31 Januari 2012

Inilah Blogku | Berkenalan Dengan Blog Kurang 1000 Followers

As-Salam.
Jika mahu mencari kawan, carilah kawan yang punyai minat yang sama, insyaAllah akan saling bantu dan akan saling suka. Jika tidak, berkawan yang berpada ... kerana seperti pernah HH nyatakan, ada kawan banyak kawan, kawan yang paling kita tak mahu adalah kawan yang simpan belati di belakang.

Jom berkenalan dengan blog-blog yang kurang 1000 followers ini, ingat ehh ... anda juga pernah berada di tempat mereka .... 

Segmen| Hasrulhassan.com | Inilah BlogKu | Tamat: 2 Februari 2012
  1. http://sejutarasamakusu.blogspot.com/2012/01/hasrulhassancom-inilah-blogku.html
  2. http://itusatu.blogspot.com/2012/01/hasrulhassancom-inilah-blogku.html
  3. http://mamauni107.blogspot.com/2012/01/hasrulhassancom-inilah-blogku.html
  4. http://littlegurlzdiary.blogspot.com/2012/01/hasrulhassancom-inilah-blogku.html
  5. http://makwepakwekintan.blogspot.com/2012/01/hasrulhassancom-inilah-blogku.html
  6. http://malaysiascore.blogspot.com/2012/01/segmen-ini-blogkumalaysiascore.html
  7. http://chipsmoresaje.blogspot.com/2012/01/hasrulhassancom-inilah-blogku.html
  8. http://cintauntukkita.blogspot.com/2012/01/hasrulhassancom-inilah-blogku.html
  9. http://amysyghana.blogspot.com/2012/01/segm-en-inilah-blogku-khas-buat-blog.html
  10. http://razifredz.blogspot.com/2012/01/hasrulhassancom-inilah-blogku.html
  11. http://www.afazilzura.com/2012/01/hasrulhassancom-inilah-blogku.html
  12. http://cercitor.blogspot.com/2012/01/hasrulhassancom-inilah-blogku.html
  13. http://pening-pala.blogspot.com/2012/01/hasrulhassancom-inilah-blogku.html
  14. http://mymedium-tiha.blogspot.com/2012/01/hasrulhassancom-inilah-blogku.html

Terowong Karak | Terowong Jalanraya Pertama di Malaysia

Terowong Karak. Foto: Cikgu Azhar
As-Salam.
Terowong Karak, sebuah terowong yang usianya lebih lama daripada Terowong Menora yang terletak di Lebuhraya Utara-Selatan, berdekatan Kuala Kangsar. Terowong Karak merupakan terowong jalan raya yang pertama di Malaysia. Ianya terletak di Genting Sempah, Pahang.

Semasa HH kecil lagi, terowong ini sudah berada dalam ingatan HH. Tatkala seisi keluarga pada ketika itu hendak pulang ke kampung, pasti akan melalui terowong ini. Ia satu detik paling best ketika naik bas ekspress dari Kuantan ke Ipoh. Mana taknya, jalan yang gelap gelita tetiba jadi terang benderang bila masuk ke Terowong Karak. Di sepanjang terowong diterangi oleh lampu-lampu berwarna merah muda

Terowong Karak, panjangnya kira-kira 3 000 kaki, tinggi terowong pula ialah 26 kaki dan lebarnya 32 kaki, ianya ditebuk di tengah-tengah bukit dan hutan yang melintasi sempadan negeri Selangor dan negeri Pahang berdekatan dengan persimpangan jalan lama ke Genting Highlands. Tingginya ialah kira-kira 2 000 kaki dari paras laut. 

Terdapat laluan pejalan kaki di dalam Terowong Karak. Foto: Cikgu Azhar

Di dalam terowong, ada laluan pejalan kaki atau kecemasan. Ia juga disediakan sistem keselamatan CCTV serta punyai telefon keselamatan bagi menghubungi kakitangan JKR yang bertugas 24 jam.

Pembinaan terowong ini melibatkan tiga syarikat pemaju iaitu Syarikat Italian-Thai Development Corporation, Korea Development Corporation serta Syarikat Sato Kogyo Co. Limited dari Jepun.

Pembukaan terowong dan sebahagian lebuh raya baharu Kuala Lumpur - Karak ini kepada lalu lintas telah disempurnakan oleh YB Datuk Haji Abdul Ghani Gilong, Menteri Kerjaraya Dan Kemudahan-Kemudahan Awam pada 07 Januari 1978.

Kedudukan Terkini PunchTab Untuk Program Kesetiaan

As-Salam.
Ini merupakan kedudukan terkini points terkumpul oleh pengunjung dan pembaca blog www.hasrulhassan.com dalam program kesetiaan. Ini adalah berlainan dengan Giveaway yang dianjurkan tu yer ... tapi points daripada sini turut dikira sekali.

Ingat, ada hadiah juga diberikan untuk jumlah points tertentu. Jadi, jenjalan la dalam blog ini dan jika ada entri menarik hati, anda LIKE dan Tweet ... insyaAllah akan ada points diberikan.

Meh tengok siapa sedang mendahului ...

Kedudukan Points PunchTab Terkini Dalam Program Kesetiaan 2012



Oh ya, points ini merupakan terkini setakat entri ini ditulis dan ia merupakan program kesetiaan untuk tahun 2012.

3 Cara Memberikan Tajuk Yang Mantap

As-Salam. Tajuk entri memang memberikan peranan yang besar dalam menarik minat pengunjung dan pembaca blog. Tajuk entri mesti mantap agar setiap kunjungan berbaloi, dan menjadikan mereka tertanya-tanya akan isi kandungan yang bakal disampaikan. Bagaimana caranya untuk blogger memberikan tajuk yang mantap dalam setiap entri?

Ia sememangnya bukan sesuatu yang mudah, kerana terpaksa bersaing dengan blog-blog yang lebih hebat selain laman web yang memang mesra SEO. Untuk itu, pastikan kata kunci paling sesuai digunakan untuk tajuk entri anda.

3 Tatacara Memberikan Tajuk Yang Mantap Untuk Blog

  1. Tulis Tajuk Yang Ramai Orang Cari - Sebelum anda memberikan tajuk, anda cubalah Google atau Yahoo Search tajuk entri yang anda ingin tulis. Lihat kekuatan-kekuatan yang ada pada tajuk itu. Berapa banyak laman web dan blog yang disenaraikan dalam tajuk dengan kata kunci tersebut.
  2. Tulis Entri Berdasarkan Tajuk, Pelbagaikan Definasi - Adakalanya tajuk sahaja tidak memadai untuk membolehkan entri anda tersenarai. Maka, tajuk dan isi mesti saling berkait rapat. Perenggan pertama mesti dan perlu ada definasi untuk tajuk yang anda berikan. Kemudian, pastikan kata kunci yang ada pada tajuk, terdapat juga pada perenggan pertama entri anda. Dalam entri, pelbagaikan definasi tajuk anda, kerana ada pembaca yang mencari tajuk tetapi berlainan topik.
  3. Tajuk Perlu Lengkap - Biar sedikit panjang tetapi lengkap dan menyeluruh, ia menerangkan secara total apa yang anda akan sampaikan dalam entri blog anda. Ia juga memudahkan pencari maklumat di laman maya. Tajuk yang agak spesifik lebih disukai, dan ia memberikan kelebihan niche tersendiri dalam enjin carian.


