Langkau ke kandungan utama
Tunjukkan catatan dari April, 2012

Setelah Lebih 2 Juta Pageviews .... Kini Waktu Untuk Perubahan

As-Salam. Setelah beberapa hari memikirkan hala tuju blog ini, HH berpendapat, blog ini perlu diberikan matlamat khusus dalam penyampaiannya. 
Mungkin sejajar dengan penampilan blog ini yang sudah melebihi 2 juta paparan (pageviews), maka satu perubahan gaya dan isi kandungan yang lebih tertumpu (niche) diperlukan agar mendapat tempat tertentu di dalam dunia blog Malaysia.
HH pernah katakan dalam beberapa panduan menulis blog, bahawa pendekatan bertumpu ini akan menjadikan blog itu lebih profesional (erkkk) dan membuatkan ia lebih relevan dengan enjin carian dan mereka yang mencari maklumat.
Bukan apa, takut nanti ada yang tersesat jalan mengatakan bahawa blog ini merupakan blog gossip atau blog bergambar mengenai selebriti. Juga bukan blog menjual stiker kereta atau blog bisnes.
Kali ini, HH ingin memastikan bahawa blog ini memaparkan apa yang relevan dalam dunia blog Malaysia - Widget untuk blog, panduan menulis blog, gajet untuk blogger, isu dalam dunia blog tanahair dan berita-be…

6 Kaedah Untuk Tinggikan Tubuh Menerusi Senaman Mudah

As-Salam. Menurut beberapa kajian, terdapat beberapa kaedah yang boleh dilakukan seharian untuk menjadikan tubuh lebih tinggi. Walaupun, diketahui bahawa pertumbuhan tubuh badan itu berkait dengan pemakanan sejak kecil dan juga genetik, namun terdapat beberapa pergerakkan badan yang dapat mempengaruhi pertumbuhan tulang dan juga otot.
Anda boleh mencuba senaman-senaman berikut atau pergerakkan yang mengandungi ciri-ciri berikut untuk mendapatkan tubuh yang tinggi.
6 Bentuk Senaman Untuk Memanjangkan Tubuh
Lari Dengan Cepat (Sprint) Latihan ini bermanfaat meningkatkan pelepasan hormon pertumbuhan. Penekanan pada otot kaki selama latihan dilakukan akan memberi impak pada pemanjangan tulang dan otot di bahagian kaki. Namun, ia merbahaya andai dilakukan terlalu kerap kerana ditakuti boleh mendatangkan kecederaan.
Menedang (Kicking) Berdiri dengan kaki lebar dan angkat satu kaki kemudian lakukan tendangan. Ulangi cara ini sebanyak 20 tendangan pada satu kaki dan kemudian beralih ke kaki ya…

Panduan Menulis Blog | Menulis Untuk Memberikan Manfaat Baik

As-Salam. Blog adalah medium penyampaian, maka sampaikan apa yang ingin disampaikan itu dengan segala kebaikan, dan bukannya dengan rasa penuh benci, dendam atau sakit hati. Ini bukan pertama kali HH bercerita menerusi Panduan Menulis Blog.
Apabila ingin menyampaikan sesuatu, sampaikanlah akan kebaikan. Tidak perlu bercerita soal keburukan, kerana ia boleh mendatangkan aib. Percayalah, blog-blog yang dok cerita pasal keburukan orang ini, hanya hidup sekejap sahaja, esok lusa akan tutuplah ia.
Tambah-tambah lagi, budaya seperti ini tidak elok dipraktikkan kerana ia akan menghitamkan hati kita, semakin banyak kita menulis cerita sebegitu, yang jadi penghujungnya tentulah tidak begitu baik.
Tulis blog agar untuk diri kita berasa seronok melakukannya, dan orang lain seronok membacanya. 
Tulis blog agar nanti akan ada yang mendoakan kebaikan kepada kita dan bukannya menanam sifat benci pada kita.
Tulis blog untuk menyampaikan kebaikan dan bukannya menambah keburukan.
Tulis blog untuk berk…

'Thumbdrive' Kiut | Pasti Memikat Peminat Gajet Komputer

As-Salam. Memang menarik, dan nampak lain dari yang lain. Namun, ada sesetengah daripada rekabentuk peranti thumbdrive ini agak bahaya untuk kanak-kanak kecil.
Rekabentuk Thumbdrive Yang Kiut



