Widget Carian Untuk Blogger

Tadi saya menguji widget carian yang disediakan oleh blogger (blogspot.com) tapi nampaknya gagal berfungsi. Maka, saya telah cari alternatif untuk meletakkan widget carian di blog ini. Alhamdulillah, saya jumpa cara lain untuk meletakkan widget carian dengan cara mudah. Ada banyak widget lain, tapi agak komplikated (ada ke ejaan camni?).

Widget carian ini simple sahaja. Malah, saya dapati ia akan bantu blog meningkatkan pageviews. Saya dapatkan widget ini daripada W2B, salah sebuah blog yang sering saya singgah untuk dapatkan widget-widget blogspot yang serba cool.

Jadi, seandainya blog anda ada masalah dengan kotak carian edisi blogger, bolehlah cuba gunakan widget ini pula. Sangat mudah untuk masukkan dalam blog, terutama di bahagian sidebar.

Hanya salin kod HTML di bawah ini dan masukkan sebagai Add HTML/Javascript.


Anda boleh berikan sedikit keunikan dengan kotak carian anda dengan ubah perkataan "Search this blog .." dengan perkataan anda sendiri, selain menukar butang Value="Search" dengan menjadi Value="Cari Benda Tersembunyi ..." atau yang seumpamanya. Ikut suka anda. :)

Atau boleh cuba cara ini... seandainya yang kat atas ini tidak berjaya.


Selamat mencuba.

Widget Carian Untuk Blogger

{ 11 comments.. read them below or add one }

Diyana Hani Diyana Hani November 22, 2013
sangat membantu entry hh..thanks for sharing hh
fairus mohamad noor fairus mohamad noor November 22, 2013
singgah mlm..nanti nak try pasang..tq share ye bro
Rina Awie Rina Awie November 22, 2013
Blog sya blm lengkap lagi...thanks atas perkongsian...amat mmbantu pd org mcm sya yg baru nk bjinak2 dgn blog ni...
awanflufy awanflufy November 22, 2013
mcm tu rupanya... senang la lepas ne klu2 widget carian bawaan blogger buat hal, blh guna cara ne.. thanks bro HH :)
nur faizuddin nur faizuddin November 23, 2013
widget untuk blogspot always in my heart...cewaaahh :D
Maszie Fatah Maszie Fatah November 23, 2013
boleh buat ler...tq sharing
Sukma Haron Sukma Haron November 23, 2013
ohh...boleh di apply kat blog...thanks...
Mas Zull Mas Zull April 07, 2014
assalamualaikum hh...perkongsian yg menarik...:)
KEDAI ONLINE MURAH kedaionlinemy.com KEDAI ONLINE MURAH kedaionlinemy.com December 24, 2014
bila dah masuk bab coding ni yang pning skit..adehhh - kedaionlinemy.com

Terima kasih kerana sudi tinggalkan komen. Komen anda adalah tanggungjawab anda. Jika anda dapati ada mana-mana link tidak berfungsi di dalam blog ini, sila beritahu saya ye.

Untuk peluang pengiklanan, sila email saya menerusi ruangan 'Contact'. Terima kasih.