Ok. Boleh cuba panduan diberikan untuk memantapkan blog anda. Jangan segan-segan bertanya .... :)

30 Januari 2012

Kena Pilih Kawan | Ia Mempengaruhi Kita

As-Salam.
Perlukah memilih kawan? Kata orang berkawan perlu beribu, berkasih biarlah satu .... kecuali kalau orang tu mat playboy ... mungkin lain sikit bidalannya ..hehehe... Kawan, penting tu dalam kehidupan bermasyarakat. Kalau anda bercinta, kawan jugalah yang jadi rujukan, kalau anda dalam kesusahan dan kesukaran, kawan juga yang akan dicari. Jadi, kawan macam mana yang kita mahukan dalam kehidupan kita?

Maka, penting sekali kita memilih kawan .... kerana apa? Jika tersilap pilih, nanti akan ada kes 'kawan makan kawan', dan 'kena tikam dari belakang'. Bukan menjadikan kita sombong dan bongkak, tetapi untuk menghindarkan diri kita dari menjadi mangsa kawan yang bertopengkan muka manis dan bicara indah.


Mari kita tengok siapa kawan kita. Adakah perlakuan mereka, cara mereka mempengaruhi sedikit sebanyak pemikiran dan perlakuan anda seharian? 

Tengok contoh ini, kalau anda mahukan diri anda menjadi seorang tahfiz .. adakah anda akan hantar diri anda kepada mereka yang buta akan hukum tajwid dalam bacaan? Tentu sekali tidak ... anda akan berada dan belajar dari kawan yang arif...nak dapat kawan macam tu ..tentulah di sekolah tahfiz.

Maka, fikirkan ... kalau anda mahu jadikan diri anda yang terbaik, maka berkawanlah dengan orang-orang yang terbaik, nak jadi ilmuan, berkawanlah dengan orang yang ada ilmu. Nak jadi pemimpin, berkawanlah dengan mereka yang ada ciri kepimpinan. 

Bukan HH minta anda pinggirkan orang lain yang mungkin tiada ciri-ciri terbaik tetapi fikirkan balik, jika kawan itu mahukan yang terbaik seperti anda, mereka juga perlu mencari kawan yang terbaik juga ..bukan?

*p.s: Kita juga tak boleh pinggirkan kawan yang perlukan bantuan dan nasihat ...

11 Soalan Perlu Dijawab | Tag Dari May and Hanis

As-Salam.
Alamak, ada rakan blogger - May and Hanis telah tag HH untuk menjawab 11 soalan. Memandangkan tuan punya blog merupakan rakan blogger yang telah pernah menjadi penaja contest di blog ini sedikit masa lalu, maka tanpa segan silu (walaupun ada) HH kena jawab segala pertanyaan diberikan.

Untuk anda yang membaca, mungkin soalan dan jawapan yang akan diberikan boleh buat anda kenal siapa sebenar di sebalik hasrulhassan.com ini ..heheehe... 

 
  1. Nama sebenar anda dan nama panggilan di rumah? Nama sebenar ialah Hasrul____ Hassan, panggilan di rumah hmm ... abah (anak), abang (mak) dan ayang (wife) ... hehehhe....
  2. Dah LIKE fan page FB Cik May belum? hehe ..blog pulak? dah follow? Rasanya dah kot ... kalau belum tolong ingatkan ehh .. hehehehe...
  3. Pendapat pasal blog ni? Hmm lebih suka andai widget sidebar itu berlatar warna yang sesuai dari dibuat 'transparent', sukar nak baca apa yang ada di sidebar.
  4. Update entry blog tiap-tiap hari ke? Ye, HH update entri setiap hari. Paling kurang akan update 3 entri.
  5. Suka shopping online tak? kenape? Jarang, tetapi wife suka shopping online terutama mencari barangan macam baju kanak-kanak. HH lak pernah beli lens kamera secara online. Sebab ... mudah dan murah.
  6. Tempat makan ikan bakar kat mana paling best? hehehe.. Tempat ikan bakar paling best yang ada dalam ingatan ialah Umbai, Melaka ... dan juga Teluk Batik, Lumut, Perak.
  7. Ape pendapat pasal fesyen zaman sekarang? Banyak sangat renda, dan terlalu banyak corak. 
  8. Ape hadiah paling best penah dapat? share la..=) Anak - kurniaan Tuhan.
  9. Kalau dah kawen, honeymoon kat mane ari tu? ok? kalau belum kawen, ke mana perancangan untuk honeymoon nanti? kenape tempat tu? Honeymoon kat Cameron Highlands, sebab dapat penginapan percuma ...hehehehe
  10. Suka artis tak?siapa? mengape? Suka Shahizey Sam, Aaron dan juga Neelofa. Sebab lakonan derang best.
  11. Selalu tido berapa jam?? hehe Jam 4 pagi.... heehehe... 

Masih Banyak Perlu Dipelajari Dalam Dunia Blog Ini

As-Salam.
Erkk .... mungkin, sekadar mungkin ... ada yang menjadikan blog ini sebagai sumber rujukan, namun tak ramai. Terima kasih kerana mereka kerana sudi memanfaatkan blog www.hasrulhassan.com ini sebaik mungkin. Ada pula kata HH ini otai dalam dunia blog ... erkk otai - orang tua lama ...ohh sudah tentu, tapi jika ada kata pakar .... jauh langit dengan bumi.

HH pun macam anda juga, masih banyak perlu dipelajari dalam dunia blog. Bagaimana nak tarik pembaca, bagaimana nak membolehkan blog menyerlah, dapatkan trafik ... jana income  untuk blog, cara tulis yang betul ..dan macam-macam lagilah.

Pesanan cendiakiawan, paling baik untuk belajar adalah dengan mengajar. Daripada mencurahkan ilmu yang kita tahu atau baru tahu, kita sedikit sebanyak akan tahu apa kelemahan serta kekurangan, dan pada masa yang sama cuba perbaiki mana yang boleh dan patut.

Ok. Sama-sama belajar .... baru leh sama-sama berjaya .. ye tak?

10 Blog Top Referrer Januari 2012

Blogger Aleya - Antara penyumbang trafik terbanyak. Foto: Alyaeyanaqaisara
As-Salam.
Sukacita nak umumkan 10 top referrer untuk bulan Januari 2012 bagi blog ini, dan sebagai info untuk mereka yang bercadang nak beriklan kat sini ..hehehe..... terima kasih kerana keikhlasan dan kemurahan hati anda ......


