Langkau ke kandungan utama
Tunjukkan catatan dari Mei, 2012

Akta Keterangan (Pindaan) 2012 | Muat Turun Percuma Untuk Blogger

As-Salam. Akta Keterangan (Pindaan) 2012 bakal akan menjadikan blogger-blogger di Malaysia lebih bertanggungjawab dengan apa yang mereka terbitkan, paparkan, dan komen menerusi blog. Itulah pendapat sesetengah blogger berkaitan akta ini.
Anda mungkin tak berapa 'alert' tapi ketahui bahawa mulai 1 Jun 2012, blogger serta penyedia khidmat informasi dalam talian mahupun pemilik peranti akan dipertanggungjawabkan seandainya melanggar Akta Keterangan (Pindaan) 2012 ini.

Menurut blog Amanz:
Bagi yang tidak ketahui, melalui pindaan pada Akta Keterangan, ia menetapkan yang mana para pengguna Internet akan bertanggungjawab terhadap sebarang kandungan yang dihantar ke internet melalui rangkaian ataupun peranti mereka. Secara ringkasnya, sekiranya seseorang pengguna menghantar komen pada blog anda, halaman Facebook Page anda, tweetjack akaun Twitter anda, mahupun dengan “menumpang” talian WiFi anda, maka anda akan dipertanggungjawabkan terhadap sebarang perkara yang dikongsikan me…

Blog Gay Pilihan

As-Salam. Tak ada maknanya. Takkan ada blogger yang berani buat sebegitu, menyenaraikan blog gay pilihan. Ini namanya menempah 'maut'.
Ya, blog adalah medium ekspresi diri tetapi biarlah kena dengan agama dan budaya. Ya, manusia ada hak untuk suarakan pendapat, keinginan dan keghairahan sendiri tetapi gay? HH secara rasmi, secara peribadi memang tidak suka dengan golongan yang langgar sifat tabii seorang manusia beragama.
Bukan apa, takut peristiwa lampau yang telah diingatkan dalam Al Quran menjadi peristiwa yang akan berlaku nanti. 
Jika kita memberikan lampu hijau kepada blog-blog ini berkembang pesat, tak mustahil satu hari nanti ... kita akan menerima balasan yang kita tanpa sedar menghadapinya.
Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud: “Sesiapa yang kamu dapatinya mengamalkan maksiat kaum Nabi Luth, maka bunuhlah peliwat dan yang diliwat.” (Hadis riwayat Imam Bukhari dan Muslim, daripada Ibnu Abbas)

Allah berfirman yang bermaksud: “Telah timbul berbagai kerosakan da…

Blogger Kena Berani Suarakan Pendapat

As-Salam. Blog dah ada, tapi agak segan-segan nak menulis. Dalam hal menyuarakan pendapat, adakala blogger perlu bersuara lantang, kerana blog kini bukan lagi satu medium picisan, tetapi salah satu sumber maklumat dan informasi.
Ia bukan sahaja diakses oleh para blogger, tetapi pelbagai orang yang suka mencari informasi menerusi internet. Malah, pencari informasi ini bukan setakat dari kalangan kita, yang marhein ini, ia juga turut melibatkan mereka yang berjawatan tinggi dan punyai implikasi dalam pentadbiran.
Kalau dulu, blogger dipandang sepi akan suaranya menerusi blog, tetapi sekarang suara-suara blogger didengari dan dibaca oleh ramai orang. 
Mungkin tidak sependapat, tetapi masyarakat perlu dididik untuk menerima pandangan orang lain, dan seterusnya membuka minda terhadap banyak perkara dan isu. Walaupun, ada masanya isu itu kecil; contohnya isu tin kemek di pasaraya, isu parking tak betul dan macam-macam lagi.
Perkara-perkara ini, sebenarnya satu bentuk luahan yang ikhlas dan…

Panduan Menulis Blog | 6 Petua Trafik Blog Buat Blogger Kurang Masa

As-Salam. Hmm .. ada yang tanya, kalau blogger yang bukan sepenuh masa macam mana pula? Ok, ada beberapa cara yang mudah dan senang. 
Buat blogger baru atau blog baru yang kurang masa, atau tidak dapat update entri dengan kerap, anda disarankan untuk lakukan perkara berikut:
Join segmen yang dianjurkan oleh blogger-blogger lain. Dengan cara ini, anda boleh buat entri pantas dan simple, tanpa perlu fikir banyak. So, dah dapat entri anda sendiri untuk blog.Join segmen yang promosi blog anda. Ini membolehkan tanpa update, atau jarang update, ada blogger lain yang akan promo blog anda di saat anda tidak berada di hadapan komputer anda.Join contest atau giveaway yang disediakan oleh blog-blog lain. Penyenaraian peserta akan membuatkan blog anda dilawati berulang kali samada mereka yang join contest atau giveaway yang serupa atau mereka yang mencari peluang sama macam anda.Tukar link dengan blogger lain menerusi bloglist. Ramai blogger ada buat tawaran ini, bergantung dengan syarat yang dib…

Bukan Semua Benda Blogger Tahu

As-Salam. Blogger, kata orang mereka ni banyak ilmu, banyak pengetahuan, sebabnya sering melayari internet, sering mencari sumber. Tapi itu kata orang .... kata HH ya; bukan semua benda blogger tahu. Berblog hanyalah satu hobi untuk meluahkan rasa, berkongsi apa yang tahu (bukan semua), berkongsi cerita, dan menzahirkan minat.
Ramai blogger menjadikan blog untuk ketengahkan bakat mereka, lihat sahaja AnwarHadi .... yang memang top blogger nombor satu di Malaysia, dapat banyak anugerah, hanya kerana minatnya dalam video dan blog. Blognya penuh dengan video darinya yang dimuat-naik menerusi YouTube.
Lihat pula Cik Epal, yang banyak menulis tentang kegilaan makan - dalam entri2 khas menambah lemak .... dan ramai orang suka baca entri2 tersebut. Cik Epal, dah boleh dikatakan macam blogger retis dah.
Belum lagi tengok si Ujang yang memang glamour di kalangan blogger2 yang sering tampak dan berdamping dengan selebriti ...
Hanis Zalikha, dalam ramai-ramai blogger .... dia dah capai satu pen…