Menarik tak? Ia mungkin akan menjadi antara koleksi menarik si pemilik. Yang pasti ia bukan mainan buat anak-anak, tetapi merupakan peranti yang menyimpan 'rahsia' tersendiri.
Sumber: Pixel Element

Statistik Pemilikan Kenderaan dan Jumlah Kemalangan Serta Kematian di Jalanraya Malaysia 1995-2010

As-Salam. Kemalangan setiap tahun semakin meningkat, berkadaran dengan jumlah kenderaan, dan juga jarak panjangnya jalanraya di Malaysia. Anda boleh lihat sendiri statistik kemalangan, jumlah pemilikan kenderaan, jumlah kematian, dan kepadatan penduduk yang dikeluarkan oleh Miros ini dari tahun 1995-2010.
Statistik Pemilikan Kenderaan dan Jumlah Kemalangan Jalanraya Malaysia 1995-2010

Sumber: Miros

Kasihan Isteri, Kasihan Perempuan | Familia

As-Salam. HH bukanlah seorang yang baik, ada berat dosa dan pahala. Marhein seperti ramai yang ada. Tetapi, kadangkala ada terdetik untuk berbuat satu kebaikan. Dan tatkala ada bicara hati yang mengusik diri, tentu sekali HH ingin berkongsi.
Usamah bin Zaid menceritakan, bahawa Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud: "Aku berdiri di atas syurga, kebanyakan yang masuk ke dalamnya adalah golongan miskin dan orang kaya tertahan di luar pintu syurga kerana dihisab. Selain daripada itu ahli neraka diperintahkan masuk ke dalam neraka, dan aku berdiri di atas pintu neraka, ku lihat kebanyakan yang masuk ke dalam neraka adalah perempuan." (H.R Bukhari)
Kasihan isteri dan golongan perempuan. Tidakkah anda berasa risau dan takut kerana anda seorang perempuan? Tidakkah anda kasihan dan sedih melihat dan mengetahui keadaan ini andai anda seorang lelaki?
Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud: "Perempuan menyakit hati suami dengan lidahnya pada hari kiamat nanti Allah ja…

Antara 5 Terbaik Dalam Carian Google

As-Salam. Hampir setahun HH cuba menjenamakan Panduan Menulis Blog dengan blog ini, alhamdulillah, telah nampak hasilnya .... 
Kini, apabila menaip kata kunci Panduan Menulis Blog, blog hasrulhassan.com akan muncul di laman pertama carian enjin Google, dan menjadi antara 5 terbaik. Paling membanggakan, 3 entri dari blog ini mengenai Panduan Menulis Blog berjaya mendapat tempat antara 10 terbaik dalam enjin carian tersebut.

Konsisten. Kena belajar cara konsisten dalam menulis tajuk entri, jika mahu muncul dalam enjin carian seperti yang HH maksudkan.
Mungkin kebanyakkan dari anda, terutama pembaca blog ini, sudah mengetahui hampir semua teknik dan kaedah menulis blog yang berkesan, dan yang membolehkan blog dikenali dan menerima trafik, tetapi ada juga di kalangan anda, yang mungkin cuba dan masih baru untuk mencari tapak dalam penulisan blog.
Moga apa yang telah HH kongsikan berdasarkan pengalaman HH dalam dunia blog dapat dimanfaatkan oleh ramai orang terutama mereka yang cuba untuk…

Diana Danielle | Foto Oleh digitaldome | Dari Lensa Kamera

As-Salam. Merakamkan gambar cantik merupakan teknik yang harus dipelajari. Ia berkait dengan pengalaman yang seiring dengan ilmu yang ada. Dengan teknik yang betul, bersimpul dengan pengalaman yang telah dikaut daripada kepelbagaian, satu gambar boleh mengambarkan seribu cerita walaupun ianya merupakan sebuah potret diri.
HH kongsikan beberapa gambar cantik selebriti tempatan - Diana Danielle, yang dilensakan oleh digitaldome (klik).
Digitaldome merupakan kumpulan jurugambar yang aktif merakamkan peristiwa yang melibatkan Diana Danielle, anda boleh lihat beberapa keping lagi gambar menerusi laman Facebook Diana Danielle (klik) mahupun di laman web digitaldome (klik) sendiri.
Terima kasih kepada digitaldome dan Diana Danielle kerana berkongsikan foto-foto cantik ini.
- hasrulhassan
Foto Cun Diana Danielle oleh digitaldome

