29 September 2012

Bajet 2013 | Bersyukur Dengan Limpahan Rezeki

As-Salam. Alhamdulillah ... bersyukur kepada Allah S.W.T yang melimpah kurniaNya ke atas kita semua, rakyat Malaysia kerana telah diberikan rezeki yang baik, habuan yang menarik atas pembentangan Bajet 2013 yang telah dibacakan oleh Perdana Menteri Malaysia.

Kita patut bersyukur atas kemakmuran negara yang berterusan, yang membolehkan kita semua menikmati apa yang telah ditentukan. 

Ini adalah nikmat yang diberikan Tuhan, dan bukannya dari manusia. Ingat, segalanya ini berlaku atas kehendak Tuhan yang mahu kita berfikir dan sentiasa tidak lupa akan segala nikmat yang diberikan.

Kita boleh tersenyum lebar dan merasa gembira, tetapi jangan kita pula lupa siapakah yang patut kita panjatkan rasa syukur kita. Elakkan diri dari lupa. Jangan kita lupa akan tanggungjawab kita pada yang memberikan nikmat ini... insyaAllah.

Terima kasih.

*p.s: HH bukan kakitangan awam, dan tidak pula layakuntuk terima bantuan yang disebut-sebut. Namun, HH gembira atas pembentangan Bajet 2013 ...

27 September 2012

Umpan Orang Lain Buat Jenayah Dengan Blog

As-Salam. Haishhhh ... jangan anda menjadi salah seorang mangsa kepada mereka yang cuba umpan anda dengan pelbagai cerita indah di dalam blog mereka ini. Mereka ini adalah penjenayah.... bukan setakat penjenayah siber tetapi memang kaki buat jenayah luar dalam punya. Matlamat mereka, keuntungan buat mereka dengan risiko ditanggung oleh orang lain.

Bukan cerita baru, tetapi dah banyak dan ramai beri nasihat.... namun masih ada juga yang jadi mangsa kepada mereka yang berblog untuk mencari mangsa.

Dalam blog, mereka bercerita itu ini yang seronok-seronok, contohnya dapat duit ribu-ribu dengan hanya kerja mudah - melancong sana sini. Siapa letak gambar ..... bagi buat pengunjung blog rasa percaya dan berselera.

Awas, jika tersilap langkah... anda yang bakal menerima 'habuan' yang tidak disangka. Kerja mereka memang licik .... sampaikan anda yang dah ada pengalaman hidup lama pun boleh tertipu.

Maka, jangan terpedaya dengan umpan-umpan yang dipasang menerusi blog. Tiada jalan mudah nak capai sesuatu.


Apabila Mulut Mudah Sangat Hina Agama Lain ...

As-Salam. Dari satu episod ke satu episod, hina sana ..hina sini ...kutuk sana..kutuk sini ... kutuk sesama sendiri ... boleh lagi tahan, tapi bila bab mengenai agama jadi bahan, itu sudah kira melampau. Tak kiralah apa bangsa sekalipun di dunia ini, bab hina agama lain sebenarnya memang dikutuk.

HH boleh katakan hanya orang yang tidak beragama sahaja yang berani dan bermulut busuk untuk mudah mengutuk agama lain. Agama adalah satu pegangan. Ia bukan perkara main-main kerana ia melibatkan kepercayaan, jauh lebih tarafnya dari budaya. Agama duduknya di tempat teratas peradaban.

Jika ada golongan manusia yang sangat mudah menghina agama lain, mereka ini perlu ditarbiyahkan cukup-cukup. Tak suka ... diam sahaja.

Dalam Islam sendiri, tiada istilah kita hina dan keji agama lain. Ia bukan satu cara dakwah terbaik. Apabila agama suci - Islam itu membenarkan perkara keji seperti menghina agama, itu sudah salah. 

Dan bagi mereka yang mudah pula menghina agama Islam, anda sebenarnya tidak faham apa itu Islam. Anda hanya nampak dari sudut pandangan lahiriah pada sekelompok manusia yang dilahirkan di dalam agama Islam ini.

Maaf kalau ada yang tak puas hati, tetapi sesama manusia ... kita perlu saling menghormati. Dalam Islam pula, disarankan untuk menjaga hubungan sesama manusia, sesama saudara Islam, sesama haiwan, sesama tumbuhan dan makhluk lain. Kita semua ini milik Allah S.W.T .... 

Pasrah.


8 Tips Untuk Meramaikan Follower di Twitter

As-Salam. Baru-baru ini seorang blogger aktif dan juga seorang kaki tweeter telah berkongsi satu ilmu dengan HH mengenai bagaimana untuk meramaikan follower di laman sosial Twitter. Hmm mungkin dia tengok akaun Twitter HH ada seciput je follower nak dibandingkan dengan jumlah tweets yang dah lebih 11 ribu tu ....Tips Meramaikan Follower Twitter


 1. Elakkan cerita yang terlalu peribadi diterbitkan. Kadangkala orang meluat dan malas nak baca.
 2. Tweets perkara-perkara yang meransang minda, nasihat atau benda yang bersifat umum tetapi punyai signifikan dalam kehidupan seharian.
 3. Sentiasa berinteraksi dengan mereka yang follow Twitter anda.
 4. Ucapkan terima kasih kepada mereka yang dah follow anda.
 5. Retweet apa yang diterbitkan follower anda, yang relevan sahaja.
 6. Jangan menyampuk perkara yang anda tak tahu di dalam tweet.
 7. Pastikan selang-masa tweets anda itu tidak menyemakkan paparan tweets orang lain.
 8. Jika anda blogger, kurangkan tweets pasal blog anda kerana menampakkan kurang interaksi.


Haa... amacam... boleh pakai tak? Ada tu .. HH sengaja tambah jadi perisa berdasarkan pengamatan pada beberapa orang blogger (terutamanya).

Nak jadi rakan HH dalam Twitter? Sila klik sini: Twitter HasrulHassan.com

Selamat mencuba.


Doa Buat Adik Soleh

As-Salam. Sebelum itu, HH ucapkan terima kasih kerana kesudian anda membaca entri ini. Bukan mengenai tips atau petua berblog, tetapi sebuah cerita kehidupan yang ada dalam hidup manusia seperti anda. Doa buat adik Soleh, anak kepada seorang blogger yang menderita sakit yang serius.

Sakit apa? Jika anda seorang pembaca blog ini, tentu dah sedia maklum siapa Soleh yang HH ceritakan. Ada beberapa entri mengenai perihal adik Soleh ini. Tak membaca tak mengapa .... mungkin ia tidak ada kaitan dengan dunia blog anda ....

Apapun, dalam entri ini, HH mohon jasa baik anda semua untuk menghulurkan ..... bukan wang ringgit tetapi memanjatkan doa kepada Allah S.W.T agar adik Soleh selamat dalam rawatan dan mendapat kesan positif daripada segala rawatan yang dijalaninya.

Doa Buat Orang Yang Sedang Sakit


Ya Allah, hilangkan dari dirinya (Adik Soleh) penyakit, kembalikan dia kepada kesihatan dan kesembuhan. Bantulah dia dengan sebaik-baik perlindungan, dan kembalikan dia kepada sebaik-baik kesembuhan. Jadikanlah apa saja yang dirasakannya pada waktu sakitnya sebagai pahala untuk kehidupannya dan penghapus atas segala kesalahan-nya. Ya Allah, sampaikan shalawat kepada Muhammad dan keluarga Muhammad. Amin Ya Robbillalamin...

Ikuti kisah adik Soleh di sini: Akak Nora Berkisah26 September 2012

Gambar 'Blue' Fizo Omar Didedahkan | Wordless Wednesday #WW

On Wednesdays all over the internet, bloggers post a photograph with no words to explain it on their blog. Hence the ‘wordless’ title. The idea is that the photo itself says so much that it doesn’t need any description.

Foto Fizo Omar Yang Kelihatan Biru

Foto Wawa Zainal | Pelakon AjiNohMoto Yang Berlesung Pipit

On Wednesdays all over the internet, bloggers post a photograph with no words to explain it on their blog. Hence the ‘wordless’ title. The idea is that the photo itself says so much that it doesn’t need any description.

Gambar Cun Wawa Zainal | Pelakon Utama Filem Ajinohmoto


Gambar Cun Pelakon Wawa Zainal

Gambar Cun Pelakon Wawa Zainal

Gambar Cun Pelakon Wawa Zainal25 September 2012

Senarai Lokasi Sistem AES | Sistem Pengesanan Pesalah Trafik Terbaru Malaysia

As-Salam. Sebelum ini, HH pernah buat entri mengenai sistem AES ini yang merupakan sistem terbaru untuk mengesan pesalah-pesalah undang-undang jalanraya di Malaysia. Ianya merupakan satu sistem yang dijangka dapat memberi impak tersendiri kepada kadar kes kemalangan jalanraya di Malaysia.

Sistem AES atau dikenali sebagai Automated Enforcement System ini telah pun menjalankan beberapa siri percubaan pada bulan Jun lalu, dan kini ia telah pun dipasang dan dikuatkuasakan di beberapa tempat di Semenanjung Malaysia. Ia melibatkan beberapa fasa, dan fasa pertama ini Sistem AES telah ditempatkan di kawasan-kawasan yang sering berlaku kemalangan maut.

