Langkau ke kandungan utama

Widget Carian Untuk Blogger

Tadi saya menguji widget carian yang disediakan oleh blogger (blogspot.com) tapi nampaknya gagal berfungsi. Maka, saya telah cari alternatif untuk meletakkan widget carian di blog ini. Alhamdulillah, saya jumpa cara lain untuk meletakkan widget carian dengan cara mudah. Ada banyak widget lain, tapi agak komplikated (ada ke ejaan camni?).

Widget carian ini simple sahaja. Malah, saya dapati ia akan bantu blog meningkatkan pageviews. Saya dapatkan widget ini daripada W2B, salah sebuah blog yang sering saya singgah untuk dapatkan widget-widget blogspot yang serba cool.

Jadi, seandainya blog anda ada masalah dengan kotak carian edisi blogger, bolehlah cuba gunakan widget ini pula. Sangat mudah untuk masukkan dalam blog, terutama di bahagian sidebar.

Hanya salin kod HTML di bawah ini dan masukkan sebagai Add HTML/Javascript.


Anda boleh berikan sedikit keunikan dengan kotak carian anda dengan ubah perkataan "Search this blog .." dengan perkataan anda sendiri, selain menukar butang Value="Search" dengan menjadi Value="Cari Benda Tersembunyi ..." atau yang seumpamanya. Ikut suka anda. :)

Atau boleh cuba cara ini... seandainya yang kat atas ini tidak berjaya.


Selamat mencuba.


Komen Pembaca ...

  1. sangat membantu entry hh..thanks for sharing hh

    BalasPadam
    Balasan
    1. bila dah masuk bab coding ni yang pning skit..adehhh - kedaionlinemy.com

      Padam
  2. singgah mlm..nanti nak try pasang..tq share ye bro

    BalasPadam
  3. Blog sya blm lengkap lagi...thanks atas perkongsian...amat mmbantu pd org mcm sya yg baru nk bjinak2 dgn blog ni...

    BalasPadam
  4. mcm tu rupanya... senang la lepas ne klu2 widget carian bawaan blogger buat hal, blh guna cara ne.. thanks bro HH :)

    BalasPadam
  5. widget untuk blogspot always in my heart...cewaaahh :D

    BalasPadam
  6. boleh buat ler...tq sharing

    BalasPadam
  7. ohh...boleh di apply kat blog...thanks...

    BalasPadam
  8. assalamualaikum hh...perkongsian yg menarik...:)

    BalasPadam

Catat Ulasan

Terima kasih kerana sudi tinggalkan komen. Komen anda adalah tanggungjawab anda. Jika anda dapati ada mana-mana link tidak berfungsi di dalam blog ini, sila beritahu saya ye.

Untuk peluang pengiklanan, sila email saya menerusi ruangan 'Contact Me'. Terima kasih.