Top 10 Blog Referrer Januari 2012
  1. www.benashaari.com
  2. alyaeyanaqaisara.blogspot.com
  3. www.cayob.com
  4. www.prince91.com
  5. www.sentuhanmaya.com
  6. www.umarfaruq.com
  7. nizarazu.com
  8. rynehanekoma.blogspot.com
  9. nadiaelias.blogspot.com
  10. tintaanim.blogspot.com

Bagaimana Nak Bertemu Dengan Orang Bunian?

As-Salam.
Agak menarik bukan? Ada sesiapa simpan hajat untuk bertemu dengan orang bunian tak? Pernah tengok cerita Orang Minyak lakonan Allahyarham Tan Sri P. Ramlee? Dalam cerita itu, si bongkok jadi hensem sebab pertolongan orang bunian. Hmmm .... orang bunian .... adalah orang halus, mereka terdiri dari golongan jin. 

Dikatakan orang bunian punyai kuasa luar biasa dan mampu menyesatkan orang di dalam hutan dan di jalan. Orang bunian boleh berubah bentuk, namun ramai yang mengatakan, rupa sebenar orang bunian adalah sangat hodoh. Mereka berpakaian tetapi hanya dalam satu warna walaupun dalam pelbagai gaya.

Dalam sesetengah cakap-cakap orang tua, orang bunian suka bermain kompang pada malam Jumaat sekitar 2 pagi sehingga suboh.

Orang bunian berkerajaan, punyai ketua, pembesar, pahlawan dan rakyat jelata. Mereka punyai kampung dan kota, dan hidup dalam berkumpulan.

Cerita paling popular mengenai orang bunian adalah cerita yang bermula di Hulu Klang di mana penduduk kampung tempatan telah 'bergaduh' dengan orang bunian. Masalah timbul apabila pinggan mangkuk yang dipinjam oleh penduduk kampung tidak dipulangkan kembali.

Bagaimana Untuk Bertemu Dengan Orang Bunian?
Perlu disediakan 7 jenis makanan dan 7 jenis bunga. Dihidangkan bersama teh O, kopi O dan air suam pada malam selasa, ianya perlu disertai dengan bacaan tertentu. Malam selasa dikatakan dan dipercayai sebagai malam persahabatan antara orang halus (bunian) dengan orang kasar (manusia).

Untuk info, dijadikan mereka ini di dalam dunia mereka sendiri oleh Allah Taala. Dan janganlah kita mengacau dan ganggu gugat alam ghaib ini kerana ianya adalah urusan yang kita sebagai manusia tidak perlu masuk campur.

Sumber: Jurnal Kosmo!

29 Januari 2012

4 Cara Jemput Jin Masuk Rumah

As-Salam.
Haaa ... mungkin ada yang dah tahu, dan mungkin juga ramai yang tak tahu. Hmm kita, tanpa sedar banyak melakukan perkara yang undang perkara tidak elok dalam kehidupan. Untuk entri kali ini, HH ingin kongsikan pengetahuan tentang bagaimana kita boleh undang jin masuk rumah kita. Erkkk bukan nak suruh anda semua bawa masuk jin, tetapi untuk elakkan ianya berlaku.

Sebenarnya, HH pernah tampilkan entri hampir sama sebelum ini, tetapi sekadar entri usik mengusik. Kali ini HH berikan point perkara-perkara atau perbuatan yang boleh undang jin masuk rumah.

4 Cara Jemput Jin Masuk Dalam Rumah
  1. Biarkan rumah anda bersawang. Selalunya sawang ini terbentuk di penjuru-penjuru rumah. Dan semakin ia teruk bersawang, maka makin gemarlah jin untuk melepak di situ. Maka bersihkan rumah anda dari sawang, samada yang kelihatan di mata mahupun tersembunyi.
  2. Punyai barang atau milikan dari sumber jin, contohnya batu serai atau kulit kerang dari laut. Ia mungkin dimiliki oleh jin yang cuba memperdaya manusia. Awas dengan apa yang anda miliki. Pendapat sesetengah bahawa batu serai punyai khasiat tertentu adalah salah.
  3. Asap. Rumah yang banyak asap boleh undang jin kerana makanan jin adalah asap. Kalau memasak, pasanglah penyedut asap atau elakkan membakar sesuatu yang mengeluarkan asap di dalam rumah. Rokok misalnya tidak terkecuali.
  4. Tulang temulang haruslah dilupus dan dibuang. Setiap kali anda makan buanglah ia ke tempat seharusnya. Ada setengah pendapat, tulang-tulang haiwan berdarah seeloknya ditanam. Pelajari dan lihat tingkah laku anjing, ia tanam tulang dalam tanah ...kerana mata anjing boleh melihat jin yang cuba ambil tulangnya.

Okeh. Harap ini membantu kepada yang mencari info mengenainya. Nanti HH akan kongsikan kepada anda tentang bagaimana kaedah untuk bertemu orang bunian ...hehehe... erkk macam bomoh la pulak ...

Awas, jangan lakukan perbuatan syirik dan menyekutukan Allah.

28 Januari 2012

Fakta Menarik | Katak Koboi | Spesies Baru Katak Ditemui di Surinam

As-Salam.
Dunia haiwan boleh dikatakan sering berevolusi setiap tahun, ada sahaja penemuan baru spesies-spesies haiwan yang ditemukan. Terbaru, Katak Koboi atau nama saintifiknya, Hypsiboas sp.


Cirian utama Katak Koboi ialah bentuk kaki belakangnya yang punyai jalur putih di sisi yang menjurus sehingga ke bahagian 'lutut'. Ia ditemui berdekatan satu paya di Sungai Koetari, oleh pasukan Conservation International's Rapid Assessment Program

Katak Koboi sangat kecil dan mempunyai mata bulat yang agak besar. Penemuan ini dibuat oleh Paul E. Ouboter daripada National Zoological Collection of Suriname sekitar Ogos 2010.

Foto Kredit: Paul E. Ouboter

duniabawahtempurung.blogspot.com | Blog Pilihan 2012


As-Salam.
Kan bagus kalau sesama blogger bantu membantu menaikkan ... daripada menjatuhkan. Tak ada pekdahnya .... apapun, jika anda seorang blogger baru ... awas dan berhati-hatilah dengan dunia blog sekarang. Masing-masing mahu naik ...tak reti2 duduk bawah ... hehehe...

Mari kenal dengan blogger ini. Muda lagi kot. Terjah: Blog BadStoryTeller

27 Januari 2012

Gambar | Sushi Perisa Serangga di Jepun

As-Salam.
Adeh. HH tak pernah sampai ke Jepun, tapi ramai juga kawan dan kenalan HH dari Jepun. Memang banyak makanan pelik di Jepun, dalam pelik-pelik itu, banyak yang mereka dakwa ianya merupakan makanan berkhasiat kerana punyai protein tinggi, selain anggapan-anggapan bahawa ia boleh merawat pelbagai penyakit.

Mari lihat beberapa makanan terutama sushi ini....