Panduan Menulis Blog | Elakkan Saiz Terlalu Besar Blog Anda

As-Salam. Ramai yang mungkin tak menyedari bahawa saiz sesebuah blog akan mempengaruhi secara tidak langsung kedatangan trafik ke blog. Saiz blog yang terlalu besar akan menyebabkan blog akan muncul agak lambat dan lembab - bergantung kepada kelajuan capaian internet dan juga jumlah memori peranti. Bila lambat, sangat mudah pengunjung untuk klik pangkah.
Antara penyebab saiz blog itu menjadi besar ialah kehadiran gambar-gambar yang bersaiz besar dan di dalam format yang tidak sesuai. Format gambar seperti *.gif, *.tif atau *.png yang besar akan menyebabkan pertambahan saiz blog yang tidak perlu. 
Satu lagi ialah kerana penulisan format blog itu sendiri yang banyak menulis kod berleret seperti javascript. Kod-kod yang terlalu panjang akan menyebabkan sistem gelintaran memori atau capaian pelayar internet ambil masa untuk menterjemahkan satu persatu baris kod yang ada dalam html blog anda.
Dan antara cara untuk meringankan blog adalah dengan membuat pautan luar, terutama untuk javascri…

Wordless Wednesday #WW | ATV Bukit Merah

Lokasi: Bukit Merah, Laketown Resort, Perak

Teknik Fonetik | 5 Perkara Jangan Apabila Ajar Anak Kecil Membaca

As-Salam. Tentu seronok melihat anak-anak kecil seawal usia 4-5 tahun dah boleh membaca, atau melihat gelagat mereka sedang membaca. HH sendiri seada boleh mahu melihat anak-anak boleh membaca dengan baik. 
Tetapi, tidak boleh sangat memaksa mereka untuk mengenal huruf dan membaca di usia yang terlalu awal, kerana daya otak mereka belum cukup kuat nak menerima segala input, apatah lagi bila melibatkan huruf yang berbentuk-bentuk gitu.
Sepanjang pengetahuan HH, antara teknik yang terbaik diperkenalkan untuk membolehkan anak-anak dapat membaca dengan cepat adalah teknik fonetik. Kalau anda, sebagai ibu bapa pergi ke kedai buku, pasti akan jumpa buku2 yang perkenalkan teknik ini.
Malah, di sesetengah tadika, taman asuhan kanak-kanak atau tabika, akan ada buku begini dan banyak yang menerapkan teknik fonetik dalam memperkenalkan anak-anak kepada huruf dan bunyi.
Jika anda mahu mengajar anak-anak menggunakan teknik ini, ada beberapa perkara jangan yang perlu ibu bapa tahu supaya tidak men…

Wordless Wednesday #WW | Wajah Kecil di Balik Langsir

Penyu Agar | Spesies Penyu Terancam di Pulau Pinang

As-Salam.Penyu Agar, penyu dari spesies yang terancam. Di Pulau Pinang, ada pusat konservasi dan penetasan telur penyu jenis ini, di Pantai Kerachut.
HH dan keluarga biasa tengok penyu ini di Akuarium Pusat Penyelidikan Ikan Kebangsaan (FRI) di Batu Maung. HH pernah bercerita mengenai tempat ini, dan pernah memuatkan beberapa gambar di akuarium tersebut di blog HasrulPhoto.