Jampi Untuk Tingkatkan Trafik dan Lariskan Blog

As-Salam. Jampi untuk meningkatkan trafik blog? Uhh wujud ke? Hahahaa... setahu HH belum lagi ada, tapi kemungkinan akan ada .... itupun jika ada ilmu mengenainya dipelajari dan diilhamkan. 
Guna jampi untuk melariskan blog? Memang agak kelakar, tetapi ia tidak mustahil. Dunia hiburan pun ada jampi-jampinya. Mungkin nanti, akan ada jampi pelaris blog, atau jampi naikkan ranking blog yang dibuat oleh mereka yang memang gila nak naik cara begitu.
Ini sekadar pandangan, dan mungkin sekadar untuk renungan, bahawa manusia dalam apa jua situasi, dalam apa jua bidang, dalam apa sahaja yang mereka buat, seandainya mereka memilih jalan mudah, mereka sanggup lakukan apa sahaja. Dan perkara itu mungkin juga dilarang dalam agama dan budaya.
Setakat ini, HH belum ketemui jalan lebih baik untuk melariskan blog, menaikkan rankin blog selain daripada berusaha keras mempromosinya. Promosi bukan sekadar di kalangan bloggers, tetapi juga di kalangan orang yang tiada blog. Ramai yang suka mencari inform…

Bertanggungjawablah Dengan Blog Anda

As-Salam,
HH berblog sejak 2008, itu dah lebih daripada 2 tahun. Blog HH datang dan pergi. Pernah kecewa kerana blog. Pernah terkilan kerana blog. Pernah itu dan ini kerana blog. Samada blog yang HH buat mahupun blog yang orang lain buat.

Blog menjadi medium yang terlalu bebas meluahkan apa sahaja tanpa ada tapisan. Bila ada fungsi menapis .. tak mahu pula pakai. Dan bila dah kata jangan, benda tu jugak yang nak nak sangat dibuat. Tertanya HH, kenapa nak dibuat blog? Apa tujuan nak ada blog nih?

Setiap orang yang buat blog ada tujuan sendiri. Ada tujuan murni .. ada tujuan jahat, dan banyak bertujuan nakal. Apa yang dicari? Kepuasan? Income? Populariti? Kepada bloggers, tepuk dada tanyalah hati ... dan lebih baik tanyalah akal.

Ada yang 'berjuang' menerusi blog. Ada yang 'menipu' menerusi blog. Ada yang melepaskan 'nafsu' juga dari blog. Ada yang sekadar ingin berkongsi ilmu di dada, ada pula yang suka bercerita kisah diri kepada dunia. Walau apapun tujuan berblog,…

Panduan Menulis Blog | Twitter, Platform Untuk Promo Blog

As-Salam. Anda ada twiiter? HH ada .. ecewahh .. siut je kan .. hahaha... actually HH bukanlah pengguna tegar twitter ni, HH tak reti sebenarnya ...  tapi cuba juga gunakan platform yang ada untuk berkongsi info dan maklumat. 
Walaupun twitter tak ramai followers, tapi sejak akhir2 ini, banyak tweets direTweet oleh orang lain ... dan menariknya kebanyakkan yang retweet ialah entri2 dalam blog ini. Itu satu fakta, dan satu lagi fakta yang HH ingin kongsikan kepada anda semua, ialah tentang rasa terharunya HH apabila ia diretweet oleh mereka yang boleh dianggap popular dan hebat dalam berblogging ini.
Antara blogger yang HH maksudkan ialah Kujie yang terkenal dengan blog underground .. hehehe..  dan juga AriffShah .. kenal? Hmm .... tu antara nama besar dalam dunia blogging. Tak terkecuali Redmummy dan juga DenaiHati... ehh ada? HH rasa bangga - tak mahu pendam2 ... memang ada rasa bangga sebab blog dikunjungi nama-nama besar ini selain Ben Ashaari, Fatin Liyana, Rina Salleh dan bebera…

2 Kategori Blogger Dari Perspektif Logik

As-Salam. Dalam dunia blog, HH dapati seperti ada 2 kategori besar blogger, iaitu satu blogger serius dan satu lagi blogger santai.
Kenapa saya memandaikan diri buat 2 kategori blogger ni? Hmm sebab itu yang HH nampak dan baca, geledah memalam, blog hopping dan blog walking .. HH nampak benda ni. Jadi saya buat satu kesimpulan secara logik, dan bukan kesimpulan ilmiah. Logik ni ikut pemerhatian kasar, tak ada statistik. Kalau ilmiah ni, diberikan bukti dan fakta jelas ... ada stats sendiri. :) Jadi, anda boleh katakan ia adalah kesimpulan peribadi saya dan bukan erti ia benar.
2 Kategori Blogger Dari Perspektif Logik

Blogger Serius
Bercerita sesuatu yang serius, selalunya melibatkan isu-isu semasa termasuklah isu politik dan isu kemasyarakatan. Cara penulisannya lebih jitu, suka berikan fakta untuk sokong entri yang dibuat. Mereka ingin suara mereka ini didengari. Entri yang dibuat bukan entri biasa, ia entri yang meyakinkan dan penuh mesej yang ingin disampaikan.
Selalunya, blogger s…

