Kesukaran Seorang Blogger

Susah ke nak buat blog? Uhhh .... sekarang ni, buat sesapa menggunakan khidmat Google/Blogspot .... saya boleh katakan hampir siapa sahaja boleh membina blog. Hanya 5 minit, anda dah boleh adakan sebuah blog ringkas.

Kesukaran Seorang Blogger

Buat blog tak susah .... tapi yang sukarnya ialah untuk mendapatkan trafik, maintain trafik tu ... dan terus-terusan memastikan blog itu sentiasa 'hidup'.

Blog anda perlu terus update agar ia dapat memancing pengunjung yang akhirnya nanti menjadi pembaca di blog anda.

Jadi, apabila ada seseorang yang anda kenal atau diri anda sendiri, nak ada satu blog, fikirkan .. adakah anda dapat update blog anda dengan satu kekerapan yang memadai - paling tidak seminggu sekali. Jika boleh .... maknanya anda lansung tiada masalah dalam dunia blog ini.

Maka, pastikan kesukaran utama ini dapat dan boleh anda atasi ... Update dan Maintain. Jika boleh dilakukan, blog anda pasti akan gemilang .... dan hidup. Enjin carian juga suka, pengunjung pun suka .... :)


Kesukaran Seorang Blogger

{ 9 comments.. read them below or add one }

☀ Izzaty Hedry☀ ☀ Izzaty Hedry☀ September 12, 2011
btol tu nk maintain trfic tu y ssh ...huk3
azrijohan azrijohan September 12, 2011
hahaha,setuju
contoh nya macam blog pakcik hasrul ni

tadi baru je lepas komen..tengok dashboard...ada lagi yang baru.hehehe:D
MARIA LIZA MARIA LIZA September 12, 2011
kekadang tu tak tau nak citer ape...sampai satu tahap tu ada gak kebosanannya bila pc jadi lembab...
Sunah Sakura Sunah Sakura September 12, 2011
macam nak buat seminggu sekali jugak lah sekarang ni..huhuhu
arieDRifke arieDRifke September 12, 2011
huhuhu..kalau pakar seo sekalipun mmg jenuh nak maintain traffik
Elih Japahar Elih Japahar September 12, 2011
Betul sekali bro..! mmg mudah buat blog tapi nak maintain tu sgt susah..kalau full time blogger boleh lah kot hehe
Ezad Skytech Ezad Skytech September 12, 2011
betul tu..nak maintain trafik blog setiap hari tu yang susah..
kucha lana kucha lana October 31, 2013
hu3..aku pun dah mula terasa cabaran nya nka maintain trafik tu
Muhamad Wafi Remli Muhamad Wafi Remli October 31, 2013
Dunia blogger sememangnya mencabar para penghuninya...

Terima kasih kerana sudi tinggalkan komen. Komen anda adalah tanggungjawab anda. Jika anda dapati ada mana-mana link tidak berfungsi di dalam blog ini, sila beritahu saya ye.

Untuk peluang pengiklanan, sila email saya menerusi ruangan 'Contact'. Terima kasih.