Penggunaan sistem ini adalah selaras dengan peningkatan bilangan pengguna jalanraya yang saban tahun meningkat, begitu juga dengan kadar kemalangan. Penguatkuasaan secara manual kini dianggap kurang sesuai memandangkan jumlah anggota penguatkuasa daripada PDRM, JPJ dan yang berkaitan agak terhad. 

Malah, penggunaan sistem ini yang beroperasi 24 jam 7 hari seminggu disifatkan sebagai satu langkah yang lebih baik kerana ia lebih telus, lebih tepat dan diyakini kerana menggunakan teknologi terkini yang terbaik.

Senarai Lokasi Sistem AES - Sistem Pengesanan Kesalahan TrafikBajet 2013 | Hadiah, Baucar Buku IPT dan BR1M Kedua

As-Salam. Terbaca satu artikel dari sini: Bajet 2013 - Ole-ole Untuk Rakyat; HH kongsikan kepada anda semua yang mungkin tak tahu ... :)Dalam satu sidang akhbar, Perdana Menteri Malaysia ada menjawab beberapa soalan mengenai Bajet 2013, antaranya adalah mengenai:


 • Hadiah atau ole-ole untuk rakyat dalam belanjawan 2013.
 • Program baucar buku RM200 untuk pelajar IPT.
 • BR1M kali kedua dalam Bajet 2013.


Seterusnya menjawab soalan Bajet 2013 yang akan dibentangkan di Parlimen pada 28 September ini bakal memberi ‘ole-ole’ kepada segenap penduduk negara ini, Najib berkata, kerajaan sentiasa menyediakan sesuatu untuk rakyat dalam belanjawan. 

“Tapi anda perlu menunggu pembentangan bajet itu,” katanya kepada KFTANG. 

Katanya, kerajaan juga dalam proses memformulasi Bajet 2013 bagi menentukan sama ada mampu meneruskan program bantuan baucar buku RM200 untuk pelajar di institusi pengajian tinggi (IPT) pada masa depan. 

Ditanya adakah Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) kali kedua bakal diberi dan jumlah itu melebihi RM500, Najib yang menyifatkannya sebagai soalan popular berkata, beliau akan meneliti aliran tunai kerajaan tidak lama lagi bagi menentukan kemampuan berbuat demikian.

Sumber: Berita Harian

Bajet 2013 | Isu Harga Rumah Adalah Antara Intipati Menarik

As-Salam. Harga rumah masakini bukan lagi seperti dahulu. Jika di zaman HH, masih ada lagi harga rumah yang boleh didapati dengan RM25K - siap dengan 3 bilik tidur dan 1 bilik air. Dan paling menarik, pakcik HH sendiri membayar harga ansuran rumah miliknya sekarang dengan hanya RM25 sebulan!! ..lot tepi pulak tu!!

Tapi sekarang, mana nak dapat dah harga rumah semurah itu. Harga rumah PPRT pun kini dalam lingkungan RM50K-RM70K. Hanya ada 2 bilik yang kecil dan satu bilik air (berbeza ikut pemaju dan tempat).

Agak mengejutkan juga apabila ada harga rumah yang sehingga RM200K untuk teres setingkat di sesetengah kawasan. Dah la mahal, keluasan pula .... adoii .... anak-anak nak main kejar-kejar pun tak bleh. Berbeza dengan dahulu. Sebab dan punca adalah kerana harga atau kos pembinaan yang sudah meningkat naik.

Dan ada yang menyedihkan HH ialah .... kuarters kerajaan lama yang saiznya memang besar diruntuhkan untuk memberi ruang buat projek perumahan yang lain - yang dah tentu lebih kecil saiznya. Walhal sebenarnya, ia boleh diperbaiki. Paling malang, kawasan-kawasan kuarters lama ini diserahkan kepada pemaju swasta yang kemudiannya membangunkan kawasan perumahan yang tidak mampu dimiliki oleh ramai rakyat jelata.

Tetapi dalam Bajet 2013 ini, insyaAllah ... ada berita mengenai harga rumah. Tapi kesahihannya masih lagi menjadi tanda tanya. Namun, ramai yang berharap sesuatu inisiatif diperkenalkan untuk mengekang kenaikan harga rumah ini.


Isu Harga Rumah Dalam Bajet 2013


KUALA LUMPUR 21 Sept. - Bajet 2013 yang bakal dibentangkan di Parlimen pada Jumaat depan, dijangka memenuhi harapan dan impian pelbagai peringkat rakyat. Ketua Ekonomi RAM Holdings Bhd., Dr. Yeah Kim Leng meramalkan, bagi golongan berpendapatan sederhana kerajaan akan membuat pengumuman gembira dalam isu harga rumah. 

Beliau menjangkakan isu rumah akan menjadi salah satu fokus utama dalam Bajet 2013 kerana kehendak dan keperluan kepada rakyat begitu kritikal. 

"Saya berpendapat kerajaan pasti akan mengumumkan pelbagai insentif kepada pemaju perumahan, selain menyediakan lokasi tanah milik kerajaan untuk dimajukan bagi kediaman mampu milik," katanya kepada Utusan Malaysia.

*p.s: HH bukan ahli politik .... dan tak reti nak berpolitik. Jika isu rumah jadi isu politik, maknanya sampai ke sudah ia tidak akan selesai.

Blog Lambat Kerana Javascript Di Dalam Widget?

As-Salam. Blog anda lambat? Salah satu sebab adalah kerana adanya kod javascript yang banyak di dalam koding blog anda. Koding yang lambat dimuatkan ini selalunya berpunca daripada kod javascript yang disimpan di tempat lain. Selalunya kod-kod ini digunakan di dalam widget yang diletakkan pada blog.

Oleh kerana ramai blogger yang menggunakan widget yang serupa, maka capaian kepada kod-kod javascript yang disimpan ini akan mengambil masa sedikit. Antara cara untuk memastikan blog kita tidak menghadapi masalah untuk mencapai kod-kod javascript ini ialah dengan menyimpan kod-kod ini di tempat yang lain - iaitu di storan-storan maya yang ada disediakan.

Contohnya javascript ini yang HH gunakan di widget:

Hosting Your Blog Javascripts
Apa yang anda dapat lihat ialah kod ini disimpan di storan milik Alexa yang sudah tentunya dicapai oleh banyak pengguna (sekadar contoh - bukan satu contoh yang baik sebenarnya).

Masalah akan timbul apabila kadangkala laman web Alexa punyai masalah untuk memuatnaik kod javascript tersebut. Mungkin masalah ini tidak berlaku pada Alexa tetapi bagaimana dengan kod-kod javascript daripada widget-widget yang lain? Jadi, anda perlu cari satu tapak di mana anda boleh menyimpan kod-kod javascript ini.

HH menggunakan khidmat Free Javascript Hosting untuk menyimpan kod-kod javascript yang ada di dalam blog ini terutama kod-kod yang telah disediakan oleh blog-blog yang menyediakan tutorial widget tertentu, yang tentunya punyai javascript tertentu. Ia juga memudahkan untuk HH untuk cari kod itu kembali seandainya HH buang widget-widget yang tidak diperlukan lagi. 

Hosting Your Blog Javascripts

Cara Untuk Simpan Kod Javascript Widget


Bagaimana nak simpan kod-kod javascript ini? Apa yang perlu anda lakukan ialah dengan mengambil kod-kod tersebut di storan asal. Contohnya tadi, Alexa; anda perlu ambil link url yang menyimpan kod tersebut di pelayar web anda ... dan anda akan dapati ia memaparkan kod seperti ini:

Javascript Code in Blogspot

Anda salin (copy - Ctrl-C) semua kod tersebut dan kemudian simpan di dalam notepad di komputer anda. Selepas itu, anda muat-naik ke Free Javascript Hosting ..... satu email akan diberikan kepada anda menyatakan link atau alamat kod javascript yang telah dimuatkan tu, lepas tu ganti sahaja alamat url kod javascript asal dengan url yang baru.

Ok. Harap anda faham. Anda boleh bertanya pada HH di Facebook kalau tak berapa nak faham.... jangan segan-segan.

*p.s: Ada cara lain. InsyaAllah HH akan ceritakan kemudian. Jadi sering-sering singgah sini yer.24 September 2012

Blog Sebagai Medium Dakwah Untuk Diri Sendiri

As-Salam. Hebat dunia tanpa sempadan sekarang ni. Allah S.W.T telah memberikan satu anugerah pada manusia kerana telah mengilhamkan medium sebaran ilmu dan dakwah yang kini boleh disebarkan dengan meluas ke seluruh pelusok alam. Tak perlu lagi nak naik unta, tak perlu lagi nak merantau ... hanya dengan berbekal internet dan komputer .... segalanya satu kemungkinan hanya dalam beberapa minit sahaja.