Wajah Pemilik Blog Denaihati.com

As-Salam. Kalau anda seorang blogger yang dah lama, dan kerap merayau dan merewang ke blog-blog lain, terutama blog-blog yang telah wujud sejak 2007-2008, pasti sedia maklum akan blog ini - DenaiHati.com.
Sebuah blog yang telah berjaya menempatkan pengaruhnya dalam dunia blogger Malaysia. Namun, tidak ramai yang kenal atau tahu siapakah di sebalik kehebatan blog DenaiHati.com ini.
Beliau yang bertanggungjawab dalam mengurus, menerbit dan menjadikan blog ini antara terbaik di Malaysia ialah Amir Hassan.
Amir Hassan? Amir Hassan adalah pemilik blog DenaiHati.com .... bukan Hasrul Hassan ye .. hahahhaa.... :) 
Jika tak tahu wajah Amir Hassan, sukacitanya HH paparkan di entri ini - serius main cilok tanpa kebenaranya..... (Apa lagi ..pi report ... :P)

Untuk info, Amir Hassan (pemilik DenaiHati.com) bukan hanya ada satu blog, malah beberapa blog lain.
- http://denaihati.blogspot.com - http://almukjizat.blogspot.com - http://ilmucipta.blogspot.com - http://gokuat.blogspot.com

Blogger ini y…

Bagaimana Seorang Blogger Tegar Tidur?

As-Salam. Adeh. Hanya yang benar-benar tegar dalam dunia blogger Malaysia yang akan melakukan aksi begini. HH? Hmm ... masih lagi mahu ada bantal dan tilam yang empuk!
Anda bagaimana?

Lagi gambar .... anda boleh lihat di sini: Gaya Tidur Blogger Tegar?

Luahan Cinta Menerusi Blog, Oh Gediknya ...

As-Salam. Meluahkan rasa cinta, kasih dan sayang menerusi blog mungkin pada sesetengah orang dianggap ... wah sungguh romantis. Tetapi bukan semua orang yang suka, apatah lagi andai yang singgah itu merupakan seorang pengunjung sesat ke blog anda.
Bukan hendak menidakkan rasa sayang dan cinta mendalam anda terhadap pasangan anda. Tetapi meluahkan menerusi blog, mungkin tidak begitu sesuai.
Setiap pemilik blog ada hak untuk menulis apa sahaja di dalam blog. Boleh cerita soal percutian, soal keluarga, soal bisnes, soal kerja mahupun soal cinta. Tetapi, tetapkan dalam ingatan bahawa blog anda bakal dikunjungi dan dibaca oleh orang lain. Jadi, berpadalah dalam bercerita soal cinta, kasih dan sayang.
Mahu abadikan cinta hebat anda itu, jadikan blog anda sebuah blog yang benar-benar peribadi - hanya dibaca oleh mereka yang diundang atau diberi akses sahaja.
Makanya nanti, tidaklah ada jiwa yang sengsara melihat tulisan anda yang gedik. Dengan cara ini, tidak akan ada hati yang rasa menyam…

6 Blog Pilihan Intrend Mei 2012

As-Salam. Tahniah buat enam blog ini, yang telah berjaya dipilih oleh editorial majalah In Trend keluaran Mei 2012. Blog-blog tersebut adalah:
http://irinenadia.blogspot.comhttp://www.henryfriends.comhttp://zoeyzauyah.blogspot.comhttp://www.mohdkhairi.comhttp://informations-the.blogspot.comhttp://najwacakap.blogspot.com
Terima kasih kepada team editorial In Trend kerana kesudian memilih blog-blog ini untuk mengisi ruang di dalam majalah anda. Anda memberikan peluang kepada blog-blog tempatan melonjak naik dan menerima satu bentuk pengiktirafan yang tersendiri.


8 Cara SEO Mudah Untuk Blogspot

As-Salam. SEO - Search Engine Optimatization, adalah salah satu cara yang terbukti berkesan untuk membolehkan laman web dan blog tersenarai dalam enjin carian. Jika dapat memaksimakan SEO ini dalam pembikinan sesebuah blog, tak mustahil blog anda bakal menjadi kegemaran enjin carian. Seronok tak .. bila orang lain google certain perkataan .. dan blog anda menjadi top dalam senarai enjin carian tersebut? Tentulah kan ... 
Jika anda bijak menggunakan SEO, secara tidak langsung akan memberikan trafik kepada blog anda. Trafik ini boleh jadi datang dari sumber-sumber yang tak disangka. Pertambahan trafik ini akan meningkatkan pageview anda, dan ia juga akan membuatkan blog anda lebih dikenali di dunia maya.
Bagaimana nak menerapkan SEO ini? Di sini HH berikan beberapa tips yang pernah digunakan.


8 Cara SEO Mudah Untuk Blogspot
Menghantar link url ke enjin carian.Anda boleh hantar link blog anda kepada enjin carian secara percuma samada bing, google atau yahoo (antara yang popular). Anda han…

Blog Review dan Ranking ALEXA

As-Salam. Kepada yang sudi memberikan review ALEXA kepada blog ini, HH ucapkan terima kasih banyak-banyak. Berikut adalah kedudukan blog ini dalam ALEXA dan juga pencapaian yang telah berjaya dilakukan sehingga ke hari ini.

Setakat ini, kedudukan ranking blog ini telah jatuh menjunam semenjak bertukar tema daripada perkongsian bermanfaat dan informasi pelbagai ke sebuah blog berkisar dunia blogger Malaysia dan Panduan Menulis Blog.

Walaupun begitu, HH tetap akan teruskan usaha untuk memantapkan apa yang terkandung di dalam blog ini, dan dengan bantuan, sokongan daripada rakan blogger semua, ia mungkin satu usaha yang akan menjadi satu kejayaan.
InsyaAllah.


Wordless Wednesday #WW | Luahan Hati Blogger Bernama Dira Abu Zahar


Media Pandang Rendah Pada Blogger?

