Widget Menu Efek Bersinar

Dah lama saya tak kongsikan widget dalam blog ini. Bukan apa, saya dapati ramai dah rakan-rakan blogger yang kongsi widget serta gajet best-best dan menarik di blog mereka. Hanya Google, dah boleh dapat tutorial macam-macam. Tapi, yelah ... apa salahnya kongsi ye tak? Ok, saya nak kongsikan satu widget khas untuk mencantikkan menu blog. Ia boleh berikan efek bersinar gitu ...

Menu adalah perkara yang perlu dititik-beratkan oleh blogger Malaysia. Ia penting supaya ia boleh memberikan pengalaman menarik buat pengunjung dan pembaca blog. Selain nampak unik, ia boleh menjadi satu daya tarikan visual. Yelah, ramai pengunjung suka blog yang cantik .. tak gitu?

Widget Menu Efek Bersinar

Mudah sahaja, anda hanya perlu salin kod yang saya berikan ini dan letakkan di sidebar. Add Javascript/HTML... mudah je kan?

Selain memberikan kemudahan navigasi dalam blog, menu boleh berikan blog anda kelebihan untuk tambah pageviews, selain membolehkan beberapa entri dikumpulkan dalam satu katakunci untuk mudah baca.

Kod ini tak memberatkan blog memandangkan ia menggunakan pendekatan CSS dalam menyerlah menu di dalam blog anda. Cubalah.

Oh ya, jangan lupa untuk tukarkan link saya dalam kod itu dengan link kepunyaan anda ye ... :)

Sumber asal: Blogger Tutorials

{ 12 comments.. read them below or add one }

mahmud thalut mahmud thalut October 07, 2013
Assalam.
Terima kasih ya Tuan HH berikan kod.
me_ fara me_ fara October 07, 2013
tq
berjaya buat.tapi kalau nak tukar color macam mana ye?boleh tak
HASRUL HASSAN HASRUL HASSAN October 07, 2013
ganti kod ini - http://1.bp.blogspot.com/-e8VrFODNr7s/T2TK3jW0ZYI/AAAAAAAAALA/wH-oW-79nzA/s1600/noop-menu-blogger.png

Yang merupakan background kepada menu tersebut dengan background kepunyaan anda.
kucha lana kucha lana October 07, 2013
siapada efek lagi tu..hu3..yg lampu lip lap tak de ke bro
Sukma Haron Sukma Haron October 07, 2013
tapi kalau nak buat kat header blog macam mana yea HH....? tak mahu letak kat sidebar...boleh kan....
Sukma Haron Sukma Haron October 07, 2013
ohh...saya dah dapat...thanks HH....
deno deno October 08, 2013
deno pun ada tab menu^^ jom baca ttg SLE di tab menu deno? hehe :)
rodiyatul akmar rodiyatul akmar October 09, 2013
terima ksih , nak try lah nanti :)
Khairul Amizi Yaacob Khairul Amizi Yaacob November 22, 2013
t,kasih.dah boh kt blog tapi mcmana nak pautkan dgn bahan2nya,
HASRUL HASSAN HASRUL HASSAN November 22, 2013
Promosi baikkkkk nampak ...
HASRUL HASSAN HASRUL HASSAN November 22, 2013
Tukarkan URL blog saya tu dengan URL blog anda (URL ke pautan yang anda nak letak 'bahan' tu)

Terima kasih kerana sudi tinggalkan komen. Komen anda adalah tanggungjawab anda. Jika anda dapati ada mana-mana link tidak berfungsi di dalam blog ini, sila beritahu saya ye.

Untuk peluang pengiklanan, sila email saya menerusi ruangan 'Contact'. Terima kasih.