Susah ke nak buat blog? Uhhh .... sekarang ni, buat sesapa menggunakan khidmat Google/Blogspot .... saya boleh katakan hampir siapa sahaja boleh membina blog. Hanya 5 minit, anda dah boleh adakan sebuah blog ringkas.

Kesukaran Seorang Blogger

Buat blog tak susah .... tapi yang sukarnya ialah untuk mendapatkan trafik, maintain trafik tu ... dan terus-terusan memastikan blog itu sentiasa 'hidup'.

Blog anda perlu terus update agar ia dapat memancing pengunjung yang akhirnya nanti menjadi pembaca di blog anda.

Jadi, apabila ada seseorang yang anda kenal atau diri anda sendiri, nak ada satu blog, fikirkan .. adakah anda dapat update blog anda dengan satu kekerapan yang memadai - paling tidak seminggu sekali. Jika boleh .... maknanya anda lansung tiada masalah dalam dunia blog ini.

Maka, pastikan kesukaran utama ini dapat dan boleh anda atasi ... Update dan Maintain. Jika boleh dilakukan, blog anda pasti akan gemilang .... dan hidup. Enjin carian juga suka, pengunjung pun suka .... :)


Penafian: Gambar, artikel ataupun video yang ada di blog ini adakala berasal dari pelbagai sumber media lain. Hak Cipta sepenuhnya dipegang oleh sumber tersebut. Jika timbul masalah mengenai perkara ini, anda boleh menghubungi saya disini.

Artikel dan catatan adalah ulasan serta pendapat peribadi saya berdasarkan pengalaman dan pengetahuan. Kesilapan (jika ada) adalah khilaf saya dan mohon dimaafkan.

9 Komen

btol tu nk maintain trfic tu y ssh ...huk3

Reply

hahaha,setuju
contoh nya macam blog pakcik hasrul ni

tadi baru je lepas komen..tengok dashboard...ada lagi yang baru.hehehe:D

Reply

kekadang tu tak tau nak citer ape...sampai satu tahap tu ada gak kebosanannya bila pc jadi lembab...

Reply

macam nak buat seminggu sekali jugak lah sekarang ni..huhuhu

Reply

huhuhu..kalau pakar seo sekalipun mmg jenuh nak maintain traffik

Reply

Betul sekali bro..! mmg mudah buat blog tapi nak maintain tu sgt susah..kalau full time blogger boleh lah kot hehe

Reply

betul tu..nak maintain trafik blog setiap hari tu yang susah..

Reply

hu3..aku pun dah mula terasa cabaran nya nka maintain trafik tu

Reply

Dunia blogger sememangnya mencabar para penghuninya...

Reply
Peringatan: Komen adalah tanggungjawab anda. Saya tidak bertanggungjawab dengan sebarang ulasan dan komen yang anda tinggalkan. Komen berbaur lucah, provokasi perkauman serta berbentuk iklan adalah dilarang. Hubungi saya disini. andai timbul isu dan masalah.