As-Salam. Satu isu - mungkin. Dari satu ke satu, ada perselisihan antara media arus perdana dengan blogger, blogger tak puas hati pada media, dan media tak puas hati pada blogger. Antara benar atau tidak, hanya mereka yang berhadapan situasi melibatkan keduanya sahaja yang tahu.

HH ada kawan dalam media arus perdana. Ada kawan jadi editorial di majalah, ada yang jadi jurugambar, ada yang jadi pemberita. Setakat dalam pengetahuan HH, mereka ini ok dan tak pandang rendah pada blogger, malah ada di antara mereka kagumi apa yang disampaikan oleh blogger.
Tapi itu mungkin kerana - kawan-kawan HH tu merupakan mereka yang terlibat di dalam bidang kewartawanan yang tidak melibatkan dunia hiburan tanahair dan bukan pula terlibat dalam bidang kewartawanan yang paparkan isu politik.
Yang HH nampak ialah, isu timbul atau pergeleseran hanya berlaku apabila media dan blogger menceritakan kisah di dalam jurus politik dan hiburan. Yang lain, nampak ok je.
Dengar kata ada media yang pandang rendah pa…

Wordless Wednesday #WW | Kain Sulam Indonesia

Berminat nak beli? Hubungi HH. Harga bermula dari RM70-120.

Rakan Blogger Terbakar Rumah | Mari Bantu Jika Prihatin

As-Salam. Baru sahaja mendapat tahu, entah macam mana gerak hati HH pagi ini ingin menjenguk blogammar. Dan nyata, ada satu perkhabaran yang sedih darinya.
Ucapan takziah daripada HH kepada pemilik blogammar kerana ditimpa masalah yang berat - rumah di kampung terbakar
Memetik dari blog rakan blogger ini:


Alhamdulillah beberapa minit selepas itu aku mendapat panggilan telefon dari ayah saudara mengatakan semuanya selamat tetapi rumah terbakar 100%. Aku sangat bersyukur kepadamu Ya Allah kerana Engkau mengambil semua harta benda aku dan harta benda keluargaku tetapi masih berbaki iaitu keluargaku yang tersayang. Sesungguhnya aku belum bersedia untuk kehilangan adik-adikku dan ibu bapaku. Aku masih belajar dan hanya ayahku dan pinjaman Mara sahaja yang menanggung pembelajaranku. Aku tiada sebarang harta benda yang boleh membantu keluargaku di saat mereka menghadapi keperitan ini. Hanya doa dan tawakkal yang mampu aku lakukan.
Andai ada yang ingin hulurkan sedikit sumbangan u…

2 Kolum atau 3 Kolum, Mana Satu Jadi Pilihan?

As-Salam. Apabila anda membuat blog, perkara pertama yang akan anda putuskan untuk blog anda ialah, bagaimana rupa bentuk blog tersebut? Dan dalam memikirkan bentuk blog anda, cirian berapa jumlah kolum mesti dititik-beratkan. 2 Kolum atau 3 Kolum, Mana Satu Jadi Pilihan? Jumlah kolum mesti bersesuaian dengan tema atau niche blog anda. Seandainya blog anda merupakan blog peribadi, memadai dengan punyai maksimum 2 kolum, iaitu kolum utama untuk entri-entri blog dan kolum kedua untuk widget blog.
Berbeza dengan blog yang paparkan informasi, widget perlu ada lebih daripada 2, supaya isi kandungan lebih meriah - atau dengan kata lain diperkayakan dengan maklumat. Maklumat dan info ini diletakkan secara berkategori agar mudah pengunjung dan pembaca informasi yang terkandung di dalam blog -sesuai dengan tema blog anda.
Blog peribadi bersifat santai, maka tak perlu nampak sempit, kerana ianya akan merimaskan pembaca.
Blog informatif perlu ada kolum yang banyak, tetapi tidak perlu lebih dari…

Matinya Seorang Blogger

Apa yang berlaku apabila suatu hari kelak, tanpa diduga, tanpa bersedia, anda, sebagai seorang blogger, menemui ajal? Menemui ajal ...mungkin agak keterlaluan, tetapi realitinya, tiada siapa pun dapat menyangkal bahawa qada' dan qadar Tuhan itu telah ditetapkan sejak azali lagi.
Adakah anda sebagai blogger bersedia ke arah itu? Bagaimana dengan blog anda ini setelah anda tiada lagi di dunia fana ini?
Matinya Seorang Blogger Sudah ketahuan akan satu hari nanti akan tiba saat itu, apakah yang telah anda rancangkan? Adakah blog anda akan ditutup? Atau mungkin blog anda dibiarkan 'menyendiri' di alam siber ini? Atau mungkin anda wasiatkan kepada mereka yang lain?
Apapun, setiap baik buruk yang ada dalam blog anda akan juga memberi kesan kepada anda, hatta anda tiada lagi di depan komputer. Ingatlah janji Tuhan yang telah termaktub, menerusi Sabda Nabi Muhammad S.A.W:
"Apabila mati anak Adam, maka putuslah amalannya kecuali tiga iaitu, anak soleh yang mendoakan untuknya,…

Panduan Menulis Blog | Tips Untuk Buat Blogger Terkenal Singgah dan Komen

As-Salam.
Bagaimana nak buat blogger terkenal seperti Ben Ashaari, Fatin Liyana, Redmummy, Lisa Faizureen dan ramai lagi singgah di blog? Caranya tak susah mana, cuma nak kena rajin dan berinisiatif. Sebelum tu, anda kena pastikan blog anda itu boleh diterjah dengan senang dan lenang, andai blog berat selalunya blogger terkenal ni akan 'berpatah balik'.