Penyu Agar juga dikenali sebagai "penyu hijau" mengikut warna lemak dalam badannya yang berwarna hijau. Warna penyu ini adalah coklat buah zaitun atau coklat tua atau kehitaman. Penyu ini boleh membesar sehingga lebih 1 meter dengan berat badannya di antara 135 – 270 kg. Makanan utamanya adalah rumpai laut dan rumpair. 
Andai anda nak melihat kelibat penyu ini di Pulau Pinang, bolehlah pergi ke Pantai Kerachut di musim bertelurnya iaitu antara April – September. Penyu Agar menghasilkan 100 – 140 biji setiap kali bertelur. Telurnya adalah berwarna putih dan berkulit lembik dengan ukuran garispusat l…

Wanita Mithali Adalah Wanita Bersifat Lebah | Familia

As-Salam. Sebut je kumbang, ramai akan kaitkan dengan lelaki, dan pasangannya adalah bunga yang dikaitkan dengan wanita. HH lak, nak kaitkan wanita dengan lebah. Ingin menjadi wanita terbaik, wanita solehah, wanita mithali, maka tirulah sifat sang lebah.
Lebah, sarangnya berbentuk bersegi, makanannya adalah debunga atau serbuk sari bunga. Dan dari situ, sang lebah menghasilkan madu. Madu ini pula beri manfaat pada semua. Boleh sembuhkan sakit, dan antara penawar yang sering disebut dalam Al Quran dan Hadith.
Lebah kuat bekerja, dan ia setia pada ketua. Jika ketua diserang, mereka akan menyerang. Mereka tak gentar melawan musuh yang lebih besar, mereka utuh dan kukuh menjaga madu mereka. 

Lebah sepakat, mereka bina sarang bersama. Mereka cekal kerana boleh terbang jauh mencari debunga sebagai makanan, yang secara tak lansung menyemarakkan hidupan dengan benih-benih bunga yang bertebaran.
Hebatkan lebah ini? Dan jika anda seorang wanita, cubalah menjadi sang lebah.

HH mengaitkannya ker…

Tebus Petrol Shell Bernilai RM30 Dengan Bonuslink

As-Salam. Tadi HH pergi mengisi minyak di stesen Shell, dan kemudian buat penebusan hadiah sebuah bekas pensil Alvin and The Chipsmunk - sebab ada peraduan best, dapat tahu daripada juruwang yang cantik yang petrol Shell bernilai RM30 boleh ditebus menggunakan mata ganjaran Bonuslink..... wahhh sungguh menarik.
Jadi, kepada rakan-rakan yang ada mata ganjaran banyak tu, bolehlah pergi menebus minyak petrol untuk kenderaan dengan hanya 3000 mata = RM30 minyak petrol.
Jangan lambat sebab tawaran ini terhad sehingga hujung bulan Mei 2012 sahaja!
Tebus 3000 Mata Bonuslink = RM30 Petrol

Suami Romantis, Dapat Pahala | Familia

As-Salam. Suami perlu dan jangan takut-takut untuk bersikap romantis dengan isteri. Caranya? Hmm ... sama seperti anda ketika bercinta dulu, bagaimana anda sering bersama dan mahu bersama dengan pasangan cinta anda? Maka begitulah halnya dengan isteri anda sekarang ni.
Menurut riwayat, Rasulullah SAW sering mengucup isteri baginda dengan penuh rasa kasih sayang. Rasulullah SAW pernah mencium isterinya sebelum pergi menunaikan solat di masjid.
Aisyah RA berkata yang bermaksud: "Rasulullah pernah mencium salah seorang isteri baginda, lalu berangkat menunaikan solat tanpa memperbaharui wuduk" - Hadis riwayat Abu Daud.
Haaa, sunnah Nabi tu, dapat pahala jika diamalkan prinsip romantis kepada isteri. Jika semasa bercinta boleh jadi Don Juan (yang romantis), mengapa tidak sekarang? Dah lesu ke?
Baginda Nabi Muhammad s.a.w juga sering memanggil isterinya dengan panggilan yang indah dan disukai oleh isterinya. Baginda memanggil Aisyah RA dengan gelaran Humaira' yang berma…

6 Minggu, 6 Bulan dan 6 Tahun Hidup Berpasangan (Episod 1) | Familia

As-Salam. Kehidupan kita berubah, samada berganjak dari kehidupan yang kurang baik, kepada kehidupan yang lebih baik. Ada juga di antaranya, hidup daripada kehidupan serba bagus, kepada kehidupan yang mula berasa kesempita, tak berapa baik seperti sebelumnya.
Setiap kehidupan ada pasang dan surutnya, bak kata orang yang hidupnya lebih lama dari kita semua, 'hidup ini seperti roda'. Ya, hidup ibarat roda, kejap di atas, kejap di bawah, kejap kang duk tengah-tengah.
Mari singkap kehidupan pasangan 6 minggu, 6 bulan, dan 6 tahun.... 
- hasrulhassan