Gambar Sushi Perisa Serangga






Sumber: Cahaya Air

shaifulazmi.blogspot.com | Blog Pilihan 2012


As-Salam.
Blog Pilihan 2012 kali ini menampilkan sebuah blog remaja. Kalau anda remaja, mungkin blog ini boleh disinggah untuk berkenalan dengan blogger ini.

Jom singgah dan baca entri ini: Pilihan Blog Untuk Tambah Follower

2 Jenis Santau - Amalan Sihir Berdosa Besar

Dua jenis Santau - amalan sihir berdosa besar! Ianya ada, dan wujud dalam masyarakat kita. Santau, satu kaedah sihir yang banyak diamalkan dalam masyarakat Melayu. Ia telah wujud sejak sekian lama, asal usul santau tidak pula diketahui secara rasmi, namun ilmu sesat ini memang menjadi amalan bagi sesetengah orang.

Saya pernah buat beberapa entri mengenai santau sebelum ini (jika anda cari, mungkin tak jumpa - kerana ada yang telah dipadamkan). Dan kali ini saya nak kongsikan serba sedikit info am mengenai santau. Santau boleh dibahagikan kepada dua jenis.
2 Jenis Santau - Amalan Sihir Berdosa Besar

Dua Jenis Santau - Amalan Sihir dan Ilmu Hitam Berdosa Besar

Jenis pertama: Santau yang diperbuat daripada adunan tertentu secara hakiki iaitu tidak melibatkan peranan jin dan syaitan. Jenis ini agak mudah dirawat.

(Santau yang disediakan dan diberi makan kepada orang tertentu secara hakikat.Hakikat disini bermaksud santau yang tidak disokong dengan penggunaan ilmu sihir yang melibatkan iblis dan syaitan. Kesan santau ini semata-mata bergantung kepada kekuatan dan keberkesanan bahan-bahan yang diadunkan.Mangsa santau jenis ini boleh menemui ajalnya bergantung kepada kekuatan bahan adunan itu.Walau bagaimanapun bahan itu mudah keluar melalui saluran najis seperti proses makanan biasa).

Jenis kedua: Santau yang disertai dengan pemujaan terhadap syaitan dan syaitan. Ianya dikenali sebagai santau angin dan ianya agak sukar dirawat kerana melibatkan peranan jin.

(Santau yang disediakan daripada bahan dan kaedah tertentu menggunakan hikmat.Istilah hikmat disini bermaksud santau yang dibuat disertai pemujaan iblis dan syaitan.Santau jenis ini tidak mudah keluar melalui saluran najis.Ia akan kekal dalam badan selagi tidak dikeluarkan dengan cara tertentu.Mangsa santau walaupun telah diubati tetapi saki baki santau yang tinggal dalam badan akan membiak dan boleh menyebabkan mangsa berkenaan sakit semula).

Baca ini: Ayat Al Quran Ubati dan Hindari Santau dan Benteng Diri Sebelum Tidur

Sumber: Ruqyah Syar'iyah

Dunia Blogger Malaysia | Fanpage HASRULHASSAN.COM Semakin Bertambah LIKE

As-Salam.
Syukur. Alhamdulillah .. terima kasih kawan, terima kasih rakan, terima kasih followers .. terima kasih buat semua yang sudi klik LIKE Fanpage HASRULHASSAN.COM .... 

Walaupun tidak mencapai ribuan seperti yang lain, tetapi daripada satu klik yang anda telah berikan, ia memberikan seribu makna buat HH. Didoakan moga keikhlasan anda berkekalan dan diberikan segala manfaat yang boleh. Buat 422 yang sudah LIKE ... anda memang HH suka ...:)

Terima kasih ..terima kasih sekali lagi ... buat mereka yang bercadang nak klik LIKE.

LIKE fanpage blog ini yer .. leh leh la ehhh ... klik badge ini:


Gambar | Saat-Saat Terindah Perkahwinan Farah Lee Dengan Ally Iskandar

As-Salam.
Serius sweet gambar-gambar Majlis Pernikahan Farah Lee dengan Ally Iskandar ini; yang dikongsikan oleh Ministry of Moment. HH sangat suka ... nampak keriangan, keceriaan dan tanda ikhlas serta tulus kedua-dua pasangan.

Sekali lagi, diucapkan tahniah buat Farah Lee dan juga Ally Iskandar. Moga gambar-gambar ini diabadikan dengan rapi agar apabila rumahtangga sedikit gegar, lihatlah akan kenangan manis ini supaya cinta dan kasih itu terus segar dan mekar, insyaAllah.

Jom layan foto-foto sweet kedua pasangan pengantin baru ini - Farah Lee dan Ally Iskandar.

Foto Saat Terindah Pasangan Farah Lee dan Ally Iskandar


Kredit Foto: Ministry of Moment

Video | Majlis Pernikahan Ally Iskandar Dan Farah Lee di Kuala Terengganu

As-Salam.
Seronok kan tengok orang kahwin. Teringat zaman masa mula-mula kahwin dulu, tapi tidaklah sehebat dan semeriah macam majlis pernikahan si Ally Iskandar ini. Yelah, HH dulu nikah time malam, dah tu hampir tersilap rumah .... masa tu sebelah menyebelah ada majlis akad, kalau tersilap rumah ... kes naya jadinya. Nasib baik ada tetamu di rumah tu yang beritahu bahawa pengantin dah nikah ... lau tak .. adehh.... kelakar lak bila ingat kembali.

Tersilap rumah .... kenangan tu. Jarang dapat pengalaman macam HH ni ... hehehee...

Ok, jom layan ....

Video Pernikahan Ally Iskandar dengan Farah Lee

Kiamat | Ia Diramal Bakal Berlaku Pada Tahun 2012


As-Salam.
Sila beristigfar banyak-banyak ye rakan-rakan semua. Mempercayai akan ramalan kiamat adalah satu perbuatan berdosa (baca sini), jadi jangan sabitkan dosa tentang perkara yang sudah wajib percaya bagi umat Islam. Bila ia akan berlaku, bukanlah kerja manusia untuk mengkaji dan meramalkannya. Ia perkara ghaib yang tersimpan dalam selautan ilmu Allah s.w.t.

Dalam Islam, mempercayai akan datangnya hari kiamat adalah perkara wajib dan ia merupakan satu tuntutan dalam rukun Iman. Kita diharuskan untuk mengingati sesama sendiri mengenai datangnya hari kiamat, namun adalah berdosa dan salah untuk meramalkannya.

Ramal bermaksud, memberitahu dan menghebahkan bila kejadian kiamat akan berlaku secara spesifik, seperti menyatakan tarikh, atau tahun ia akan berlaku.

Kerana apa? Kerana takut nanti manusia akan berhenti untuk berusaha, berhenti menjalankan kegiatan harian, melupakan soal perjalanan hidup seorang manusia dan mungkin akan memporak perandakan dunia.

Namun, ia tidak menjadi salah buat umat Islam, agar sentiasa mengingati dan berpesan sesama sendiri akan kejadian ini. Ia boleh dijadikan sebagai satu motivasi untuk memperbaiki amalan akhirat dan menjadikan umat Islam agar lebih patuh kepada syarak dan hukum hakam yang ditentukan dalam Al Quran dan Sunnah.