Blog Sebagai Medium Dakwah Tanpa Batasan


Ini adalah peluang bagi kita, umat akhir zaman melakukan sesuatu, bukan hanya untuk diri orang lain tetapi juga untuk diri sendiri. Allah S.W.T telah membuka jalan untuk kita ... membuat sesuatu yang pada satu masa dahulu amat mustahil dilakukan.

Cuma, segalanya terletak pada kita, samada mahu atau tidak melakukannya. Ia telah dipermudahkan bagi kita. Blog sudah tersedia untuk kita melakukan sesuatu kebaikan, iaitu dakwah yang berterusan. Jika betul jalan dan cara, kita dah dapat saham-saham akhirat yang sangat tinggi nilainya.

Untung bukan? Ini kelebihan umat akhir zaman. Dan ia juga satu petanda bahawa dunia sudah semakin uzur dan bakal bertemu jalan penyudah. Adakah kita telah bersedia untuk menghadapinya?

*p.s: Dakwah tidak semestinya ada perlu keluarkan hadis serta ayat Al Quran, memadai anda sebarkan kebaikan yang sudah ada di dalam nilai-nilai ajaran Islam itu sendiri.


Hormati Waktu Maghrib | Pasar Malam Ditutup 20 Minit

As-Salam. HH memang tabik dengan JKKK Kampung Padang Jawa, Klang, Selangor yang berjaya kuatkuasakan peraturan menghormati waktu Maghrib pada pasar malam yang dibuat di kampung mereka. Pasar malam ini dah wujud sejak tahun 1970 dan punyai lebih daripada 50 peniaga yang terdiri daripada pelbagai bangsa dan agama.

Sepatutnya peraturan begini dibuat buat semua pasar malam di Malaysia ni. Apa yang kita nampak ... kebanyakkan pasar malam di Malaysia, bila waktu Maghrib ... time inilah paling ramai yang akan singgah... dan HH pun tak terkecuali dalam kelompok ini .... haishhhh.... 

Peraturan yang digunapakai oleh JKKK Kampung Padang Jawa merupakan idea yang diketengahkan oleh Pengerusi JKKK Kampung Padang Jawa, Saian Asmawi, 61, selepas Kerajaan Negeri (sekarang) mengambil alih daripada pentadbiran sebelumnya.

Pasar Malam Tutup Hormati Waktu Maghrib


Memetik dari Sinar Harian:


.... Tiupan wisel sejurus azan Maghrib, lampu gerai dan urusan jual beli dihentikan serta merta. Tiada urus niaga dibenarkan selama 20 minit! Dalam tempoh itu, peniaga dan pengunjung Islam, ramai-ramai menunaikan solat Maghrib di masjid sementara bagi bukan Islam mengikuti arahan penuh hormat dan bertanggungjawab. 
Pengalaman ini bukan baru, malah inisiatif Ahli Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) dan Ahli Jawatankuasa Masjid Kampung Padang Jawa itu dipraktikkan sejak 1 Januari 2010 lalu.

Tinjauan Sinar Harian Jumaat lalu mendapati, peniaga dan pengunjung menyambut baik praktis ini menyokong penuh tindakan tersebut sebagai satu langkah pembaharuan bagi menghormati waktu solat dan menghormati Islam.

Tiada apa yang mustahil. Jika Islam itu dihormati oleh orang Islam sendiri, insyaAllah .... yang lain akan pandang tinggi. Hanya kita yang boleh merubah pandangan orang lain, bukan memaksa mereka tetapi dengan cara tarbiyah Islamiah.


Blog Fauziah Nawi | Pelakon, Pengarah, Guru dan Penggiat Teater

As-Salam. Fauziah Nawi ... suatu nama yang bagi HH tak perlu nak diperkenalkan lagi. Memang satu nama besar dalam industri hiburan tanahair. Apa yang menarik mengenai Fauziah Nawi, dia bukan sahaja seorang pelakon, tetapi juga sebagai penggiat teater, pengarah dan juga pengajar. 

Lakonan watak yang dibawakan oleh Fauziah Nawi kebanyakkannya mengesan di hati, apatah lagi jika ia merupakan sebuah cerita dan kisah masyarakat yang menyanyat hati.

Dan mungkin anda tak tahu, Fauziah Nawi juga punyai blog. Di situ, Fauziah Nawi bercerita mengenai aktivitinya ... dan juga beberapa nukilan pendapat. Namun, seperti biasa ...hehehhee..... ia agak jarang dikemas-kini. Anda boleh singgah di sini - Blog Fauziah Nawi

Blog Fauziah Nawi - Penggiat Teater, Pelakon dan PengarahTips SEO Blogspot | Tatacara Betul Menggunakan Deskripsi Meta Pada Tajuk dan Entri Blog

As-Salam. Dalam SEO untuk blogspot, penggunaan deskripsi Meta adalah penting di dalam blog. Penggunaan deskripsi Meta adalah saling kait dengan tajuk blog anda. Kedua-dua mesti menggambarkan 60-80 peratus kandungan blog anda secara keseluruhannya.

Walaupun enjin carian utama seperti Google sudah tidak lagi ambil kisah mengenai deskripsi Meta ini, namun banyak lagi enjin carian yang berteraskan algorithma Google menggunakan pencarian deskripsi Meta untuk menyenaraikan laman-laman web serta blog di dalam pengkalan data carian mereka.

Oleh kerana itu, anda perlu ambil kesempatan tersebut agar memantapkan tajuk blog mahupun tajuk entri anda, bersesuaian dengan deskripsi Meta di dalam blog anda. Deskripsi Meta boleh anda buat dengan cara yang pernah HH tunjukkan di dalam entri 3 Struktur Heading Untuk Blogspot.

Secara amnya, di dalam blogspot .... deskripsi ini di tulis di bawah tajuk blog di dalam dashboard blogspot anda - seperti gambarajah di bawah.

Jumlah Aksara Maksima Untuk Buat Tajuk Blog Serta Deskripsi Meta


Untuk pengetahuan, tajuk sesuatu blog mahupun entri perlu dihadkan kurang daripada 70 aksara, dan memastikan bahawa deskripsi blog serta entri anda pula kurang daripada 160 aksara. Ini adalah kerana seandainya lebih daripada yang telah HH beritahu, tajuk atau deskripsi anda akan nampak cacat kerana hanya jumlah aksara yang dikatakan itu sahaja yang akan dipaparkan di enjin carian.

Contoh tajuk blog yang baik serta bagus adalah seperti ForBlogger.net dengan deskripsi menyebut .. tips serta panduan untuk blogger atau dalam bahasa inggeris tips blog for blogger. Ada kata kunci for blogger baik buat tajuk blog dan juga deskripsi.

Satu lagi contoh yang baik ialah tajuk blog - Ini Kisah Tia, dan deskripsi yang boleh ditetapkan ialah Ini merupakan kisah hidup Tia sepenuhnya. Dua-dua tajuk dan deskripsi nampak jelas walaupun pendek, dan punyai kata kunci yang serupa iaitu Kisah Tia.

Jadi, harapnya anda faham sekarang bagaimana untuk buat tajuk blog dan deskripsi yang baik untuk SEO. Cara yang sama juga anda praktikkan untuk tajuk entri anda. Jangan lupa deskripsi kandungan entri anda yang perlu anda masukkan.

Selamat mencuba.


23 September 2012

SEO Hidupkan Blog Anda Tanpa Perlu Anda Buat Entri Baru

As-Salam. Ada yang bertanya pada HH, mengapa ada blog ... followers tak ramai mana, malah tak sampai seribu pun, tetapi sesuatu masa dan ketika, blognya ada sampai ratusan yang online serentak di blognya. Hairan? Janganlah hairan ...inilah dinamakan SEO atau Search Engine Optimization. SEO mampu hidupkan blog anda, sekalipun anda jarang update blog anda dengan entri baru.

SEO paling mudah yang HH boleh kongsikan adalah dengan membuat entri informasi yang sentiasa segar dan sentiasa dicari. Ada juga SEO jenis bermusim di mana anda membuat entri-entri berdasarkan sesuatu peristiwa yang popular atau sedang hangat diperkatakan. 

Namun, seperti yang HH katakan tadi.... tiada entri baru, tetapi pengunjung tetap ramai setiap hari... maka, buatlah entri yang segar malar, iaitu entri informasi seperti contoh; entri-entri berunsur agama - entri cara sholat yang betul, entri cara pakai tudung, entri-entri panduan mengenai sesuatu. 

Atau anda boleh buat entri informasi yang boleh dicari untuk tahun tersebut, contohnya entri mengenai takwim hijrah, jadual puasa, jadual penerbangan haji tahun tu dan sebagainya.

Berdasarkan pengalaman HH, yang pasti dicari adalah entri-entri seperti tips dan panduan; ikutlah apa yang anda pandai dan alim mengenainya; seperti entri masakan atau resepi, entri tips dan panduan mengenai sesuatu hobi - cara menanam pokok keladi bunting ....atau mungkin cara mendapatkan lesen perniagaan secara online.... 

