31 Disember 2013

11 Langkah Pengurangan Perbelanjaan Kerajaan Malaysia 2014

Rasanya ramai dah sedia maklum mengenai 11 langkah kerajaan yang telah diumumkan bagi mengurangkan perbelanjaan dalam sektor awam bagi tahun 2014. Mungkin ada yang tidak tahu, maka entri ini akan senaraikan langkah-langkah tersebut yang telah diumumkan oleh Perdana Menteri Malaysia - Datuk Seri Najib Tun Abdul Razak.

Langkah tersebut bakal dilaksanakan bermula 1 Januari 2014 dan dianggap sebagai kaedah untuk memastikan sektor awam negara ini (Malaysia) berbelanja dengan lebih berhemat. Ia bakal membabitkan sektor awam yang mempunyai 1.4 juta kakitangan.
11 Langkah Pengurangan Perbelanjaan Kerajaan Malaysia 2014

11 Langkah Pengurangan Perbelanjaan Kerajaan Malaysia 2014

  1. Elaun keraian Menteri dan Timbalan dikurangkan 10 peratus. Elaun keraian bagi pegawai kanan kerajaan gred JUSA C dan ke atas dikurangkan 5-10 peratus.
  2. Kos utiliti elektrik dikurangkan 5 peratus bagi semua kementerian, jabatan, agensi dan premis kerajaan.
  3. Bayaran tol pegawai tinggi kerajaan dikurangkan 30 peratus iaitu antara RM50-RM100.
  4. Membekukan pengubahsuaian pejabat bagi semua kementerian, jabatan, agensi dan premis kerajaan.
  5. Mengoptimumkan penggunaan Pusat Latihan 1Malaysia (1MTC), seperti yang dilaksanakan dalam Strategi Lautan Biru Kebangsaan (NBOS). Ini mengoptimumkan penggunaan 1MTC untuk tujuan bengkel, kursus serta seminar.
  6. Mengurangkan penggunaan syarikat pengurusan acara dan pemberian saguhati. Ini melibatkan semua penganjuran persidangan dan majlis kerajaan yang melibatkan penjawat awam.
  7. Kelayakan tiket penerbangan domestik dan antarabangsa dikurangkan. Contohnya kelayakan penerbangan bagi pegawai gred JUSA C ke bawah diturunkan menjadi kelas ekonomi.
  8. Mengurangkan belanja penyediaan makanan dan minuman semasa mesyuarat. Ini termasuklah juga perbelanjaan makan minum untuk persidangan, seminar, mesyuarat, kursus, bengkel dan semua acara rasmi kerajaan.
  9. Mengurangkan penggunaan kain pemidang dalam setiap majlis rasmi kerajaan.
  10. Mengoptimumkan penggunaan ruang pejabat sedia ada, ini untuk mengurangkan sewaan terhadap ruang premis.
  11. Mengetatkan perlantikan juruperunding untuk projek kerajaan. Ini termasuklah perlantikan juruperunding untuk projek fizikal kerajaan.

Akademi Bomba Kuala Kubu Bharu - 1MTC

Amacam? Dah ada 11 langkah yang diutarakan untuk memastikan perbelanjaan negara berhemat. Apa yang menarik ialah mengenai elaun keraian Menteri Kabinet yang sekarang ini diberikan sebanyaik RM12,320 akan dikurangkan menjadi RM11,088 sebulan. Dan untuk Timbalan Menteri dari RM6,000 menjadi RM5,400 sebulan.

Nampaknya sudah ada langkah dibuat, yang mungkin pada sesetengah pihak menganggap ia masih kurang memadai. Itu pendapat mereka. Sekarang, apa pula langkah kita semua untuk berbelanja dengan lebih bijak? Yelah, dari terus merungut, kita perlu berusaha dan menjadikan diri kita fleksibel untuk menghadapi keadaan ekonomi yang tidak menentu.

Jika dulu, kita berbelanja beli minum kopi pahit sehingga berbelas ringgit di Cafe cap hijau, mungkin tahun 2014 kita boleh tukar minum kopi di warung Setar Bakri. Jika dulu, kita dok ngadap makan ayam goreng seketul dua sehingga RM8-12 ringgit, apakata tahun 2014 makan ayam goreng sendiri yang boleh dapat sekor dengan harga sama?

Perbelanjaan perlu diurus dengan baik supaya kesan ekonomi yang menekan tidak membebankan kita. Kita ada pilihan, dan pilihan lebih baik boleh kita dapat jika kita cari. Seperti yang telah saya kongsikan sebelum ini, mengenai Tips Beli Barang Murah Secara Online, itu juga boleh dijadikan panduan untuk berbelanja dengan lebih bijak.

Hiduplah dengan sederhana, dan jadikan diri sendiri lebih berdikari.

Kredit Gambar: http://atjeh.biz


Majalah Curi Gambar Kreatif Blogger

Bukan tujuan saya nak memanaskan isu, tetapi sekadar buat ingatan sebelum perkara jadi melarat. Sebelum ini, saya ada perkatakan mengenai isu blogger hiburan yang cilok artikel penulisan wartawan. Sana tuju sini, sini tuju sana. Dua-dua pihak pernah buat silap, seperti sebelum ini apabila ada gambar blogger diambil tanpa kebenaran oleh majalah dan wartawan. Bukan setakat itu, malah ada juga artikel yang diambil oleh pihak majalah tersebut.

Tanyalah blogger masakan yang sering jadi mangsa.

Tanyalah blogger travel yang sering kena cilok gambar mereka.

Tanyalah blogger kekeluargaan yang cover sesuatu event dengan detail.

Mereka pernah jadi mangsa oleh pihak tidak bertanggungjawab.

Majalah Curi Gambar Kreatif Blogger

Salah satu sebab sesebuah blog jadi terkenal adalah disebabkan gambar-gambar cantik serta kreatif yang mereka kongsikan. Walaupun gambar sudah terang-terang ada watermarks, namun masih ada segelintir yang ambil tanpa kebenaran dan langsung tidak berikan kredit pada empunya gambar.
Majalah Curi Gambar Kreatif Blogger
Ya, saya akui ... saya sendiri pernah melakukan kesilapan ini. Silap dan salah, saya mengakui, dan In Sha Allah, saya perbaiki diri saya untuk menjadi seorang blogger yang lebih bertanggungjawab. Saya tahu benda yang diambil tanpa kebenaran, boleh dianggap sebagai sumber haram. Dan seandainya kerana gambar, kerana artikel tersebut membolehkan blog jana pendapatan, maka hasil tersebut boleh dianggap sebagai hasil curi, atau dengan kata yang agak kasar sebagai hasil sumber haram.

Maka, seeloknya fikir sebelum anda mahu ambil apa-apa artikel, gambar, cerita, mahupun nak print screen sesuatu. Kerana adakala tindakan ini akan mengundang padah, dan paling tidak manis ia memberikan tanggapan negatif kepada blogger Malaysia secara amnya, justeru juga kepada para pemilik majalah dan wartawan yang tanpa rasa segan silu ambil hasil kerja dan karya para blogger Malaysia.

Masing-Masing Mesti Ada Rasa Tanggungjawab dan Hormat

Masing-masing patut tahu. Tak perlu nak diasuh dan diajar. Saling hormati, saling bertanggungjawab. Majalah nak ambil karya blogger hebat, sila berikan penghargaan sepatutnya. Blogger yang cilok artikel juga perlu bertindak serupa. Kalau ada persefahaman begini, tak jadi masalah apa pun benda bermanfaat nak dikongsi, akan dapat terima saham yang baik darinya, in Sha Allah.

Di bawah ini antara cerita mengenai blogger yang telah 'diperalat' oleh wartawan dan majalah tertentu di Malaysia. Baca dengan tenang, dan hormati pendapat yang diberikan.

Usah Perlekeh Blogger Masakan - Blog Kak Fauziah Samad
Majalah dan wartawan curi gambar dan artikel blogger
Blogger Masakan Diperalatkan - Blog Eyriqazz.com
Majalah dan wartawan curi gambar dan artikel blogger
Entri ini buat ingatan buat diri saya, dan buat semua yang ada kaitan. Bukan mencari musuh, tetapi mencari persefahaman. Kita sama-sama 'cari makan'; maka apa salahnya jika bekerjasama dengan baik, dan mengelakkan terjadinya salah faham, kekusutan, dengki hasad, tikam-tikam yang sebenarnya tidak dianjurkan oleh agama dan budaya.

Dah. Jom senyum dan kita bersihkan apa yang dah dipalit kekotoran.


Blogger Hiburan Rembat Artikel Wartawan

Perghh, keluar akhbar tu - blogger hiburan rembat artikel wartawan! Nampaknya, isu ini yang sebenarnya dah lama berlaku dalam dunia blog Malaysia sudah mula diketengahkan. Bukan sekali dua dah cerita mengenai blogger ambil jalan mudah ambil sumber tanpa kredit ini dipaparkan di selit-selit akhbar media arus perdana.
Isu blogger ambil artikel wartawan

Blogger Hiburan Rembat Artikel Wartawan

Harapnya janganlah jadi perang antara wartawan dengan blogger. Sebenarnya kerjasama boleh sahaja terjalin antara blogger dengan wartawan, serius boleh, sepertimana saya pernah bekerjasama dengan wartawan yang juga seorang blogger - Mazidul Akmal Sidek dan juga pengacara jelita - Rina Salleh.

