Thursday, December 5, 2013

3 Tips Tulis Entri Hujung Tahun


Hujung tahun memang meriah dunia blog Malaysia. Mengapa tidak? Sebabnya ramai blogger akan cuba menutup lembaran tahun dengan entri-entri yang memikat dan menyelerakan. Pasti semua berebut mahukan akhir tahun memberikan impak kepada blog masing-masing. Justeru itu, saya ingin kongsikan beberapa tips unik dan menarik bagi menerbitkan entri hujung tahun.

Samada sedar atau tidak, ramai blogger Malaysia cuba menarik trafik ke blog mereka hujung tahun supaya awal tahun nanti akan berikan permulaan baru yang lebih baik. Saya pasti ramai blogger Malaysia mahukan entri diterbitkan di tahun tersebut mendapat tempat yang terbaik.

Jika diperhatikan di hujung tahun, akan wujud banyak entri-entri jenis kesimpulan dan jenis penghargaan untuk pembaca blog. Meh singgah beberapa jenis entri ini sebagai satu tips untuk anda terbitkan entri terbaik anda di penghujung tahun.

3 Tips Tulis Entri Hujung Tahun

  1. Terbitkan entri-entri berkaitan giveaway serta contest. Seperti yang sedang hangat sekarang, Contest SEO Eridy dan juga giveaway anjuran saya iaitu Random Giveaway Tunai RM50. Hujung tahun memang meriah dengan entri-entri sebegini. Rebut peluang ini untuk promosikan blog dan dapatkan backlinks sebanyak mungkin.
  2. Terbitkan entri-entri berbentuk senarai (listing) seperti yang pernah saya lakukan di penghujung tahun lepas, di mana entri-entri sebegini mendapat trafik blog yang agak tinggi. Anda boleh senaraikan contohnya blogger terbaik sepanjang tahun, blog terbaik 2013, senarai blogger baru cun kacak, komentar terbaik sepanjang tahun dan macam-macam lagi.
  3. Terbitkan entri berbentuk kesimpulan seperti apa yang telah anda capai menerusi blog, income keseluruhan anda dapat menerusi blog, jumlah komisen affiliate dan sebagainya. Ia akan menarik minat ramai pengunjung yang mahu lihat apakah kejayaan blog anda dan diri anda sendiri.

Amacam? Ok rasanya tips yang saya berikan ini. Ia bukan sahaja akan beri impak trafik, tapi ada antara tips tersebut yang akan perbaiki PR blog anda. Namun, ingatan saya pada anda, jangan overdo ... atau terlebih buat. Maksud saya, dalam sehari jangan sampai blog penuh dengan entri giveaway atau contest sahaja. Atau jangan sampai hanya entri-entri berbentuk 10 terbaik, 5 tercantik sepanjang hari, bijak pilih tajuk dengan suasana dan keadaan.

Selamat mencuba.

3 Tips Tulis Entri Hujung Tahun
4/ 5
Oleh

Baca Artikel Terkini Menerusi Email (PERCUMA)

Suka dengan artikel di atas? Daftar percuma email anda untuk melanggan. Langganan diuruskan oleh Feedburner, dan ianya selamat.

Komen Anda

17 komen

Tulis komen
avatar
05 December, 2013 08:20 delete

Menarik..! entry ini mendatangkan idea.. ^__^

Reply
avatar
05 December, 2013 08:27 delete

terima kasih atasperkongsian idea anda....^_^

Reply
avatar
05 December, 2013 08:51 delete

Assalmamualaikum..bro HH,

terima kasih tips2 nie.. bagus sangat . Ini juga satu cara nak baiki PR blog..

mselim3

Reply
avatar
05 December, 2013 09:21 delete

Thanks 4 sharing bro..!
Sedikit sebanyak memberi idea kepada blogger baru nie.. ;)

Reply
avatar
05 December, 2013 10:45 delete

okay. good idea.. terima kasih beri ilmu yg berguna.

Reply
avatar
05 December, 2013 11:48 delete

thanx bro..idea ok jugak tu, esp yg #3.. byk yg blh disimpulkan..

Reply
avatar
05 December, 2013 12:52 delete

info yang menarik..betul juga tu..buat entri penutup untuk setiap tahun...

Reply
avatar
05 December, 2013 13:07 delete

alhamdulilah.. perkongsian info yang baik.. terima kasih...

Reply
avatar
05 December, 2013 14:57 delete

Thankz atas perkongsian bro...

Reply
avatar
05 December, 2013 15:05 delete

tips yang bermanfaat. terima kasih tuan.

Reply
avatar
05 December, 2013 15:44 delete

dah terfikir nak buat entri macam nie... kita imbas kembali apa yang dah berlaku sepanjang tahun 2013... tq remind sekali lagi.. :)

Reply
avatar
05 December, 2013 16:40 delete

perkongsia yang sangat menarik bro HH.terima kasih .
boleh mula mencari idea tk next entri :)

Reply
avatar
05 December, 2013 16:53 delete

nice tip HH...hope dapat mencapai target....

Reply
avatar
08 December, 2013 15:12 delete

tips yang sangat membantu..terima kasih..dari www.tepakku.com

Reply

[Peringatan Ikhlas]

Komen yang didapati tiada kaitan dengan artikel akan dipadam serta-merta. Untuk tujuan promosi dan iklan, sila hubungi saya menerusi ruangan 'Contact'. Terima kasih.

Blog Archive