Semua yang HH berikan adalah sebagai contoh untuk anda mencuba SEO bagi menghidupkan blog anda walaupun anda sedang kering idea untuk entri baru. InsyaAllah, akan ada umat manusia yang menggunakan enjin carian seperti Google dan Yahoo Search untuk mencari informasi-informasi berkenaan sepanjang masa dan ketika.

Selamat mencuba.


22 September 2012

5 Tips Mendapatkan Follower Blog Yang Ramai dan Ikhlas

As-Salam. Followers atau pengikut blog merupakan antara ciri yang menjadi tarikan buat sesebuah blog. Blog yang punyai ramai followers secara amnya menunjukkan bahawa blog tersebut adalah antara blog yang popular. Namun, seperti HH pernah katakan sebelum ini, blog yang popular tak semestinya ada ramai pengikut, dan blog yang ramai pengikut pula .... tak semestinya merupakan seorang blogger yang bagus. 

Bagi seorang blogger seperti HH, apabila blog ramai pengikut, ia bererti blog anda sudah ada pembaca tersendiri. Ia juga memberikan satu motivasi buat HH untuk terus berkongsi apa yang HH tahu menerusi blog. Pengikut blog seolah macam satu 'tangkal ajaib' memberikan aura tersendiri, baik untuk blogger mahupun untuk mereka yang singgah di blog tersebut.

5 Tips Mendapatkan Follower Yang Ramai

 1. Jadilah yang pertama dan terdahulu menjadi follower blog orang lain. InsyaAllah, satu yang diberikan .... akan dapat sepuluh nanti. Janji ikhlas.
 2. Hindarkan menjadi follower hanya untuk satu-satu tujuan, tetapi anda memang mahu menjadi follower (tidak termasuk contest atau segmen). Tujuan yang dimaksudkan ialah .... "Follow me back after i follow u".
 3. Follow blog yang sedikit followers, bukan yang dah berjela followers.... insyaAllah...anda akan teruja bagaimana blog yang tidak ramai followers ini mempopularkan blog anda nanti. Yang akhirnya nanti, akan memberikan followers baru untuk blog anda pula.
 4. Sentiasa meninggalkan komen di blog-blog yang popular dengan isi komen membina. Jadilah blogger yang sering muncul di blog-blog popular ini - samada menjadi pengomen terbanyak dan sebagainya. Pastikan ada url blog anda :).
 5. Blog anda mesti sentiasa update, agar sentiasa segar bugar.

InsyaAllah, dengan tips yang HH berikan, anda akan dapat membina rangkaian pengikut yang bertambah dari sehari ke sehari tanpa perlu anda nak rayu-rayu atau memohon simpati. Ikhlas pasti.Pudu Sentral Sudah Tiada Lagi

As-Salam. Pudu Sentral sudah tiada lagi.... satu ikon Kuala Lumpur. Dulu tempat inilah yang HH sering singgah apabila pernah duduk di Kuala Lumpur. Di sinilah juga tempat HH jumpa kawan-kawan sekolah lama, tempat berkumpul member-member .... dulu Puduraya ... kemudian Pudu Sentral .... kini ia dikenali sebagai UTC Kuala Lumpur.Pudu Sentral Dikenali Sebagai UTC Kuala Lumpur


Bangunan yang banyak mengukir sejarah tersendiri, samada dalam negara mahupun warga Kuala Lumpur telah ditukarkan namanya oleh Perdana Menteri - Datuk Seri Najib Tun Razak, hari ini 22 September 2012. Ia kini dikenali sebagai Bangunan Pusat Transformasi Bandar (UTC) Kuala Lumpur. Ia ditukarkan namanya selaras dengan perubahan dan transformasi yang telah dilakukan sejak beberapa tahun dahulu.

Pertukaran nama bangunan ini juga selaras dengan kemudahan yang disediakan di sini. Bangunan Pusat Transformasi Bandar (UTC) Kuala Lumpur ini menawarkan kemudahan perkhidmatan setempat di bawah satu bumbung. Ia menempatkan 31 agensi kerajaan dan swasta serta pusat pembangunan dan aktiviti belia, ruang perniagaan produk tempatan dan pusat kegiatan badan bukan kerajaan (NGO).

UTC adalah pusat sehenti yang diperkenalkan kerajaan untuk memudahkan masyarakat bandar mendapatkan askes kepada keperluan yang disediakan oleh agensi kerajaan, swasta dan badan bukan kerajaan di bawah satu bumbung melalui Program Transfomasi Bandar. 

21 September 2012

Innocence of Muslim | Dunia Tak Faham Apa Itu Islam

As-Salam. Innocence of Muslim merupakan antara kata kunci di dalam carian maya yang paling dibenci oleh umat Islam seluruh dunia di kala ini. Apa tidaknya, klip video Innocence of Muslim yang berdurasi 14 minit itu telah menyebabkan huru-hara dan kacau-bilau hampir di seluruh dunia. Ia sebuah pencabulan hak di dalam agama Islam di mana seorang yang tidak tahu menahu mengenai Islam bercerita mengenai Islam apatah lagi Nabi Muhammad S.A.W menerusi sebuah video bajet rendah.Kesal Dengan Pihak Yang Endah Tak Endah


Kekesalan juga harus dilampiaskan kepada pihak-pihak yang buat tak endah akann isu ini sedangkan dunia sedang di dalam keporak-perandaan (ada ke perkataan ini?). Dengan terjadinya perkara ini tanpa ada sebarang tindakan untuk mengekang dari terus menjadikan dunia ini tidak aman, ia seolah menjadi batu api di dalam isu, walhal dalam satu sudut mereka menyatakan mereka tidak suka akan perkauman, tidak suka akan keganasan.

Penerbit dan Pengarah Innocence of Muslim Adalah Pengganas Dunia


Mereka inilah pengganas yang harus dihadapkan ke muka pengadilan. Bukan sedikit kemusnahan yang mereka telah buat.... baik kepada yang terlibat secara lansung mahupun secara tidak lansung. Dengan video mereka, satu dunia jadi huru-hara .... jadi tidak aman. Mereka perlu dihdap ke mahkamah sebagai pengganas.

Innocence of Muslim bukanlah satu ekspresi seni, bukanlah satu wadah untuk menyatakan freedom of speech tetapi sebenarnya adalah satu pencabulan, satu tindakan menyemarakkan kebencian, satu medium untuk menghina Islam yang dilakukan tanpa ilmu.

Nyata sekali, mereka yang terlibat dalam pembikinan video pendek ini tidak faham apa itu Islam. Apa yang terkandung di dalam ajaran Islam, apa yang boleh dan tidak boleh .... mereka buat ikut nafsu.

Dan bagi kita, sebagai umat yang dilahirkan sebagai seorang Islam, sebagai seorang Muslim ... menjadi tanggungjawab kita untuk membuat dunia faham sebenar-benar faham Islam yang sebenar.

Tidakkah begitu?

*p.s: Sahabat HH di Utusan Malaysia berkata - "Jangan tengoklah video tu .... kalau tengok ...kena mengucap dua kalimah syahadah balik. Ia nyata boleh memesongkan akidah kita..."

Kredit Foto: Express Tribune

Cara Untuk Menyatakan Emosi Di Dalam Entri Blog

As-Salam. Blog adalah satu medium penulisan, maka untuk memberikan ekspresi emosi memang sukar. Hanya satu-satunya cara adalah untuk ekspresi emosi kita menerusi penulisan di dalam blog ialah dengan menyatakan apakah emosi kita semasa menceritakan apa yang dikongsi di dalam blog.

Jika mahu cara menulis dengan emosi ini, anda boleh belajar menerusi penulisan skrip. Selalunya di dalam penulisan skrip, anda boleh letakkan situasi serta perasaan yang perlu ada untuk membaca beberapa baris ayat yang ditulis. Maka, untuk penulisan di dalam blog, anda bolehlah buat cara dan kaedah yang hampir serupa.

Anda juga boleh menggunakan warna serta saiz tulisan untuk pernyataan emosi anda.

Contohnya; tajuk entri anda - Marah Dengan Klip Video Hina Nabi. Awal-awal entri anda boleh tulis satu pernyataan perasaan dengan warna merah sebagai satu tanda.

"Aku MARAH dengan penerbit dan juga pihak yang bertanggungjawab dengan klip video hina Nabi .... ...."

Itu antara salah satu cara yang paling mudah dan senang. Tetapi ada cara lain yang lebih menarik dan boleh memberikan impak yang berbeza untuk blog anda, iaitu dengan penggunaan gambar.


Menyatakan Emosi Menerusi Entri Bergambar


Namun, cara yang paling best, menarik dan insyaAllah akan bukan sahaja menambat hati pengunjung untuk terus ke blog dan membaca kisah anda ialah ... dengan menyertakan entri anda tersebut dengan gambar. Gambar boleh menjadi sebagai ganti penyataan emosi anda dalam entri tersebut. Dan ianya lebih menarik, lebih nampak 'hidup' dan menjadikan entri anda tidak boring untuk dibaca (bukan macam blog HH ni yang kurengggg gambo).

Cubalah. Gunakan gambar sebagai pernyataan emosi di dalam entri anda. Gambar tak berapa cun pun tak apa. Dengan sedikit kreativiti, anda boleh tampilkan sebuah entri yang punyai kesan emosi yang menarik... insyaAllah.