Blogger Malaysia Masih Cetek Pengetahuan

Apa yang berlaku adalah blogger Malaysia masih lagi cetek pengetahuan mengenai etika dan cara betul berblog, semuanya terpengaruh kerana mahu jana pendapatan menerusi trafik blog. Ya, saya memang tidak menyangkal bahawa trafik blog itu penting, tetapi biarlah dilakukan dengan cara yang disenangi semua orang.

Elakkan ambil kesempatan hasil dari kerja orang lain yang penat jerih mendapatkan cerita. Paling tidak, sila karang entri sendiri dan berikan kredit yang sepatutnya. Anda sebagai blogger tentu akan rasa marah kalau entri dicuri, dan entri yang dicuri itu pula meletup dan berikan kelebihan pada blogger yang mencuri itu. Anda nganga .... yang mencuri itu gumbira ...

Dan lagi, diburukkan pula andai cerita dan kisah yang diambil itu diputar-belitkan. Jadi adu domba la pulak, uhhh apa ni .... kita tulis blog, tulislah benda-benda baik dan elok, sebab ia merupakan 'bukti' apa yang kita sampaikan kepada pengunjung.

Nak tempah saham ke neraka ke? Fikir-fikirkanlah. Kita manusia hidup esok lusa tak tentu hala lagi, jangan semakkan diri dan himpunkan aura tidak elok dalam diri.

Kredit: Kak Ina KL

p.s: Saya sendiri mengaku saya seorang blogger sepenuh masa yang masih lagi belajar cara berblog dengan betul.

Tidur 'Berlapikkan' Garam

Garam semua orang tahu rasa, bentuk dan warnanya. Tapi tidak ramai yang tahu bahawa garam ada khasiat yang lebih daripada apa yang kita nampak. Di negara Eropah dan China misalnya, garam dijadikan salah satu bahan mujarab untuk membantu penyembuhan penyakit. Malah, kalau diikutkan dalam perubatan Islam sendiri, garam dijadikan entiti penting dalam kebanyakkan rawatan yang dijalankan.

Tidur Berlapikkan Garam

Oleh kerana terdapat keistimewaan pada garam, maka terciptalah satu produk inovasi yang dinamakan Bio Velocity Sleep Mate. Kalau tengok sekali imbas, produk ini macam selimut, tetapi ia sebenarnya adalah pelapik tilam. Erkkk pelapik tilam? Apa kaitanya dengan garam tadi?

Pelapik tilam istimewa ini sebenarnya dibuat dan disulam menggunakan sulaman benang sutera halus yang diberikan suntikan garam buluh. Garam buluh terkenal di negara China dan juga negara di Eropah Timur kerana kealkaliannya yang dapat membantu merawat tubuh manusia.

Makanya, andai anda tidur menggunakan produk ini yang merupakan pelapik tilam yang 'ada' garam, anda sebenarnya memberikan rawatan khas buat tubuh untuk berada di dalam tahap terbaik. Mungkin kedengaran pelik tetapi lihat apa yang dikatakan oleh pengedar produk ini - Fariza Munir mengenai Bio Velocity Sleep Mate ini.

Keistimewaan Bio Velocity Sleep Mate

Keistimewaan Bio Velocity Sleep Mate
Adakah ia berkesan untuk membantu anda yang hadapi masalah kesihatan? Anda boleh baca testimonial yang telah disediakan oleh Fariza Munir atau terus hubunginya di talian 012-3495041 bagi lebih penjelasan mengenai produk ini.

Baca dan lihat testimonial mereka yang sudah mendapatkan produk ini di sini - Blog Fariza Munir | Testimonial Pengguna

Siapa yang patut hubungi Fariza Munir berkaitan Bio Velocity Sleep Mate ini?

Sekali lagi, kalau rasa anda mahu mencuba, atau ketahui sesiapa yang ada masalah kesihatan sila hubungi - WhatsApp/SMS: 012-3495041 Email: khyra2005@gmail.com FB: Norfariza Munir

[advertorial]

30 Disember 2013

Tips Untuk Beli Barang Murah Secara Online

Wife saya baru sahaja mendapatkan produk dengan harga murah yang dibeli secara online. Alhamdulillah, memang puas hati dengan produk yang telah dibeli. Ini bukan pertama kali isteri mahupun saya membeli secara online. Dah banyak kali dah kami beli, dan kami tidak beli daripada laman-laman web yang dah established, tapi kami beli dari Facebook dan dari blog-blog niaga biasa. Yang bestnya, kami dapat beli dengan harga yang jauh lebih murah daripada harga pasaran semasa atau dari kedai-kedai hakiki yang ada.

Peniaga Online Menipu Pelanggan

Ramai yang merungut bahawa terdapat peniaga online ini yang menipu pelanggan-pelanggan. Memang tidak disangkal, malah dalam laman-laman online yang terkenal seperti Mudah.my, Lelong.com.my dan sebagainya memang ada 'ahli-ahli berdaftar' yang buat onar seperti itu. Produk dah dibayar, tapi tak sampai-sampai.

Itu kes paling buruk, kes-kes kecil lain seperti barang dijanji tidak sampai pada waktu sepatutnya, barang sampai kurang kualiti, produk diberi tidak seperti diiklankan dan macam-macam lagi juga turut berlaku. Bukan satu dua kes, banyak sebenarnya.

Barang Online Selalunya Murah

Jadi, entri kali ini, saya nak kongsikan tips untuk beli barang mudah secara online. Murah? Ye, murah sebab saya tahu ramai yang suka beli barang online sebab ianya memberikan harga yang lebih rendah daripada harga pasaran biasa yang kita nampak.

Contohnya, macam Iron Steam yang isteri saya beli seperti gambar di bawah ini. Jenama Phillips. Harganya adalah separuh dari harga jualan biasa. Dan harga jualan biasa bagi produk sama ialah lebih daripada RM1500 seunit! Dah la tu, beli dari luar negara pula tu, dan boleh dibayar secara ansuran. Berbaloi tak?
Tips Untuk Beli Barang Murah Secara Online

Tips Beli Barang Murah Secara Online

Tips Beli dari Blog Niaga atau Blogshop

  • Jika mahu membeli dari blog niaga atau blogshop, pastikan anda dah blogwalking ke blog-blog tersebut untuk membuat perbandingan harga bagi produk yang sama.
  • Pastikan blog-blog niaga itu ada pendaftaran syarikat, alamat, email mahupun nombor telefon untuk dihubungi. Ini bagi membolehkan anda dilindungi dengan undang-undang terhadap sebarang penipuan.
  • Lihat tarikh post setiap entri berkaitan produk. Jangan beli produk yang diterbitkan pada tarikh yang dah berkurun lama.
  • Bookmark blog tersebut di pelayar internet anda untuk rujukan kemudian hari. Ini juga bantu anda untuk mendapatkan produk dengan lebih murah dan buat perbandingan dengan lebih baik.
  • Hubungi pemilik blog niaga tersebut untuk bina keyakinan dan kepercayaan. Cara ini juga akan bantu anda untuk dapatkan harga diskaun dari blog tersebut.
  • Jika pemilik blog ada Facebook peribadi atau Google Profile, add sebagai rakan.
  • Langgan newsletter blog niaga tersebut untuk terus mendapatkan entri terbaru mengenai produk yang dijual. Selalunya harga awal produk adalah lebih murah.

Tips Beli dari Facebook

  • Beli dari Facebook yang anda lihat ramai yang LIKE dan ada butiran mengenai pemilik atau peniaga tersebut.
  • Lihat post-post dalam Facebook tersebut, kadangkala ada post yang boleh anda dapatkan harga produk dengan harga jimat.
  • Jika ada kontest atau giveaway, turut serta dengan aktif. Ini membina hubungan antara anda dengan pemilik Facebook tersebut.
  • Seperti juga blog, anda perlu pergi ke beberapa page Facebook lain untuk bandingkan harga produk.
  • Catitkan alamat, email atau nombor telefon pemilik atau peniaga Facebook tersebut.
  • Lihat butiran setiap gambar produk yang disediakan, jika ada diberikan, berikan keutamaan, jangan beli daripada peniaga Facebook yang tidak berikan butiran produk seperti harga, cara bayaran, cara pos dan sebagainya.

Tips Beli Barang Murah Secara Online secara Am

Secara amnya pula, untuk membeli secara online, anda perlu kenalpasti siapa yang menjual. Adakah dia seorang penjual yang dihormati dan diyakini? Lihat pada komen-komen atau review yang ditinggalkan (jika ada).

Saya harap tips ini dapat membantu membeli apa yang ada inginkan secara online, serta mengelakkan dari kena tipu oleh mereka yang tidak bertanggungjawab.