Lagi satu, tujuan hidup sebagai seorang muslim, bukannya bersedia untuk hadapi kiamat itu dalam bentuk fizikal, tetapi lebih kepada rohaniah, di mana amalan baik yang perlu diutamakan.

Mohon kita semua agar sentiasa berada di jalan yang betul. Jangan sesekali terpesong dengan perkara-perkara yang boleh mengugat iman kita yang telah sedia nipis senipis kulit bawang ini.

nurcahaya0812.blogspot.com | Blog Pilihan 2012


As-Salam.
Tengok betapa bagusnya rakan blogger ini, walaupun masih baru, walaupun masih lagi bertatih, tanpa lokek blogger ini cuba berkongsi sesuatu yang dia tahu, dan tanpa lokek juga blogger ini tanpa segan silu, tanpa ada maksud lain mempromosikan blog lain.... bagus kan?

Jom singgah blognya, dan lihat bagaimana blogger ini promosikan blog lain: Suke Suki Blueberry

Blogger yang memberi lebih baik dari blogger yang menerima ... hehheheheh...

Panduan Menulis Blog | 3 Perkara Yang Merosakkan Kedudukan (Ranking) Dalam Enjin Carian

As-Salam.
Apabila anda mencuba carian dengan Google untuk mendapatkan satu-satu maklumat dan info, anda akan dapati banyak blog yang berinformatif muncul di muka depan carian tersebut. Kedudukan blog-blog ini pada muka hadapan carian Google sudah tentu memberikan impak dan implikasi trafik kepada blog tersebut. Dan anda pula, sebagai seorang penulis blog tentu mahukan blog anda menyertai senarai pertama tersebut.

Ada banyak tips dan petua untuk anda ikuti bagi meningkatkan penampilan blog anda dalam enjin carian. Anda boleh gunakan kata kunci Improve Google Ranking untuk mencari info yang berkaitan.


Namun, dari banyak-banyak tips dan petua yang diberikan, ada 3 perkara yang ingin HH titik beratkan untuk mengelakkan anda kehilangan ranking Google.

3 Perkara Yang Merosakkan Google Ranking

  1. Blog Sarat Dengan Iklan - Blog yang sarat dengan iklan akan menyebabkan ranking blog anda dalam Google terjejas, ini adalah kerana Google menganggap perletakkan serta info iklan yang terlalu banyak dalam blog sebagai satu tanda bahawa blog itu adalah salah satu daripada laman web spam yang rendah kualiti isi kandungannya. Matlamat Google dalam enjin cariannya ialah untuk memberikan ranking tertinggi pada laman web yang kaya dengan informasi berkualiti.
  2. Pautan Bermasalah - Perlu pastikan setiap pautan (link) dalam blog anda berfungsi dengan baik. Pautan seperti tukaran RSS, bloglist dan pautan sumber mestilah pautan yang berfungsi dan berkualiti. Semakin berkualiti pautan yang anda berikan dan anda dapat, maka semakin tinggi rank blog anda dalam enjin carian Google. Cuba lebih selektif dalam menyediakan khidmat tukaran RSS atau link exchange. Pilih hanya yang relevan dengan isi kandungan blog anda. Pautan yang anda letakkan dalam blog perlu dipastikan sentiasa berfungi dan tidak mati (broken link). Seandainya terdapat terlalu banyak broken link, ia akan menyumbang kepada kedudukan yang tidak bagus dalam enjin carian.
  3. Manipulasi Kata Kunci - Awas, Google tidak akan teragak-agak untuk menyenarai-hitamkan blog anda jika berlaku manipulasi pautan dalam blog. Manipulasi pautan ini seperti contoh, membuat kata kunci tertentu bagi enjin carian, tetapi tidak menunjukkan kandungan berdasarkan kata kunci tersebut. Senang cerita, anda buat pautan Video Seks Anuar tetapi bila diklik, ia menuju ke laman web pengiklanan klik berbayar. Selain itu, meletakkan kata kunci tersembunyi dengan menjadikan warna huruf (font) sama warna dengan latar blog juga adalah dianggap sebagai manipulasi pautan atau kata kunci. Elakkan dari melakukan perkara-perkara ini kerana ia akan menjejaskan peluang blog anda dalam enjin carian Google.

HH menulis berdasarkan daripada penulisan asal:

26 Januari 2012

Tahun Baru Cina | Hari Kelima Baru Boleh Buka Bisnes

As-Salam.
Sebelum ini tertanya-tanya juga kenapa cuti mereka ni lama sangat. Ianya ada kaitan dengan kepercayaan akan hadirnya Dewa Kekayaan. Kaum Cina, kaum kedua terbesar di Malaysia, memang kaya dengan pelbagai budaya, apatah lagi kerana masyarakat cina ini berasal dari wilayah berbeza dengan dialek berbeza daripada Tanah Besar.

HH sememangnya baru tahu. Jika anda melihat sahabat atau jiran yang menganut agama Buddha, mereka akan membakar helaian kertas yang pelbagai bentuk samada sehari sebelum mahupun di hari keempat di malam hari kelima semasa tahun baru cina. Ia adalah untuk menjemput Dewa Kekayaan ini turun dari mahligai untuk memberkati mereka.

Secara adatnya, upacara ini dilakukan pada hari kelima, setelah upacara dewa-dewa lain mengikut kepercayaan mereka menghantar laporan kepada Maharaja Jed yang menjadi ketua dewa di kayangan. Namun, di Malaysia ... upacara menjemput Dewa Kekayaan dilakukan sehari awal sebelum Tahun Baru Cina, iaitu malam sebelum sambutan dilakukan.

Dewa Kekayaan yang diyakini di kalangan rakyat Malaysia ada banyak, ada 
  1. 文武財神 Wen Wu Cai Shen atau dikenali Bun Bu Cai Sin – Dewa Kekayaan Sipil & Militer
  2. 五路財神 Wu Lu Cai Shen juga dikenali Ngo Lo Cai Sin – Dewa Kekayaan dari Lima Jalan
  3. 增福財神 Zheng Fu Cai Shen juga dikenali sebagai Tiam Hok Cai Sin – Dewa Kekayaan Penambah Rezeki, 
  4. 土地公 Tu Di Gong atau Tho Tek Kong – Dewa Bumi adalah Cai Shen yang paling dikenal oleh semua orang.

Mengapa masyarakat cina kena buka atau hanya boleh buka bisnes pada hari kelima? Ini adalah untuk menghormati Dewa Kekayaan yang datang menziarah. Ia juga bagi menunjukkan bahawa mereka yang jemput itu bukan bersifat tamak haloba dan sentiasa ingat untuk bersyukur dengan apa yang mereka telah dapat.
Itu sedikit sebanyak pengetahuan yang HH dapat hasil dari menonton TV .... mungkin anda boleh cari banyak info lagi mengenainya sebagai salah satu ilmu pengetahuan dalam memahami budaya dan resam masyarakat lain.