Kredit Foto: Riko Tooney


19 September 2012

Gambar Cun Emma Ma'embong Bertudung

Gambar Cun Emma Ma'embong Bertudung - On Wednesdays all over the internet, bloggers post a photograph with no words to explain it on their blog. Hence the ‘wordless’ title. The idea is that the photo itself says so much that it doesn’t need any description.

Foto Cantik Pelakon Baru Emma Ma'embong Bertudung


Gambar Cun Pelakon Emma Ma'embong @ hasrulhassan.com
Foto Cun Pelakon Emma Ma'embong @ hasrulhassan.com
Gambar Cun Pelakon Emma Ma'embong @ hasrulhassan.com

Foto Famili Emma Ma'embong


Foto Seksi Pelakon Emma Ma'embong @ hasrulhassan.com

Le Tour de Langkawi 2013 Map Route | Wordless Wednesday #WW

On Wednesdays all over the internet, bloggers post a photograph with no words to explain it on their blog. Hence the ‘wordless’ title. The idea is that the photo itself says so much that it doesn’t need any description.

Map Route LTDL 2013 MalaysiaKredit: LTDL Website

18 September 2012

Tips Menjana Pendapatan Menerusi Iklan Dalam Blog Serta Laman Sosial

As-Salam. Ini sebenarnya satu ilmu baru, ilham yang HH dapat untuk menjana pendapatan menerusi blog serta laman sosial. Haaa...mesti ramai yang suka dengan tajuk entri ini kan? Yelah, duit tu ... dengan duit, boleh buat macam-macam .... dan dalam dunia serba canggih kini, duit itu sampai boleh membuatkan seorang jadi gila dan keluarga jadi porak peranda.

Buat duit menerusi blog serta laman sosial menggunakan medium pengiklanan, contohnya Churp Churp dan juga Says.my adalah antara yang popular. Kedua-duanya merupakan medium iklan yang membolehkan anda untuk memilih jenis iklan yang ingin anda sebarkan dan mendapat sedikit pendapatan menerusinya.

Lupakan soal Nuffnang, Advertlets atau Innity yang memberikan keupayaan terhad untuk kita memilih iklan yang kita ingin atau disiarkan di dalam blog dan laman sosial.


Tips Dapat Duit Online Menerusi Blog dan Laman Sosial


 1. Pilih iklan yang ada kaitan dengan tema ataupun apa yang kerap anda ceritakan dalam blog. Contohnya, blog anda sering ceritakan soal percutian keluarga, jadi anda boleh selitkan iklan-iklan seperti diskaun penerbangan MAS mahupun Air Asia di dalam entri anda.
 2. Pilih iklan berdasarkan warna. Blog anda banyak warna hijau, jadi bolehlah letak iklan mengenai alam sekitar atau boleh letak iklan tentang MILO ... sebagai contoh. Warna ini nampak sedondong dan mungkin akan memberikan klik pada iklan yang anda letakkan dalam blog.
 3. Gunakan sistem tag atau kategori dan menyelitkan iklan teks anda di dalam kategori tersebut. Contohnya, anda letakkan satu sudut kategori di dalam blog anda di mana menyenaraikan entri-entri berkaitan kesihatan, maka bolehlah selitkan link atau iklan teks yang ada kaitan dengan kesihatan.
 4. Menerusi twitter atau facebook .... sebelum anda menyelitkan link iklan tertentu, anda bercerita dahulu mengenai perkara tersebut terlebih dahulu secara santai menerusi status anda. Dan apabila makin ramai yang beri respon dengan apa yang anda ceritakan, barulah anda selitkan link kepada sesuatu iklan - dengan syarat ia ada saling kait.
 5. Cuba highlightkan link iklan dengan warna-warna tersendiri. Kadangkala, warna yang kontras ini memberikan tarikan untuk pengunjung klik pada iklan teks anda.
 6. Buat entri mengenai iklan tersebut. Cerita dahulu .. dan akhirnya anda berikan link ke sesuatu iklan. Penceritaan yang lebih menarik akan membuatkan orang bertanya-tanya dan akhirnya membuat klik pada iklan teks yang disertakan.

Ok. Itu sahaja ilham yang HH ingin kongsikan kepada anda semua. Semoga anda berolah kejayaan. Cuma jangan terlalu mengejar sangat perkara ini .... kerana takut nanti lari pula semangat unggul dalam berblogging ni.

Selamat mencuba. Kalau tak berjaya ....jangan salahkan HH pula yer ..hehehehe... :P

*p.s: Belum cuba belum tahu. Allah SWT meminta kita sentiasa berusaha dan belajar.Kita Bukannya Terlepas Dari Melakukan Salah dan Silap

As-Salam. Kesilapan boleh berlaku, kerana ini sifat yang ada pada manusia marhein seperti HH dan anda. Dan dalam menulis blog pun, kadangkala kerana ingin cepat .... kita akan terlepas melihat perkara-perkara ini - kesilapan dalam menceritakan sesuatu di dalam blog

Sebagai pembaca sesebuah blog, apabila kita membaca entri ... pertama sekali kena lapang dada, fahami betul-betul apa yang ingin disampaikan. Ada masa .... sesetengah blogger tu di awal entri ia bercerita soal lain, tetapi di tengah dan akhir ada cerita di sebalik meee goreng mamak yang ingin cuba disampaikan.

Sebagai pembaca blog, elakkan dari bersifat cepat menilai dan menghukum. Lebih baik bertanya dahulu dari terus membuat kesimpulan. Bukan semua perkara kita akan faham pada maksud yang sama.

Sebagai orang yang menulis blog, menerima pandangan orang lain adalah perlu dalam menjadikan blog serta entri kita mesra, dan disukai pengunjung. Di sinilah fungsi ruang komen ... bukan dijadikan tempat nak sumpah seranah maki hamun atau meletakkan hukuman pada sesuatu yang anda sendiri belum tentu ahli mengenainya.

Kita sama-sama manusia, belajar dan belajar serta sering saling mengingatkan. Kita hamba Tuhan yang sudah ada diberikan panduan. Panduan itulah yang kita gunakan.

*p.s: Dalam Al Quran ada menyebut, kalau kita tidak tahu ... maka bertanyalah pada yang tahu. Ia adalah bagi kita belajar dan mengelakkan dari melakukan kesilapan dan salah. Dan sentiasa tawaduk dan menerima pendapat walaupun kadangkala ia datang dari mereka yang lebih rendah pengetahuan dan pengalamannya. Allah itu Maha Adil.


Penafian Di Dalam Blog

As-Salam. Cuba anda belek buku-buku yang ada, mahupun majalah dan makalah; anda pasti akan jumpa satu ruangan kecil dinamakan penafian. Penafian ini bermakna anda cuba melindungi diri anda sebagai penulis blog daripada terlibat dalam perkara-perkara yang tidak baik yang ada kaitan dengan entri dan penerbitan sesebuah artikel di blog anda.

Penafian atau lebih dikenali sebagai disclaimer ini merupakan antara satu bahagian penting dalam segala bentuk penerbitan awam. Jadi, seandainya blog anda merupakan blog yang ditatap secara awam, dan punyai informasi melibatkan kepentingan awam dan seumpamanya, maka letakkan penafian ini di dalam blog anda.

Contoh penafian, anda boleh rujuk blog HH ini. Ada penafian diletakkan. Anda boleh salin dan letakkan dalam blog anda jika mahu.

Namun gitu, walaupun anda letak penafian panjang berjela... ia tidak bermaksud ada boleh senang terlepas daripada tindakan undang-undang (jika berkaitanlah yer..). Ia adalah sekadar memberitahu bahawa maklumat dan info atau sebarang bentuk terbitan daripada blog anda adalah dari sumber yang boleh dipercayai, dan bukan cakap kosong atau tanpa bukti. 

Penafian juga sebenarnya menambahkan integriti blog anda, dan menjadikan blog anda sebuah blog yang tampak pro dan berkeyakinan. Usahakan menempatkan penafian ini .... lebih-lebih lagi jika ada fakta dan gambar diletakkan. Silap letak fakta, silap sebar gambar ... boleh ke dalam jawabnyaaaa.....


Bersensasi Dengan Cerita Bukan Milik Kita

As-Salam. Cerita sensasi memang best, namapun sensasi. Sensasi ini yang akan memberikan banyak trafik yang tidak diduga. Semua orang mahu tahu cerita sensasi. Apatah lagi bila ada disebut nama orang ... terkenal lak tu ... ditulis terang dan jelas tanpa selindung. Tak ada pun tulis *ini bukan nama sebenar ....Sensasi boleh, tetapi biarlah sensasi dengan cerita sendiri dan bukan bersensasi dengan cerita yang bukan milik kita.

Ada blogger yang suka ceritakan dan paparkan kisah orang lain dalam blog ... biasa buat, malah HH pun memang biasa buat. Cerita kisah blogger terkenal, artis terkenal, pemimpin dan sebagainya. Cerita sensasi yang ada kaitan dengan nama-nama popular memang orang suka cari dan baca. Memang jadi lumrah manusia dahhh...