Oh ya, lagi satu .. belilah produk hasil recommendation daripada mereka yang sudah membeli atau yang ada buat review mengenainya. :)

24 Disember 2013

Cara Semakan Keputusan eBidding Tender Kerajaan

Cara Semakan Keputusan eBidding Tender Kerajaan - Adakah anda seorang kontraktor yang sedang cuba mendapatkan tender dari kerajaan? Jika ya, anda patut menyemak keputusan mendapatkan tender kerajaan yang telah anda hantar menerusi eBidding. Hmm .. sekarang semuanya dah mudah, semuanya secara online. Dengan adanya eBidding, anda boleh tahu dan semak keputusan mereka yang berjaya memperoleh tender kerajaan ini. Langkah ini adalah untuk menjayakan pengurusan tender kerajaan yang telus dan efisien.

Cara Semakan Keputusan eBidding atau Tender Kerajaan

Bagaimana nak membuat semakan syarikat yang berjaya mendapat tender menerusi eBidding? Ok, mudah je. Anda hanya perlu pergi ke pautan yang disedikan di bawah, dan ikuti langkah yang diberikan.
  • Pergi ke laman web SPA (Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia)
  • Ambil pautan ke Keputusan eBidding/Tender/Sebut Harga
  • Semak keputusan yang dikeluarkan.
Cukup mudah. Atau terus sahaja ke pautan berikut: Keputusan eBidding-Tender-SebutHarga Kerajaan

Paparan di bawah akan keluar.
Portal SPA semakan keputusan dapat tender - sebutharga atau perolehan kerajaan
Anda akan dapat melihat senarai syarikat yang berjaya dalam setiap tender kerajaan yang telah dikeluarkan, siap dengan harga tawaran yang dinyatakan disamping tempoh kontrak untuk perlaksanaan sesuatu tender yang telah dikeluarkan menerusi eBidding.

Cara Daftar eBidding

Bagi mereka yang mungkin baru nak cuba dapatkan tender atau perolehan daripada kerajaan, bolehlah daftar sebagai samada;
  • Kontraktor Baru
  • Perunding Baru
Untuk mendaftar, anda boleh terus ke pautan ini - Daftar eBidding

Anda perlu baca makluman yang dipaparkan dan jangan tersilap memilih pilihan yang disediakan. Bayaran akan dikenakan kepada mana-mana individu atau syarikat yang mahu akses eBidding berdasarkan medium yang disediakan. Medium boleh guna pakai selama 3 tahun.

Jenis Medium Akses ePerolehan atau eBidding
 Jenis Medium  Harga 3 Tahun
 ePXS USB Crypto Token RM 199.00
 MyKad eP Enabled RM 110.00
 Kad MyeP RM 120.00
 Pembaca Kad Pintar RM 150.00 (diperlukan dengan pembelian Kad MyeP dan MyKad eP Enabled)

Peroleh Sebahagian dari RM300 Billion Perolehan Kerajaan

Ok. Persoalan sekarang, jika anda seorang kontraktor mahupun perunding - bagaimana nak dapatkan atau dengan kata lain menang dalam setiap tender kerajaan yang dikeluarkan? Apakah rahsianya? Atau mungkin anda tidak jelas cara bagaimana nak dapatkan tender atau perolehan kerajaan ini.

Untuk itu, anda perlu dapatkan ebook yang telah menyediakan segala keperluan bagi anda, sebagai kontraktor mahupun perunding untuk memenangi tender kerajaan samada menerusi ePerolehan mahupun eBidding. Ebook atau panduan yang saya maksudkan ialah Rahsia Memenangi Perolehan Kerajaan

Rahsia Memenangi Tender atau Perolehan Kerajaan Malaysia


Ia satu panduan lengkap dengan 230 muka surat, 7 bahagian dan 22 bab. Anda tidak akan dapat rujukan dan panduan seperti ini di kedai buku. Kerana apa? Kerana panduan ini ditulis oleh seseorang yang memang ada kepakaran dalam urusan tender dan perolehan kerajaan.

Rahsia Memenangi Perolehan Kerajaan ini amat lengkap dengan topik-topik berkaitan memulakan perniagaan dan sehingga memasuki perolehan kerajaan. Dengan mengaplikasikan apa yang anda pelajari, anda akan sentiasa berada di hadapan dan akan sentiasa memenangi persaingan dalam perolehan yang disertai.

Dengan mengetahui apa yang diperlukan oleh pihak kerajaan dan bagaimana penilaian dokumen sebutharga dan tender dilakukan pasti meningkatkan peluang anda untuk berjaya dalam perolehan kerajaan dan lebih cepat anda membina empayar perniagaan anda.

Rahsia Memenangi Perolehan Kerajaan ini bukan sahaja sebuah ebook yang mudah untuk dibaca tetapi ia dapat membantu anda berfikir, membuat keputusan dan menjana keuntungan diluar jangkaan anda.

Dapatkan panduan ini dengan harga cukup menarik yang membolehkan anda menerima sebahagian daripada hampir 300 billion Ringgit Malaysia. Hanya RM100! Memang murah giler ....




Tips Menulis Entri Dicari Orang

Seni menulis entri blog ada banyak. Dan ia bergantung pula pada tujuan entri itu ditulis. Ada yang hanya menulis tanpa ada apa-apa tujuan. Selalunya entri ini adalah entri 'kosong' - seolah bualan kosong seharian sahaja. Ada pula yang menulis kerana mahu menyampaikan sesuatu yang boleh dijadikan panduan pada orang lain. Ada juga blogger yang menulis kerana mahu memperoleh income menerusinya.

Tips Menulis Entri Dicari Orang

Tips Blogging - Tips Menulis Entri Dicari Orang

Dalam entri ini, saya nak kongsi bagaimana nak tulis entri yang dicari orang. Bila disebut perkataan dicari, maka pendekatan SEO menjadi antara salah satu peranan. Walaubagaimanapun, saya nak alih perhatian anda daripada SEO, sebab dalam bab SEO ini; penekanan diberikan lebih untuk 'pikat' robot carian ... dan bab pencarian manusia masuk dalam peringkat kedua. Jadinya, saya ingin kongsi bukan soal SEO, tetapi lebih kepada cara kita menulis untuk memikat mata manusia terhadap tajuk entri kita tulis.

Naluri manusia adalah bersifat ingin tahu. Jadi, anda perlu manipulasi sifat ingin tahu yang ada pada manusia ini bagi menghasilkan entri yang bermanfaat dan menjadi penyelesai masalah orang lain. Anda perlu menulis sesuatu dengan tajuk yang boleh menunjukkan jalan untuk mencari jawapan.

Contohnya, anda dapat tahu ramai orang ingin tahu kedudukan pingat yang diperoleh oleh Malaysia dalam sukan SEA, maka anda boleh buat entri dengan tajuk-tajuk berikut:
  • Senarai Pingat Malaysia Sukan SEA
  • Jumlah Pingat Dimenangi Malaysia Sukan SEA
  • SEA Games - Pingat Malaysia Menang
  • Malaysia Menang 48 Emas Sukan SEA

Lihat pula contoh lain ini, ramai orang mahu tahu cara untuk hilangkan jerawat di muka; maka tulis satu entri penyelesaian masalah dengan cara-cara berikut:
  • Hilang Jerawat Guna Belacan
  • Cara Jerawat Dihilangkan Dengan Mudah
  • Tips Untuk Hilangkan Jerawat di Wajah

Atau boleh ditulis dalam bentuk persoalan
  • Bagaimana Nak Hilangkan Jerawat di Wajah?
  • Ada Jerawat di Muka?
  • Adakah Anda Bermasalah Jerawat?

Atau guna teknik nombor seperti contoh ini.
  • 3 Cara Mudah Hilang Jerawat
  • 10 Petua Lama Menghilangkan Jerawat

Dan banyak lagi kaedah yang boleh anda tulis bagi memikat orang klik tajuk entri dan membacanya dari awal sampai habis.

Saya pernah berikan panduan penggunaan perkataan-perkataan 'ajaib' yang boleh secara psikologi mendesak orang untuk baca apa yang anda tulis - cuba cari nanti. Dengan guna perkataan tertentu, dan ayat yang memberikan jawapan kepada persoalan; in Sha Allah ... entri blog anda akan dibaca hasil dan dicari orang.

23 Disember 2013

Top 10 Carian Paling Popular di Yahoo 2013

Yahoo telah pun mengeluarkan senarai top 10 carian paling tinggi menerusi Yahoo Search. Dalam senarai yang telah dikeluarkan itu, nama selebriti antarabangsa Miley Cyrus telah mendapat ranking pertama berbanding dengan nama selebriti lain yang turut popular di Yahoo Search.

Selain itu, gajet terbaru daripada Apple iaitu iPhone 5 juga tersenarai dalam top 10 ranking most search Yahoo 2013.

Nama saya pun ada, tapi jauh kebelakang sampai tak dapat dijejaki ... hahahhahaa....

Top 10 Carian Paling Popular di Yahoo 2013

Top 10 Carian Paling Tinggi di Yahoo 2013
iPhone 5 Antara Tersenarai Paling Dicari dalam Yahoo

  1. Miley Cyrus
  2. Kim Kardashian
  3. Kate Upton
  4. Minecraft
  5. Selena Gomez
  6. Obamacare (Affordable Care Act)
  7. Amanda Bynes
  8. Jodi Arias
  9. iPhone 5
  10. Justin Bieber

Gambar Selena Gomez Waktu Kecil

Selena Gomez antara Selebriti Paling Dicari Yahoo 2013
Mine Craft juga Termasuk Carian Paling Tinggi Yahoo 2013
Carian Google juga telah mengeluarkan senarai carian paling popular mereka, nanti saya akan update untuk anda. Adakah nama blogger akan berada di dalam senarai tersebut seperti yang pernah terjadi kepada Fatin Liyana, blogger terkenal cantik bijak satu masa dahulu?