HH pernah ada situasi di mana seorang blogger yang memang dah lama berkecimpung dalam dunia blogger ni, memang terkenal di kalangan blogger2 yang dah lama berblog. Dia pernah datang ke blog HH mengenai satu isu, yang sebelum ini HH ambik bahagian dalam satu forum tu. Dan nampaknya, dia memang menjenguk entri HH tu. Cuma dia tak dapat nak tinggalkan komen sebab terdapat masalah di ruang komen HH tu. Hmmm ... sib baiklah dia berhati mulia, buat juga satu entri untuk komen isu tersebut dan free2 HH dapat trafik backlink dari blog dia.

Pastu, pastikan anda sering ke blog yang popular ini, jika ada entri yang mempunyai kaitan dengan e…

Bolehkah Blog Jana Pendapatan?

As-Salam. Bukan tak boleh blog menjana pendapatan. Boleh tu tetap boleh, tapi janganlah berharap bahawa blog dapat menjana pendapatan sampai ribuan ringgit dalam masa yang singkat. Walaupun ada blogger yang berjaya dapat pendapatan hebat menerusi blog tetapi bukan satu kerja mudah ke arah itu.
HH tahu ramai blogger yang mahu blognya menjana pendapatan, paling tidak ...boleh lepaslah untuk bayar bil internet. Namun, ramai juga yang kecewa yang blognya tak dapat sesen pun. Ada yang dapat ...takat puluh2 ringgit, itupun nak kena tunggu la pula masa nak tunaikan cek la dan macam2 lagi.
Blog memang boleh jana pendapatan. Sapa kata tak boleh. Ada cara halal dan ada cara tidak halal, sendiri pilih. Bukan tak tahu hukum dan undang-undang.
Baca kisah HH di sini: Lupakan Berblog Nak Cari Duit


Azrijohan.com | Blog Paling Top !

As-Salam. Terima kasih, terima kasih dan terima kasih. Nak buat selindung-selindung tetapi rasanya anda berhak dapat lebih daripada itu.
Terima kasih kepada blog Azrijohan.com yang telah menjadi top referrer sepanjang zaman buat blog ini. Dalam sekelip mata sahaja, blog tersebut menjadi antara penyumbang trafik tertinggi buat blog ini - lalu terus jadi 'kawan baik' .... hehehehe...
Blog Azrijohan.com telah berjaya memintas blog Ben Ashaari dan juga blog Mazidul Akmal dalam senarai blog tertinggi sepanjang zaman yang menyumbang trafik ke blog ini.
Sekali lagi terima kasih tak terhingga. Perkongsian anda sangat dihargai oleh HH.
Buat yang lain, anda juga antara penyumbang trafik ke blog, terima kasih .... jika tiada anda yang mencari ilmu dan panduan mengenai blog, tentu sekali blog ini tidak akan ke mana.



Dunia Blog Bukan Semuanya Best

As-Salam. Ramai yang baru ada blog, baru nak naik kata dalam entri2 mereka, mereka seronok berblog, seronok dapat kawan dan kenalan, seronok dapat berkongsi cerita dan pengalaman. Ye .. benar, time awal2 ni ... memang kita akan rasa begitu. Tunggula naik skit demi skit .. follower jadi ramai skit masa lagi ... makin dikenali .. aha .. barulah muncul dunia blog sebenar!
Ramai yang buat blog dengan harapan untuk berbuat sesuatu yang baik. Gitulah juga dengan dunia media jaringan sosial. Facebook mula2 dibuat dulu pun untuk kawan2 si mamat rambut kerinting tu je, buat perkongsian ilmu, jadual, perbincangan ilmiah ... pastu sikit demi sikit, potensinya diperluas .. lalu tengok ... apa jadi sekarang, dah tak monolog lagi .. dah jadi public - semua orang leh akses. 
Masa saya mula2 buka akaun facebook, waahhh seronok sangat dapat jumpa balik kenalan lama, pastu skit2 kenalan yang tak berapa nak kenal nambah .. approve - ohh saya jugak yang salah ye tak? ... Sampai satu tahap .. saya tak ke…

Linkwithin Merugikan Trafik | Tinggikan 'Bounce Rate'

As-Salam. Semalam HH ada terbaca satu artikel, tulisan oleh seorang blogger yang berplatform wordpress, bukan blogger tempatan tetapi seorang blogger antarabangsa. Apa yang menarik diperkatakan ialah tentang widget Linkwithin.
Linkwithin dikatakan mencuri trafik dari blog anda. Dan kecurian ini meningkatkan bounce-rate blog anda. Bounce rate yang tinggi adalah tidak baik untuk sebuah blog yang ingin meletakkan iklan.
Seandainya anda ada memasang widget ini di dalam blog, anda boleh semak di bahagian stats blog anda. Anda akan dapati trafik diterima daripada linkwithin, walhal widget ini berada di dalam blog anda sebagai satu cara mengaitkan antara post-post anda yang terdahulu.
Ya, ia akan meningkatkan pageviews blog anda tetapi dalam masa yang sama, ia meningkatkan juga bounce rate. Apa itu bounce rate? Sila baca entri HH ini: Apa Itu Bounce Rate?
Menurut blogger tu, apa yang sebenarnya berlaku ialah apabila pengunjung klik linkwithin yang ada dalam blog, ia memberikan trafik ke link…

Panduan Menulis Blog | Larangan Mengiklan 20 Penyakit Menerusi Media

As-Salam. HH pasti ramai yang tak tahu mengenai benda ini, dan ia memang berleluasa sejak lama dahulu. Dulu, iklan-iklan seperti ini memang amat popular terutama bagi mereka yang ceburi bisnes yang berkaitan dengan MLM atau Jualan Langsung.
Produk-produk itu menggunakan iklan yang sebenarnya melanggar akta pengiklanan dan juga beberapa akta lain yang ada kaitan dengan racun serta ubat. Iklan seperti:
"Makan ini dan anda akan hilang sakit kencing manis ...." adalah satu bentuk pengiklanan yang terlarang. Iklan seperti ini tidak boleh dikeluarkan dalam apa jua bentuk, yang claim makan sesuatu atau amalkan sesuatu boleh hilangkan penyakit, terutama 20 penyakit yang HH akan sertakan ini.
Berdasarkan akta dan larangan tersebut, makanya pemilik blog pun tertakluk dengan peraturan ini - larangan untuk membuat iklan berkaitan 20 penyakit ini. Jangan sampai blog anda terutama blog niaga anda membawa anda ke tirai besi!
20 Penyakit Terlarang Diiklankan



Apakah yang bakal anda hadapi? …

Menjadi Blogger Popular atau Blog Popular?