Sensasi Cerita Yang Memburukkan Keadaan


Cumanya.... nak bersensasi tu biar kena cara. Diceritakan keburukan .... jangan jadi sampai ia jadi satu fitnah dan melaga-lagakan orang. Keburukan diceritakan untuk jadi pedoman dan ingatan buat kita agar tak buat perkara sama. Tak perlu nak sebut nama pun ...kias-kias cukuplah ...Tapi bagi HH, hindarlah buat atau kongsi cerita macam ni.

Nak sensasi, cerita soal kebaikan, soal kejayaan ... tu memang baik. Boleh jadikan semangat untuk melakukan sesuatu yang terbaik...kan kan? Dan lagi, kita bercerita benda baik tentang diri seseorang .... ia dah termasuk menjaga kebajikan dia sebagai hamba Tuhan.

HH nak melarang anda buat, tak terdaya ..cuma boleh berikan nasihat sahaja. Hukum Tuhan itu tertakluk dalam semua medium. Ada pencatat yang mencatit. Tuhan Maha Melihat lagi Maha Mengetahui.

*p.s: Takut tak andai satu-satu entri kita menyemarakkan rasa benci dalam diri seseorang pada seseorang yang lain? Kalau sebb entri kita tu buat orang tu mati ..... haaa tak ke naya ...semua tu nak kena jawab nanti di akhirat. Boleh ke jawab?


17 September 2012

Berkecil Hati Dengan Blogger Popular

As-Salam. Adakah anda seorang blogger yang baru nak menjelajah dunia blog dan memperkenalkan blog anda ke dalam dunia blog Malaysia? Jika Ya, tentu kebanyakkan kunjungan anda sehari-hari adalah ke blog-blog yang dah ada nama dalam dunia blog ini ... betul tak? Semacam dah ada tarikan untuk anda ke blog tersebut walaupun belum ada update terbaru .... haaa apatah lagi bila dah ada entri baru dari blog tersebut.

Dan .... sampai satu masa, anda tergerak hati menulis komen di blog popular tesebut untuk cuba mendapatkan bantuan, atau paling tidak cuba mendapatkan pertolongan blogger tu untuk naikkan blog anda, popularkan blog anda, perkenalkan blog anda ... atau masukkan blog anda dalam bloglist dia.

Puji Blogger Popular Untuk Popular Blog Sendiri


Komen siap selang-seli dengan pelbagai pujian. Pastu anda letakkan beberapa entri yang pernah anda tulis mengenai blogger tersebut.... dengan harapan blogger terkenal itu akan kunjung atau balas komen anda. Semuanya kerana niat anda untuk mendapatkan 'simpati' si blogger terkenal untuk memperkenalkan blog anda. Ada tak yang buat camni? Ada kaannnnnn .... hhehehe....

Tapi itulah. Anda perlu faham keadaan blogger-blogger yang dah ada ramai pengikut ni. Kebanyakkan daripadanya bukan mereka pilih dan cari, tetapi datang sendiri. Pengikut-pengikut inilah yang membuatkan blog mereka dikenali ramai .... dan bukan maksud mereka pun untuk jadi popular. Mereka tidak pun cuba mempopularkan blog mereka sendiri tetapi orang lain yang lakukan .... malah tanpa mereka sedar pun.

Jadi, ingin popular, ingin blog dikenali ... ikut cara mereka. Tulis untuk memikat pengunjung dan pembaca. Bukan menulis .... kemudian meraih simpati sana-sini untuk dipopularkan.

Usaha Perkenalkan Blog Dengan Cara Yang Betul


Usaha dengan cara yang betul. Ada banyak cara boleh anda lakukan untuk memperkenalkan blog anda. Tetapi antara yang banyak-byk yang ada, HH syorkan anda mantapkan penulisan dan isi kandungan blog anda. Jika ia boleh mendatangkan kebaikan kepada mereka.... insyaAllah .... mereka akan datang lagi dan jadi pembaca setia blog anda.

Jangan kecil hati dengan blogger popular kerana mereka juga kadangkala kecil hati dengan pengikut blog yang cuba mengharapkan sesuatu daripada mereka tanpa kerelaan mereka sendiri.
Blog Tidak Dijumpai | Webpage Cannot Be Found!!

As-Salam. Sejak beberapa minggu ini, HH hadapi masalah untuk paparkan beberapa blog malah blog ini pun HH sendiri ada hadapi masalah nak tengok kat komputer. Masalah yang HH maksudkan ialah ... bila taip url atau alamat blog, ia akan keluar - Webpage Cannot Be Found !! ... perkara ini berlaku di Crome. Apabila jadi masalah ini, HH akan buka pula di Firefox, dan .... boleh.

Webpage Cannot Be Found
Tetapi, lama kelamaan, dalam browser Firefox pun hadapi masalah yang sama. Tutup kemudian buka guna Crome, boleh akses kembali. Dan pernah beberapa kali, dua-dua tak boleh nak akses.

Cuba juga mencari penyelesaian.... ada yang kata, ia berkaitan masalah DNS yang tak berapa stabil. Nak kata belum bayar nama domain ni .... tarikh luput lambat lagi rasanya. 

Mungkin anda yang lebih bijak daripada HH dapat bantu. Adakah masalah malware atau virus? Jika ya, cer cerita ...tulis dalam blog anda pun tak mengapa, HH akan baca di situ. Tak dapat kalu ...tinggalkan je dalam ruangan komen.

Manalah tahu, ada blogger lain atau pengunjung blog ini yang hadapi masalah yang sama. Jika ada penyelesaian, bolehlah berikan dan kita kongsi sama-sama, moga dapat manfaat dan bantu yang lain ...errr terutama HH ...hehehe...

*p.s: Makin tua ni, otak pun makin slow je respon ..namun alhamdulillah, Allah bagi nyawa untuk tanyakan perkara ini pada orang lain.


Tips Seo Blogspot | Tajuk Yang Penuh Kata Kunci Penting

As-Salam. Untuk mendapat tempat dalam enjin carian, pendekatan SEO (Search Engine Optimization) memang perlu dititik-beratkan. Perkara penting dalam SEO ialah memilih tajuk entri yang kaya dengan kata kunci penting yang sering dicari menerusi enjin carian.

Sebagai contoh, Fifa 2014 Piala Dunia - Laporan Terkini

Dalam tajuk tersebut ..... pencari info akan taip perkara-perkara berikut untuk dimuatkan dalam enjin carian. Sekadar kemungkinan;

 • Fifa
 • Fifa 2014
 • Piala Dunia
 • Fifa Piala Dunia
 • Piala Dunia 2014
 • Laporan Terkini Piala Dunia
 • Laporan Fifa 2014
 • Laporan Terkini Fifa 2014
 • Laporan Terkini Piala Dunia 2014

Sekadar memberikan contoh. Jadi semua kata kunci yang dicari ada pada tajuk entri anda. Ia menambah kemungkinan untuk muncul di laman utama enjin carian (laman utama bermaksud sehingga ke page 3 enjin carian).

Mungkin kadangkala tajuk entri nampak sedikit pelik, tetapi jika ia masih beri maksud dan lengkap SEO, ia tiada masalah... cuma jangan salah gun sudahlah. Papar tajuk entri lain, isi kandungan pula lain.... haaa .... jangan main-main, dengan algoritma baru Google, blog anda mungkin nanti kena blacklist pulak.14 September 2012

Ranking Alexa Jatuh Lagi | Tidak Lagi Bawah 1000

As-Salam. Mungkin ada yang fikir blog ini mendapat ranking yang tinggi kerana sering dapat backlinks menerusi segmen dan juga beberapa promosi yang lain. Tetapi, hakikatnya ... Ranking Alexa agak padat dengan blog dan laman-laman web yang lebih baik, lebih hebat pengisiannya.

Blog ini hanyalah sekadar blog yang cuba membantu blogger lain mendapat tempat terbaik ... alhamdulillah andai ramai yang mencapainya.


Tips Mendapatkan Backlinks Bermutu


Backlinks daripada blog yang bermutu adalah penting bagi memastikan ranking Alexa blog kita berada di tahap yang baik. Untuk mendapat ranking yang baik, perlu untuk kita memastikan ada backlinks yang kita tinggalkan di blog-blog yang punyai ranking lebih baik daripada kita.

Antara cara untuk meninggalkan atau mendapatkan backlinks ini ialah:


 • Meninggalkan komen di blog-blog yang punyai sistem komen seperti Discuss, Intensedebate dan yang seumpamanya di mana kita boleh meninggalkan link blog kita.
 • Mendapat tempat dalam bloglist blog yang tinggi ranking Alexa mahupun Pageranks.
 • Jika blog yang ada ranking tinggi tidak punyai sistem komen yang HH sebutkan, anda boleh secara manual meninggalkan link blog anda, asalkan jangan keterlaluan agar tidak nampak ia seperti spammer.Bahasa Dalam Entri Biar Difahami

As-Salam. Tak salah andai anda buat entri dengan slanga negeri, andai anda yakin ramai yang tahu akan maksud dan makna. Sama juga dengan bahasa rojak, bahasa pasar .... bukan semua orang faham. Apatah lagi jika entri anda penuh dengan singkatan-singkatan yang kadangkala sukar dan mungkin boleh ada dua sebutan yang membawa kepada dua makna berbeza.