Sumber: Yahoo News.


Widget Donate Dengan Fungsi Kongsi

Lama saya tak kongsikan widget menarik untuk para blogger Malaysia. Ok, kali ini saya nak promosikan satu widget baru yang telah disediakan oleh seorang rakan blogger yang cukup hebat iaitu +Bukhari Malek . Widget yang menarik ini berfungsi untuk memberikan penghargaan kepada penulis blog yang berkongsi entri atau post yang baik dan bermutu. Pemasangan cukup mudah, widget donate dengan fungsi kongsi ini juga akan bantu entri dan post dalam blog disebarkan secara lebih berkesan ke laman-laman sosial.

Kelebihan Widget Donate Dengan Fungsi Kongsi

Buat apa nak pasang widget ini dalam blog? Ok, saya berikan beberapa kelebihan widget ini jika dipasang dalam blogspot anda
  1. Mudah digunakan
  2. Tidak berat / ringan untuk blog
  3. Membantu menaikan trafik blog
  4. Mesra pengguna
Lihat je demo yang telah disediakan di sini - Demo

Secara amnya, widget ini membolehkan pengunjung yang menghargai hasil tulisan di blog dengan 'derma' menggunakan fungsi kongsi (share) dan bukan seperti kebiasaan, yang menggunakan wang ringgit. Ia tidak bebankan pengunjung blog untuk berikan sedikit 'derma' dengan cara ini.

Berminat tak? Cara nak pasang dalam blogspot adalah seperti penerangan di bawah ini.
  • Masuk ke bahagian dashboard blogspot anda. Pergi ke bahagian template atau HTML blog. Kemudian cari bahagian body blogspot.
  • Sebelum penutup body blogspot anda masukkan kod HTML di bawah ini.

Ia akan kelihatan seperti di bawah:

Sebelum ia boleh berfungsi, masukkan script di bawah sebelum penutup head blog anda.

Ok jelas? Dah buat langkah-langkah di atas, simpan template anda, dan kemudian lihat hasilnya. Masih lagi tak berapa nak jelas, boleh rujuk sumber asal di sini - Donate with Sharing Button

Selamat mencuba.


Pendaftaran dan Permohonan Online BR1M 2014

Rasanya ramai yang tertunggu akan pendaftaran dan permohonan untuk BR1M 4. Borang kini sudah boleh diisikan secara online atau dalam talian menerusi laman web Hasil milik LHDN. Anda boleh mengisi borang pendaftaran dan permohonan baru BR1M 4 ini di pautan berikut - E-BR1M

Pendaftaran dan Permohonan Online BR1M 4

Untuk membuat permohonan, terlebih dahulu perlu pastikan syarat-syarat yang disertakan dipenuhi. Jika tidak, anda dikategorikan sebagai tidak layak untuk memohon.

Borang Permohonan Baru BR1M 2014

Borang Permohonan Baru BR1M 2014

Syarat Kelayakan Permohonan BR1M 2014

       (i)       Warganegara Malaysia
       (ii)      Lelaki atau perempuan yang menjadi ketua kepada isi rumah / ahli yang tinggal serumah dengan jumlah pendapatan kasar bulanan isi rumah RM4,000 dan ke bawah
       (iii)     Warga emas sebatang kara (berumur 60 tahun dan ke atas) dengan jumlah pendapatan kasar bulanan RM4,000 dan ke bawah
       (iv)     Bujang yang berumur 21 tahun dan ke atas dengan jumlah pendapatan kasar bulanan RM2,000 dan ke bawah

•   Sila kemukakan salinan:
       (i)       MyKad bagi pemohon; dan
       (ii)      MyKad/MyPR/Pasport bagi suami / isteri (jika berkenaan)  
•   Semakan kelayakan dengan agensi / sumber lain adalah tertakluk pada ketetapan Kementerian Kewangan Malaysia.
  •   Penerima Baucar Buku 1Malaysia (BB1M) tidak layak memohon BR1M 2014

Jika syarat tersebut telah dipenuhi, anda boleh mengisi borang yang telah disediakan. Malah, bagi mereka yang pernah menerima BR1M sebelum ini, boleh mengemaskini data berkaitan jika perlu.

Kepada mereka yang layak, anda akan menerima makluman seterusnya samada menerusi pos atau email atau dihubungi terus oleh pihak LHDN.

Daftar di sini - E-BR1M 2014

Untuk panduan mengisi borang BR1M 3.0 2014 Online ini, anda boleh muat turun panduan di sini - Panduan Isi Borang Online BR1M 3.0

Permohonan dibuka sehingga hujung Januari 2014. Dan pembayaran akan dilakukan mulai Februari 2014.


10 Filem Melayu Paling Laris 2013

Bila hujung-hujung tahun ni biasalah akan keluar macam-macam senarai. Dan ini memang antara entri-entri popular untuk para blogger Malaysia. Ada macam-macam penyenaraian boleh dibuat, mengenai dunia hiburan, mengenai enjin carian, mengenai dunia permotoran., malah mengenai dunia blog Malaysia itu sendiri. Kalau anda seorang yang rajin, boleh je dapatkan pelbagai informasi ini yang sudah tersedia, cuma perlu diolah sendiri untuk menjadikan ia lebih menarik untuk pengunjung blog anda.

Macam apa yang sedang saya lakukan sekarang, saya akan menyenaraikan 10 filem Melayu paling laris atau paling tinggi kutipannya di tahun 2013. Dari mana saya mendapat sumber ini, nahhhh .. tentulah sekali daripada pembacaan. Kalau anda tak baca, mana nak tahu .. ye tak?

Ok, bersedia untuk ketahui mengenai 10 filem terlaris ini, dan adakah ia layak untuk diangkat pula sebagai filem terbaik 2013? Harus ingat, adakala filem yang bagus tak begitu komersil lalu tidak menghasilkan kelarisan (ada ke perkataan ni?). Dan ada filem yang ntah apa-apa laris disebabkan kontroversi semata, dan wujud juga filem yang laris kerana ada nilai pelarisnya di dalam tu ....  apapun, pendapat masing-masing berbeza.
Filem melayu kutipan tertinggi 2013

10 Filem Melayu Paling Laris 2013

  1. Husin, Mon dan Jin Pakai Toncit - RM5.89 Juta. Sebuah filem genre seram komedi oleh sutradara Mamat Khalid.
  2. KL Gangster 2 - RM4.96 Juta. Sebuah filem aksi yang banyak diperkatakan tahun 2013 kerana kontroversi cetak rompak diarahkan oleh Syamsul Yusof.
  3. Rock Oo - RM3.95 Juta. Filem yang mengembalikan nostalgia rock kapak kepada penonton Malaysia, sebuah filem komedi arahan Mamat Khalid.
  4. Adnan Sempit 3 - RM3.94 Juta. Ada aura pada Adnan Sempit, lakonan Shahizey Sam yang menjadikan filem ini box-office menerusi arahan Ismail Bob Hashim.
  5. Highland Tower - RM3.52 Juta. Filem thriller seram yang mengingatkan kita mengenai kejadian pangsapuri runtuh yang telah mengorbankan banyak nyawa, arahan sutradara Pierre Andre.
  6. KL Zombie - RM2.93 Juta. Filem genre komedi dengan seram ala-ala suam kuku yang menampilkan Zizan sebagai pelakon utama; arahan oleh Woo Ming Jin 
  7. Juvana - RM2.86 Juta. Dari sebuah drama menjadi filem, agak jarang mendapat kutipan tinggi. Sebuah filem arahan Faisal Ishak.
  8. Bikers Kental - RM2.72 Juta. Filem arahan Helmi Yusof.
  9. Ustaz, Mu Tunggu Aku Datang - RM2.64 Juta. Filem arahan Pierre Andre ini meletakkan populariti Ustaz Azahar Idrus sebagai pemikat penonton ke panggung.
  10. Penanggal - RM2.42 Juta. Walaupun ramai yang berkata filem ini agak membosankan, tetapi filem ini berjaya memikat penonton ke pawagam kerana trailer yang cukup hebat serta menampilkan Ummi Nazeera sebagai hantu penanggal, arahan oleh Ellie Suriaty Omar.

Jadi bagaimana? Adakah anda puas hati filem-filem terlaris 2013 ini? Saya sejujurnya tidak menonton kesemua filem ini, tapi ada filem yang saya telah lihat. Dan seperti saya katakan di awal tadi, adakala filem yang cukup bagus tak semestinya akan memberikan kutipan jualan berjuta, dan sebuah filem yang tiada apa-apa 'isi' di dalamnya boleh menjadi sebuah filem box office jika tahu cara memikat penonton datang ke pawagam.

Sumber: Sisipan Sensasi Bintang, Kosmo

Blogger Boleh Mati Kalau Kerja 30 Jam!

