07 Oktober 2013

Widget Menu Efek Bersinar

Dah lama saya tak kongsikan widget dalam blog ini. Bukan apa, saya dapati ramai dah rakan-rakan blogger yang kongsi widget serta gajet best-best dan menarik di blog mereka. Hanya Google, dah boleh dapat tutorial macam-macam. Tapi, yelah ... apa salahnya kongsi ye tak? Ok, saya nak kongsikan satu widget khas untuk mencantikkan menu blog. Ia boleh berikan efek bersinar gitu ...

Menu adalah perkara yang perlu dititik-beratkan oleh blogger Malaysia. Ia penting supaya ia boleh memberikan pengalaman menarik buat pengunjung dan pembaca blog. Selain nampak unik, ia boleh menjadi satu daya tarikan visual. Yelah, ramai pengunjung suka blog yang cantik .. tak gitu?


Widget Menu Efek Bersinar

Mudah sahaja, anda hanya perlu salin kod yang saya berikan ini dan letakkan di sidebar. Add Javascript/HTML... mudah je kan?

Selain memberikan kemudahan navigasi dalam blog, menu boleh berikan blog anda kelebihan untuk tambah pageviews, selain membolehkan beberapa entri dikumpulkan dalam satu katakunci untuk mudah baca.

Kod ini tak memberatkan blog memandangkan ia menggunakan pendekatan CSS dalam menyerlah menu di dalam blog anda. Cubalah.

Oh ya, jangan lupa untuk tukarkan link saya dalam kod itu dengan link kepunyaan anda ye ... :)

Sumber asal: Blogger Tutorials

Blogger berusia 40an dari Penang. Sudah berumahtangga dan mempunyai 4 cahayamata. Menulis sejak tahun 2007.

12 Komen

Assalam.
Terima kasih ya Tuan HH berikan kod.

tq
berjaya buat.tapi kalau nak tukar color macam mana ye?boleh tak

ganti kod ini - http://1.bp.blogspot.com/-e8VrFODNr7s/T2TK3jW0ZYI/AAAAAAAAALA/wH-oW-79nzA/s1600/noop-menu-blogger.png

Yang merupakan background kepada menu tersebut dengan background kepunyaan anda.

siapada efek lagi tu..hu3..yg lampu lip lap tak de ke bro

tapi kalau nak buat kat header blog macam mana yea HH....? tak mahu letak kat sidebar...boleh kan....

ohh...saya dah dapat...thanks HH....

deno pun ada tab menu^^ jom baca ttg SLE di tab menu deno? hehe :)

terima ksih , nak try lah nanti :)

t,kasih.dah boh kt blog tapi mcmana nak pautkan dgn bahan2nya,

Promosi baikkkkk nampak ...

Tukarkan URL blog saya tu dengan URL blog anda (URL ke pautan yang anda nak letak 'bahan' tu)


EmoticonEmoticon