Katakan anda inginkan kelainan dengan penggunaan bahasa tersebut, pastikan di hujung entri ada penjelasan tentang makna perkataan tersebut. Anda boleh letakkan asterik (*) untuk perkataan-perkataan yang anda fikir tak ramai orang tahu, dan * itu dijelaskan di penghujung entri.

Susah payah anda buat entri tetapi buat orang garu kepala atau pening nak baca susah juga kan? Biar bahasa mudah dan difahami agar apa yang anda nak cerita dapat diceritakan, apa yang ingin anda kongsi sampai ke benak fikiran orang yang baca.... jangan sampai nanti, baru setengah perenggan, pengunjung akan klik pangkah dek kerana bahasa anda yang haru-biru-kuning-coklat-hitam-hijau tu .. hehehe.. okeh.

Selamat berblogginggg...... yehaaa...


Bloglist 200 Blog HASRULHASSAN.COM

As-Salam. Kepada mereka yang masih lagi sudi nak join, anda masih ada masa dan tempat untuk blog anda dimasukkan ke dalam bloglist yang telah HH sediakan di dalam blog ini. Masih ada lebih dari 100 tempat untuk blog-blog dimasukkan.

Untuk mendapat tempat dalam bloglist hasrulhassan.com ini, anda seharusnya mengikuti panduan serta terma serta syarat yang HH telah tetapkan menerusi entri ini: Bloglist HASRULHASSAN.COM - 200 Blog Terawal Sahaja!

Untuk mereka yang dah buat dan join segmen mudah ini, anda boleh semak di ruangan bloglist yang HH katakan tadi. InsyaAllah... semua blog yang ikut syarat dan terma, akan dimasukkan .... sila semak dari semasa ke semasa .... 


Yasmin Johan Eusoffe | Al Fatihah Buat Arwah Blogger Remaja Ini

As-Salam. Hari ini Jumaat, 14 September 2012 ... lebih 100 hari yang lalu, Yasmin Johan Eusoffe; seorang blogger remaja yang berdarah kacukan telah meninggal dunia dalam satu kemalangan jalanraya di Pulau Langkawi, Kedah. Al-fatihah buat arwah Yasmin Johan Eusoffe.

Kemalangan Blogger Yasmin Johan Eusoffe


Yasmin Johan Eusoffe atau lebih dikenali dalam dunia blog Malaysia sebagai Yasmin Hunwick telah terlibat dalam kemalangan yang terjadi pada 3 Jun 2012 di Pulau Langkawi. Ia berlaku sekitar jam 12 tengah malam  di Padang Gaung, Pulau Langkawi. Kejadian itu juga meragut dua lagi rakannya yang sama-sama menunggang dan membonceng motorsikal yang sama semasa hendak membuat pusingan ‘U’ di Padang Gaung, Langkawi.

Petanda Sebelum Kemalangan Yasmin HunwickMimpi Tanda Kematian - Yasmin Hunwick

Foto Yasmin Johan Eusoffe Ketika Kecil
Berikut adalah sebuah entri yang ditulis oleh pihak keluarga arwah Yasmin:

Hari ini, 11 September 2012 genap sudah 100 hari along tinggalkan mama, papa dan adik-adik. Setiap kali mama teringatkan along, pasti airmata mama mengalir walaupun mama dah tanamkan dalam diri jangan tangisi dan sentiasa banyak berdoa buat along, Mama masih tidak mampu menahan kesedihan yang melanda. Mama, papa, Aunty Dina, adik-adik dan juga kawan-kawan yg mengenali dan tidak mengenali along tidak putus-putus menitipkan doa dan sedekah kan ayat-ayat suci Al-quran buat along disana. 

Banyak kawan-kawan along yg menghubungi mama menyatakan mimpi berjumpa along dan didalam mimpi itu along tersenyum seolah-olah along masih berada dialam nyata. Kawan-kawan yg tidak mengenali along semasa hayat along juga ada yang bermimpi seolah-olah sudah lama mengenali along; Mama beranggapan sesiapa yg bermimpikan along, seolah-olah ianya menjadi orang pengantara untuk berkomunikasi dgn mama.  

Mama terlalu sebak apabila diberitahu baru-baru ini, Aunty Zira yang mengajar along melafazkan ayat dua kalimah syahadat berMIMPI along berpakaian sama masa along meninggal pada malam kejadian, along tidak berkata apa-apa cuma tersenyum memandangnya. Mama beranggapan yang along berterima kasih kepadanya kerana rezeki along menerima kalimah yang berharga beberapa saat sebelum along pergi.

.... anda boleh membaca beberapa lagi entri yang ditulis dan disediakan oleh pihak keluarga Yasmin untuk pembaca-pembaca blognya. Malah, anda boleh membaca beberapa draft entri Yasmin yang tidak sempat diterbitkan oleh arwah - her illusionist

Blog Yasmin Johan Eusoffe
Sesungguhnya hidup itu benar, maut juga benar. Begitu juga syurga dan neraka. Pembalasan dan perhitungan di akhirat juga benar. Mari sama-sama kita muhasabah diri dan cuba menjadi diri dan blogger yang terbaik buat semua.

Al fatihah buat arwah Yasmin Johan Eusoffe aka Yasmin Hunwick
13 September 2012

Entri Jenaka Sebagai Penyeri Blog

As-Salam. Dalam kehidupan, kalau anda sentiasa serius, anda pasti akan rasa tension ... perlu ada sedikit keceriaan. Begitu juga dengan blog, sesekali buatlah entri jenaka selamba untuk menceriakan pengunjung dan pembaca setia blog anda. 

Dah terbukti blog-blog jenaka memang ramai yang suka.... jadi entri jenaka merupakan antara entri yang disukai oleh ramai, malah jika anda bijak .... ia boleh disenaraikan dalam enjin carian di laman utama. Tajuk penting untuk menarik minat ... maka tajuk yang ada unsur jenaka adalah antara tajuk entri yang pasti orang akan klik.

Entri jenaka tak perlu panjang. Pendek pun sudah memadai. Andai ditambah dengan sedikit gambar berkaitan ... lagi-lagilah best. 

Andai blog anda belum ada lagi entri jenaka... maka lakukan sekarang. Bukan sahaja akan ada yang suka membacanya, malah anda akan dapat respon yang sebelum ini tak pernah anda dapat. :)


"Aku Bukan Blogger Femes Macam Anda Katakan"

As-Salam. Tersenyum sendiri bila ada blogger yang berkata HH ini adalah seorang blogger femes. Ishh ye ke femes? Tak pornah pun kuar TV, majalah mahupun surat khabar ... baik surat khabar baru mahupun lama. "Aku bukan blogger femes macam yang korang katakan" .... Tak terkenal pun, yang kenal-kenal tu pun sebab mereka nampak asyik HH je ping entri sana-sini ... meraih perhatian untuk singgah di blog yang serba kekurangan ini.

Ehh ...bukan sengaja buat propa, tapi HH berikan bukti yang memang blog ini tidak dikenali dan HH bukan seorang blogger yang dikenali ramai.

Ini dia ... dari mana HH ambil? Hmm .... HH pun blogwalking macam anda juga .... cuma diam-diam dan senyap-senyap. Ada entri bagus, HH akan komen ... tak ada kalu ... baca dan diam.


Diambil dari satu ruangan komen apabila ada entri mengenai HH ditulis.


Gambar Pertunangan Farid Kamil-Diana Danielle | Simple Betul

On Wednesdays all over the internet, bloggers post a photograph with no words to explain it on their blog. Hence the ‘wordless’ title. The idea is that the photo itself says so much that it doesn’t need any description.

Foto Majlis Pertunangan Diana Danielle Dengan Farid Kamil


Gambar Pertunangan Farid Kamil - Diana Danielle


12 September 2012

Foto Perkahwinan Liana Rafiai | Majlis Resepsi 8 September 2012

On Wednesdays all over the internet, bloggers post a photograph with no words to explain it on their blog. Hence the ‘wordless’ title. The idea is that the photo itself says so much that it doesn’t need any description.

Gambar Perkahwinan Liana Rafiai | Artis Sensasi MIG TalentsFoto Ally Iskandar-Farah Lee | Aidilfitri 2012 | Sweet Betul Mereka

Foto Ally Iskandar-Farah Lee, Aidilfitri 2012 - On Wednesdays all over the internet, bloggers post a photograph with no words to explain it on their blog. Hence the ‘wordless’ title. The idea is that the photo itself says so much that it doesn’t need any description.