Ya, jika anda seorang blogger yang sangat-sangat-sangat komited dan sanggup berada lama di depan komputer - atau dengan lebih tepat, membuat kerja selama 30 jam; anda berkemungkinan akan berakhir dengan kematian. Bukti dah ada, dan ianya berlaku pada seorang wanita bernama Mita Diran.

Wanita Copywriter Mati Kerja 30 Jam!

Wanita berkaca mata ini bukan figura terkenal, tetapi kematiannya telah menjadi bualan hangat di laman sosial. Mengapa tidaknya, dia sangat komited dengan kerja sehingga sanggup berjaga hanya untuk memastikan kerjanya disiapkan. Dia dikatakan banyak menghabiskan masa di pejabatnya, yang merupakan sebuah agensi pengiklanan.
Blogger Boleh Mati Kalau Kerja 30 Jam!

Berdasarkan status di akaun Twitter milik Mita Diran; dia dipercayai menjadikan minuman tenaga untuk terus kekal berjaga. Oleh kerana terlalu banyak mengambil minuman ini, jantungnya telah berhenti berfungsi. Bapanya berkata, Mita Diran telah bekerja selama 3 hari dan ditemui pengsan sebelum dibawa ke Hospital Pusat Pertamina. Manakala menurut rakan-rakan Mita, wanita itu sering mengambil minuman tenaga Kratingdaeng yang lebih dikenali di Malaysia sebagai Red Bull.

Berdasarkan pemeriksaan yang dijalankan, didapati jantung Mita gagal berfungsi yang dikaitkan dengan pengambilan minuman bertenaga serta kafein yang berlebihan.

Jadi rakan-rakan semua, elakkan dari perkara seperti ini berlaku pada anda. Saya tahu ramai sekarang yang semakin kuat bekerja untuk mendapat pendapatan lebih. Tapi, kalau dah bekerja tanpa henti, tanpa rehat, tanpa tidur secukupnya ... lama kelamaan ia bakal membawa padah. Berpada-padalah.

Sumber: Akhbar Kosmo 22 Disember 2013

22 Disember 2013

Majlis Walimah Tarikh Bertindan

Serba salah kalau jadi begini. Walimah banyak, kalau ikut hukum, wajib hadir tu. Biasalah apabila musim cuti sekolah, kenduri kahwin ada di mana-mana, dan saya pun tidak terkecuali mendapat beberapa jemputan dalam cuti sekolah. Tapi, yang jadi serba salah lebih sedikit adalah apabila majlis walimah tarikh bertindan sesama sendiri, sedara mara pula tu. Uhh memang payah nak buat keputusan.

Majlis Walimah Tarikh Bertindan

Situasi serba salah akan berlaku jika; saudara mara sebelah saya ada majlis sama dengan saudara mara sebelah isteri. Kalau ikutkan pangkat dalam kekeluargaan, memanglah kena lebihkan pada saya sebagai suami. Tetapi, atas dasar seorang suami yang melihat hubungan keduanya perlu dijaga, maka mesti usaha lakukan sesuatu agar hati dua pihak tidak terguris.

'Anak Buah' Mendirikan Rumahtangga, Jauh di Terengganu Maka Hadir Majlis Sebelah Perempuan di Perak


Lagi-lagi zaman sekarang yang sangat mudah fitnah berleluasa, kalau silap caturan, mungkin sampai terbibitkan dendam kesumat. Oh tanak jadi begitu.

Tips Pilih Hadir Majlis Walimah

Jadi, selalunya andai ada majlis 'berprofil' tinggi terbabit, saya dan isteri akan lihat .... walimah itu babitkan siapa. Jika pertaliannya agak jauh, maka bolehlah diletakkan dalam senarai terkebawah. Andai pangkat keluarga yang buat walimah tu lebih tinggi, maka jadilah ia walimah yang perlu hadir.

Contohnya, cucu saudara bernikah sebelah saya, dibandingkan dengan sepupu sebelah isteri - maka saya akan jadikan hadir majlis perkahwinan sebelah sepupu sebagai keutamaan.

Contoh lain, jika anak saudara sebelah isteri bernikah, dibandingkan dengan anak saudara sebelah saya bernikah ... maka perlu lakukan pembahagian, isteri pergi rumah sepupunya, dan saya pergi sebelah sepupu saya. Atau paling tidak berbahagikan masa - pergi masa nikah atau pergi semasa majlis kenduri.

Itu cara saya, agar memastikan majlis walimah tarikh bertindan tidak membawa kepada masam muka dan hasad dengki.

Anda pula bagaimana? Ada tips lain?

Trend Mok Bang Korea Selatan

Nampaknya Korea Selatan mula menakluki sedikit demi sedikit dunia internet. Dulu, video Gangnam Style menjadi viral seluruh dunia, malah menjadi ikutan ramai selebriti antarabangsa. Dan artis yang membawakannya secara tiba-tiba menjadi jutawan hanya kerana tarian yang awalnya dianggap bodoh dan melucukan. Terkini, Mok Bang menjadi satu lagi porno dunia internet terutama di Korea Selatan, sehingga membolehkan bintang Mok Bang yang dikenali sebagai The Diva mendapat pendapatan ribuan dollar.

Trend Mok Bang Korea Selatan

Apa itu Mok Bang? Mok Bang ialah satu aktiviti yang menunjukkan seseorang sedang makan malam dengan hebatnya. Apa yang hebatnya? Hebat kerana hidangan makan malam tersebut adalah sangat banyak dan perlu dihabiskan dalam tempoh masa yang lama. Erkkkk ... macam ini pun boleh jadi trend ke? Itu yang menjadi tanda tanya masa mula-mula baca mengenainya.

Pelik kan? Tapi sebab kepelikan itu ia menjadi unik, dan keunikkan ini orang nak lihat dan tengok. Andai kata anda seorang blogger boleh menampilkan sesuatu yang unik dan agak luar biasa, pasti orang mahu tahu dan in Sha Allah, andai impaknya bermanfaat, nama anda bakal tercatit dalam sejarah.

The Diva - Bintang Cantik Mok Bang

Berkata soal Mok Bang ini, ada seorang bintang telah dilahirkan menerusinya. Dikenali sebagai The Diva, wanita ini boleh memproleh pendapatan ribuan dollar hanya untuk membuat rakaman Mok Bang yang dilakukannya. Rakaman itu kemudian dimuat naik ke internet untuk dilihat ribuan, malah jutaan orang.


The Diva dilaporkan berbelanja sehingga puluh ribu ringgit hanya untuk membeli stok makanan dalam sebulan, dan dia boleh makan 30 biji telur goreng dan sekotak kaki ketam dalam satu-satu masa. Heh ... siapa yang tak mahu tengok seorang wanita cantik yang makan sebegitu banyak tetapi masih kekal slim dan menawan .. hehhehee...

Dia juga terkenal daripada yang lain dalam trend Mok Bang adalah disebabkan caranya yang berkomunikasi dengan penonton, dan bukan hanya merakamkan aksi kosong dia menjamu hidangan makan malam. Adakala dia bertanya dan menjawab soalan, ada kala dia menceritakan sesuatu terutama mengenai makanan yang sedang dipaparkan dan banyak lagi.

Jadi macamana pendapat anda mengenai Mok Bang ini? Agak-agak nanti trend ini akan melanda Malaysia ke?

Kredit: Kotaku

21 Disember 2013

Bisnes MLM Bisnes Orang Malas

Tersentap tak wahai rakan-rakan blogger yang menyertai bisnes MLM dengan tajuk entri saya ini? Haa, jangan terus buat kesimpulan ye, baca dulu sampai habis apa yang ingin saya sampaikan. Benarkah, bisnes MLM atau Multi Level Marketing merupakan bisnes untuk orang malas?

Mengapa keluar tajuk entri tersebut? Sebabnya ialah ada yang buat bisnes ini promosikan ia sedemikian. Dakwa orang-orang ini, kalau mahu buat bisnes yang mudah, yang boleh goyang kaki, hari-hari masuk duit tanpa perlu kerja keras - maka sertailah bisnes MLM.

Saya, sebagai seorang yang pernah menyertai MLM, sangkal apa yang mereka katakan itu. Bohong, semua itu bohong. Bisnes MLM bukan untuk mencari mereka yang malas bekerja, tetapi bisnes ini mencari mereka yang perlu kuat bekerja. Kalau anda tidak kerja keras, anda tidak akan dapat hasil.

Usah terpedaya dengan janji mereka yang mengatakan buat bisnes MLM boleh kaya dan untung cepat tanpa usaha keras. Itu janji palsu yang disebarkan hanya untuk merekrut orang bawahan. Target mereka hanyalah mahu dapatkan komisen keahlian yang sebenarnya bukan satu tujuan dalam bisnes MLM.

Ya, mungkin ada di antara anda skeptikal dengan bisnes MLM ini, seperti juga saya. Saya dah lama berhenti dari membuat bisnes MLM ini secara aktif. Kalau ada yang terkait tu pun hanyalah kerana saya mahu dapatkan produk yang dijual.

Banyak produk MLM adalah produk yang bagus, tapi marketing yang salah telah membuatkan produk-produk ini terjual secara paksa, dan bukan atas sebab ia merupakan satu produk yang elok untuk dicuba.

