Langkau ke kandungan utama

Widget Menu Efek Bersinar

Dah lama saya tak kongsikan widget dalam blog ini. Bukan apa, saya dapati ramai dah rakan-rakan blogger yang kongsi widget serta gajet best-best dan menarik di blog mereka. Hanya Google, dah boleh dapat tutorial macam-macam. Tapi, yelah ... apa salahnya kongsi ye tak? Ok, saya nak kongsikan satu widget khas untuk mencantikkan menu blog. Ia boleh berikan efek bersinar gitu ...

Menu adalah perkara yang perlu dititik-beratkan oleh blogger Malaysia. Ia penting supaya ia boleh memberikan pengalaman menarik buat pengunjung dan pembaca blog. Selain nampak unik, ia boleh menjadi satu daya tarikan visual. Yelah, ramai pengunjung suka blog yang cantik .. tak gitu?

Widget Menu Efek Bersinar

Mudah sahaja, anda hanya perlu salin kod yang saya berikan ini dan letakkan di sidebar. Add Javascript/HTML... mudah je kan?

Selain memberikan kemudahan navigasi dalam blog, menu boleh berikan blog anda kelebihan untuk tambah pageviews, selain membolehkan beberapa entri dikumpulkan dalam satu katakunci untuk mudah baca.

Kod ini tak memberatkan blog memandangkan ia menggunakan pendekatan CSS dalam menyerlah menu di dalam blog anda. Cubalah.

Oh ya, jangan lupa untuk tukarkan link saya dalam kod itu dengan link kepunyaan anda ye ... :)

Sumber asal: Blogger Tutorials


Dah baca post berikut:

advertisement


Komen Pembaca ...

  1. Assalam.
    Terima kasih ya Tuan HH berikan kod.

    BalasPadam
  2. tq
    berjaya buat.tapi kalau nak tukar color macam mana ye?boleh tak

    BalasPadam
    Balasan
    1. ganti kod ini - http://1.bp.blogspot.com/-e8VrFODNr7s/T2TK3jW0ZYI/AAAAAAAAALA/wH-oW-79nzA/s1600/noop-menu-blogger.png

      Yang merupakan background kepada menu tersebut dengan background kepunyaan anda.

      Padam
  3. siapada efek lagi tu..hu3..yg lampu lip lap tak de ke bro

    BalasPadam
  4. tapi kalau nak buat kat header blog macam mana yea HH....? tak mahu letak kat sidebar...boleh kan....

    BalasPadam
  5. ohh...saya dah dapat...thanks HH....

    BalasPadam
  6. deno pun ada tab menu^^ jom baca ttg SLE di tab menu deno? hehe :)

    BalasPadam
  7. terima ksih , nak try lah nanti :)

    BalasPadam
  8. t,kasih.dah boh kt blog tapi mcmana nak pautkan dgn bahan2nya,

    BalasPadam
  9. Tukarkan URL blog saya tu dengan URL blog anda (URL ke pautan yang anda nak letak 'bahan' tu)

    BalasPadam

Catat Ulasan

Terima kasih kerana sudi tinggalkan komen. Komen anda adalah tanggungjawab anda. Jika anda dapati ada mana-mana link tidak berfungsi di dalam blog ini, sila beritahu saya ye.

Untuk peluang pengiklanan, sila email saya menerusi ruangan 'Contact Me'. Terima kasih.

Popular

Lubuk Tudung dan Telekung Harga Murah

Cari lubuk tudung dan telekung dengan harga murah? Aha .. kalau anda seorang peniaga untuk pakaian wanita terutama menjual tudung dan telekung .. anda tentu mahu pergi ke tempat yang akan saya nyatakan nanti.

Ia adalah tempat di mana anda boleh dapat pelbagai jenis pakaian wanita dari tudung, telekung, skarf, blouse, jubah, seluar serta kain ela. Yang menariknya ialah, ada di antaranya adalah dari jenama-jenama terkenal tapi dengan harga yang mampu buat anda memborong sampai sepuluh hingga dua puluh helai dengan senyuman manis.
Lubuk Tudung dan Telekung Harga Murah Lubuk yang saya maksudkan ialah Pasar Kemboja Parit Buntar. Ia merupakan tempat setempat yang menjual pakaian wanita dengan harga murah dan berpatutan. Pasar Kemboja ini unik kerana ia terletak di dua sempadan negeri iaitu Perak dan Pulau Pinang.

Jika anda ke sini, anda tentu terkejut apabila mendapati ada peniaga-peniaga ini datangnya dari seluruh Malaysia. Malah ada yang datang dari kawasan beli-belah terkenal tatkala Ram…

Bahaya Makan Ikan Haruan Untuk Ibu Bersalin Caesarean

Terkejut. Saya selama ini ingat bahawa ikan haruan ini, baik ikan segar mahupun pati ikan haruan beri kesan terbaik untuk penyembuhan luka. Hmm rupanya, kesan positif penyembuhan tersebut adalah bergantung dengan metabolisma dan keadaan tubuh seseorang. Saya baru dapat tahu bahawa bahaya makan ikan haruan ini terutama untuk ibu/isteri yang bersalin secara pembedahan caesarean.

Serius, Saya betul-betul tak tahu, malah ketika isteri saya dalam minggu akhir untuk melahirkan anda .. saya dah belikan satu set pati ikan haruan berharga RM39. Isteri saya pula dah carikan bekalan ikan haruan segar menerusi rakan-rakan pejabatnya.
Bahaya Makan Ikan Haruan Untuk Ibu Pantang Bersalin Secara Bedah Caesarean Sebelum ini, isteri saya bersalin secara normal. Memang ketika dalam pantang bersalin, isteri saya akan makan ikan haruan dan juga pati ikan haruan. Ikan haruan memang dikenali mempunyai nilai kebaikan untuk penyembuhan luka. Semua orang tahu akan perkara ini.

Malah, makan ikan haruan telah me…

Bawa 'Pelancong' Dari Singapura Shopping Pasar Kemboja - Rezeki Sebagai Tour Guide

Rezeki Allah S.W.T ini boleh hadir dari banyak sumber. Kadang tak terfikir pun. Alhamdulillah, baru-baru ini saya ditakdirkan Allah S.W.T untuk kenal sebuah keluarga dari Singapura yang datang ke Parit Buntar untuk urusan pernikahan anak lelaki mereka. Alang dah datang untuk hadiri majlis, maka mereka ambil peluang untuk 'melancong' dan ketahui tempat menarik di Parit Buntar.

Saya memang tidak sangka. Bermula dengan sebuah pertanyaan menerusi email, sehinggalah kami bertemu dan menjadi mesra.
Bawa 'Pelancong' Dari Singapura Shopping di Pasar Kemboja Semuanya disebabkan oleh blog post atau entri blog ini yang menjadi bacaan dan rujukan mereka. Disebabkan tulisan saya mengenai Pasar Kemboja di Parit Buntar, saya telah dihubungi oleh salah seorang ahli keluarga dari Singapura ini, mahukan bantuan saya dalam bentuk servis berbayar untuk bawa mereka bershopping di Pasar Kemboja.

Dan nak dijadikan cerita pula, perkahwinan anak mereka adalah dengan salah seorang anak bekas ra…