As-Salam. Apa yang anda inginkan? Adakah anda ingin menjadi seorang blogger popular? Atau anda memilih untuk menjadikan blog anda popular? Ada beza ke? Hmm mestilah ada .... dari segi tatabahasa pun, ia dah lain ... walaupun dua-dua merupakan kata nama, namun pengertiannya berbeza. Blog adalah satu medium di laman maya untuk meluahkan pendapat dan menyampaikan maklumat secara perspektif peribadi, dan blogger pula adalah orang yang menulis blog.
Apa bezanya menjadi blogger popular dan menjadikan blog popular?
Seorang blogger popular secara umumnya dikenali disebabkan oleh blognya yang popular. Blog itu yang yang menjadikan dia seorang penulis blog yang popular. Bila sebut nama blogger ini, langsung akan terus ingatan kita kepada blognya.
Selalunya blogger popular akan selalu mendapat undangan untuk menjadi penulis undangan di blog2 lain, mengikut kepakarannya dalam penulisan blog. Selalunya blogger popular lebih terjurus pada satu2 niche dalam dunia blogging ni. Katakan A ... popular m…

Berlaku Jujur Ketika Blogwalking

As-Salam.
Kalau anda tiada mood nak buat entri atau tiada idea nak berblog, masa inilah paling sesuai untuk anda blog walking (BW). Dan paling baik adalah BW rantaian blog yang ada di dalam bloglist anda. Buat apa letak kalau tak merayap ke blog-blog tu ye tak?
HH suka je BW, ada tu HH buat senyap2 je ... baca entri terbaru yang dia tulis dan layan blog lain lak, jika ada kata yang HH nak katakan, HH akan tinggalkan komen. Kalau blognya nampak menarik ..HH akan merewang lak dalam blog tu sambil tengok entri2 lain.
Idea tak leh dipaksa.. kena datang sendiri ... tapi mesti ada pencetusnya. So BW boleh cetuskan idea untuk entri. Kadang-kadang ada isu yang dibangkitkan, anda terasa nak berikan pandangan, so anda pun berilah pandangan anda seadanya. Jadikan entri buat anda, dan kalau boleh beritahu sumber kenapa anda buat entri tu, sebab kadangkala ada orang hilang punca bila anda berbicara soal isu sesuatu. Mesti nak ada hujung pangkal, tak leh sergah je .. bila main sergah2 ni ... tu y…

Gunakan 'AKU' Dalam Blog Tu Kasar?

As-Salam. Masing-masing punya blog, masing-masing ada kaedah dan cara penyampaian yang sendiri. Bagi HH, penggunaan kata ganti diri AKU ni tiada masalah pun dalam blog. Malah, di awal-awal blog wujud pun, ramai pengguna blog gunakan kata ganti diri AKU ni sebab ia menampakkan bahawa blog itu adalah sebuah blog peribadi dan kemungkinan ramai pembaca-pembaca blog adalah di kalangan mereka yang mengenali secara realiti pemilik blog.
Kemudian, ramai mula membuat blog yang lebih bersifat informatif, blog yang lebih nampak berilmu dan berpengetahuan. Kebanyakkan isinya tidak lagi bersifat peribadi. Dan kali ini, pembacanya mungkin dari pelbagai peringkat umur. Jadinya kesesuaian penggunaan AKU tu dah tak sesuai lagi.
Macam kita seharian la, takkan nak cakap aku pada jiran sebelah yang baru kita kenal 7 hari. Lainlah pada jiran kita yang selama ini kita kenal sejak kecil lagi. Intim dan mesra itu ada tempat, dan ada adab. Gitu jugalah dengan penggunaan aku dan saya atau kami atau kata ganti…

Panduan Menulis Blog | 2 Kaedah Mudah Promosi Blog

As-Salam. Apabila blog anda tiada pengunjung, dan kurang mendapat trafik. Maka, bersiap sedialah untuk melakukan promosi. Dua langkah yang nampak sangat berjaya untuk promosikan blog anda agar dikenali dan seterusnya mendapat trafik yang baik ialah Giveaway atau Kontes dan Blogwalking.
Dua kaedah dan cara ini memang akan menjanjikan satu bentuk promosi yang berkesan jika kena cara dan 'adab'nya.
Pertamanya, buatlah Giveaway dan Kontes yang mudah, yang boleh menarik perhatian ramai orang. Peraturan janganlah terlalu ketat, cukup untuk membolehkan mereka datang lagi ke blog anda. 
Dah siap dengan Giveaway, dah sediakan hadiah, maka apa yang harus anda lakukan ialah dengan blogwalking bagi menjaja giveaway atau kontes anda. Blogwalking lebih baik daripada anda hanya ping di beberapa laman ping. Ia merupakan satu jemputan peribadi daripada anda yang tentunya akan menarik minat empunya blog mahupun pengunjung blog itu sendiri.
Buatlah dengan adab baik, dan paling penting, nyatakan…