Bisnes MLM bukan bisnes orang malas, ia merupakan bisnes untuk mereka yang rajin usaha mempromosikan produk-produk yang tersedia oleh pihak syarikat MLM. Kalau anda mahu goyang kaki dan makan komisen hasil ahli ... baik lupakan, bukan apa, niat anda tu dah salah, maka cara juga akan jadi salah.

Dalam bisnes, dalam perniagaan ... produk itu yang perlu diutamakan. Elak janji perkara tak betul, tapi kongsikan perkara yang bermanfaat yang boleh dapat dari produk.

Oh ya, satu lagi .. pilih syarikat MLM yang ada ciri-ciri yang menonjolkan produk; sebab kalau sudah syarikat itu menggalakkan ahli-ahli cari ahli baru, maka ia jadilah sebuah syarikat yang berpaksi kepada duit semata dan bukan produk bermutu.

Elak tertipu.


Cara Berhenti Merokok Dengan Mudah

Cara berhenti merokok dengan mudah - Siapa perokok tegar dan berhasrat untuk berhenti dari tabiat merokok perlu baca entri ini. Kerana apa? Sebabnya ialah saya mahu kongsikan kepada anda mengenai cara untuk berhenti merokok secara mudah. Adakah ia berkesan? Anda perlu baca sehingga habis apa yang ingin saya sampaikan.

Memang tabiat berhenti merokok terutama bagi perokok tegar amat sukar sekali. Tidak dinafikan kalau ditanya pada mereka yang menghisap rokok, kebanyakkan akan memberikan seribu alasan - dan paling famous ialah susah, payah, sukar, tak boleh dan macam-macam lagi.

Mereka risau usaha yang dibuat akan putus di tengah jalan. Nak berhenti merokok perlukan semangat yang kuat. Bukan mudah tetapi tidak mustahil.

Cara Berhenti Merokok Dengan Mudah


Usaha nak berhenti merokok (jika ada) patut ada dorongan lain. Dan kerana itulah perokok tegar yang mahu berhenti merokok memerlukan produk ini - Vivix Shaklee.

Mengapa memilih produk ini?

Antara sebabnya ialah, anda hanya perlu makan untuk hilangkan ketagihan merokok ini. Makan apa? Hmm tentulah produk yang saya sebutkan tadi, iaitu Vivix Shaklee.

Berhenti merokok tanpa sokongan macam anda makan nasi tak ada lauk. Nasi belum tentu habis sepinggan kalau lauk tak ada, ye tak? Jadi, saya boleh katakan Vivix Shaklee ini menjadi pembantu anda dalam menjalankan misi murni menghapuskan ketagihan merokok.
Cara berhenti merokok dengan produk shaklee

Kesan pengambilan Vivix Shaklee akan membuatkan perokok merasa perkara berikut:

  • Rasa pahit dan busuk bila merokok
  • Rasa semput dan sesak bila merokok
Akibat dengan rasa yang sudah tidak macam dulu, akan ada dorongan untuk tidak lagi menjadikan rokok sebagai pelepas tension atau cara nak cari idea; seperti kebanyakkan alasan yang diberikan perokok tegar.

Jika anda mahu tahu lebih lagi mengenai cara berhenti merokok dengan mudah ini, anda bolehlah baca entri selanjutnya di sini - Cara Berhenti Merokok dengan Vivix Shaklee

Oh ya, entri ini ditulis bukan hanya untuk mereka yang merokok, tetapi kepada mereka yang mahukan orang tersayang mereka bebas dari belenggu rokok ini. Jika anda seorang isteri, kakak atau adik yang mahu orang yang menghisap rokok di sekeliling mereka berhenti, maka cuba dapatkan produk ini dan berikan sebagai hadiah kepada mereka. Katakan bahawa anda sayang mereka dan mahu mereka bersama dengan anda sehingga ke akhir hayat (bukan sebab bahana rokok).

Video Cara Berhenti Merokok dengan Mudah

 

[advertorial]

Cara Nak Jadi Agen Hartanah

Wow. Jarang saya nampak wanita nak kongsikan ilmu seperti ini. Bukan ilmu biasa ni, ia ilmu mengenai cara menjadi seorang agen hartanah. Selalu tu, yang saya nampak ramainya ialah lelaki. Dan saya sendiri agak terkejut apabila ia disediakan oleh seorang wanita bernama Iffah Zaimi, seorang Real Estate Negotiator terkenal di Malaysia.

Cara Nak Jadi Agen Hartanah

Iffah Zaimi telah sudi menulis sebuah ebook bertajuk Rahsia Ejen Hartanah dan berkongsi pengalaman dan ilmunya dalam bidang berkaitan. Dan apa yang menarik ialah, beliau memberitahu bahawa apa yang ditulis merupakan satu pembacaan santai yang sesuai bukan sahaja kepada lelaki-lelaki kacak yang ada kumis (atau tidak), malah kepada golongan suri rumah dan pelajar.
Cara jadi agen hartanah

Saya difahamkan ebook berkenaan ada perkara-perkara berikut:
  • Bagaimana memulakan kerjaya sebagai ejen hartanah?
  • Kerjaya sebagai ejen hartanah : Sebelum, semasa dan selepas
  • Terma-terma yang selalu digunakan dalam kerjaya ini
  • Proses-proses yang terlibat dalam penjualan sesebuah hartanah dalam bentuk flow chart, penerangan, jadual dan gambar 
  • Tugas utama sebagai ejen hartanah : Listing, Inspecting, Marketing, Viewing, Closing!
Jadi, kesimpulan mudah yang boleh saya katakan ialah ... ia mengajar cara nak jadi seorang agen hartanah. Berjaya atau tidak .. itu perkara kedua; tapi kalau mahu memulakan sesuatu kepada pasaran yang bernilai berbillion ringgit ini, maka tidak salah kalau mahu menimba ilmu.

Harga yang disyorkan untuk dapatkan cara menjadi agen hartanah ini ialah RM80; tetapi telah dikurangkan dengan harga menarik iaitu RM50. Dapatkan sekarang di sini - Rahsia Ejen Hartanah

Kalau-kalau anda terasa atau teringin .... boleh usyar dahulu apa yang patut, jangan risau ... anda tidak akan dikenakan sebarang bayaran walau sesen pun hanya untuk lihat gambar ebook Rahsia Ejen Hartanah yang serba merah ini.


20 Disember 2013

Persepsi Salah Bila Baca Blog Orang Lain

Saya membaca komen-komen yang masuk dalam entri-entri lepas. Ada yang membuatkan saya mendapat idea untuk menulis entri ini, iaitu berkaitan persepsi kita sebagai pembaca blog orang lain. Apa yang saya nak kongsikan adalah bukan cara kita membaca entri-entri yang ada, tetapi dari sudut lain ... berkaitan beberapa anggapan yang salah mengenai sesebuah blog.

Persepsi Salah Bila Baca Blog Orang Lain

Persepsi Salah Bila Baca Blog Orang Lain

Mari bersama saya, fikirkan akan beberapa perkara yang mungkin nanti boleh jadi isu dalam dunia blog Malaysia. Ini pendapat saya sahaja, tidak terlibat dengan mana-mana individu atau mana-mana pihak lain; samada ia berkaitan secara langsung atau tidak.

Blog Copy-Paste Dapat CPUV Nuffnang

Kita singgah satu blog, disebabkan satu entri, yang tunjukkan bahawa blog tersebut telah menerima banyak Buffered Earnings (BE) atau lebih mudah dikenali sebagai CPUV. Dalam entri tersebut, empunya blog tunjukkan pendapatan blog daripada pengiklanan Nuffnang yang berikan CPUV tersebut.

Sekali pandang, kita lihat di bahagian popular post, banyak entri-entrinya adalah entri berupa salin dan tampal, dan ada pula entri dari sumber berita. Mengapa blog begitu dapat CPUV walhal ramai blogger yang hebat beritahu, untuk dapatkan CPUV dari Nuffnang, entri perlu original, tak ada ciplak, bukan video itu ini yang diambil sana sini.

Tanggapan salah - Jangan lihat hanya pada beberapa entri yang jadi popular di blog tersebut, tetapi cuba lihat keseluruhan blog tersebut. Mungkin 10 daripada 100 entri sahaja yang merupakan entri dari sumber berita, atau merupakan entri salin tampal. Anda tidak boleh buat kesimpulan hanya pada pandangan 2-3 minit anda.

Dan perlu anda ingat, yang pilih untuk berikan CPUV serta advertorial Nuffnang adalah tertakluk pada pengiklan seperti Canon, Sony, Streamyx, Maxis, Digi, Samsung, Apple, dan banyak lagi. Mereka yang memilih. Jika mereka merasakan blog itu sesuai untuk letakkan CPUV, maka dapatlah. Nuffnang hanya bantu untuk berikan pilihan sahaja.

Blog Papar Pendapatan - Blogger Kaya Raya

Ada yang anggap blog yang sering papar income itu ini daripada blog adalah seorang blogger yang masyukkkk ... tetapi sebenarnya tidak. Itu merupakan entri psikologi sahaja. Saya sendiri akui, walaupun saya dapat banyak income menerusi pengiklanan blog dan juga affiliate - ia tidak menjadikan saya kaya raya, tetapi ia bukan juga menidakkan hakikat bahawa blog boleh jana pendapatan.