6 Minggu, 6 Bulan dan 6 Tahun Hidup Berpasangan | Familia
Sebelum Tido 6 minggu: Selamat tido Sayaaang, mimpi indah-2 ya, mmmuach.  6 bulan: Tolong matikan lampu tu, silau aah. 6 tahun: Sana sikit lah Tido kalau tak mengepit tak bole ker???! 
Pakai Toilet 6 minggu: Tak apa, U masuk ler dulu, I tak kisaaahhhh  6 bulan: Masih lama lagi ke nih? 6 tahun: Brug! brug! brug! (suara pintu digegar), kalau nak bertapa pilah gunung …

Lelaki Dari Dhaka | Cerpen Kehidupan

As-Salam. Kita berhak membuat keputusan kita sendiri, itu melambangkan kita punyai pendirian. Namun, pendirian itu mesti ada asas dan akarnya, biar berpandu dan punyai sebab yang munasabah. Hidup ini mesti ada asal dan tujuan, kalau asal kita nampak dan tujuan kita jelas, insyaAllah, apa yang akan dilalui dalam hidup akan lebih mudah dan selamat.
Pilihan memang di tangan kita, apatah lagi berkata soal jodoh, kita berhak memilih yang terbaik untuk diri kita, namun, buat mereka yang baru jejakkan kaki dalam satu perhubungan, awaslah dengan keputusan yang dibuat, jangan sampai tersalah pilih, kerna kelak yang akan siksa sengsara adalah diri sendiri.
- hasrulhassan

Cerpen Kehidupan | Lelaki Dari Dhaka
Keputusan Tok Ngah dan ayah memang memeranjatkan. Membuatkan Liza tidak diam duduk. 
Tapi Liza punya pilihan sendiri. Malam yang telah dimamah usia semakin memuncak. Hitamnya pekat membaluti siang hari. 
Angin yang berpuput halus menulusuri melalui jerjak tingkap. Menyapa rambut Liza yang ik…

Sokongan Anda Untuk Undi Foto

As-Salam.
Mohon kepada tuan, puan, cik, abang, kakak dan sedara-sedara semua dapatlah kiranya memberikan sokongan kepada penyertaan HH dalam Digi WWWow Awards. Tekan LIKE je ....

Andai sudi, boleh rujuk kat sidebar blog ini, ada banner Digi WWWow Awards tu .... ada 2 set foto yang HH hantar untuk anugerah ini.

Terima kasih didahulukan, jasa anda akan dikenang ..... dan anak HH tentu suka kalau foto dia berjaya menang.

Blog Berwajah Kuning Bukan Sebab BERSIH 3.0

As-Salam. Bertukar wajah, bersalin kulit, dengan tema baru, dengan warna baru, dengan pengisian baru (mungkin). Tetapi, konsep blog ini akan terus sama, sebagai blog perkongsian informasi dunia maya, terutama yang boleh memberikan manfaat bersama, dengan sedikit sentuhan peribadi ..... hehehehe....
Erkk jangan tanya apa maksud kata-kata di atas, sebab HH masih tulis ikut sedap jari jemari ni menulis. Suka atau tidak akan penampilan ini, anda yang tentukan. Jika suka, tekan LIKE ... hehehehe...

Dari semasa ke semasa, akan ada beberapa gangguan pada paparan blog ini, jadi jangan fikir blog kena hacked lak ehh ... :)

Gambar | 10 Ruang Kerja Idaman Blogger Kental

As-Salam. Ada duit, semua boleh jadi. Dan mungkin buat mereka yang serius berblog, tentu reka bentuk dan peralatan pejabat sebegini menjadi satu impian .... errr tak? HH ya .... syok oo kalau dapat kemudahan sebegini .... 
Hmm mana pilihan anda? HH pilih foto nombor 2 .... hehehehe ... ada sapa2 nak sponsor tak?
10 Ruang Kerja Idaman Para Blogger

Sumber: I Can Be Creative