20 Ciri-Ciri Sebuah Blog Niaga Yang Baik

Ramai dah blogger yang ada bisnes sendiri, ada yang jual kuih, ada yang jual kain, tidak kurang juga yang bisnes jual tudung. Dan mereka ada cara mereka sendiri untuk tarik pelanggan. Kebanyakkan dari mereka ini sebenarnya bermula secara offline, dan apabila nampak potensi dari sambutan yang mereka dapat, maka perniagaan secara online pun dibuat. Persoalan, nak buat blogshop - apakah ciri-ciri yang bagus perlu ada?
Perniagaan online paling mudah ialah dengan membuat blog niaga atau blog shop. Simple je. Dengan adanya widget-widget tertentu, sebuah blog niaga simple dapat diwujudkan tidak lebih dari 30 minit pun.
Blog shop memberi peluang kepada mereka untuk perbesarkan jaringan pelanggan mereka. Dari cakap2 mulut, menerusi teman-teman, pelanggan2 sedia ada, mereka lebarkan sayap bisnes dengan membuat jualan separa automatik menerusi blog.
Tetapi, apakah ciri-ciri sebuah blog niaga yang baik?

20 Ciri-Ciri Sebuah Blog Niaga Yang Baik Blog Niaga punyai nama blog yang komersil, yang elegan…

Digi WWWow Awards | The Best of The Best 2012

As-Salam. Siapakah yang akan ditabalkan menjadi The Best of The Best The Digi WWWow Awards 2012? Adakah seorang jurugambar? Adakah seorang blogger? Adakah ianya sebuah syarikat? Blog mana? Laman web mana yang akan diangkat sebagai yang terbaik antara terbaik ini?
Persoalan akan terjawab tidak lama lagi ... cuma tunggu dan lihat.
Hadiah bagi kategori ini amat lumayan, iaitu:
One (1) return ticket to Melbourne via AirAsia X One (1) Samsung Galaxy Note with DG Smart Plan™One (1) Simple MasterCard preloaded with RM1,000 prepaidRM3,000 Cash Prize
Siapa yang menjadi pilihan anda? Kongsikan dengan HH .....

Fave Kay Poh Digi WWWow Awards | Rakan Blogger Tewaskan Beautifulnara?

As-Salam. HH sekadar senyum dan tumpang gembira melihat akan kehebatan rakan blogger HH dalam percubaan menjadi top dalam Digi WWWow Awards 2012 Kategori Fav Kay Poh, memang hebatlah.
HH tabik pada rakan blogger yang juga banyak memberi support pada HH dalam dunia blog ini iaitu pemilik blog Bicara Mak Dara.
Berdasarkan apa yang HH lihat, blogger bernama Adza Irdawati sedang berada di dalam ranking top 10, menewaskan blog gossip terkenal Malaysia Beautifulnara.com. Adza Irdawati merupakan penulis dan pengendali blog Bicara Mak Dara, yang juga merupakan seorang penulis skrip drama-drama terbaik, dan juga bekas penyanyi berkumpulan wanita satu ketika dahulu.
Kenal dengan blogger ini? Dia merupakan antara blogger yang HH boleh anggap berjaya kerana bukan sahaja rajin update blog, tetapi juga telah berjaya membawa beberapa gelaran hebat dan terbaik dalam dunia blog.
Tak percaya? Anda boleh singgah di blog Bicara Mak Dara dan lihat perkembangan blog itu sendiri. Anda pasti kagum .... HH .…

Digi WWWow Awards 2012 | Top 10 Blogger of The Year

As-Salam. Tahniah buat blogger-blogger serta blog mereka yang berjaya mencipta sejarah sendiri kerana tersenarai antara yang terbaik berdasarkan undian-undian yang telah dikira.
Digi WWWow Awards kategori Blogger of The Year merupakan salah satu anugerah yang paling tinggi untuk blogger kerana selain menawarkan hadiah yang lumayan, ia juga menunjukkan kepopularitian di kalangan blogger-blogger dan pengguna media sosial yang lain terutama Facebook.
Mari lihat siapa antara 10 blogger atau blog yang mendapat undian tertinggi.
Top 10 Blogger of The Year Digi WWWow Awards 2012

Senarai Tidak Rasmi www.eqbalzack.comwww.mialiana.comwww.nuraizuddin.comwww.benashaari.comwww.kauluanexpress.comworld-superbikes.blogspot.comlostexilestudios.wordpress.comdenaihati.comienaeiliena.commohdzaid.com
Ini merupakan senarai tidak rasmi berdasarkan daripada paparan di laman web Digi WWWow Awards 2012.

Senarai blog lain yang muncul sebagai Top 50 Digi WWWow Awards - Blogger of The Year (klik)



Perlukah Blog Anda Mesra SEO?

As-Salam. Perlukah seorang blogger ketahui mengenai SEO? Apa itu SEO? Secara mudahnya ia merupakan akronim untuk Search Engine Optimatization. Ini maknanya, blog kita dibentuk, diolah, direka dan diisi kandungkan dengan perkara-perkara yang mesra SEO ini.
Baca ini: 6 Perkara Mantapkan SEO Perlukah Blog Anda Mesra SEO? HH dulu pun bukan reti sangat akan SEO ini, tetapi selepas buat blog dan gagal mendapat kunjungan dan pembaca, HH buat semula blog, tetapi kali ini berdasarkan sedikit ilmu blog dan juga teknik yang diajar oleh blogger-blogger antarabangsa.
HH pernah bercerita tentang keadaan semasa HH di awal mula berblog: Mula Berblog dan Kesilapan Berblog.
Dengan sedikit olahan pada blog untuk menjadi mesra SEO, barulah nampak sedikit demi sedikit kemajuan. Tetapi, bukan semua blog adalah sesuai menggunakan SEO ini. Terpulang pada diri masing-masing untuk menjurus apa yang diinginkan dengan berblog. SEO Untuk Blog Kongsi Info Manfaat Jika anda merupakan seorang blogger yang suka berko…