Panduan Menulis Blog | 6 Jenis Corak Penulisan Blog Yang Digemari

As-Salam.
Entri yang digemari oleh pembaca dan pengunjung adalah pelbagai. Anda boleh pilih mana satu untuk menjadi inti blog anda. Semakin anda menulis dengan cara dan corak yang serupa, semakin terserlahlah identiti tersendiri blog anda. Lakukan dengan konsisten, agar mereka yang singgah akan cepat perasan dengan corak penulisan anda.

Menjadikan blog niche bukan sekadar menyediakan entri yang serupa (dari sudut isi kandungan) tetapi juga merujuk kepada corak penulisan anda dalam blog. Jadi, corak penulisan yang bagaimana yang ada di dalam dunia blogger Malaysia, dan yang mana menjadi kegemaran ramai?

  1. Berunsur Lawak Jenaka - Isi entri mungkin satu-satu isu yang serius tetapi kerana corak penyampaiannya bersahaja dan diselitkan dengan jenaka santai, ia menjadi selesa untuk dibaca.
  2. Lucah Tetapi Tidak Melucahkan - Entri ditulis dalam bentuk metafora yang punyai dua maksud. Ia sekali baca nampak lucah, tetapi di sebaliknya itu ada maksud terselindung yang lebih bermakna dan perlu difikirkan. Ia nampak lucah, tetapi tidak melucahkan kerana boleh dibaca tanpa segan silu.
  3. Entri Telus - Entri ditulis straight to the point. No hit around the bushes. Selalunya entri-entri ini ditulis oleh mereka yang mahukan suara dan pendapat mereka didengar dan diberi perhatian serius. Tulisan mereka mungkin berat untuk dibaca, tetapi ada pembaca dan pengikut setia yang mahu membaca pendapat telus mereka.
  4. Entri Bergambar Cantik - Tidak semestinya kena tempek gambar anda yang cun melecun. Seperti pernah dikatakan sebelum ini, teknik anda menvisualisasikan entri anda boleh menarik pembaca dan pengunjung. Entri sebegini seronok dibaca kerana ada gambar yang menjadikan ia menarik dan ada masa rileks untuk dibaca.
  5. Punyai Ayat-Ayat Tersusun - Blog sebegini lebih kepada blog-blog yang memberikan tutorial atau panduan tertentu. Ia jelas, walaupun nampak macam sedikit teknikal tetapi ia mudah difahami dan diikuti.
  6. Entri Diselitkan Peribahasa, Kata Hikmah, Dalil - Entri sebegini disukai kerana selain beralas fakta dan keterangan yang jelas, ia juga menjadikan entri itu indah dibaca. Macam Karam Sigh Walia, muka tak hensem pun, isu berat tetapi sebab kerana dalam penyampaian ada peribahasa dan bidalan, kita akan tertarik dan ternanti apa yang akan diucapkan.

Itu sedikit sebanyak yang boleh HH kongsikan. Mungkin anda ada yang lain yang boleh diselitkan untuk pedoman yang lain.

Terima kasih kerana membaca. Amal tak salah, jangan tersalah amal. Jika sudi LIKE dan jika tak keberatan, kongsikan dengan pembaca yang lain.

Fakta Menarik | Ada 600 Otot Pada Tubuh Kita

Otot badan HH ..hehehehe. Foto: gomuscles
As-Salam.
Kita sering duduk depan cermin hari-hari, memerhati diri sendiri. Kita juga selalu membelek diri kita. Tahukah anda, bahawa badan kita ini ada 600 otot yang bekerja setiap hari tanpa henti, hatta di kala kita sedang tidur pun, otot-otot ini tetap bekerja.

Ini merupakan nikmat Tuhan kepada kita semua. Bersyukurlah kerana ada otot yang kuat menggerakkan setiap tulang yang ada, dan memungkinkan kita melakukan aktiviti yang kita suka setiap hari...termasuklah menulis blog dan anda ...membaca blog ini ...hehehehe....

Dianggarkan 30-40 peratus berat tubuh kita disebabkan adanya otot. Dan otot yang paling kerap dan paling cepat bekerja ialah otot di kelopak mata kita, kerana ia membolehkan mata kita berkedip 5 kali setiap detik!

Dunia Blogger Malaysia | Benarkah Ada Blogger Popular Tak Mahu Blog Lain Popular?

As-Salam.
Persaingan oh persaingan. Hebat sangat ke persaingan dalam dunia blog Malaysia ni? Kata Eqbalzack, Persaingan Itu Baik .... ya, HH setuju dengan statement tu, tapi sayangnya ... dengar-dengar ada blogger popular tak suka blog lain naik .. ehh ye ke? Lagi-lagi blog-blog baru yang tumbuh bagaikan cendawan selepas hujan.

Apa mereka ini buat? Hmm mereka hasilkan entri yang cuba menidakkan cara dan kaedah newbie ini untuk meraih kepopularitian. Hmm .... pendapat HH, masing-masing ada cara untuk tampil menyerlah dalam dunia blog. Cuma, ada masa mungkin cara itu agak keterlaluan yang dirasakan tidak perlu bagi sesetengah blogger.

HH bukannya ingin sokong atau bantah, apatah lagi untuk melagakan sesama blogger. Fikirkan yang terbaik. Boleh cuba pelbagai cara promosi, andai tak sesuai dan boleh bangkitkan isu ... tak yah la guna ekkk ... huhuhuu ... HH pun banyak buat trial and error dan dah tengok feedback dan 'pulangan' yang dapat.

*p.s: Sentap gak dengan entri blogger tu .... tapi HH still respect dia (rujuk kepada sapa2 yang rasa popular) .. hehehehe

Berhenti Berharap Dengan Nuffnang

As-Salam.
Nada kecewa. Nuffnang masih lagi di takuk lama ...dok RM46 tu juga .... aiseh .... letih la. Cepat sikit la cik Nuffnang ....nak jumpship ni .. hahahaha..... 

Masa Nuffnang mula beroperasi, ramai blogger seperti HH berharap, Nuffnang akan bantu para blogger menjana pendapatan yang best-best ..... tak minta la sampai puluh2 ribu sebulan atau ribu2 sebulan ... dapat bayar duit kereta RM400-RM500 pun jadilah ... tapi nampaknya ia hanya impian dan harapan yang lengai.

Dah makin ramai blogger hebat yang ada trafik tinggi. Dah banyak blog yang muncul yang isi kandungannya cukup unik dan memikat hati pihak Nuffnang. Ada kata Nuffnang pilih kasih ... itu HH kurang pasti. Ada kata Nuffnang tak pandang blog yang tunggang langgang dan punyai trafik yang tinggi .. itu juga HH kurang pasti.

Cuma yang pasti, duit tabungan Nuffnang HH tak cecah2 lagi had pengeluaran sejak 3 tahun lalu ... adehhh ..... 