Gambar Raya 2012 Pasangan Ally Iskandar dan Farah Lee


Foto Ally Iskandar-Farah Lee | Aidilfitri 2012 | Sweet Betul Mereka
Foto Ally Iskandar-Farah Lee | Aidilfitri 2012 | Sweet Betul Mereka
Foto Ally Iskandar-Farah Lee | Aidilfitri 2012 | Sweet Betul Mereka


3 Struktur 'Heading' Yang Perlu Anda Tahu

Saya pernah beri petua SEO blogspot - bagaimana struktur blog perlu kemas dan tersusun agar mudah bagi enjin carian mencari katakunci (keywords) yang sesuai untuk blog serta entri kita. Dan struktur heading adalah antara paling penting yang perlu dititik-beratkan untuk tujuan SEO blogspot. Struktur heading yang HH maksudkan ialah H1 (header 1), H2 (header 2) dan H3 (header 3).

Header 1 atau H1 Dalam Blospot


Header 1 atau H1 selalu digunakan untuk tajuk blog - contohnya: Panduan Menulis Blog | HASRULHASSAN.COM. 

Header 2 atau H2 Dalam Blogspot

Manakala Header 2 atau H2 pula digunakan pada tajuk-tajuk entri di dalam blog. Bagi penggunaan Header 3 atau H3, kebanyakkan blogger SEO menggunakan untuk tajuk-tajuk di sidebar blog dan juga bagi footnote serta tajuk-tajuk kecil yang lain.

Anda juga boleh gunakan Header 4, Header 5 mahupun Header 6 jika mahu untuk tajuk-tajuk kecil yang ada di dalam blog anda.

Penentuan penggunaan header ini adalah untuk memberitahu enjin carian, apa yang ada di dalam blog kita. Seperti kita melihat akhbar harian, ada tajuk utama, ada tajuk kecil dan ada tajuk-tajuk sisipan.

Buat pengguna blogspot, segalanya telah dipermudahkan bagi anda. Untuk anda menentukan H1 anda hanya perlu mengisi kotak berikut yang ada dalam dashboard anda.

Buat H1 Tag Untuk SEO Blogspot


Isi bahagian basic-title dengan tajuk blog anda, serta description bagi tujuan SEO blog. Dua perkara ini akan mewakilkan blog anda di enjin carian apabila seseorang menekan kata-kunci yang terkandung di daalam title serta description tersebut.

Itu adalah untuk tajuk utama serta nama blog anda yang akan diwakilkan oleh tag Header 1 atau H1, jadi bagaimana nak buat Header 2 atau H2 bagi mewakilkan tajuk entri blog kita pula?

Buat H2, H3 Tag Dalam Entri Blog Untuk SEO BlogspotApabila anda membuat entri baru (new post), anda akan diberikan editor seperti di atas. Lihat apa yang saya lakukan pada entri tersebut. Secara automatik, tajuk entri dijadikan Header 1 atau H1 dalam blog kita menggantikan tajuk blog. Dan isi kandungan dalam entri (bukan dalam blog) pula akan dijadikan sebagai Header 2 atau Header 3.

Apa yang perlu anda buat ialah set pada tajuk-tajuk yang ada dalam entri blog anda dengan pilihan kekotak yang disediakan (seperti gambarajah di atas). Di kekotak tu ada Heading, Subheading, Minor Heading dan juga Normal. 

Normal adalah untuk isi entri anda. Manakala yang lain merupakan tajuk-tajuk kecil di dalam entri anda. 

Contoh Buat Header H2 dan H3 Untuk SEO Blogspot


Seperti contoh saya berikan. Tajuk entri ini ialah '25 Adab Penting Untuk Mendidik Anak Menjadi Anak Solehah'. Di dalam kandungan entri ini pula ada tajuk kecil iaitu 25 Adab Buat Si Kecil yang saya pilih menjadi Heading menerusi kekotak disediakan - menjadikan ia sebagai H2 ... dan tajuk-tajuk Adab 1, Adab 2 menjadi Subheading - menjadikan ia sebagai H3.

Mudah bukan? Anda tidak perlu menggodek kod html anda pun - cara lain yang lebih rumit untuk buat header 1, header 2 ini bagi tujuan SEO blog. Selalunya koding header tag H1, H2 dan H3 dilakukan oleh mereka yang tegar SEO dalam platform berbayar.

Namun harus diingatkan, SEO blogspot agak terhad kadar penembusan menerusi enjin carian, tetapi tidak mustahil jika anda bijak dan pandai menggunakan kata kunci yang betul dan spesifik.

Selamat mencuba.

*p.s: Untuk mengetahui struktur header blog anda adalah betul dan tersusun, anda boleh menggunakan SEO Tools yang HH syorkan iaiti SEO Workers yang diterangkan dalam entri ini: Periksa Tahap SEO Blogspot Dengan SEO Workers


11 September 2012

Rumah Terbuka, Hormati Tetamu Yang Hadir - Ikuti Adab Ini

As-Salam. Masih ada blogger yang buat rumah terbuka khas untuk Aidilfitri lagi tak? Hmm .... HH rasa ... masih ramai lagi blogger yang sibuk pasal kisah raya ni - terutama bab pergi ke rumah terbuka dan juga membuat rumah terbuka.

Rumah terbuka untuk meraikan tetamu sempena hari raya memang dialu-alukan, tetapi ada adab yang perlu kita sedia maklum, dan jika boleh seboleh bolehnya ialah mengamalkan adab-adab ini. Bukan setakat kita nak meraikan tetapi kita mahukan apa yang kita buat itu tidak jadi sia-sia.

Dengan adab yang betul untuk buat rumah terbuka mahupun hadiri rumah terbuka .... insyaAllah ... kita akan dapat manfaat lebih selain dari perut yang kenyang dan seluar yang ketat ...hehehehe...Adab Meraikan Tetamu Yang Hadir

 • Menjawab salam dan menerima tetamu dengan hati terbuka serta senyuman.
 • Hak seorang tetamu untuk dilayan adalah selama 3 hari - ini bermakna, anda berusaha menyediakan pakai, minum dan kemudahan keselesaan buat tetamu anda. Lebih dari itu, ia dianggap sebagai satu sedekah buat tetamu itu.
 • Disunatkan untuk memenuhi tuntutan tetamu seandainya  tidak melanggar syariat.
 • Jangan menunggu sehingga tetamu datang untuk menyediakan makanan atau minuman, bersegeralah untuk menyediakan hidangan atau pelepas dahaga walaupun hanya air kosong (jika tiada benda lain).
 • Berikan yang terbaik daripada apa yang anda ada, jangan pula diberikan benda yang lama, seperti contoh menghidangkan makanan semalam, diberikan pakaian lusuh dan sebagainya.
 • Apabila tetamu ingin pulang, hantarkan tetamu itu sehingga ke luar rumah. Ucapkan salam sejahtera dan doakan keselamatan tetamu dalam perjalanan balik.

Itulah sedikit sebanyak yang dapat saya kongsikan tentang bagaimana kita perlu melayan tetamu yang hadir, baik di waktu rumah terbuka mahupun rumah tak berapa nak buka ... :P

Tetamu yang hadir membawa rezeki serta kebaikan, jadi gembiralah dengan kehadiran mereka walaupun di saat anda berada di dalam kemasalahan .... ia akan mengajar untuk diri kita bersabar.


Sesebuah Blog Jadi Terkenal Adalah Kerana ......

As-Salam. Adakah anda, seorang blogger baru secara tiba-tiba tertanya-tanya dalam diri .... "Eh ... macamana blog tu leh popular sakan ye?". Hmm sebenarnya ada banyak faktor yang buat sesebuah blog tu terkenal. Tapi, yang paling paling paling paling terkesan dan jitu, dan bagi HH yang sebenar-benarnya ialah .... kerana pengikut blog yang setia.

Pengikut blog inilah yang buat sesebuah blog tu terkenal. Tetapi bukan sebarang pengikut, tetapi pengikut setia. Alaaa .... kalau dalam politik, orang cakap penyokong kipas tak berhenti, dan kalau dalam dunia hiburan, peminat fanatik gitu. Pengikut setia ini bukan setakat membaca blog tersebut hari-hari - memberikan trafik yang konsisten setiap masa kepada blog terkenal tersebut; tetapi juga memberikan backlink berkualiti kepada blog terkenal tersebut (andai pengikut tu ada blog). Mereka akan memasukkan blog popular dalam bloglist, lalu menaikkan ranking blog terkenal dalam Pageranks serta Alexa Ranking.

Senarai blog popular yang ada ribuan dan jutaan backlinks - Backlink Blogger Terkenal.

Makanya, seandainya anda mahu jadi seorang blogger terkenal dan blog anda diminati ... dan popular; hargailah pengikut-pengikut blog anda ... agar mereka menjadi pengikut setia blog, lantas (uhh macam karangan BM lak) .... memberikan apa yang HH katakan tadi - trafik konsisten serta backlinks berkualiti.

Lagi best, andai blog anda dapat dimasukkan ke dalam bloglist blog-blog yang dah popular ini ..... secara mudah anda boleh tumpang (tingkatkan) Pageranks (PR) dan Alexa Ranking dengan sangat cepat dan insyaAllah berkesan.

*p.s: Nak masuk dalam bloglist HH tak? 200 tempat disediakan, masih ada lebih 100 tempat kosong. Sila ikuti syaratnya di sini: KLIK.