Tanggapan salah - Baca entri berkaitan income blogger tersebut sebagai pembakar semangat dan bonus untuk lebih berjaya dalam blogging; dan bukan menyatakan bahawa blogger yang papar income itu merupakan blogger kaya raya. Saya tidak nampak sangat jutawan internet Irfan Khairi tunjuk pendapatan pada pembaca blognya, begitu juga blogger seperti AbangEnsem yang memiliki harta sana sini menerusi rumah sewa dan pemilikan hartanah.

Blog Kongsi Entri Tutorial ialah Pakar Blogger

Maaf, andai ada yang anggap saya sebagai pakar blogger blogspot Malaysia. Saya belum sampai tahap itu lagi, walaupun saya banyak berikan tips, panduan, rahsia untuk menjadi blogger berjaya. Ya, saya akui saya masih belajar menjadi blogger terbaik. Dan dalam proses pembelajaran itu saya kongsikan apa yang saya telah tahu dan faham, serta buktikan menerusi amali yang saya guna di blog ini.

Begitu juga dengan ramai blogger lain, yang wujudkan blog tutorial dan yang kongsikan tutorial untuk buat itu ini dalam blog. Bukan semua mereka itu pakar dan tahu dengan mendalam mengenai apa yang mereka kongsikan, terutama sekali mengenai tutorial blog atau tips yang diberikan.

Tanggapan salah - Bila baca blog berkaitan tutorial, keep in mind bahawa apa yang mereka kongsikan itu bukan belajar dari buku teks sekolah atau dari mana-mana kolej. Ianya adalah berdasarkan pengalaman. Maka, sesiapa pun boleh jadi pakar dan bukan blogger yang hanya kongsi tutorial itu sahaja.

Blog Ramai Follower Adalah Blogger Popular

Blog je yang ada ramai follower, tapi ramai blogger yang ada blog ramai pengikut ini tidaklah sangat diketahui pun. Dan jangan terkejut andai orang yang sedang makan meja setentang dengan anda di gerai tepi jalan itu mungkin pemilik sebuah blog yang ada 20 ribu follower.

Tanggapan salah - blog yang ada pengikut ramai tak semestinya menjadikan pemilik blog itu popular dan dikenali. Malah, ramai blogger tersebut lebih suka low profile dan tidak menonjolkan diri. Populariti bukan tujuan mereka dalam dunia blog Malaysia.

Nak cerita lebih, nanti anda akan menguap keboringan dan merasakan apa yang saya tulis ini mengarut sahaja. Jadi, baik saya berhenti di sini, cuma fikir-fikirkan apa yang saya katakan dari awal sampai habis.

Apa Yang Saya Nak Sampaikan

Kesimpulannya ialah sebagai seorang pembaca blog .. jangan mudah melihat sesuatu dan terus melakukan kesimpulan mudah. Untuk menjadi seorang pembaca yang benar-benar tahu apa yang dibaca, kena baca dari A sampai Z dan lihat juga entri-entri berkaitan. Ramai antara kita termasuklah saya suka ambil jalan mudah, lalu berlakulah persepsi yang salah!



10 Gambar Menggemparkan Dunia 2013

Tahun 2013 bakal meninggalkan kita. Telah banyak perkara berlaku di dunia sepanjang 2013. Dan saya telah mencari sumber untuk berkongsi dengan anda perkara-perkara besar yang berlaku pada tahun 2013. Dan antaranya ialah gambar-gambar yang telah menggemparkan seluruh dunia pada tahun 2013.

Gambar-gambar ini ada yang suka, ada yang duka. Semuanya dilensakan oleh jurugambar-jurugambar profesional yang berada di kawasan atau tempat peristiwa itu berlaku. Dan kebanyyakannya telah dilaporkan oleh agensi-agensi berita antarabangsa termasuklah dari Yahoo News, Reuters serta AFP.

10 Gambar Menggemparkan Dunia 2013

Mari kita lihat apa peristiwa besar tersebut, dan kisah di sebalik gambar yang dikongsikan ini.

Gambar Mangsa Runtuhan Plaza Rana

Seorang warga Bangladesh memeluk seorang wanita, keduanya merupakan mangsa runtuhan bangunan Plaza Rana. Runtuhan bangunan mengeluarkan pakaian ini berlaku di Savar, berdekatan Dhaka, Bangladesh pada 25 April, 2013. Runtuhan tersebut mengorbankan 1,129 orang.

Gambar Lelaki Terjun Dari Plaza LDA yang Terbakar

Seorang lelaki terjatuh dari bangunan tinggi yang terbakar di tengah Lahore, Pakistan. Kejadian ini dirakamkan pada 9 Mei 2013. Kebakaran telah berlaku di tingkat 7 Plaza LDA yang kemudian merebak ke bahagian atas bangunan. Dilaporkan sekurang-kurangnya 3 orang terjun atau terjatuh dari bangunan tersebut untuk menyelamatkan diri.

Foto Budak Lelaki di China yang Mata Dicungkil Keluar

Di Taiyuan, wilayah Shanxi, seorang kanak-kanak lelaki berusia 6 tahun dikorek atau dicungkil matanya, dipercayai oleh ibu saudara kanak-kanak tersebut. Gambar di atas dirakamkan bersama ibu kanak-kanak tersebut ketika memohon bantuan kewangan di sebuah hospital di wilayah berkenaan pada 3 September 2013. Kisah ini telah menggemparkan seluruh rakyat China.

Foto Seseorang Terjun Bunuh Diri dari Jambatan di China

Gambar menunjukkan seseorang telah terjun dari Jambatan Sungai Wuhan Yangtze di wilayah Hubei, China pada 7 Februari 2013. Diberitakan ada pasangan terjun bunuh diri dalam kabut jerebu yang melanda. Mereka terjun seorang selepas seorang, laporan menyebut pasangan tersebut masih tidak ditemui dan kemungkinan tipis untuk hidup.

Gambar Sami Sri Lanka Bakar Diri

Seorang Sami Buddha dari Sri Lanka, Bowatte Indaratane membakar diri di tengah bandar Kandy pada 24 Mei 2013. Kejadian ini berlaku sebagai bantahan kepada penyembelihan lembu yang dilakukan di negara tersebut.

Foto Roona Begum

Roona Begum, kanak-kanak yang mengidap penyakit Hydrocephalus bersama ibunya Fatima Khatun. Penyakit ini adalah berkaitan pengumpulan air di bahagian cerebrospinal otak. Gambar dirakamkan pada 13 April 2013 di kediaman mereka di kampung Jirania, Agartala, Agartala adalah sebuah pekad di negeri Tripura.

Gambar Bayi Diselamatkan dari Saluran Pembentungan

Gambar di atas merupakan rakaman dari sebuah futej AFPTV yang diterima pada 28 Mei 2013. Futej berkenaan menunjukkan penyelamat sedang membuka saluran pembentungan (saluran paip najis) untuk menyelamatkan bayi baru lahir yang tersekat setelah 'disalurkan' menerusi sebuah lubang tandas. Kejadian ini berlaku di bandar Jinhua, bahagian timur wilayah Zhejiang.

Foto Bangkai Gajah Tersekat di Jambatan Keretapi

Foto menunjukkan bangkai gajah yang tesekat di sebuah jambatan keretapi di Khunia, dalam lingkungan daerah Jalpaiguri, negeri Timur India iaitu Bengal Barat pada 14 November 2013. Sekurang-kurangnya 7 ekor gajah mati selepas sebuah keretapi penumpang melanggar sekumpulan gajah yang sedang menyeberang landasan ketika itu.

Gambar dan cerita selebihnya boleh anda baca di sini - Yahoo News - 10 Photos That Shocked The World 2013


Disaman Kerana Pelekat Kereta Gambar Nik Aziz?

Aiseh. Takkan kerana pelekat kereta yang ada gambar Tuan Guru Nik Aziz, kereta milik pelajar disaman? Tak patutlah kalau gitu. Tapi andai disaman kerana kesalahan lalulintas atau jalanraya, maka ok ... saya boleh terima. Biar logiklah sedikit. Stiker je pun.

Disaman Kerana Pelekat Kereta Gambar Nik Aziz?

Saya tak pasti adakah benar apa yang didakwa oleh orang yang kena saman. Dia seorang pelajar UiTM, didenda kerana kesalahan lalulintas dan kerana lekat stiker ada wajah Nik Aziz. Cuba lihat gambar yang saya sertakan ni. Kejadian ini dilaporkan berlaku di Kampus UiTM Seri Iskandar, Perak.

Saya dapatkan gambar dan cerita ini daripada Yahoo News. Menurut sumber asal dari The Malaysian Insider; gambar kereta yang dikunci dan surat saman yang diterima pelajar tersebut tersebar di laman sosial termasuk akaun Facebook bekas menteri besar Kelantan itu. Lalu mengundang lebih 23 ribu Likes.... perghhh viral tu.

Kebanyakan pengguna internet menyelar tindakan tidak demokratik UiTM itu yang menghalang pelajar mereka untuk mengekspresikan pendirian politik.

Ramai yang luah pendapat yang adanya buat saya nak tergelak kerana kelucuan. Tapi dalam kelucuan itu, ada sinis dan ada kebenarannya.