Sesiapa yang dah terima banyak cek dari Nuffnang, HH ucapkan tahniah .... bila nak belanja HH makan cikedis? Okeh.

Harga Tiket Legoland Malaysia | Kena Pecah Tabung Anak Macam Ni ....


As-Salam.
Jualan pra pembukaan Legoland Malaysia telah pun bermula. Ada sesiapa yang dah buat tempahan ke? Hmmm ... untuk pengetahuan, Legoland Malaysia ini terletak di Johor. Ia merupakan Taman Tema Konsep Lego yang keenam di dunia, selain yang pertama di rantau Asia Pasifik.

Untuk masa serta tempat yang terhad, pihak Legoland Malaysia telah membuka tempahan untuk pra pelancaran taman tema itu yang dijangka akan dilakukan pada penghujung tahun 2012.

Harga Tiket Legoland Malaysia (Edisi Pra Pelancaran)

Dewasa – RM 195 (Harga biasa: RM 275)
Kanak-kanak – RM 150 (Harga biasa: RM 210)

Harga Tiket Pintu Masuk
Dewasa – RM 140
Kanak-kanak – RM 110

Rebat RM 30 untuk pemilik MyKad

Fahami Gurau Si Anak Memang Cukup Sukar

As-Salam.
Adakala si anak kecil seronok-seronok ingin bergurau senda dengan ibu dan ayah ... tetapi ... dek kerana tak berapa faham akan gurauan si anak kecil, mereka jadi mangsa kemarahan. Ya, HH sendiri akui memang cukup sukar nak faham gurau senda anak-anak ni.

Bila anak-anak bergurau, mereka tak fikir baik buruk, apa yang ada dalam kepala otak mereka ini hanyalah keseronokkan. Kalau benda tu seronok ... maka akan diulang buat, jika benda tu dah tak berapa seronok atau membosankan mereka .... automatis mereka akan berhenti.


Adakala, anak-anak ini bergurau cara kasar yang bagi ibu dan ayah .. tak sesuai. Contohnya, main panjat2 badan, tarik-tarik telinga dan sebagainya. Kalau ayah dan ibu baru balik kerja, terpaksa bergurau dengan cara ini .... silap2 haribulan si anak boleh kena tempeleng free.

Malah, sesama anak-anak .... gurau kadangkala agak melampau. 

Bukan mudah nak faham anak-anak zaman sekrang, dah banyak sangat pengaruh luar masuk. Bila dikata ini, dijawab pula begitu.... aduhh aduhhh ....

Apa Silapnya Sistem Pengangkutan dan Trafik di Negara Kita?

As-Salam.
Bilangan kenderaan di negara kita dah makin banyak. Jalan yang ada dah makin sempit. Lebuhraya yang sepatutnya jadi ekspress .. udah jadi lebih lambat dari jalan kampung. Haiyooo .... mana taknya .. masing2 dok naik kereta sendiri ...kalau naik penuh, ok ... kalau setakat nak pandu sorang sorang tu ... ai... kan dah buat sesak.

Apa yang jadi masalah ehh? Sikap pemandu negara kita ke yang lokek untuk berkongsi? Atau kerana sistem pengangkutan dan trafik kita yang lemah? Mengapa sistem pengangkutan tidak efisien walaupun pelbagai langkah dah dibuat?
Kesesakan di Lebuhraya Persekutuan Kuala Lumpur
Kata kawan HH yang dulunya duduk di Terengganu, sering outstation pergi luar negara. Baru ni .. kena pindah ke KL ... dia kata senak duduk KL .. di sebalik harga makanan, dia tension dengan sikap pemandu di Kuala Lumpur. Dan paling best ialah ... dia kata, "Aku jadi jakun kejap bila aku balik kampung dari KL ke Tapah Road naik ETS ... laju ... tak sangka negara aku ada macam ni" .... itu kata dia.

Wife HH baru ni bawa anak-anak naik ETS dari Batu Gajah ke Ipoh. Perjalanan kalau naik kereta mahu ambik dalam setengah jam. Tapi dengan ETS .... kurang 10 minit. Anak-anak tak puas naik pun. Tapi tak ramai yang guna perkhidmatan ini .. jadi apa silapnya? Tambang RM3 ..berbaloi tak?

Ada sorang amoi beritahu wife HH; "Apa mau susah susah naik kereta pergi KL, naik keretapi ini laju lo .. cepat sampai, tak pening2 jem atas jalan ... duduk saja ... boleh tidur." 

Tapi ramai yang macam pandang sengkek je dengan mereka yang naik keretapi ni ... Betul jugak kot ... orang naik keretapi ni mana ada duit .. mereka mana mampu nak bayar tol dan minyak .. ye ye? HUhuhu..tapi yang naik keretapi ni .... bagi HH lebih utamakan nilai sebenar dari wang ringgit ...iaitu masa. Boleh ke nak beli masa???

Ok. Cukup berleter. Tapi itulah, mencari apa silapnya sistem pengangkutan serta sistem trafik di negara tercinta ini. Dah ada yang canggih pun ... tak leh jalan gak. Aduhaiii ....


25 Januari 2012

Keajaiban Dunia | Table Mountain, Afrika Selatan


As-Salam.
Table Mountain, antara tersenarai sebagai 7 Keajaiban Dunia Baru 2012. Gunung ini unik kerana rupa bentuknya yang seakan akan rata ibarat meja.

Gunung berbentuk meja besar yang rata boleh dilihat di mana saja di Cape Town. Terletak di dalam Taman Negara Table Mountain, kawasan gunung itu saja dikelilingi lebih 1,500 spesies tumbuhan, manakala 2,285 spesies tumbuhan boleh ditemui di taman negara itu. 

 

Kredit Foto: Cruising Cape Town

fairycadbury.blogspot.com | Blog Pilihan 2012

As-Salam.
Bagi peluang untuk promo diri sendiri ..memandangkan blogger ini adalah yang pertama sekali join segmen HH yang dianjurkan. Terima kasih. Nak join segmen sama? KLIK SINI selagi masih belum waktu tutup.


Tertarik dengan kata-kata di atas header blog ini, menjadikan ia sebagai satu blog yang menarik untuk dijelajah. Apa isi agaknya?

Kenali blogger ini: KLIK SINI.

Didik Anak Harus Berhikmah | 5 Syarat Dalam Islam Untuk Pukul Anak

As-Salam.
Ada komen yang dititipkan mengenai entri ini: Didikan Anak | Bancuhan Berbeza, Acuhan Mesti Sama

Katanya begini:
Didik anak harus dengan cara yang sangat berhikmah.
KM nampak sekarang ni ibu bapa lebih memberi kasih sayang yang teramat sangat hingga menjejas usaha mendidik itu. Maksudnya, kasih sayang itu akhirnya menjadi punca anak-anak merasakan mereka boleh lakukan apa sahaja hingga tidak sesuai dengan norma dan tatasusila sekarang..... boleh baca lagi di entri berkenaan.