Jika Anda Tukar Url atau Alamat Blog

As-Salam. Apabila anda tukar alamat atau url blog anda, mana-mana widget yang bukan daripada blogspot atau yang disediakan oleh blogger.com, anda mestilah muatnaik, ubah, atau ganti semula dengan kod baru.
Ini adalah kerana ada di antara kod-kod widget yang dimasukkan sebelum ini melibatkan anda memasukkan url blog, jadi apabila bertukar, anda semestinya perlu menggantikannya dengan yang baru.
Walaupun ada sesetengah widget ini boleh melakukannya secara automatik, tetapi sebagai langkah berjaga-jaga, anda periksa dan lakukan satu persatu.
Selalunya HH buat ialah, apabila tukar alamat url blog, HH akan buka satu persatu widget yang dimasukkan dan copy paste kod yang ada ke dalam notepad. Jadi, apabila HH tukar url blog mahupun layout blog, HH akan tengok balik kod tadi dan tukar mana yang perlu ditukar terutama url blog.
Apa berlaku apabila anda tukar alamat url blog anda:
Follower akan reset jadi kosong balik, kerana orang yang klik jadi followers adalah berdasarkan alamat url blog. Up…

Redmummy, Blogger 'Jutawan' Menasihati Blogger Baru

As-Salam. Sebelum ini ada vlog yang telah merakamkan satu temuramah dengan blogger terkenal - redmummy. Mungkin ada yang dah tengok video tu, dan mungkin ramai terutama blogger baru yang belum tengok. HH tak pasti samada video tu ada lagi ke tak kat 1Tube.my. Apapun, HH dah tengok video tu dan sempat buat beberapa nota ....

Jadi, HH kongsikan apa yang telah HH perolehi daripada vlog tersebut.

Nasihat Redmummy Buat Blogger Baru
Fikir-fikir nak ada blog? Pastikan nama blog tak susah nak sebut. Cari yang simple yang menggambarkan identiti korang. Nama blog yang mudah, beri kelebihan untuk orang ingat dan jaja nama blog anda dari mulut ke mulut. Kalau dah susah .. camner? nak kena tulis atas kertas la pulak kan.Kalau buat entri, buat dengan gaya bahasa sendiri. Jangan copycat sebabnya nanti bila ada orang yang tersedar bahawa entri anda cuma copycat, maka mereka tidak akan lagi suka membaca entri anda. Buat entri mengenai diri anda lebih baik dari buat entri hasil penulisan orang lain. Tam…

Fatin Liyana Menjadi 'Model' Ebook Seks?

Bila menjadi terkenal, beginilah bahana yang kadangkala perlu dihadapi. Sebenarnya, ini bukan perkara pertama yang berlaku pada Fatin Liyana. Malah, blogger cantik manis ini seringkali dimanipulasikan oleh sesetengah pihak termasuklah blogger sendiri.

Tujuan banyak, bagi blog yang menceritakan soal Fatin Liyana, tentulah mahu menarik trafik yang mencanak-canak. Bagi mereka yang jual barang, seperti tudung ... mungkin mahu melariskan produk mereka.
Fatin Liyana Menjadi 'Model' Ebook Seks?
Terbaru, gambar comel si Fatin Liyana dibuat sebagai cover untuk satu ebook yang khas buat bacaan dewasa bertajuk Rahsia Makam Yang Lima. Ada royalti kot dibayar pada Fatin Liyana ni .... itu HH tak tahu, tapi dari segi tempelan yang ada, nampak ianya bukan dalam kesedaran Fatin Liyana sendiri.

Di dunia ini, sesiapa pun yang popular, pasti akan ada manusia yang cuba ambil kesempatan.

Untuk cerita panas selanjutnya, anda boleh baca kisah, berita dan kupasan isu ini di blog ini:

Gambar Fatin Liy…

Anjurkan Giveaway atau Kontest? Kongsi Di Sini

As-Salam. HH jemput rakan-rakan blogger, yang mana sedang anjurkan Giveaway atau Kontest untuk kongsi di blog ini, HH tak kenakan sebarang kos cuma ada beberapa permintaan mudah, terserah untuk anda buat atau tidak, tiada paksaan.
Kongsikan link atau post anda mengenai Giveaway dan Kontest di ruangan komen di entri ini. Mohon andai sudi LIKE page berikut:


atau


Itu sahaja. Dan harapnya andai boleh, dan tidak menyusahkan, berikan link dan juga tarikh tutup sekali. Terima kasih kerana kesudian anda untuk berkongsi.

Bagaimana Untuk Membolehkan Pengunjung Lihat Entri Lama?

As-Salam. Sayang sekali andai kita dah tulis banyak, tetapi hanya entri-entri baru je yang dilihat oleh pengunjung pertama kali (first time), jadi rugilah entri-entri lain yang kita dah tungkus lumus perah idea tu kan ...
Jadi, bagaimana nak membolehkan pengunjung-pengunjung baru ini, dan juga pengunjung yang lama jenguk entri-entri lama anda?
Cara yang sering dilakukan ialah dengan membuat inline linking atau pautan dalaman. Contoh seperti ini ..... bla ..bla ..bla .... link ... bla .. bla .. bla ...
Atau anda boleh terus tuliskan tajuk tertentu dan buat link ke entri yang ada kaitan. 
Satu lagi cara yang nampak berkesan ialah dengan meletakkan entri-entri lama dengan tajuknya, dan bukan link, di sidebar di bawah satu tajuk tertentu. Selalunya yang buat cara begini ialah blog-blog yang paparkan tutorial, travelog dan beberapa blog panduan tertentu di mana entri-entri dikumpulkan di bawah satu tajuk (label) di sidebar.
Cubalah. HH nampak ramai blogger terkenal buat cara begini, yang …