Apa kata anda? Patut ke tak patut? Disaman sebab letak pelekat kereta yang ada gambar pemimpin yang disegani pemilik kenderaan? Pembangkang ... kena saman. Kalau letak stiker yang kaler biru tu .... kena saman gak ... ok.


Servis Nissan di Bandar Perda Bukit Mertajam

Al kisahnya meter sudah terlebih 25,000 KM; sebelum jadi apa-apa yang tidak diingini, maka saya perlu melakukan servis berkala pada kenderaan. Saya merupakan pelanggan setia di Pusat Servis Nissan Bandar PERDA, Bukit Mertajam ni. Alhamdulillah, servis di sini bagus dan saya suka. Ada sebab lain kenapa saya suka melakukan servis kenderaan di sini ... baca entri ini sehingga habis untuk tahu mengenainya.

Servis Nissan di Bandar Perda Bukit Mertajam

Memiliki kenderaan bermakna anda ada tanggungjawab khusus kepada kenderaan anda. Anda mesti memastikan kondisinya sentiasa dalam keadaan terbaik. Bukan apa, jika ada masalah kelak, yang bakal pening kepala adalah anda sendiri, ye tak?
Servis kereta di TCEAS Nissan di Perda
Sempat juga buat draf untuk blog saya
Badan pun ada masa perlu rehat. Apatah lagi sebuah kenderaan buatan manusia. Lagipun kenderaan seperti kereta yang diguna hampir setiap hari. Sebelum kereta tak semena-mena masuk ke bengkel kereta, lebih baik buat pencegahan perlu. Fikir, dari berhabis beribu kerana enjin dah lepuh, timing belt putus, bateri kong, enjin rosak dan macam-macam lagi, biarlah beratus dikeluarkan bagi memastikan enjin kereta, pengendalian dan segala mengenai kereta berada di dalam tip top, ye tak?

Menyesal sekarang kejap je, jangan menyesal kemudian yang boleh buat jadi tak tentu hala.

Saya punyai kereta jenis Nissan. Dan saya memang menggunakan pusat servis Nissan yang berdaftar. TCEAS Nissan di PERDA adalah destinasi saya apabila mahu melakukan servis berkala. Buat masa ini, belum pernah terlepas, cuma had je sudah terlebih daripada sepatutnya. Saya pergi ke TCEAS Nissan supaya saya dapat barang ganti berkualiti dan original, serta memastikan khdimat servis dijalankan oleh mereka yang benar-benar pakar mengenainya.
Servis kereta di TCEAS Nissan di Perda
Anak saya dok layan TV skrin besar yang ada di ruang rehat

TCEAS Nissan di PERDA memang bagus. Dalam ruang rehat, ada Wifi dan ada minuman percuma. Malah ada TV skrin leper dengan rangkaian Astro tersedia. Minuman percuma ada pelbagai, ada Milo, ada Nescafe, ada teh tarik. Ada sejuk, ada panas. Dan kalau masa-masa tertentu pula, ada biskut dan makanan ringan disediakan.

Apa yang dibuat oleh mereka adalah untuk memastikan pelanggan yang dah pernah datang, akan datang lagi. Disediakan semua keselesaan ... pelanggan seronok ... terus pikat untuk buat servis lagi.

Maka, kalau anda berblog, anda perlu juga lakukan seperti apa yang TCEAS Nissan ni buat. :) Itupun jika mahu mereka yang singgah di blog anda untuk datang lagi..... lagi .. dan lagi..


19 Disember 2013

Hanya Kerana Bekalan Air Tiada

Air. Hari tu saya dah cakap betapa pentingnya air untuk manusia. Dan tengok, saya buktikan bahawa tanpa air, manusia jadi tak keruan. Hanya menerusi satu entri informasi berkaitan ketiadaan bekalan air di Selangor dan Kuala Lumpur, trafik blog ini melonjak lebih 10 ribu sehari! Bekalan air tiada, blog dapat trafik....hehehehe

Satu informasi yang bersifat kritikal memang disukai ramai, terutama pencari maklumat. Sifat desperate yang ada telah membolehkan blog saya menerima trafik tanpa disangka. Nasib baik ia merupakan informasi sebenar yang saya kongsi dan bukan entri ntah apa-apa yang boleh buat orang yang baca rasa geram cam nak gigit telinga.

Hanya Kerana Bekalan Air Tiada

Alhamdulillah, 10 ribu pageviews dijana pada 17 Disember 2013, memberikan maklumat mengenai kawasan-kawasan yang terjejas dengan keputusan bekalan air bersih yang telah diumumkan oleh Puspel. Harapnya entri itu bukan sahaja menggembirakan saya tetapi memberikan maklumat berguna pada mereka yang terjejas dengan masalah ini.
Tips dapat trafik menerusi Facebook


Tahu apa yang telah saya buat? Saya mula kesan entri tersebut mula dapat perhatian pada 16 Disember, lalu saya giatkan lagi sebaran dengan Google+ dan tweet entri terbabit, termasuk juga berkongsi informasi tersebut di beberapa fanpage tertentu di Facebook.
Tips dapat trafik menerusi Facebook dari hasrulhassan.com

Bantu Orang Lain Dengan Cara Kongsi Informasi

Walaupun entri ini tidak ada kena mengena dengan diri saya secara langsung, tapi saya ada kawan-kawan yang tinggal di Selangor dan Kuala Lumpur. Saya mungkin bebas daripada masalah tersebut, tapi apa yang mampu saya buat ialah menyebarkan informasi mengenai gangguan bekalan air di Selangor dan Kuala Lumpur kepada rakan-rakan dan teman menerusi laman sosial. Nak tulis menerusi SMS ... errkk banyak guna modal tu .. hehehhee...

Tak sangka kerana kongsi di Facebook, entri tersebut menerima hampir 1000 likes dan boleh dikatakan antara entri blog saya yang dapat jadi viral kecil dalam laman sosial.

Anda juga boleh kongsi dan berikan manfaat pada orang lain; dan in Sha Allah, dengan niat mahu bantu apa yang terdaya, blog anda akan dapat tempiasnya.

18 Disember 2013

Sukarnya Menjadi Blogger Sepenuh Masa

Memang sukar menjadi blogger sepenuh masa, kerana apa? Kerana apabila anda mahukan blog anda terus bertahan, perlu pastikan blog dikemaskini dengan baik. Pengunjung sering mahukan sesuatu yang baru, jadi menjadi blogger sepenuh masa mesti cekap akal bagi memastikan entri yang dihasilkan terus relevan dengan blog.

Sukarnya Menjadi Blogger Sepenuh Masa

Sukarnya Menjadi Blogger Sepenuh Masa

Ada blogger yang telah berjaya dengan jenama blog sendiri. Mereka itu blogger cekal dalam mengharungi cabaran dalam dunia blog. Sebut sahaja nama blogger Ben Ashaari, Kujie, Anarm, Denaihati, Broframestone, Fatin Liyana, Hanis Zalikha, Redmummy, Nisa Kay, Mat Gebu, Mialiana, Melastik Bintang dan ramai lagi ... akan ada yang terus terbayang entri-entri penghasilan blogger tersebut. Malah, ada yang terus ingat rekabentuk, header blog tersebut tanpa perlu pun berada di depan komputer.

Kejayaan seorang blogger memang sukar diukur, hatta dengan mempunyai piala dan award.

Blogger sepenuh masa perlu yakin akan kemampuan diri sendiri, dan sentiasa memikirkan apa yang perlu dipersembahkan dalam blog mereka. Paling tidak, seminggu dunia blog Malaysia perlu ada 3-4 entri yang diterbitkan.
Sukarnya Menjadi Blogger Sepenuh Masa

Blogger ini bukan hanya terikat kepada pembaca dan pengunjung setia blog mereka, tetapi terikat kepada pengiklan (jika ada) bagi memastikan pengiklan mendapat manfaat sepatutnya. Malah, blogger penuh masa perlu sentiasa alert dengan persekitaran dan isu semasa yang ada kaitan dengan blog.

Menjadikan blog sentiasa relevan memang payah, apatah lagi apabila blog sudah dikenali sebagai sebuah blog yang sentiasa memberikan yang terbaik. Trafik juga menjadi satu perkara yang perlu dititik-beratkan. Tanpa trafik, blogger sepenuh masa sukar nak cari makan.

Jadi, jangan terkejut andai seorang blogger sepenuh masa perlu bekerja keras bagi memastikan trafik blog sentiasa mengujakan, bukan sahaja kepada pemilik blog tetapi juga pengunjung, pembaca dan bakal pengiklan.

Gambar Puteri Erma Edlinda - Bakal Isteri Aril AF

Wordless Wednesday - Setiap hari rabu semua blogger seluruh dunia akan menerbitkan satu entri gambar tanpa meletakkan apa-apa keterangan untuk menjelaskan gambar tersebut. Terpulang pada pengunjung untuk buat intreprestasi dan komen mengenainya. Gambar yang cantik dan hebat akan menerangkannya tanpa perlu sebarang kata-kata.

Gambar Puteri Erma Edlinda - Bakal Isteri Aril AF






Kredit: Facebook Puteri Erma Edlinda