jadi entri kali ini saya nak kongsikan cara-cara nak memadam (delete) akaun sosial Facebook. In Sha Allah, ia akan beroleh manfaat pada mereka yang mungkin nak tahu cara nak padam akaun Facebook; khas dan khusus untuk akaun peribadi.

Oh ya, mungkin ada yang tidak tahu, anda boleh mempunyai banyak akaun Facebook, asalkan alamat email dan juga no telefon bimbit anda berbeza bagi setiap akaun. Jadi, kemungkinan ada pengguna yang punyai lebih dari satu akaun, dan mahu padam akaun Facebook yang lain boleh juga ikuti panduan ini.
Cara-Cara Padam Akaun FacebookLangkah pertama ialah anda perlu login ke akaun Facebook yang mahu dipadamkan.Langkah kedua, bila dah login, terus klik pautan …