Jadi bagaimana nak mendidik anak kita mengikut cara terbaik? Dalam Islam, telah ada panduan serta syariat mengenai cara bagaimana mendidik anak-anak, dan di antaranya ialah menghukum dengan merotan anak-anak. 

Walaupun merotan atau memukul anak ini dibolehkan, ia perlu menepati beberapa panduan dan syarat berikut:

5 Syarat Dalam Islam Untuk Pukul Anak
  1. Tidak dipergunakan hukuman ini kecuali jika tidak ada cara lain lagi.
  2. Pendidik tidak baleh memukul ketika dalam keadaan marah, sebab dibimbangi akan membahaya dan mencederakan anak.
  3. Tidak memukul pada bahagian-bahagian yang menyakitkan, seperti wajah, kepala dan dada.
  4. Pukulan bukanlah bertujuan untuk menyakitkan, tetapi sebagai pengajaran.
  5. Tidak boleh dipukul anak yang berumur di bawah sepuluh tahun. Sebagaimana sabda Rasulullah s.a.w :
“Latihlah anak-anak kamu bersolat ketika usianya 7 tahun , dan pukullah mereka (jika tidak mahu menunaikan solat) diwaktu telah berumur 10 tahun, dan pisahkanlah tempat tidur mereka (antara lelaki dan perempuan)” (H.R Abu Daud)

Walaupun ada syarat dan pukulan itu dibenarkan, harus ingat bahawa hukuman ini hanya boleh diberikan jika telah dilakukan nasihat, teguran dan diberikan amaran akan apa yang mereka lakukan.

Kita perlu berhikmah dan sabar dalam mendidik anak-anak, silap didik mereka tidak akan menjadi apa yang kita harapkan iaitu menjadi anak yang soleh.

Sihat Sokmo | 12 Panduan Cegah Kulit Kering

As-Salam.
Ada masalah dengan kelembapan kulit anda? Boleh cuba tips ini. HH pun sering alami masalah serupa. Kulit kering akan menjadikan kita nampak macam manusia bersisik, dan tidak bermaya. Jadi bagaimana cara mudah untuk merawat dan mencegah kulit seperti ini?

Intan Ladyana - Cantiknya Kulit. Foto: Shurah

12 Panduan Mencegah Kulit Kering

  1. Kulit kering memerlukan penjagaan yang lebih teliti berbanding jenis kulit yang lain. Ini kerana kulit kering memerlukan pelembap serta urutan yang lembut secara teratur untuk meningkatkan peredaran darah dan mengaktifkan kelenjar yang menghasilkan sebum.
  2. Sebaik mencuci wajah, lapkan wajah anda secara lembut. Jangan cuba mengeringkan kulit kering anda itu dengan cara menggosok secara kasar.
  3. Gunakan krim pelembap pada waktu malam iaitu sebelum tidur. Krim yang lebih bagus serta sesuai untuk kulit kering ialah jenis losen kerana produk ini memiliki kandungan minyak yang lebih banyak.
  4. Sapukan krim atau minyak bayi selepas mandi. Cara ini dapat membantu untuk mengekalkan kelembapan kulit anda. Salah satu cara lagi untuk mengekalkan kecantikan kulit termasuklah menyapu krim susu pada waktu malam iaitu sebelum tidur.
  5. Kulit kering boleh mencepatkan penghasilan kedutan. Gunakan krim di sekitar bahagian mata dan mulut. Kedua-dua bahagian ini merupakan tempat paling awal untuk kedutan muncul.
  6. Ylang ylang, mawar, cendana dan chamomile merupakan antara minyak pati yang berkhasiat untuk mendapatkan kulit yang halus.
  7. Sental sel kulit mati sekurang-kurangnya seminggu sekali.
  8. Pilihlah pelembap yang memiliki kandungan minyak yang tinggi. Sekiranya anda memiliki kulit wajah yang sangat kering, pelembap yang mengandungi minyak dalam jumlah tinggi akan bekerja dengan baik untuk kulit anda. Namun, jika tahap kekeringan kulit wajah sederhana, anda harus menggunakan pelembap yang sedikit kandungan minyaknya serta yang berasaskan air.
  9. Dapatkan produk yang dapat membantu memperbaiki kulit wajah. Beberapa jenis produk yang boleh meningkatkan kecantikan kulit iaitu losen, pelembap, penyegar,cecair penanggal solekan dan skrub wajah. Jika kulit kering gunakan produk yang tertera ’untuk kulit kering’ atau ‘untuk kulit sensitif’.
  10. Jauhi produk jenis sabun yang akan menyebabkan kulit bertambah kering. Kebanyakan sabun mandi boleh menyebabkan kulit kering. Mungkin ada yang sesuai dengan sabun tertentu tetapi belum tentu sesuai dengan kita kerana setiap orang memiliki tahap sensitiviti kulit yang berbeza. Kebanyakan sabun mengandungi sodium lauryl sulfate atau bahan pembuat buih sabun yang boleh menyebabkan kulit kering .Anda boleh memilih sabun yang disesuaikan dengan jenis kulit dan mengandungi pelembap yang baik untuk kulit kering.
  11. Elakkan mandi terlalu lama. Menggosok sabun pada kulit terlalu lama juga boleh menyebabkan kulit menjadi kering. Malah, penggunaan air panas untuk mandi juga boleh menyebabkan kulit kering.
  12. Gunakan air yang bersih. Apabila air dipersekitaran anda kualitinya adalah kurang baik ser ta mengandungi bahan berbahaya untuk kulit seperti logam berat, cubalah saring terlebih dahulu dengan alat-alat penyaring air bersih.

Blog Popular | Blog Top LOL Kena Godam

As-Salam.
Adeh. Hmm tak abis-abis .... nak kata apa, mereka ni memang bijak. Itulah kelebihan mereka yang ingin mereka tonjolkan. Walhal, ada lagi yang lebih hebat dari mereka ini. Mungkin dah menjadi kewajipan dan tugas seharian mereka ... itu tak tahu.


Penggodam ada macam-macam jenis penggodam, ia berdasarkan kepada kebolehan, kepandaian, kreativiti seseorang penggodam itu memilih dan mencari mangsa. Jika mereka merasakan mereka ada pengetahuan yang cukup superb, mereka akan memilih laman-laman web yang bersensitiviti tinggi untuk digodam.

Buat mereka yang sekadar punyai pengetahuan yang menjadikan mereka penggodam, mereka akan memilih laman-laman web yang tiada implikasi dasyat ... sekadar uji dan pergi.

Ramai yang menjadi penggodam ini merupakan mereka yang mahu menunjukkan skill mereka. Nak kata kaya ... tak pasti sebabnya banyak bank yang digodam dapat duit mereka balik, dan penggodam itu pula ditangkap. Ada pula yang cuba menjadi penjenayah atau pengganas dengan menyerang pengkalan data yang punyai maklumat sulit yang boleh ancam keselamatan negara.

Hmmm .... macam2 ... mereka ini hidup di balik tabir .... sukar untuk dikenali dengan pandangan kasar. Siapakah mereka?