31 Oktober 2013

Kesukaran Seorang Blogger

Susah ke nak buat blog? Uhhh .... sekarang ni, buat sesapa menggunakan khidmat Google/Blogspot .... saya boleh katakan hampir siapa sahaja boleh membina blog. Hanya 5 minit, anda dah boleh adakan sebuah blog ringkas.

Kesukaran Seorang Blogger

Buat blog tak susah .... tapi yang sukarnya ialah untuk mendapatkan trafik, maintain trafik tu ... dan terus-terusan memastikan blog itu sentiasa 'hidup'.

Blog anda perlu terus update agar ia dapat memancing pengunjung yang akhirnya nanti menjadi pembaca di blog anda.

Jadi, apabila ada seseorang yang anda kenal atau diri anda sendiri, nak ada satu blog, fikirkan .. adakah anda dapat update blog anda dengan satu kekerapan yang memadai - paling tidak seminggu sekali. Jika boleh .... maknanya anda lansung tiada masalah dalam dunia blog ini.

Maka, pastikan kesukaran utama ini dapat dan boleh anda atasi ... Update dan Maintain. Jika boleh dilakukan, blog anda pasti akan gemilang .... dan hidup. Enjin carian juga suka, pengunjung pun suka .... :)


Blogger berusia 40an dari Penang. Sudah berumahtangga dan mempunyai 4 cahayamata. Menulis sejak tahun 2007.

9 Komen Kesukaran Seorang Blogger

btol tu nk maintain trfic tu y ssh ...huk3

hahaha,setuju
contoh nya macam blog pakcik hasrul ni

tadi baru je lepas komen..tengok dashboard...ada lagi yang baru.hehehe:D

kekadang tu tak tau nak citer ape...sampai satu tahap tu ada gak kebosanannya bila pc jadi lembab...

macam nak buat seminggu sekali jugak lah sekarang ni..huhuhu

huhuhu..kalau pakar seo sekalipun mmg jenuh nak maintain traffik

Betul sekali bro..! mmg mudah buat blog tapi nak maintain tu sgt susah..kalau full time blogger boleh lah kot hehe

betul tu..nak maintain trafik blog setiap hari tu yang susah..

hu3..aku pun dah mula terasa cabaran nya nka maintain trafik tu

Dunia blogger sememangnya mencabar para penghuninya...


EmoticonEmoticon